10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

ελια καλλιεργεια

Η ελιά είναι αιωνόβιο αειθαλές καρποφόρο δέντρο που λατρεύεται από την αρχαιότητα και αποτελεί την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα.

Χαρακτηρίζεται από μακροζωία, ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες, έντονη προσαρμοστικότητα καθώς επίσης δίνει καρποφορία χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

Τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται από την καλλιέργεια της ελιάς είναι το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τις μεσογειακές χώρες, και κυρίως από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Να σημειώσουμε επίσης πως η καλλιέργεια της ελιάς χαρακτηρίζεται από παρενιαυτοφορία, δηλαδή μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας και παραγωγής ακολουθείται από μία χρονιά μικρότερης ή μηδενικής παραγωγής.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο ελαιοποιήσιμες για παραγωγή ελαιολάδου, όσο και επιτραπέζιες για παραγωγή βρώσιμων ελιών.

Η κορωνέικη είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην Ελλάδα, με μικρό μέγεθος καρπού που δίνει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το όνομά της οποίας προέρχεται από την κωμόπολη της Κορώνης Μεσσηνίας, και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

Άλλες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες είναι η μαστοειδής (τσουνάτη), η αγουρομανακολιά, η λιανολιά Κερκύρας, η βαλανολιά, η μεγαρείτικη και η κουτσουρελιά.

Από τις επιτραπέζιες ποικιλίες, η πιο δημοφιλής ποικιλία σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι η ποικιλία Καλαμών, μεγάλου μεγέθους, ασύμμετρου σχήματος, που συγκομίζεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου όταν γίνει μαύρο το χρώμα του καρπού.

Άλλες γνωστές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς είναι η Αμφίσσης (κονσερβολιά), η Χαλκιδικής, η γαϊδουρολιά και η καρυδολιά.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες ελιάς όπως η θρουμπολιά και η κοθρέικη που καλλιεργούνται και για ελαιόλαδο και για βρώσιμες ελιές.

2. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια της ελιάς;

Η ελιά ευδοκιμεί σε περιοχές με μεσογειακό εύκρατο κλίμα που χαρακτηρίζεται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.

Οι καλύτερες θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της άνθησης και την καρπόδεσης είναι γύρω στους 20°C. Οι ψυχροί και θερμοί άνεμοι, καθώς και η υψηλή υγρασία κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης μπορούν να δημιουργήσούν σημαντικά προβλήματα στην καρποφορία της ελιάς.

Αν και η ελιά είναι ανθεκτική και δίνει καρπό σε φτωχά και ξερά εδάφη, ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

Καλό είναι να αποφεύγεται η καλλιέργεια της σε αµµώδη εδάφη που δεν συγκρατούν υγρασία, καθώς και σε βαριά αργιλούχα εδάφη που δεν στραγγίζει το νερό.

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ αποδοτική και με καλής ποιότητας ελαιόλαδο ακόμη και σε ασβεστούχα εδάφη.

3. Ποια εποχή φυτεύουμε ελιές και τι προσέχουμε κατά τη φύτευση;

Η ελιά μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο αν και η καλύτερη εποχή φύτευσης των νεαρών ελαιόδεντρων σε νότιες ζεστές περιοχές είναι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίο.

Στις βόρειες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν έντονο παγετό, η φύτευση καλό είναι να γίνεται στις αρχές της άνοιξης.

ποτε φυτευουμε ελιες
Πότε φυτεύουμε ελιές;

Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις ελιάς για να έχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην καλλιέργεια των αλαιόδεντρων. Ειδικά για την κορωνέικη ποικιλία ελιάς, προτεινουμε την φύτευση σε αποστάσεις φύτευσης 7×7 μέτρα, περίπου 20 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα.

Καλό είναι να ανοίγουμε μεγάλους λάκκους διαστάσεων 50×50 εκατοστών για να φυτεύουμε τα νεαρά δενδρύλλια ελιάς και να βάζουμε μέσα κομπόστ, φυτόχωμα και λίγο βιολογικό λίπασμα.

Πριν το φύτεμα της ελιάς, θα πρέπει να αφαιρέσουμε πέτρες, να ισοπεδώσουμε και να οργώσουμε το χωράφι για να αφρατέψουμε το έδαφος, ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα των ελαιόδεντρων.

5 μυστικά για φύτευση ελιάς
Πώς γίνεται η φύτευση της ελιάς

4. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της ελιάς;

Η καλλιέργεια της ελιάς έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό, κατά την περίοδο της άνοιξης που παρουσιάζει έντονη βλάστηση.

Η έλλειψη νερού κατά την περίοδο ανθοφορίας της ελιάς, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανθόπτωση, ενώ στο τέλος της άνθισης, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ξήρανση.

Οι ανάγκες της ελιάς σε πότισμα είναι αυξημένες, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, κατά τον Ιούνιο, καθώς και την την εποχή της ταχείας αύξησης του καρπού, τον Αύγουστο.

Η ελια χρειάζεται πότισμα και το φθινόπωρο καθώς αυξάνει την ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού. Για το πότισμα της ελιάς επιλέγουμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες, το οποίο ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση νερού μας προσφέρει και καλύτερο πότισμα για τα δέντρα.

Για να μπορέσουμε προσδιορίσουμε τις απαιτήσεις των ελαιόδεντρων σε πότισμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε την ηλικία, το μέγεθος και την ποικιλία των ελαιόδεντρων, τα χαρακτηριστικά του εδάφους, καθώς και το κλίμα της περιοχής.

καρποδεση ελιας
Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση

5. Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια της ελιάς;

Πριν προχωρήσουμε στη λίπανση της ελιάς, καλό είναι να κάνουμε πρώτα μια ανάλυση εδάφους καθώς και ανάλυση των φύλλων.

Σε κάθε περίπτωση, με τη λίπανση επιθυμούμε την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και τον εμπλουτισμό του με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία που θα μας εξασφαλίσουν πλούσια βλάστηση και καλή καρποφορία των ελαιόδεντρων.

Ένας βασικός στόχος της λίπανσης είναι η μείωση της παρενιαυτοφορίας, ώστε να πετύχουμε σημαντική παραγωγή κάθε χρόνο.

Διαφήμιση

Για να προσδιορίσουμε τις ανάγκες σε λίπασμα, λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία και την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, την ποικιλία, την κλίση του εδάφους, το κλάδεμα που κάναμε καθώς και αν θα ποτίσουμε τα ελαιόδεντρα.

Η καλλιέργεια της ελιάς χρειάζεται λίπασμα αζώτου για βλαστική ανάπτυξη, λίπασμα καλίου για καλή καρποφορία και μικρές ποσότητες σε μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο.

Η συμπληρωματική λίπανση της ελιάς με βόριο είναι απαραίτητη, καθώς το βόριο συντελεί στην καλή ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς.

Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς
Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς

6. Τι προσέχουμε όταν μαζεύουμε τις ελιές;

Η συγκομιδή των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών ελιάς αρχίζει όταν το χρώμα του ελαιόκαρπου γίνεται πράσινο-μωβ και σταδιακά σκουραίνει.

Η πρώιμη συγκομιδή ελαιόκαρπου μας δίνει το πολύτιμο αγουρέλαιο, που εχει υψηλή διατροφική αξία, ενώ η καθυστερημένη συγκομιδή μας δίνει ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

αγουρελαιο
Αγουρέλαιο: Η πρώτη συγκομιδή του ελαιολάδου

Όταν μαζεύουμε τις ελιές, αποφεύγουμε το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς αναπτύσσονται μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Επίσης, κατά το μάζεμα της ελιάς, ειδικά για τις επιτραπέζιες ποικιλίες αλλά και για τις ελαιοποιήσιμες, χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα που επιτρέπουν τον καλό αερισμό για να αποφύγουμε τον μύκητα της μούχλας που προκαλεί υποβάθμιση στον καρπό και αύξηση της οξύτητας στο ελαιόλαδο.

Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς

7. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της ελιάς;

Τα βασικά είδη κλάδέματος της ελιάς είναι το κλάδεμα διαμόρφωσης, το κλάδεμα καρποφορίας και το κλάδεμα αναγέννησης.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια ελιάς ώστε να σχηματίσουν το κυπελλοειδές σχήμα, με ένα κεντρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίονες.

Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς, γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό την ισορροπία της βλαστικής ανάπτυξη της ελιάς με την δημιουργία ανθέων και την καρποφορία.

Το κλάδεμα αναγέννησης στην ελιά είναι ένα πολύ αυστηρό κλάδεμα που γίνεται για ανανέωση σε γερασμένα ή παγετόπληκτα δένδρα που παρουσιάζουν μεγάλη μείωση παραγωγής και εκτεταμένη ξερή βλάστηση.

Σχετικά με την εποχή του κλαδέματος της ελιάς, κλαδεύουμε μετά το τέλος της συγκομιδής, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, σε περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

Κλάδεμα ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ελιάς (+video)

8. Πώς πολλαπλασιάζονται οι ελιές;

Ο πολλαπλασιασμός της ελιάς γίνεται καταρχήν με τον αγενή πολλαπλασιασμό, όπου το δενδρύλλιο ελιάς που προκύπτει έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το μητρικό δέντρο.

Ο αγενής πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με φυλλώδη ή ξυλοποιημένα μοσχεύματα, με παραφυάδες και με σφαιροβάστες (σφαιρικές υπερπλασίες του ριζικού συστήματος) καθώς και με εμβολιασμό.

Πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα
Πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα

Ο εγγενής πολλαπλασιασμός γίνεται με τη φύτευση του κουκουτσιού από τον ελαιόκαρπο αλλά το ελαιόδετρο που προκύπτει δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το ελαιόδεντρο απ΄ όπου προέρχεται ο καρπός.

Για τον λόγο αυτό, το νεαρό δενδρύλλιο ελιάς όταν φθάσει να έχει κορμό με διάμετρο τουλάχιστον 1 εκατοστό εμβολιάζεται την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου με την επιθυμητή ποικιλία, κυρίως με τη μέθοδο του πλακίτη ενοφθαλμισμού (είδος εμβολιασμού με μάτι) ή με τη μέθοδο του ασπιφιωτού ενοφθαλμισμού.

Σε δέντρα αγριελιάς ή σε παλαιά ελαιόδεντρα που έχει γίνει κορμοτομή μπορούν να εμβολιαστούν με την επιθυμητή ποικιλία και με τη μέθοδο του υπόφλοιου εγκεντρισμού (σφήνα).

5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

9. Ποιες είναι οι κυριότερες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τις ελιές;

Ο δάκος της ελιάς είναι ένα μικρό έντομο που αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό της ελιάς στη χώρα μας, τόσο σε ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, όσο και σε επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς.

Για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με οικολογικά μέσα, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε δολωματικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα σκευάσματα, μπορούμε να κάνουμε ψεκασμούς του φυλλώματος με καολίνη ή ζεόλιθο, καθώς επίσης μπορούμε να κρεμάσουμε στα ελαιόδεντρα ειδικές παγίδες σύλληψης του δάκου.

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

Άλλα σημαντικά έντομα που προσβάλλουν την ελιά είναι ο ρυγχίτης, η βαμβακάδα της ελιάς, ο πυρηνοτρήτης και η μαργαρόνια.

Από τις μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, πολύ διαδεδομένη είναι η καρκίνωση της ελιάς, το κυκλωκόνιο και το γλοιοσπόριο.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου της ελιάς
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου της ελιάς

Για τη βιολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, ψεκάζουμε τις ελιές με χαλκούχα σκευάσματα μετά τη συγκομιδή, μετά το κλάδεμα καθώς και στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία.

ελια ψεκασμα
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ελιάς

Η ελιά μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με επιτυχία με αρκετά αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, η λεβάντα, η ματζουράνα, το φασκόμηλο, ο δυόσμος, η μέντα, το δίκταμο τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικό εισόδημα για τον ελαιοπαραγωγό. Επίσης, μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια και με αρκετά ψυχανθή όπως ο βίκος, τα κτηνοτροφικά κουκιά, το κτηνοτροφικό μπιζέλι, καθώς και με διάφορα σιτηρά όπως κριθάρι και βρώμη στο πλαίσιο της χλωρής λίπανσης ή της διατροφής κτηνοτροφικών ζώων.

ελια ημερολογιο εργασιων
Ημερολόγιο εργασιών για την ελιά
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (47)

  1. Μαιρη
    19/02/2024

    Γεια σας κ συγχαρητηρια για τη δουλεια που κανετε στη σελιδα.
    Εχουμε μια καλλιεργια 75 δεντρων καλαμων περιπου 10 ετων. Φετος παρατηρησαμε οτι στους κορμους σε ενα δυο δεντρα η οψη του φλοιου εχει αλλοιωθει κ φαινεται σαν να ειναι κρουστα καμμενη. Ειναι καποια μεταδοτικη ασθενεια? Τι μπορουμε να κανουμε?

  2. Μαρια
    11/02/2024

    Καλησπέρα σας,
    Το ριζικό σύστημα της ελιάς μπορεί να εισχωρήσει σε πέτρινο τοίχο υδατοδεξαμενής αν τοποθετηθει σε απόσταση 2μ από αυτόν;;
    Σε τι απόσταση μπορεί να τοποθετηθει με ασφάλεια;;
    Πρόκειται για δεντρο ελιάς Καλαμών.
    Ευχαριστω πολυ

  3. Roula Koubourou
    22/01/2024

    Καλησπέρα, εχω 16 ελαιοδεντρα στην Κέρκυρα, ψηλά πολύ τουλάχιστον 80 χρόνων. Σκεφτόμαστε να τα κλαδεψουμε καλλωπιστικα για να γεμίσουν όμορφα, διότι είναι λίγο ταλαιπωρημενα. Μπορούμε να διατηρήσουμε ψηλές τις ελιές και κάπως σαν ” ομπρέλα ” το σχήμα ή είναι αδύνατον? Γιατί δεν βλέπω κορμους ψηλούς γενικά σε ελιες πουθενά, φαντάζομαι είναι πιο βολικό για να συλλέξει κάποιος τον καρπό ίσως.

  4. ΑΓΓΕΛΟΣ
    24/12/2023

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΒΑΛΩ ΛΙΠΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΕΚΑΣΩ ΓΙΑ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  5. Αριστοτέλης Μπιτσάκος
    10/12/2023

    Έχω ένα περιβόλι με λεμονιές αναπτυγμένο σε δύο σειρές μακρόστενο. Μπορώ να φυτέψω ενδιάμεσα ελιές κορωνεϊκες?

  6. ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΚΟΣ
    23/10/2023

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το blog.
    Θέλω να φυτέψω μια ελιά σε κήπο στην περιοχή του Βύρωνα στην Αθήνα. Ο βασικός λόγος είναι διακόσμηση του κήπου αλλά θα μου άρεσε να μπορώ να εκμεταλλευτώ και τον καρπό για προσωπική χρήση.
    Στον κήπο υπάρχει μεγάλο πεύκο και τα κλαδιά του σε ύψος γύρω στα 10-15 μέτρα σκεπάζουν κάποιο τμήμα του.
    1) Πρέπει να κρατήσω κάποια απόσταση απο τον κορμό του πεύκου? Είναι πρόβλημα η ελιά να είναι μερικώς κάτω απο τα κλαδιά του πεύκου ?
    2) Συστήνεται κάποια ποικιλία (κατα προτίμηση με γρήγορη ανάπτυξη) για κήπους στις κλιματολογικές συνθήκες της Αθήνας ?

    • Καλύτερα η ελιά να βρίσκεται σε απόσταση από το φύλλωμα του πεύκου ώστε να έχει ηλιοφάνεια. Μπορείς να φυτέψεις ποικιλία Καλαμών ή Χαλκιδικής που είναι εξαιρετικές επιτραπέζιες ποικιλίες.

  7. Γκελης Βασίλης
    10/10/2023

    Το κτήμα μου είναι υγρό και χαμηλά δεξιά το χειμώνα βγάζει νερό. Σκεφθωμε να φυτέψω την αριστερή πλευρά μια και υπάρχει πηγάδι. Ποία ποιότητα είναι κατάλληλη και τι ιδέα έχετε για ισπανική?Ευχαριστώ

    • Θα ήταν καλό να στραγγίζει το χωράφι και να απομακρύνεται το νερό για να μπορείς να φυτέψεις είτε ελληνική είτε ισπανική ποικιλία.

  8. dimitris989
    03/08/2023

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το καταπληκτικό website από το οποίο αντλώ άπειρες πληροφορίες κυρίως για γλάστρες και για φυτά που έχω στο εξοχικό μου. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής έχω από τον παππού μου κάποια στρέμματα χωράφια (γύρω στα 60-70) στη Γαστούνη Ηλείας περίπου 3-5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα σε πεδινό μέρος, μέσα έχουν πορτοκαλιές οι οποίες δεν αποδίδουν (χρηματικά) θα μπορούσα υποθετικά να βάλω δέντρα ελιάς ή δεν ευδοκιμούν (δεν έχουν μεγάλη απόδοση) στην περιοχή; επίσης τι θα πρέπει να κοιτάξω. Ευχαριστώ πολύ.

  9. Κυριακος
    20/03/2023

    Καλησπερα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση, το κροκιασμα της ελιας ποιο μηνα γινεται συνηθως? Η Δεν εχει στανταρ μηνα?

    • Το κρόκιασμα της ελιάς, δηλαδή ο σχηματισμός των ανθοταξιών, ανάλογα την περιοχή, τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία της ελιάς γίνεται την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου.

  10. Δημήτρης
    11/12/2022

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
    ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΜΕ ΑΡΑΙΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ?
    ΤΙ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ MARINADA?
    ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΠΟΙΚΗΛΙΑ ΜΕ ΠΥΚΝΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΜΕΦΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΕΡΟ…

  11. Βαγγέλης
    03/10/2022

    Καλησπέρα. Έχω μια ελιά η οποία το στο τελευταίο δίμηνο ξεραίνονται τα φύλλα και ο καρπός της. Θα μπορούσα να κάνω κάτι ώστε να σώσω το δεντράκι. Σε ευχαριστώ πολύ.

    • Καλημέρα Βαγγέλη. Αφαίρεσε τους ξεραμένους βλαστούς και ψέκασε με σκεύασμα χαλκού και φυσικής πυρεθρίνης.

  12. Γιάννης
    04/01/2021

    Παίζει ρόλο στην απόδοση της ελιάς αν το έδαφος- υπέδαφος έχει πολλά νερά;; Έχω ποικιλία κορωνεικη

    • Καλημέρα Γιάννη. Η ελιά έχει καλή απόδοση σε γόνιμα εδάφη που διαθέτουν ικανοποιητική εδαφική υγρασία γιατί η ελιά σε αυτές τις περιπτώσεις έχει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη καρποφορία. Βέβαια, είναι απαραίτητο στο έδαφος που αναπτύσσεται το ριζικό σύστημα των ελαιόδεντρων να αποστραγγίζει το νερό, δηλαδή να απομακρύνεται για να μην υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών της ρίζας.

  13. Αγγελική
    04/01/2021

    Καλησπέρα. ηθελα να ρωτήσω το εξής. Σε καποια απο τα χωράφια μου με ελιές, ορισμένοι αγρότες εχουν “απλωθεί” και κανουν περιβολι, με σπανακι,ραδικια κτλ, αυτό εχει καποιες επιπτωσεις στις ελιες μου? λογω του οτι ποτίζουν αρκετα.

    • Καλησπέρα Αγγελική. Το πότισμα της καλλιέργειας της ελιάς λόγω της συγκαλλιέργειας με λαχανικά όπως σπανάκι και ραδίκια βοηθά την αύξηση της παραγωγικότητας και την επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγής. Μόνο στην περίοδο της ανθοφορίας, θα πρέπει να προσέξεις το πότισμα ώστε να προσφέρει επάρκεια νερού αλλά όχι υπερβολική υγρασία καθώς μπορεί να έχει αρνητικά προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς και στην επίτευξη ικανοποιητικής καρποφορίας. .

  14. Έφη
    18/11/2020

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τίς ελιές μου οι οποίες έχουν πάνω στα κλαριά τους κολλημένο ένα στρογγυλό, σαν σαλιγκάρι, και σκληρό, πού δεν φεύγει. Τι μπορώ να κάνω γι’αυτό; Ευχαριστώ.

  15. Βαγγέλης
    26/10/2020

    Καλησπέρα κύριε Κώστα,
    συγχαρητήρια για τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Έχω ένα κτήμα 8 στρεμμάτων στην Φθιώτιδα σε υψόμετρο 600 μέτρων. Είναι περιφραγμένο και έχει πηγή με τρεχούμενο νερό. Η περιοχή δεν έχει ελαιώνες. Υπάρχουν ποικιλίες ελίας που θα μπορούσα να καλλιεργήσω σε αυτό το υψόμετρο και να αποδώσουν; Σας ευχαριστώ.

  16. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    16/05/2020

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Κάποιες από τις ελιές που έχω, έχουν ξεραθεί εντελώς και έχουν βγει άγρια από την ρίζα. Σκέφτηκα να αφήσω 3-4 και να τα εμβολιάσω. Έχω πάρει και ένα ψαλίδι μπολιάσματος. Είναι σωστός τρόπος για εμβολιασμό? Ποια εποχή είναι καλύτερη? Σε πόσο καιρό θα φανεί αν έχει πετύχει ο εμβολιασμός?

    • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Πιο σωστός τρόπος είναι να κλάδέψεις τον κορμό ή τους κεντρικούς βραχίονες της ελιάς μήπως αναβλαστήσουν. Ακόμα και να κόψεις τον κορμό κάτω από το σημείο εμβολιασμού, μπορείς να τον εμβολιάσεις με την μέθοδο του υπόφλοιου εγκεντρισμού την περίοδο του Απριλίου-Μαίου.

  17. Γκότσης Τάσος
    10/05/2020

    Γειά σας
    Έχω κάποιες τελείως καμμένες ελιές όπου το μόνο που απέμεινε είναι το ριζικό σύστημα. Οι ελιές κάηκαν πριν 10-15 χρόνια. Πόσα παραπούλια πρέπει να αφήσω σε κάθε ρίζα. Έχω αφήσει 2 ή 3 ή 4. Το χτήμα είναι ορεινό με πεζούλες και γενικά υπάρχει έλλειψη νερού το καλοκαίρι.
    Επίσης άλλη μια ερώτηση στα νέα γροθάρια καλό είναι να χρησιμοποιούμε ποικιλία κορωνέικη ή υπάρχει κάποια καλύτερη.
    Ευχαριστώ

  18. Nikos
    18/03/2020

    στο λακο φυτευσης τι χημικο λιπασμα μπορω να χρησιμοποιησω και σε τι ποσοτητα?

    • Καλησπέρα Νίκο. Ανεξάρτητα από το λίπασμα αν είναι χημικό ή βιολογικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε φώσφορο και άζωτο για την ριζοβολία και την πρώτη ανάπτυξη της ελιάς.

  19. Χρήστος
    29/11/2019

    Καλησπερα σας,

    Διαβαζω το site σας με μεγαλο ενδιαφερον και οι πληροφοριες που προσφετερε ειναι πραγματικα πολυτιμες σχετικα με τις ελιες σε ολα τα επιπεδα.
    θα ηθελα αν μπορειτε να με ενημερωσετε με ερωτησεις που εχω σχετικα με την φροντιδα τον ελαιοδεντρων που εχω.
    Εκανα προσφατα αναλυσεις εδαφους για να γνωριζω τι ακριβως τι γινεται.
    Οι αναλυσεις εδειξαν οτι υπαρχει σημαντικη ελλειψη Αζωτου/Φωσφορου/Βοριου και οργανικης ουσιας. Τα ποσοστα καλιου ειναι σε παρα πολυ καλο επιπεδο.
    Τα δεντρα τα οποια υπαρχουν ειναι 15 ετων και 4 ετων που ειχανε την πρωτη τους ανθοφορια φετος. (17 μεγαλα και 29 μικρα)
    Εβαλα πριν μερικες μερες λιπασμα σε ολα τα δεντρα της Nitrophoska 20+5+10(+3+5) +0,3Β οπως μου συνεστησε ενας γεωπονος.
    Τα ερωτηματα μου ειναι τα εξης??

    – Οργανικη ουσια

    (εκτος αν βρω κοπρια χωνεμενη) ειναι καλυτερα σε υγρη μορφη η σε μορφη λιπασματος να χρησιμοποιησω??? υπαρχει καποια την οποια μπορειτε να μου προτεινετε??
    – Ποσο χρειαζεται καθε δεντρο (μικρο και μεγαλο) αναλογικα??
    – Θα πρεπει να την ριξω τωρα τον Δεκεμβριο??

    ΒΟΡΙΟ
    – Οπως λετε καθε δεντρο θελει 250-300γρμ, πρεπει να το ριξω τωρα τον Δεκεμβριο??
    – Το ριχνω στην γουρνα του καθε δεντρου και πρεπει να το σκεπασω με το χωμα ???
    πρεπει να ποτιστει μετα το δεντρο η οχι??

    ΧΑΛΚΟΣ
    – πρεπει να ψεκασω με χαλκο τωρα τον Δεκεμβριο?? και ποια αλλη περιοδο επισης???
    Δυστυχως σε κανα 2 δεντρα (τα μικρα) ειδα καρκινοματα σε καποια κλαδια, οπως το λετε στο site σας.

    Λιπανση απο τον Γεναρη και μεχρι τον Μαρτιο.
    – Τα λιπασματα που πρεπει να βαλω εκεινη την περιοδο πρεπει να ειναι τα ιδια που χρησιμοποιησα παραπανω η διαφορετικης επιλογης??? Μιλαω για ποσοστα (Αζωτο-Φωσφορο-Καλιο). και επισης καθε ποτε πρεπει να γινει??? (καθε 15 μερες, λιγοτερο η περισσοτερο).
    Ξεχασα να σας πω οτι τα δεντρα ειναι Ξηρικα και οχι αρδευτικα. (ποτιζουμε εμεις χωρις κανενα μεσω)

    Σας Ευχαριστω πολυ και ζητω συγνωμη για το μεγαλο μηνυμα μου και τις πολλες ερωτησεις.

    • Καλησπέρα Χρήστο.
      1) Για οργανική ουσία εκτός από κοπριά, μπορείς να ενσωματώσεις κομπόστ συτή την εποχή. Θα το βρείς σε στερεά μορφή σκόνης καθως και σε υγρό εκχύλισμα.
      2) Το βόριο θα το ρίξες τώρα και καλό είναι να ενσωματωθεί στο χώμα. Δεν χρειάζεται πότισμα καθως με τη βροχή θα απορροφηθεί σταδιακά
      3) Ψεκάζουμε με χαλκό για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες αμέσως μετά τη συγκομιδή και αμέσως μετόα το κλάδεμα.

  20. Μαρία
    14/11/2019

    Τα φύλλα της ελιάς τι μπορεί να τα τρώει και να τα κάνει σαν δαντέλα; Έχω φωτογραφία αλλά δεν ξέρω πως να σας την στείλω. Ευχαριστώ.

    • Γεια σου Μαρία. Πιθανότατα η ελιά σου έχει προσβληθεί από το έντομο της μαργαρόνιας που προσβάλλει το φύλλωμα της. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της μαργαρονιας στην ελιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

      • Μαρία
        22/11/2019

        Tα φύλλα της ελιάς φαίνονται απόλυτα υγιή, καμία σχέση με κάποιον μύκητα, απλά είναι φαγωμένα γύρω γύρο ενώ δεν έχω δει σαλιγκάρια, κάμπιες και ακρίδες. Δεν ξέρω άλλωστε να τρώνε τα φύλλα της ελιάς αυτά. Μια ψιλοελιά που είναι λίγα μέτρα πιο πέρα, δεν έχει κανένα πρόβλημα στα φύλλα. Τι πρέπει να κάνω για να αναρρώσει ή για να την προστατέψω για να μην γίνει ακόμη μεγαλύτερη η κάλυψη της ζημιάς που τώρα είναι περίπου στο 80% των χαμηλών κλαδιών;

        • Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό να ψεκάσεις την ελιά με διάλυμα θερινού πολτού για την οικολογική αντιμετώπιση εντόμων που πιθανότατα την έχουν προσβάλλει.

  21. angelina
    11/10/2019

    Αγάπη σαλάτα με ελαιόλαδο το πρωί!

  22. ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΟΥΛΑΝΤΑΣ
    18/09/2019

    Καλημερα και συγχαρητηρια για τα αθρα σας που ειναι μεγαλη βοηθεια για ολους μας..!!Μια ερωτηση εχω μονο..Οταν θελουμε νε κανουμε καρατομηση στην ελια εφοσον ειναι πολυ γερικο δεντρο αν τυχει και ειναι μπολιασμενο πως το καταλαβαινουμε αυτο..??Ευχαριστω και παλι

    • Καλησπέρα Ιάκωβε. Για να καταλάβεις αν στο δέντρο της ελιάς έχει γίνει μπόλιασμα θα πρέπει να δεις αν στον κορμό υπάρχει αποια υπερπλασία (εξόγκωμα) πο πιθανότατα υποδεικνύει το σημείο εμβολιασμού. Σε αυτή την περίπτωση η καρατόμηση της ελιάς θα γίνει πάνω από το σημείο εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση, για να είσαι σίγουρος μπορείς να κάνεις καρατόμηση των κεντρικών βραχιόνων της ελιάς για την ανανέωση του γέρικου δέντρου.

      • Μάριος
        06/09/2023

        Συγχαρητήρια για το blog σας. Ποια φροντίδα προτείνετε σε ελαιώνα (50 δέντρων) ο οποίος είναι εγκατελειμμένος και χωρίς νερό εδώ και 5 χρόνια.
        Τα δέντρα είναι ηλικίας περίπου 20-25 ετών, δεν έχουν καθόλου καρπό αλλά δεν έχουν ξεραθεί. Τα φύλλα είναι συρρυκνωμένα.

        • Αρχικά, να κάνεις ένα έντονο κλάδεμα στις ελιές την περίοδο του χειμώνα και να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ