εικόνα

Κουκιά, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

Κουκιά, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

Κουκιά, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

Τα κουκιά είναι από τα δημοφιλή φυτά που καλλιεργούνται την φθινοπωρινή περίοδο, αλλά και την πρώιμη ανοιξιάτικη, ως όσπρια για την παραγωγή ξηρών σπόρων, αλλά και ως λαχανικά για την παραγωγή των χλωρών λοβών. Αγαπημένη τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, γνωστή από την αρχαιότητα, τα κουκιά τα απολαμβάνουμε σε μαγειρικές συνταγές όλο τον χρόνο και αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεινών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ας δούμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες για να να φυτέψουμε καλλιεργήσουμε κουκιά που θα μας δώσουν μια ικανοποιητική παραγωγή.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλουν τα κουκιά για να ευδοκιμήσουν;

 

Τα κουκιά είναι γενικότερα ανεκτικά σε όλα τα είδη εδάφους, αν και ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσια και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Στα πιο ελαφριά και αμμουδερά εδάφη, η καλλιέργεια του κουκιού δίνει πιο πρώιμες αλλά σημαντικά μικρότερες αποδόσεις. Αν και η καλλιέργεια του κουκιού είνα ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να έχει ικανοποιητική καρπόδεση και παραγωγή χρειάζονται θερμοκρασίες 10-20°C. Έτσι η σπορά των κουκιών γίνεται, στα νοτιότερα ζεστά μέρη, από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ενώ στα δε ψυχρά και ορεινά μέρη, από αρχές Φεβρουάριου μέχρι τέλη Μαρτίου.

 

Πώς φυτεύονται τα κουκιά και τι προετοιμασία χρειάζεται το έδαφος;

 

Για να προετοιμάσουμε το έδαφος για να φυτέψουμε κουκιά, θα χρειαστεί καλό όργωμα και να ανοιχτούν αυλάκια για τις σειρές φύτευσης σε αποστάσεις 40-60 εκατοστά μεταξύ τους. Ο εμπλουτισμός με κοπριά και κομπόστ πριν το φύτεμα βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας. Φυτεύουμε 3-4 σπέρματα κουκιών, σε κάθε θέση, στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης ανά 20-30 εκατοστά μεταξύ τους, σε βάθος χώματος 3-5 εκατοστά.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα κουκιά;

 

Τα κουκιά ως ψυχανθή δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες αζώτου και δεν χρειάζονται σημαντική αζωτούχο λίπανση. Η λίπανση των κουκιών γίνεται κυρίως με φωσφορικό λίπασμα, ενώ η προσθήκη καλίου δεν είναι πολύ σημαντική εκτός αν το έδαφος είναι πολύ φτωχό. Σχετικά με το πότισμα, τα κουκιά δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, μοναχά την ανοιξιάτική περίοδο και την πρώιμη φθινοπωρινή θα χρειαστούν πιο τακτικά ποτίσματα.

 

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην καλλιέργεια των κουκιών;

 

Η οροβάγχη ή λύκος είναι ένα φυτό-παράσιτο που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια του κουκιού, καθώς αναπτύσσει τις ρίζες του και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά μας. Για την αντιμετώπιση του λύκου στα κουκιά, θα πρέπει να γίνεται αμειψισπορά, δηλαδή εναλλαγή των καλλιεργειών κάθε 3-4 χρόνια ή τοποθέτηση μικρής ποσότητας γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού) γύρω από τους σπόρους των κουκιών κατά τη φύτευση. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε εμβάπτιση των κουκιών σε διάλυμα γαλαζόπετρας 2% για 2 ώρες πριν τη φύτευση.

 

Πότε συγκομίζονται τα κουκιά και πώς αποθηκεύονται

 

Τα κουκιά συγκομίζονται 3-5 μήνες μετά την σπορά, ανάλογα και την πρωιμότητα της ποικιλίας. Η συγκομιδή των χλωρών καρπών γίνεται σταδιακά, μόλις αποκτούν κανονικό μέγεθος και είναι τρυφεροί χωρίς να έχουν ωριμάσει πλήρως. Να σημειώσουμε ότι τα χλωρά κουκιά μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για αρκετές μέρες. Αντίθετα, η συγκομιδή των ξηρών καρπών καθυστερεί μέχρι οι λοβοί να αποκτήσουν μαύρο χρωματισμό, να ωριμάσουν και να αρχίσουν να ξεραίνοται. Mετά τη συγκομιδή, αφαιρούμε τους λοβούς και αποθηκεύουμε τα σπέρματα κουκιών σε ξηρό περιβάλλον.

 

Κι ένα μυστικό για τα κουκιά

 

Τα κουκιά, καθώς ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών, έχουν τη δυνατότητα δέσμευσης αζώτου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χλωρά λίπανση στον κήπο ή το χωράφι μας, δηλαδή για τον φυσικό εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια περισσότερων λαχανικών στον κήπο όπως ραδίκι, κρεμμύδι, σκόρδο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σταμναγκάθι, μαρούλι, καρότο, παντζάρι και πατάτα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.