10 μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού

καρπουζι καλλιεργεια

Καρπούζι, το φρούτο σύμβολο του καλοκαιριού! Το καρπούζι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και δροσιστικά φρούτα με μοναδική γλυκιά γεύση που απολαμβάνουμε σε φέτες, σε φρουτοσαλάτες, σε δροσιστικούς χυμούς, ενώ σε κάποιες περιοχές το φτιάχνουν και γλυκό του κουταλιού.

Ο καρπός της καρπουζιάς εξωτερικά είναι λείος, με χρώμα ανοικτό ή σκούρο πράσινο, με σκληρό φλοιό ενώ πολλές ποικιλίες διαθέτουν χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Εσωτερικά, το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των καρπών του καρπουζιού οφείλεται στο λυκοπένιο, μία αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται επίσης στις ντομάτες και τα γκρέιπφρουτ.

Το καρπούζι είναι ετήσια καλλιέργεια που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού και θεωρείται απαιτητική καλλιέργεια για κάποιον αρχάριο καλλιεργητή. Έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και λίπανση, και χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να μας δώσει πλούσια ποιοτική παραγωγή.

Επίσης, η καλλιέργεια του καρπουζιού σε γλάστρα παρουσιάζει παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της ανάπτυξης του φυτού και του μεγάλου μεγέθους των καρπών. Ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσουμε και να μάθουμε τα μυστικά της καλλιέργειας του καρπουζιού, εφόσον διαθέτουμε τον κατάλληλο χώρο και την απαιτούμενη αγάπη για την κηπουρική.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, συμβουλές για την φύτευση και την καλλιέργεια του καρπουζιού, ώστε με την κατάλληλη φροντίδα να απολαύσουμε υπέροχα καρπούζια γεμάτα γεύση από τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες καρπουζιού;

Για τους λάτρεις του καρπουζιού υπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια για καλλιέργεια, με διαφορετικό σχήμα από στενόμακρο και οβάλ μέχρι σφαιρικό, μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος καρπού, με διαφορετικό χρόνο συγκομιδής (πρώιμα ή όψιμα), και διαφορετική ανθεκτικότητα σε διάφορες μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες καρπουζιού στον ελληνικό χώρο που μπορούμε να προμηθευτούμε σε σπόρο ή σε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • Καρπούζια τύπου crimson: Ποικιλίες και υβρίδια καρπουζιού που δίνουν καρπούζια στρογγυλά προς οβάλ με ριγέ φλοιό και βάρους 10-14 κιλών.
  • Καρπούζια τύπου βαρέλας: Ποικιλίες και υβρίδια καρπουζιού που δίνουν στενόμακρα ανοιχτοπράσινα καρπούζια με κατακόκκινη σάρκα και βάρους περίπου στα 13-15 κιλά.
  • Καρπούζια τύπου mini: Ποικιλίες και υβρίδια καρπουζιού με πρώιμους στρογγυλούς καρπούς, χωρίς ή με λίγους σπόρους, σκουροπράσινου χρώματος και βάρους 2-5 κιλών.

Και για το τέλος να μην ξεχάσουμε και το κίτρινο καρπούζι που αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας, είναι εξίσου δροσιστικό με έντονη γλυκιά γεύση.

2. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψω καρπούζι;

Αφού επιλέξουμε την κατάλληλη ποικιλία, φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης, τα νεαρά φυτά καρπουζιού που έχουμε δημιουργήσει σε σπορείο από τις αρχές της άνοιξης ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά από φυτώρια. Το καρπούζι, όπως άλλωστε και το πεπόνι, αναπτύσσεται και καρποφορεί σε ζεστές περιόδους.

Αν θέλουμε να φυτέψουμε καρπούζι πιο όψιμα, αρχές καλοκαιριού, μπορούμε να φυτεύσουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο καρπουζιού. Με την απευθείας φύτευση στο χωράφι, το φυτό καρπουζιάς εμφανίζει καλύτερη ριζοβολία και δίνει καλύτερη παραγωγή καρπών.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουμε καλλιέργεια καρπουζιού σε θερμοκήπια από επαγγελματίες καλλιεργητές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καρπούζι φυτεύεται πρώιμα στο θερμοκήπιο στις αρχές της άνοιξης ώστε να δώσει πρώιμη παραγωγή και να εξασφαλίσουν υψηλότερη τιμή κατά την πώληση της παραγωγής τους.

3. Σε ποιες αποστάσεις φυτεύουμε τα καρπούζια;

Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε τις κατάλληλες αποστάσεις για τη φύτευση του καρπουζιού. Ενδεικτικά, οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης που προτείνουμε για την καλλιέργεια του καρπουζιού είναι ανά 80-120 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 180-240 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση για τα καρπούζια μας, προκειμένου να έχουμε καλύτερο αερισμό και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά καρπουζιού δέχονται περισσότερη ηλιοφάνεια και σχηματίζονται περισσότερα σάκχαρα, με αποτέλεσμα τα καρπούζια να ωριμάζουν καλύτερα και να γίνονται πιο γλυκά.

Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες κηπευτικών

4. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε καρπούζι σε γλάστρα;

Αν και η καλλιέργεια του καρπουζιού σε γλάστρα στο μπαλκόνι παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, λόγω της ανάπτυξης του φυτού και λόγω του βάρους των καρπών, μπορούμε να το πετύχουμε. Προμηθευόμαστε αρχικά μία μεγάλη γλάστρα με ύψος και διάμετρο τουλάχιστον 40 εκατοστών και φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη για να γεμίσουμε τη γλάστρα.

Επιλέγουμε ποικιλία μικρόκαρπου καρπουζιού για να μπορέσει πιο εύκολα να αναπτυχθεί κατακόρυφα το φυτό του καρπουζιού. Για την υποστύλωση της κατακόρυφης ανάπτυξης, χρησιμοποιούμε ένα πάσσαλο που καρφώνουμε μέσα στη γλάστρα. Παράλληλα, θα χρειαστεί και οριζόντια υποστύλωση και δέσιμο με καλάμια μεταξύ των πασσάλων στις γλάστρες των καρπουζιών. Σταδιακά, καθώς σχηματίζονται οι καρποί, θα πρέπει να τους δέσουμε με ανθεκτικούς σπάγκους ή κατάλληλα διχτάκια για να αντέξουν το βάρος τους και να μην πέσουν.

Τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο με νότιο προσανατολισμό που να εξασφαλίζει αρκετή ηλιοφάνεια για να μπορέσουν να ωριμάσουν και να γλυκάνουν τα καρπούζια. Επίσης, θα πρέπει η γλάστρα να είναι σε προστατευμένη θέση από δυνατούς ανέμους καθώς μπορεί να σπάσουν τους βλαστούς της καρπουζιάς.

5. Πόσο συχνά ποτίζουμε τα καρπούζια;

Η καλλιέργεια καρπουζιού είναι αρκετά απαιτητική σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή. Αν δεν δώσουμε στα φυτά του καρπουζιού το απαιτούμενο νερό, η παραγωγή θα είναι περιορισμένη, το μέγεθος των καρπουζιών να είναι πολύ μικρό ενώ δεν θα ωριμάσουν και γλυκάνουν αρκετά.

Όταν το φυτό του καρπουζιού βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ποτίζουμε συνήθως κάθε δύο μέρες, ανάλογα βέβαια το έδαφος στο οποίο έχουμε φυτέψει και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε κάθε μέρα ώστε το έδαφος να διατηρείται σχετικά υγρό.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του καρπουζιού;

Η καρπουζιά χρειάζεται αρκετό λίπασμα για να δώσει καλή παραγωγή καρπών, καθώς είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Σχετικά με τη λίπανση του καρπουζιού, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση σημαντικής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις θέσεις φύτευσης, ενισχυμένο σε λίπασμα καλίου και ποσότητα καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς το καρπούζι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, παρέχουμε στα καρπούζια πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20 μέρες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγή ποιοτικών καρπών. Συμπληρωματικά, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής του καρπουζιού, του φαινομένου που εμφανίζεται μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού λόγω έλλειψης ασβεστίου.

7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το καρπούζι;

Για να προστατέψουμε προληπτικά τα φυτά της καρπουζιάς από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο που προκαλεί άσπρισμα στο φύλλωμα, και η ανθράκωση που προκαλεί μικρές μαύρες κηλίδες στα φύλλα, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα και ψεκάζουμε το φύλλωμα των καρπουζιών και με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) χαλκού και θειαφιού.

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Το υπερβολικό πότισμα σε συνδυασμό με θερμοκρασίες 25-30°C μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας της καρπουζιάς λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών όπως το φουζάριο. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό της καρπουζιάς φαίνεται μαραμένο και απότιστο ενώ έχει ποτιστεί.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων της μελίγκρας (αφίδες), του αλευρώδη, καθώς και τον τετράνυχο, χρησιμοποιούμε βιολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες τα φυτά καρπουζιού κατά τις απογευματινές ώρες.

Εναλλακτικά, για την προστασία από έντομα σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά. Φτιάχνουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά.

8. Xρειάζεται κλάδεμα η καλλιέργεια του καρπουζιού και αραίωμα καρπών;

Τα καρπούζια χρειάζονται κλάδεμα (κορφολόγημα) και αραίωμα καρπών για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Αρχικά, κορφολογούμε τα φυτά καρπουζιού για να αναπτύξουν πλευρικούς βλαστούς, όταν φτάσει ο κεντρικός βλαστός στα 4-5 φύλλα. Στη συνέχεια, διατηρούμε 4-5 δυνατούς ζωηρούς βλαστούς και αφαιρούμε τους υπόλοιπους.

Αραιώνουμε τους καρπούς και κρατάμε μόνο ένα καρπούζι σε κάθε βλαστό και αφαιρούμε τα υπόλοιπα καρπούζια για να εξασφαλίσουμε ποιοτικότερη παραγωγή. Κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, καλύπτουμε τα καρπούζια με ξερά χόρτα για να αποφύγουμε εγκαύματα από τον ήλιο.

Στα τέλη του καλοκαιριού, κόβουμε τις άκρες των βλαστών κι αφαιρούμε τα πολύ μικρά καρπούζια για να προλάβουν να ωριμάσουν και να γλυκάνουν τα υπόλοιπα καρπούζια πριν έρθουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου.

9. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να κόψουμε τα καρπούζια;

Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να προσδιορίσουμε τον σωστό χρόνο συγκομιδής του καρπουζιού, και κάνουμε λάθη είτε κόβοντας άγουρους καρπούς καρπουζιού που δεν εχουν ωριμάσει, είτε συγκομίζοντας υπερώριμα καρπούζια που έχουν μαλακώσει κι έχουν χάσει την τραγανή και ζουμερή υφή τους.

Η κατάλληλη στιγμή για να συγκομίσουμε τα ώριμα καρπούζια είναι όταν ξεραίνεται ο ελικοειδής μίσχος του καρπουζιού ή όταν κιτρινίζει το εξωτερικό λευκό σημείο που έχει το καρπούζι στο σημείο επαφής του με το έδαφος. Οι έμπειροι καλλιεργητές καρπουζιού μπορούν να διακρίνουν το ώριμο καρπούζι, χτυπώντας τον καρπό με τα δάκτυλα και ακούγοντας τη βαθύτητα του παραγόμενου ήχου.

Ωριμό καρπούζι
Πότε είναι ώριμο το καρπούζι και έτοιμο για συγκομιδή

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το καρπούζι

Τα καρπούζια μπορεί να σκάσουν πριν ή κατά την ωρίμανση λόγω απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Επίσης, το σκάσιμο των καρπουζιών παρατηρείται όταν κάνουμε ακανόνιστα ποτίσματα ή βάζουμε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος αζώτου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (20)

  1. Θέμος
    28/06/2023

    Καλημέρα. Εδώ και 2 εβδομάδες φύτεψα σε μία μεγάλη γλάστρα μία καρπουζιά ποικιλίας sugar baby. Έχει αναπτυχθεί κανονικά έβγαλε και το πρώτο της πραγματικό φύλλο. Όμως προχθές ενώ πήγαινα στον κήπο μου να ελέγξω την καρπουζιά, παρατήρησα στο χώμα που ήταν φυτευμένη η καρπουζιά κάτι σαν άσπρα σκουλήκια. Μείωσα άμεσα το πότισμα, έριξα διάλυμα μουστάρδας σε νερό. Μάταια όμως. Χθες το βράδυ πήγα να ξαναποτίσω την καρπουζιά και μόλις την πότισα (είχε στεγνώσει το χώμα) , αυτομάτως μετά από λίγα λεπτά πολλαπλασιάστηκαν τα σκουλήκια και ανησυχώ ιδιαίτερα για την ζωή της καρπουζιάς μου αλλά και των άλλων φυτών του κήπου μου διότι έχω κι άλλα φυτά και μπορεί να μολυνθούν από τα σκουλήκια. Τι πρέπει και τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τα σκουλήκια στο χώμα; Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι;
    Σημείωση: Τα σκουλήκια είναι μικρά σε μέγεθος, εξαπλωμένα σε όλη τη γλάστρα με την καρπουζιά.
    Ευχαριστώ

    • Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τα σκουλήκια με βιολογικό τρόπο. Καλύτερα να μεταφυτέψεις το φυτό σε γλάστρα με καινούριο χώμα.

  2. Marie
    09/06/2023

    Γεια σας! Μόλις οι καρπουζιες μου κάνουν τον καρπό σε μέγεθος μεγάλης ελιάς χάνονται. Κιτρινίζει ο καρπός και χάνεται. Τι πρέπει να προσέξω;

    • Μείωσε το πότισμα, πρόσθεσε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, και ψέκασε με σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού το φυτό.

  3. Θέμος
    05/06/2023

    Καλησπέρα σας. Στα τέλη Μαΐου φύτεψα καρπουζιές σε μία ζαρντινιέρα (οι καρπουζιές βλάστησαν αφού σκέπασα τη ζαρντινιέρα με σακούλες σε στυλ θερμοκηπίου) . Έβαλα 6 σπόρους και βλάστησαν και οι 6 αλλά μετά από λίγες μέρες ξεράθηκαν οι 2 καρπουζιές όπου τώρα είναι 4. Οι 4 καρπουζιές που έχω στη ζαρντινιέρα δουλεύουν μια χαρά αλλά έχουν αναπτυχθεί πολύ με αποτέλεσμα τα φύλλα να ανεβαίνουν το ένα πάνω από το άλλο. Τι μου προτείνετε; Να ξεριζώσω μερικές από τις 4 καρπουζιές ή να τις μεταφυτέψω σε μία άλλη γλάστρα; Οπότε θα ήθελα να μου προτείνετε κάτι. Σας ευχαριστώ.

    • Αν έχει αναπτυχθεί πολύ το φύλλωμα τους είναι δύσκολο να τις μεταφυτεύσεις και να επιβιώσουν. Καλύτερα να να ξεριζώσεις ή να τις κλαδέψεις αφαιρώντας και αραιώνοντας βλαστούς.

  4. Θέμος
    13/05/2023

    Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να φυτέψω καρπουζιά στο μπαλκόνι. Να τη φυτέψω σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα; Να σημειωθεί ότι ο σπόρος καρπουζιάς είναι ποικιλία suger baby δηλαδή τα μικρόκαρπα καρπούζια. Σας ευχαριστώ

  5. Κώστας
    06/08/2021

    Γιατί σκάνε τα καρπούζια; Από τη ζέστη;

    • Καλησπέρα Κώστα. Τα καρπούζια σκάνε λόγω απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας, από ακανόνιστα ποτίσματα ή από υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα.

  6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    23/07/2020

    Για σας και ένα μεγάλο εύγε για τις χρήσιμες συμβουλές.
    Το πρόβλημά μου έχει να κάνει με 2 ροδιές που ενώ είχε κάθε χρόνο μεγάλη καρποφορία και εξαιρετική ποιότητα από πέρσι παρουσιάστηκε το εξής πρόβλημα .Λίγο πριν άλλα και στην τελική ολοκλήρωση του καρπού εμφανίστηκε το φαινόμενο ο καρπός να ανοιγει να στεγνώνουν τα σπόρια και να είναι ακατάλληλο για κατανάλωση . Δεν σας κρύβω ότι έχω τον φόβο να μην έχω και φέτος το ίδιο φαινόμενο .Τι μου συμβουλεύεται να κάνω? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

  7. στελλα
    14/07/2020

    την εχω 6 χρονια.την πηρα γλαστρωμενη. μεγαλωσε αλλα δεν εδεσε ποτε ,παρα 2 /4 βυσινα που τα εριξε και αυτα. σε αποσταση 50 περιπου μετρων υπαρχει κερασια που καρπιζει. βρισκεται σε 650 μ. υψομετρο , σε αργιλωδες εδαφος. απογοητευμενη! ελπιζω στην βοηθεια σας! σας διαβαζω συχνα, οπου σας βρω, στο διαδικτυο. σας ευχαριστω!

  8. Χατζηδημητρίου Αριστείδης
    12/06/2020

    Αγαπητε Κωστα και συνετγατες καλησπέρα.Οσες φορες σας πω μπραβο δεν αρκούν για να εκφράσουν την ευγνομοσύνη μου για το σπουδαιο ερηο σας .Αγαπω τη φυση και ασχολουμαι πανω απο 25 χρονια με μεθοδους βιολογικης καλιέργειας.Τέως τραπεζικός προσπάθησα πολλές φορες να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.Το περσινό καλοκαίρι ήμουν κηπουρος σε μεγαλο ξενοδπχειο στις Αυστριακες Αλπεις.Τα κολοκυθια αρωστησαν και σαν φαρμακο τα ψεκασαμε με γαλα 1 προς 3 και συνηλθαν .,Ειστε πολυ ωφέλειμη ομαδα ,αν μπορουσα να σας φανω χρήσιμος θα χαρω πολύ.
    Με εκτιμηση Αρης Χατζηδημητριου

    • Καλησπέρα Άρη. Σε ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σου και για τα καλά σου λόγια. Πράγματι, τα φυτά και οι καλλιέργειες είναι υπέροχο πεδίο ενασχόλησης.

  9. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
    21/05/2020

    ΚΥΡΙΕ ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑΣ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΚΟΡΦΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΣΤΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑΣ ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΕΙ 5-6 ΦΥΛΛΑ ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΣΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 6ο ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ 4 ΒΛΑΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ