5 μυστικά για την καλλιέργεια της μουριάς

μουρια καλλιεργεια

Η μουριά αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φυλλοβόλα δέντρα σε αυλές, δρόμους, πάρκα, σε πόλεις και χωριά. Η μουριά χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο φύλλωμα της και αποτελεί όαση δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας, η μουριά καλλιεργείται για τους νόστιμους καρπούς της, για το ξύλο της που χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, καθώς και για τα φύλλα της, με τα οποία τρέφονται οι μεταξοσκώληκες.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μουριάς;

Υπάρχουν αρκετά είδη μουριάς που ευδοκιμούν στο μεσογειακό κλίμα. Καταρχήν, πολύ διαδεδομένη ποικιλία μουριάς, είναι η μαύρη (κοινή) μουριά που φθάνει σε ύψος τα 8-10 μέτρα, διαθέτει αρκετά πλατύ φύλλωμα με σκουροπράσινο χρώμα και χνούδι στην επιφάνεια. Παράγει πολύ νόστιμους καρπούς με σκούρο κόκκινο χρώμα που ωριμάζουν Ιούλιο-Αύγουστο.

Επίσης, πολύ διαδεδομένη είναι και η λευκή μουριά που διαθέτει μεγάλα, λεπτά, γυαλιστερά φύλλα με ανοικτό πράσινο χρώμα και καρπούς λευκού ή ρόδινου χρώματος. Η λευκή μουριά έχει καταγωγή από την Κίνα και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην εκτροφή μεταξοσκώληκα.

Άλλη ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι η κρεμοκλαδής μουριά που έχει χαμηλό ύψος και αργό ρυθμό ανάπτυξης και εμφανίζει κλαδιά που κάμπτονται.

Διαφήμιση

2. Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει η μουριά;

Η μουριά δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις ως προς τον τύπο του εδάφους, αντέχει ακόμη και σε ξηρά και παραθαλάσσια μέρη. Eυδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη, που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση.

Η μουριά αγαπά τα ηλιοφανή σημεία του κήπου, που να είναι σχετικά προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους.

Eίναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και στην παγωνιά του χειμώνα, καθώς και σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης γι’ αυτό είναι πολύ διαδεδομένη στους δρόμους των πόλεων.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα της μουριάς και πώς πολλαπλασιάζεται;

H μουριά κλαδεύεται μέσα στο χειμώνα, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο. Όσο πιο αυστηρά κλαδέψουμε την μουριά τόσο περισσότερο φύλλωμα θα έχουμε και μικρότερη παραγωγή μούρων.

Ο τρόπος κλαδέματος της μουριάς σχετίζεται και με τη χρησιμότητα που έχει το δέντρο. Σε μουριές που διατηρούμε για τα μούρα, αφαιρούμε ξερά, ασθενή κλαδιά, αδύναμους βλαστούς και κάνουμε μικρή σύντμηση των βλαστών ώστε να διασφαλίσουμε καλή παραγωγή.

Στις δεντροστοιχίες με μουριές στους δρόμους, το κλάδεμα έχει ως στόχο τον περιορισμό του ύψους και τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου.

Στη λευκή ποικιλία μουριάς, που χρησιμοποιείται για τροφή μεταξοσκώληκα, κλαδεύουμε πολύ αυστηρά για να έχουμε παραγωγή πλούσιου και τρυφερού φυλλώματος.

Κλάδεμα μουριάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουριάς

Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της μουριάς, πολλαπλασιάζεται με σπόρο κοινής μουριάς, που εμβολιάζεται με την επιθυμητή ποικιλία καθώς και με μοσχεύματα.

4. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η μουριά;

Η μουριά ως δέντρο, παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα, αν και θα απαιτηθεί πότισμα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, για να έχουμε καλύτερης ποιότητας φύλλωμα και μεγαλύτερη παραγωγή καρπών.

Σχετικά με τη λίπανση της μουριάς, τα τέλη του χειμώνα, θα χρειαστεί προσθήκη κοπριάς και κομπόστ ή λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο αν μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του φυλλώματος, αλλά και με κάλιο αν μας ενδιαφέρει η καρποφορία της μουριάς.

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη μουριά

Η μουριά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Μόνο η μελίγκρα (αφίδες), κατά περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει ένα σχετικά σοβαρό εχθρό για την μουριά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (87)

  1. venetisst
    09/04/2024

    χαίρετε έβαλα μία μουριά τώρα στις 5 απριλίου και τα φυλά τα τρώνε έντομα δεν έχω εντοπίσει τι. ο κήπος έχει πολλά λευκά σαλιγκάρια αλλά δεν τα βλέπω γύρω από το λάκκο ούτε πάνω στο δέντρο. μπορώ να ρίξω φάρμακο για τα σαλιγκάρια εκεί που παίζει ο σκύλος? σας ευχαριστώ πολύ

  2. Στέλιος
    23/10/2023

    Ερώτηση: αν υπάρχει μουριά με άσπρα μούρα που να μην ψηλώνει πάνω από 3 μέτρα!

  3. Κωνσταντίνος
    21/09/2023

    Καλημέρα σας,

    Έχω μια άκαρπη μουριά περίπου 20 ετών σε ορεινο υψόμετρο 1000 μέτρων. επειδή φέτος λόγω υποχρεώσεων μπορεί να μην κατφέρω να την κλαδε΄ψω το χειμώνα, αν την κλαδέψω αρχές Οκτωβρίου που έχει ακόμα φύλλα, λέτε να καταφέρει να κάνει πάλι αναβλάστηση σε αυτό το υψόμετρο;

  4. Ελένη
    13/09/2023

    Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτησω σχετικά με τις μουριές αμα προκαλουν ζημιές οι ρίζες τους στα σπίτια δηλαδή σε κάποιον υπογειο σωλήνα κλπ.

  5. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
    25/08/2023

    ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΜΙΑ ΜΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΩΡΑΙΑ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΝ ΠΟΤΙΖΩ ΑΡΚΕΤΑ. ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ. ΤΙ ΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ, ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΠΟΤΙΖΩ ΠΟΛΥ;; ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ;; ΠΟΣΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΘΕΛΕΙ;;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    • Αρκεί πότισμα 2 φορές την εβδομάδα. Kαλό θα ήταν να βγάλεις τις πέτρες για να βλέπεις πότε στεγνώνει το χώμα και τότε να ξαναποτίζεις.

  6. zagourin
    12/05/2023

    Καλησπερα σας
    Εχω 3 μουριες ακαρπες που δεν λενε να μεγαλωσουν.
    Ειναι φυτεμενες εδω και 12 χρονια , οι κορμοι ειναι γυρω στα 2μ, τα κλαδια γυρω στο 1μ, και η διαμετρος των κορμων, στους 5-6 ποντους.
    Βρισκονται σε εδαφος με πετρες (κοντα τους ομως εχω φυτεψει κωνοφορα με κανονικη αναπτυξη), ποτιζονται 2 φορες την εβδομαδα, και δεν τις εχω λιπανει ποτε.
    Τι πρεπει να κανω για να παρουν ”μπρος”?
    Να τους βαλω κομποστ?
    να αυξησω το ποτισμα
    ή να βαλω λιπασμα και αν ναι σε τι αναλογιες?
    Ευχαριστω εκ των προτερων.

  7. Γαρυφαλλιά
    15/05/2022

    Καλημέρα σας.
    Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής.. Μετα απο ατύχημα σε μεταφορά δεξαμενής που περιειχε δηλητήριο φυτοφαρμακο, έπεσε φυτοφαρμακο κοντά σε δυο δέντρα στην αυλη (ενας πλατανος κ μια μουρια). Θεωρησαμε ότι η ποσότητα ηταν μικρή κ δεν θα φτάσει στα δενο. Όμως δυο μέρες μετά φαίνεται οτι το κακο έγινε κ άρχισαν να μαραινονται. Έχουμε τρελαθεί. Υπάρχει τρόπος να τα σώσουμε?

  8. Αφροδίτη Π.
    02/08/2021

    Γειά σας! Έχω μία μεγάλη μουριά που κάνει λευκούς καρπούς εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην αυλή μου. Φέτος παρότι κλαδευτηκε αυστηρά και έβγαλε πολλά ωραία μεγάλα κλαδιά τον τελευταίο ένα μήνα περίπου τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν και πολλά κλαδιά έχουν ξεραθεί τελείως μαζί με τα φύλλα τους. Επίσης δεν βλέπω ούτε ένα μούρο. Το πρωί που έχει ησυχία ακούω ένα κριτς κρατς στο δέντρο. Σε ένα σημείο που έχει κομμένα κλαδιά στον κορμό και δημιουργούνται πτυχώσεις βλέπω κάτι σαν σκόνες. Υπάρχει προσβολή από έντομο; Τι πρέπει να κάνω και πότε, μετά το καλοκαίρι; Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Αφροδίτη. Πιθανότατα, το δέντρο της μουριάς έχει προσβληθεί από κάποιο ξυλοφάγο έντομο και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί οικολογικά. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπονικό κατάστημα για να προμηθευτείς χημικό σκεύασμα.

      • Αφροδίτη Π.
        13/08/2021

        Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

  9. John
    21/06/2021

    Μπορούμε να κεντρίσουμε μια μουριά και από θηλυκή να γίνει αρσενική ώστε να διακόψω την παραγωγή της ;

    • Καλησπέρα Joln. Μπορείς να κεντρίσεις μία καρποφόρα μουριά με μία πλατανόφυλλη μουριά που έχει καλλωπιστικό χαρακτήρα.

      • Βατω Φρατζογλου
        23/07/2023

        Γειά σας, έχουμε δύο μεγάλες μουριές φυτεμένες δίπλα στον τοίχο της βάσης του σπιτιού μας . Η μια είναι στο ένα μέτρο και η άλλη στα 50 εκατοστα. Χρειάζεται να τις κόψουμε;. Υπάρχει τρόπος να κατευθύνουμε την ρίζα;

  10. Κατερίνα Μ αυρογιαννακη
    24/08/2020

    Καλημέρα σας ναι βλέπω κάποια τρύπα τι πρέπει να κάνω?? Υπάρχει κίνδυνος να χάσω το δέντρο μου???

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Θα πρέπει να ρίξεις εντομοκτόνο αδιάλυτο μέσα στην τρύπα του κορμού της μουριάς για να αντιμετωπίσεις την κάμπια που βρίσκεται μέσα και δημιουργεί ροκανίδια. Το εντομοκτόνο θα το προμηθευτείς από γεωπονικό κατάστημα.

      • Κατερίνα Μ αυρογιαννακη
        24/08/2020

        Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!!

      • Κατερίνα Μ αυρογιαννακη
        25/08/2020

        Προμηθεύτηκα ένα πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο για να το αντιμετωπίσω. Πιστεύετε ότι είναι κατάλληλο;

  11. Κατερίνα Μ αυρογιαννακη
    23/08/2020

    Καλησπέρα θα ήθελα να σας πω ότι έχω μια Μουριά που την έχω 25 χρόνια φέτος τις νυχτερινές ώρες ακούω κάποιο θόρυβο σαν κάποιος σκαλίζει τον κορμό της το ψάχνω την ημέρα αλλά δεν βλέπω κάτι μόνο ξυσματα βλέπω στο πάτωμα τι μπορεί να είναι κάποιο ζιζάνιο?? Ευχαριστώ

    • Καλημέρα Κατερίνα. Πιθανότατα, κάποιο σκουλήκι κάνει τρύπες στον κορμό της μουριάς. Δες αν σε κάποιο σημείο του κορμού έχει δημουργηθεί κάποια τρύπα.

  12. katerina xronidou
    10/08/2020

    καλημερα σας καλη εβδομαδα εχω μουργια σκαει το εδαφος εινε πολυ κοντα στο σπιτι τη φυτεψε ο ανδρας μου πριν 3 χρονια μπορει να κανει ζημια ? σε σωλινωσεις ?

    • Καλησπέρα, Κατερίνα. Μετά, από μερικά χρόνια, αν η μουριά είναι πολύ κοντά στο έδαφος μπορεί να κάνει ζημιά.

  13. Φίλιππος
    16/06/2020

    Αγ. κ. Κώστα,
    1) Πόση είναι η ελάχιστη απόσταση από την βεράντα σπιτιού για την φύτεψη μουριάς?
    2) Ενδείκνυται η φύτεψη μουριάς μεταξύ 2 εσπεριοδοειδών σε απόσταση 3μ από το κάθε ένα?
    3) Σε πόσο βάθος και διάμετρο πρέπει να ανοικτεί ο λάκκος. Βρίσκεται σε γλάστρα 30εκ διάμετρο. Χ 30 εκ. ύψος εκ.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας

    • Καλησπέρα Φίλιππε.
      1) Φρόντισε να φυτέψεις την μουριά σε τουλάχιστον τρία μέτρα απόσταση από το σπίτι σου.
      2) Μπορείς να φυτέψεις τα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά) σε απόσταση τουλάχιστον τρία μέτρα μεταξύ τους.
      3) Ο λάκος φύτευσης για την φύτευση των εσπεριδοειδών καλό είναι να έχει διάμετρο και βάθος 40Χ40 εκατοστά για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

      • Φίλιππος
        17/06/2020

        Ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση και παρακαλώ μια διευκρίνηση στο πιο κάτω ερώτημα μου:
        (2) Ενδείκνυται η φύτεψη μουριάς μεταξύ 2 εσπεριοδοειδών σε απόσταση 3μ από το κάθε ένα?
        Δηλαδή, σε γραμμή θα έχω:
        Γκρέιπφρουτ (3μ απόσταση) Μουριά (3μ απόσταση) Λεμονιά.

        Ευχαριστώ

      • Theo
        09/06/2023

        Pia epoxi mboliazete h mouria

        • Μπορεί να εμβολιαστεί με μάτι την περίοδο της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού αλλά και με εγκεντρισμό για μεγαλύτερα δέντρα μουριάς μέσα στην άνοιξη.

  14. Χριστινα
    13/06/2020

    Έχω μια μουριά την οποία κλάδεψα αυστηρά τον χειμώνα (Φεβρουάριος) και δεν έχει βγάλει φύλλα μόνο λίγα στην κορυφή τα οποία δεν μεγαλώνουν και έχουν μερικά κίτρινα φύλλα με μαύρα στίγματα. Όταν πιο παλιά την είχα κλαδέψει πάλι αυστηρά την άνοιξη φούντωσε πάρα πολύ. Εριξα κοπριά αλλά δεν φουντώνει να κάνει κλαδιά και φύλλα όπως έκανε τι φταίει? Σας ευχαριστω

  15. NIKOLAOS KAVELARAS
    06/06/2020

    Η μουριά ευδοκιμεί σε υγρό έδαφος??

    • Καλησπέρα Νικόλαε. Θέλει δροσερό έδαφος και υγρασία η μουριά αλλά να να στραγγίζει το νερό που περισσεύσει κατά το πότισμα.

  16. Σακελλάρης
    16/05/2020

    Γειά σας!έχω μια Μουριά,2 χρονών.τον πρώτο χρόνο, είχε πλούσιο φύλλωμα και έκανε καρπούς.εφετος δεν έβγαλε ούτε φύλλα ούτε καρπό.μοιαζει ναι ξερή, όμως δεν είναι.τι λέτε να συμβαίνει και πως θα την επαναφέρω;

    • Καλησπέρα Σακελλάρη. Κλάδεψε την μουριά να δούμε αν θα αναβλαστήσει και έλεγξε μήπως έχει βγάλει κόλλα στον κορμό λόγω ασθένειας. Πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά.

  17. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    06/05/2020

    ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ ΦΥΤΕΨΑ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΟΥΡΙΑ ΤΟ 2018, ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΑΝΘΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΔΕΝΕΙ. ΣΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Είναι πολλές φορές φυσιολογικό όταν τα δέντρα είναι μικρά να μην κρατούν τον ανθό τους. Σε κάθε περίπτωση τα άνθη της μουριάς μπορεί να πέφτουν και από το υπερβολικό πότισμα.

  18. νικος
    03/03/2020

    Κωστα καλησπερα.
    θα ηθελα να μαθω πως ”λειτουργει” στο δεντρο ο εμβολιασμος.
    κανουμε την διαδικασια, και οταν ειναι ο καιρος του (σε κανα δυο μηνες δηλ) δεν καρποφορει;

    • Καλησπέρα Νίκο. Ο εμβολιασμός γίνεται με την ένωση υποκειμένου και εμβολίου σε διάφορα στάδια βλαστικής ανάπτυξης.

  19. Γιωργος
    16/11/2019

    Από που μπορώ να προμηθευτώ λευκά φυτά ΚΙΝΑΣ για εκτροφή μεταξοσκωλικα. Μπορώ να ενοχλεισω ΤΗΛ.αν Γνωρίζετε; Ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Γιώργο. Δεν έχουμε υπόψη μας κάποια σχετική πληροφορία. Θα πρέπει να απευθυνθεις σε φυτώρια της περιοχής σου για να σε βοηθήσουν για λευκή μουριά, κατάλληλη για εκτροφή μεταξοσκώληκα.

  20. eleni manassaki
    17/08/2019

    Έχω μια πολύ όμορφη μουριά (παράγει νοστιμα μαύρα μούρα), την οποία διαμορφώνω σαν ομπρέλα τα τελευταία 4 χρόνια. Δεν γνωρίζω την ηλικία της, υπήρχε όταν μετακόμησα σε αυτό το σπίτι 6 χρόνια πριν. Πριν ένα μήνα μου εμφάνισε τετραδάκτυλο. Έκοψα όσα πιο πολλά μπορούσα φύλλα που είχαν προσβληθεί και την έκανα με διάλυμμα από νερό, οινοπνευμα, ξύδι και πράσινο σαπούνι και μετά ξἐπλύμα με πίεση βραδυνες ώρες. Φαίνεται οτι αυτό το θέμα αντιμετωπίστηκε και αρχίζει να βγάζει βλαστούς στα κλαδιά που είχα κόψει τα φύλλα. Όμως τώρα παρατήρησα οτι μέρος του κορμου ( στην μέση) είναι ξερό και μέσα σε 2 εσοχες έχει κάτι σαν κουκούλι. Υπάρχουν και γάτες στον χώρο που ξύνουν τα νύχια τουσ σε αυτό το σημείο. Τι μπορεί να είναι, τι μπορώ να κάνω προληπτικά? Πως μπορώ να στείλω φωτογραφίες?

  21. Βασιλης.
    08/08/2019

    Καλησπερα, θα ηθελα να μου πειτε, αν γινετε να κανω μεταφυτευση μουριας. Δηλαδη να βγαλω την μουρια που εχω στην αυλη μου, γιατι ειναι 4 χρονων & δεν μπορω να της δωσω την κλιση που θελω γιατι τα κλαρια της, οταν μεγαλωνουν δεν φευγουν προς τα επανω, αλλα προς τα κατω. Λεω να την βγαλω τον Δεκεμβριο με μηχανημα & ολη την ριζα με το χωμα & να φερω την αλλη που ειναι 2 χρονων & ολα τα κλαρια της φευγουν ευθεια & πανω ! Θα μου γινει η μεταφυτευση ?? Και μηπως χρειαζεται να κανω κατι αλλο !! Ευχαριστω.

    • Καλημπέρα Βασίλη. Πραγματικά μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση της μουριάς με εκσκαφή Δεκέμβριο-Ιανουάριο.

  22. ΚΥΡΙΑΚΗ
    01/07/2019

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Έχω δύο μουριές στην αυλή μου περίπου πέντε χρονών σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Η μία έχει πλούσιο φύλλωμα και δείχνει ζωηρή η δεύτερη φέτος έβγαλε μικρά και ασθενικά φύλλα. Τι μπορεί να την πείραξε;
    Επίσης με ποιά δένδρα ή λουλούδια ταιριάζει η μουριά και ποιά μπορεί να την πειράζουν;

    • Καλησπέρα Κυριακή. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με χαλκό και θερινό πολτό τις μουριες σσου καταρχήν και να προσθέσες βιολογικό λίπασμα μήπως και τονώσουμε την ασθενική βλάστηση.

  23. Κώστας Γαλάτης
    13/04/2019

    Καλησπέρα
    Έχω δυο καρποφόρες μουριές ηλικίας 5 ετών. Μπορούν να στειρωθουν ?

    • Καλησπέρα Κώστα! Μπορείς να τις εμβολιάσεις με καλλωπιστική μουριά που δεν΄κάνουν καρπούς αλλά προσφέρουν υπέροχη σκιά.

  24. Κωστας
    19/11/2018

    Μπορει η μουρια να αναπαραχθει με σπορο?
    Πως γινεται η αναπαραγωγη?

    • Καλημέρα Κώστα. Η μουριά μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο αλλά συνήθως τα νεαρά δενδρύλλια που προκύπτουν εμβολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία σε νεαρά δενδρύλλια με μάτι (ενοφθαλμισμό). Η μουριά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που λαμβάνονται την περίοδο του καλοκαιριού χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για να ριζώσουν.

  25. Λεωνίδας
    21/08/2018

    Καλησπέρα
    Θα ήθελα τα φώτα σας, είμαι πυροπληκτος ήμασταν σε ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα υπάρχει περίπτωση να αναγεννηθουν? κι αν όχι τι μου προτείνετε να φυτέψω. Ευχαριστώ εκ τών προτέρων.

    • Καλησπέρα Λεωνίδα.
      Το πευκοδάσος αναγεννάται από τα σπερματα των πεύκων που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και ενεργοποιούνται καθώς απελευθερώνονται από τους κώνους του πεύκου με τις υψηλές θερμοκρασίες της φωτιάς. Τα σπέρματα θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σταδιακά με τις πρώτες βροχοπτώσεις του χειμώνα. Βέβαια για να αναγεννηθεί το δάσος θα περάσουν 15-20 χρόνια.

  26. Φωτης
    24/07/2018

    Εχω δυο μουριες μεγαλες. Εχουν πολλες βεργες , που στο ενδιαμεσω δεν εχουν βγαλλει φυλλα παροτι εχουν ματια . Εχουν φυλλα μονο χαμηλα ,εκει δηλαδη που ξεκινανε , και στις κορφαδες τους , δηλ. στο ενδιαμεσω τους οι βεργες ειναι χωρις φυλλωμα. Μου λενε να τις κοψω στη ριζα τους, εκει που αρχιζουν δηλαδη, διοτι λενε ετσι θα κανει πιο πολυ φιλλωμα την επομενη χρονια. Εγω ομως δεν θελω να τις κοψω , γιατι φοβαμε μηπως κανουν λιγοτερη σκια. Εσεις τι με συμβουλευετε ; Ευχαριστω.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      26/07/2018

      Καλημέρα Φώτη. Θα πρέπει να κλαδέψεις αυστηρά την μουριά, στα τέλη του χειμώνα, για να βγάλει καινούργιους βλαστούς που θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα σου χαρίσουν πλούσιο φύλλωμα για σκιά.

  27. Ακριβή
    17/07/2018

    Η αγαπημενη μου μουρια εβγαλε ξαφνικα σχεδον σε ολα τα φυλλα , καφε σαν σκουρια σημαδακια και τρυπες . Εδειξα τα φυλλα σε γεοπωνο και μου ειπε δεν μπορει να καταλαβει τι ειναι . Εχω ανησυχησει γιατι θεωρουσα οτι ειναι ανθεκτικο απο αρρωστιες δεντρο και φοβαμαι μην χαλασει εντελως . Εχετε να μου προτεινετε κατι ? Ευχαριστω

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      22/07/2018

      Καλησπέρα Ακριβή. Πιθανότατα πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια που έχει προσβληθεί η μουριά σου και θα σου πρότεινα να την ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα.

  28. ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΊΟΥ
    27/06/2018

    Καλημέρα έχω φυτέψει μία μουριά πριν από δύο χρόνια δεν την βλέπω να αναπτύσσεται είναι πολύ αδύνατη πώς μπορώ να την βοηθήσω;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/06/2018

      Καλημέρα Θεόδωρε. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο για να βοηθήσεις την βλαστική ανάπτυξη της μουριάς. Επίσης, δες μήπως δεν στραγγίζει το έδαφος εκεί που είναι φυτεμένη η μουριά και αυτό δυσχεραίνει την αναπτυξη της. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλό το φθινόπωρο να ενσωματώσεις στο χώμα καλοχωνεμένη κοπριά.

      • ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΊΟΥ
        04/07/2018

        Πότε μπορώ να τής βάλω λίπασμα όποτε νάνε η θέλει συγκεκριμένη εποχή;

        • Τα Μυστικά του Κήπου
          06/07/2018

          Κατάλληλη εποχή για τη λιπανση της μουριάς είναι η περίοδος της άνοιξης.

  29. Αθηνα
    16/06/2018

    Καλησπέρα σας. Έχω 2 πλατανομουριες χωρίς καρπούζι 4 ετών.εχουν βγάλει κάτι άσπρα σπιθουρακια στον κορμό. Μπορείτε να μου πείτε αν είναι ασθένεια?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      17/06/2018

      Καλησπέρα Αθηνά. Οι μουριές σου πιθανότατα έχουν προσβληθεί από το έντομο της ψώρας και θέλουν ψέκασμα με θερινό πολτό.

  30. Φραγκισκος
    28/05/2018

    Καλησπερα.Μπραβο σας για το αρθρο πληρες και πολυ χρησιμο! Θα ηθελα λιγο τα φωτα σας για δυο μουριες που εχω στο χωραφι μου. Το εδαφος δεν ειναι οτι καλυτερο δυστυχως πολυ πετρα κι απ’οτι παρατηρω πρεπει να ειναι και αρκετα φτωχο σε θρεπτικα συστατικα..ανα 15 ημερες τους ριχνω 20-20-20 ποτισμα και βρεξιμο στα φυλλα εναλλαξ παρ’ολα αυτα δεν εχουν την αναπτυξη που θα επρεπε ο κορμος τους σημειωνει ελαχιστη αν οχι μηδενικη αναπτυξη απ’την εποχη που τις φυτεψα ενω και το φυλλωμα δεν ειναι ιδιαιτερα πυκνο.Η φυτευση εγινε πριν τρεια χρονια) ευχαριστω!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/06/2018

      Καλημέρα Φραγκίσκο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα σου πρότεινα να αποφύγεις το διαφυλλικό ψεκασμό αρχικά και να επικεντρωθείς στην λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, για παράδειγμα 30-10-10. Καλό θα ήταν στα τέλη φθινοπώρου, να ενσωματώσεις στο χώμα, κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να βελτιώσεις την ποιότητα του χώματος και την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά.

  31. Νικος
    27/05/2018

    Ποτε εμβολιαζουμε την μουρια και με ποιο τροπο;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/05/2018

      Γεια σου Νίκο! Ο εμβολιασμός της μουριάς γίνεται με μάτι (ενοφθαλμισμός) και με μόσχευμα (εγκεντρισμός) την περίοδο της άνοιξης (Απρίλιος, Μάιος).

  32. Χαράλαμπος Σπιγγος
    26/05/2018

    Πότε εμβολιαζοντε οι μουριες και με ποιον τρόπο είναι καλύτερα ? Ευχαριστώ πολύ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/05/2018

      Χαράλαμπε, ο εμβολιασμός της μουριάς γίνεται και με μάτι (ενοφθαλμισμός) και με καλάμι ή μόσχευμα (εγκεντρισμός) την περίοδο της άνοιξης (Απρίλιος, Μάιος). Προλαβαίνεις οριακά.

  33. Χαράλαμπος Σπιγγος
    26/05/2018

    Έχω δύο μουριες μια μεγάλη 45χρόνων και μια μικρή 5χρόνων βγάζουν και οι δύο άσπρα μουρα, έχω βρει μια μουρια που κάνει μαύρα και μεγάλα και θέλω να της εμβολιασω από αυτή. Τι μου συστήνεται να κάνω ? Με μάτια με καλάμια και ποια εποχή είναι κατάλληλη προλαβαίνω τώρα ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  34. Δάρρα Γαρυφαλλια
    19/05/2018

    Καλημέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τα μουρα; Έχω δύο μεγάλες μουριες κάνουν πολλά μούρα και καθε μέρα τα σκουπίζω και αυτά σε μηδεν χρόνο ξαναγεμίζουν την αυλη

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      19/05/2018

      Ναι Γαρυφαλλιά, μπορείς να εμβολιάσεις τη μουριά με είδος καλλωπιστικής μουριάς που δεν βγάζει μούρα.

  35. vlassis
    08/05/2018

    Για σας, η ερωτηση μου ειναι,1η πως γινετε το φυτωριο της μουριας δλδ να φτιαξω δικο μου δεντρο απο την αρχη..2η και αν υπαρχει τροπος να βαλω βεργα και ποιον μηνα, απο δικια μου μουρια ευχαριστω……….ΥΓ. Λενε οτι ειμαι αριστος γνωστης του κλαδεματος…εχω αρκετες μουριες ανω τον 30 ετων ευτυχως χωρις μουρα….και της κλαδευω αρχες Νοεμβριου πριν πεσουν τα φυλλα……………

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      12/05/2018

      Γεια σου Βλάσση. Ο πολλαπλασιασμός της μουριάς γίνεται με μοσχεύματα, που λαμβάνονται το καλοκαίρι και τοποθετούνται σε γλάστρα με ελαφρύ αμμώδες έδαφος. Απαραίτητη είναι η χρήση ορμόνης ριζοβολίας για να εξασφαλίσεις επιτυχία. Σχετικά με το κλάδεμα της μουριάς, συνήθως γίνεται μέσα στο χειμώνα, κατά την περίοδο του ληθάργου. Το κλάδεμα της μουριάς, αρχές Νοεμβρίου, που αναφέρεις, ενέχει τον κίνδυνο, πρώιμης αναβλάστησης μέσα στο χειμώνα, και κάψιμο των φρέσκων τρυφερών κλαδιών από την παγωνιά.

  36. Ντεπυ
    04/04/2018

    Μόλις σας ανακάλυψα και είμαι ευγνώμων για τις πληροφορίες σας. Έχω μια τεράστια υπέροχη Μουριά που καθόλου Και ποτέ δεν έχω περιποιηθεί. Είναι αργά ο μήνας Απρίλιος για κλάδεμα;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      14/04/2018

      Καλημέρα Ντέπυ! H μουριά κλαδεύεται μέσα στο χειμώνα, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο. Καλύτερα να αποφύγεις το κλάδεμα αυτή την εποχή που έχουν ξεκινήσει και κυκλοφορούν οι χυμοί του δέντρου. Σχετικά με το κλάδεμα της μουριάς, όσο πιο αυστηρά κλαδέψουμε την μουριά τόσο περισσότερο φύλλωμα θα έχουμε και μικρότερη παραγωγή μούρων.

  37. Μαρια
    28/02/2018

    Κ Κωστα για μια ακομα φορα θα ηθελα να σας ρωτησω για μια βραχωδη πλευρα στο κτημα με ελιες λογω των βροχων καθε χειμωνα τα χωματα σαθρωνονται τι μπορω να φυτευσω με δυσκολια βεβαια (δεν ειναι πετρωδες η πλαγια) και κατι ακομα η βιγκα που σας ρωτησα για το κλαδεμα ειναι η βιγκα η δαφνη κραμαστη ευχαριστω για την υπομονη σας

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      03/03/2018

      Μαρία, σχετικά με το πρόβλημα αποσάρθρωσης, στον ελαιώνα με το επικλινές έδαφος, θα σου πρότεινα να κάνεις χλωρά λίπανση για να συγκρατήσεις το έδαφος. Θα μπορούσες να σπείρεις βίκο ή κτηνοτροφικό ρεβύθι, στα τέλη του φθινοπώρου, ώστε με την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, να μην φεύγει το χώμα και παράλληλα να εμπλουτίσεις το έδαφος του ελαιώνα σου με θρεπτικά συστατικά. Σχετικά με τη βίγκα κρεμαστή, αναφέρεσαι τελικά στο ποώδες πολυετές αειθαλές, με μακριούς, λεπτούς βλαστούς, ιδανικό για κρεμαστές ζαρντινιέρες αλλά και για εδαφοκάλυψη. Κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *