εικόνα

8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού

8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού

8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού

Καρπούζι, το φρούτο που αποτελεί το σύμβολο του καλοκαιριού! Αν και η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι σχετικά απαιτητική, ειδικά για τους πρωτάρηδες του κήπου, αξίζει να προσπαθήσουμε να φυτεύσουμε τα δικά μας καρπούζια και να απολαύσουμε νόστιμους και γλυκούς καρπούς. Για τους λάτρεις του καρπουζιού υπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια για καλλιέργεια, με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος καρπού, με διαφορετικό χρόνο συγκομιδής (πρώιμα ή όψιμα), και διαφορετική ανθεκτικότητα σε διάφορες μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες καρπουζιού είναι οι ποικιλίες τύπου crimson, που δίνουν καρπούζια στρογγυλά προς οβάλ και βάρους 10-14 κιλών, οι ποικιλίες τύπου βαρέλας, που δίνουν στενόμακρα ανοιχτοπράσινα καρπούζια με κατακόκκινη σάρκα και βάρος περίπου στα 13-15 κιλά και οι ποικιλίες τύπου mini με πρώιμους στρογγυλούς άσπερμους καρπούς, σκουροπράσινου χρώματος και βάρους 2-5 κιλών.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψω καρπούζι;

 

Αφού επιλέξουμε την κατάλληλη ποικιλία, φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης, τα νεαρά φυτά καρπουζιού που έχουμε φυτέψει στο σπορείο μας στις αρχές της άνοιξης ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά από φυτώρια. Το καρπούζι, όπως άλλωστε και το πεπόνι, αναπτύσσεται και καρποφορεί σε ζεστές περιόδους. Αν θέλουμε να φυτέψουμε καρπούζι πιο όψιμα, αρχές καλοκαιριού, μπορούμε να φυτεύσουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο καρπουζιού. Με την απευθείας φύτευση στο χωράφι, το φυτό καρπουζιάς εμφανίζει καλύτερη ριζοβολία και δίνει καλύτερη παραγωγή καρπών.Aποφεύγουμε την πυκνή φύτευση για τα καρπούζια μας, προκειμένου να έχουμε καλύτερο αερισμό και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά καρπουζιού δέχονται περισσότερη ηλιοφάνεια, σχηματίζονται περισσότερα σάκχαρα, τα καρπούζια ωριμάζουν καλύτερα και γίνονται γλυκότερα. Ενδεικτικά οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης του καρπουζιού που προτείνουμε είναι ανά 80-120 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 180-240 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα καρπούζια;

 

Η καλλιέργεια καρπουζιού είναι αρκετά απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες στα τέλη της άνοιξης και κάθε μέρα την ζεστή εποχή του καλοκαιριού, ώστε το έδαφος να διατηρείται σχετικά υγρό. Σχετικά με τη λίπανση του καρπουζιού, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση στις θέσεις φύτευσης σημαντικής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος, ενισχυμένο σε κάλιο και ποσότητα καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς το καρπούζι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, παρέχουμε στα καρπούζια πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20 μέρες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγή ποιοτικών καρπών. Συμπληρωματικά, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής του καρπουζιού, του φαινομένου που εμφανίζεται μαύρισμα στο κάτω μέρος οτυ κασπού λόγω έλλειψης ασβεστίου.

 

Πώς προστατεύουμε τα καρπούζια από ασθένειες και έντομα;

 

Για να προστατέψουμε προληπτικά τα φυτά της καρπουζιάς, από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η ανθράκωση καθώς και από τον τετράνυχο, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα και με θειοχαλκίνη πάνω στα φύλλα. Μπορούμε βέβαια να ψεκάσουμε το φύλλωμα των καρπουζιών και με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) χαλκού και θειαφιού. Επίσης, για την προστασία του καρπουζιού, από τα έντομα της μελίγκρας (αφίδες) και από τον αλευρώδη, ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικό σκεύασμα αλάτων λιπαρών οξέων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λιτρο νερό και ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες τα φυτά καρπουζιού κατά τις απογευματινές ώρες.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα καρπούζια;

 

Για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία, κορφολογούμε τα φυτά καρπουζιού για να αναπτύξουν πλευρικούς βλαστούς όταν φτάσει ο κεντρικός βλαστός στα 4-5 φύλλα. Στη συνέχεια, διατηρούμε 4-5 δυνατούς ζωηρούς βλαστούς και αφαιρούμε τους υπόλοιπους. Κρατάμε μόνο ένα καρπούζι σε κάθε βλαστό και αφαιρούμε τα υπόλοιπα καρπούζια για να εξασφαλίσουμε ποιοτικότερη παραγωγή. Κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, καλύπτουμε τα καρπούζια με ξερά χόρτα για να αποφύγουμε εγκαύματα από τον ήλιο. Στα τέλη του καλοκαιριού, κόβουμε τις άκρες των βλαστών κι αφαιρούμε τα πολύ μικρά καρπούζια για να προλάβουν να ωριμάσουν και να γλυκάνουν τα υπόλοιπα καρπούζια πριν αρχίσουν τα κρύα του φθινοπώρου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του καρπουζιού

 

Για τον σωστό χρόνο συγκομιδής του καρπουζιού, συγκομίζουμε τα ώριμα καρπούζια όταν ξεραίνεται ο ελικοειδής μίσχος του καρπουζιού ή όταν κιτρινίζει το εξωτερικό λευκό σημείο που έχει το καρπούζι στο σημείο επαφής του με το έδαφος. Βέβαια, οι έμπειροι καλλιεργητές καρπουζιού καταλαβαίνουν το ώριμο καρπούζι, χτυπώντας το με τα δάκτυλα και ακούγοντας τη βαθύτητα του παραγόμενου ήχου.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια περισσότερων φρούτων και λαχανικών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Ανοιξιάτικα λαχανικά για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα
Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Φράουλα, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Γλυκοκολοκύθα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Πιπεριά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κολοκύθι, 6 μυστικά καλλιέργειας
Aγγούρι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 21 Μαΐου 2020

ΚΥΡΙΕ ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑΣ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΚΟΡΦΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΣΤΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑΣ ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΕΙ 5-6 ΦΥΛΛΑ ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΣΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 6ο ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ 4 ΒΛΑΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.