εικόνα

5 μυστικά για τη θειοχαλκίνη (+video)

Πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα φυτά

5 μυστικά για τη θειοχαλκίνη (+video)

H θειοχαλκίνη αποτελεί ένα από σημαντικότερα υλικά φυτοπροστασίας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Η θειοχαλκίνη, όπως και το θειάφι, είναι από τα βασικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην βιολογική γεωργία, στις καλλιέργειες λαχανικών, καρποφόρων δέντρων, καθώς και για τη προστασία των καλλωπιστικών φυτών.

 


 

Ποια είναι τα βασικά συστατικά που περιέχει η θειοχαλκίνη;

 

Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού σε ποσοστό 40%, μαζί με μεταλλικό χαλκό, συνήθως σε μορφή οξυχλωριούχου χαλκού. Η θειοχαλκίνη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών. H εφαρμογή της θειοχαλκίνης στα φυτά επαναλαμβάνεται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας, ενώ δεν συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα.

 

Ποιες ασθένειες των φυτών αντιμετωπίζουμε με τη θειοχαλκίνη;

 

H θειοχαλκίνη χρησιμοποιείται προληπτικά στις γεωργικές καλλιέργειες για να προστατεύει οικολογικά τα κηπευτικά, το αμπέλι και τα καρποφόρα δέντρα από μυκητολογικές ασθένειες, κυρίως του ωιδίου και του περονοσπόρου. Επίσης, λόγω του θειαφιού που περιέχει, η προληπτική εφαρμογή της θειοχαλκίνης στα φυτά, προσφέρει ήπια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο.

 


Πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά;

 

Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας, ενώ σε περίπτωση που βρέξει θα πρέπει να επαναλάβουμε την εφαρμογή. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή στη δοσολογία της θειοχαλκίνης στα κολοκυνθοειδή (κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι) ειδικά κατά την περίοδο της άνθησης, καθώς ίσως παρουσιαστεί φυτοτοξικότητα. Η γενική δοσολογία είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής. Τελευταία επέμβαση για τη θειοχαλκίνη, πριν τη συγκομιδή είναι οι 7 ημέρες για ντομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα.

 

Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για εφαρμογή θειοχαλκίνης;

 

Η εφαρμογή της θειοχαλκίνης είναι φυτοτοξική σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και ίσως προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών ειδικά στα μικρά σπορόφυτα κηπευτικών. Επίσης, η εφαρμογή της θειοχαλκίνης δεν λειτουργεί αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C ενώ η δράση της είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες μεταξύ των 20°C και 26°C.

 


Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την θειοχαλκίνη;

 

Η θειοχαλκίνη αν και οικολογικό σκεύασμα, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια και για αυτό πρέπει να φοράμε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης όταν σκονίζουμε τα φυτά μας. Αν τυχόν η θειοχαλκίνη έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα, θα πρέπει να ξεπλύνουμε άμεσα με νερό.

 

Δες πληροφορίες για τον χαλκό στα φυτά, το θειάφι στον κήπο, για την προστασία φυτών με φυσικά υλικά, για την προστασία φυτών από τον καύσωνα, καθώς και συμβουλές για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (26)

σχολιαστής
Δημητρης 25 Μαΐου 2020

Πιο καλα ειναιη υγρη θειοχαλκινη η ησκονη και αν μππρουμε να συνδηασουμε με τον ζεολιθο αν εφαρμοσουμε υγρη θειοχαλκινη μετα απο ποσες μερες μπορουμε να μαζεψουμε τους καρπους ενω με την σκονη θειοχαλκινης μαζευουμε πιο αμεσα τους καρπους

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΗΣ 19 Μαΐου 2020

ποσο θειοχαλκο βαζουμε σε ενα κιλο νερο , ευχαριστω εκ των προτερων

Απάντηση
σχολιαστής
ΛΕΩΝΙΔΑΣ 12 Μαΐου 2020

Επιτρέπετε να ακονίζω την κληματαριά με θειοχαλκινη; Και τη ώρες;

Απάντηση
σχολιαστής
ΦΟΥΚΑΡΑΚΗΣ 5 Μαΐου 2020

εχω φυτεψει πριν δυο χρονια πορτοκαλιες και δεν λεει να παρουν επανω τους εχουν κιτρινα φυλλα τι θενε

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία Γρηγορακη 28 Απριλίου 2020

Έχω μια αχλαδια την οποία την φυτεψα στο κτήμα τον Νοέμβριο..Τώρα την άνοιξη που βγαίνουν τα φύλλα της έχει αυτά τα μικρά που πιανει η Τριανταφυλλιά..Την ραντισα με νερό και σαπούνι πιάτων.Τα φύλλα της όμως ειναι ζαρωμενα.Θα επανέλθουν με το πότισμα; Κάνει να της ριξω λίγο λίπασμα;Υπ’όψιν δεν είναι κεντρωμενη αχλαδια.Είναι αυθεντική.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
ελενη 19 Απριλίου 2020

Καλησπέρα μπορώ να ψεκασω πρωτα τα φυτά μου με εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού και στην συνέχεια να σκονισω με θειοχαλκινη?

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Π. 6 Ιουνίου 2018

ΡΑΝΤΙΣΑ ΜΕ ΘΕΙΟΧΑΛΚΙΝΗ ΤΙΣ ΤΟΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ .ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουνίου 2018

  Θα χρειαστεί άμεσα καλό πότισμα και στη συνέχεια ριζοπότισμα και ψεκασμό με εκχύλισμα φυκιών ή μείγμα αμινοξέων για να επανέλθουν τα φυτά της ντομάτας και να μην ζοριστούν πολύ από το στρες του σκονίσματος με θειοχαλκίνη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Κασίδη 5 Ιουνίου 2018

Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε , αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λουίζα ως ρόφημα, γιατί πριν από 2 εβδομάδες της έριξα σπιρτέξ για τη μελίγκρα.
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουνίου 2018

  Μαρία, θα πρότεινα να αποφύγεις να χρησιμοποιήσετε τη λουίζα για ρόφημα για αρκετό καιρό, τουλάχιστον για 2 βδομάδες άκόμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΧΑΛΗΣ 16 Μαΐου 2018

Καλησπέρα,στις πιπεριές ειδικά βλέπω πάνω πάνω μικρές κλωσοπαπαδιες πράσινες τι να κάνω; ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Γεια σου Χρίστο. Ψέκασε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης και δες περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για αντιμετώπιση των βρωμουσών (κλασοπαπαδιών).

  Απάντηση
σχολιαστής
Πιπης 4 Μαΐου 2018

Αν υπεραραιώσουμε την θειοχαλκίνη μπορούμε να κάνουμε εφαρμογή με ψεκασμό ???ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Μαΐου 2018

  Η θειοχαλκίνη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ψεκασμό, όσο κι αν αραιωθεί, παρά μόνο με σκόνισμα. Υπάρχει βρέξιμη μορφή χαλκού και βρέξιμη μορφή θειαφιού που διαλύονται σε νερό και μπορεί να γίνει ψεκασμός στα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κακαουνάκης Αρτέμης 12 Απριλίου 2018

Γεια σας, έχω εδώ και καιρό τις εξής απορίες:
1)Γιατί δεν μπορούμε να συγκομίσουμε αμέσως αν χρησιμοποιήσουμε θειάφι ή θειοχαλκίνη; Μήπως αποροφάται ο χαλκός από το φυτό;
2) Αντί για θειοχαλκίνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λίπασμα χαλκού και θείου;
3) Μεταφύτεψα τα φυτά στο χώμα χθες. Πότε πρέπει να ξεκινήσω την εφαρμογή της θειοχαλκίνης;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Γεια σου Αρτέμη. Αν και το θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι οικολογικά υλικά, πρέπει να εφαρμόζονται μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά διάφορα λιπάσματα θείου και χαλκού που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σχετικά με τη χρήση της θειοχαλκίνης στα νεαρά φυτά στο λαχανόκηπο, θα πρέπει να εχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τη μεταφύτευση για να μην έχουμε προβλήματα όπως εγκαύματα φυλλώματος και ανάσχεση βλάστησης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος Ζάββος; 11 Μαρτίου 2018

Καλημέρα Κώστα,είμαι συνάδελφος και θα ήθελα να σε ρωτήσω τι να κάνω με μια θειοχαλκίνη που βρήκα στο υπόγειο μου.Είναι κλειστή,την είχε αγοράσει ο πατέρας μου από ένα φίλο μας γεωπόνο. Η ημερομηνία λήξης της ήταν το 2012. Πιστεύεις πως μπορεί να είναι αποτελεσματική στα φυτά του κήπου ακόμα και σήμερα επειδή δεν ανοίχτηκε ποτέ;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Γιώργο! Τα περισσότερα σκευάσματα φυτοπροστασίας έχουνε διάρκεια ζωής για 2-3 χρόνια μετά την ημερομηνία συσκευασίας κατά την οποία θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, οι συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προιόντων θα πρέπει να διατηρούνται ερμητικά κλειστές, σε δροσερό και με καλό εξαερισμό τόπο, προστατευμένες από τον παγετό και φυλασσόμενες μακριά από το απευθείας ηλιακό φως. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της θειοχαλκίνης μετά την ημερομηνία λήξης της, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την καλή χρήση του σκευάσματος και θα σου πρότεινα να μην την χρησιμοποιήσεις.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.