εικόνα

Αγουρέλαιο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αγουρέλαιο, πρώιμη συγκομιδή ελιάς

Αγουρέλαιο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Τι ακριβώς είναι το αγουρέλαιο; Πρόκειται για το ελαιόλαδο που παράγεται πρώιμα κατά τη συγκομιδή της ελιάς, από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι. Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, η συγκομιδή του αγουρέλαιου συνήθως ξεκινά από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το αγουρέλαιο έχει την χαρακτηριστική γεύση της άγουρης ελιάς και, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς νέους θαυμαστές ως προϊόν πολύτιμης διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το αγουρέλαιο;

 

Δεν θα δυσκολευτούμε και πολύ για να διακρίνουμε το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Ξεχωρίζει από το έντονο λαμπερό πράσινο χρώμα του που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου ελαιοκάρπου. Διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει φρεσκοκομμένη άγουρη ελιά. Βέβαια, αυτή η πικράδα “καίει” τον ουρανίσκο μας και το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα όχι ευχάριστο σε όλους. Πάντως, το αγουρέλαιο διατηρεί τις μοναδικές ιδιότητές του για ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Ακόμα κι αν διατηρηθεί στις πιο κατάλληλες συνθήκες, μετά τον Μάρτιο το αγουρέλαιο σταδιακά χάνει βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το έντονο χρώμα και την πικρή φρουτώδη γεύση του.

 

Γιατί το αγουρέλαιο έχει μεγάλη διατροφική και φαρμακευτική αξία;

 

Το αγουρέλαιο, όπως και το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα το αγουρέλαιο χαρακτηριζεται από υψηλότερη περιεκτικότητα στην ελαιασίνη και στην ελαιοκανθάλη από το συμβατικό ελαιόλαδο, δύο ουσίες με έντονη φαρμακευτική δράση, καθώς διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από εμπορική άποψη, το αγουρέλαιο γίνεται ανάρπαστο στις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια.

 

Κι ένα μυστικό για τη συγκομιδή αγουρέλαιου

 

Η πρώιμη συγκομιδή της ελιάς για την εξαγωγή του αγουρέλαιου είναι ευεργετική για την καλλιέργεια της ελιάς. Βασικά, βοηθά στη μείωση την ένταση της παρενιαυτοφορίας κατά την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, δηλαδή του φαινομένου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης καρποφορίας.

 

Μάθε περισσότερα για την ελιά και την καλλιέργειά της, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει με συμβουλές και πληροφορίες για κλάδεμα ελιάς, λίπανση ελιάς και πότισμα ελιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.