εικόνα

Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο

Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο

Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο

Οι βρωμούσες είναι έντομα που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά, στα καρποφόρα δέντρα και σε άλλες καλλιέργειες. Οι βρωμούσες έχουν μήκος 5-8 χιλιοστά, χρώμα συνήθως πράσινο, καστανό ή γκρίζο, ανάλογα με το είδος της βρωμούσας, ενώ το σώμα τους καλύπτεται από σκληρό περίβλημα. Φέρουν μακριά λεπτά πόδια και κεραίες, ενώ το σάλιο τους περιέχει τοξικές ουσίες και χαρακτηριστική ανεπιθύμητη οσμή. Μπορεί να την ακούσουμε να αναφέρεται και ως κλασοπαπαδιά ή βρωμομαρία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Τι ζημιά κάνει η βρωμούσα στα φυτά και ειδικότερα στο λαχανόκηπο;

 

Η βρωμούσα προκαλεί κατσάρωμα, σκίσιμο και ξήρανση στα φύλλα των λαχανικών, ενώ σε νεαρά φυτά που προσβάλλονται σταματούν να αναπτύσσονται και παραμένουν καχεκτικά. Επίσης, η βρωμούσα προσβάλλει τους καρπούς των λαχανικών και προκαλεί νεκρώσεις και μεταχρωματισμούς με αποτέλεσμα οι καρποί να μην ωριμάζουν κανονικά και να είναι ακατάλληλοι για φάγωμα. Χαρακτηριστική είναι η προσβολή της βρωμούσας στις ντομάτες, όπου εμφανίζονται κίτρινα στίγματα στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού και φελλώδεις περιοχές στο εσωτερικό της. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο λαχανόκηπο, η βρωμούσα εκτός από τις ντομάτες, προσβάλλει εκτεταμένα τις φασολιές και τα καλαμπόκια.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τις βρωμούσες στον κήπο μας;

 

Η οικολογική αντιμετώπιση της βρωμούσας είναι αρκετά δύσκολη και απαιτείται ένας συνδυασμός προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων για την καταπολέμηση της. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

 

• Προληπτικό θειάφισμα των λαχανικών, καθώς το θειάφι έχει ήπια εντομοκτόνο δράση και προστατεύει τα φυτά και από τις βρωμούσες.

 

• Συλλογή των βρωμουσών με το χέρι, φορώντας γάντια για να προστατεύετε τα χέρια σας από την ανεπιθύμητη οσμή της βρωμούσας.

 

• Ψεκασμός των φυτών με οικολογικό σκεύασμα φυσικού πύρεθρου, αλάτων καλίου λιπαρών οξέων ή θερινού πολτού. Και τα τρία σκευάσματα τα βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα.

 

• Ψεκασμός με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα καυτερής πιπεριάς. Ρίχνουμε 20 γραμμάρια ψιλοκομμένης καυτερής τσίλι πιπεριάς, σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνουμε μετά από 12 ώρες και ψεκάζουμε τα φυτά σας για την αντιμετώπιση της βρωμούσας. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνει κατά το σούρουπο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε σκόρδο και κρεμμύδι, σύμφωνα με την συνταγή που προτείνουμε στο σχετικό άρθρο για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

 

• Τοποθέτηση αυτοσχέδιας φωτεινής παγίδας που προσελκύει τις βρωμούσες κοντά στα φυτά μας. Κόβουμε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι του νερού, βάζουμε στην βάση του ένα φως led και πηγαίνουμε κάθε βράδυ να συλλέξουμε τις βρωμούσες του κήπου μας.

 

• Δημιουργία ειδικού διχτυοκήπιου, όπου καλύπτουμε πλήρως με πράσινο δίχτυ σκίασης το λαχανόκηπο μας για να μην προσβάλλεται από τις βρωμούσες και από άλλα έντομα.

 

Δες πληροφορίες για την αντιμετώπιση περισσότερων εντόμων και ακάρεων που προσβάλλουν τα λαχανικά, όπως ο τετράνυχος, η μελίγκρα, η λιριόμυζα και η τούτα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (5)

σχολιαστής
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ 11 Αυγούστου 2018

Εχω φυτέψει σε μεγάλη γλάστρα ντοματιά μεγαλόκαρπη ντόπια, παλαιά ποικιλία, όμως παρ’ όλο που έχει φτάσει στο 1,5 μέτρο ύψος , τα λουλούδια της δεν δένουν. Τι μπορώ να κάνω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 13 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Γιώργο.
  Η ντοματιά σου πιθανότατα δεν καρποδένει λόγω υπεροβολικού ποτίσματος ή λόγω υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και ξεραίνουν το άνθος. Θα μπορούσες να μειώσεις το πότισμα καθώς και να σκεπάσεις με ειδικό δίχτυ ηλοπροστασίας 40-50%. Επίσης, ο ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα εκχυλίσματος φυκιών, θα βοηθήσει στην καρποδεση της ντοματιάς σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαηλ δράκος 3 Ιουλίου 2018

Αγαπητέ κυριε γεωπόνε θέλω να φυτέψω σπανάκι ποιο μήνα μπορώ να βάλω και εαν γνωρίζετε ποια ποικιλία ?
Ευχαριστω πολυ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουλίου 2018

  Γεια σου Μιχαήλ. Ακόμα και σε αυτή την περίοδο, μπορείς να φυτέψεις καλοκαιρινό σπανάκι που είναι ανθεκτικό στο ξεβλάστωμα. Επίσης, την περίοδο του φθινοπώρου μπορείς να φυτέψεις πλατύφυλλες ποικιλίες σπανακιού, καθώς και κάποιες ποικιλίες γίγας με μεγάλο φύλλο. Τέλος, αξιοσημείωτη ποικιλία σπανακιού είναι το αγκαθωτό σπανάκι, ποικιλία ανθεκτική με παχιά λεία φύλλα, σκουροπράσινου χρώματος και με χαρακτηριστικά μυτερά άκρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 5 Αυγούστου 2017

Mπραβο Κωστη πολυ καλη δουλεια συγχαρητηρια

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.