εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

Τέσσερα μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες

10 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

Βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια, το φυτό σύμβολο του καλοκαιριού! Αν μας ρωτούσαν ποιο λουλούδι έχει συνδεθεί περισσότερο με το άσπρο και το μπλε των ελληνικών νησιών, σίγουρα θα απαντούσαμε η βουκαμβίλια. Αγαπημένη εικόνα από τις καλοκαιρινές διακοπές, η βουκαμβίλια εντυπωσιάζει με τα εντυπωσιακά χρώματα των λουλουδιών της σε αποχρώσεις του κόκκινου, μωβ, ροζ, λευκού και πορτοκαλί. Η ανθοφορία της βουκαμβίλιας ξεκινάει την άνοιξη και διατηρείται μέχρι το καλοκαίρι. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βουκαμβίλια έχει προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.

 

Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά στη χώρα μας. Φυτεύεται σε κήπους, σε αυλές και σε μπαλκόνια για να μας χαρίσει τη μοναδική ομορφιά της και να απλωθεί σε φράχτη, σε πέργκολα ή σε τοίχο που έχει τοποθετηθεί κάποιο πλαίσιο. Η βουκαμβίλια έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος και τα δέκα μέτρα. Μοναδικό ελάττωμα, τα πολυάριθμα φύλλα της που πέφτουν το χειμώνα και πρέπει να τα καθαρίζουμε από το έδαφος, καθώς και τα αγκάθια που φέρουν κάποιες ποικιλίες βουκαμβίλιας. Ας δούμε λοιπόν τι φροντίδα χρειάζεται η βουκαμβίλια για να αναπτυχθεί και να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορίας της για πολλά χρόνια.

 


Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βουκαμβίλιας;

 

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες βουκαμβίλιας για να επιλέξουμε. Οι νάνες ποικιλίες βουκαμβίλιας (Boungainvillea glabra) είναι ιδανικές για κρεμαστά καλάθια, για εδαφοκάλυψη, ακόμη και για μπονσάι. Επίσης, υπάρχουν και ημινάνες ποικιλίες βουκαμβίλιας που φτάνουν περίπου 1-2 μέτρα σε ύψος, ιδανικές για να φυτευτούν σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς κάποιες από αυτές δεν έχουν αγκάθια. Η πιο διαδεδομένη και γνωστή ποικιλία είναι η μεγάλη βουκαμβίλια (Boungainvillea spectabilis) που φτάνει σε ύψος 6-12 μέτρων με τα διάσημα άσπρα, μωβ, κόκκινα, πορφυρά ή πορτοκαλί λουλούδια.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η βουκαμβίλια;

 

Η βουκαμβίλια αγαπάει τον ήλιο και χρειάζεται πολλές ώρες ηλιοφάνειας για να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά της λουλούδια. Αν φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Η βουκαμβίλια είναι ανθεκτική στη ζέστη, στην ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους, γι’ αυτό μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ευδοκιμεί περισσότερο στις νότιες περιοχές της χώρας και λιγότερο στη βόρειο Ελλάδα ή σε ορεινά μέρη, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα. H βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.

  

Πώς φυτεύουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

 

Για να φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμάμε νάνες ποικιλίες που παρουσιάζουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό, σε θέση προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους. Για τη φύτευση της βουκαμβίλιας επιλέγουμε γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό σύστημα. Προσθέτουμε στη γλάστρα φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει περλίτη, ενώ στη βάση της γλάστρας προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η βουκαμβίλια;

 

Η βουκαμβίλια μέτριες απαιτήσεις σε νερό και δε χρειάζεται να την ποτίζουμε συχνά. Κατά την έναρξη της ανθοφορίας της βουκαμβίλιας, το πότισμα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο και να γίνεται μία φορά τη βδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται συχνότερο πότισμα, δύο φορες την εβδομάδα. Οι μεγάλες σε ηλικία βουκαμβίλιες που έχουν φυτευτεί στο έδαφος και έχουν δημιουργήσει βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα χρειάζονται ακόμη λιγότερο νερό. Την περίοδο του χειμώνα το πότισμα μειώνεται πολύ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση και μειωμένο σχηματισμό λουλουδιών. Οι βουκαμβίλιες που είναι φυτεμένες σε γλάστρα θέλουν περισσότερο νερό από αυτές που έχουν φυτευτεί στο έδαφος.

 

Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη βουκαμβίλια;

 

Η βουκαμβίλια δεν έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να μας δώσει έντονη βλάστηση και πλούσια ανθοφορία. Για βουκαμβίλιες που έχουμε φυτέψει στο έδαφος, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μέσα στην άνοιξη βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξη και τον σχηματισμό λουλουδιών. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και στη μείωση της ανθοφορίας. Για βουκαμβίλιες που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος, ενισχυμένο με σίδηρο και μαγνήσιο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης.

 

Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της βουκαμβίλιας;

 

Οι βουκαμβίλιες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα της βουκαμβίλιας αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από τη βάση της για να τη δυναμώσουμε και να μας δώσει καινούρια βλάστηση και πολλά λουλούδια. Όταν κλαδεύουμε βουκαμβίλια που έχει διαμορφωθεί σε φράκτη θέλει σχετικά πιο αυστηρό κλάδεμα για να διατηρηθεί το σχήμα της. Το αυστηρό κλάδεμα μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς προκαλεί ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση. Επίσης, νεαρά φυτά βουκαμβίλιας κλαδεύονται αρκετά χαμηλά αν θέλουμε να διαμορφώσουν πιο χοντρό κεντρικό βλαστό.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας;

 

H βουκαμβίλια πολλαπλασιάζεται κυρίως με την μέθοδο των μοσχευμάτων, ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά βουκαμβίλιας και από σπόρο. Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βουκαμβίλιας με εύκολο και οικονομικό τρόπο.

 
– Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας με σπόρο
 

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος, ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα συλλέγοντας τους σπόρους που σχηματίζονται στο κέντρο του άνθους κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Αφού μαζέψουμε τους σπόρους και τους αφήσουμε για λίγες μέρες να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο, μπορούμε να τους διατηρήσουμε και να τους φυτέψουμε στις αρχές της επόμενης άνοιξης. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι σπόροι της βουκαμβίλιας μπορεί να χρειαστεί και ένα μήνα μέχρι να φυτρώσουν.

 
– Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας με μοσχεύματα
 

Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας γίνεται με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που κόβουμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Προτιμούμε να κόβουμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν ανθοφορία. Αφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του μοσχεύματος, το φυτεύουμε σε γλάστρα που γεμίζουμε με φυτόχωμα και περλίτη σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον 5-6 εβδομάδες μέχρι να ριζώσουν. Για καλύτερα αποτέλεσματα κατά τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχευμάτος.

  

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη βουκαμβίλια;

 

Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Σε περίπτωση προσβολής από το έντομα της μελίγκρας, του αλευρώδη, της λιριόμυζας και του τετράνυχου, ψεκάζουμε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας που δημιουργεί καφέ ή σκούρες κόκκινες κηλίδες στα φύλλα της βουκαμβίλιας, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού. Τέλος, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας της βουκαμβίλιας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικής ασθένειας.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

 

Το υπερβολικό πότισμα, η ξηρασία, οι θερμοί άνεμοι, καθώς και η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσουν την απότομη πτώση των φύλλων και των λουλουδιών της βουκαμβίλιας, είτε είναι φυτεμένη σε κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

 

Περισσότερα λουλούδια και αναρριχώμενα φυτά

 
Τα πιο όμορφα αναρριχώμενα φυτά για κήπο και μπαλκόνι
Λουλούδια που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη
Ανθεκτικά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Γιασεμί, 8 μυστικά για τη φροντίδα του γιασεμιού
Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί
Κίτρινο γιασεμί, συμβουλές φροντίδας
Πασιφλόρα ή ρολογιά, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Φούλι, το αραβικό γιασεμί
Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί
Αγιόκλημα, ένα αρωματικό αναρριχώμενο φυτό
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (89)

σχολιαστής
Μαίρη 27 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημέρα σας!
Το site σας είναι πολύ χρήσιμο και σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
Η μπουκαμβίλια μου είναι φυτεμένη σε πιθάρι στο μπαλκόνι μου στη βόρεια Ελλάδα, είναι ένα μέτρο με υγιή φύλλα και φούξια άνθη και ψηλώνει συνεχώς. (Ύψος: 1,15 εκ.) Πώς μπορώ να τη διατηρήσω το χειμώνα στο μπαλκόνι μου για να την χαρώ την επόμενη άνοιξη; τι μέτρα προστασίας πρέπει να λάβω; τι υλικά θα χρειαστώ;
Σας ευχαριστώ κ πάλι!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Μαίρη. Η βουκαμβίλια θα δυσκολευτεί με την παγωνιά του χειμώνα, στη βόρεια Ελλάδα και καλό είναι να την προστατεύσεις με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα ή δίχτυ που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστίνα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Χαίρετε! Συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά σας και τις χρήσιμες συμβουλές!
Θα χρειαστώ τη συμβουλή σας σχετικά με ανεπιθύμητους εχθρούς που τρώνε τα φύλλα της βουκαμβίλιας μου. Την έχουμε στο μπαλκόνι οπότε δυσκολεύομαι να καταλάβω τί είναι και πώς να δράσω για την αντιμετώπισή τους. Δεν είναι δαγκωμένο ολόκληρο το φύλλο αλλά κυρίως τα πλαϊνά. Ίσως κάμπια;
Ποιον τρόπο θα μου προτείνατε για να το αντιμετωπίσω;

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Σουλα 6 Σεπτεμβρίου 2020

Ποτέ μπορώ σε απάνεμο μέρος στην Χαλκιδικη μπροστά στην θάλασσα να φυτέψω βοκαμβίλιες δηλ ποιο μήνα Ευχαριστώ .

Απάντηση
σχολιαστής
ΧΡΥΣΑΦΗΣ 31 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά. Πήρα φέτος πριν το καλοκαίρι μια βουκαμβίλια σε γλάστρα. Την μεταφυτευσε κατευθείαν ο πατέρας μου σε μια λίγο μεγαλύτερη γλάστρα με φυτόχωμα και λίγη κοπριά και μέσα σε 20 ημέρες έπεσαν όλα της τα άνθη. Τις τελευταίες 15 ημέρες έβγαλε ξανά άνθη μόνο ο ένας κορμός από τους δύο που έχει αλλά στον άλλον έχουν αρχίσει τα φύλλα να μαλακώνουν και να κοιτάνε προς τα κάτω. Την έχω σε ένα μικρό δωματιάκι στο μπαλκόνι, το οποίο αεριζεται από τα παράθυρα και ο ήλιος την χτυπάει δυο ώρες το πρωί. Τι κάνω λάθος και τι μου προτείνετε να κάνω από εδώ και πέρα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Χρυσάφη. Η βουκαμβίλια ευδοκιμεί καλύτερα σε εξωτερικό περιβάλλον που να έχει καλό αερισμό με αρκετή ηλιοφάνεια. Θα σου πρότεινα να βγάλεις την βουκαμβίλια έξω από το δωματιάκι για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Επίσης, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στη βουκαμβίλια και πότιζε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 20 Αυγούστου 2020

Από τι εξαρτάται το χρώμα λουλουδιών της βουκανβιλιας και πως μπορω να το αλλάξω. Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 10 Αυγούστου 2020

Καλησπερα συγχαρητηρια για τις απιθανες συμβουλες σας εχω την βουκαμβιλια σε ηλιολουστο μερος του μπαλκονιου μου με αρκετο ηλιο εχει αρκετα λουλουδια αλλα οταν αργησω να την ποτισω δηλ 1 φορα την εμδομαδα εχει πτωση των φυλλων χωρις να ζεραινονται.Μηπως θελει ποιο πολυ ποτισμα επειδη το κτυπαει ο ηλιος!! ευχαριστω πολυ

Απάντηση
σχολιαστής
Βασίλειος 3 Αυγούστου 2020

Θα μπορούσατε να μου πείτε τι χώμα χρειάζεται να χρησιμοποιήσω για φύτεψη βουκαμβίλιας σε πιθάρια? Διαπίστωσα ότι το χώμα (κομπόστ χώμα) που μου είχαν δώσει από το φυτώρειο δεν είχε τα σωστά αποτελέσματα, και μετά από μεγάλη έρευνα που έκανα είδα ότι η βουκαμβίλια χρειάζεται ένα μείγμα χώματος με πάρα πολύ καλή αποστράγγιση που να μην κρατάει υγρασία. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε?

Απάντηση
σχολιαστής
ευα 21 Ιουλίου 2020

Καλησπερα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας!! Ειναι πολυ βοηθητικα αυτα που ανεβαζετε για εμας τους νεους στην κηπουρική!
Εχω μια βουκαμβίλια σε γλαστρα και ποτιζω δυο φορες την εβδομάδα. Σημερα το μεσημερι ειδα οτι εχει ρίξει σχεδον ολα τα φυλλα της αλλα όχι τα ανθη της ενω χθες το βράδυ ηταν μια χαρα!
Τι μπορω να κανω για να την συνεφερω? Θα μπορεσει να ξαναβγαλει τα φυλλα της?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!! Καλο υπολοιπο καλοκαιριου!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Ιουλίου 2020

  Καλημέρα Εύα. Η πτώση των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή λίπανση. Εξασφάλισε ότι στραγγίζει η γλάστρα της βουκαμβίλιας το νερό που περισσεύει. Πότισε με υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού της βουκαμβίλιας για να ξαναβγάλει φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
λενα 4 Ιουλίου 2020

Καλησπερα σας, ειστε αξεπεραστοι.. μπραβο σας που μας βοηθατε. Η βουκαμβιλια στον φραχτη μου ειναι πολλων χρονων, εδω και ενα μηνα περιπου αρχισαν να ξεραινονται τα ανθη, και τωρα εχουν ξεραθει σχεδον ολα, χωρις να πεφτουν. την ποτιζω μια φορα την εβδομαδα. επειδη ελλειπα μερικα χρονια, ενας γειτονας μου ειπε οτι και περσυ το καλοκαιρι ενω ηταν φουντωμενη, παλι ξεραινονταν τα λουλουδια της. μπορειτε να προτεινετε κατι? σας ευχαριστω εκ των προτερων.

Απάντηση
σχολιαστής
Απόστολος 30 Μαΐου 2020

Καλησπέρα. Είναι σωστό να αφαιρούμε τους «λαίμαργους» που πετάγονται κατά διαστήματα και είναι κάπως ακαλαίσθητοι (χαλάνε το σχήμα), ακόμα κι αν δεν είναι περίοδος κλαδέματος? Επίσης, οι λαίμαργοι αυτοί αναμένεται να αποκτήσουν κι αυτοί χρωματιστά φύλλα/λουλούδια. ή απλά τρώνε δύναμη από το φυτό? Για την ώρα (τέλη Μάη) είναι όρθιοι, μαλακοί βλαστοί, χωρίς χρωματιστά φύλλα και λουλούδια – γενικώς κάπως παράταιροι!

Απάντηση
σχολιαστής
Ευτυχία 19 Μαΐου 2020

Καλησπέρα. Αγόρασα μια βοκαμβίλια την οποία την μεταφύτεψα κατευθείαν σε μεγάλη γλάστρα και την έβαλα στο μπαλκόνι σε σημείο πολύ φωτεινό ειδικά κάποιες ώρες του μεσημεριού που ο ήλιος την βλέπει πολυ έντονα. Διάβασα για το πότισμα οπότε την πότισμα μόνο δύο φορές. Και είδα ότι έχουν αρχίσει και τα φύλλα είναι προς την κάτω κατεύθυνση μαλακά και αρχίζουν να κίτρινιζουν, ενώ τα άνθη ξεραίνονται. Τι φταίει;

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 18 Μαΐου 2020

Καλημερα απο Ροδο συγχαρητηρια για τις τελειες συμβουλες για ολα τα φυτα !! Εχω μια βοκαμβιλια εδω κ 1/1/2 χρονο το υψος της ειναι 1.80 ειναι πανω στο τοιχο μου στη βεραντα εχω αρκετα φως και ηλιο στη μιση βεραντα αλλα η βοκαμβιλια δεν ανθιζει αρκετα η περιποιηση του νερου ειναι 1 φορα την εμδομαδα τα φυλλα ειναι αρκετα κ πλουσια!! τι μπορω να κανω για να ανθιζει?θα προσπαθησω να βγαλω μια φωτογραφια ευχαριστω πολυ!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρθα Νικολαρα 13 Μαΐου 2020

Καλημερα.Πριν λίγες μέρες έλαβα ως δώρο γενεθλίων μια πολύ όμορφη μπουκαμβιλια!θα ήθελα αν είναι εύκολο να με βοηθήσετε με την φροντίδα της καθώς κατοικώ στην Νορβηγία και δεν ξέρω πως να συμπεριφερθω σε ένα τόσο δικό μας φυτό σε αυτό το ιδιετερο (κρυο)κλίμα .μπορω να την φυτέψω έξω και με κάποιο τρόπο να την προστατέψω τον χειμώνα;ή πρέπει να μπει σε γλάστρα που το χειμώνα να μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο;είναι τόσο όμορφη και γεμάτη λουλούδια !!
Σας ευχαριστω εκ των προτέρων
Μαρθα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Μαΐου 2020

  Καλημέρα Μάρθα. Για την περιοχή της Νορβηγίας που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, Θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει σε εσωτερικό χώρο η βουκαμβίλια και να την βγάζεις σε εξωτερικό χώρο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 11 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας,
Καταρχήν συγχαρητήρια για την άψογη περιγραφή σας που δίνετε σχετικά με τα φυτά στα άρθρα που ανεβάζετε καθημερινά. Μία κόκκινη βουκαμβίλια που έχω την έβαλα τον χειμώνα μέσα στο σπίτι, καθώς δεν είχα χώρο να την βάλω κάπου αλλού. Αφού η θερμοκρασία ήταν ιδανική, γέμισε κόκκινα άνθη τον Φεβρουάριο. Στα μέσα Μαρτίου τα έριξε και την κλάδεψα τα κλαδιά της στο 1/3 του μήκους .
Έπειτα αφού την μετέφερα πάλι έξω δεν έκανε τίποτα και περίπου στο τέλος του Απριλίου γέμισε όλο κορυφές, όμως δεν έχει μπουμπούκια. Την ρίχνω υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες. Θα βγάλει άνθη ή αφού έβγαλε τον χειμώνα δεν ξανά βγάζει. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ορτανσίες θα βγάλουν μπουμπούκια καθώς δεν έχουν βγάλει ακόμα ενώ κάθε 2 εβδομάδες προσθέτω λίπασμα ανθοφορίας. Πότε θα βγάλουν;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Μαΐου 2020

  Καλημέρα Θάνο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, να πούμε ότι το πολύ αυστηρό κλάδεμα της βουκαμβίλιας μπορεί να αποτελέσει αιτία σημαντικής μείωσης της ανθοφορίας. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα της βουκαμβίλιας και εξασφάλισε της ηλιοφανή θέση προφυλαγμένη από ανέμους και θα σου χαρίσει ξανά την υπέροχη ανθοφορία της. Σχετικά με την ορτανσία, χρειαζόμαστε φωτεινή θέση που δεν την κτυπά απευθείας ο ήλιος για να βγάλει μπουμπούκια. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της ορτανσίας σστο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 1 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας! Έχω κάδο κομποστοποίησης με σκουλήκια και έχω μαζέψει υγρό λίπασμα σε ένα μπουκάλι. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω στη βουκαμβίλια μου (είναι σε γλάστρα) και σε ποια αναλογία με νερό; Σας ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Yiota 1 Μαΐου 2020

Καλημέρα και καλό μήνα! Φανταστική η σελίδα σας! Συγχαρητήρια!!! Είμαι φανατική ακόλουθος! Έχω μια βοκαμβίλια σε γλάστρα και ενώ είχε ανθίσει υπέροχα, μέσα σε τρεις μέρες έριξε τα λουλούδια της και αυτά που έμειναν μοιάζουν μαραμένα. Τις τελευταίες μέρες φυσούσε πάρα πολύ. Παίζει ρόλο αυτό; Την ποτίζω όταν δω το χώμα στεγνό. Τι έκανα λάθος; Τι πρέπει να κάνω για να συνέλθει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2020

  Καλημέρα Γιώτα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η βουκαμβίλια θέλει ηλιοφανή θέση και προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους και ίσως γιαυτό έπεσαν τα λουλούδια της. Επίσης, πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά γιατί ρίχνει τα λουλούδια της.Για να την βοηθήσεις, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιωργος 30 Απριλίου 2020

Καλησπέρα.
Αγόρασα σήμερα μια μπουκαμβίλια, άγρια μου είπαν, 1,80 υψος., ( έχει αγκάθια) και με απαλό μωβ χρώμα τα λουλούδια της.
Λουλούδια έχει πολλά, ακόμα και σχεδόν στην άκρη των νέων βλαστών, οι οποίοι είναι με έντονη αναπτυξη!
Κάνει να την μεταφυτευσω σε μεγαλύτερη γλάστρα τώρα? (Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η γλάστρα?) Ή να περιμένω το φθινόπωρο? (Περυσι αγόρασα νανα ποικιλία, Σεπτέμβριο μήνα, και μόλις κάναμε μεταφύτευση έριξε όλα της τα κόκκινα υπέροχα άνθη).
Ευχαριστώ, Γιωργος

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 11 Απριλίου 2020

Γεια σας! Καταρχήν συγχαρητήρια για το site σας, είναι το προσωπικό μου εγχειρίδιο. Συνεχίστε έτσι!
Αγόρασα μια βουκαμβίλια και από λάθος συνεννόηση με το φυτώριο την έβαλα σε γλάστρα με φυτοχωμα για οξυφυλλα και έξτρα σίδηρο.
Θα έχω πρόβλημα?

Απάντηση
σχολιαστής
Δήμητρα 6 Μαρτίου 2020

Γεια σας, είμαι σχεδόν άσχετη με τα φυτά και θέλω να ρωτήσω το εξής:
Θέλω να φυτέψω μια βουκαμβιλια στο εξοχικό μας, τώρα Μάρτιο μήνα είναι καλή εποχή?
Πόσο μεγάλο πρεπει να είναι το φυτό όταν το αγοράσω, για να πιάσει σίγουρα?
Αν την ποτιζω μόνο ΣΚ είναι εντάξει?
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 9 Δεκεμβρίου 2019

Γεια σας και πάλι,
Πριν από μία εβδομάδα, περίπου μετέφερα τις βουκαμβίλιες μου σε εσωτερικό χώρο για να τις προστατέψω από το κρύο.Όμως, ξεκίνησαν να ρίχνουν απότομα τα φύλλα τους και τα μπουμπούκια τους. Μερικά από αυτά, καθώς και λίγα φύλλα κοντά στην κορυφή, παρουσιάζουν μαύρισμα, «πανιάζουν» και πέφτουν. Πρέπει να ανησυχώ ή είναι κάτι φυσιολογικό; Αν δεν είναι τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσω; Επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις γρήγορες και κατατοπιστικές απαντήσεις που δίνετε κάθε φορά. Τέλος, αξίζει να σημειώσω ότι χάρη σε εσάς έχουν αναστηθεί όλα τα φυτά μου.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Η βουκαμβίλια χάνει το φύλλωμα της το χειμώνα και είναι φυσιολογικό. Αν τις μεταφέρεις σε εσωτερικό χώρο, λόγω κακού αερισμού ή λόγω θερμαντικών υλικών συνήθως κιτρινίζουν ή μαυρίζουν τα φύλλα της και πέφτουν. Δεν μπορείς να τις προστατεύσεις τόσο πολύ αν τις βάλεις σε εσωτερικό χώρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 6 Δεκεμβρίου 2019

Καλησπέρα σας,
Η βουκαμβίλια μου έχει ελάχιστα φύλλα που δεν έχουν έντονο πράσινο, βαθύ χρώμα. Επίσης, μερικά έχουνε στην επιφάνειά τους, ένα απαλό κίτρινου χρώματος στίγμα, που μοιάζει λες και χύθηκε κάτι πάνω τους. Αρκετά από αυτά πέφτουν και μερικά από τα κλαδιά της είναι γυμνά. Τι ευθύνεται για αυτό και πως θα το αντιμετωπίσω;
Σχετικά με τα κλαδιά της, έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ (2m) και το φυτό από το βάρος τους γέρνει. Να τα κλαδέψω, ναι ή όχι και αν ναι, ποια εποχή πρέπει,τώρα, ή αργότερα προς την άνοιξη.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Δεκεμβρίου 2019

  Κλάδεψε την βουκαμβίλια στα τέλη Φεβρουαρίου αφου περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Θα μπορούσες να ψεκάσεις μα διάλυμα χαλκού μετά το κλάδεμα για απολύμανση απο μυκητολογικές ασθένειες που πιθανότατε έχει προσβληθεί το φύλλωμα της. Συμπληρωματικά, θα προσθέσεις στην βουκαμβίλια σου λίπασμα για σνάπτυξη και ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 15 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα σας,

Χάρης στις χρήσιμες συμβουλές σας η βεράντα μου είναι καταπράσινη, με μεγάλη ανθοφορία. Τα φυτά μου είναι γεμάτα ζωντάνια με πλούσιο φύλλωμα.
Οι περσινές βουκαμβίλιες ( οι οποίες είχαν παγώσει ) αναβλάστησαν από την βάση του κορμού, έβγαλαν πολλά φύλλα και λουλούδια. Φέτος, αγόρασα και άλλες τρεις βουκαμβίλιες από το φυτώριο με πολλά λουλούδια . Οι δύο καινούργιες βουκαμβίλιες εξακολουθούν να δίνουν ανάπτυξη όμως στην μία μαράθηκαν τα φύλλα της, κιτρινίζουν και πολλά πέφτουν. Έξυσα τα μικρά κλαδάκια και εσωτερικά είναι χλωρά. Πρέπει να σημειώσω πως την χτυπούσε η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Πιστεύετε ότι φταίνε οι θερμοί άνεμοι γι αυτό ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Θάνο και χαιρόμαστε πολύ που έχεις φτιάξει ένα υπέροχο κήπο στη βεράντα σου. Σχετικά με το ερώτημα σου, είναι σίγουρο ότι η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην βουκαμβίλια σου. Βέβαια, καλό θα είναι να βεβαιωθείς ότι και η γλάστρα που έχεις τη βουκαμβίλια στραγγίζει το νερό καθως λόγω υπερβολικού ποτίσματος μπορεί να προκληθεί φυλλόπτωση. Σε κάθε περίπτωση, μετέφερε τη γλάστρα με τη βουκαμβίλια σε άλλη θέση, κλάδεψε την για να αναβλαστήσει ξανά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Triantafyllia 15 Αυγούστου 2019

Η μπουκαμβίλια μου, την αγόρασα φέτος, είναι σε γλάστρα μικρή και έχει μεγαλώσει πολύ, είναι τρία μέτρα και… Είναι υγείες φυτό, τώρα άνθισε. Πότε να της αλλάξω γλάστρα; Ευχαριστώ!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Τριανταφυυλλιά. Θα έπρεπε να είχεις κάνεις την μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα πριν ανθίσει. Περιμένε μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία της και να την βάλεις σε μεγαλύτερη γλάστρα μέσα στο φθινόπωρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης Παυλιδης 7 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα…
Θα ήθελα να ενημερωθώ για ένα μεγάλο λάθος που έκανα στις μποκαμβολιες μου.
Ενώ είχαν μεγάλη ανάπτυξη όταν έφυγα με άδεια Από την δουλειά τις πότησα παρά πολύ με αποτέλεσμα αυτές που δεν ήταν πολύ εκτεθειμένες στον ήλιο έπεσαν όλα τα φύλλα και δείχνει να έχουν μαραθεί.ο κορμός είναι υγείες Ενώ ο μισός οπτικά φαίνεται σαν ξερός μέσα είναι χλωρος..
Υπάρχει καμια περίπτωση να τις σώσω με καποιον τρόπο…?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων..!!

Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλική 18 Ιουνίου 2019

Χαίρετε και πάλι! Είμαι η Βασιλική, σας είχα ξαναπροσεγγίσει για την μπουκαμβίλια μου πριν λίγους μήνες. Δυστυχώς φέτος ο χειμώνας έφτασε μείον 10 βαθμούς Κελσίου σχεδόν και έχω την αίσθηση ότι το φυτό πάγωσε, καθώς δεν είχα χώρο να τη βάλω στο σπίτι…Δεν έχει βγάλει ούτε φύλλα ούτε άνθη ακόμα, αν και το κλάδεψα την άνοιξη. Πώς μπορώ να καταλάβω αν πάγωσε όντως; Ευχαριστώ και πάλι, για τον χρόνο σας και την πολύτιμη προσφορά σας μέσω του σάιτ. Να’στε καλά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Ιουνίου 2019

  Βασιλική κλάδεψε το βλαστό της βουκαμβίλιας και αν παραμένει πράσινος εσωτερικά, σημαίνει ότι μπορεί να ξαναβλαστήσει έστω και αργότερα. Πρόσθεσε υγρό λιπασμα ανάπτυξης κάθε 2 βδομάδες για να την βοηθήσεις να αναπτυχθεί.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 11 Ιουνίου 2019

Καλησπέρα έχω μια μπουκαμβίλια φυτευμένη στον κήπο εδώ και 15 χρόνια με κορμό διαμέτρου 20 εκ. όλα αυτα τα χρόνια έχει ελάχιστα λουλούδια μολονότι τα κλαδιά της ξεπερνούν τα 4 μέτρα είναι πολύ το φύλωμάτης αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανθοφορία την κλαδεύω συνεχώς, τι φταίει μήπως είναι άγρια; και πέστε μου μπολιάζεται με άλλο είδος που βγάζει άνθη; Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 17 Απριλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Συγχαρητήρια για το καινούργιο σας βίντεο που αφορά τις λεμονιές.
Οι βουκαμβίλιες μου εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου χωρίς να έχουν πετάξει ούτε ένα νέο φυλλαράκι. Τον Φεβρουάριο που τις κλάδεψα ο κορμός εσωτερικά ήταν πράσινος. Όμως τώρα που έκοψα ένα μικρό κλαδάκι και το παρατήρησα, έχει γίνει χρώμα κίτρινο που με δυσκολία διακρίνεται το πράσινο.
Έπειτα έξυσα ελαφρώς κάτω κάτω τον κορμό της βουκαμβίλιας και ήταν χρώμα καφέ ανοικτό. Το ξύλο φαίνεται ξερό αλλά έχει αρκετά μικρά ματάκια (όχι μπουμπούκια) που δεν παρουσιάζουν ανάπτυξη.
Τι να κάνω; Να περιμένω τη νέα βλάστηση στα κλαδιά τους, την αναβλάστηση τους από χαμηλά, ή έχουν παγώσει με την θερμοκρασία να είχε πέσει στους -5C.
Θα χαρώ να μου απαντήσετε σύντομα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια για το βίντεο μας για την καλλιέργεια της λεμονιάς.. Καταρχήν, η φετινή χρονιά είναι όψιμη και καθυστερεί η έναρξη της νέας βλάστησης. Πιθανότατα, η βουκαμβίλια σου έχει παγώσει και ξεραθεί η ακραία βλάστηση μετά το κλάδεμα. Θα σου πρότεινα να την κλάδέψεις εκ νέου για να αναβλαστήσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 25 Μαρτίου 2019

Γεια σας,
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέτετε για να απαντάτε στις απορίες των αναγνωστών σας.
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τις βουκαμβίλιες μου και θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε αυτό.
Ηλικιακά τα φυτά μου μπαίνουν στο δεύτερο χρόνο τους αλλά μέχρι στιγμής ( 25/03/2019) δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής. Να σημειώσω ότι το Χειμώνα τις άφησα έξω. Η θερμοκρασία είχε πέσει περίπου στους -5C. Επίσης τις κλάδεψα στα μέσα Φεβρουαρίου και διαπίστωσα ότι οι κορμοί τους ήταν μέσα πράσινοι.
Το ερώτημα μου είναι γιατί δεν έδωσαν μέχρι στιγμής σημάδια ζωής;Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν παγώσει και αν όχι πότε νομίζετε ότι θα ανοίξουν.
Θα χαρώ να λάβω σύντομα την απάντηση σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Αφού ο κορμός της βουκαμβίλιας παραμένει πράσινος, λογικά θα αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη. Μέχρι τέλος Απριλίου θα πρέπει να δείξουν ανάπτυξη της νέας βλάστησης. Πιθανότατα ταλαιπωρήθηκαν αρκετά λόγω του έντονου φετινού χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλική 11 Δεκεμβρίου 2018

Χαίρετε! Συγχαρητήρια και ευχαριστήρια για το σάιτ σας!

Έχω μια μπουκαμβίλια -εδώ στην ακριτική Αλεξανδρούπολη- σε γλάστρα. Είναι μικρό σχετικά ακόμα το φυτό, περίπου 2 μέτρα ύψος αλλά με μικρή βλάστηση, κόκκινη αγκαθωτή. Πρόσφατα μου έφεραν ένα λιλιπούτειο αναρριχώμενο μισοπεθαμένο, δεν ξέρω καν πώς το λένε, και το έβαλα αυθόρμητα μέσα στη γλάστρα της μπουκαμβίλιας. Παρ’ελπίδα επέζησε κι άρχισε να βγάζει φυλλαράκια. Ερώτηση : υπάρχει λέτε περίπτωση να επιβαρύνει το αναρριχώμενο την μπουκαμβίλια όταν μεγαλώσει, να την πνίξει ή κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Δεκεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Βασιλική κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να αφήσεις για λίγο καιρό το αναρριχώμενο φυτό σου μέσα στη γλάστρα με τη βουκαμβίλια για να ριζώσει καλύτερα τώρα το χειμώνα, αλλά στις αρχές της άνοιξης να το μεταφυτεύσεις σε διαφορετική γλάστρα για νε αναπτυχθεί καλύτερα και να μην επιβαρυνθεί και η βουκαμβίλια.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βασιλική 11 Δεκεμβρίου 2018

   Οπότε την άνοιξη απλά το τραβάω για να το ξεριζώσω ή κάπως αλλιώς?

   Απάντηση
σχολιαστής
Αθανάσιος Τσαλακανιδης 17 Οκτωβρίου 2018

Χαίρετε
Η πεθερά μου ζεί στην βόρεια Βουλγαρία και της αρέσει η μπουκαμβίλια.Αν είναι σε γλάστρα και τον χειμώνα μπει σε κλειστό χώρο έχει φόβο να παγώσει?Αν τυλιχθεί με θερμομονωτικό ύφασμα έχει περισσότερες ελπίδες να αντέξει?

Απάντηση
σχολιαστής
Θεοδώρα 30 Σεπτεμβρίου 2018

Καλησπερα, τον μαιο του 2018 αγορα απο ανθοεκεθση μοκανβιλια, ειχε λουλουδια κατα τη διαρκει τ καλικαιρου επεσαν και αρχισε να δινει υψος. σημερα π μιλαμε, εχει ξεπερασει τα 2 μετρα!!Το προβλημα μου ειναι πως ειναι φυτεμενη σε γλαστρα σε μπαλκονι, ακουμπαει πλεος πανω στην τεντα και εχει παρει κληση.Δεν μπορω να μεταφερω τη γλαστρα σε αλλο σημειο του μπαλκονιου γιατι αλλιως δεν θα την χτυπαει ο ηλιος.Τι πρεπει να κανω; Αν την κοψω θα μου μαραθει; Να σημειωσω οτι λογο βαρους αναγκστικα εχω δεσει τον κορμο της στα καγκελα. Ευχαριστω πολυ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Θεοδώρα. Κλάδεψε τη βουκαμβίλια στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πολύ καλά έκανες και έδεσες τον κορμό της στα κάγκελα για καλύτερη στήριξη ειδικά τώρα που πλησιάζει και ο χειμώνας.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΕΦΗ 17 Σεπτεμβρίου 2018

Καλησπέρα σας!!Έκοψα την βουκαμβίλια που είχα στον κήπο μου γιατί είχε φυτευτεί δίπλα στη κολώνα της πολυκατοικίας που στηρίζονται τα θεμέλια.Θα ήθελα να σας ρωτησω αν υπάρχει τρόπος να βγάλω και τον κορμό που έμεινε μαζί με τις ρίζες της για να μην ξαναβγεί στο ίδιο σημείο , δεν μπορω να σκάψω , το χώμα είναι ξερό.Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Έφη. Μπορείς να ποτίσεις καλά για να μαλακώσει το χώμα και μετά να προσπαθήσεις να βγάλεις τις ρίζες. Διαφορετικά, ίσως με έναν μικρό εκσκαφέα να βγάλεις τις ρίζες, αν μπορεί να προσεγγίσει το σημείο. Μια άλλη επιλογή είναι να άλείψεις τις τομές της βουκαμβίλιας που έχεις κάνει με χημικό ζιζανιοκτόνο για να μην ξαναβγούν βλαστοί. Βέβαια, καλό είναι να αποφεύγουμε τα χημικά σκευάσματα στον κήπο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κορνηλία Τσενέ 24 Αυγούστου 2018

Καλήμέρα.Μπουκαμβίλια 3 χρόνων σε γλάσττρα ,σε θέση προσήλια ,που λιπαίνεται την άνοιξη, ανθοφορεί και μέχρι τον Ιούλιο έδινε την εντύπωση υγειούς φυτού…..ξαφνικά τα φύλλα της εδειχναν να «λιποθυμούν» ακόμη και ποτισμένη όταν ήταν.Το σύμπτωμα αυτό των φύλλων γίνεται εντονότερο και μερικα ξεραίνονται.Μπορείτε να διαγνώσετε το αίτιο της αρρώστειας;Προλαβαίνω τα χειρότερα.; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Κορνηλία.
  Πιθανότατα η βουκαμβίλια σου χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ρίζωμα της. Λόγω του πυκνού ριζικού συστήματος, ακόμα και όταν πότιζες η βουκαμβίλια δεν μπορεί να απορροφήσει νερό ούτε και τα θρεπτικά στοιχεία του λιπάσματος που έβαζες. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάντυ 7 Αυγούστου 2018

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το όμορφο blog! Έχω μια μπουκαμβίλια σε γλάστρα που καλά πηγαίνει γενικώς δηλαδή έχει και φύλλα και μου άνθισε αλλά έχει στα φύλλα της καμμενες ξερές περιοχές που τα σχέδια τους είναι σαν πιτσιλιες σαν να έχει στάξει κάτι πάνω. Τέτοια φύλλα έχει συνολικά όλο το φυτό και σκέφτηκα ότι είναι καψίματα λόγω ζέστης. Μπορεί να είναι ασθένεια; εχω παρατηρήσει επισης οτι τα φυλλα της συχνά δείχνουν ότι διψαει το φυτό κοιτώντας προς τα κάτω ενώ το χώμα της έχει υγρασία ακόμα. Την εχω σε δυτικό μπαλκόνι με τέντα δεν την χτυπάει άμεσα ο ήλιος πέρα από ελάχιστα σημεία της.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μάντυ.
  καλό έιναι να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών για να τονώσεις τη βλάστηση της βουκαμβίλιας την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού λόγω υψηλών θερμοκρασιών ενώ ο ψεκασμός με υγρό γλυκονικό χαλκό θα βοηθήσει στην αποφυγή μυκητολογικών ασθενειών. Πάντως το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας μπορεί να φέρει σημάδια στο φύλλωμα της βουκαμβίλιας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια Κρεβετζακη 6 Αυγούστου 2018

Εχω φυτεψει τους τελευταιους δεκα μηνες στο κηπο μου βουκαβιλια η οποια βγαζει συνεχως φυλλα τα οποια δειχνουν υγιη αλλα δεν εχει βγαλει ποτε λουλουδια , γτ συμβαινει αυτο ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Η βουκαμβίλια θέλει ηλιοφανές σημείο για να ανθοφορήσει ενώ το υπερβολικό πότισμα μειώνει την πιθανότητα ανθοφορίας. Μείωσε λοιπόν το πότισμα της βουκαμβίλιας και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Απόφυγε τη λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνία).

  Απάντηση
σχολιαστής
Dora D 2 Αυγούστου 2018

Καλησπέρα,

Οταν λέμε «μοσχεύματα» εννοούμε κλαδιά μεγάλα (πράσινα βέβαια) ή σχετικά μικρά? Ποιο είναι το ιδανικό μήκος κ από που πρέπει να το κόψω? Από το σημείο που έχει βγει (μάτι αν το λέω σωστά). Αύγουστο μήνα γίνεται? Αν και μου φαίνεται απίστευτο να «δημιουργήσω» νέο δέντρο από κλαδί, θα ήθελα πολύ να προσπαθήσω!
Ποιο είδος βουκαμβίλιας πολλαπλασιαζεται πιο εύκολα? Να προσπαθήσω από όλα?

Εν αναμονή της συμβουλής σας…
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Δώρα. Για τα μοσχεύματα, κόβεις κλαδάκια 15-20 εκατοστά, πλάτους 1 εκατοστό, από τη μέση των βλαστών, αυτή την εποχή, και τα φυτεύεις σε γλάστρα αφού έχεις εμβαπτίσει τη βάση τους σε ορμόνη ριζοβολίας για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας. Όλες οι βουκαμβίλιες πολλαπλασιάζονται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα. Καλή επιτυχία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιωτα 1 Ιουλίου 2018

Καλημέρα και καλο μηνα!!!
Μετά από πολλά χρόνια αποχής, αποφάσισα φετος να ασχοληθώ με τον καλλωπισμό των μπαλκονιών του σπιτιου. Επρεπε να σας ειχα συμβουλευθεί πριν αγοράσω τα φυτά
Το μπροστινό μπαλκονι το οποίο ειναι ΒΑ, εχω βάλει 2 βουκαμβίλιες φούξια, μια απο την πλευρά που την βλέπει ο ήλιος μέχρι τις 11.00πμ και η άλλη είναι στη σκιά. Στο ιδιο μπαλκόνι έχω βάλει, 2 ιβισκους, 1 πελαργωνι, 3 γεράνια, ομορφουλες, μαργαρίτες, κατιφε, νταλια, 1 μπέντζαμιν, 1 σεφλερα και 1 διπλαδενια που ακουμπάει πανω στα κάγκελα. Τι εχω κάνει λάθος…;;;
Σκέφτηκα να μεταφέρω την διπλαδενια, στο σκιερό κομμάτι του μπαλκονιού και την βουκαμβίλια που είναι στη σκιά, δίπλα στην άλλη. Παρακαλώ, αν μπορείτε να μου δώσετε τις απαραίτητες συμβουλές για την εύρωστη ανάπτυξη των φυτών και την καλαισθησία του χώρου.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Γιώτα και καλό μήνα. Χαιρόμαστε που ξεκινάς για να φυτεύεις λουλούδια για των καλλωπισμό των μπαλκονιών σου και μας συμβουλεύεσαι τα Μυστικά του Κήπου για αυτό. Στη σκιερή μεριά του μπαλκονιού σου, μπορείς να έχεις τη διπλαδένια, τη ντάλια, το μπέντζαμιν ενώ στο ηλιοφανές σημείο μπορείς να έχεις τα γεράνια, το πελαργόνι, τον κατιφέ, τους ιβίσκους και φυσικά τις βουκαμβίλιες. Επίσης, καλό είναι να προσθέτεις υγρό λίπασμα για φυτά κάθε 2 βδομάδες για να βοηθήσεις την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα Μπουγα 29 Ιουνίου 2018

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ…σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας…ελπίζω να την σώσουμε..😀😀

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα Μπουγα 24 Ιουνίου 2018

Έχω μια βουκαμβίλια η οποία ενώ έχει προφανώς καλή αποστράγγιση,αφού στραγγίζει το νερό όταν την ποτίζω,δεν αναπτύσσεται…την έχω σε ηλιόλουστο σημείο …κάθε χρόνο την κλαδευω ,λιπασμα της ρίχνω, πετάει καινούργια φύλλα παρ’ολα αυτά δεν μεγαλώνει ούτε ανθίζει…τι να της φταίει άραγε…???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Κωνσταντίνα. Μήπως η βουκαμβίλια σου είναι νάνα ποικιλία που δεν μεγαλώνει πολύ; Επίσης, αν την έχεις φυτέψει σε γλάστρα, δες μήπως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πάντως, δες μήπως την ποτίζεις υπερβολικά. 2-3 φορές τη βδομάδα είναι επαρκές πότισμα για την βουκαμβίλια σου.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κωνσταντίνα Μπουγα 27 Ιουνίου 2018

   Την μεταφύτευσα πέρυσι..όσο για το πότισμα , την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα κι αν…και δεν είναι ποικιλία νανα…δεν την πήρα μικρή, αλλά τον χειμώνα της πρώτης χρονιάς κάηκε από τον πάγο και την κλάδεμα σχεδόν από τον πάτο…την άνοιξη πέταξε…χαρά εγώ ,λέω την γλίτωσε…έλα όμως που από τότεεδω και δύο χρονια έχει μείνει εκει,δηλ. με τρία τέσσερα κλωνάρια 40-50εκ με φύλλα αλλά χωρίς να ανθίζει….εκείνο που παρατηρώ είναι ότι είτε την ποτίζω είτε δεν την ποτίζω τα φύλλα της ενώ έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα είναι ελαχιστα»πεσμένα»σαν να διψάει…λέτε να χρειάζεται μεταφύτευση…να φταίει το χώμα…??

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

    Καλημέρα Κωνσταντίνα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις την βουκαμβίλια γιατί πιθανώς να έχουν συμπιεστεί οι ρίζες της ή για να δεις μήπως υπάρχει προσβολή στη ρίζα από σκουλήκια που ίσως το έχουν προσβάλλει.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΣΟΦΙΑ 24 Απριλίου 2018

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΙΛΑΝΤ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΕΝΑ ΑΠΌ ΑΥΤΑ ΞΕΡΑΘΗΚΕ. ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΝΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΘΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΞΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΕΙΛΑΝΤ (10 CM) ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΔΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ, ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΩΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΟ ΦΥΤΟ??
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Καλημέρα, Σοφία. Η ιδέα σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα να αναρριχηθεί βουμακβίλια πάνω στο ξερό δέντρο. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή αν το μέρος έχει χαμηλές θερμοκρασίες, η σκούρα μωβ βουκαμβίλια είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικά είδη βουκαμβίλιας με άνθη σε πολλά χρώματα για να επιλέξουμε. Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Επίσης, η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Και φυσικά, η βουκαμβίλια δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Πάντως, η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Καλλιόπη Παλλη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Έχω μια μπουκαμβιλια σε γλάστρα. Πριν τρεις μέρες πήρα λίπασμα και μάλλον έπεσε παραπάνω ποσότητα στο φυτό με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα φύλλα. Λέτε ότι ξεράθηκε? Υπάρχει σωτηρία? Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Σεπτεμβρίου 2017

  H υπερβολική λίπανση προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα στα φυτά μας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την βουκαμβίλια σας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, ποτίστε καλά ανά τακτά διαστήματα, για να εκπλυθεί το λίπασμα. Κλαδέψτε τη βουκαμβίλια σας από χαμηλά για να ξαναβλαστήσει και να δώσει ξανά την πλούσια ανθοφορία της.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.