εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

Το χρυσάνθεμο είναι αγαπημένο λουλούδι που ανθίζει μέσα στο φθινόπωρο και στολίζει τις αυλές και τα μπαλκόνια μας. Το χρυσάνθεμο έχει χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και είναι γνωστό ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι, καθώς είναι ανθισμένο την περίοδο της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Το χρυσάνθεμο έχει καταγωγή από την Κίνα και πλέον υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες χρυσάνθεμων με διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να επιλέξουμε.

 

Τι ποικιλία χρυσάνθεμου να επιλέξω για να φυτέψω;
 
Επιλέξτε χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη για να φυτέψετε σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία παράγουν μικρά άνθη, φυτέψτε τα στον κήπο. Είναι σημαντικό να προμηθεύεστε από τα φυτώρια χρυσάνθεμα με άνθη που δεν έχουν ανοίξει τελείως, προκειμένου να διαρκέσει περισσότερο η ανθοφορία τους. Καλό είναι να μη διαλέγετε χρυσάνθεμα με τελείως κλειστά μπουμπούκια, καθώς λόγω μεταφυτευτικού σοκ (που προκαλεί η μεταφύτευση) μπορεί και να μην ανοίξουν καθόλου.

 

Τι να προσέξουμε όταν μεταφυτεύυουμε τα χρυσάνθεμα;
 
Κατά τη μεταφύτευση του χρυσάνθεμου προσέχουμε να διατηρούμε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες, σπάστε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο και άργιλο για καλή αποστράγγιση.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχουν τα χρυσάνθεμα;
 
Ποτίζετε κανονικά 2-3 φορές τη βδομάδα τα χρυσάνθεμα προσέχοντας να μη βρέχετε τα φύλλα τους. Τα χρυσάνθεμα θέλουν συχνότερο πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και την περίοδο μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών. Δώστε λίπανση στα φυτά σας 2 βδομάδες μετά τη μεταφύτευση, με ένα πλήρες υγρό βιολογικό λίπασμα και επαναλάβετε αρχές άνοιξης και κάθε μήνα εφεξής.

 

Χρειάζεται κλάδεμα και κορφολόγημα το χρυσάνθεμο;
 
Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του χρυσάνθεμου, κορφολογήστε κόβοντας τα ξεραμένα λουλούδια για να αναπτυχθούν τα νέα άνθη αλλά και για να φαίνεται πιο όμορφο το φυτό σας. Όταν όλα τα λουλούδια του χρυσάνθεμου έχουν μαραθεί, κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα του χρυσάνθεμου που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές τους ρίζες.

 

Κι ένα μυστικό για το χρυσάνθεμο
 
Όταν τα χρυσάνθεμα αποκτήσουν ύψος 10-15 εκατοστών κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορείτε να τα αποκόψετε από το μητρικό φυτό, διαχωρίζοντας τα ριζώματα τους. Αφού τα κορφολογήσετε μπορείτε να τα φυτέψετε σε νέες γλάστρες κι έτσι να τα πολλαπλασιάσετε. Τα καινούργια φυτά θα σας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.