5 μυστικά καλλιέργειας για τα αντίδια

5 μυστικά για να καλλιεργήσουμε αντίδια

Καταρχήν, το αντίδι είναι διαφορετικο φυτό από το ραδίκι. Αν και είναι συγγενικά είδη και έχουν παρόμοιες καλλιεργητικές φροντίδες, οι ποικιλίες αντιδιού παρουσιάζουν χαρακτηριστικές διαφορές στα φύλλα. Κι αν δεν έχουμε κήπο, δεν στενοχωριόμαστε. Το αντίδι καλλιεργείται πολύ εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να το κόβουμε φρέσκο και να το απολαμβάνουμε. Tα αντίδια καταναλώνονται βρασμένα, αλλά τρώγονται και ωμά σε σαλάτα μαζί με μαρούλι.

Aπό ποικιλίες αντιδιού, όρεξη να έχουμε. Άγρια αντίδια, που γίνονται ψηλά και όρθια, με σχίσιμο στα φύλλα, λευκοπράσινους μίσχους και σχετικά πιο πικρή γεύση. Κατσαρές ποικιλιές αντιδιού, χαμηλής ανάπτυξης με στενά φύλλα, έντονα σχισμένα, ιδανικά για σαλάτα και βέβαια τα αντίδια “σκαριόλες” με τα πλατιά και ελαφρώς οδοντωτά φύλλα.

1. Τι συνθήκες χρειάζονται τα αντίδια για καλλιέργεια;

Το αντίδι θέλει σχετικά ψυχρό, δροσερό καιρό και είναι είναι λαχανικό κυρίως φθινοπωρινής φύτευσης. Το υπερβολικό κρύο, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στην καλλέργεια αντιδιού. Επίσης, το αντίδι δεν αντέχει σε ξηροθερμικές συνθήκες καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλουν ξηράνσεις στο φύλλωμά του.

Αν και ευδοκιμεί σε πολλούς τύπους χώματος, το κατάλληλο έδαφος για να καλλιεργήσουμε αντίδια είναι ελαφρύ, πλούσιο σε οργανική ουσία και καλά στραγγιζόμενο. Γι’ αυτό καλό είνα να ενσωματώνουμε στο έδαφος, κομπόστ και κοπριά πριν τη φύτευση.

Για την καλλιέργεια σε γλάστρα, επιλέγουμε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις και αποφεύγουμε τα βορεινά σημεία του μπαλκονιού. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
 

2. Πότε και πώς φυτεύονται τα αντίδια;

Η κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της καλλιέργειας του αντιδιού. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, προτιμούμε η φύτευση να γίνεται αρχές φθινοπώρου, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ενώ σε περιοχές πιο ψυχρές, το αντίδι μπορεί να φυτευτεί και μέσα στην άνοιξη, την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου.

Αν αντί για έτοιμα φυτά, προτιμήσουμε να σπείρουμε σπόρο αντιδιού πεταχτά στον κήπο μας, η σπορά γίνεται ένα μήνα νωρίτερα, σε βάθος 1-2 εκατοστά, ενώ μετά το φύτρωμα των φυτών, όταν αποκτήσουν 3-4 φύλλα θα πρέπει να τα αραιώσουμε στις προτεινόμενες αποστάσεις.

Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα αντίδια είναι τα 20 με 25 εκατοστά στην γραμμή φύτευσης, ενώ η απόσταση μεταξύ των γραμμών πρέπει να είναι περίπου στα 50 εκατοστά.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια του αντιδιού;

Το αντίδι αγαπά τις δροσερές συνθήκες και το νερό. Χρειάζεται λοιπόν τακτικό και άφθονο πότισμα για να μας χαρίσει πλούσια και ποιοτική παραγωγή. Ποτίζουμε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες και προσέχουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα για να αποφύγουμε μυκητολογικές ασθένειες και εγκαύματα.

Όσον αφορά τη λίπανση, τα αντίδια δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Εκτός από τη βασική λίπανση πριν την φύτευση με κοπριά και κομπόστ, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο κάθε 4-5 βδομάδες. Αν έχουμε φυτέψει το αντίδι σε γλάστρα, προσθέτουμε λίπασμα λίγο συχνότερα, κάθε 3 βδομάδες.

4. Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή των αντιδιών;

Η συγκομιδή της καλλιέργειας του αντιδιού γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά ή 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών. Αν κόβουμε σταδιακά φύλλα, μπορούμε να το κάνουμε με τα χέρια, ενώ προτιμούμε την χρήση μαχαιριού όταν θέλουμε να το κόψουμε ολόκληρο από τη βάση του, λίγο πιο πάνω από την επιφάνεια του έδαφους.

5. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του αντιδιού

Το αντίδι μπορεί να συγκαλλιεργηθεί και να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καλή παραγωγή όταν φυτευτεί μαζί με λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, σκόρδο και πράσσο. Άλλωστε, τα οφέλη της συγκαλλιέργειας στον κήπο είναι πολλαπλά και πρέπει όσο μπορούμε να επωφελούμαστε από αυτά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)