Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Ο προύνος, γνωστός και ως καλλωπιστική δαμασκηνιά, είναι φυλλοβόλο δέντρο, με χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων. Αν και έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ο προύνος εμφανίζει αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5-7 μέτρα.

Ο προύνος διαθέτει μικρά, αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης. Ο καρπός του προύνου είναι μικρός, στρογγυλός, πορτοκαλί χρώματος και μπορεί να φαγωθεί.

1. Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί ο προύνος;

Ο προύνος αναπτύσσεται καλά σε όλα τους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα πλούσια, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη για να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Ο προύνος είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

2. Τι φροντίδα σε πότισμα και τι λίπανση θέλει ο προύνος;

Ο προύνος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο το καλοκαίρι θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα του προύνου για να έχει πλούσια βλάστηση και έντονο κοκκινωπό χρώμα στο φύλλωμα. Σχετικά με τη λίπανση του προύνου, στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού θα απαιτηθεί η προσθήκη πλήρους λιπάσματος.

Διαφήμιση

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο προύνος;

Ο προύνος θέλει κλάδεμα κάθε χρόνο που πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο του χειμώνα, πριν την εμφάνιση των νέων φύλλων. Κατά το κλάδεμα του προύνου, αραιώνουμε εσωτερικά τους κλάδους που συντέμνονται, καθώς και αδύναμους και ξερούς βλαστούς. Σε μερικές περιπτώσεις, ο προύνος κλαδεύεται σε χαμηλό ύψος 2 – 3 μέτρων και διαμορφώνεται σε θαμνώδη μορφή.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, ο προύνος πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται γιατί δεν δίνει όμοια φυτά. Η κύρια μέθοδος πολλαπλασιασμού του προύνου στα φυτώρια είναι με εμβολιασμό του προύνου σε σπορόφυτο δαμασκηνιάς.

4. Τι εφαρμογές έχει στην κηποτεχνία ο προύνος;

Ο προύνος έχει μεγάλη εφαρμογή στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική τοπίου. Το σκούρο κοκκινωπό χρώμα των φύλλων του προύνου σε συνδυασμό με την υπέροχη όψη του ανθισμένου φυτού είναι τα δύο βασικά στοιχεία της καλλωπιστικής του αξίας.

Ο προύνος δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις όταν φυτεύεται ανάμεσα στο γκαζόν ή κοντά σε καλλωπιστικά δέντρα με έντονο πράσινο φύλλωμα.

Θα συναντήσουμε συχνά τον προύνο σε δενδροστοιχίες σε πεζοδρόμια και στις άκρες των δρόμων ή σε μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους, πάρκα και πλατείες.

5. Κι ένα μυστικό για τον προύνο

Ο προύνος κατάγεται από την Ασία και ειδικότερα από την Περσία. Ο προύνος διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη και ύστερα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν ο Pissard, κηπουρός του Σάχη της Περσίας, την έφερε στη Γαλλία. Προς τιμήν του, άλλωστε, η βοτανική ονομασία της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς αναφέρεται ως Prunus cerasifera ‘Pissardii’.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (17)

 1. Βασίλειος
  14/11/2020

  Καλησπέρα σας… Κατα πόσο μπορεί ο προυνος να αντέξει σε αέρα; ακόμα έχει λεπτό κορμό… Και σε τι χρονικό διάστημα αρχίσει να κάνει πιο παχύ κορμό;
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Βασίλειε. Θα πρέπει οπωσδήποτε να υποστυλώσεις τον προύνο με ξύλινο πάσσαλο. Θα χρειαστούν οπωσδήποτε 5-6 χρόνια για να γίνει παχύς ο κορμός του. Θα πρέπει επίσης να τον κλαδεύεις μέσα στο χειμώνα για να διαμορφώσει καλύτερο σχήμα.

 2. Αλεξανδρος
  01/09/2020

  Καλησπέρα σκεφτομουν να φυτέψω εναν προυνο σε παραθαλάσσιο μέρος. Θα αντέξει την αλατότητα της περιοχης;

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Αν και ο προύνος προσαρμόζεται στους περισσότερους τύπους εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση δεν είναι πολύ ανθεκτικός στην αλατότητα του εδάφους και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

 3. βασίλης
  19/08/2020

  μπορώ να φυτέυσω προύνο πάνω σε βόθρο απεχετεύσης, πάνω έχω περίπου 0.80 μ χώμα η θα έχω πρόβλημα από της ρίζες. Τι δενδράκι θα μπορούσα να φυτέυσω για να εχω σκιά

  • Καλησπέρα Βασίλη. Θα μπορούσεις να φυτέψεις προύνο που έχει περιορισμένο ριζικό σύστημα και έχει πλούσιο φύλλωμα για σκιά την περίοδο του καλοκαιριού.

 4. Διωνη Δ.
  19/06/2020

  Καλημέρα σας! Πρίν μία εβδομάδα αγόρασα την καλλωπιστικό αγριοδαμασκινια.Μπορώ να φυτευσω στο χώρο που θέλω ή λόγω ζέστης δεν επιτρέπεται;

  • Καλησπέρα Διώνη. Μπορείς να την φυτεύσεις αλλά φρόντισε να το κάνεις κατά το σούρουπο που να μην έχει πολύ ζέστη.

   • Διωνη Δ.
    21/06/2020

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!Θα το κάνω σήμερα!!

 5. Δημητρης Κ
  09/05/2020

  Μια εκ των 2 προυνων στον κηπο μου εχει γεμισει πανω στον κορμο με μικρες τρυπες οι οποιες φτανουν μεχρι κ το 1,5 μετρο σε υψος στο δεντρο, πιο πανω το δεντρο ειναι καθαρο. Επισης σε πολλα σημεια κ διπλα απο τις τρυπες το δεντεο εκκρινει κομμι. Μηπως ειναι κανενα φλοιοφαγο εντομο; πως μπορω να το καταπολεμησω;
  Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Η έκκριση κόμεως είναι ένα σύμπτωμα που παρουσιάζει ο προύνος και πιθανότατα όφείλεται σε μυκητολογική ασθένεια λόγω υπερβολικής υγρασίάς και σχετικής θερμοκρασίας. Από αυτά που περιγράφεις ο προύνος έχει και δεύτερη προσβολή και από φλοιφάγο έντομο που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με οικολογικό τρόπο και θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπονικό κατάστημα.

 6. Γιάννης
  12/09/2019

  Καλησπέρα,
  έχω 1 μικρό δενδρύλλιο προύνο 6, μήνες στον κήπο. Πηγαίνει καλά. Όμως τα φύλλα του παρότι πυκνά είναι πιο πολύ πράσινα παρά κόκκινα. Μπορώ να βάλω κάτι για να τα κρατώ κόκκινα?

  • Καλημέρα Γιάννη. Αν κοι ο πρoυνος θα κοκκινήσει σταδιακά τα φύλλα του, μπορείς να του προσθέσεις υδατοδιαλυτό λίπασμα 20-20-20.

 7. Ανδρέας Κωνσταντά
  14/08/2018

  Τέλη Ιουλίου κα μετά αρχίζει να ρίχνει τα φύλλα της. Κάνω κάτι λάθος;

  • Καλησπέρα Ανδρέα.
   Ο προύνος ή καλλωπιστική δαμασκηνιά Δεν είναι φυσιολογικό να ρίχνει τα φύλλα τον Ιούλιο, αλλά στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα με τις πρώτες παγωνιές. Η πρώιμη πτώση των φύλλων μπορεί να οφείλεται πιθανότατα σε άλλα αίτια όπως έλλειψη ποτίσματος ή λόγω υπερβολικής λίπανσης.

 8. Σταυρός ψαραδακης
  07/05/2018

  Έχω ενα δέντρο καλωπηστικης δαμασκηνιάς αλλά κάποιος μύκητας δέν μού αφήνει την βλάστηση σε ηρεμία πώς να το προστατεψω

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   12/05/2018

   Καλό είναι να ψεκάσεις την καλλωπιστική δαμασκηνιά, στις αρχές του χειμώνα, με χαλκούχο διάλυμα, για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, καλό είναι να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα στα τέλη του χειμώνα, μετά το κλάδεμα και όταν οι νέοι βλαστοί έχουν μήκος 10-15 εκατοστά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ