εικόνα

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Ο προύνος ή καλλωπιστική δαμασκηνιά είναι φυλλοβόλο δένδρο, με χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5 εως 7 μέτρα. Ο προύνος διαθέτει μικρά, αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης. Ο καρπός του είναι μικρός, στρογγυλός, πορτοκαλί χρώματος και μπορεί να φαγωθεί.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες, τι πότισμα και τι λίπανση θέλει ο προύνος;
 
Ο προύνος αναπτύσσεται καλά σε όλα τους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα πλούσια, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο προύνος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο το καλοκαίρι θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα, ενώ για τη λίπανση, στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού θα απαιτηθεί η προσθήκη πλήρους λιπάσματος.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο προύνος;
 
Ο προύνος θέλει κλάδεμα κάθε χρόνο που πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο του χειμώνα, πριν την εμφάνιση των νέων φύλλων. Κατά το κλάδεμα, αραιώνουμε εσωτερικά τους κλάδους που συντέμνονται, καθώς και αδύναμους και ξερούς βλαστούς. Σε μερικές περιπτώσεις, ο προύνος κλαδεύεται σε χαμηλό ύψος 2 – 3 μέτρων και διαμορφώνεται σε θαμνώδη μορφή. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμό, ο προύνος πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται γιατί δεν δίνει όμοια φυτά. Η συνήθης μέθοδος πολλαπλασιασμού στα φυτώρια είναι με εμβολιασμό του προύνου σε σπορόφυτο δαμασκηνιάς.

 

Τι εφαρμογές έχει στην κηποτεχνία ο προύνος;

 

Ο προύνος έχει μεγάλη εφαρμογή στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική τοπίου. Το σκούρο κοκκινωπό χρώμα των φύλλων του προύνου σε συνδυασμό με την υπέροχη όψη του ανθισμένου φυτού είναι τα δύο βασικά στοιχεία της καλλωπιστικής του αξίας. Δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις όταν φυτεύεται μέσα σε χλοοτάπητα ή κοντά σε καλλωπιστικά δέντρα με έντονο πράσινο φύλλωμα. Θα συναντήσουμε συχνά τον προύνο σε δενδροστοιχίες σε πεζοδρόμια και στις άκρες των δρόμων ή σε μεμονωμένες φυτεύσεις σε πλατείες, σε πάρκα αλλά και ιδιωτικούς κήπους.

 

Κι ένα μυστικό για τον προύνο
 
Ο πρoύνος ή καλλωπιστική δαμασκηνιά κατάγεται από την Ασία και ειδικότερα από την Περσία. Διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη και ύστερα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν ο Pissard, κηπουρός του Σάχη της Περσίας, την έφερε στη Γαλλία. Προς τιμήν του, η βοτανική ονομασία της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς αναφέρεται ως Prunus cerasifera ‘Pissardii’.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Σταυρός ψαραδακης Μάιος 7, 2018

Έχω ενα δέντρο καλωπηστικης δαμασκηνιάς αλλά κάποιος μύκητας δέν μού αφήνει την βλάστηση σε ηρεμία πώς να το προστατεψω

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 12, 2018

    Καλό είναι να ψεκάσεις την καλλωπιστική δαμασκηνιά, στις αρχές του χειμώνα, με χαλκούχο διάλυμα, για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, καλό είναι να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα στα τέλη του χειμώνα, μετά το κλάδεμα και όταν οι νέοι βλαστοί έχουν μήκος 10-15 εκατοστά.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.