εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς

5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς

5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς

Η μουριά αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φυλλοβόλα δέντρα σε αυλές, δρόμους, πάρκα, σε πόλεις και χωριά. Η μουριά χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο φύλλωμα της και αποτελεί όαση δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας, η μουριά καλλιεργείται για τους νόστιμους καρπούς της, για το ξύλο της που χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, καθώς και για τα φύλλα της, με τα οποία τρέφονται οι μεταξοσκώληκες.
 
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μουριάς;
 
Υπάρχουν αρκετά είδη μουριάς που ευδοκιμούν στο μεσογειακό κλίμα. Καταρχήν, πολύ διαδεδομένη ποικιλία μουριάς, είναι η μαύρη (κοινή) μουριά που φθάνει σε ύψος τα 8-10 μέτρα, διαθέτει αρκετά πλατύ φύλλωμα με σκουροπράσινο χρώμα και χνούδι στην επιφάνεια. Παράγει πολύ νόστιμους καρπούς με σκούρο κόκκινο χρώμα που ωριμάζουν Ιούλιο-Αύγουστο. Επίσης, πολύ διαδεδομένη είναι και η λευκή μουριά που διαθέτει μεγάλα, λεπτά, γυαλιστερά φύλλα με ανοικτό πράσινο χρώμα και καρπούς λευκού ή ρόδινου χρώματος. Η λευκή μουριά έχει καταγωγή από την Κίνα και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην εκτροφή μεταξοσκώληκα. Άλλη ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι η κρεμοκλαδής μουριά που έχει χαμηλό ύψος και αργό ρυθμό ανάπτυξης και εμφανίζει κλαδιά που κάμπτονται.

 

Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει η μουριά;
 
Η μουριά δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις ως προς τον τύπο του εδάφους, αντέχει ακόμη και σε ξηρά και παραθαλάσσια μέρη. Eυδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη, που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Η μουριά αγαπά τα ηλιοφανή σημεία του κήπου, που να είναι σχετικά προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους. Eίναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και στην παγωνιά του χειμώνα, καθώς και σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης γι’ αυτό είναι πολύ διαδεδομένη στους δρόμους των πόλεων.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η μουριά;
 
H μουριά κλαδεύεται μέσα στο χειμώνα, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο. Όσο πιο αυστηρά κλαδέψουμε την μουριά τόσο περισσότερο φύλλωμα θα έχουμε και μικρότερη παραγωγή μούρων. Ο τρόπος κλαδέματος της μουριάς σχετίζεται και με τη χρησιμότητα που έχει το δέντρο. Πάντως, σε μουριές που διατηρούμε για τα μούρα, αφαιρούμε ξερά, ασθενή κλαδιά, αδύναμους βλαστούς και κάνουμε μικρή σύντμηση των βλαστών ώστε να διασφαλίσουμε καλή παραγωγή. Στις δεντροστοιχίες με μουριές στους δρόμους, το κλάδεμα έχει ως στόχο τον περιορισμό του ύψους και τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου. Στη λευκή ποικιλία μουριάς, που χρησιμοποιείται για τροφή μεταξοσκώληκα, κλαδεύουμε πολύ αυστηρά για να έχουμε παραγωγή πλούσιου και τρυφερού φυλλώματος. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της μουριάς, πολλαπλασιάζεται με σπόρο κοινής μουριάς, που εμβολιάζεται με την επιθυμητή ποικιλία καθώς και με μοσχεύματα.
 
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η μουριά;
 
Η μουριά ως δέντρο, παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα, αν και θα απαιτηθεί πότισμα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, για να έχουμε καλύτερης ποιότητας φύλλωμα και μεγαλύτερη παραγωγή καρπών. Σχετικά με τη λίπανση της μουριάς, τα τέλη του χειμώνα, θα χρειαστεί προσθήκη κοπριάς και κομπόστ ή λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο αν μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του φυλλώματος, αλλά και με κάλιο αν μας ενδιαφέρει η καρποφορία της μουριάς.
 
Και ένα τελευταίο μυστικό για τη μουριά
 
Η μουριά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Μόνο η μελίγκρα (αφείδες), κατά περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει ένα σχετικά σοβαρό εχθρό για την μουριά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (29)

σχολιαστής
Μαρια Φεβρουάριος 28, 2018

Κ Κωστα για μια ακομα φορα θα ηθελα να σας ρωτησω για μια βραχωδη πλευρα στο κτημα με ελιες λογω των βροχων καθε χειμωνα τα χωματα σαθρωνονται τι μπορω να φυτευσω με δυσκολια βεβαια (δεν ειναι πετρωδες η πλαγια) και κατι ακομα η βιγκα που σας ρωτησα για το κλαδεμα ειναι η βιγκα η δαφνη κραμαστη ευχαριστω για την υπομονη σας

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 3, 2018

  Μαρία, σχετικά με το πρόβλημα αποσάρθρωσης, στον ελαιώνα με το επικλινές έδαφος, θα σου πρότεινα να κάνεις χλωρά λίπανση για να συγκρατήσεις το έδαφος. Θα μπορούσες να σπείρεις βίκο ή κτηνοτροφικό ρεβύθι, στα τέλη του φθινοπώρου, ώστε με την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, να μην φεύγει το χώμα και παράλληλα να εμπλουτίσεις το έδαφος του ελαιώνα σου με θρεπτικά συστατικά. Σχετικά με τη βίγκα κρεμαστή, αναφέρεσαι τελικά στο ποώδες πολυετές αειθαλές, με μακριούς, λεπτούς βλαστούς, ιδανικό για κρεμαστές ζαρντινιέρες αλλά και για εδαφοκάλυψη. Κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ντεπυ Απρίλιος 4, 2018

Μόλις σας ανακάλυψα και είμαι ευγνώμων για τις πληροφορίες σας. Έχω μια τεράστια υπέροχη Μουριά που καθόλου Και ποτέ δεν έχω περιποιηθεί. Είναι αργά ο μήνας Απρίλιος για κλάδεμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 14, 2018

  Καλημέρα Ντέπυ! H μουριά κλαδεύεται μέσα στο χειμώνα, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο. Καλύτερα να αποφύγεις το κλάδεμα αυτή την εποχή που έχουν ξεκινήσει και κυκλοφορούν οι χυμοί του δέντρου. Σχετικά με το κλάδεμα της μουριάς, όσο πιο αυστηρά κλαδέψουμε την μουριά τόσο περισσότερο φύλλωμα θα έχουμε και μικρότερη παραγωγή μούρων.

  Απάντηση
σχολιαστής
vlassis Μάιος 8, 2018

Για σας, η ερωτηση μου ειναι,1η πως γινετε το φυτωριο της μουριας δλδ να φτιαξω δικο μου δεντρο απο την αρχη..2η και αν υπαρχει τροπος να βαλω βεργα και ποιον μηνα, απο δικια μου μουρια ευχαριστω……….ΥΓ. Λενε οτι ειμαι αριστος γνωστης του κλαδεματος…εχω αρκετες μουριες ανω τον 30 ετων ευτυχως χωρις μουρα….και της κλαδευω αρχες Νοεμβριου πριν πεσουν τα φυλλα……………

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 12, 2018

  Γεια σου Βλάσση. Ο πολλαπλασιασμός της μουριάς γίνεται με μοσχεύματα, που λαμβάνονται το καλοκαίρι και τοποθετούνται σε γλάστρα με ελαφρύ αμμώδες έδαφος. Απαραίτητη είναι η χρήση ορμόνης ριζοβολίας για να εξασφαλίσεις επιτυχία. Σχετικά με το κλάδεμα της μουριάς, συνήθως γίνεται μέσα στο χειμώνα, κατά την περίοδο του ληθάργου. Το κλάδεμα της μουριάς, αρχές Νοεμβρίου, που αναφέρεις, ενέχει τον κίνδυνο, πρώιμης αναβλάστησης μέσα στο χειμώνα, και κάψιμο των φρέσκων τρυφερών κλαδιών από την παγωνιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δάρρα Γαρυφαλλια Μάιος 19, 2018

Καλημέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τα μουρα; Έχω δύο μεγάλες μουριες κάνουν πολλά μούρα και καθε μέρα τα σκουπίζω και αυτά σε μηδεν χρόνο ξαναγεμίζουν την αυλη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Ναι Γαρυφαλλιά, μπορείς να εμβολιάσεις τη μουριά με είδος καλλωπιστικής μουριάς που δεν βγάζει μούρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χαράλαμπος Σπιγγος Μάιος 26, 2018

Έχω δύο μουριες μια μεγάλη 45χρόνων και μια μικρή 5χρόνων βγάζουν και οι δύο άσπρα μουρα, έχω βρει μια μουρια που κάνει μαύρα και μεγάλα και θέλω να της εμβολιασω από αυτή. Τι μου συστήνεται να κάνω ? Με μάτια με καλάμια και ποια εποχή είναι κατάλληλη προλαβαίνω τώρα ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
Χαράλαμπος Σπιγγος Μάιος 26, 2018

Πότε εμβολιαζοντε οι μουριες και με ποιον τρόπο είναι καλύτερα ? Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 29, 2018

  Χαράλαμπε, ο εμβολιασμός της μουριάς γίνεται και με μάτι (ενοφθαλμισμός) και με καλάμι ή μόσχευμα (εγκεντρισμός) την περίοδο της άνοιξης (Απρίλιος, Μάιος). Προλαβαίνεις οριακά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νικος Μάιος 27, 2018

Ποτε εμβολιαζουμε την μουρια και με ποιο τροπο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 29, 2018

  Γεια σου Νίκο! Ο εμβολιασμός της μουριάς γίνεται με μάτι (ενοφθαλμισμός) και με μόσχευμα (εγκεντρισμός) την περίοδο της άνοιξης (Απρίλιος, Μάιος).

  Απάντηση
σχολιαστής
Φραγκισκος Μάιος 28, 2018

Καλησπερα.Μπραβο σας για το αρθρο πληρες και πολυ χρησιμο! Θα ηθελα λιγο τα φωτα σας για δυο μουριες που εχω στο χωραφι μου. Το εδαφος δεν ειναι οτι καλυτερο δυστυχως πολυ πετρα κι απ’οτι παρατηρω πρεπει να ειναι και αρκετα φτωχο σε θρεπτικα συστατικα..ανα 15 ημερες τους ριχνω 20-20-20 ποτισμα και βρεξιμο στα φυλλα εναλλαξ παρ’ολα αυτα δεν εχουν την αναπτυξη που θα επρεπε ο κορμος τους σημειωνει ελαχιστη αν οχι μηδενικη αναπτυξη απ’την εποχη που τις φυτεψα ενω και το φυλλωμα δεν ειναι ιδιαιτερα πυκνο.Η φυτευση εγινε πριν τρεια χρονια) ευχαριστω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 2, 2018

  Καλημέρα Φραγκίσκο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα σου πρότεινα να αποφύγεις το διαφυλλικό ψεκασμό αρχικά και να επικεντρωθείς στην λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, για παράδειγμα 30-10-10. Καλό θα ήταν στα τέλη φθινοπώρου, να ενσωματώσεις στο χώμα, κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να βελτιώσεις την ποιότητα του χώματος και την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνα Ιούνιος 16, 2018

Καλησπέρα σας. Έχω 2 πλατανομουριες χωρίς καρπούζι 4 ετών.εχουν βγάλει κάτι άσπρα σπιθουρακια στον κορμό. Μπορείτε να μου πείτε αν είναι ασθένεια?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 17, 2018

  Καλησπέρα Αθηνά. Οι μουριές σου πιθανότατα έχουν προσβληθεί από το έντομο της ψώρας και θέλουν ψέκασμα με θερινό πολτό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΊΟΥ Ιούνιος 27, 2018

Καλημέρα έχω φυτέψει μία μουριά πριν από δύο χρόνια δεν την βλέπω να αναπτύσσεται είναι πολύ αδύνατη πώς μπορώ να την βοηθήσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 29, 2018

  Καλημέρα Θεόδωρε. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο για να βοηθήσεις την βλαστική ανάπτυξη της μουριάς. Επίσης, δες μήπως δεν στραγγίζει το έδαφος εκεί που είναι φυτεμένη η μουριά και αυτό δυσχεραίνει την αναπτυξη της. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλό το φθινόπωρο να ενσωματώσεις στο χώμα καλοχωνεμένη κοπριά.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΊΟΥ Ιούλιος 4, 2018

   Πότε μπορώ να τής βάλω λίπασμα όποτε νάνε η θέλει συγκεκριμένη εποχή;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 6, 2018

    Κατάλληλη εποχή για τη λιπανση της μουριάς είναι η περίοδος της άνοιξης.

    Απάντηση
σχολιαστής
Ακριβή Ιούλιος 17, 2018

Η αγαπημενη μου μουρια εβγαλε ξαφνικα σχεδον σε ολα τα φυλλα , καφε σαν σκουρια σημαδακια και τρυπες . Εδειξα τα φυλλα σε γεοπωνο και μου ειπε δεν μπορει να καταλαβει τι ειναι . Εχω ανησυχησει γιατι θεωρουσα οτι ειναι ανθεκτικο απο αρρωστιες δεντρο και φοβαμαι μην χαλασει εντελως . Εχετε να μου προτεινετε κατι ? Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 22, 2018

  Καλησπέρα Ακριβή. Πιθανότατα πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια που έχει προσβληθεί η μουριά σου και θα σου πρότεινα να την ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φωτης Ιούλιος 24, 2018

Εχω δυο μουριες μεγαλες. Εχουν πολλες βεργες , που στο ενδιαμεσω δεν εχουν βγαλλει φυλλα παροτι εχουν ματια . Εχουν φυλλα μονο χαμηλα ,εκει δηλαδη που ξεκινανε , και στις κορφαδες τους , δηλ. στο ενδιαμεσω τους οι βεργες ειναι χωρις φυλλωμα. Μου λενε να τις κοψω στη ριζα τους, εκει που αρχιζουν δηλαδη, διοτι λενε ετσι θα κανει πιο πολυ φιλλωμα την επομενη χρονια. Εγω ομως δεν θελω να τις κοψω , γιατι φοβαμε μηπως κανουν λιγοτερη σκια. Εσεις τι με συμβουλευετε ; Ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 26, 2018

  Καλημέρα Φώτη. Θα πρέπει να κλαδέψεις αυστηρά την μουριά, στα τέλη του χειμώνα, για να βγάλει καινούργιους βλαστούς που θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα σου χαρίσουν πλούσιο φύλλωμα για σκιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λεωνίδας Αύγουστος 21, 2018

Καλησπέρα
Θα ήθελα τα φώτα σας, είμαι πυροπληκτος ήμασταν σε ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα υπάρχει περίπτωση να αναγεννηθουν? κι αν όχι τι μου προτείνετε να φυτέψω. Ευχαριστώ εκ τών προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 21, 2018

  Καλησπέρα Λεωνίδα.
  Το πευκοδάσος αναγεννάται από τα σπερματα των πεύκων που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και ενεργοποιούνται καθώς απελευθερώνονται από τους κώνους του πεύκου με τις υψηλές θερμοκρασίες της φωτιάς. Τα σπέρματα θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σταδιακά με τις πρώτες βροχοπτώσεις του χειμώνα. Βέβαια για να αναγεννηθεί το δάσος θα περάσουν 15-20 χρόνια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωστας Νοέμβριος 19, 2018

Μπορει η μουρια να αναπαραχθει με σπορο?
Πως γινεται η αναπαραγωγη?

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.