εικόνα

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

H αμπέλοψη ή παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράκτες, πέργκολες και στέγαστρα. Τα φύλλα του είναι πράσινα, πεντάλοβα και παίρνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα τους φθινοπωρινούς μήνες. Η αμπέλοψη, τους καλοκαιρινούς μήνες, εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια.

 

Tι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αμπέλοψη;
 
Η αμπέλοψη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος. Η αμπέλοψη προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και σε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η αμπέλοψη πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα έχει ο αμπέλοψη;
 
Η αμπέλοψη έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ για λίπανση, μόνο την περίοδο της άνοιξης θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος. Είναι αναγκαίο να κλαδεύουμε την αμπέλοψη για να μπορέσουμε να την κατευθύνουμε προς τα εκεί που θέλουμε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα υποστήλωση καθώς διαθέτει μικρούς βλαστούς, έλικες, που λειτουργούν σαν βεντούζες και προσκολλάται πάνω στους τοίχους.

 

Κι ένα μυστικό για την αμπέλοψη
 
Η αμπέλοψη μπορεί να φυτευτεί σε νότια ή ανατολική πλευρά σπιτιών και κτιρίων ενισχύοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει μόνωση από τις θερμές ακτίνες του ήλιου ενώ τον χειμώνα, που πέφτουν τα φύλλα της, μπορούν να ζεσταθούν οι τοίχοι των σπιτιών, από την νότια και ανατολική πλευρά.

 

Γνώρισε κι άλλα αναρριχώμενα φυτά όπως η βουκαμβίλια, η διπλαδένια και το ρυγχόσμπερμο μαζί με πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα τους στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
γεώργιος Νοέμβριος 28, 2017

όταν την φυτέψεις …απλά δεν την » χαλάς » με ΤΙΠΟΤΑ.
επίσης όποιο κομμάτι πέσει κάτω φυτρώνει.

Απάντηση
σχολιαστής
ΝΙΚΟς Απρίλιος 26, 2018

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΑΜΠΕΛΟΨΗ,ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΕΡΙΞΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΑΘΗΚΑΝ,ΑΠ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ Η ΑΠ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΤΙΣΜΑ Η ΑΠ ΤΟ ΠΟΛΥ ΛΙΠΑΣΜΑ Η ΑΠΟ ΑΡΡΩΣΤΙΑ.ΦΕΤΟΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ-26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΠΟΛΛΑ ΚΛΑΔΙΑ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΚΟΜΑ ΦΥΛΛΑ,ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΦΥΛΛΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

  Καλημέρα Νίκο. Θα έπρεπε να κλαδέψεις την αμπέλοψη στα τέλη του χειμώνα, αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά ώστε να της δώσεις νέα ανάπτυξη και στη συνέχεια να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα. Η αμπέλοψη έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ για λίπανση, μόνο την περίοδο της άνοιξης θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος. Είναι αναγκαίο να κλαδεύουμε την αμπέλοψη για να μπορέσουμε να την κατευθύνουμε προς τα εκεί που θέλουμε.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΝΙΚΟς Απρίλιος 30, 2018

   Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.

   Απάντηση
σχολιαστής
YIORGOS Μάιος 15, 2018

Καλησπέρα.Έχω αμπέλωψη σε κυλινδρική γλάστρα διαστάσεων Ύψος :80cm Διάμετρος: 70cm.Πέρυσι ανέβηκε στην πέργκολα όπου βοήθησα την αναρρίχηση της με μεταλλικό σύρμα.Φέτος τα φύλλα είναι μικρά και ασθενικά ενώ στην γλάστρα το νερό απορροφάται με μεγάλη δυσκολία λόγω της πυκνότητας των κλαδιών .Η αλήθεια είναι ότι δεν την κλάδεψα ούτε έχω ρίξει λίπασμα.Μήπως πρέπει να κάνω μεταφύτευση σε μεγαλύτερο βαρέλι η να αραιώσω τους συνεχώς αυξανόμενους βλαστούς?Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Καλημέρα Γιιώργο. Κάνε μεταφύτευση και αραίωσε και τους βλαστούς.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.