εικόνα

8 μυστικά για τη φροντίδα του κυκλάμινου

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

8 μυστικά για τη φροντίδα του κυκλάμινου

Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερο λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο. Με τις πρώτες βροχές, τα άγρια κυκλάμινα κάνουν την εμφάνισή τους στη φύση και μας μας χαρίζουν τα πανέμορφα λουλούδια τους μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία άγριου κυκλάμινου που συναντάμε στον ελληνικό χώρο, κυρίως σε Κρήτη και Πελοπόννησο, είναι το είδος κυκλάμινου Cyclamen graecum που αναφέρεται σε κάποιες περιοχές με την κοινή ονομασία λαγουδάκι. Η συγκεκριμένη ποικιλία πολυετούς κυκλάμινου έχει σκουροπράσινα καρδιόσχημα φύλλα με ανοικτοπράσινες αποχρώσεις και εμφανίζεται με χαρακτηριστικά ρόδινα άνθη που έχουν έντονη κόκκινη απόχρωση στο κάτω μέρος τους και ανθίζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Εκτός από τα αυτοφυή είδη κυκλάμινου που βρίσκουμε στην εξοχή, υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες με υπέροχα χρώματα για να φυτέψουμε στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι! Κυκλάμινα με ροζ, μωβ, κόκκινο μέχρι και λευκό χρώμα ή ακόμα και κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη σε διάφορες αποχρώσεις.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το κυκλάμινο;

 

Το κυκλάμινο αγαπάει το δροσερό περιβάλλον και αναπτύσσεται σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Το κυκλάμινο είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό μπορεί να εμφανίσει κιτρίνισμα τα φύλλα του και να μην ανοίγουν τα μπουμπούκια των λουλουδιών του. Για να φυτέψουμε κυκλάμινα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα. Κατά το φύτεμα, επιλέγουμε γόνιμο φυτόχωμα και τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας μία λεπτή στρώση χαλικιών που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο σπίτι μας ως φυτό εσωτερικού χώρου, όμως θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα. Βέβαια, καλό είναι κάποια βράδια να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι για καλύτερο αερισμό.

 


Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το κυκλάμινο;

 

Τα κυκλάμινα χρειάζονται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα και τους μίσχους, ειδικά τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου για να μην έχουμε σαπίσματα και προσέχουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του κυκλάμινου. Ένας άλλος ασφαλής τρόπος για να ποτίσουμε το κυκλάμινο είναι βυθίζοντας τη γλάστρα του μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 10-15 λεπτά, μέχρι να δούμε το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας να υγραίνεται. Το κυκλάμινο χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας του για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια. Για κυκλάμινα που έχουν φυτευθεί σε κήπο, προτείνουμε την προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μια φορά τον μήνα. Για κυκλάμινα σε γλάστρα, προσθέτουμε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το κυκλάμινο;

 

Το κυκλάμινο προσβάλλεται συχνά από την μυκητολογική αασθένεια του βοτρύτη που προκαλεί σάπισμα και εμφάνιση γκρίζας μούχλας στη βάση των ανθοφόρων βλαστών, στα φύλλα και στα λουλούδια σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερσμού. Για να το αντιμετωπίσουμε, ποτίζουμε τα φυτά μας με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού) και, αν τα έχουμε φυτέψει σε γλάστρες, τα μεταφέρουμε σε περιβάλλον με καλό αερισμό. Επίσης, το κυκλάμινο μπορεί να προσβληθεί από το έντομο του κόκκινου τετράνυχου που προκαλεί κιτρίνισμα, κατσάρωμα και αποχρωματισμο των φύλλων. Για την προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου και του θρίπα, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια οικολογική συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο για την προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

 


Άγρια κυκλάμινα ανάμεσα σε σχισμές βράχων
Άγρια κυκλάμινα ανάμεσα σε σχισμές βράχων


 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται το κυκλάμινο;

 

Το κυκλάμινο «κοιμάται» την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς μόλις τελειώσει η ανθοφορία του, το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο. Στις αρχές του καλοκαιριού, διακόπτουμε το πότισμα του κυκλάμινου και καθαρίζουμε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα του. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα με το κυκλάμινο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για να διατηρηθεί για όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Στις αρχές φθινοπώρου, μόλις περάσουν οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ξεκινάμε να το ποτίζουμε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση που θα μας χαρίσει τη νέα του ανθοφορία.

 

Πώς κλαδεύεται το κυκλάμινο και πώς πολλαπλάσιάζεται;

 

To κυκλάμινο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξεραμένων λουλουδιών για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του φυτού, καθώς και απομάκρυνση των κιτρινισμένων φύλλων για να τονώσουμε την βλάστηση του και να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό. Ο πολλαπλασιασμός του κυκλάμινου γίνεται με σπόρο που φυτεύεται σε σπορείο στις αρχές φθινοπώρου. Βέβαια, το κυκλάμινο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με αρκετά μεγαλύτερη ευκολία με τους υπόγειους κόνδυλους του φυτού που μοιάζουν με μικρές «πατάτες». Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου αφαιρούνται την περίοδο του καλοκαιριού από το χώμα και φυτεύονται σε νέα θέση στον κήπο ή σε γλάστρα για να φυτρώσουν ξανά το φθινόπωρο.
 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για το κυκλάμινο

 

Όταν φυτεύουμε τα κυκλάμινα σε κήπο, προτιμάμε θέσεις γύρω από τις ρίζες αειθαλών δένδρων ή θάμνων που τους εξασφαλίζουν το σκιερό και δροσερό περιβάλλον που αγαπούν.

 

Περισσότερα λουλούδια

 
Φυτά ανθεκτικά στο κρύο, για κήπο και μπαλκόνι
Λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο
Ιβίσκος, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Χρυσάνθεμο, 8 μυστικά για τη φροντίδα του
Νάρκισσος, ένα υπέροχο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Τουλίπα, συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα της
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Γαρδένια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της
Άστερ ή αστράκι, ένα υπέροχο φθινοπωρινό λουλούδι
Ζέρμπερα, 7 μυστικά για τη φροντίδα της
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Γαριδάκι, τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα
Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Άννα 9 Μαΐου 2020

Εχω 10 κυκλαμινα ανα δυο σε ζαρντινιέρες.
Από τον Οκτώβριο μέχρι και τώρα ακόμη είναι ανθισμένα και μου πρόσφεραν όλο αυτό τον καιρό την ομορφιά τους.
Θέλω πάρα πολύ να τα δώσω και να ξανανθισουν το χειμώνα.
Διάβασα όλες τις επισημάνσεις που δώσατε αλλά με τρομάζει το γεγονός να τα έχω αποτιστα από τέλος Ιούνη.
Μήπως να τα ποτίζω ελάχιστα μια φορά την εβδομάδα ώστε να διατηρώ το χώμα ελαφρώς νοτισμενο;
Τώρα τα έβαλα σε ένα περβάζι που πιθανότατα το βλέπει ο ήλιος για λίγο το πρωί κατά τις 6
Δεν ξέρω σίγουρα θα το παρατηρήσω.
Πειράζει αυτή η μικρή έκθεση στον ηλιο;

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 3 Μαΐου 2020

Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τις διευκρινίσεις!
Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε πρέπει να σταματίσω να ποτίζω το κυκλάμινο μου που το έχω σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
Διάβασα ότι το καλοκαίρι σταματάμε να το ποτίζουμε, δηλαδή από Ιούνιο;
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ 25 Απριλίου 2020

Έχω κυκλαμινα σε γλάστρες. Η.ανθοφορία τους διαρκεί ακόμη. Προφανώς σιγά σιγά φθίνει … η ερώτηση μου είναι αν μπορώ να κάνω καποια μεταφύτευση τους τώρα σε ζαρντινιέρες και με ποιον τρόπο ώστε να μην πάθουν κατι…επιπλέον ποιά λουλουδάκια προτείνετε να βάλω στις γλάστρες των κυκλαμινων ώστε να εκμεταλλευτώ σωστά το χώμα αυτό?

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 9 Ιανουαρίου 2020

Δεν ήξερα τον τρόπο συντήρησης του κυκλαμινου , τωρα διάβασα το άρθρο σας. Το είχα κοντά στο καλοριφέρ με αποτέλεσμα πολλά από τα φύλλα του να έχουν κιτρινισει, μπορώ να κάνω κάτι για να το σώσω?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Ιανουαρίου 2020

    Καλησπέρα Μαρία. Αφσίρεσε τα κιτρινισμένα φύλλα και βγάλε το κυκλάμινο σε μέρος κοντα σε παράθυρο που να έχει καλό αερισμό ή σε εξωτερικό χώρο. Πρόσεχε να μην κάνεις υπερβολιό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λιπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΘΗ 20 Αυγούστου 2019

Γειά σας, τα κυκλάμινά μου είναι ανθισμένα. Πότε μπορώ να τα μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα; Αφού πέσουν τα λουλούδια ή και τώρα ακόμη; Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
Μικα 6 Μαρτίου 2019

Άφησα σήμερα το πρωί το κυκλαμινο μου εκτεθειμένο στο μπαλκόνι να το βλέπει ο ηλιος. Δεν ήξερα ότι πρέπει να είναι προστατευμενο. Τώρα που γύρισα, προφανώς φυσήξει και αέρας, και το βρήκα με τα φύλλα και τα κλαρακια του πεσμένα. Σα να ειναι μαραζωμενο.
Παρακαλώ, πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να «ζωντανέψει» ξανά.
Ευχαριστω.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.