10 μυστικά για τη φροντίδα του κυκλάμινου (+video)

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

Κυκλάμινο, ένα από τα πιο όμορφα αγριολούλουδα κι από τα πιο διάσημα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο, στη βεράντα και στο μπαλκόνι μας.

Με τις πρώτες βροχές, τα κυκλάμινα κάνουν την εμφάνισή τους στη φύση και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο χαλί από υπέροχα λουλούδια. που χαρίζουν μία μαγευτική εικόνα.

Πολυετές φυτό με χαμηλή ανάπτυξη, το κυκλάμινο διαθέτει γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που συνδυάζονται αρμονικά με τα πανέμορφα λουλούδια του σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ, κόκκινου και λευκού.

Ανάλογα το είδος του κυκλάμινου, η ανθοφορία του ξεκινά από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη του χειμώνα, ενώ υπάρχουν και είδη κυκλάμινου που ανθίζουν μέσα στην άνοιξη.

Τα άγρια κυκλάμινα εμφανίζονται στα πιο απόκρημνα μέρη, ανάμεσα σε σχισμές βράχων ή κάτω από μεγάλα δέντρα που τα προστατεύουν από το έντονο φως του ήλιου, καθώς αγαπούν την υγρασία και τη δροσιά.

Αν τα φυτέψουμε κάτω από ένα ψηλό δέντρο του κήπου μας, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε μία φυσική πανδαισία χρωμάτων. Βέβαια, μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα και σε γλάστρες για να στολίσουμε τα μπαλκόνια, τις αυλές και τις βεράντες μας.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζονται τα κυκλάμινα για να μας χαρίζουν πλούσιο φύλλωμα και πολλά λουλούδια και πως θα τα διατηρήσουμε όμορφα και υγιή για πολλά χρόνια στον κήπο μας.

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη κυκλάμινου;

Υπάρχουν πολλά άγρια είδη κυκλάμινου που φυτρώνουν στη χώρα μας. Εκτός από τα αυτοφυή που βρίσκουμε στην εξοχή, υπάρχουν και πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες που προμηθευόμαστε από φυτώρια λουλουδιών και έχουν συνήθως ως προέλευση κάποια άγρια είδη κυκλάμινου.

 • Γραικό κυκλάμινο (Cyclamen graecum): Το γραικό κυκλάμινο είναι το πιο διαδεδομένο κυκλάμινο στον ελληνικό χώρο. Έχει χαμηλή ανάπτυξη περίπου 15 εκατοστών και εντυπωσιάζει με τα υπέροχα ρόδινα άνθη του που έχουν έντονη κόκκινη απόχρωση στο κάτω μέρος τους. Η ανθοφορία του γραικού κυκλάμινου εμφανίζεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και έχει το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό ότι δίνει λουλούδια πριν εμφανιστούν τα φύλλα του. Το συναντάμε σε πεδινές και ορεινές περιοχές της χώρας με τοπικές ονομασίες όπως λαγουδάκι, κοπελούλες και σκυλάκι.
 • Κρητικό κυκλάμινο (Cyclamen creticum): To κρητικό κυκλάμινο ξεχωρίζει για τα άσπρα λουλούδια που μερικές φορές έχουν απαλές ροζ σκιές. Έχει πολύ αργή ανάπτυξη και διαθέτει φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς ή τριγωνικό. Τα λουλούδια του κρητικού κυκλάμινου έχουν ένα απαλό άρωμα και ανθίζουν από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο. Το συναντάμε άγριο στην Κρήτη και στην Κάρπαθο σε λιβάδια, σε όχθες ποταμιών ακόμα και πάνω σε παλιούς πέτρινους τοίχους.
 • Κυκλάμινο κυπριακό (Cyclamen cyprium): To κυπριακό κυκλάμινο φυτρώνει στις περισσότερες περιοχές της Κύπρου και χαρακτηρίζεται από άσπρα λουλούδια (μερικές φορές και ανοικτό ροζ) που έχουν έντονο γλυκό άρωμα. Η ανθοφορία του κυπριακού κυκλάμινου ξεκινά από το Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ τα φύλλα του σε σχήμα καρδιάς βγαίνουν στα τέλη φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα. Φυτρώνει σε σκιερά μέρη, σε ασβεστώδη εδάφη, σε απότομες πλαγιές και δίπλα σε ποτάμια.
 • Περσικό κυκλάμινο (Cyclamen persicum): Το περσικό κυκλάμινο είναι το πιο διαδεδομένο είδος κυκλάμινου σε όλο τον κόσμο απ’ όπου έχουν προκύψει οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες κυκλάμινου. Αναπτύσσεται σε ύψος περίπου 20 εκατοστών με αντίστοιχη διάμετρο και εμφανίζει λουλούδια την περίοδο του χειμώνα σε ροζ, κόκκινο, μωβ και άσπρο χρώμα. Θα συναντήσουμε το περσικό κυκλάμινο να φυτρώνει στον ελληνικό χώρο και στην Κύπρο.
 • Κισσόφυλλο κυκλάμινο (Cyclamen heredifolium): Το κισσόφυλλο κυκλάμινο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα κυκλάμινα στη φύση και ξεχωρίζει για το γωνιώδες σχήμα των φύλλων του που θυμίζει φύλλα κισσού. Θεωρείται πολύ ανθεκτικό είδος και ευδοκιμεί σε δάση, σε θαμνώδεις αλλά και βραχώδεις περιοχές της Μεσογείου, από τη Γαλλία ως την Τουρκία, καθώς και στη χώρα μας.
Άγρια κυκλάμινα ανάμεσα σε σχισμές βράχων
Άγρια κυκλάμινα (Cyclamen graecum) ανάμεσα σε σχισμές βράχων

2. Τι συνθήκες χρειάζεται το κυκλάμινο για να αναπτυχθεί;

Τα κυκλάμινα αγαπούν το δροσερό περιβάλλον και αναπτύσσονται σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις. Μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα στον κήπο μας κάτω από δέντρα, σε σημεία προστατευμένα από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια.

Ευδοκιμούν σε ελαφριά εδάφη που δεν μαζεύουν πολύ νερό για να μην σαπίζουν οι ρίζες τους.

Αν και τα κυκλάμινα είναι αρκετά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, είναι πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας μέσα στο φθινόπωρο ή την άνοιξη, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα τα φύλλα του κυκλάμινου ή να αποτελέσει αιτία για να μην ανοίγουν τα μπουμπούκια των λουλουδιών του.

Διαφήμιση

3. Πώς φυτεύουμε κυκλάμινα σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε κυκλάμινα στο μπαλκόνι, μπορούμε να προμηθευτούμε βολβούς (κόνδυλους) κυκλάμινου ή έτοιμα φυτά κυκλάμινου από φυτώρια.

Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου φυτεύονται στα τέλη του καλοκαιριού σε βάθος 5-10 εκατοστά και σε αποστάσεις περίπου 20 εκατοστά. Διαφορετικά, προμηθευόμαστε έτοιμα γλαστράκια με ανθισμένα κυκλάμινα από φυτώρια, μέσα στο φθινόπωρο μέχρι και τις αρχές του χειμώνα.

Επιλέγουμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για την φύτευση του κυκλάμινου στο μπαλκόνι. Έτσι, τα φυτά θα αναπτυχθούν καλύτερα και θα μας χαρίσουν απλόχερα την πλούσια ανθοφορία τους.

Επιλέγουμε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σχετικά χαμηλές, με βάθος περίπου 20-25 εκατοστά, καθώς τα κυκλάμινα διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα,
 
Για την φύτευση του κυκλάμινου, προμηθευόματε γόνιμο φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας του κυκλάμινου μία λεπτή στρώση χαλικιών που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο σπίτι μας και ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Για εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στα κυκλάμινα μας, είναι καλό κάποια βράδια να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι για να δεχτούν λίγη φθινοπωρινή δροσιά.

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το κυκλάμινο;

Τα κυκλάμινα χρειάζονται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου.

Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα και τους μίσχους, ειδικά τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου για να αποφύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του κυκλάμινου.

Ποτίζουμε συνήθως 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε το πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα. Ένας άλλος ασφαλής τρόπος για να ποτίσουμε σωστά το κυκλάμινο είναι βυθίζοντας τη γλάστρα του μέσα σε μια λεκάνη με νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δούμε το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας να εμφανίζει υγρασία.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο κυκλάμινο;

Το κυκλάμινο χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας του για να μας δώσει πολλά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια. Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε κήπο, την περίοδο του φθινοπώρου, καλό είναι να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του χειμώνα.

Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προτιμάμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα με το πότισμα κάθε 2 βδομάδες για όλη την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε μία φορά το μήνα την περίοδο του χειμώνα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

6. Τι φροντίδα χρειάζεται το κυκλάμινο μέσα στο καλοκαίρι;

Το κυκλάμινο “κοιμάται” την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς μόλις τελειώσει η ανθοφορία του, το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο.

Για να το διατηρήσουμε μέχρι το φθινόπωρο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει το ρίζωμα του κυκλάμινου, στις αρχές του καλοκαιριού, διακόπτουμε το πότισμα και καθαρίζουμε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα του.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα με το κυκλάμινο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για να διατηρηθεί για όλη την περίοδο του καλοκαιριού.

Στις αρχές φθινοπώρου, μόλις περάσουν οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ξεκινάμε να το ποτίζουμε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση που θα μας δώσει καινούρια ανθοφορία.

7. Χρειάζεται κλάδεμα το κυκλάμινο;

To κυκλάμινο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αρχικά, την περίοδο του φθινοπώρου, αφαιρούμε τα λουλούδια μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους. Διαφορετικά, τα ανθισμένα λουλούδια του κυκλάμινου βγάζουν σπόρους, το φυτό εξαντλείται και δεν δίνει πλούσια νέα ανθοφορία.

Επίσης, είναι σημαντικό κατά την διάρκεια του φθινοπώρου αλλά και της άνοιξης να απομακρύνουμε άμεσα τα κιτρινισμένων φύλλα του κυκλάμινου από την βάση του φυτού. Αυτή η φροντίδα είναι πολύ σημαντική για να τονώσουμε την βλάστηση του και να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό του ριζικού συστήματος, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος το φυτού

Διαφήμιση

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το κυκλάμινο;

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, το κυκλάμινο προσβάλλεται συχνά από τη μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη που προκαλεί σάπισμα και εμφάνιση γκρίζας μούχλας στη βάση των ανθοφόρων βλαστών, στα φύλλα και στα λουλούδια.

Για να το αντιμετωπίσουμε την ασθένεια, ποτίζουμε τα φυτά μας με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός) που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, ανακατεύουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό για το πότισμα των κυκλάμινων και επαναλαμβάνουμε σε 2 εβδομάδες.

Tο κυκλάμινο μπορεί να προσβληθεί από το έντομο του θρίπα που προκαλεί μικρά σημάδια στα φύλλα του, καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο που προκαλεί κιτρίνισμα, κατσάρωμα και αποχρωματισμο των φύλλων. Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου και του θρίπα, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, μια αυτοσχέδια συνταγή με σπιτικά υλικά για την οικολογική προστασία των κυκλάμινων είναι η εξής: Προσθέτουμε 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Αφού το σουρώσoυμε, είναι έτοιμο για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά

9. Πώς πολλαπλασιάζεται το κυκλάμινο;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κυκλάμινου, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι: α) με σπόρους και β) με κόνδυλους, δηλαδή τους υπόγειους βολβούς που αναπτύσσουν τα κυκλάμινα.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κυκλάμινου και τα πλεονεκτήματα του κάθε τρόπου.

α) Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με σπόρο: Μπορούμε να μαζέψουμε σπόρους μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία του κυκλάμινου και πέσουν τα πέταλα του άνθους. Οι σπόροι του κυκλάμινου φυτεύονται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου σε σπορείο. Πριν φυτέψουμε τους σπόρους του κυκλάμινου, καλό είναι να τους βάλουμε σε νερό για 12-24 ώρες για να αυξηθεί η βλαστικότητα τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα φυτά που προκύπτουν από σπόρο, συνήθως δεν άνθίζουν την ίδια χρονιά αλλά την επόμενη.

β) Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με κόνδυλους: Το κυκλάμινο πολλαπλασιάζεται εύκολα με τους υπόγειους κόνδυλους. Πρόκειται για τους βολβούς του φυτού που μοιάζουν με μικρές “πατάτες” και αποτελούν τροποποιημένους υπόγειους βλαστούς. Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου αφαιρούνται την περίοδο του καλοκαιριού από το χώμα, διαχωρίζονται και στη συνέχεια φυτεύονται σε νέα θέση στον κήπο ή σε γλάστρα για να φυτρώσουν ξανά το φθινόπωρο.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το κυκλάμινο

Αν παρατηρούμε τα λουλούδια του κυκλάμινου να ανθίζουν κάτω από το φύλλωμα του φυτού και όχι να βγαίνουν φυσιολογικά προς τα πάνω, αυτό οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης, σε ακανόνιστα ποτίσματα και σε εμφάνιση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (34)

 1. Νατάσα
  05/11/2023

  το κυκλάμινο μου έβγαλε σπόρους κ έχει γεμίσει όλη η αυλή μου με μικρά φυτά!!!!

 2. Δέσποινα
  12/02/2022

  Καλησπέρα. Θα ηθελα τη συμβουλή σας.
  Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μου έκαναν δώρο ενα κόκκινο κυκλαμινο σε γλάστρα πλήρως ανεπτυγμένο και έντονα ανθισμένο. Το έβαλα στο μπαλκόνι (σε σημείο που δεν το χτυπάει απευθείας ο ήλιος) και το ποτιζα 1-2 φορές την εβδομάδα προσθέτοντας υγρό λίπασμα καθε 15 ημέρες. Το πρόβλημα είναι οτι απο την κακοκαιρία με τα χιόνια όπου είχε πολυ υγρασία και έπειτα απο μια μεγαλη βροχη (δεν ήμουν στο σπιτι οπότε δεν φρόντισα να το προφυλαξω και βράχηκε), το φυτό αρχισε να σαπίζει. Σήμερα αποφάσισα να το βγάλω απ το επί μέρες βρεγμένο χώμα του γιατι ολα τα φύλλα ειχαν μαραθεί τελείως. Εν τέλει κράτησα μόνο τον βολβο του ο οποίος ηταν σκληρός και φε φάνηκε να έχει χαλάσει. Το ερώτημα μου είναι το εξής : τέτοια εποχή μπορώ να το αξιοποιήσω κάπως;

  • Καλησπέρα Δέσποινα. Φύλαξε τον βολβό για να τον φυτέψεις στα τέλη του καλοκαιριού για να φυτρώσει μέσα στο φθινόπωρο.

 3. ΑΡΤΕΜΙΣ
  29/11/2021

  Καλησπέρα! Και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Θέλω να βάλω κυκλάμινα στο εξοχικό μου.
  Αρχικά μπορώ να φυτέψω τώρα; Επίσης πηγαίνω στο εξοχικό κάθε 10 μέρες περίπου. Πως να διαχειριστώ το πότισμα; Μπορώ πριν φύγω να ρίχνω λίγο παραπάνω νερό για να κρατάει υγρασία ο βολβός και να αντέχει;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλημέρα Άρτεμις. Μπορείς να φυτέψεις τα κυκλάμινα αυτή την εποχή στο εξοχικό σου χωρίς πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να ποτίζεις παραπάνω γιατί θα έχουμε πιθανότατα και βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο.

 4. Ελπίδα
  08/10/2021

  Αγόρασα ένα όμορφο κυκλάμινο σε γλάστρα, όμως τις τελευταίες μέρες έχει χάσει τη ζωντάνια του. Γιατί μαραίνεται το κυκλάμινο; Τι μπορώ να κάνω για να το σώσω;

  • Καλημέρα Ελένη! Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στα κυκλάμινα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 5. Μάνος
  18/09/2021

  Καλησπέρα σας έχω τρία κυκλάμινα εδώ και μία βδομάδα και τις τελευταίες μέρες έχω παρατηρήσει τα φύλλα να κιτρινίζουν και τα άνθη να μαραίνονται τα φύλλα όμως κιτρινίζουν πολύ πιο γρήγορα. Όταν τα πήρα την επόμενη μέρα τα μεταφύτευσα σε γόνιμο χώμα και τα πότισα, έκτοτε τα έχω ποτίσει άλλη μία φορά χθες. Δεν ξέρω τι έχω κάνει λάθος. Πάντως αν συνεχίσουν έτσι σε λίγες μέρες θα έχουν καταστραφεί.Επίσης ξέχασα να αναφέρω τα έχω σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον.

  • Καλησπέρα Μάνο. Τα κυκλάμινα αυτή την εποχή είναι κάπως ευαίσθητα και δυσκολεύονται, ειδικά αν έχει πολύ ζέστη και τα μεταφυτεύουμε. Προτιμούμε να κάνουμε την μεταφύτευση σε δροσερές μέρες κατά το σούρουπο και να προσθέτουμε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση κατά την μεταφύτευση.

 6. Ελένη
  06/11/2020

  Ειλικρινά σας θαυμάζω για την υπέροχη δουλειά σας! Τα κυκλάμινα τη θερινη περιοδο που κοιμούνται δν έχουν ουτε φύλλα; η απλά χανουν τα ανθη τους;

  • Καλημέρα Ελένη. Τα κυκλάμινα συνήθως χάνουν όλο το φύλλωμα τους την θερινή περίοδο λόγω ληθάργου που κοιμούνται εκτός αν ποτίζονται όπου διατηρούν μέρος του φυλλώματος τους.

 7. Μαρία
  04/11/2020

  Καλησπέρα κύριε Λιονουδακη,πριν λίγες μέρες αγόρασα ένα ανθισμένο κυκλάμινο και δεν το μεταφυτευσα ακόμα. Σήμερα όμως βρήκα όλα τα άνθη του λυγισμένα. Μπορώ να κάνω κάτι γι’αυτό;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Μαρία

  • Καλησπέρα Μαρία. Βάλε το κυκλάμινο σε σκιερό εξωτερικό χώρο και κάνε ένα καλό πότισμα. Πιθανότατα, τα λουλούδια θα σταθούν ξανά όρθια.

 8. ΚΑΛΛΙΌΠΗ
  22/10/2020

  Γεια σας, κε Λιονουδάκη, και συγχαρητήρια για την ηλεκτρονική δουλειά σας. Λοιπόν, έχω ένα γλαστράκι μέσα στο σπίτι με κυκλάμινα, τα φύλλα των οποίων κιτρινίζουν ώρα με την ώρα, σε λίγες μέρες φοβάμαι δεν θα μείνει ούτε ένα φύλλο, είναι σωστά ποτισμένο θεωρώ και λιπασμένο, επίσης του αλλάζω θέσεις, όμως δεν δείχνει βελτίωση, έχετε κάποια συμβουλή; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Καλλιόπη. Τα φύλλα μπορεί να κιτρινίζουν λόγω υπερβολικής υγρασίας ή κακού αερισμού μέσα στο σπίτι. Θα ήταν καλό να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα και να αφαιρέσεις τα κιτρινισμένα φύλλα.

 9. George
  12/10/2020

  το κυκλάμινό μου είναι σε μία γλάστρα, είναι μόνο τα πράσινα φύλα και θέλω να ρωτήσω αν πρέπει να κάνω κάτι για να το βοηθήσω να ανθοφορήσει τώρα το φθινόπωρο … χρειάζεται λίπασμα μήπως;

  • Καλησπέρα George. Φρόντισε το κυκλάμινο σου να είναι σε φωτεινό μέρος που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 10. Tάνια
  15/07/2020

  Γειά σας, έχω μια γλαστρα κυκλαμινο και μια καλαγχόη απο περυσι το καλοκαίρι. Όλο το χειμωνα ανθοφορούσαν ομως τον Μάρτιο τα αφησα στο μπαλκόνι μεχρι τον Ιουνιο που επέστρεψα σπίτι. Δεν μπορούσα, λόγω της Πανδημίας να γυρίσω νωρίτερα και τα φυτά ποτίζονταν μόνο από το νερό της βροχής. Το καλό είναι ότι δεν ξεράθηκαν όμως δεν βγάζουν καθόλου ανθη παρά μόνο εντονο πράσινο φυλλωμα. Τον Ιούνιο αλλαξα και γλάστρα. Μπορείτε να μου πείτε τι εχω κάνει λάθος;

  • Καλησπέρα Τάνια. Εϊναι φυσιολογικό που δεν άνθισε άλλο το κυκλάμινο που ανθίζει από φθινόπωρο μέχρι αρχές άνοιξης. Φρόντισε να έχεις την καλαγχόη σε φωτεινό μέρος που δεν την κτυπούν άμεσα οι ακτίνες του ήλιου και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να την βοηθήσεις να σχηματίσει λουλούδια.

   • Τάνια
    15/11/2020

    Καλησπέρα κ. Λιονουδάκη. Ακολουθούσε την συμβουλή σας, πήρα λίπασμα σε υγρή μορφή για ανθοφορία και βάζω 2 φορές την εβδομάδα στις γλάστρες με την κολαγχοη που έχω. Δυστυχώς όμως δεν έχω δει βελτίωση και επίσης σε αυτά που είχαν μπουμπούκια, πλέον έχουν αρχίσει να πέφτουν και δεν βγαίνουν αλλά. Τα έχω δίπλα στο παράθυρο, μέσα στο σπίτι επειδή το βράδυ πέφτει πάχνη και φοβάμαι να τα αφήσω έξω. Επίσης, ένα από τα δύο κυκλάμινα που έχω, είχε ανθησει και ήταν η χαρά της ζωής.
    Ξαφνικά έγειραν τα φύλλα και τα μπουμπούκια έπεσαν. Τι μπορώ να κάνω;
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα τα σχόλια σας. Μας βοηθάνε αφάνταστα!!

    • Καλησπέρα Τάνια. Το υγρό λίπασμα πρέπει να μπαίνει κάθε 2 εβδομάδες και όχι 2 φορές την εβδομάδα τόσο στην καλαγχόη όσο και στα κυκλάμινα. Η υπερβολική λίπανση θα προκαλέσει την πτώση των μπουμπουκιών και να γείρουν τα φύλλα. Επίσης, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στα κυκλάμινα και πότιζε όταν στεγνώνει το χώμα.

 11. Άννα
  09/05/2020

  Εχω 10 κυκλαμινα ανα δυο σε ζαρντινιέρες.
  Από τον Οκτώβριο μέχρι και τώρα ακόμη είναι ανθισμένα και μου πρόσφεραν όλο αυτό τον καιρό την ομορφιά τους.
  Θέλω πάρα πολύ να τα δώσω και να ξανανθισουν το χειμώνα.
  Διάβασα όλες τις επισημάνσεις που δώσατε αλλά με τρομάζει το γεγονός να τα έχω αποτιστα από τέλος Ιούνη.
  Μήπως να τα ποτίζω ελάχιστα μια φορά την εβδομάδα ώστε να διατηρώ το χώμα ελαφρώς νοτισμενο;
  Τώρα τα έβαλα σε ένα περβάζι που πιθανότατα το βλέπει ο ήλιος για λίγο το πρωί κατά τις 6
  Δεν ξέρω σίγουρα θα το παρατηρήσω.
  Πειράζει αυτή η μικρή έκθεση στον ηλιο;

  • Καλημέρα Άννα. Μπορείς να τα ποτίζεις κατά αραιά διαστήματα τα κυκλάμινα σου και να τα έχεις σε πρεβάζι που το βλέπει για λιγο το πρωί ο ήλιος. Ενημέρωσε μας για την εξέλιξη των φυτών σου.

 12. Μαρία
  03/05/2020

  Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τις διευκρινίσεις!
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε πρέπει να σταματίσω να ποτίζω το κυκλάμινο μου που το έχω σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
  Διάβασα ότι το καλοκαίρι σταματάμε να το ποτίζουμε, δηλαδή από Ιούνιο;
  Ευχαριστώ

 13. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  25/04/2020

  Έχω κυκλαμινα σε γλάστρες. Η.ανθοφορία τους διαρκεί ακόμη. Προφανώς σιγά σιγά φθίνει … η ερώτηση μου είναι αν μπορώ να κάνω καποια μεταφύτευση τους τώρα σε ζαρντινιέρες και με ποιον τρόπο ώστε να μην πάθουν κατι…επιπλέον ποιά λουλουδάκια προτείνετε να βάλω στις γλάστρες των κυκλαμινων ώστε να εκμεταλλευτώ σωστά το χώμα αυτό?

 14. Μαρία
  09/01/2020

  Δεν ήξερα τον τρόπο συντήρησης του κυκλαμινου , τωρα διάβασα το άρθρο σας. Το είχα κοντά στο καλοριφέρ με αποτέλεσμα πολλά από τα φύλλα του να έχουν κιτρινισει, μπορώ να κάνω κάτι για να το σώσω?

  • Καλησπέρα Μαρία. Αφσίρεσε τα κιτρινισμένα φύλλα και βγάλε το κυκλάμινο σε μέρος κοντα σε παράθυρο που να έχει καλό αερισμό ή σε εξωτερικό χώρο. Πρόσεχε να μην κάνεις υπερβολιό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λιπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

 15. ΑΝΘΗ
  20/08/2019

  Γειά σας, τα κυκλάμινά μου είναι ανθισμένα. Πότε μπορώ να τα μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα; Αφού πέσουν τα λουλούδια ή και τώρα ακόμη; Ευχαριστώ.

 16. Μικα
  06/03/2019

  Άφησα σήμερα το πρωί το κυκλαμινο μου εκτεθειμένο στο μπαλκόνι να το βλέπει ο ηλιος. Δεν ήξερα ότι πρέπει να είναι προστατευμενο. Τώρα που γύρισα, προφανώς φυσήξει και αέρας, και το βρήκα με τα φύλλα και τα κλαρακια του πεσμένα. Σα να ειναι μαραζωμενο.
  Παρακαλώ, πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να “ζωντανέψει” ξανά.
  Ευχαριστω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ