Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο (+video)

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας κάθε καλοκαίρι είναι ο τετράνυχος, ένα μικροσκοπικό αραχνάκι που δημιουργεί σημαντικές ζημιές στα περισσότερα φυτά, από τα λαχανικά και τα καρποφόρα δέντρα μέχρι τα λουλούδια και τα καλλωπιστικά φυτά. Πολλοί νομίζουν ότι ο τετράνυχος είναι έντομο, ωστόσο ανήκει στα ακάρεα και έχει πιο πολύ συγγένεια με την οικογένεια των αραχνών. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη τετράνυχου με πιο γνωστούς τον κόκκινο τετράνυχο και τον κίτρινο τετράνυχο. Με μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό, η παρουσία του τετράνυχου στα φυτά δε γίνεται εύκολα αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι. Ας δούμε, αναλυτικά, ποια φυτά και καλλιέργειες προσβάλλει ο τετράνυχος, τι ζημιές προκαλεί, καθώς και με ποιους τρόπους γίνεται η οικολογική αντιτώπισή του για να προστατέψουμε τον κήπο μας.
Ποια φυτά προσβάλλει περισσότερο ο τετράνυχος;
Αρχικά στον λαχανόκηπο, ο τετράνυχος προσβάλλει την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, και την καλλιέργεια της μελιτζάνας. Επίσης, σημαντικές προσβολές παρουσιάζονται στην καλλιέργεια του αγγουριού, στην καλλιέργεια του κολοκυθιού, στην καλλιέργεια του πεπονιού, στην καλλιέργεια του καρπουζιού, καθώς και στην καλλιέργεια του φασολιού. Σε καρποφόρα δέντρα, σημαντικές προσβολές από τετράνυχο παρατηρούνται στο φύλλωμα και τους καρπούς στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, στην καλλιέργεια της μανταρινιάς, καθώς επίσης στην καλλιέργεια της βερυκοκιάς, στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, στην καλλιέργεια της μηλιάς και στην καλλιέργεια της αχλαδιάς. Ο τετράνυχος προσβάλλει και τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Ανάμεσα από τα λουλούδια μας, θα συναντήσουμε προσβολές από τον τετράνυχο στις αγαπημένες μας τριανταφυλλιές, στις γαρυφαλιές, στα χρυσάνθεμα, στις πετούνιες, στον ιβίσκο και στο γιασεμί.
Τι ζημιές προκαλεί ο τετράνυχος στα φυτά;
Ο τετράνυχος μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής από τετράνυχο είναι οι μετάξινοι αραχνοειδείς ιστοί που σχηματίζονται στα προσβεβλημένα μέρη των ανθέων και των φύλλων. Επίσης, κατά την προσβολή του τετράνυχου, στην επάνω επιφάνεια των φύλλων των φυτών παρουσιάζεται ένα χαρακτηριστικό κιτρίνισμα. Σε έντονη προσβολή από τετράνυχο, παρατηρούμε τα φύλλα των φυτών να καρουλιάζουν και να ξηραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο και να τα έχει κάψει. Σε αυτές τις περιπτώσεις το φυτό που έχει προσβληθεί από τετράνυχο μένει σταδιακά γυμνό, χωρίς φύλλα.
Ποιες συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του τετράνυχου;
Ο τετράνυχος ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, την περίοδο του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 25°C. Σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Η προσβολή των φυτών από τον τετράνυχο γίνεται πιο έντονη σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού. Σε θερμοκρασίες μικρότερες των 25°C και σχετική υγρασία μεγαλύτερη από 50%, ο ρυθμός αναπαραγωγής του τετράνυχου μειώνεται σημαντικά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φυτά που δεν ποτίζονται επαρκώς και παρουσιάζουν έλλειψη νερού είναι πιο ευάλωτα στην προσβολή από τον τετράνυχο.
Πώς γίνεται η οικολογική καταπολέμηση του τετράνυχου;
Για την αποτελεσματική οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή επεμβάσεων, είτε σε προληπτικό επίπεδο, είτε όταν ο τετράνυχος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε καθημερινά τα φυτά μας, ώστε αν διαπιστώσουμε αρχικά στάδια προσβολής από τετράνυχο να πάρουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Συγκεκριμένα, τα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα που λαμβάνουμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του τετράνυχου είναι τα εξής:
1. Αφαίρεση ζιζανίων
Τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα αποτέλουν σημείο που μπορεί να παραμείνει ο τετράνυχος και να λειτουργήσουν ως εστία προσβολής για τα φυτά μας όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι κατάλληλες. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα ζιζάνια από τον κήπο για να αποτρέψουμε τον γρήγορο πολλαπλασιασμό του τετράνυχου που στη συνέχεια θα δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά μας.

2. Διαβροχή του φυλλώματος των φυτών
Βρέχουμε τα φύλλα των φυτών που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο για να μειώσουμε την ένταση της προσβολής. Η διαβροχή του φυλλώματος των φυτών πρέπει να γίνεται κατά το σούρουπο για να αποφύγουμε την εμφάνιση εγκαυμάτων στα φυτά.
3. Καθαρισμός προσβεβλημένων φυτών
Απομακρύνουμε ξεραμένα φύλλα, βλαστούς, άνθη και καρπούς των φυτών και δέντρων που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο για να μην αποτελέσουν νέες εστίες του τετράνυχου στον κήπο μας και προβληθούν εκ νέου τα φυτά μας.
4. Χρήση θειαφιού
Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τις ρίζες των φυτών και ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα των φυτών σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C για να αποφύγουμε την πρόκληση εγκαυμάτων.

5. Ψεκασμός με βιολογικά εντομοκτόνα
Εκτός από το θειάφι, για την καταπόλεμηση του τετράνυχου μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με σάπωνες αλάτων καλίου και θερινό πολτό, δύο βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Στο εμπόριο υπάρχουν κι άλλα σκευάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, τα οποία περιέχουν φυσικά υλικά όπως αιθέρια έλαια, σκόρδο, κανέλλα, γαρύφαλλο, και λειτουργούν απωθητικά στον τετράνυχο. Κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι οι ψεκασμοί να γίνονται προληπτικά κάθε 2 εβδομάδες για καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του τετράνυχου. Για την εφαρμογή των ψεκασμών, είναι απαραίτητο να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες εφαρμογής του σκευάσματος όπως αναγράφονται στην ετικέτα του.
6. Ψεκασμός με σπιτικά υλικά
Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια διαλύματα που φτιάχνουμε με φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας. Παρακάτω, παραθέτουμε 2 αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τον τετράνυχο χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά που έχουμε στο σπίτι:
Συνταγή 1: Σε 1 λίτρο νερό διαλύουμε 1 κουταλιά του γλυκού αμμωνίας ζαχαροπλαστικής, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας και ψεκάζουμε κάθε βδομάδα τα φυτά μας.
Συνταγή 2: Δημιουργούμε διάλυμα με σκόρδο πολτοποιώντας 3 με 4 σκελίδες σκόρδο και τις διαλύουμε σε δύο κουταλιές ελαιολάδου. Αφήνουμε το μείγμα να «καθίσει» όλη τη νύχτα και έπειτα στραγγίζουμε το σκόρδο από το λάδι. Αραιώνουμε το λάδι σε μισό λίτρο νερό, προσθέτουμε και μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων και το αποθηκεύουμε σε ένα μπουκάλι. Όταν θέλουμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τον τετράνυχο στα φυτά μας, διαλύουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα που φτιάξαμε σε μισό λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 1-2 εβδομάδες.
Πριν χρησιμοποιήσουμε τα αυτοσχέδια σκευάσματα σε όλα τα φυτά του κήπου, ψεκάζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό, περιμένουμε 24 ώρες για να σιγουρευτούμε ότι δεν προκαλείται κάποιο πρόβλημα και στη συνέχεια συνεχίζουμε με ασφάλεια την εφαρμογή στα υπόλοιπα φυτά του κήπου.

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση του τετράνυχου
Η εκτεταμένη χρήση χημικών εντομοκτόνων με καθολική δράση για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων στις καλλιέργειες προκαλεί έμμεσα την αύξηση του τετράνυχου. Τα χημικά εντομοκτόνα προκαλούν την θανάτωση των φυσικών εχθρών του τετράνυχου, με αποτέλεσμα να ευνοούν σημαντικά την εξάπλωση και την εμφάνιση προσβολών από τετράνυχο στα φυτά.
Αγαπητέ κ. Λιονουδάκη,
παρακολούθησα στο youtube ένα βίντεο σας για την αντιμετώπιση του τετράνυχου με βιολογικό τρόπο.
Θα ήθελα να εφαρμόσω τις συμβουλές σας στις καλλιέργιες μου (ντοματιές, μελιτζανιές, κολοκυθιές, αγκουριές, φασολιές) οι οποίες έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του τετράνυχου.
Στο παραπάνω βίντεο αναφέρατε να χρησιμοποιήσω θειάφι και στην συνέχεια να ψεκάσω με σκεύασμα που έχει σαν βάση τα παρακάτω συστατικά: 1 λίτρο νερού, 1 κ.γ. αμμωνία ζαχαροπλαστικής, 1 κ.σ. τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας.
Θα ήθελα ορισμένες διευκρινήσεις:
1. Ποιά ώρα της ημέρας είναι η πλέον κατάλληλη για να ψεκάσω; (π.χ. πρωί ή απόγευμα)
2. Κάθε πόσες ημέρες θα πρέπει να επαναλάβω τον ψεκασμό;
3. Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συνεχίσω τον ψεκασμό;
Τέλος θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθένειας του περονόσπορου (με βιολογικό τρόπο) η οποία προσβάλλει την καλλιέργεια της ντομάτας.
Σας ευχαριστώ,
Καλησπέρα Εμμανουήλ.
Σχετικά με τα ερωτήματα σου για την αντιμετώπιση του τετράνυχου,
1. Κατάλληλη ώρα ψεκασμού είναι κατά το σούρουπο.
2. Επανέλαβε τον ψεκασμό στο φύλλωμα της ντοματιάς οπωσδήποτε κάθε 2 εβδομάδες
3. Συνέχισε τους ψεκασμούς της ντομάτας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα χαμηλώσουν οι θερμοκρασίες και μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής από τετράνυχο.
4. Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου της ντομάτας, ψέκασε με διάλυμα χαλκού.
Τι ψεκάζω για το βοτρύτη στο αμπέλι προληπτικά?
Σας ευχαριστώ.
Καλησπέρα Ευαγγελία. Μπορείς να ψεκάζεις προληπτικά με διάλυμα χαλκού για την αντιμετώπιση του βοτρύτη στο αμπέλι με οικολογικό τρόπο.
Καλημέρα ! Έχω μία μαργαρίτα που πέφτουν τα φύλλα της σταδιακά από κάτω προς τα πάνω. Τελευταία δεν έχει ούτε άνθος. Τα φύλλα σαν να κατσαριαζουν , μαραίνονται και πέφτουν με αποτέλεσμα να έχουν μείνει τα κλωνάρια με λίγα φύλλα στις άκρες. Την καθαρίζω, την ποτίζω ,βγάζει καινούρια αλλά δεν καταλαβαίνω τι αρρώστια έχει για να την φροντίσω
Καλημέρα Ανατολή. Πιθανότατα, η μαργαρίτα σου προσβάλλεται από τετράνυχο ή μελίγκρα και κατσαρώνει το φύλλωμα της. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα, αφαιρώντας τα ξερά φύλλα και ψέκασε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού.
ΚΑΛΗΜΈΡΑ.θα ήθελα να ρωτήσω για την χρήση του οξυζενέ κατά του τετρανυχου και αν υπάρχουν εμπειρίες καταπολέμησης του με θετικά αποτελέσματα.ευχαριστω
Καλησπέρα. Δεν έχουμε υπόψη μας εμπειρικά αποτελέσματα σχετικά με τη δράση του οξυζενέ κατά του τετράνυχου.
Το σκεύασμα με σκόρδο- κρεμμύδι- καυτερή πιπεριά- πράσινο σαπούνι – νερό εάν μήνη διατηρείται? Ή πρέπει να φτιάξω άλλο.
Καλησπέρα Αλέξη. Το συγκεκριμένο σκεύασμα που προτείνουμε μπορεί να διατηρηθεί.
η αμμωνια ζαχαροπλαστικης ειναι η μαγειρικη σοδα
Καλημέρα Καλυψώ. Η αμμωνία ζαχαροπλαστικής ή μαγειρική αμμωνία είναι διαφορετική από τη μαγειρική σόδα.
Καλησπέρα ! Πριν λίγες μέρες μου ήρθε ένας φίκος elastica που είχα παραγγείλει από το ίντερνετ αλλά έχει κίτρινες τέλειες περιμετρικά στα φύλλα του και μερικούς ιστούς αράχνης στην κάτω μεριά των φύλλων. Από ό,τι διάβασα είναι τετράνυχος. Αποφάσισα να τον αντιμετωπίσω με διάλυμα που περιέχει νερό, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπέρι και σαπούνι . Μετά από πόσο καιρό θα είναι εντάξει ο φίκος; Όταν φύγει ο τετράνυχος θα φύγουν οι κίτρινες τελίτσες ; Θα πρέπει να συνεχίσω να ψεκάζω τον φίκο με τον τρόπο που λέτε για πάντα ή από κάποια στιγμή και μετά δεν θα χρειάζεται ; Επίσης, πρέπει να ψεκάσω και τα υπόλοιπα φυτά που έχω προληπτικά. ;και αν , πόσο ; Φτάνει μια φορά για πρόληψη ; Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων!
Καλησπέρα. Μπορείς να ψεκάσεις 2-3 φορές για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα του τετράνυχου σε διάστημα 10 ημερών καθώς και τα υπόλοιπα φυτά σου προληπτικά για μία φορά.
Καλημέρα,
Άρχικα να σας ευχαριστήσω για τα πολύ ενημερωτικά άρθρα σας! Στα φυτά μου εμφανίστηκε τετράνυχος, όμως τον πρόλαβα στο αρχικό του στάδιο και μετά τον ψεκασμό με ειδικό οικολογικό σπρέι, έχει ελατωθεί κατά πολύ. Τί θα μπορούσα να κάνω κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που θα λείψουμε απο το σπίτι ώστε να μην εξαπλωθεί πάλι στα φυτά μου; Πρόκειται για μπαλκόνι με τριανταφυλλιές και άλλα καλλωπιστικά φυτά.
Ευχαριστώ πολύ!!
Καλησπέρα Ναυσικά. Μπορείς να ψεκάζεις προληπτικά με οικολογικά σκευάσματα για τον τετράνυχο και φρόντισε τα φυτά σου να ποτίζονται συχνά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού γιατί αν μένουν απότιστα, η προσβολή από τετράνυχο γίνεται πιο έντονη.
Σας εχω γραψει και αλλο μνμ…ψεκασα με το vavel τη δευτερα και ακομα καποια φυλλα πεφτουν απο τα φυτα. Και απο τη μπουκαμβυλια και απο τη πικροδαφνη.. ευχαριστω και παλι
Καλησπέρα Εύη. Πιθανότατα, το συγκεκριμένο σκεύασμα χρησιμοποιήθηκε σε μεγαλύτερη αναλογία και δυσκόλεψε τα φυτά σου, ειδικά αν ήταν απότιστα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πτώση φύλλων.
Καλησπέρα! Έχω τετρανυχο στα φυτα, σε βουκαμβιλια και πικροδαφνη και μου εδωσαν απο το φυτώριο το Vavel. Ποσες φορες πρεπει να ψεκασω και καθε ποτε μετα, για συντήρηση; Ευχαριστω!
Καλησπέρα Εύα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα που αναφέρεις για την καταπολέμηση του τετράνυχου είναι χημικό. Στα Μυστικά του Κήπου, την χρήση οικολογικών σκευασμάτων για την προστασία των φυτών.
Καλησπέρα. Εδώ κ 10 μέρες αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα με κάποια μικροσκοπικά κόκκινα αραχνακια που όταν τα σπάω πετάνε κόκκινο ζουμί. Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω στα διάφορα site είναι κόκκινος τετρανυχος. Τι να κάνω είναι παντού! Ευτυχώς δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα επάνω στα καλλωπιστικα μου όμως φοβάμαι πως θα επεκταθουν κ εκεί αν δεν το αντιμετωπισω έγκαιρα. Περπατάνε επάνω στους τοίχους τα κάγκελα τα παντζουρια. Είναι παντού. Κυκλοφορούν κ κάποια πάνω στα μαστιχακια μου τις τριανταφυλλιες και σε κάποια άλλα φυτά μου. Είμαι σε απόγνωση.
Καλησπέρα Βασιλική. Λόγω έντονης προσβολής, καλύτερα να απευθυνθείς σε γεωπονικά καταστήματα για να προμηθευτείς οικολογικό σκεύασμα κατάλληλο για τετράνυχο. Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών στον κήπο μας, ο τετράνυχος έχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Στη συνταγή 2 με το παραφινέλαιο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, υπάρχει χρόνος αναμονής μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής; (σε “ταμπέλα” παραφινελαίου έχω δει ότι ο χρόνος αναμονής είναι 21 ημέρες)
Πράγματι, Δημήτρη. Όταν χρησιμοποιούμε παραφινέλαιο (θερινό πολτό) θα πρέπει να συμβουλευόμαστε στις προδιαγραφές της ετικέςτας το χρόνο μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής.
Μπορω να συνδιασω βορδιγαλιο με ζεολιθο και επισης ζεολιθο με υγρο θειαφι
Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορούν να γίνουν οι συγκεκριμένοι συνδυασμοί.
Μας είπαν ότι μία μεγάλη μυγδαλιά στο κήπο μας έχει τετράνυχο. Δίπλα είναι μία μεγάλη λεμονιά. Τέλος καλοκαιριού κόψανε κάποια κλαδιά της μυγδαλιάς και όπου έφταναν ψεκάστηκε, όπως και μέρος της λεμονιάς. Τώρα η μυγδαλιά φαίνεται καλά και η λεμονιά το ίδιο. Τα λεμόνια της λεμονιάς αυτής με αυτές τις συνθήκες τρώγονται ή υπάρχει πρόβλημα για την υγεία μας; Ευχαριστώ
Καλησπέρα Νανά. Μετά από τόσο καιτό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη λεμονιά. Μπορείς να φας άφοβα τα λεμόνια της.
Kalhspera! Ehw mia ntomatia kai evlepa ta fula katw na ehoun arhisei kai kserainontai, karouliazoun kai ta pio mikra odws san na kahkan kapws. prin kapoeis meres eiha vrei sto dwmatio mou mia kabia prasinh pou thewrhsa oti tha me episkefthke gia th domatia mou kai thn phga allou… mhpws einai douleia dikia ths..? den einai omws fagwmena ta fulla oute vlepw metaksinous istous opws stis photografies tou tetranihou. afto pou parathrw einai mikres san fouskalitses pisw apo ta fula, ligo san gualisterohnoudwtes…kai se alla fula vlaves kafeti san kapsimo pou fadazomai prin htan fouskalitses. Ekatsa kai ekopsa shedon ola ta fula pou eihan vlaves, ta opoia htan para polla, mono ta panw panw einai ugeiestata, kai twra fovamai mhpws ekana megalutero kako sth domatia mou me to na kopsw toosa polla apo ta fulla ths kai polu tha stenahwrithw, mia thn ehw. To na mh ehei oso hwro -hwma tha thele i na mhn ehei arketh apostragish – mono mia trupa sto kedro se plastikh glastra – einai epishs pithano. Ta fwta sas!! epishs..mhpws na ferw marouditses..?
Καλησπέρα Μαρία. Η πράσινη κάμπια δημιουργεί τρύπες στο φύλλωμα της ντοματιάς αλλά δεν την ξεραίνει ή να καρουλιάζει τα φύλλα. Θα ήταν καλό να μας στείλεις μια φωτογραφία στην ειδική στήλη που έχουμε Ερωτήσεις Κηπουρικής για να σου απαντήσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά.
Εχω φυτέψει ντοματιές και καλοκαιρινέσ και όψιμες.
Τα φυτά στην αρχή ξεραίνινται τα κάτω φύλλα και σταδιακά καφετιάζει και καίγεται όλο το φυτό.
Προλαβαίνω να κάνω κάτι στα όψιμα φυτά για να τα σώσω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρω για την βο’ηθεια
Δημήτρης
Καλησπέρα Δημήτρη. Οι ντοματιές σου πιθανότατα έχουν προσβληθεί από τετράνυχο. Καθάρισε τα ξερά φύλλα, ρίξε θειάφι γύρω από τη ρίζα και ψέκασε με τα αυτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε για την αντιμετώπιση του τετράνυχου. Πάντως η προσβολή από τετράνυχο θα μειώνετια μέσα στο φθινόπωρο καθώς μειώνεται η θερμοκρασία.
Γεια σασ!
Εχω μια καινουρια ροδια ( την τοπθετησα σε μεγαλη γλαστρα τον Απριλιο) που, αν και εβγαλε λουλουδακια κι εχουν δεσει και κανα δυο καρποι, πολλα φυλλα τησ παρουσιαζουν τωρα χλωρωση, σε ορισμενεσ πςριπτωσεισ καρουλιασμα και μεγαλα τμηματα τουσ προσ το κεντρο κυριωσ φαινονται σαν καμενα. Πολλαεχουν πεσει με αποτελεσμα καποια κλαδια τησ να φαινονται γυμνα. Ειναι τοποθετημενη σε σημειο πολυ ηλιολουστο που το πιανει παντωσ καπωσ και ο αερασ. Σ ενα κλαδακι που εκοψα πηρε το ματι μου ενα εντομακι σαν αραχνακι να τρεχει πανικοβλητο..αλλα ο τετρανυχοσ δεν ειναι αορατοσ..? Αυτο μια χαρα ορατο ητανε!Μπορω να στειλω και καποια φωτο… τετρανυχοσ μυκητασ κακο ποτισμα?,?
Ευχαριστω πολυ!!!
Καλησπέρα Μάρω.
Πιθανότατα η πτώση των φύλλων της ροδιάς στη γλάστρα οφείλεται από υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Διερεύνησε να δεις μετάξινους ιστούς στα φύλλα που είναι ένα βασικό σύμπτωμα του τετράνυχου. Σχετικά με τη φωτογραφία που θες να μας δείξεις, μπορείς να μας στην ειδική στήλη της ιστοσελίδας μας: Ερωτήσεις Κηπουρικής
Καλημέρα,
ο τετράνυχος είναι το ίδιο το ακάρεο (Tetranychus urticae) , που προσβάλλει τα λαχανικά , το βαμβάκι, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή, τις τριανταφυλλιές;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη τετράνυχου. Θα αναφερθούμε σύντομα πιο αναλυτικά.
Ευχαριστώ πολύ!
Γεια σας,
Έχω μια νάνα τριανταφυλλιά που πιάνει συνέχεια τετράνυχο. Βρίσκεται σε φωτεινό σημείο με άμεση έκθεση στον ήλιο για περίπου 3-4 ώρες την ημέρα. Την ψεκάζω 2 φορές το μήνα ή και συχνότερα με θειούχο διάλυμα (το φυτό και το χώμα της γλάστρας), αλλά το πρόβλημα επανέρχεται κάθε φορά και αναγκάζομαι να την κλαδεύω, με αποτέλεσμα να έχει προλάβει να ανθίσει ελάχιστες φορές. Τι μπορώ να κάνω για να μην ξαναπιάσει τετράνυχο ή έστω να μην πιάνει τόσο συχνά;
Ευχαριστώ
Καλημέρα Μαρία. Οι νάνες τριανταφυλλιές είναι πολύ ευαίσθητες στον τετράνυχο. Προληπτικά, ο ψεκασμός με θειούχο σκεύασμα είναι βοηθητικός περισσότερο σε προληπτικό αλλά σε θεραπευτικό επίπεδο θα πρέπει να προμηθευτείς κάποιο ειδικό σκεύασμα για τετράνυχο από γεωπονικό κατάστημα. Εναλλακτικά, δες την συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε για έντομα και τετράνυχο στο σχετικό μας άρθρο για προστασία φυτών με οικολογικά υλικά.
Καλημέρα,
Έχω ενα χιώτικο γιασεμί που είναι φουλ ανθισμένο από τον Μάρτη,σε φωτεινό σημείο,έχω ρίξει 3 φορές λίπασμα σε διάστημα 2 μηνών και το σκαλίζω τακτικά. Έχουν ξεραθεί σχεδόν όλα του τα φύλλα,αρχίζοντας από την βάση. Στα φύλλα που έμειναν διακρίνω πολύ μικρές άσπρες κηλίδες. Το ίδιο ,σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει σε αναρριχώμενη τριανταφυλλιά. Είναι κ τα δυο σε γλάστρα. Τι μπορεί να είναι και τι θα μπορούσα να κάνω;
Θα ήταν καλό να μας στείλεις και μια φωτογραφία για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το γιασεμί σου και να σε βοηθήσουμε. Σχετικά με την αναρριχόμενη τριανταφυλλιά σου πιθανότατα υποφέρει από ωίδιο. Κατά την περίοδο της άνοιξης, στην επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν χνούδι που εξαπλώνεται και στα μπουμπούκια. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο ωίδιο, την πιο συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Η ασθένεια του ωίδιου της τριανταφυλλιάς ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και την συναντάμε πιο έντονη σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς. Ακόμα, μπορεί να συναντήσουμε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς σε φυτά τριανταφυλλιάς που διαβρέχεται το φύλλωμά τους, όπως αυτές που βρίσκονται μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν). Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς θεωρείται πολύ μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά. Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε καταρχήν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη. Επίσης, οι πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου. Επίσης, αποφεύγουμε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους, όταν ποτίζουμε με λάστιχο, καθώς και σε κήπους με γκαζόν όπου δεν είναι καλά ρυθμισμένο το αυτόματο πότισμα. Η κατάλληλη μέθοδος ποτίσματος της τριανταφυλλιάς είναι η άρδευση με σταγόνες για να την προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα. Για την καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας και τα καίμε. Παράλληλα, σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές με θειάφι κάθε 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κάτω των 28 °C.
Γεια σας,
Εχω κάποιες απορίες σχετικά με τον τετρανυχο που με βασανίζει όλο το καλοκαιρι
Καθε πότε ενδείκνυται να ψεκάζουμε με το ιδιοσκευασμα και μετα απο πόσες εφαρμογές θα έχουμε αποτελεσματα;
Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά οταν οι θερμοκρασίες ειναι άνω των 30 βαθμών;
Το οτι οι μελιτζάνες μου ρίχνουν τα άνθη τους και δεν παράγουν καθόλου καρπούς οφείλεται στον τετρανυχο ή πρεπει να ψάξω αλλού την αιτία;
Ευχαριστώ πολύ.
Ο τετράνυχος ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C και ταχύτατα αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Για την οικολογική αντιμετώπιση, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα κάθε βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Επιλέγουμε να ψεκάζουμε βραδάκι όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 30 βαθμών Κελσίου. Τα άνθη της μελιτζανιάς δεν δένουν πιθανότατα από το υπερβολικό πότισμα ή από υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα.
Καλήμερα
Το γνωστό πρόβλημα που εχουν σχεδόν όλοι λειλαν στον κηπο τους.
Ξεραίνονται τα κλαδιά απο μέσα προς τα εξω.
Μου εχουν πει οτι δεν ειναι απο ποτισμα (το καλακαιρι τα ποτίσω μια φορά τ μήνα στην Χαλκιδική)
Εγω νομίζω κάποιος μύκητας
μπορείτε να με βοηθήσετε….πότισμα η ράντισμα
Ευχαριστω
Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ζέστης, τα λέιλαντ και τα κυπαρισσοειδή είναι ευαίσθητα στο μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος. Καλό είναι να ριζοποτίσετε στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας μία κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, μετά το πότισμα.