εικόνα

Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση της μελανής ή μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

Όσοι έχουμε τριανταφυλλιές, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή έχουμε παρατηρήσει μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα τους. Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν προβλήματα στις τριανταφυλλιές, η επονομαζόμενη μελανή ή μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς. Ας δούμε ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι τριανταφυλλιές που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα της μαύρης κηλίδωσης, μαζί με τους πιο αποτελεσματικούς οικολογικούς τρόπους για να προστατέψουμε τα φυτά μας από την ασθένεια και να τα διατηρήσουμε υγιή.

 

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς;

 

Η μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς εμφανίζεται κυρίως με τις χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες διαμέτρου μισού εως ενός εκατοστού πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Οι μαύρες κηλίδες σταδιακά παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα περιφερειακά, με αποτέλεσμα τα φύλλα να κιτρινίζουν και στη συνέχεια να πέφτουν. Προσβολές από τη μελανή κηλίδωση μπορεί να παρατηρηθούν επίσης στους καινούριους βλαστούς της τριανταφυλλιάς, στους μίσχους, ακόμη και στα πέταλα των λουλουδιών. Ο μύκητας της μελανής κηλίδωσης την περίοδο του χειμώνα βρίσκεται στο φύλλωμα, σε βλαστούς κι οφθαλμούς της τριανταφυλλιάς καθώς και σε φύλλα που έχουν πέσει στο χώμα. Η ασθένεια εξαπλώνεται και δημιουργεί νέες προσβολές καθώς μεταφέρεται με τη βροχή, τον αέρα, καθώς και με τα εργαλεία του κλαδέματος (αν δεν τα απολυμαίνουμε). Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης είναι ένα εύρος θερμοκρασιών περίπου 20-25°C, σε περιβάλλον υψηλής σχετικής υγρασίας.

 


Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η μελανή κηλίδωση στις τριανταφυλλιές;

 

Για να μπορέσουμε να αντμετωπίσουμε την μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς χρειάζεται να πάρουμε μια σειρά προληπτικών και θεραπευτικών οικολογικών μέτρων:
 
– Μαζεύουμε όλα τα πεσμένα φύλλα και τους προσβεβλημένους βλαστούς στο τέλος του χειμώνα και τα απομακρύνουμε από τον κήπο ή τις από τις γλάστρες μας. Αν είναι δυνατόν, τα καίμε.
 
– Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και αύξησης υγρασίας.
 
– Προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα.
 
– Την περίοδο του χειμώνα, όπως και μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τις τριανταφυλλιές μας.
 
– Την περίοδο της άνοιξης αλλά και του φθινοπώρου, όπου επικρατεί υψηλή υγρασία, ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες με βρέξιμο θειάφι το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς για να το προστατεύσουμε από την άνάπτυξη της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωση της τριανταφυλλιάς

 

Μια σπιτική οικολογική λύση για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς: Ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς μας με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 2 λίτρα νερό.

 


10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς


 

Περισσότερα άρθρα για τις τριανταφυλλιές

 

Διάβασε πληροφορίες για άλλες ασθένειες της τριανταφυλλιάς καθώς και περισσότερες χρήσιμες συμβουλές σε σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
Αντιμετώπιση του ωιδίου στις τριανταφυλλιές
Σκωρίαση τριανταφυλλιάς
Φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
Πώς γίνεται η φύτευση της τριανταφυλλιάς
Λίπανση τριανταφυλλιάς
Είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Φυτά ανθεκτικά στο κρύο
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Πώς φτιάχνουμε έναν κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μαρτζουκος Γιάννης 21 Μαΐου 2020

Στο εξοχικό Μεθωνη Μεσσηνιας καλλιεργω μανγκο (απο φυτωρια) και καρποφορουν με μικρο αριθμο καρπών. Δισταζω να βαλω στο εδαφος λογω ποιοτητας του αργιλλοπετρωδες(«μελιστρα»εδω),προφυλαγμενης θεσης(κατω απο κληματαριά με προσαρμογη τέντας νάιλον το χειμωνα),υπαρξη αυτομ. Ποτίσματος και τελος χώρου(ελιές).Πώς μπορω ν αποπειραθω σε άκρη του κτήματος (ανατολικα,νοτιοανατολικα και χαμηλότερα- 4μ απο τωρα κ με λιγο μαλακότερο εδαφος) να βαλω δενδρύλλιο εκεί ;.Ευχαριστώ και συγχαίρω για τα αρθρα σας.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.