εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια κολοκύθας

Καλλιέργεια κολοκύθας

5 μυστικά για καλλιέργεια κολοκύθας

Η κολοκύθα, γνωστή και ως γλυκοκολοκύθα, είναι συγγενές λαχανικό με το κολοκύθι και καλλιεργείται για τη γλυκιά σάρκα του καρπού της που χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Καλλιεργείται, επίσης, για τα μεγάλα άνθη της, οι γνωστοί κολοκυθοανθοί, που γίνονται γεμιστά ή τηγανητά. Οι καρποί της κολοκύθας έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς περιέχουν βιταμίνες, λιπαρά οξέα και καροτενοειδή.

 

Τι ποικιλίες κολοκύθας επιλέγουμε για καλλιέργεια;

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκύθας με διάφορα χρώματα εξωτερικού φλοιού (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο, άσπρο) και σχήματα (στρογγυλό, στενόμακρο, οβάλ), καθώς και μεγέθη (από 2-3 κιλά μέχρι και 100 κιλά). Οι περισσότερες ποικιλίες κολοκύθας είναι εδώδιμες, ενώ υπάρχει και η ποικιλία κολοκύθας φλασκιά που καλλιεργείται για διακοσμητικούς λόγους.

 

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψουμε κολοκύθα;

 

Ο σπόρος της κολοκύθας για να φυτρώσει χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και κατάλληλη σχετική υγρασία. Συγκεκριμένα, ο σπόρος της κολοκύθας φυτρώνει περίπου σε 10-12 μέρες όταν η θερμοκρασία ανάπτυξης είναι γύρω στους 25°C. Συνεπώς, αν φυτέψουμε πρώιμα μέσα στον Απρίλιο την κολοκύθα, θα πρέπει να ετοιμάσουμε νεαρά φυτά κολοκύθας σε ειδικό σπορείο ή να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά. Αν θέλουμε να φυτέψουμε οψιμότερα τις κολοκύθες, εποχή Μαΐου – Ιουνίου που επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο της κολοκύθας απευθείας στο έδαφος.

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις για τη φύτευση της κολοκύθας;

 

Φυτεύουμε τους σπόρους κολοκύθας ή μεταφυτεύουμε τα έτοιμα φυτά σε αραιές αποστάσεις, καθώς τα φυτά κολοκύθας έρπουν και αναπτύσσονται πλαγιόκλαδα καταλαμβάνοντας μεγάλο χώρο. Αποφεύγουμε τις πυκνές αποστάσεις φύτευσης, καθώς μειώνουμε την πιθανότητα ανάπτυξης μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης της κολοκύθας είναι 100-120 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 140-200 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Ο σπόρος της κολοκύθας φυτεύεται σε βάθος 2-4 εκατοστά όταν φυτεύεται απευθείας στο έδαφος.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της κολοκύθας;

 

Η καλλιέργεια της κολοκυθιάς έχει μεγάλες ανάγες σε νερό και απαιτεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού. Μόνο στην περίοδο της άνθισης μειώνουμε την συχνότητα του ποτίσματος, για να έχουμε ικανοποιητική καρπόδεση. Επίσης, η καλλιέργεια της κολοκυθιάς πρέπει να ποτίζεται με το σύστημα των σταγόνων. Η διαβροχή του φυλλώματος της κολοκυθιάς πρέπει να αποφεύγεται, καθώς συντελεί στην εμφάνιση του μύκητα του ωιδίου. Σχετικά με τη λίπανση της κολοκυθιάς,ενσωματώνουμε κατά τη φύτευση κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα κατά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε την προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, κάθε μήνα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της κολοκύθας

 

Η κολοκύθα συγκομίζεται μέσα στο φθινόπωρο 4-5 μήνες μετά την φύτευση. Για να διαπιστώσουμε αν η κολοκύθα μας είναι ώριμη, ελέγχουμε αρχικά αν έχει το κατάλληλο χρώμα. Στη συνέχεια κτυπάμε τον καρπό της κολοκύθας με τα δάκτυλα και αν ακούγεται υπόκωφος ήχος, η κολοκύθα μας είναι ώριμη.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και για την καλλιέργεια κολοκυθιού, καθώς και άλλων κηπευτικών όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι, βλίτο και καλαμπόκι.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.