Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

Οι τριανταφυλλιές εκτός από τα υπέροχα λουλούδια τους που όλοι αγαπάμε, διαθέτουν και πανέμορφο καταπράσινο φύλλωμα που εντυπωσιάζει. Ωστόσο, μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι, μπορεί να παρατήσουμε μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, και καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάποια ασθένεια που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Αν, λοιπόν, οι τριανταφυλλιές μας εμφανίζουν μαύρα σημάδια στα φύλλα, πρόκειται για την ασθένεια της μελανής κηλίδωσης.
 
Γνωστή και ως μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς, πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες μυκητολογικές ασθένειες που εμφανίζεται στις τριανταφυλλιές, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα κάθε χρόνο. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι τριανταφυλλιές που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης, πώς εξαπλώνεται η ασθένεια, καθώς επίσης με ποιους τρόπους γίνεται η αντιμετώπισή της για να διατηρήσουμε υγιείς τις τριανταφυλλιές μας.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει η μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς;

Η μελανή κηλίδωση παρουσιάζει πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα στις τριανταφυλλιές και είναι πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσουμε. Συγκεκριμένα, στις αρχικές προσβολές της μελανή κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς παρατηρούμε μαύρες κηλίδες διαμέτρου μισού εως ενός εκατοστού να εμφανίζονται πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Οι μαύρες κηλίδες σταδιακά παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα περιφερειακά, με αποτέλεσμα τα φύλλα να κιτρινίζουν και στη συνέχεια να πέφτουν. Προσβολές από τη μελανή κηλίδωση μπορεί να παρατηρηθούν επίσης στους καινούριους βλαστούς της τριανταφυλλιάς, στους μίσχους, ακόμη και στα πέταλα των λουλουδιών.

Διαφήμιση

Ποιες συνθήκες ευνοούν τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς;

Η ασθένεια της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς εξαπλώνεται πολύ εύκολα, καθώς μεταφέρεται με τη βροχή και τον αέρα. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από φυτό σε φυτό και με τα εργαλεία του κλαδέματος, σε περίπτωση που δεν τα απολυμαίνουμε. Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης είναι ένα εύρος θερμοκρασιών περίπου 20-25°C, σε περιβάλλον υψηλής σχετικής υγρασίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μύκητας της μελανής κηλίδωσης την περίοδο του χειμώνα βρίσκεται στο φύλλωμα, σε βλαστούς κι οφθαλμούς της τριανταφυλλιάς, καθώς και σε φύλλα που έχουν πέσει στο χώμα.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης στις τριανταφυλλιές;

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς χρειάζεται να πάρουμε μια σειρά προληπτικών και θεραπευτικών οικολογικών μέτρων από τη φύτευση των φυτών τριανταφυλλιάς, την προσεκτική φροντίδα της τριανταφυλλιάς και τον ψεκασμό με διάφορα σκευάσματα.

1. Αραιή φύτευση τριανταφυλλιών

Για την προστασία από τη μελανή κηλίδωση, αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς. Η πυκνή φύτευση δημιουργεί συνθήκες κακού αερισμού και αύξηση της υγρασίας με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πιο εύκολα η ασθένεια της μελανής κηλίδωησης ενώ παράλληλα είναι αρκετά πιο δύσκολη η καταπολέμηση.

2. Απομάκρυνση προσβολών

Απομακρύνουμε τα πρωτα κιτρινισμένα φύλλα από την τριανταφυλλιά που αποτελούν αρχικές εστίες προσβολής της μελανής κηλίδωσης. Επίσης, μαζεύουμε όλα τα πεσμένα φύλλα και τους προσβεβλημένους βλαστούς στο τέλος του χειμώνα και τα απομακρύνουμε από τον κήπο ή τις από τις γλάστρες μας, καθώς αποτελούν εστίες που θα προκαλέσουν τις πρώτες προσβολές της μελανής κηλίδωσης την επόμενη άνοιξη και καλοκαίρι.

3. Προσεκτικό πότισμα

Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα της τριανταφυλλιάς καθώς σε συνθήκες υψηλής υγρασίας αναπτύσσεται πιο εύκολα η μελανή κηλίδωση. Επίσης, προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα και να μην ποτίζουμε από ψηλά γιατί πετάγεται νερό από το χώμα και ευνοείται η ανάπτυξη της ασθένειας όταν υπάρχουν μολύσματα μελανής κηλίδωσης από φύλλα στο έδαφος. Προτιμούμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες στις τριανταφυλλιές για να έχουμε μειωμένο κίνδυνο προσβολής.

4. Ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα

Για την καταπολέμηση της μελανής κηλίδωσης με οικολογικό τρόπο, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ειδικότερα, την περίοδο της άνοιξης αλλά και του φθινοπώρου, όπου επικρατεί υψηλή υγρασία, ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες με βρέξιμο θειάφι το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς ενώ παράλληλα το προστατεύουμε και από τις ασθένειες του ωιδίου και της σκωρίασης που προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές. Επίσης, την περίοδο του χειμώνα, όπως και μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού τις τριανταφυλλιές για απολύμανση από υπολείμματα της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης.

Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

5. Ψεκασμός με σπιτικά υλικά

Για να να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά που έχουμε στο σπίτι και να φτιάξουμε μια αυτοσχέδια συνταγή για να ψεκάσουμε το φύλλωμα της. Διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 2 λίτρα νερό και ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς.

Κι ένα μυστικό για τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς

Η μελανή κηλίδωση προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά φύλλα της τριανταφυλλιάς, αυτά που έχουν ηλικία 1-2 εβδομάδων ενώ τα γηραιότερα κάτω φύλλα στους βλαστούς της τριανταφυλλιάς είναι αρκετά πιο ανθεκτικά στην προσβολή.

10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Μαρτζουκος Γιάννης
    21/05/2020

    Στο εξοχικό Μεθωνη Μεσσηνιας καλλιεργω μανγκο (απο φυτωρια) και καρποφορουν με μικρο αριθμο καρπών. Δισταζω να βαλω στο εδαφος λογω ποιοτητας του αργιλλοπετρωδες(“μελιστρα”εδω),προφυλαγμενης θεσης(κατω απο κληματαριά με προσαρμογη τέντας νάιλον το χειμωνα),υπαρξη αυτομ. Ποτίσματος και τελος χώρου(ελιές).Πώς μπορω ν αποπειραθω σε άκρη του κτήματος (ανατολικα,νοτιοανατολικα και χαμηλότερα- 4μ απο τωρα κ με λιγο μαλακότερο εδαφος) να βαλω δενδρύλλιο εκεί ;.Ευχαριστώ και συγχαίρω για τα αρθρα σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ