Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

Αν δούμε μαύρα στίγματα και κηλίδες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς, πρόκειται για την ασθένεια της μελανής κηλίδωσης που εμφανίζεται στα νεαρά φύλλα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
 
Γνωστή και ως μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς, πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες μυκητολογικές ασθένειες που εμφανίζεται στις τριανταφυλλιές, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα κάθε χρόνο.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι τριανταφυλλιές που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης, πώς εξαπλώνεται η ασθένεια, καθώς επίσης με ποιους τρόπους γίνεται η αντιμετώπισή της, ώστε να διατηρήσουμε υγιείς τις τριανταφυλλιές μας.

Διαφήμιση

Ποια συμπτώματα εμφανίζει η μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς;

Η μελανή κηλίδωση παρουσιάζει πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα στις τριανταφυλλιές και είναι πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσουμε.

Συγκεκριμένα, στις αρχικές προσβολές της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς παρατηρούμε μαύρες κηλίδες διαμέτρου μισού εως ενός εκατοστού να εμφανίζονται πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς.

Οι μαύρες κηλίδες σταδιακά παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα περιφερειακά, με αποτέλεσμα τα φύλλα να κιτρινίζουν και στη συνέχεια να πέφτουν.

Προσβολές από τη μελανή κηλίδωση μπορεί να παρατηρηθούν επίσης στους καινούριους βλαστούς της τριανταφυλλιάς, στους μίσχους, ακόμη και στα πέταλα των λουλουδιών.

Ποιες συνθήκες ευνοούν τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς;

Η ασθένεια της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς εξαπλώνεται πολύ εύκολα, καθώς μεταφέρεται με τη βροχή και τον αέρα.

Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από φυτό σε φυτό και με τα εργαλεία του κλαδέματος, σε περίπτωση που δεν τα απολυμαίνουμε.

Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης είναι ένα εύρος θερμοκρασιών περίπου 20-25°C, σε περιβάλλον υψηλής σχετικής υγρασίας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μύκητας της μελανής κηλίδωσης την περίοδο του χειμώνα βρίσκεται στο φύλλωμα, σε βλαστούς κι οφθαλμούς της τριανταφυλλιάς, καθώς και σε φύλλα που έχουν πέσει στο χώμα.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης στις τριανταφυλλιές;

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς χρειάζεται να πάρουμε μια σειρά προληπτικών και θεραπευτικών οικολογικών μέτρων από τη φύτευση των φυτών τριανταφυλλιάς, την προσεκτική φροντίδα της τριανταφυλλιάς και τον ψεκασμό με διάφορα σκευάσματα.

1. Κάνουμε αραιή φύτευση των φυτών τριανταφυλλιάς

Για την προστασία από τη μελανή κηλίδωση, αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς. Η πυκνή φύτευση δημιουργεί συνθήκες κακού αερισμού και αύξηση της υγρασίας με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πιο εύκολα η ασθένεια της μελανής κηλίδωησης ενώ παράλληλα είναι αρκετά πιο δύσκολη η καταπολέμηση.

2. Απομακρύνουμε τα άρρωστα φύλλα

Απομακρύνουμε τα πρώτα κιτρινισμένα φύλλα από την τριανταφυλλιά που αποτελούν αρχικές εστίες προσβολής της μελανής κηλίδωσης. Επίσης, μαζεύουμε όλα τα πεσμένα φύλλα και τους προσβεβλημένους βλαστούς στο τέλος του χειμώνα και τα απομακρύνουμε από τον κήπο ή τις από τις γλάστρες μας, καθώς αποτελούν εστίες που θα προκαλέσουν τις πρώτες προσβολές της μελανής κηλίδωσης την επόμενη άνοιξη και καλοκαίρι.

3. Ποτίζουμε προσεκτικά χωρίς να βρέχουμε τα φύλλα

Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα της τριανταφυλλιάς καθώς σε συνθήκες υψηλής υγρασίας αναπτύσσεται πιο εύκολα η μελανή κηλίδωση. Επίσης, προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα και να μην ποτίζουμε από ψηλά γιατί πετάγεται νερό από το χώμα και ευνοείται η ανάπτυξη της ασθένειας όταν υπάρχουν μολύσματα μελανής κηλίδωσης από φύλλα στο έδαφος. Προτιμούμε το πότισμα με σταγόνες στις τριανταφυλλιές για να έχουμε μειωμένο κίνδυνο προσβολής.

ποτισμα με σταγονα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

4. Ψεκάζουμε τις τριανταφυλλιές με βιολογικά σκευάσματα

Για την καταπολέμηση της μελανής κηλίδωσης με οικολογικό τρόπο, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ειδικότερα, την περίοδο της άνοιξης αλλά και του φθινοπώρου, όπου επικρατεί υψηλή υγρασία, ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες με βρέξιμο θειάφι το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς. Με αυτό τον τρόπο, τις προστατεύουμε και από τις ασθένειες του ωιδίου της τριανταφυλλιάς και της σκωρίασης. Την περίοδο του χειμώνα, όπως και μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού για απολύμανση από υπολείμματα της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης.

θειαφι στα φυτα
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

5. Ψεκάζουμε τις τριανταφυλλιές με σπιτικά υλικά

Για να να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά που έχουμε στο σπίτι και να φτιάξουμε μια αυτοσχέδια συνταγή για να ψεκάσουμε το φύλλωμα της. Διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 2 λίτρα νερό και ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς.

Κι ένα μυστικό για τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς

Η μελανή κηλίδωση προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά φύλλα της τριανταφυλλιάς, αυτά που έχουν ηλικία 1-2 εβδομάδων ενώ τα γηραιότερα κάτω φύλλα στους βλαστούς της τριανταφυλλιάς είναι αρκετά πιο ανθεκτικά στην προσβολή.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Άρης
    17/06/2023

    Αν αυτό το δούμε σε ελιά ισχύει η ίδια θεραπεία;

  2. Μαρτζουκος Γιάννης
    21/05/2020

    Στο εξοχικό Μεθωνη Μεσσηνιας καλλιεργω μανγκο (απο φυτωρια) και καρποφορουν με μικρο αριθμο καρπών. Δισταζω να βαλω στο εδαφος λογω ποιοτητας του αργιλλοπετρωδες(“μελιστρα”εδω),προφυλαγμενης θεσης(κατω απο κληματαριά με προσαρμογη τέντας νάιλον το χειμωνα),υπαρξη αυτομ. Ποτίσματος και τελος χώρου(ελιές).Πώς μπορω ν αποπειραθω σε άκρη του κτήματος (ανατολικα,νοτιοανατολικα και χαμηλότερα- 4μ απο τωρα κ με λιγο μαλακότερο εδαφος) να βαλω δενδρύλλιο εκεί ;.Ευχαριστώ και συγχαίρω για τα αρθρα σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ