εικόνα

Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες

Τούτα στις ντομάτες

Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες

Η τούτα (Tuta absoluta) ή φυλλορύκτης της ντομάτας είναι ένα έντομο που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της καλλιέργειας της ντομάτας και μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής της. Πιο συγκεκριμένα, η τούτα είναι ένα μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι, προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Πέραν της ντομάτας, που προσβάλλει τόσο στην υπαίθρια όσο και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προσβάλλει και τα φυτά της μελιτζάνας, της πατάτας και της πιπεριάς.

 

Τι ζημιά κάνει το έντομο της τούτα στις ντομάτες;

 

Το έντομο της τούτα δραστηριοποιείται κυρίως την νύχτα, και πετά σε χαμηλό ύψος μέσα στον λαχανόκηπο και στις ντοματιές μας. Η τούτα γεννά αυγά που γίνονται κάμπιες που προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα της ντομάτας, δημιουργώντας μικρές, αρχικά, στοές που επεκτείνονται σε εκτεταμένες ξηράνσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, από τα φύλλα, η κάμπια της Tuta προσβάλλει και τους καρπούς της ντομάτας δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο και στοές μέσα στους καρπούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι προσβεβλημένοι από την τούτα καρποί της ντομάτας να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το έντομο της τούτα στην ντομάτα;

 

Για την οικολογική και βιολογική καταπολέμηση του εντόμου της Τuta και περιορισμό της δράσης του, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων που περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

 

– Καταστρέφουμε τα υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας καθώς και τα ζιζάνια του στίφνου και του τάτουλα όπου φιλοξενείται επίσης το έντομο της τούτα.
– Αποφεύγουμε νέες φυτεύσεις ντομάτας δίπλα σε καλλιέργεια με ήδη προσβεβλημέvα φυτά τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας.
– Χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό ντομάτας από τα φυτώρια, απαλλαγμένο από το έντομο της τούτα.
– Χρησιμοποιούμε φερομονική παγίδα που συλλαμβάνει μαζικά τα αρσενικά έντομα τούτα, τόσο για την παρακολούθηση αλλά και για τη σύλληψη πληθυσμού του εντόμου και τον περιορισμό αύξησης του.
– Σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας τα φυτά ντομάτας κάθε 15 μέρες για την αντιμετώπιση των καμπιών της Tuta στο φύλλωμα και στους καρπούς.
– Ψεκάζουμε με ζεόλιθο ή με καολίνη, προληπτικά στο φύλλωμα των φυτών της ντομάτας για να μην μπορέσουν να αφήσουν τα αβγά τους, τα έντομα της τούτα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καταπολέμηση της τούτα στις ντομάτες

 

Για την αντιμετώπιση της τούτα, σε θερμοκήπια ντομάτας, χρησιμοποιείται μαύρο νάυλον στο έδαφος, που αλείφεται με εντομολογική κόλλα για την μαζική σύλληψη των εντόμων της τούτα.

 

Δες πληροφορίες και για άλλα έντομα που προσβάλλουν την καλλιέργεια της ντομάτας, όπως οι βρωμούσες, ο τετράνυχος, η μελίγκρα και η λιριόμυζα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
κ καιτη Ιούνιος 15, 2018

τη να κανω και η αγκουριες εχουν πολλα ανθη αλλα δεν δενουν αγουρακια

Απάντηση
σχολιαστής
κ καιτη Ιούνιος 16, 2018

τις ντοματες τις ραντησα για ασβέστιο με τσοφλια αυγων αλλα βλεπω οτι ξεραίνονται τα φυλλα και τα ανθη γιατι λιγες ντοματες ειχαν στο κατω μέρος χαλάσει. Η αγγουριές έχουν λουλούδια αλλά δεν δένουν καρποί

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 17, 2018

    Καλησπέρα Καίτη. Μείωσε το νερό στις αγγουριες και κορφολόγησε τις άκρες των βλαστών για να σου δέσουν τα άνθη τους και να σου καρποφορήσουν αγγουράκια. Συμπληρωματικά, μπορείς να ψεκάσεις για την καρπόδεση με οικολογικό σκεύασμα εκχυλίσματος φυκιών ή μίγματος ιχνοστοιχείων.

    Σχετικά με το ασβέστιο της ντομάτας, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ή ψέκασε με διαφυλλικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, δηλαδή το μαύρισμα στη βάση του καρπού της ντομάτας.

    Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία Ιούλιος 23, 2018

Κ Καιτη τα αγγουρακια μαλλον ειναι μαζεμενος σπορος και γιαυτο δεν δενουν αγγουρακια, οι αγγουριες πρεπει να ξερετε πως πρωτα δενουν καρπο και μετεπειτα βγαινει το ανθος! Τωρα για τις τοματιες μπορει να ειναι απο το οτιδηποτε αυτο θα πρεπει να το δουμε για να σας πουμε πως μπορειτε να το αντιμετωπισετε! Οσο για τις αγγουριες εαν ειναι μαζεμενος σπορος δεν δενουν με κανεναν τροπο!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.