εικόνα

Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες

Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες

Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες

Αν οι ντοματιές μας εμφανίζουν ξηράνσεις στα φύλλα και τρύπες στους καρπούς, πιθανότατα πρόκειται για προσβολή από τούτα, το έντομο που προκαλεί τις μεγαλύτερες ζημιές στην καλλιέργεια της ντομάτας. Η τούτα (Tuta absoluta) ή φυλλορύκτης της ντομάτας είναι ένα μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι (κάμπια) που προέρχεται από την Λατινική Αμερική και τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό για τις ντομάτες, καθώς έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες και στην Ελλάδα. Το έντομο της τούτα δημιουργεί σημαντικές ζημιές στην υπαίθρια και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας, όπως επίσης σε άλλα φυτά της οικογένειας των σολανωδών, στην καλλιέργεια της μελιτζάνας, στην καλλιέργεια της πατάτας και στην καλλιέργεια της πιπεριάς. Ας δούμε, αναλυτικά, τι προβλήματα δημιουργεί στα φυτά και πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση της τούτα για να προστατέψουμε την παραγωγή μας.

 

Τι ζημιά κάνει το έντομο της τούτα στην καλλιέργεια της ντομάτας;

 

Το έντομο της τούτα δραστηριοποιείται κυρίως την νύχτα και πετά σε χαμηλό ύψος μέσα στον λαχανόκηπο ανάμεσα από τις ντοματιές, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Η εξάπλωση της τούτα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 21-25°C και σε συνθήκες κακού αερισμού των φυτών που δημιουργούνται λόγω πυκνής φύτευσης. Η τούτα γεννά κίτρινα-κρεμ αυγά που γίνονται κάμπιες και προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα της ντομάτας, δημιουργώντας αρχικά μικρές στοές που επεκτείνονται σε εκτεταμένες ξηράνσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, από τα φύλλα της ντομάτας, η κάμπια της Tuta προσβάλλει και τους καρπούς της ντομάτας δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο και στοές μέσα στους καρπούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι προσβεβλημένοι από την τούτα καρποί της ντομάτας να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.

 


Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η τούτα στην ντομάτα;

 

Για την βιολογική καταπολέμηση της τούτα και περιορισμό της δράσης της, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από προληπτικά μέτρα και θεραπευτικά μέτρα που περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

 
– Καταστροφή υπολειμμάτων καλλιέργειας
 

Καταστρέφουμε τα υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας και πατάτας που μπορεί να αποτελέσουν εστίες διατήρησης και μετάδοσης του εντόμου. Επίσης, απομακρύνουμε ζιζάνια, όπως ο στίφνος και ο τάτουλας, που φιλοξενούν το έντομο της τούτα και μπορεί να το μεταδώσουν στις καλλιέργειες.

 
– Επιλογή υγιών φυτών
 

Προμηθευόμαστε υγιή φυτά από τα φυτώρια προσέχοντας να μην έχουν σημάδια προσβολής από τούτα στο φύλλωμα τους, τα οποία θα αποτελέσουν τις αρχικές εστίες ανάπτυξης του εντόμου. Αποφεύγουμε νέες φυτεύσεις ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας και πατατάς δίπλα σε καλλιέργεια με ήδη προσβεβλημέvων φυτών, γιατί είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα προσβληθούν και αυτά από τούτα.

 
– Χρήση παγίδων φερομόνης
 

Για την αντιμετώπιση της Tuta, χρησιμοποιούμε ειδικές φερομονικές παγίδες για τούτα που ελκύουν μαζικά τα αρσενικά έντομα τούτα, αρχικά για την παρακολούθηση του εντόμου, καθώς και για να εφαρμόσουμε τους κατάλληλους ψεκασμούς όταν αυξηθούν οι πληθυσμοί του εντόμου. Παράλληλα, οι παγίδες φερομόνης καταφέρνουν τη σύλληψη πληθυσμών της τούτα και έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό αύξησης του.

 
– Ψέκασμα με βάκιλο Θουριγγίας
 

Για την καταπολέμηση της Tuta, σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας τα φυτά, κάθε 15 μέρες, για την αντιμετώπιση των καμπιών της Tuta στο φύλλωμα και στους καρπούς.

 


Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών
Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών


 

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση της τούτα

 

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης βιολογικής αντιμετώπισης της τούτα με οικολογικούς τρόπους, σε θερμοκήπια ντομάτας και σε υπαίθριες καλλιέργειες ακολουθείται η παρακάτω τεχνική. Απλώνουμε μαύρο νάυλον αδαφοκάλυψης, ανάμεσα από τις σειρές καλλιέργειας καθώς και γύρω από τις σειρές καλλιέργειας της ντομάτας, το οποίο αλείφουμε με ειδική εντομολογική κόλλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μαζική σύλληψη των εντόμων της τούτα και τον περορισμό του πληθυσμού της.

 
 

Περισσότερες συμβουλές για την προστασία των κηπευτικών

 
9 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλο Θουριγγίας στα φυτά
Ξηρή κορυφή, πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών της ντομάτας
Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες και πιπεριές
Εγκαύματα από τον ήλιο σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 12 Ιουλίου 2020

Γεια σου Κωστα.Περυσι ειχα αγορασει αμωνια για τον δακο της ελιας. Αυτή η αμωνια κανει για το βιολογικο σκευασμα με σαπουνι και σιτρονελα?ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Χάρης 3 Ιουλίου 2020

Γεια σας!Οι ντοματες μου μαυριζαν στο κατω μερος και εριξα βιολογικο λιπασμα ασβεστιου αλλα αυτο συνεχισε και ετσι ψεκασα με διαφυλλικο λιπασμα ασβεστιου.εχει μειωθει το μαυρισμα αλλα δεν εχει εξαλειφθει και παρουσιαζεται που και που και θα ηθελα να σας ρωτησω ποσες μερες διαφορα πρεπει να εχουν τα ψεκασματα μεταξυ τους;Τους μαυρισμενους καρπους να τους κοβω ή τους αφηνω πανω στο φυτο;Ευχαριστω!

Απάντηση
σχολιαστής
Michalis 26 Ιουνίου 2020

Καλησπερα σας,

Παρατηρω πολλες μικρες τρυπες στα φυλλα των ντοματινιων και της ντοματας μου. Οι τρυπες ειναι πολυ κοντα η μια στην αλλη. Τι μπορει να ειναι και πως θα μπορουσα να το αντιμετωπισω βιολογικα;

Ευχαριστω πολυ

Απάντηση
σχολιαστής
Δημητριος 11 Μαΐου 2019

Πως μπορώ και τι να κάνω για να μην μου χαλάσουν

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 23 Ιουλίου 2018

Κ Καιτη τα αγγουρακια μαλλον ειναι μαζεμενος σπορος και γιαυτο δεν δενουν αγγουρακια, οι αγγουριες πρεπει να ξερετε πως πρωτα δενουν καρπο και μετεπειτα βγαινει το ανθος! Τωρα για τις τοματιες μπορει να ειναι απο το οτιδηποτε αυτο θα πρεπει να το δουμε για να σας πουμε πως μπορειτε να το αντιμετωπισετε! Οσο για τις αγγουριες εαν ειναι μαζεμενος σπορος δεν δενουν με κανεναν τροπο!

Απάντηση
σχολιαστής
κ καιτη 16 Ιουνίου 2018

τις ντοματες τις ραντησα για ασβέστιο με τσοφλια αυγων αλλα βλεπω οτι ξεραίνονται τα φυλλα και τα ανθη γιατι λιγες ντοματες ειχαν στο κατω μέρος χαλάσει. Η αγγουριές έχουν λουλούδια αλλά δεν δένουν καρποί

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 17 Ιουνίου 2018

    Καλησπέρα Καίτη. Μείωσε το νερό στις αγγουριες και κορφολόγησε τις άκρες των βλαστών για να σου δέσουν τα άνθη τους και να σου καρποφορήσουν αγγουράκια. Συμπληρωματικά, μπορείς να ψεκάσεις για την καρπόδεση με οικολογικό σκεύασμα εκχυλίσματος φυκιών ή μίγματος ιχνοστοιχείων.

    Σχετικά με το ασβέστιο της ντομάτας, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ή ψέκασε με διαφυλλικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, δηλαδή το μαύρισμα στη βάση του καρπού της ντομάτας.

    Απάντηση
σχολιαστής
κ καιτη 15 Ιουνίου 2018

τη να κανω και η αγκουριες εχουν πολλα ανθη αλλα δεν δενουν αγουρακια

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.