εικόνα

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Ο προύνος, γνωστός και ως καλλωπιστική δαμασκηνιά, είναι φυλλοβόλο δέντρο, με χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων. Αν και έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ο προύνος εμφανίζει αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5-7 μέτρα. Ο προύνος διαθέτει μικρά, αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης. Ο καρπός του προύνου είναι μικρός, στρογγυλός, πορτοκαλί χρώματος και μπορεί να φαγωθεί.

 

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί ο προύνος;

 

Ο προύνος αναπτύσσεται καλά σε όλα τους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα πλούσια, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη για να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Ο προύνος είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και τι λίπανση θέλει ο προύνος;

 

Ο προύνος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο το καλοκαίρι θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα του προύνου για να έχει πλούσια βλάστηση και έντονο κοκκινωπό χρώμα στο φύλλωμα. Σχετικά με τη λίπανση του προύνου, στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού θα απαιτηθεί η προσθήκη πλήρους λιπάσματος.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο προύνος;

 

Ο προύνος θέλει κλάδεμα κάθε χρόνο που πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο του χειμώνα, πριν την εμφάνιση των νέων φύλλων. Κατά το κλάδεμα του προύνου, αραιώνουμε εσωτερικά τους κλάδους που συντέμνονται, καθώς και αδύναμους και ξερούς βλαστούς. Σε μερικές περιπτώσεις, ο προύνος κλαδεύεται σε χαμηλό ύψος 2 – 3 μέτρων και διαμορφώνεται σε θαμνώδη μορφή. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, ο προύνος πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται γιατί δεν δίνει όμοια φυτά. Η κύρια μέθοδος πολλαπλασιασμού του προύνου στα φυτώρια είναι με εμβολιασμό του προύνου σε σπορόφυτο δαμασκηνιάς.

 

Τι εφαρμογές έχει στην κηποτεχνία ο προύνος;

 

Ο προύνος έχει μεγάλη εφαρμογή στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική τοπίου. Το σκούρο κοκκινωπό χρώμα των φύλλων του προύνου σε συνδυασμό με την υπέροχη όψη του ανθισμένου φυτού είναι τα δύο βασικά στοιχεία της καλλωπιστικής του αξίας. Επίσης, ο προύνος δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις όταν φυτεύεται μέσα σε χλοοτάπητα ή κοντά σε καλλωπιστικά δέντρα με έντονο πράσινο φύλλωμα.Τέλος, θα συναντήσουμε συχνά τον προύνο σε δενδροστοιχίες σε πεζοδρόμια και στις άκρες των δρόμων ή σε μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους, πάρκα και πλατείες.

 

Κι ένα μυστικό για τον προύνο

 

Ο προύνος κατάγεται από την Ασία και ειδικότερα από την Περσία. Ο προύνος διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη και ύστερα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν ο Pissard, κηπουρός του Σάχη της Περσίας, την έφερε στη Γαλλία. Προς τιμήν του, άλλωστε, η βοτανική ονομασία της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς αναφέρεται ως Prunus cerasifera ‘Pissardii’.

 

Δες συμβουλές για την φροντίδα και άλλων καλλωπιστικών φυτών, όπως το βιβούρνο, το λιγούστρο, η αγγελική, η πικροδάφνη, η φωτίνια και το ευώνυμο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Ανδρέας Κωνσταντά 14 Αυγούστου 2018

Τέλη Ιουλίου κα μετά αρχίζει να ρίχνει τα φύλλα της. Κάνω κάτι λάθος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 14 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Ανδρέα.
  Ο προύνος ή καλλωπιστική δαμασκηνιά Δεν είναι φυσιολογικό να ρίχνει τα φύλλα τον Ιούλιο, αλλά στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα με τις πρώτες παγωνιές. Η πρώιμη πτώση των φύλλων μπορεί να οφείλεται πιθανότατα σε άλλα αίτια όπως έλλειψη ποτίσματος ή λόγω υπερβολικής λίπανσης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σταυρός ψαραδακης 7 Μαΐου 2018

Έχω ενα δέντρο καλωπηστικης δαμασκηνιάς αλλά κάποιος μύκητας δέν μού αφήνει την βλάστηση σε ηρεμία πώς να το προστατεψω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Μαΐου 2018

  Καλό είναι να ψεκάσεις την καλλωπιστική δαμασκηνιά, στις αρχές του χειμώνα, με χαλκούχο διάλυμα, για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, καλό είναι να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα στα τέλη του χειμώνα, μετά το κλάδεμα και όταν οι νέοι βλαστοί έχουν μήκος 10-15 εκατοστά.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.