Αγουρέλαιο: Η πρώτη συγκομιδή του ελαιολάδου

αγουρελαιο

Το αγουρέλαιο είναι αποτέλεσμα πρώιμης συγκομιδής της ελιάς, ένα ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι.

Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, αρκετοί παραγωγοί, κυρίως βιοκαλλιεργητές, ξεκινούν νωρίς το μάζεμα της ελιάς από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Το αγουρέλαιο έχει την χαρακτηριστική γεύση της άγουρης ελιάς και, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς νέους θαυμαστές ως προϊόν πολύτιμης διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Μία χωριάτική σαλάτα ή μια φέτα ψωμί είναι αρκετή για να απολαύσουμε την υπέροχη γεύση και τις μοναδικές ιδιότητες του αγουρέλαιου αυτή την εποχή.

Διαφήμιση

1. Τι χαρακτηριστικά έχει το αγουρέλαιο και πώς το ξεχωρίζουμε;

Δεν θα δυσκολευτούμε να διακρίνουμε το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα, καθώς ξεχωρίζει από το έντονο λαμπερό πράσινο χρώμα του που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου καρπού της ελιάς.

Το αγουρέλαιο διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει φρεσκοκομμένη άγουρη ελιά. Αυτή η πικράδα που “καίει” τον ουρανίσκο, το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα όχι ευχάριστο σε όλους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το αγουρέλαιο διατηρεί τις μοναδικές ιδιότητές του για ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Ακόμα κι αν διατηρηθεί στις πιο κατάλληλες συνθήκες, μετά τον Μάρτιο το αγουρέλαιο σταδιακά χάνει βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το έντονο χρώμα και την πικρή φρουτώδη γεύση του.

Αγουρέλαιο, πρώιμη συγκομιδή ελιάς
Το αγουρέλαιο προκύπτει από την πρώιμη συγκομιδή της ελιάς

2. Γιατί το αγουρέλαιο έχει υψηλή τιμή;

Το αγουρέλαιο, όπως και το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Το αγουρέλαιο όμως χαρακτηριζεται από υψηλότερη περιεκτικότητα στην ελαιασίνη και στην ελαιοκανθάλη από το συμβατικό ελαιόλαδο, δύο ουσίες με έντονη φαρμακευτική δράση, καθώς διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Από εμπορική σκοπιά, το αγουρέλαιο γίνεται ανάρπαστο στις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας και έχει σε αρκετές περιπτώσεις διπλάσια τιμή από το συμβατικό ελαιόλαδο. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η πρώιμη συγκομιδή και η εξαγωγή του ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σημαντικά μικρότερης ποσότητας ελαιολάδου από τους παραγωγούς και την αύξηση αναλογικά της τιμής του αγουρέλαιου.

Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς

3. Κι ένα μυστικό για τη συγκομιδή αγουρέλαιου

Για τους παραγωγούς ελαιολάδου, η πρώιμη συγκομιδή για την εξαγωγή του αγουρέλαιου είναι αρκετά ωφέλιμη για την καλλιέργεια της ελιάς, καθώς βοηθά στη μείωση της έντασης της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή του φαινομένου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης καρποφορίας. Επίσης, η πρώιμη συγκομιδή της ελιάς είναι ευεργετική για τον παραγωγό, καθώς ο ελαιόκαρπος έχει μειωμένη προσβολή από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου και χαμηλότερη οξύτητα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Dimitris Georgaras
    27/04/2020

    Είναι εξαιρετικές οι συμβουλές σας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ