εικόνα

Αντιμετωπίστε την σκωρίαση της τριανταφυλλιάς

Αντιμετωπίστε την σκωρίαση της τριανταφυλλιάς

Αντιμετωπίστε την σκωρίαση της τριανταφυλλιάς

Η σκωρίαση είναι μια σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, και σπανιότερα τα στελέχη και τα άνθη της τριανταφυλλιάς. Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης, με τη μορφή χαρακτηριστικών πορτοκαλί κηλίδων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς που σταδιακά επεκτείνονται και στην άνω επιφάνεια. Η σκωρίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις τριανταφυλλιές, λόγω της ξήρανσης των φύλλων που συντελείται και της σταδιακής αποφύλλωσης του φυτού.

 

Ποιες συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της σκωρίασης;
 
Η ασθένεια ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και την συναντάμε πιο έντονη σε τριανταφυλλιές που είναι πυκνά φυτεμένες και δεν αερίζονται επαρκώς ή βρίσκονται σε σκιερή θέση. Ιδανικές θερμοκρασίες, ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και της εξάπλωσης της ασθένειας είναι μεταξύ 18–21 ºC

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς;

 

Για την καταπολέμηση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, με οικολογικές μεθόδους, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 

* Αποφεύγετε τη φύτευση της τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη καθώς και τις πολύ πυκνές φυτεύσεις.
* Αποφεύγετε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους και ποτίζετε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες.
* Αφαιρείτε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας, απομακρύνετε τα και κάψτε τα.
* Ψεκάστε τις τριανταφυλλιές με βρέξιμο θειάφι στα τέλη του χειμώνα, πριν ανοίξει η νέα βλάστηση, όταν φουσκώσουν οι οφθαλμοί , για να απολυμαίνετε τις εστίες διαχείμασης της ασθένειας στο φυτό.
* Σκονίστε τις τριανταφυλλιές, με σκόνη θειάφι κάθε 15 μέρες, άνοιξη και καλοκαίρι, γύρω από τη ρίζα καθώς και στα κάτω φύλλα της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται περισσότερο η ασθένεια. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται απογευματινές ώρες, με θερμοκρασίες κάτω των 28 °C.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
σουλα τσιβρα Μάιος 18, 2018

καλησπερα θελω να σας ρωτησω γιατι οι τριανταφυλλιες μου κανουν μικρα τριανταφυλλα μετα την πρωτη ανθοφορια? καθε ποτε ριχνουνε λιπασμα? ευχαριστω

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.