εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια μπάμιας

Καλλιέργεια μπάμιας

5 μυστικά για καλλιέργεια μπάμιας

Η μπάμια είναι ετήσιο φυτό καλοκαιρινής εποχής που καλλιεργείται για τους τριχωτούς επιμήκεις καρπούς που αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές και αγαπημένες συνταγές στην κουζίνα. Φυτεύουμε τις μπάμιες συνήθως στο χωράφι, όμως η μπάμια μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Το φυτό της μπάμιας χαρακτηρίζεται από μεγάλα φύλλα που μοιάζουν με παλάμες, και καλύπτονται από τρίχες, καθώς και από πελώρια κίτρινα άνθη που μοιάζουν με τα λουλούδια του ιβίσκου.

 

Ποια είναι κατάλληλη εποχή φύτευσης της μπάμιας και σε τι αποστάσεις;

 

Η φύτευση της μπάμιας γίνεται προς στα μέσα της άνοιξης, Απρίλιο – Μάιο, όταν έχουν τελειώσει οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας. Ο σπόρος της μπάμιας φυτεύεται κατευθείαν στο χώμα, σε βάθος 2-3 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών ενώ οι γραμμές φύτευσης απέχουν μεταξύ τους 50 εκατοστά. Η μπάμια καλλιεργείται σε ελαφριά εδάφη, ψιλοχωματισμένα τα οποία πρέπει να οργώνονται καλά πριν τη φύτευση. Αν φυτεύουμε σε γλάστρα τη μπάμια, επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου 25 εκατοστών και 25 εκατοστά σε ύψος και φυτόχωμα που στραγγίζει ικανοποιητικά. Επειδή ο σπόρος της μπάμιας είναι σκληρός, μπορούμε να τον τυλίξουμε σε ένα βρεγμένο πανί για 24 ώρες και να τον φυτεύουμε μετά. Συνήθως, φυτεύουμε 2-3 σπόρους μπάμιας σε κάθε θέση φύτευσης και όταν τα φυτά φτάσουν τα πέντε εκατοστά σε ύψος, τα αραιώνουμε και αφήνουμε ένα καλοσχηματισμένο φυτό σε κάθε θέση.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η μπάμια;

 

Η μπάμια είναι φυτό που αντέχει στη ξηρασία και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Kατά την ανοιξιάτικη περίοδο η καλλιέργεια της μπάμιας πρέπει να ποτίζεται μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο δυο φορές τη βδομάδα. Σχετικά με την λίπανση της μπάμιας, ενσωματώνουμε κατά την φύτευση αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή κομπόστ, καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα για αύξηση της ποιότητας και ποσότητας της παραγωγής.

 

Ποιες είναι οι βασικές ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την μπάμια και πώς αντιμετωπίζονται;

 

Η μπάμια καταρχήν προσβάλλεται από μελίγκρα που προκαλεί συστροφή και παραμόρφωση των φύλλων, ενώ αποκτούν και μια κολλώδη υφή. Επίσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, η μπάμια προσβάλλεται από τον τετράνυχο, που προκαλεί κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα, καθώς και από τον μύκητα του ωιδίου, που προκαλεί λευκή εξάνθιση στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για την οικολογική και βιολογική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, σκονίζουμε με θειάφι τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα της μπάμιας ενώ ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα σαπουνιού και οινοπνεύματος ή με αυτοσχέδια συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για την προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής της μπάμιας;

 

Η συγκομιδή της μπάμιας ξεκινά περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου, και διαρκεί περίπου 1,5 μήνα. Όταν ο καρπός της μπάμιας φτάσει τα 2-3 εκατοστά πρέπει να συλλέγεται για να είναι τρυφερή και όχι σποριασμένη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η καλλιέργεια της μπάμιας χαρακτηρίζεται ως σχετικά δύσκολη, καθώς ο καρπός της μεγαλώνει πολύ γρήγορα και η συγκομιδή της πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε τακτικά ανά 1-2 ημέρες.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μπάμιας

 

Επειδή η συγκομιδή της μπάμιας γίνεται με το χέρι, τα φύλλα και οι καρποί της μπορούν να προκαλέσουν έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα στα χέρια, καθώς και τσούξιμο στα μάτια σε περίπτωση επαφής με τα χέρια. Είναι λοιπόν απαραίτητο κατά τη συγκομιδή της μπάμιας, να παίρνουμε προφυλάξεις και να φοράμε ρούχα και γάντια που καλύπτουν πλήρως τα χέρια μας.

 

Δες πληροφορίες για την φύτευση και καλλιέργεια και άλλων λαχανικών όπως αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι, βλίτο, πεπόνι, καρπούζι και καλαμπόκι.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.