Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο (+video)

Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο

Τετράνυχος, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Ο τετράνυχος είναι ένα μικροσκοπικό αραχνάκι που δημιουργεί σημαντικές ζημιές στα περισσότερα φυτά, από τα κηπευτικά και τα καρποφόρα δέντρα μέχρι τα λουλούδια και τα καλλωπιστικά φυτά.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη τετράνυχου που προσβάλλουν τα φυτά με πιο γνωστούς τον κόκκινο τετράνυχο και τον κίτρινο τετράνυχο.

Αν και πολλοί νομίζουν ότι είναι έντομο, ο τετράνυχος ανήκει στα ακάρεα και έχει κοινά στοιχεία με την οικογένεια των αραχνών, καθώς διαθέτει οκτώ πόδια σε αντίθεση με τα έντομα όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης, οι βρωμούσες και ο θρίπας που έχουν έξι.

Με μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό, η παρουσία του τετράνυχου στα φυτά δε γίνεται εύκολα αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι. Επιπλέον, όταν έχει προχωρήσει η προσβολή στα φυτά είναι δύσκολο να τον καταπολεμήσουμε.

Ας δούμε, αναλυτικά, ποια φυτά και καλλιέργειες προσβάλλει ο τετράνυχος, τι συμπτώματα εμφανίζει στα φυτά, καθώς και με ποιους τρόπους γίνεται η οικολογική αντιμετώπισή του για να προστατέψουμε τα φυτά μας και να τα διατηρήσουμε υγιή και ζωηρά.

Ποια φυτά και καλλιέργειες προσβάλλει ο τετράνυχος;

Ο τετράνυχος δεν κάνει διακρίσεις και προσβάλλει πλήθος κηπευτικών, καρποφόρων δέντρων και θάμνων, καθώς επίσης καλλωπιστικών φυτών.

α) Λαχανικά που προσβάλλει ο τετράνυχος

Αρχικά στον λαχανόκηπο, ο τετράνυχος προσβάλλει την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, και την καλλιέργεια της μελιτζάνας. Επίσης, σημαντικές προσβολές παρουσιάζονται στην καλλιέργεια του αγγουριού, στην καλλιέργεια του κολοκυθιού, στην καλλιέργεια του πεπονιού, στην καλλιέργεια του καρπουζιού, καθώς και στην καλλιέργεια του φασολιού.

β) Καρποφόρα δέντρα και θάμνοι που προσβάλλει ο τετράνυχος

Σε καρποφόρα δέντρα, σημαντικές προσβολές από τετράνυχο παρατηρούνται στο φύλλωμα και τους καρπούς στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, στην καλλιέργεια της μανταρινιάς, καθώς επίσης στην καλλιέργεια της βερυκοκιάς, στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, στην καλλιέργεια της μηλιάς και στην καλλιέργεια της αχλαδιάς.

Από τους καρποφόρους θάμνους που παράγουν λαχταριστούς καρπούς super-food, ο τετράνυχος προσβάλλει την καλλιέργεια του βατόμουρου, την καλλιέργεια του φραγκοστάφυλου, την καλλιέργεια του μύρτιλου, την καλλιέργεια του λαγοκέρασου και την καλλιέργεια του σμέουρου.

Διαφήμιση

γ) Καλλωπιστικά φυτά που προσβάλλει ο τετράνυχος

Ο τετράνυχος προσβάλλει και τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Ανάμεσα από τα λουλούδια μας, θα συναντήσουμε προσβολές από τον τετράνυχο στις αγαπημένες μας τριανταφυλλιές, στις γαρυφαλιές, στα χρυσάνθεμα, στις πετούνιες, στον ιβίσκο. στην πλουμέρια και στο γιασεμί.

Κόκκινος τετράνυχος
Κόκκινος τετράνυχος πάνω σε λουλούδι

Πώς αναγνωρίζουμε την παρουσία του τετράνυχου και τι ζημιές προκαλεί στα φυτά;

Ο τετράνυχος μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Οι μικροσκοπικές διαστάσεις του τετράνυχου, σε αρκετές περιπτώσεις του επιτρέπουν να περνάει απαρατήρητος, ωστόσο οι ζημιές που προκαλεί στα φυτά είναι χαρακτηριστικές που μπορούμε εύκολα να τις αναγνωρίσουμε.

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται σε φυτά που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο είναι τα εξής:

 • Πρώτο χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής από τετράνυχο είναι οι μεταξένιοι αραχνοειδείς ιστοί που σχηματίζονται στα φύλλα και στα άνθη των φυτών.
 • Κατά την προσβολή του τετράνυχου, στην επάνω επιφάνεια των φύλλων των φυτών παρουσιάζεται ένα χαρακτηριστικό κιτρίνισμα.
 • Σε έντονη προσβολή από τετράνυχο, παρατηρούμε τα φύλλα των φυτών να καρουλιάζουν και να ξεραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο και να τα έχει κάψει.
 • Τα φυτά που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο σταδιακά χάνουν τα φύλλα τους.
Στριψιμο φυλλων ντοματας
Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ποιες συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του τετράνυχου;

Ο τετράνυχος ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, την περίοδο του καλοκαιριού, και πολλαπλασιάζεται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 25°C. Σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας.

Η προσβολή των φυτών από τον τετράνυχο γίνεται πιο έντονη σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φυτά που δεν ποτίζονται επαρκώς και παρουσιάζουν έλλειψη νερού είναι πιο ευάλωτα στην προσβολή από τον τετράνυχο.

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζουμε βιολογικά τον τετράνυχο;

Για την αποτελεσματική οικολογική καταπολέμηση του τετράνυχου απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή επεμβάσεων, αρχικά σε προληπτικό επίπεδο και όταν ο τετράνυχος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, τα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα που λαμβάνουμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του τετράνυχου είναι τα εξής:

1. Ελέγχουμε το φύλλωμα των φυτών για παρουσία τετράνυχου

Την περίοδο του καλοκαιριού, ελέγχουμε καθημερινά τα φυτά μας για να εντοπίσουμε συμπτώματα παρουσίας του τετράνυχου. Η χρήση μεγεθυντικού φακού είναι χρήσιμη για να εντοπίσουμε τα μικρά αραχνάκια του τετράνυχου που τρέχουν στο κάτω μέρος του φυλλώματος.

Η έγκαιρη παρατήρηση στα αρχικά στάδια προσβολής είναι σημαντική να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και να προστατέψουμε τα φυτά μας.

2. Αφαιρούμε αγριόχορτα που ευνοούν την ανάπτυξη τετράνυχου

Τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα αποτελούν ένα μέρος που παραμονεύει ο τετράνυχος και μπορούν να λειτουργήσουν ως εστία προσβολής για τα φυτά μας, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι κατάλληλες.

Αφαιρούμε τα ζιζάνια από τον κήπο για να αποτρέψουμε τον γρήγορο πολλαπλασιασμό του τετράνυχου και να μη δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά μας.

Ζιζάνια αντιμετώπιση
10 φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

3. Βρέχουμε το φύλλωμα των φυτών σε συνθήκες καύσωνα

Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, βρέχουμε τα φύλλα των φυτών που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο για να μειώσουμε την ένταση της προσβολής. Η διαβροχή του φυλλώματος των φυτών κατά το σούρουπο, αποτελεί ένα ήπιο και προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

Διαφήμιση

4. Απομακρύνουμε τα φυτά που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο

Όταν έχουμε έντονη προσβολή από τετράνυχο, απομακρύνουμε ξεραμένα φύλλα, βλαστούς, άνθη και καρπούς από φυτά και δέντρα που έχουν προσβληθεί. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφουμε τις υπάρχουσες εστίες του τετράνυχου στον κήπο μας και αποτρέπουμε τον πολλαπλασιασμό του που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον κήπο μας.

5. Χρησιμοποιούμε θειάφι για την αντιμετώπιση τετράνυχου

Για τη βιολογική καταπολέμηση του τετράνυχου, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τις ρίζες των φυτών. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα των φυτών για προστασία. Ο ψεκασμός με θειάφι γίνεται όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 30°C, καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκληθούν εγκαύματα.

θειαφι στα φυτα
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

6. Ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα για την καταπολέμηση του τετράνυχου

Εκτός από το θειάφι, για την αντιμετώπιση του τετράνυχου μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με άλατα καλίου και θερινό πολτό, δύο βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Βέβαια, στο εμπόριο υπάρχουν κι άλλα οικολογικά σκευάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, τα οποία περιέχουν φυσικά υλικά όπως αιθέρια έλαια, σκόρδο, κανέλλα, γαρύφαλλο, και λειτουργούν απωθητικά στον τετράνυχο.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι ψεκασμοί να γίνονται προληπτικά κάθε 2 εβδομάδες όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων
Άλατα καλίου, τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται στα φυτά

7. Φτιάχνουμε αυτοσχέδιες συνταγές με σπιτικά υλικά για αντιμετώπιση του τετράνυχου

Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής από τετράνυχο στα λαχανικά μας ή στα καλλωπιστικά φυτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια διαλύματα που φτιάχνουμε με φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας. Παρακάτω, παραθέτουμε 2 συνταγές που προσφέρουν καλά αποτελέσματα στην προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου.

Διαλύουμε σε 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά του γλυκού αμμωνίας ζαχαροπλαστικής, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας. Ανακατεύουμε καλά το διάλυμα και ψεκάζουμε κάθε βδομάδα το φύλλωμα των φυτών μας για την προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου

 • Σπιτική συνταγή με σκόρδο και ελαιόλαδο

Πολτοποιούμε 3 με 4 σκελίδες σκόρδου και τις διαλύουμε σε δύο κουταλιές ελαιολάδου. Αφήνουμε το μείγμα να «καθίσει» όλη τη νύχτα και έπειτα στραγγίζουμε το σκόρδο από το λάδι. Στη συνέχεια, αραιώνουμε το λάδι σε μισό λίτρο νερό, προσθέτουμε και μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων και το αποθηκεύουμε σε ένα μπουκάλι. Διαλύουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα που φτιάξαμε σε μισό λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 1-2 εβδομάδες.
 
Υπενθύμιση

Πριν χρησιμοποιήσουμε τα αυτοσχέδια σκευάσματα σε όλα τα φυτά του κήπου, ψεκάζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό, περιμένουμε 24 ώρες για να σιγουρευτούμε ότι δεν προκαλείται κάποιο πρόβλημα και στη συνέχεια συνεχίζουμε με ασφάλεια την εφαρμογή στα υπόλοιπα φυτά του κήπου.

Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση του τετράνυχου

Η εκτεταμένη χρήση χημικών εντομοκτόνων με καθολική δράση όπως οι πυρεθρίνες προκαλεί έμμεσα την αύξηση του τετράνυχου, καθώς προκαλούν την θανάτωση διάφορων εντόμων που είναι φυσικοί εχθροί του τετράνυχου. Ως αποτέλεσμα ευνοούν σημαντικά την εξάπλωση και την εμφάνιση προσβολών από τετράνυχο στα φυτά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (53)

 1. κωστας βλαχος
  01/05/2024

  κυριε κωστα γεια σας.Ο βακιλος θουριγκιας κανει για τετρανυχο?

 2. Κώστας
  11/10/2023

  Έχω μια μανταρίνια βλέπω ότι έχει γεμίσει λες και έχει αράχνες επάνω της και από κάτω τα μαύρα στίγματα αυτό πρέπει να είναι τετρανυχος εντωμεταξύ δεν τρωμε καθόλου μανταρίνια φτεει ο τετρανυχος.
  Με το που γίνονται σαπίζουν μέσα

 3. ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΙ
  13/07/2022

  Καλησπέρα σας, ειναι η 2η χρονια φέτος που τα κηπευτικα μου ,β΄γαζουν στην αρχή καποιους καρπούς ,στην συνέχεια σταματάει η ανάπτυξη των περισσότερων φυτών και δεν ξαναβγάζουν καρπους ή βγάζουν πολυ μικρά και ασθενικά.Για τετράνυχος μου μοιάζει ,ξεραίνονται τα φύλα και κιτρινίζουν και όλα εχουν παει χαλια.3 χρονια πριν τρωγαμε ολο το καλοκαιρι και τωρα με το ζορι 10 ντομάτες.Μπορει να φταειι το χώμα θελει αννέωση; ,τι αλλο πρεπει να κανω εξαρχης για να μην εχω τοσο προβλημα με τον τετράνυχο. ‘Η ειναι η αλλαγη θερμικρασίες που τα εχει χαλάσει όλα.Τα σκεθπασα κιολας νωρις, εβαλα και 2η δοση ,τα ιδια,Εχω απελπιστει ,τα φυσικα σκευασματα , το θειαφι και χαλκος δεν βοηθανε. Ευχαριατω

  • Καλησπέρα Ελένη. Πράγματι, ο τετράνυχος είναι ένα δύσκολο πρόβλημα στον κήπο μας. Δοκίμασε την συχνή εφαρμογή αλάτων καλίου που είναι βιολογικό σκεύασμα σε συνδυασμό με θειάφι.

 4. Ελένη
  15/07/2021

  Καλημέρα! Απορία: Τα μικρά-μικρά αραχνάκια που βλέπω να τρέχουν στο χώμα της γλάστρας όταν ποτίζω, είναι άραγε τετράνυχος;
  Τα φυτά είναι καθαρά!
  Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Καλημέρα Ελένη. Αν τα αραχνάκια έχουν μέγεθος 3-4 χιλιοστά, τότε είναι τετράνυχος. Διαφορετικά μπορεί να είναι μικρά αραχνάκια.

 5. Εμμανουήλ
  18/07/2020

  Αγαπητέ κ. Λιονουδάκη,

  παρακολούθησα στο youtube ένα βίντεο σας για την αντιμετώπιση του τετράνυχου με βιολογικό τρόπο.

  Θα ήθελα να εφαρμόσω τις συμβουλές σας στις καλλιέργιες μου (ντοματιές, μελιτζανιές, κολοκυθιές, αγκουριές, φασολιές) οι οποίες έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του τετράνυχου.

  Στο παραπάνω βίντεο αναφέρατε να χρησιμοποιήσω θειάφι και στην συνέχεια να ψεκάσω με σκεύασμα που έχει σαν βάση τα παρακάτω συστατικά: 1 λίτρο νερού, 1 κ.γ. αμμωνία ζαχαροπλαστικής, 1 κ.σ. τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας.

  Θα ήθελα ορισμένες διευκρινήσεις:

  1. Ποιά ώρα της ημέρας είναι η πλέον κατάλληλη για να ψεκάσω; (π.χ. πρωί ή απόγευμα)

  2. Κάθε πόσες ημέρες θα πρέπει να επαναλάβω τον ψεκασμό;

  3. Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συνεχίσω τον ψεκασμό;

  Τέλος θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθένειας του περονόσπορου (με βιολογικό τρόπο) η οποία προσβάλλει την καλλιέργεια της ντομάτας.

  Σας ευχαριστώ,

  • Καλησπέρα Εμμανουήλ.
   Σχετικά με τα ερωτήματα σου για την αντιμετώπιση του τετράνυχου,
   1. Κατάλληλη ώρα ψεκασμού είναι κατά το σούρουπο.
   2. Επανέλαβε τον ψεκασμό στο φύλλωμα της ντοματιάς οπωσδήποτε κάθε 2 εβδομάδες
   3. Συνέχισε τους ψεκασμούς της ντομάτας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα χαμηλώσουν οι θερμοκρασίες και μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής από τετράνυχο.
   4. Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου της ντομάτας, ψέκασε με διάλυμα χαλκού.

 6. Ευαγγελια
  20/06/2020

  Τι ψεκάζω για το βοτρύτη στο αμπέλι προληπτικά?
  Σας ευχαριστώ.

 7. ΑΝΑΤΟΛΗ
  20/06/2020

  Καλημέρα ! Έχω μία μαργαρίτα που πέφτουν τα φύλλα της σταδιακά από κάτω προς τα πάνω. Τελευταία δεν έχει ούτε άνθος. Τα φύλλα σαν να κατσαριαζουν , μαραίνονται και πέφτουν με αποτέλεσμα να έχουν μείνει τα κλωνάρια με λίγα φύλλα στις άκρες. Την καθαρίζω, την ποτίζω ,βγάζει καινούρια αλλά δεν καταλαβαίνω τι αρρώστια έχει για να την φροντίσω

 8. kontses
  15/06/2020

  ΚΑΛΗΜΈΡΑ.θα ήθελα να ρωτήσω για την χρήση του οξυζενέ κατά του τετρανυχου και αν υπάρχουν εμπειρίες καταπολέμησης του με θετικά αποτελέσματα.ευχαριστω

  • Καλησπέρα. Δεν έχουμε υπόψη μας εμπειρικά αποτελέσματα σχετικά με τη δράση του οξυζενέ κατά του τετράνυχου.

 9. Αθανασόπουλος Αλέξης
  13/06/2020

  Το σκεύασμα με σκόρδο- κρεμμύδι- καυτερή πιπεριά- πράσινο σαπούνι – νερό εάν μήνη διατηρείται? Ή πρέπει να φτιάξω άλλο.

 10. ΚΑΛΥΨΩ
  07/06/2020

  η αμμωνια ζαχαροπλαστικης ειναι η μαγειρικη σοδα

  • Καλημέρα Καλυψώ. Η αμμωνία ζαχαροπλαστικής ή μαγειρική αμμωνία είναι διαφορετική από τη μαγειρική σόδα.

 11. Άννα
  05/06/2020

  Καλησπέρα ! Πριν λίγες μέρες μου ήρθε ένας φίκος elastica που είχα παραγγείλει από το ίντερνετ αλλά έχει κίτρινες τέλειες περιμετρικά στα φύλλα του και μερικούς ιστούς αράχνης στην κάτω μεριά των φύλλων. Από ό,τι διάβασα είναι τετράνυχος. Αποφάσισα να τον αντιμετωπίσω με διάλυμα που περιέχει νερό, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπέρι και σαπούνι . Μετά από πόσο καιρό θα είναι εντάξει ο φίκος; Όταν φύγει ο τετράνυχος θα φύγουν οι κίτρινες τελίτσες ; Θα πρέπει να συνεχίσω να ψεκάζω τον φίκο με τον τρόπο που λέτε για πάντα ή από κάποια στιγμή και μετά δεν θα χρειάζεται ; Επίσης, πρέπει να ψεκάσω και τα υπόλοιπα φυτά που έχω προληπτικά. ;και αν , πόσο ; Φτάνει μια φορά για πρόληψη ; Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων!

  • Καλησπέρα. Μπορείς να ψεκάσεις 2-3 φορές για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα του τετράνυχου σε διάστημα 10 ημερών καθώς και τα υπόλοιπα φυτά σου προληπτικά για μία φορά.

 12. Ναυσικά
  28/05/2020

  Καλημέρα,

  Άρχικα να σας ευχαριστήσω για τα πολύ ενημερωτικά άρθρα σας! Στα φυτά μου εμφανίστηκε τετράνυχος, όμως τον πρόλαβα στο αρχικό του στάδιο και μετά τον ψεκασμό με ειδικό οικολογικό σπρέι, έχει ελατωθεί κατά πολύ. Τί θα μπορούσα να κάνω κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που θα λείψουμε απο το σπίτι ώστε να μην εξαπλωθεί πάλι στα φυτά μου; Πρόκειται για μπαλκόνι με τριανταφυλλιές και άλλα καλλωπιστικά φυτά.

  Ευχαριστώ πολύ!!

  • Καλησπέρα Ναυσικά. Μπορείς να ψεκάζεις προληπτικά με οικολογικά σκευάσματα για τον τετράνυχο και φρόντισε τα φυτά σου να ποτίζονται συχνά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού γιατί αν μένουν απότιστα, η προσβολή από τετράνυχο γίνεται πιο έντονη.

 13. Ευη
  21/05/2020

  Σας εχω γραψει και αλλο μνμ…ψεκασα με το vavel τη δευτερα και ακομα καποια φυλλα πεφτουν απο τα φυτα. Και απο τη μπουκαμβυλια και απο τη πικροδαφνη.. ευχαριστω και παλι

  • Καλησπέρα Εύη. Πιθανότατα, το συγκεκριμένο σκεύασμα χρησιμοποιήθηκε σε μεγαλύτερη αναλογία και δυσκόλεψε τα φυτά σου, ειδικά αν ήταν απότιστα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πτώση φύλλων.

 14. Ευη
  21/05/2020

  Καλησπέρα! Έχω τετρανυχο στα φυτα, σε βουκαμβιλια και πικροδαφνη και μου εδωσαν απο το φυτώριο το Vavel. Ποσες φορες πρεπει να ψεκασω και καθε ποτε μετα, για συντήρηση; Ευχαριστω!

  • Καλησπέρα Εύα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα που αναφέρεις για την καταπολέμηση του τετράνυχου είναι χημικό. Στα Μυστικά του Κήπου, την χρήση οικολογικών σκευασμάτων για την προστασία των φυτών.

 15. Βασιλική
  18/05/2020

  Καλησπέρα. Εδώ κ 10 μέρες αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα με κάποια μικροσκοπικά κόκκινα αραχνακια που όταν τα σπάω πετάνε κόκκινο ζουμί. Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω στα διάφορα site είναι κόκκινος τετρανυχος. Τι να κάνω είναι παντού! Ευτυχώς δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα επάνω στα καλλωπιστικα μου όμως φοβάμαι πως θα επεκταθουν κ εκεί αν δεν το αντιμετωπισω έγκαιρα. Περπατάνε επάνω στους τοίχους τα κάγκελα τα παντζουρια. Είναι παντού. Κυκλοφορούν κ κάποια πάνω στα μαστιχακια μου τις τριανταφυλλιες και σε κάποια άλλα φυτά μου. Είμαι σε απόγνωση.

  • Καλησπέρα Βασιλική. Λόγω έντονης προσβολής, καλύτερα να απευθυνθείς σε γεωπονικά καταστήματα για να προμηθευτείς οικολογικό σκεύασμα κατάλληλο για τετράνυχο. Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών στον κήπο μας, ο τετράνυχος έχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 16. Δημήτρης
  02/05/2020

  Στη συνταγή 2 με το παραφινέλαιο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, υπάρχει χρόνος αναμονής μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής; (σε “ταμπέλα” παραφινελαίου έχω δει ότι ο χρόνος αναμονής είναι 21 ημέρες)

  • Πράγματι, Δημήτρη. Όταν χρησιμοποιούμε παραφινέλαιο (θερινό πολτό) θα πρέπει να συμβουλευόμαστε στις προδιαγραφές της ετικέςτας το χρόνο μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής.

  • Δημητρης
   22/05/2020

   Μπορω να συνδιασω βορδιγαλιο με ζεολιθο και επισης ζεολιθο με υγρο θειαφι

 17. ΝANA
  07/04/2020

  Μας είπαν ότι μία μεγάλη μυγδαλιά στο κήπο μας έχει τετράνυχο. Δίπλα είναι μία μεγάλη λεμονιά. Τέλος καλοκαιριού κόψανε κάποια κλαδιά της μυγδαλιάς και όπου έφταναν ψεκάστηκε, όπως και μέρος της λεμονιάς. Τώρα η μυγδαλιά φαίνεται καλά και η λεμονιά το ίδιο. Τα λεμόνια της λεμονιάς αυτής με αυτές τις συνθήκες τρώγονται ή υπάρχει πρόβλημα για την υγεία μας; Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Νανά. Μετά από τόσο καιτό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη λεμονιά. Μπορείς να φας άφοβα τα λεμόνια της.

 18. Maria
  09/05/2019

  Kalhspera! Ehw mia ntomatia kai evlepa ta fula katw na ehoun arhisei kai kserainontai, karouliazoun kai ta pio mikra odws san na kahkan kapws. prin kapoeis meres eiha vrei sto dwmatio mou mia kabia prasinh pou thewrhsa oti tha me episkefthke gia th domatia mou kai thn phga allou… mhpws einai douleia dikia ths..? den einai omws fagwmena ta fulla oute vlepw metaksinous istous opws stis photografies tou tetranihou. afto pou parathrw einai mikres san fouskalitses pisw apo ta fula, ligo san gualisterohnoudwtes…kai se alla fula vlaves kafeti san kapsimo pou fadazomai prin htan fouskalitses. Ekatsa kai ekopsa shedon ola ta fula pou eihan vlaves, ta opoia htan para polla, mono ta panw panw einai ugeiestata, kai twra fovamai mhpws ekana megalutero kako sth domatia mou me to na kopsw toosa polla apo ta fulla ths kai polu tha stenahwrithw, mia thn ehw. To na mh ehei oso hwro -hwma tha thele i na mhn ehei arketh apostragish – mono mia trupa sto kedro se plastikh glastra – einai epishs pithano. Ta fwta sas!! epishs..mhpws na ferw marouditses..?

  • Καλησπέρα Μαρία. Η πράσινη κάμπια δημιουργεί τρύπες στο φύλλωμα της ντοματιάς αλλά δεν την ξεραίνει ή να καρουλιάζει τα φύλλα. Θα ήταν καλό να μας στείλεις μια φωτογραφία στην ειδική στήλη που έχουμε Ερωτήσεις Κηπουρικής για να σου απαντήσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά.

 19. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  10/09/2018

  Εχω φυτέψει ντοματιές και καλοκαιρινέσ και όψιμες.
  Τα φυτά στην αρχή ξεραίνινται τα κάτω φύλλα και σταδιακά καφετιάζει και καίγεται όλο το φυτό.
  Προλαβαίνω να κάνω κάτι στα όψιμα φυτά για να τα σώσω;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρω για την βο’ηθεια
  Δημήτρης

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Οι ντοματιές σου πιθανότατα έχουν προσβληθεί από τετράνυχο. Καθάρισε τα ξερά φύλλα, ρίξε θειάφι γύρω από τη ρίζα και ψέκασε με τα αυτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε για την αντιμετώπιση του τετράνυχου. Πάντως η προσβολή από τετράνυχο θα μειώνετια μέσα στο φθινόπωρο καθώς μειώνεται η θερμοκρασία.

 20. Μαρω
  05/08/2018

  Γεια σασ!
  Εχω μια καινουρια ροδια ( την τοπθετησα σε μεγαλη γλαστρα τον Απριλιο) που, αν και εβγαλε λουλουδακια κι εχουν δεσει και κανα δυο καρποι, πολλα φυλλα τησ παρουσιαζουν τωρα χλωρωση, σε ορισμενεσ πςριπτωσεισ καρουλιασμα και μεγαλα τμηματα τουσ προσ το κεντρο κυριωσ φαινονται σαν καμενα. Πολλαεχουν πεσει με αποτελεσμα καποια κλαδια τησ να φαινονται γυμνα. Ειναι τοποθετημενη σε σημειο πολυ ηλιολουστο που το πιανει παντωσ καπωσ και ο αερασ. Σ ενα κλαδακι που εκοψα πηρε το ματι μου ενα εντομακι σαν αραχνακι να τρεχει πανικοβλητο..αλλα ο τετρανυχοσ δεν ειναι αορατοσ..? Αυτο μια χαρα ορατο ητανε!Μπορω να στειλω και καποια φωτο… τετρανυχοσ μυκητασ κακο ποτισμα?,?
  Ευχαριστω πολυ!!!

  • Καλησπέρα Μάρω.
   Πιθανότατα η πτώση των φύλλων της ροδιάς στη γλάστρα οφείλεται από υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Διερεύνησε να δεις μετάξινους ιστούς στα φύλλα που είναι ένα βασικό σύμπτωμα του τετράνυχου. Σχετικά με τη φωτογραφία που θες να μας δείξεις, μπορείς να μας στην ειδική στήλη της ιστοσελίδας μας: Ερωτήσεις Κηπουρικής

 21. Κώστας
  18/05/2018

  Καλημέρα,

  ο τετράνυχος είναι το ίδιο το ακάρεο (Tetranychus urticae) , που προσβάλλει τα λαχανικά , το βαμβάκι, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή, τις τριανταφυλλιές;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   19/05/2018

   Υπάρχουν διαφορετικά είδη τετράνυχου. Θα αναφερθούμε σύντομα πιο αναλυτικά.

 22. Μαρία
  04/05/2018

  Γεια σας,

  Έχω μια νάνα τριανταφυλλιά που πιάνει συνέχεια τετράνυχο. Βρίσκεται σε φωτεινό σημείο με άμεση έκθεση στον ήλιο για περίπου 3-4 ώρες την ημέρα. Την ψεκάζω 2 φορές το μήνα ή και συχνότερα με θειούχο διάλυμα (το φυτό και το χώμα της γλάστρας), αλλά το πρόβλημα επανέρχεται κάθε φορά και αναγκάζομαι να την κλαδεύω, με αποτέλεσμα να έχει προλάβει να ανθίσει ελάχιστες φορές. Τι μπορώ να κάνω για να μην ξαναπιάσει τετράνυχο ή έστω να μην πιάνει τόσο συχνά;

  Ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   19/05/2018

   Καλημέρα Μαρία. Οι νάνες τριανταφυλλιές είναι πολύ ευαίσθητες στον τετράνυχο. Προληπτικά, ο ψεκασμός με θειούχο σκεύασμα είναι βοηθητικός περισσότερο σε προληπτικό αλλά σε θεραπευτικό επίπεδο θα πρέπει να προμηθευτείς κάποιο ειδικό σκεύασμα για τετράνυχο από γεωπονικό κατάστημα. Εναλλακτικά, δες την συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε για έντομα και τετράνυχο στο σχετικό μας άρθρο για προστασία φυτών με οικολογικά υλικά.

 23. Llth
  28/04/2018

  Καλημέρα,

  Έχω ενα χιώτικο γιασεμί που είναι φουλ ανθισμένο από τον Μάρτη,σε φωτεινό σημείο,έχω ρίξει 3 φορές λίπασμα σε διάστημα 2 μηνών και το σκαλίζω τακτικά. Έχουν ξεραθεί σχεδόν όλα του τα φύλλα,αρχίζοντας από την βάση. Στα φύλλα που έμειναν διακρίνω πολύ μικρές άσπρες κηλίδες. Το ίδιο ,σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει σε αναρριχώμενη τριανταφυλλιά. Είναι κ τα δυο σε γλάστρα. Τι μπορεί να είναι και τι θα μπορούσα να κάνω;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   29/04/2018

   Θα ήταν καλό να μας στείλεις και μια φωτογραφία για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το γιασεμί σου και να σε βοηθήσουμε. Σχετικά με την αναρριχόμενη τριανταφυλλιά σου πιθανότατα υποφέρει από ωίδιο. Κατά την περίοδο της άνοιξης, στην επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν χνούδι που εξαπλώνεται και στα μπουμπούκια. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο ωίδιο, την πιο συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Η ασθένεια του ωίδιου της τριανταφυλλιάς ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και την συναντάμε πιο έντονη σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς. Ακόμα, μπορεί να συναντήσουμε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς σε φυτά τριανταφυλλιάς που διαβρέχεται το φύλλωμά τους, όπως αυτές που βρίσκονται μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν). Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς θεωρείται πολύ μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά. Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε καταρχήν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη. Επίσης, οι πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου. Επίσης, αποφεύγουμε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους, όταν ποτίζουμε με λάστιχο, καθώς και σε κήπους με γκαζόν όπου δεν είναι καλά ρυθμισμένο το αυτόματο πότισμα. Η κατάλληλη μέθοδος ποτίσματος της τριανταφυλλιάς είναι η άρδευση με σταγόνες για να την προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα. Για την καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας και τα καίμε. Παράλληλα, σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές με θειάφι κάθε 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κάτω των 28 °C.

 24. Ζωή
  23/09/2017

  Γεια σας,
  Εχω κάποιες απορίες σχετικά με τον τετρανυχο που με βασανίζει όλο το καλοκαιρι

  Καθε πότε ενδείκνυται να ψεκάζουμε με το ιδιοσκευασμα και μετα απο πόσες εφαρμογές θα έχουμε αποτελεσματα;

  Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά οταν οι θερμοκρασίες ειναι άνω των 30 βαθμών;

  Το οτι οι μελιτζάνες μου ρίχνουν τα άνθη τους και δεν παράγουν καθόλου καρπούς οφείλεται στον τετρανυχο ή πρεπει να ψάξω αλλού την αιτία;

  Ευχαριστώ πολύ.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   30/09/2017

   Ο τετράνυχος ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C και ταχύτατα αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Για την οικολογική αντιμετώπιση, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα κάθε βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Επιλέγουμε να ψεκάζουμε βραδάκι όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 30 βαθμών Κελσίου. Τα άνθη της μελιτζανιάς δεν δένουν πιθανότατα από το υπερβολικό πότισμα ή από υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα.

 25. ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  27/08/2017

  Καλήμερα
  Το γνωστό πρόβλημα που εχουν σχεδόν όλοι λειλαν στον κηπο τους.
  Ξεραίνονται τα κλαδιά απο μέσα προς τα εξω.
  Μου εχουν πει οτι δεν ειναι απο ποτισμα (το καλακαιρι τα ποτίσω μια φορά τ μήνα στην Χαλκιδική)
  Εγω νομίζω κάποιος μύκητας
  μπορείτε να με βοηθήσετε….πότισμα η ράντισμα
  Ευχαριστω

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   30/08/2017

   Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ζέστης, τα λέιλαντ και τα κυπαρισσοειδή είναι ευαίσθητα στο μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος. Καλό είναι να ριζοποτίσετε στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας μία κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, μετά το πότισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *