εικόνα

Νοέμβριος, εργασίες στον κήπο

Νοέμβριος, εργασίες στον κήπο

Νοέμβριος, εργασίες στον κήπο

Έφτασε ο Νοέμβριος, ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και ετοιμαζόμαστε για πολλές εργασίες στον κήπο μας. Άλλωστε ο χειμώνας με τις παγωνιές και τους βοριάδες είναι προ των πυλών και πρέπει να προγραμματίσουμε προσεκτικά τις εργασίες του μήνα. Oι καλλιεργητικές εργασίες που κάνουμε για τον μήνα Νοέμβριο είναι οι εξής:

• Συγκομίζουμε πρόωρα τον ελαιόκαρπο για αγουρέλαιο

 

Συγκομίζουμε πρώιμα, αυτή την εποχή του Νοεμβρίου, τα ελαιόδεντρα πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, καθώς είναι ακόμη άγουρος και πράσινος. Θα βγάλουμε το αγουρέλαιο, το πρώιμο ελαιόλαδο που διαθέτει έντονο φρουτώδες άρωμα και πικρή γεύση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, χαρακτηρίζεται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

• Μαζεύουμε τα εποχιακά φρούτα από τα καρποφόρα δέντρα

 

Συγκομίζουμε από το περιβόλι μας τα πρώτα ζουμερά γλυκά μανταρίνια, χωρίς κουκούτσια ποικιλίας Κλημεντίνη. Επίσης, θα γευτούμε τα πρώιμα πεντανόστιμα ομφαλοφόρα πορτοκάλια Νewhall και θα φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού με τη φλούδα των αρωματικών γκρέιπφρουτ.

• Ενσωματώνουμε την κοπριά για τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο

 

Προετοιμάζουμε το χωράφι μας, ενσωματώνοντας άσβεστη κοπριά σε μεγάλη ποσότητα, για να σβήσει σταδιακά την περίοδο του χειμώνα και να αποκτήσει πλούσια θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία. Έτσι, θα είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε εκεί τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο μας και να απολαύσουμε μια πλούσια παραγωγή.

• Κάνουμε τις τελευταίες λιπάνσεις πριν ξεκινήσει ο χειμώνας

 

Κάνουμε τις τελευταίες λιπάνσεις στον κήπο μας, το μήνα Νοέμβριο, στα λουλούδια, στους αειθαλείς καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα. Κατά την περίοδο του χειμώνα, καλό είναι να διακόπτουμε την λίπανση στα φυτά, καθώς λόγω παγωνιάς δεν μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά

• Φυτεύουμε φθινοπωρινά λουλούδια και βολβούς

 

Συνεχίζουμε να φυτεύουμε φθινοπωρινά λουλούδια όπως κυκλάμινα, πανσέδες, αζαλέες για να δώσουμε χρώμα στον κήπο μας. Επίσης, επιλέγουμε να φυτέψουμε και τους αγαπημένους μας βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης όπως φρέζιες, ζουμπούλια, αμαρυλλίδες και τουλίπες για να μας δώσουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμών.α

• Προμηθευόμαστε υλικά προστασίας για τα φυτά λόγω του χειμώνα

 

Προμηθευόμαστε έγκαιρα το μήνα Νοέμβριο για τα φυτά μας, ειδικά αντιανεμικά δίχτυα, αντιπαγετικά υφάσματα για να τα προστατεύσουμε από την παγωνιά του χειμώνα. Επίσης θα χρειαστούμε πάσσαλους υποστύλωσης για να στηρίξουμε τα νεαρά δέντρα, καρποφόρα και μη, και να τα δέσουμε έτσι ώστε να τα προστατεύσουμε από τους έντονους χειμωνιάτικους ανέμους.

 

Θέλεις να λαμβάνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα σε ενημερωτικό e-mail;
Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς κάθε μήνα θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Κουτσοχερα Μαρια Νοέμβριος 5, 2017

Θα ηθελα να ενημερωνομαι για τις εργασιες στον κηπο ανα μηνα. Για καρπορφορα και λουλουδια. Ευχαριστω

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.