εικόνα

Πέντε μυστικά για τη θειοχαλκίνη (+video)

Πέντε μυστικά για τη θειοχαλκίνη

Πέντε μυστικά για τη θειοχαλκίνη (+video)

H θειοχαλκίνη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υλικά φυτοπροστασίας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Κυκλοφορεί στο εμπόριο, στα γεωπονικά καταστήματα, σε μικρές και μεγαλύτερες συσκευασίες. Η θειοχαλκίνη είναι ένα πολύ δημοφιλές σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην βιολογική γεωργία, όπως και το θειάφι. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα στοιχεία για τη θειοχαλκίνη και τη χρήση της στις γεωργικές καλλιέργειες.

 

Η θειοχαλκίνη είναι μίγμα από θειάφι και χαλκό
 
Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού σε ποσοστό 40%, μαζί με μεταλλικό χαλκό, συνήθως σε μορφή οξυχλωριούχου χαλκού. Η θειοχαλκίνη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών. Επαναλαμβάνεται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας, ενώ δεν συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα.

 

Η θειοχαλκίνη αντιμετωπίζει τον περονόσπορο, το ωίδιο και τον τετράνυχο
 
H θειοχαλκίνη χρησιμοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες για να προστατεύει οικολογικά τα κηπευτικά, το αμπέλι και τα καρποφόρα δένδρα από το μύκητα του ωιδίου και του περονοσπόρου. Επίσης, λόγω του θειαφιού που περιέχει, διαθέτει και ήπια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο.

 

Η θειοχαλκίνη έχει ευρεία χρήση στα φυτά του λαχανόκηπου
 
Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ σε περίπτωση που βρέξει πρέπει να επαναλάβουμε. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή στη δοσολογία για τα κολοκυνθοειδή (κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι) ειδικά κατά την περίοδο της άνθισης, ίσως παρουσιάσουν φυτοτοξικότητα. Η γενική δοσολογία είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής. Τελευταία επέμβαση είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή για τομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα.

 

Η θειοχαλκίνη έχει καλύτερη δράση σε θερμοκρασίες 20-26°C
 
Η θειοχαλκίνη είναι φυτοτοξική σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και ίσως προκαλέσει εγκαύματα ειδικά στα μικρά σπορόφυτα κηπευτικών. Επίσης, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C ενώ η δράση της είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες μεταξύ των 20°C και 26°C.

 

Πάρτε προφυλάξεις κατά την εφαρμογή της θειοχαλκίνης
 
Αν και η θειοχαλκίνη ανήκει στα οικολογικά σκευάσματα, όπως και το θειάφι, και επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία, εντούτοις προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια. Είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης κατά την εφαρμογή του στο χωράφι ενώ αν έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα σας χρειάζεται άμεσα καλό πλύσιμο με άφθονο νερό

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

Πρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Γιώργος Ζάββος; Μάρτιος 11, 2018

Καλημέρα Κώστα,είμαι συνάδελφος και θα ήθελα να σε ρωτήσω τι να κάνω με μια θειοχαλκίνη που βρήκα στο υπόγειο μου.Είναι κλειστή,την είχε αγοράσει ο πατέρας μου από ένα φίλο μας γεωπόνο. Η ημερομηνία λήξης της ήταν το 2012. Πιστεύεις πως μπορεί να είναι αποτελεσματική στα φυτά του κήπου ακόμα και σήμερα επειδή δεν ανοίχτηκε ποτέ;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 17, 2018

  Γεια σου Γιώργο! Τα περισσότερα σκευάσματα φυτοπροστασίας έχουνε διάρκεια ζωής για 2-3 χρόνια μετά την ημερομηνία συσκευασίας κατά την οποία θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, οι συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προιόντων θα πρέπει να διατηρούνται ερμητικά κλειστές, σε δροσερό και με καλό εξαερισμό τόπο, προστατευμένες από τον παγετό και φυλασσόμενες μακριά από το απευθείας ηλιακό φως. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της θειοχαλκίνης μετά την ημερομηνία λήξης της, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την καλή χρήση του σκευάσματος και θα σου πρότεινα να μην την χρησιμοποιήσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κακαουνάκης Αρτέμης Απρίλιος 12, 2018

Γεια σας, έχω εδώ και καιρό τις εξής απορίες:
1)Γιατί δεν μπορούμε να συγκομίσουμε αμέσως αν χρησιμοποιήσουμε θειάφι ή θειοχαλκίνη; Μήπως αποροφάται ο χαλκός από το φυτό;
2) Αντί για θειοχαλκίνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λίπασμα χαλκού και θείου;
3) Μεταφύτεψα τα φυτά στο χώμα χθες. Πότε πρέπει να ξεκινήσω την εφαρμογή της θειοχαλκίνης;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 14, 2018

  Γεια σου Αρτέμη. Αν και το θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι οικολογικά υλικά, πρέπει να εφαρμόζονται μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά διάφορα λιπάσματα θείου και χαλκού που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σχετικά με τη χρήση της θειοχαλκίνης στα νεαρά φυτά στο λαχανόκηπο, θα πρέπει να εχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τη μεταφύτευση για να μην έχουμε προβλήματα όπως εγκαύματα φυλλώματος και ανάσχεση βλάστησης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Πιπης Μάιος 4, 2018

Αν υπεραραιώσουμε την θειοχαλκίνη μπορούμε να κάνουμε εφαρμογή με ψεκασμό ???ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 6, 2018

  Η θειοχαλκίνη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ψεκασμό, όσο κι αν αραιωθεί, παρά μόνο με σκόνισμα. Υπάρχει βρέξιμη μορφή χαλκού και βρέξιμη μορφή θειαφιού που διαλύονται σε νερό και μπορεί να γίνει ψεκασμός στα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΧΑΛΗΣ Μάιος 16, 2018

Καλησπέρα,στις πιπεριές ειδικά βλέπω πάνω πάνω μικρές κλωσοπαπαδιες πράσινες τι να κάνω; ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Γεια σου Χρίστο. Ψέκασε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης και δες περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για αντιμετώπιση των βρωμουσών (κλασοπαπαδιών).

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Κασίδη Ιούνιος 5, 2018

Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε , αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λουίζα ως ρόφημα, γιατί πριν από 2 εβδομάδες της έριξα σπιρτέξ για τη μελίγκρα.
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 6, 2018

  Μαρία, θα πρότεινα να αποφύγεις να χρησιμοποιήσετε τη λουίζα για ρόφημα για αρκετό καιρό, τουλάχιστον για 2 βδομάδες άκόμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Π. Ιούνιος 6, 2018

ΡΑΝΤΙΣΑ ΜΕ ΘΕΙΟΧΑΛΚΙΝΗ ΤΙΣ ΤΟΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ .ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 6, 2018

  Θα χρειαστεί άμεσα καλό πότισμα και στη συνέχεια ριζοπότισμα και ψεκασμό με εκχύλισμα φυκιών ή μείγμα αμινοξέων για να επανέλθουν τα φυτά της ντομάτας και να μην ζοριστούν πολύ από το στρες του σκονίσματος με θειοχαλκίνη.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.