Νοέμβριος, εργασίες στον κήπο

Νοέμβριος, εργασίες στον κήπο

Φτάσαμε στον Νοέμβριο, τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, με τις χαμηλές θερμοκρασίες που μας προετοιμάζουν για τον ερχομό του χειμώνα.

Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας που συνοδεύεται και από αρκετές βροχοπτώσεις που μπορεί να μας δυσκολεύουν για τις απαιτούμενες εργασίες στον κήπο. Σίγουρα, όμως, θα βρούμε και κάποιες μέρες με καλό καιρό και ηλιοφάνεια για να ασχοληθούμε με το αγαπημένο χόμπι της κηπουρικής.

Αυτή την εποχή, βάζουμε λίπασμα σε λουλούδια, καλλωπιστικούς θάμνους και φυτά εσωτερικού χώρου για τελευταία φορά πριν τον ερχομό του χειμώνα.

Ο Νοέμβριος ο πιο μήνας για να εμπλουτίσουμε το χώμα του κήπου μας χρησιμοποιώντας εδαφοβελτιωτικά υλικά όπως η κοπριά, το κομπόστ και κάνοντας χλωρή λίπανση. Με αυτόν τον τρόπο, εφοδιάζουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία ώστε να μπορούμε να φυτέψουμε λαχανικά και καλλωπιστικά φυτά στις αρχές της άνοιξης.

Μέσα στον Νοέμβριο, έχουμε μία τελευταία ευκαιρία να φυτέψουμε τους αγαπημένους μας φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών που μας χαρίσουν πολύχρωμα λουλούδια στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Επίσης, αυτή την περίοδο, σε όλες τις περιοχές της χώρας, έχει ξεκινήσει από τους καλλιεργητές η συγκομιδή των ελαιόδεντρων για την παραγωγή του ελαιόλαδου, του πολύτιμου αυτού διατροφικού προϊόντος.

Και φυσικά να μην ξεχάσουμε να προετοιμαστούμε και να προμηθευτούμε τα κατάλληλα υλικά που θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγωνιάς, των ανέμων και του χιονιού τον επερχόμενου χειμώνα.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις εργασίες που κάνουμε Νοέμβριο μήνα, κάνοντας ένα ευέλικτο προγραμματισμό λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, έτσι ώστε να φροντίσουμε τα φυτά μας και να απολαμβάνουμε ένα όμορφο κήπο με υγιή φυτά και πλούσια συγκομιδή.

Διαφήμιση

1. Συγκομίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Mέσα στον Νοέμβριο, από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου, συγκομίζουμε τραγανά μήλα, καθώς και τα πρώτα ζουμερά γλυκά μανταρίνια, χωρίς κουκούτσια ποικιλίας Κλημεντίνης ή τα μανταρίνια ποικιλίας Nova. Επίσης, απολαμβάνουμε τα πρώιμα ομφαλοφόρα πορτοκάλια ποικιλίας Ναβαλίνα (Navelina) και Νιούχολ (New Hall).

Καλλιέργεια πορτοκαλιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς

Αυτή την εποχή, απολαμβάνουμε αρωματικά γκρέιπφρουτ και από την φλούδα τους θα φτιάξουμε υπέροχο γλυκό του κουταλιού. Κόβουμε επίσης ρόδια και τα απαραίτητα λεμόνια για τα μαγειρέματα μας. Και να μην ξεχάσουμε να μαζέψουμε τους πρώτους καρπούς αβοκάντο με την υψηλή διατροφική αξία.

Από τα λαχανικά στον κήπο μας, κόβουμε τα τελευταία αγγούρια και κολοκύθια από την όψιμη καλοκαιρινή φύτευση, καθώς και μεγάλες κολοκύθες. Επιτέλους, βγάζουμε από το έδαφος αρχές Νοεμβρίου τις γλυκοπατάτες που είχαμε φυτέψει στις αρχές του καλοκαιριού.

Καλλιέργεια γογγυλιού
Γογγύλι καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Τέλος, μαζεύουμε και τα πρώτα λάχανα, κουνουπίδια, γογγύλια και μπρόκολα, ενώ από φυλλώδη λαχανικά έχουμε έτοιμα δροσερά μαρούλια, σπανάκια, ραδίκια, σέλινο, αντίδια και σέσκουλο. Από τα υπόγεια βολβώδη βγάζουμε παντζάρια και καρότα που είχαμε φυτέψει στα τέλη του καλοκαιριού.

τι φυτευουμε τον νοεμβρη
Τι φυτεύουμε τον Νοέμβριο;

2. Βελτιώνουμε το χώμα του κήπου μας

Ο Νοέμβριος αποτελεί κατάλληλη εποχή για να βελτιώσουμε το χώμα του κήπου μας και να προετοιμάσουμε το έδαφος για την ανοιξιάτικη φύτευση εμπλουτίζοντάς το με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία.

Συγκεκριμένα, ενσωματώνουμε φρέσκια κοπριά σε μεγάλη ποσότητα, για να σβήσει σταδιακά την περίοδο του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης και να μην δημιουργήσει εγκαύματα στα φυτά μας.

κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

Η συμπληρωματική προσθήκη κομπόστ θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά αλλά και στην βελτίωση της συγκράτησης νερού.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε το χώμα του κήπου μας μέσα στο Νοέμβριο, να το εμπλουτίσουμε με άζωτο αλλά και να περιορίσουμε ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια) είναι να κάνουμε χλωρά λίπανση, δηλαδή να φυτέψουμε τα κατάλληλα φυτά που θα εφοδιάσουν το έδαφος με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Καλλιέργεια κουκιών
Κουκιά, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

Συγκεκριμένα, με τις πρώτες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου, μπορούμε να φυτέψουμε ψυχανθή όπως βίκο, κουκιά, λαθούρι, λούπινο, μπιζέλι, σόγια, μηδική και τριφύλλι καθώς και σιτηρά, όπως το κριθάρι, το σιτάρι και η βρώμη. Έτσι, θα είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε εκεί τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο μας σε ένα γόνιμο έδαφος που θα μας εξασφαλίσει μια πλούσια παραγωγή.

3. Κάνουμε τις τελευταίες λιπάνσεις πριν το χειμώνα

Μέσα στον Νοέμβριο, κάνουμε τις τελευταίες λιπάνσεις με κοκκώδη λιπάσματα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, στα λουλούδια, στους αειθαλείς καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα. Ανάλογες λιπάνσεις με υγρά λιπάσματα κάνουμε και στα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουμε μέσα στο σπίτι.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά, καθώς λόγω παγωνιάς δεν μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, αν με την προσθήκη λιπάσματος προκαλέσουμε την ανάπτυξη νέας τρυφερής βλάστησης, αυτή μπορεί να υποστεί εγκαύματα και να καταστραφεί λόγω της παγωνιάς του χειμώνα.

Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα σε φυλλοβόλους καρποφόρους θάμνους όπως το μύρτιλο, το βατόμουρο και το φραγκοστάφυλο αλλά και σε φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως η καλλιέργεια της μηλιάς, η καλλιέργεια της αχλαδιάς, η καλλιέργεια της συκιάς, η καλλιέργεια της ροδακινιάς και η καλλιέργεια της βερικοκιάς, καθώς σταδιακά αρχίζουν να ρίχνουν τα φύλλα τους για να μπουν στο λήθαργο του χειμώνα.

Αποφεύγουμε επίσης τη λίπανση και σε φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά όπως η αμπέλοψη και η βουκαμβίλια και φυλλοβόλα καλλωπιστικά δέντρα όπως η καλλωπιστική δαμασκηνιά και η καλλωπιστική μουριά.

Διαφήμιση

4. Φυτεύουμε φθινοπωρινά λουλούδια και βολβούς

Συνεχίζουμε το μήνα Νοέμβριο, να προμηθευόμαστε από τα φυτώρια και να φυτεύουμε λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο φθινόπωρο. Τι θα λέγατε για τα χρυσάνθεμα με τα υπέροχα άνθη σε σχήμα μαργαρίτας ή για τις αγαπημένες αζαλέες με τα εντυπωσιακά λουλούδια τους;

Eπίσης, μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα με τα γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και άνθη σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ, κόκκινου και λευκού. Και φυσικά οι ανθεκτικοί πανσέδες που διατηρούνται μέσα στον χειμώνα είναι μία εξαιρετική επιλογή για τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού μας.

Φροντίδα πανσέ
Πανσέδες: 9 μυστικά για τη φροντίδα τους

Επίσης, μέσα στο Νοέμβριο, είναι η εποχή που φυτεύονται και οι φθινοπωρινοί βολβοί λουλουδιών. Και τι να διαλέξουμε πρώτα; Να ξεκινήσουμε από αρωματικές φρέζιες και ζουμπούλια ή να προτιμήσουμε εντυπωσιακές ίριδες, αμαρυλλίδες και παρθενόκρινους. Και φυσικά μία κατηγορία μόνες τους οι λατρεμένες τουλίπες που μας χαρίζουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα.

Οι φθινοπωρινοί βολβοί φυτεύονται σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία και, συνήθως, σε προστατευμένες θέσεις, καθώς τα λουλούδια τους είναι ευαίσθητα στους δυνατούς ανέμους.

Βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε το φθινόπωρο
Βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε το φθινόπωρο

5. Συγκομίζουμε τις ελιές για να βγάλουμε ελαιόλαδο

Μέσα στο Νοέμβριο, έχει ξεκινήσει το μάζεμα της ελιάς στις περισσότερες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, όταν το χρώμα του ελαιόκαρπου γίνεται πράσινο-μωβ και σταδιακά σκουραίνει.

Το πρώιμο ελαιόλαδο, το γνωστό αγουρέλαιο, διαθέτει έντονο φρουτώδες άρωμα και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, χαρακτηρίζεται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Θε πρέπει να επισημάνουμε ότι η καθυστερημένη συγκομιδή του ελαιόκαρπου μας δίνει ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ίσως προκαλέσει και μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων για την επόμενη χρονιά.

Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς

Κατά τη συγκομιδή της ελιάς, θα πρέπει να αποφεύγουμε το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας. Αυτό πρέπει να γίνεται καθώς δημιουργούνται πληγές στα κλαδιά των ελαιόδεντρων και υπάρχει κίνδυνος προσβολής από διάφορα παθογόνα όπως η καρκίνωση της ελιάς.

Μετά τη συγκομιδή των ελαιόδεντρων, ο ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα χαλκού είναι επιβεβλημένος για την αντιμετώπιση των διάφορων μυκητολογικών ασθενειών και για τη διατήρηση υγιών ελαιόδεντρων.

Διαφήμιση

6. Προστατεύουμε τα φυτά για τον χειμώνα

Αυτή την εποχή, μέσα στο Νοέμβριο, προετοιμαζόμαστε για το χειμώνα που έρχεται, παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην καταστραφούν τα φυτά μας και τα προστατεύουμε από το κρύο, την παγωνιά, το χιόνι και τους δυνατούς ανέμους.

Προμηθευόμαστε λοιπόν έγκαιρα ειδικά αντιανεμικά δίχτυα, αντιπαγετικά υφάσματα και ότι άλλο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως υλικό προστασίας των φυτών μας από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, αυτή την περίοδο, θα χρειαστούμε πασσάλους υποστύλωσης για να στηρίξουμε τα νεαρά δέντρα, καρποφόρα και μη, και να τα δέσουμε έτσι ώστε να τα προστατεύσουμε από τους έντονους χειμωνιάτικους ανέμους.

Τέλος, προμηθευόμαστε εκχύλισμα φυκιών από γεωπονικά καταστήματα, ένα βιολογικό ειδικό λίπασμα που βοηθά στην αντιπαγετική προστασία των φυτών. Ο ψεκασμός στο φύλλωμα των φυτών καθώς το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών βοηθά σημαντικά στην τόνωση των φυτών στις δυσμενείς συνθήκες του επερχόμενου χειμώνα.

φυκια λιπασμα για φυτα
Φύκια, ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Οκτώβριο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (23)

  1. Nίνα Μαραγκούδη
    24/11/2021

    Αγαπητέ κ. Λιονουδάκη,
    διαβάζω συχνά τις δημοσιεύσεις σας και με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ με τα φυτά μου, σας ευχαριστώ πολύ!
    Έχω πάντα μία ανησυχία. Πολλές φορές όταν βρέχει επί μέρες και καταρακτωδώς, τα φυτά που είναι σε γλάστες στη βεράντα, μπορείτε να φανταστείτε πόσο νερό κρατάνε και φοβάμαι μη σαπίσουν! Ανησυχώ το ίδιο και για τους φρεσκοφυτεμένους βολβούς, που πριν πετάξουν δεν θέλουν και πολύ νερό.
    Από κάποια ποσότητα νερού και πάνω, ακόμα και χώματα που προσέχω τον αερισμό τους, με προσθήκη περλίτη, κοκκοφοίνικα ή άμμου, μπορεί να κορεστούν και να λιμνάσει το νερό. Επίσης μπορεί να λιμνάσει και επιπλέον νερό στα πιατάκια που λόγω υγρασίας δεν εξατμίζεται γρήγορα.
    Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε πριν ή μετά την έντονη βροχόπτωση; Μήπως να κατεβάζω την τέντα για να μην βρέχονται πολύ; Από την άλλη σκέφτομαι ότι η βροχή είναι σίγουρα και ευεργετική. Τα ποτίζει με καλής ποιότητας νερό, ξεπλένει τα φύλλα από τη σκόνη, και ίσως να ξεπλένει από το χώμα και όλα τα υπολείμματα λιπασμάτων του καλοκαιριού. Αλλά από κάποια ποσότητα νερού και πάνω μήπως έχουμε βλαπτικά αποτελέσματα;
    Σας παρακαλώ τοποθετηθείτε, γιατί κάθε φορά που βρέχει πολύ, μου έρχεται να βγω έξω και να τα φέρω όλα μες στη μέση στο σαλόνι μου. Εντάξει, αστιεύομαι, αλλά πείτε μου τη γνώμη σας μήπως και ηρεμήσω.
    Ευχαριστώ,
    Ν.

    • Καλησπέρα Νίνα. Το βρόχινο νερό είναι πολύ ευεργετικό για τα φυτά χωρίς δεύτερη σκέψη. Φρόντισε όταν έχει έντονη βροχόπτωση να βγάζεις το πιατάκι για να μην λιμνιάζει το νερό. Είναι καλό που ξεπλένεται το χώμα ακόμα και τα άλατα των λιπασμάτων.

      • Nίνα Μαραγκούδη
        29/11/2021

        Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

  2. dimitris zouganelis
    02/11/2020

    Θα ηθελα να λαμβανω ενημερωση για εργασιες κηπου δεντροκομιας καθε μηνα. Ευχαριστω.

  3. Βασιλική Παπανικολάου
    01/11/2020

    Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνετε μέσω της σελίδας σας και χωρίς να εκνευρίζεστε όταν σας ρωτούν τα ίδια και τα ίδια συνεχώς, χωρίς να διαβάζουν τα πολύ καλογραμμένα και κατατοπιστικότατα άρθρα σας!!!

    • Σε ευχαριστούμε πολύ Βασιλική για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας για τα φυτά με όλους εσάς που αγαπάτε τόσο πολύ την ενασχόληση με την κηπουρική.

  4. Χατζβασιλειάδης Χρήστος
    02/05/2020

    Καλημέρα και καλό μας μήνα. Θέλω να ρωτήσω ποια ειναι η διαδικασία προετοιμασίας ενός λαχανόκηπου. Είμαι αρχάριος και θα ήθελα τις συμβουλες σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  5. Αιμιλία Δαουλτζη
    04/11/2019

    Πείτε μου σας παρακαλώ πότε να κλαδεψω τις τριανταφυλλιές;

  6. αποστολοπουλος ιωαννης
    01/11/2019

    Θέλω να μάθω τι εργασίες κάνω κάθε μήνα για τα εσπεριδοειδή λιπανση ραντισματος και ότι άλλο μπορώ να κάνω κάθε μήνα ευχαριστώ

  7. αποστολοπουλος ιωαννης
    01/11/2019

    Θέλω να μάθω εργασίες για κάθε μήνα για εσπεριδοειδή ευχαριστω

    • Καλησπέρα Ιωάννη. Θα γράψουμε σύντομα ένα άρθρο για το ημερολόγιο εργασιών για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

  8. ΑΦΡΟΔΙΤΗ
    27/10/2019

    Τι λιπασμα ριχνουμε αυτο το μηνα για ξινα , καρποφορα ,πασχαλια και τι λαχανοκηπο φυτευουμε ;

  9. ΑΦΡΟΔΙΤΗ
    27/10/2019

    ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ,ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΕΣ ,ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ

  10. ΣΤΑΥΡΟΣ
    06/11/2018

    Θα ηθελα σαs παρακαλω να ενημερωνομαι για εργασιεs του κηπου καθε μηνα για καρποφορα και λαχανοκηπο ευχαριστω

    • Καλησπέρα Σταύρο. Μπορείς να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας, για να έχεις κάθε μήνα ενημέρωση για τη φροντίδα και τις εργασίες του κήπου.

  11. Ιωαννα Λυδη
    02/11/2018

    Θα ήθελα να ενημερώνομαι κάθε μηνα για εργασίες κήπου ευχαριστω

  12. Κουτσοχερα Μαρια
    05/11/2017

    Θα ηθελα να ενημερωνομαι για τις εργασιες στον κηπο ανα μηνα. Για καρπορφορα και λουλουδια. Ευχαριστω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ