Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

Ανθεκτική και εντυπωσιακή! H αμπέλοψη ή παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Έχει ταχύτατη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος.

Τα φύλλα της είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι η αμπέλοψη εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια.

Η αμπέλοψη ανήκει στην κατηγορία των αναρριχώμενων φυτών που δεν χρειάζονται απαραίτητα υποστήλωση για να αναπτυχθούν, καθώς διαθέτει μικρούς βλαστούς, έλικες, που λειτουργούν σαν βεντούζες και προσκολλάται πάνω στους τοίχους.

1. Tι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αμπέλοψη για να αναπτυχθεί;

Η αμπέλοψη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να εξασφαλίζεται αποστράγγιση. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις και είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Η αμπέλοψη μπορεί επίσης να φυτευτεί σε νότια ή ανατολική πλευρά σπιτιών και κτιρίων ενισχύοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει μόνωση από τις θερμές ακτίνες του ήλιου ενώ τον χειμώνα, που πέφτουν τα φύλλα της, μπορούν να ζεσταθούν οι τοίχοι των σπιτιών.

Διαφήμιση

2. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα η αμπέλοψη;

Η αμπέλοψη φυτεύεται σε γλάστρα, όπου θα έχει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη συγκριτικά με τη φύτευση στο εδάφος. Αποτελεί ωστόσο μια πολύ ελκυστική και σίγουρη επιλογή κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας.

Επιλέγουμε γλάστρα μεγάλου μεγέθους για την αμπέλοψη, ύψους και διαμέτρου 40 επί 40 εκατοστά με τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό. Για καλύτερη αποστράγγιση, τοποθετούμε μια στρώση χαλικιών και προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης.

3. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η αμπέλοψη;

Η αμπέλοψη έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα για να διατηρήσει δροσερό πράσινο φύλλωμα.

Η αμπέλοψη έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε λίπανση όταν είναι φυτεμένη στο έδαφος και μόνο κατά την περίοδο της άνοιξης θα απαιτηθεί μία φορά η προσθήκη πλήρους κοκκώδους λιπάσματος. Για την αμπέλοψη σε γλάστρα απαιτείται η προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά, μια φορά το μήνα κατά την περίοδο άνοιξης και καλοκαιριού.

4. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η αμπέλοψη;

Το κλάδεμα της αμπέλοψης γίνεται στα τέλη του χειμώνα, την εποχή που το φυτό βρίσκεται σε λήθαργο. Είναι σημαντικό να κλάδεύουμε το σχήμα της κάθε χρόνο για να περίορίζουμε την ανάπτυξη της και να δίνουμε την απαιτούμενη κατεύθυνση στο φυτό. Κάνουμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα αφαιρώντας ξερά, άρρωστα και αδύναμα κλαδιά. Aν είναι σε τοίχο σπιτιού, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο κλάδεμα για να μην κλείσει με την άνάπτυξη της παράθυρα ή να μην φράξει σωλήνες υδροροής.

Η αμπέλοψη πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά κυρίως με μοσχεύματα. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα μπορεί να γίνει τον Μάρτιο κόβοντας ξυλώδη μοσχεύματα, τον Ιούλιο με ημιξυλώδη μοσχεύματα ή κόβοντας τρυφερούς βλαστούς το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση παίρνουμε μοσχεύματα μήκους 15 εκατοστών τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρα που διατηρούμε σε δροσερό μέρος μέχρι να ριζώσει το φυτό.

5. Κι ένα μυστικό για την αμπέλοψη

Η αμπέλοψη είναι αρκετά ανθεκτική σε μυκητολογικές ασθένειες και σε προσβολές από έντομα. Η πιο συνηθισμένη εντομολογική προσβολή της αμπέλοψης είναι από μελίγκρα. Για την οικολογική αντιμετώπιση της μελίγκρας, ψεκάζουμε με θερινό πολτό ή σάπωνες αλάτων καλίου που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)