εικόνα

Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς

Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς

Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς

Είναι η εποχή που μαζεύουμε τις ελιές! Είτε πρόκειται για επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς είτε για παραγωγή ελαιολάδου, η συγκομιδή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της ελαιοκαλλιέργειας. Και τα θέματα πολλά! Πότε γίνεται η συγκομιδή της ελιάς; Ποιες καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες; Με τι μέσα τις μαζεύουμε, πώς τις συσκευάζουμε και πώς τις μεταφέρουμε στο ελαιουργείο; Παρακάτω παραθέτουμε συμβουλές για να έχουμε επιτυχημένη συγκομιδή τη φετινή χρονιά με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή και πότε γίνεται το μάζεμα της ελιάς;

 

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση του καρπού, πριν ωριμάσει και αρχίζει να μαλακώνει η σάρκα του. Στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς, η συγκομιδή ξεκινά όταν το χρώμα του ελαιόκαρπου γίνεται πράσινο-μωβ και σταδιακά σκουραίνει. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πρώιμη συγκομιδή ελαιόκαρπου μας δίνει το πολύτιμο αγουρέλαιο, με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά. Aντίθετα, η καθυστερημένη συγκομιδή μας δίνει ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ίσως προκαλέσει και μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων για την επόμενη χρονιά.

 

Ποιες συνθήκες είναι ευνοικές για τη συγκομιδή της ελιάς;

 

Κατά τη συγκομιδή της ελιάς, αποφεύγουμε το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς δημιουργούνται πληγές στα κλαδιά των ελαιόδεντρων. Αυτές οι πληγές μπορούν να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών και κυριότερα την καρκίνωσης της ελιάς. Σε κάθε περίπτωση μετά τη συγκομιδή της ελιάς, ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα είναι επιβεβλημένος για την αντιμετώπιση των ασθενειών και για τη διατήρηση υγιών ελαιόδεντρων.

 

Ποια είναι τα κατάλληλα μέσα συγκομιδής της ελιάς;

 

Επιλέγουμε τη συλλογή με χειρωνακτικά μέσα, ειδικά χτένια ή ραβδιά κυρίως για τις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, καθώς δεν θέλουμε να χτυπηθεί ο ελαιόκαρπος για να μπορέσουμε να τον μεταποιήσουμε και να μη χάσει την εμπορική του αξία. Για τη συγκομιδή των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών, χρησιμοποιούνται κυρίως μηχανικά μέσα με διάφορους τύπους ελαιοραβδιστικών. Κατά το ράβδισμα, προσέχουμε να μην δημιουργούνται πολλές πληγές στα κλαδιά και να μην έχουμε μεγάλη απώλεια φυλλικής επιφάνειας, καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

 

Πώς συσκευάζουμε και μεταφέρουμε τον ελαιόκαρπο;

 

Κατά το μάζεμα της ελιάς, ειδικά για τις επιτραπέζιες ποικιλίες αλλά και για τις ελαιοποιήσιμες, χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα που επιτρέπουν τον καλό αερισμό, ώστε να μην αναπτύσσεται ο μύκητας της μούχλας που προκαλεί υποβάθμιση στο ελαιόλαδο και αύξηση της οξύτητας. Ειδικά για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα γιούτινα σακιά (από φυτικές ίνες) ή πλαστικά διχτυωτά που είναι διάτρητα και διευκολύνουν τον καλό αερισμό. Αντίθετα, οι κλασικοί πλαστικοί σάκοι, δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού που συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, όταν παραμένει ο ελαιόκαρπος στον σάκο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να μεταφερθεί στο ελαιουργείο και να γίνει η εξαγωγή του ελαιολάδου.

 

Κι ένα μυστικό για το μάζεμα της ελιάς

 

Μετά τη συγκομιδή της ελιάς, το φυτικό υλικό που δημιουργείται (φύλλα, κλαδιά, κορμοί) μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας και της αειφορίας. Τα φύλλα κομποστοποιούνται με ενσωμάτωση στο έδαφος ώστε να αποδώσουν σταδιακά θρεπτικά συστατικά. Τα κλαδιά μπορούν να θρυμματιστούν, με ειδικό τεμαχιστή και θρυμματιστή, και να ενσωματωθούν στο έδαφος για να αυξήσουμε την οργανική ουσία και να γίνει το χώμα πιο αφράτο. Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χοντρά κλαδιά και κορμούς ως καύσιμη ύλη στην οικιακή θέρμανση.

 

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για την ελιά και την καλλιέργεια της στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για τη φύτευση της ελιάς, το πότισμα της ελιάς, τη λίπανση ελιάς, το κλάδεμα ελιάς, την αντιμετώπιση του δάκου και την αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.