εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

Το κυκλάμινο είναι αγαπημένο πολυετές ποώδες φυτό με άνθη που εμφανίζονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης σε ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό χρώμα, ενώ υπάρχουν και κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη. Στη φύση συναντάμε πολλά άγρια αυτοφυή είδη κυκλάμινου, καθώς επίσης υπάρχουν και αναρίθμητες καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια. Ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε μπαλκόνια και αυλές, σε κήπους και σε πάρκα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του.

 

Σε τι μέρη φυτεύουμε το κυκλάμινο στον κήπο ή το μπαλκόνι;
 
Επιλέγουμε να φυτέψουμε το κυκλάμινο σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες προσθέτοντας γόνιμο φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Το κυκλάμινο ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Αν θέλουμε πάλι να το κρατήσουμε μέσα στο σπίτι, εξασφαλίζουμε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ τα βράδια καλό είναι να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι. Αν φυτέψουμε τα κυκλάμινα σε κήπο, μπορούμε να τα φυτέψουμε γύρω από τις ρίζες αειθαλών δένδρων ή θάμνων όπου εξασφαλίζουμε δροσερό περιβάλλον.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το κυκλάμινο;
 
Σχετικά με το πότισμα του κυκλάμινου, θα χρειαστούν τακτικά ποτίσματα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Προσέξτε να μη βρέχετε τα φύλλα και τους μίσχους του κυκλάμινου κατά το πότισμα, ειδικά τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου για να μη σαπίσουν. Μπορείτε να ποτίζετε το κυκλάμινο βυθίζοντας τη γλάστρα του μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να δείτε το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας να υγραίνεται. Σχετικά με τη λίπανση, προτείνουμε την προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μια φορά τον μήνα, κατά την περίοδο άνθισης. Επίσης, για να ενθαρρύνουμε την άνθιση του φυτού, είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια που εξασθενούν.

 

Κι ένα μυστικό για το κυκλάμινο
 
Μόλις τελειώσει η ανθοφορία του κυκλάμινου, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν, καθώς το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο τους θερινούς μήνες. Διακόπτουμε το πότισμα του κυκλάμινου και καθαρίζουμε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα του. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα με το κυκλάμινο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για την περίοδο του καλοκαιριού. Αρχές φθινοπώρου, μόλις περάσουν οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ξεκινήστε να το ποτίζετε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση που θα μας χαρίσει τη νέα του ανθοφορία.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.