Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες

Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες

Αν οι ντοματιές μας εμφανίζουν ξηράνσεις στα φύλλα και τρύπες στους καρπούς, πιθανότατα πρόκειται για προσβολή από τούτα, το έντομο που προκαλεί τις μεγαλύτερες ζημιές στην καλλιέργεια της ντομάτας. Η τούτα (Tuta absoluta) ή φυλλορύκτης της ντομάτας είναι ένα μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι (κάμπια) που προέρχεται από την Λατινική Αμερική και τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό για τις ντομάτες, καθώς έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες και στην Ελλάδα.

Το έντομο της τούτα δημιουργεί σημαντικές ζημιές στην υπαίθρια και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας, όπως επίσης σε άλλα φυτά της οικογένειας των σολανωδών, στην καλλιέργεια της μελιτζάνας, στην καλλιέργεια της πατάτας και στην καλλιέργεια της πιπεριάς. Ας δούμε, αναλυτικά, τι προβλήματα δημιουργεί στα φυτά και πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση της τούτα για να προστατέψουμε την παραγωγή μας.

Διαφήμιση

Τι ζημιά κάνει το έντομο της τούτα στην καλλιέργεια της ντομάτας;

Το έντομο της τούτα δραστηριοποιείται κυρίως την νύχτα και πετά σε χαμηλό ύψος μέσα στον λαχανόκηπο ανάμεσα από τις ντοματιές, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Η εξάπλωση της τούτα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 21-25°C και σε συνθήκες κακού αερισμού των φυτών που δημιουργούνται λόγω πυκνής φύτευσης.

Η τούτα γεννά κίτρινα-κρεμ αυγά που γίνονται κάμπιες και προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα της ντομάτας, δημιουργώντας αρχικά μικρές στοές που επεκτείνονται σε εκτεταμένες ξηράνσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια, από τα φύλλα της ντομάτας, η κάμπια της Tuta προσβάλλει και τους καρπούς της ντομάτας δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο και στοές μέσα στους καρπούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι προσβεβλημένοι από την τούτα καρποί της ντομάτας να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.

Tuta ντοματα
Σημάδι προσβολής από τούτα. Στοές στο εσωτερικό του φύλλου της ντοματιάς.

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η τούτα στην ντομάτα;

Για την βιολογική καταπολέμηση της τούτα και περιορισμό της δράσης της, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από προληπτικά μέτρα και θεραπευτικά μέτρα που περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες.

1. Καταστροφή υπολειμμάτων καλλιέργειας

Καταστρέφουμε τα υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας και πατάτας που μπορεί να αποτελέσουν εστίες διατήρησης και μετάδοσης του εντόμου. Επίσης, απομακρύνουμε ζιζάνια, όπως ο στίφνος και ο τάτουλας, που φιλοξενούν το έντομο της τούτα και μπορεί να το μεταδώσουν στις καλλιέργειες.

2. Επιλογή υγιών φυτών 

Προμηθευόμαστε υγιή φυτά από τα φυτώρια προσέχοντας να μην έχουν σημάδια προσβολής από τούτα στο φύλλωμα τους, τα οποία θα αποτελέσουν τις αρχικές εστίες ανάπτυξης του εντόμου. Αποφεύγουμε νέες φυτεύσεις ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας και πατατάς δίπλα σε καλλιέργεια με ήδη προσβεβλημέvων φυτών, γιατί είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα προσβληθούν και αυτά από τούτα.

3. Χρήση παγίδων φερομόνης 

Για την αντιμετώπιση της Tuta, χρησιμοποιούμε ειδικές φερομονικές παγίδες για τούτα που ελκύουν μαζικά τα αρσενικά έντομα τούτα, αρχικά για την παρακολούθηση του εντόμου, καθώς και για να εφαρμόσουμε τους κατάλληλους ψεκασμούς όταν αυξηθούν οι πληθυσμοί του εντόμου. Παράλληλα, οι παγίδες φερομόνης καταφέρνουν τη σύλληψη πληθυσμών της τούτα και έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό αύξησης του.

Μαύρη εντομοπαγίδα με κόλλα
Εντομοπαγίδα μαύρου χρώματος με κόλλα για αντιμετώπιση της Tuta

4. Ψέκασμα με βάκιλο Θουριγγίας 

Για την καταπολέμηση της Tuta, σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας τα φυτά, κάθε 15 μέρες, για την αντιμετώπιση των καμπιών της Tuta στο φύλλωμα και στους καρπούς.

Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών
Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση της τούτα

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης βιολογικής αντιμετώπισης της τούτα με οικολογικούς τρόπους, σε θερμοκήπια ντομάτας και σε υπαίθριες καλλιέργειες ακολουθείται η παρακάτω τεχνική. Απλώνουμε μαύρο νάυλον αδαφοκάλυψης, ανάμεσα από τις σειρές καλλιέργειας καθώς και γύρω από τις σειρές καλλιέργειας της ντομάτας, το οποίο αλείφουμε με ειδική εντομολογική κόλλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μαζική σύλληψη των εντόμων της τούτα και τον περορισμό του πληθυσμού της.

Ντοματα καλλιεργεια
12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (21)

 1. νάσος
  03/07/2021

  Αγαπητέ κύριε Λιονουδάκη καλησπέρα σας
  Καθώς σας γράφω γιά πρώτη φορά, θέλω πρώτα πρώτα να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές σας και να σας συγχαρώ για το υπέροχο σάιτ σας, που μας βοηθά με άρθρα και βίντεο σε πλείστα όσα. Τώρα να σας ρωτήσω το εξής: εχθές ράντισα τοματιές και μελιτζάνες προαιρετικά με το μείγμα το οποίον προτείνετε για προστασία από τον τετράνυχο, δηλαδή αμμωνία, πράσινο σαπούνι και σιτρονέλλα. Τα φυτά είναι μπαλκονιού, αρκετά μεγάλα και έχουν ήδη καρπούς. Δεν έχω μαζέψει ακόμα, αλλά κοντεύουν οι πρώτοι. Μέχρι σήμερα, με την δική σας μέθοδο δεν είχα πρόβλημα με τετράνυχο, κάποια φύλλα “ύποπτα” τα έκοβα και όλα καλά. Όμως, μετά το ράντισμα, είδα με τρόμο μία τοματούλα, μικρή μικρή και πράσινη, να έχει τρυπούλες και μέσα ένα πράσινο σκουληκάκι. Την πέταξα βεβαίως αμέσως, και από όσα διάβασα, είναι πιθανότατα τούτα, η οποία θέλει βάκ. Θουριγγίας. Η ερώτησή μου: μπορώ να ραντίσω ήδη σήμερα, μετά το χθεσινό ράντισμα, ή πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα, μην αλληλεπιδράσουν τα σκευάσματα και έχουμε κανένα δυσάρεστο παρατράγουδο;
  Ελπίζω να μην σας κούρασα με την πολυλογία μου, και συγχαρητήρια και πάλι για το υπέροχο σάιτ σας!

  • Καλημέρα Νάσο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να σκονίσεις ή να ψεκάσεις άμεσα με βάκιλο Θουριγγίας για την αντιμετώπιση της τούτα που προσβάλλει τις ντομάτες.

   • νάσος
    05/07/2021

    Κύριε Λιονουδάκη καλησπέρα σας
    Σας ευχαριστώ για την απάντηση, θα το κάνω απόψε το βράδυ.

 2. ΞΕΝΟΦΩΝ
  12/05/2021

  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικη πυρεθρινη εναλλάσσοντας την με τον βακιλλο θουριγγιας για την τούτα?Επίσης υπάρχει τρόπος να απωθησουμε προληπτικά την τούτα?

  • Καλησπέρα Ξενοφώντα. Η εναλλαγή φυσικής πυρεθρίνης και βάκιλου Θουρηγγίας είναι ένας καλός τρόπος καταπολέμησης της τούτα.

 3. Γιάννης
  05/05/2021

  Ποτε ξεκιναει η καταπολεμηση για τουτα αψολουτα;

  • Καλησπέρα Γιάννη. Μπορείς να ξεκινήσεις την καταπολέμηση της τούτα όταν αρχίζουν να σχηματίζονται οι καρποί της ντομάτας.

 4. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  29/11/2020

  Καλημέρα! Ο ζεόλιθος ενδείκνυται στην προστασία της ντομάτας από βρωμούσα;
  Σας ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Γεώργιε.
   Ο ζεόλιθος λειτουργεί απωθητικά σε έντομα που αφήνουν τα αυγά τους αλλά δεν έχουμε υπόψη τους για ιδιαίτερη δράση εναντίων των βρωμουσών.

 5. ΦΩΤΗΣ
  12/07/2020

  Γεια σου Κωστα.Περυσι ειχα αγορασει αμωνια για τον δακο της ελιας. Αυτή η αμωνια κανει για το βιολογικο σκευασμα με σαπουνι και σιτρονελα?ευχαριστω

 6. Χάρης
  03/07/2020

  Γεια σας!Οι ντοματες μου μαυριζαν στο κατω μερος και εριξα βιολογικο λιπασμα ασβεστιου αλλα αυτο συνεχισε και ετσι ψεκασα με διαφυλλικο λιπασμα ασβεστιου.εχει μειωθει το μαυρισμα αλλα δεν εχει εξαλειφθει και παρουσιαζεται που και που και θα ηθελα να σας ρωτησω ποσες μερες διαφορα πρεπει να εχουν τα ψεκασματα μεταξυ τους;Τους μαυρισμενους καρπους να τους κοβω ή τους αφηνω πανω στο φυτο;Ευχαριστω!

  • Καλησπέρα Χάρη. Καλό είναι μεταξύ των ψεκασμάτων για ασβέστιο να μεσολαβεί μία εβδομάδα. Τους μαυρισμένους καρπόύς της ντομάτας, καλό είναι να τους αφαιρείς άμεσα.

 7. Michalis
  26/06/2020

  Καλησπερα σας,

  Παρατηρω πολλες μικρες τρυπες στα φυλλα των ντοματινιων και της ντοματας μου. Οι τρυπες ειναι πολυ κοντα η μια στην αλλη. Τι μπορει να ειναι και πως θα μπορουσα να το αντιμετωπισω βιολογικα;

  Ευχαριστω πολυ

 8. Δημητριος
  11/05/2019

  Πως μπορώ και τι να κάνω για να μην μου χαλάσουν

 9. Γεωργία
  23/07/2018

  Κ Καιτη τα αγγουρακια μαλλον ειναι μαζεμενος σπορος και γιαυτο δεν δενουν αγγουρακια, οι αγγουριες πρεπει να ξερετε πως πρωτα δενουν καρπο και μετεπειτα βγαινει το ανθος! Τωρα για τις τοματιες μπορει να ειναι απο το οτιδηποτε αυτο θα πρεπει να το δουμε για να σας πουμε πως μπορειτε να το αντιμετωπισετε! Οσο για τις αγγουριες εαν ειναι μαζεμενος σπορος δεν δενουν με κανεναν τροπο!

 10. κ καιτη
  16/06/2018

  τις ντοματες τις ραντησα για ασβέστιο με τσοφλια αυγων αλλα βλεπω οτι ξεραίνονται τα φυλλα και τα ανθη γιατι λιγες ντοματες ειχαν στο κατω μέρος χαλάσει. Η αγγουριές έχουν λουλούδια αλλά δεν δένουν καρποί

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   17/06/2018

   Καλησπέρα Καίτη. Μείωσε το νερό στις αγγουριες και κορφολόγησε τις άκρες των βλαστών για να σου δέσουν τα άνθη τους και να σου καρποφορήσουν αγγουράκια. Συμπληρωματικά, μπορείς να ψεκάσεις για την καρπόδεση με οικολογικό σκεύασμα εκχυλίσματος φυκιών ή μίγματος ιχνοστοιχείων.

   Σχετικά με το ασβέστιο της ντομάτας, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ή ψέκασε με διαφυλλικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, δηλαδή το μαύρισμα στη βάση του καρπού της ντομάτας.

 11. κ καιτη
  15/06/2018

  τη να κανω και η αγκουριες εχουν πολλα ανθη αλλα δεν δενουν αγουρακια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *