εικόνα

7 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

Τέσσερα μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες

7 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

H βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια είναι ένα από τα ομορφότερα αναρριχώμενα φυτά της άνοιξης και του καλοκαιριού με εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις. Φυλλοβόλο φυτό, με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βουκαμβίλια έχει προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου. Οι βουκαμβίλιες αποτελούν αγαπημένη επιλογή για φύτευση σε φράχτη, πέργολα και μπαλκόνι. Μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα δέκα μέτρα, λατρεύουν τον ήλιο και ταιριάζουν απόλυτα με το άσπρο και το μπλε των ελληνικών νησιών, όπου τις συναντάμε πολύ συχνά σε αυλές. Η βουκαμβίλια μπορεί να φυτευτεί απευθειας στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη βουκαμβίλιας για να επιλέξουμε και να απολαύσουμε την πλούσια ανθοφορία τους.

 

Σε τι θέσεις επιλέγουμε να φυτέψουμε την βουκαμβίλια;

 

Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι μειωμένη. Επίσης, είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Η βουκαμβίλια προτιμάει τη θάλασσα και δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να φυτέψουμε βουκαμβίλια σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή σε μέρος με χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμάμε τη σκούρα μωβ βουκαμβίλια που είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε νάνες ποικιλίες που έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η βουκαμβίλια;

 

Η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και νερό. Το υπερβολικό πότισμα έχει αρνητική επίπτωση στην ανθοφορία της. Κατά την περίοδο της άνθισης, το πότισμα της βουκαμβίλιας πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο, να γίνεται συχνότερο την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ την περίοδο του χειμώνα το μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι μεγάλες βουκαμβίλιες που είναι φυτεμένες στο έδαφος και έχουν δημιουργήσει βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα χρειάζονται ελάχιστο νερό. Επίσης, η βουκαμβίλια δεν έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση. Όταν είναι φυτεμένη στο έδαφος, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μέσα στην άνοιξη βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξη και την ανθοφορία της. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και στη μείωση της ανθοφορίας. Αν φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα, προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος, ενισχυμένο με σίδηρο και μαγνήσιο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης.

 

Πώς κλαδεύεται και πολλαπλασιάζεται η βουκαμβίλια;

 

Το κλάδεμα της βουκαμβίλιας γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από την βάση της βουκαμβίλιας για να τη δυναμώσουμε και να μας δώσει ανάπτυξη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πολύ αυστηρό κλάδεμα μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς επιφέρει ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης και περιορισμένη άνθιση. Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας γίνεται με μοσχεύματα που κόβουμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Αφού αφαιρέσουμε φύλλα και άνθη, τα φυτεύουμε σε γλάστρα και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Για καλύτερα αποτέλεσματα κατά τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την βουκαμβίλια;

 

Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά που δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Για προληπτική αντιμετώπιση από τα έντομα της μελίγκρας, του αλευρώδη, της λιριόμυζας και του τετράνυχου που μπορεί να την προσβάλλουν, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου. Για την καφέ ή σκούρα κόκκινη κηλίδωση των φύλλων της βουκαμβίλιας, εφαρμόζουμε προληπτικά ψεκασμό με οικολογικό διάλυμα χαλκού. Παράλληλα είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας της βουκαμβίλιας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικής ασθένειας.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την βουκαμβίλια

 

Το υπερβολικό πότισμα, η ξηρασία, οι θερμοί άνεμοι, καθώς και η υπερβολική λίπανση μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για την απότομη πτώση των φύλλων καθώς και των λουλουδιών της βουκαμβίλιας, είτε είναι φυτεμένη σε κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

 

Περισσότερα λουλούδια και αναρριχώμενα φυτά

 
Λουλούδια που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη
Ανθεκτικά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί
Κίτρινο γιασεμί, συμβουλές φροντίδας
Φούλι, το αραβικό γιασεμί
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί
Αγιόκλημα, ένα αρωματικό αναρριχώμενο φυτό
Ρυγχόσπερμο, ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (47)

σχολιαστής
Θάνος 15 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα σας,

Χάρης στις χρήσιμες συμβουλές σας η βεράντα μου είναι καταπράσινη, με μεγάλη ανθοφορία. Τα φυτά μου είναι γεμάτα ζωντάνια με πλούσιο φύλλωμα.
Οι περσινές βουκαμβίλιες ( οι οποίες είχαν παγώσει ) αναβλάστησαν από την βάση του κορμού, έβγαλαν πολλά φύλλα και λουλούδια. Φέτος, αγόρασα και άλλες τρεις βουκαμβίλιες από το φυτώριο με πολλά λουλούδια . Οι δύο καινούργιες βουκαμβίλιες εξακολουθούν να δίνουν ανάπτυξη όμως στην μία μαράθηκαν τα φύλλα της, κιτρινίζουν και πολλά πέφτουν. Έξυσα τα μικρά κλαδάκια και εσωτερικά είναι χλωρά. Πρέπει να σημειώσω πως την χτυπούσε η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Πιστεύετε ότι φταίνε οι θερμοί άνεμοι γι αυτό ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Θάνο και χαιρόμαστε πολύ που έχεις φτιάξει ένα υπέροχο κήπο στη βεράντα σου. Σχετικά με το ερώτημα σου, είναι σίγουρο ότι η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην βουκαμβίλια σου. Βέβαια, καλό θα είναι να βεβαιωθείς ότι και η γλάστρα που έχεις τη βουκαμβίλια στραγγίζει το νερό καθως λόγω υπερβολικού ποτίσματος μπορεί να προκληθεί φυλλόπτωση. Σε κάθε περίπτωση, μετέφερε τη γλάστρα με τη βουκαμβίλια σε άλλη θέση, κλάδεψε την για να αναβλαστήσει ξανά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Triantafyllia 15 Αυγούστου 2019

Η μπουκαμβίλια μου, την αγόρασα φέτος, είναι σε γλάστρα μικρή και έχει μεγαλώσει πολύ, είναι τρία μέτρα και… Είναι υγείες φυτό, τώρα άνθισε. Πότε να της αλλάξω γλάστρα; Ευχαριστώ!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Τριανταφυυλλιά. Θα έπρεπε να είχεις κάνεις την μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα πριν ανθίσει. Περιμένε μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία της και να την βάλεις σε μεγαλύτερη γλάστρα μέσα στο φθινόπωρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης Παυλιδης 7 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα…
Θα ήθελα να ενημερωθώ για ένα μεγάλο λάθος που έκανα στις μποκαμβολιες μου.
Ενώ είχαν μεγάλη ανάπτυξη όταν έφυγα με άδεια Από την δουλειά τις πότησα παρά πολύ με αποτέλεσμα αυτές που δεν ήταν πολύ εκτεθειμένες στον ήλιο έπεσαν όλα τα φύλλα και δείχνει να έχουν μαραθεί.ο κορμός είναι υγείες Ενώ ο μισός οπτικά φαίνεται σαν ξερός μέσα είναι χλωρος..
Υπάρχει καμια περίπτωση να τις σώσω με καποιον τρόπο…?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων..!!

Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλική 18 Ιουνίου 2019

Χαίρετε και πάλι! Είμαι η Βασιλική, σας είχα ξαναπροσεγγίσει για την μπουκαμβίλια μου πριν λίγους μήνες. Δυστυχώς φέτος ο χειμώνας έφτασε μείον 10 βαθμούς Κελσίου σχεδόν και έχω την αίσθηση ότι το φυτό πάγωσε, καθώς δεν είχα χώρο να τη βάλω στο σπίτι…Δεν έχει βγάλει ούτε φύλλα ούτε άνθη ακόμα, αν και το κλάδεψα την άνοιξη. Πώς μπορώ να καταλάβω αν πάγωσε όντως; Ευχαριστώ και πάλι, για τον χρόνο σας και την πολύτιμη προσφορά σας μέσω του σάιτ. Να’στε καλά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Ιουνίου 2019

  Βασιλική κλάδεψε το βλαστό της βουκαμβίλιας και αν παραμένει πράσινος εσωτερικά, σημαίνει ότι μπορεί να ξαναβλαστήσει έστω και αργότερα. Πρόσθεσε υγρό λιπασμα ανάπτυξης κάθε 2 βδομάδες για να την βοηθήσεις να αναπτυχθεί.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 11 Ιουνίου 2019

Καλησπέρα έχω μια μπουκαμβίλια φυτευμένη στον κήπο εδώ και 15 χρόνια με κορμό διαμέτρου 20 εκ. όλα αυτα τα χρόνια έχει ελάχιστα λουλούδια μολονότι τα κλαδιά της ξεπερνούν τα 4 μέτρα είναι πολύ το φύλωμάτης αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανθοφορία την κλαδεύω συνεχώς, τι φταίει μήπως είναι άγρια; και πέστε μου μπολιάζεται με άλλο είδος που βγάζει άνθη; Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 17 Απριλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Συγχαρητήρια για το καινούργιο σας βίντεο που αφορά τις λεμονιές.
Οι βουκαμβίλιες μου εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου χωρίς να έχουν πετάξει ούτε ένα νέο φυλλαράκι. Τον Φεβρουάριο που τις κλάδεψα ο κορμός εσωτερικά ήταν πράσινος. Όμως τώρα που έκοψα ένα μικρό κλαδάκι και το παρατήρησα, έχει γίνει χρώμα κίτρινο που με δυσκολία διακρίνεται το πράσινο.
Έπειτα έξυσα ελαφρώς κάτω κάτω τον κορμό της βουκαμβίλιας και ήταν χρώμα καφέ ανοικτό. Το ξύλο φαίνεται ξερό αλλά έχει αρκετά μικρά ματάκια (όχι μπουμπούκια) που δεν παρουσιάζουν ανάπτυξη.
Τι να κάνω; Να περιμένω τη νέα βλάστηση στα κλαδιά τους, την αναβλάστηση τους από χαμηλά, ή έχουν παγώσει με την θερμοκρασία να είχε πέσει στους -5C.
Θα χαρώ να μου απαντήσετε σύντομα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια για το βίντεο μας για την καλλιέργεια της λεμονιάς.. Καταρχήν, η φετινή χρονιά είναι όψιμη και καθυστερεί η έναρξη της νέας βλάστησης. Πιθανότατα, η βουκαμβίλια σου έχει παγώσει και ξεραθεί η ακραία βλάστηση μετά το κλάδεμα. Θα σου πρότεινα να την κλάδέψεις εκ νέου για να αναβλαστήσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 25 Μαρτίου 2019

Γεια σας,
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέτετε για να απαντάτε στις απορίες των αναγνωστών σας.
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τις βουκαμβίλιες μου και θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε αυτό.
Ηλικιακά τα φυτά μου μπαίνουν στο δεύτερο χρόνο τους αλλά μέχρι στιγμής ( 25/03/2019) δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής. Να σημειώσω ότι το Χειμώνα τις άφησα έξω. Η θερμοκρασία είχε πέσει περίπου στους -5C. Επίσης τις κλάδεψα στα μέσα Φεβρουαρίου και διαπίστωσα ότι οι κορμοί τους ήταν μέσα πράσινοι.
Το ερώτημα μου είναι γιατί δεν έδωσαν μέχρι στιγμής σημάδια ζωής;Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν παγώσει και αν όχι πότε νομίζετε ότι θα ανοίξουν.
Θα χαρώ να λάβω σύντομα την απάντηση σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Αφού ο κορμός της βουκαμβίλιας παραμένει πράσινος, λογικά θα αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη. Μέχρι τέλος Απριλίου θα πρέπει να δείξουν ανάπτυξη της νέας βλάστησης. Πιθανότατα ταλαιπωρήθηκαν αρκετά λόγω του έντονου φετινού χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλική 11 Δεκεμβρίου 2018

Χαίρετε! Συγχαρητήρια και ευχαριστήρια για το σάιτ σας!

Έχω μια μπουκαμβίλια -εδώ στην ακριτική Αλεξανδρούπολη- σε γλάστρα. Είναι μικρό σχετικά ακόμα το φυτό, περίπου 2 μέτρα ύψος αλλά με μικρή βλάστηση, κόκκινη αγκαθωτή. Πρόσφατα μου έφεραν ένα λιλιπούτειο αναρριχώμενο μισοπεθαμένο, δεν ξέρω καν πώς το λένε, και το έβαλα αυθόρμητα μέσα στη γλάστρα της μπουκαμβίλιας. Παρ’ελπίδα επέζησε κι άρχισε να βγάζει φυλλαράκια. Ερώτηση : υπάρχει λέτε περίπτωση να επιβαρύνει το αναρριχώμενο την μπουκαμβίλια όταν μεγαλώσει, να την πνίξει ή κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Δεκεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Βασιλική κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να αφήσεις για λίγο καιρό το αναρριχώμενο φυτό σου μέσα στη γλάστρα με τη βουκαμβίλια για να ριζώσει καλύτερα τώρα το χειμώνα, αλλά στις αρχές της άνοιξης να το μεταφυτεύσεις σε διαφορετική γλάστρα για νε αναπτυχθεί καλύτερα και να μην επιβαρυνθεί και η βουκαμβίλια.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βασιλική 11 Δεκεμβρίου 2018

   Οπότε την άνοιξη απλά το τραβάω για να το ξεριζώσω ή κάπως αλλιώς?

   Απάντηση
σχολιαστής
Αθανάσιος Τσαλακανιδης 17 Οκτωβρίου 2018

Χαίρετε
Η πεθερά μου ζεί στην βόρεια Βουλγαρία και της αρέσει η μπουκαμβίλια.Αν είναι σε γλάστρα και τον χειμώνα μπει σε κλειστό χώρο έχει φόβο να παγώσει?Αν τυλιχθεί με θερμομονωτικό ύφασμα έχει περισσότερες ελπίδες να αντέξει?

Απάντηση
σχολιαστής
Θεοδώρα 30 Σεπτεμβρίου 2018

Καλησπερα, τον μαιο του 2018 αγορα απο ανθοεκεθση μοκανβιλια, ειχε λουλουδια κατα τη διαρκει τ καλικαιρου επεσαν και αρχισε να δινει υψος. σημερα π μιλαμε, εχει ξεπερασει τα 2 μετρα!!Το προβλημα μου ειναι πως ειναι φυτεμενη σε γλαστρα σε μπαλκονι, ακουμπαει πλεος πανω στην τεντα και εχει παρει κληση.Δεν μπορω να μεταφερω τη γλαστρα σε αλλο σημειο του μπαλκονιου γιατι αλλιως δεν θα την χτυπαει ο ηλιος.Τι πρεπει να κανω; Αν την κοψω θα μου μαραθει; Να σημειωσω οτι λογο βαρους αναγκστικα εχω δεσει τον κορμο της στα καγκελα. Ευχαριστω πολυ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Θεοδώρα. Κλάδεψε τη βουκαμβίλια στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πολύ καλά έκανες και έδεσες τον κορμό της στα κάγκελα για καλύτερη στήριξη ειδικά τώρα που πλησιάζει και ο χειμώνας.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΕΦΗ 17 Σεπτεμβρίου 2018

Καλησπέρα σας!!Έκοψα την βουκαμβίλια που είχα στον κήπο μου γιατί είχε φυτευτεί δίπλα στη κολώνα της πολυκατοικίας που στηρίζονται τα θεμέλια.Θα ήθελα να σας ρωτησω αν υπάρχει τρόπος να βγάλω και τον κορμό που έμεινε μαζί με τις ρίζες της για να μην ξαναβγεί στο ίδιο σημείο , δεν μπορω να σκάψω , το χώμα είναι ξερό.Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Έφη. Μπορείς να ποτίσεις καλά για να μαλακώσει το χώμα και μετά να προσπαθήσεις να βγάλεις τις ρίζες. Διαφορετικά, ίσως με έναν μικρό εκσκαφέα να βγάλεις τις ρίζες, αν μπορεί να προσεγγίσει το σημείο. Μια άλλη επιλογή είναι να άλείψεις τις τομές της βουκαμβίλιας που έχεις κάνει με χημικό ζιζανιοκτόνο για να μην ξαναβγούν βλαστοί. Βέβαια, καλό είναι να αποφεύγουμε τα χημικά σκευάσματα στον κήπο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κορνηλία Τσενέ 24 Αυγούστου 2018

Καλήμέρα.Μπουκαμβίλια 3 χρόνων σε γλάσττρα ,σε θέση προσήλια ,που λιπαίνεται την άνοιξη, ανθοφορεί και μέχρι τον Ιούλιο έδινε την εντύπωση υγειούς φυτού…..ξαφνικά τα φύλλα της εδειχναν να «λιποθυμούν» ακόμη και ποτισμένη όταν ήταν.Το σύμπτωμα αυτό των φύλλων γίνεται εντονότερο και μερικα ξεραίνονται.Μπορείτε να διαγνώσετε το αίτιο της αρρώστειας;Προλαβαίνω τα χειρότερα.; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Κορνηλία.
  Πιθανότατα η βουκαμβίλια σου χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ρίζωμα της. Λόγω του πυκνού ριζικού συστήματος, ακόμα και όταν πότιζες η βουκαμβίλια δεν μπορεί να απορροφήσει νερό ούτε και τα θρεπτικά στοιχεία του λιπάσματος που έβαζες. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάντυ 7 Αυγούστου 2018

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το όμορφο blog! Έχω μια μπουκαμβίλια σε γλάστρα που καλά πηγαίνει γενικώς δηλαδή έχει και φύλλα και μου άνθισε αλλά έχει στα φύλλα της καμμενες ξερές περιοχές που τα σχέδια τους είναι σαν πιτσιλιες σαν να έχει στάξει κάτι πάνω. Τέτοια φύλλα έχει συνολικά όλο το φυτό και σκέφτηκα ότι είναι καψίματα λόγω ζέστης. Μπορεί να είναι ασθένεια; εχω παρατηρήσει επισης οτι τα φυλλα της συχνά δείχνουν ότι διψαει το φυτό κοιτώντας προς τα κάτω ενώ το χώμα της έχει υγρασία ακόμα. Την εχω σε δυτικό μπαλκόνι με τέντα δεν την χτυπάει άμεσα ο ήλιος πέρα από ελάχιστα σημεία της.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μάντυ.
  καλό έιναι να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών για να τονώσεις τη βλάστηση της βουκαμβίλιας την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού λόγω υψηλών θερμοκρασιών ενώ ο ψεκασμός με υγρό γλυκονικό χαλκό θα βοηθήσει στην αποφυγή μυκητολογικών ασθενειών. Πάντως το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας μπορεί να φέρει σημάδια στο φύλλωμα της βουκαμβίλιας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια Κρεβετζακη 6 Αυγούστου 2018

Εχω φυτεψει τους τελευταιους δεκα μηνες στο κηπο μου βουκαβιλια η οποια βγαζει συνεχως φυλλα τα οποια δειχνουν υγιη αλλα δεν εχει βγαλει ποτε λουλουδια , γτ συμβαινει αυτο ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Η βουκαμβίλια θέλει ηλιοφανές σημείο για να ανθοφορήσει ενώ το υπερβολικό πότισμα μειώνει την πιθανότητα ανθοφορίας. Μείωσε λοιπόν το πότισμα της βουκαμβίλιας και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Απόφυγε τη λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνία).

  Απάντηση
σχολιαστής
Dora D 2 Αυγούστου 2018

Καλησπέρα,

Οταν λέμε «μοσχεύματα» εννοούμε κλαδιά μεγάλα (πράσινα βέβαια) ή σχετικά μικρά? Ποιο είναι το ιδανικό μήκος κ από που πρέπει να το κόψω? Από το σημείο που έχει βγει (μάτι αν το λέω σωστά). Αύγουστο μήνα γίνεται? Αν και μου φαίνεται απίστευτο να «δημιουργήσω» νέο δέντρο από κλαδί, θα ήθελα πολύ να προσπαθήσω!
Ποιο είδος βουκαμβίλιας πολλαπλασιαζεται πιο εύκολα? Να προσπαθήσω από όλα?

Εν αναμονή της συμβουλής σας…
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Δώρα. Για τα μοσχεύματα, κόβεις κλαδάκια 15-20 εκατοστά, πλάτους 1 εκατοστό, από τη μέση των βλαστών, αυτή την εποχή, και τα φυτεύεις σε γλάστρα αφού έχεις εμβαπτίσει τη βάση τους σε ορμόνη ριζοβολίας για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας. Όλες οι βουκαμβίλιες πολλαπλασιάζονται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα. Καλή επιτυχία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιωτα 1 Ιουλίου 2018

Καλημέρα και καλο μηνα!!!
Μετά από πολλά χρόνια αποχής, αποφάσισα φετος να ασχοληθώ με τον καλλωπισμό των μπαλκονιών του σπιτιου. Επρεπε να σας ειχα συμβουλευθεί πριν αγοράσω τα φυτά
Το μπροστινό μπαλκονι το οποίο ειναι ΒΑ, εχω βάλει 2 βουκαμβίλιες φούξια, μια απο την πλευρά που την βλέπει ο ήλιος μέχρι τις 11.00πμ και η άλλη είναι στη σκιά. Στο ιδιο μπαλκόνι έχω βάλει, 2 ιβισκους, 1 πελαργωνι, 3 γεράνια, ομορφουλες, μαργαρίτες, κατιφε, νταλια, 1 μπέντζαμιν, 1 σεφλερα και 1 διπλαδενια που ακουμπάει πανω στα κάγκελα. Τι εχω κάνει λάθος…;;;
Σκέφτηκα να μεταφέρω την διπλαδενια, στο σκιερό κομμάτι του μπαλκονιού και την βουκαμβίλια που είναι στη σκιά, δίπλα στην άλλη. Παρακαλώ, αν μπορείτε να μου δώσετε τις απαραίτητες συμβουλές για την εύρωστη ανάπτυξη των φυτών και την καλαισθησία του χώρου.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Γιώτα και καλό μήνα. Χαιρόμαστε που ξεκινάς για να φυτεύεις λουλούδια για των καλλωπισμό των μπαλκονιών σου και μας συμβουλεύεσαι τα Μυστικά του Κήπου για αυτό. Στη σκιερή μεριά του μπαλκονιού σου, μπορείς να έχεις τη διπλαδένια, τη ντάλια, το μπέντζαμιν ενώ στο ηλιοφανές σημείο μπορείς να έχεις τα γεράνια, το πελαργόνι, τον κατιφέ, τους ιβίσκους και φυσικά τις βουκαμβίλιες. Επίσης, καλό είναι να προσθέτεις υγρό λίπασμα για φυτά κάθε 2 βδομάδες για να βοηθήσεις την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα Μπουγα 29 Ιουνίου 2018

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ…σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας…ελπίζω να την σώσουμε..😀😀

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα Μπουγα 24 Ιουνίου 2018

Έχω μια βουκαμβίλια η οποία ενώ έχει προφανώς καλή αποστράγγιση,αφού στραγγίζει το νερό όταν την ποτίζω,δεν αναπτύσσεται…την έχω σε ηλιόλουστο σημείο …κάθε χρόνο την κλαδευω ,λιπασμα της ρίχνω, πετάει καινούργια φύλλα παρ’ολα αυτά δεν μεγαλώνει ούτε ανθίζει…τι να της φταίει άραγε…???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Κωνσταντίνα. Μήπως η βουκαμβίλια σου είναι νάνα ποικιλία που δεν μεγαλώνει πολύ; Επίσης, αν την έχεις φυτέψει σε γλάστρα, δες μήπως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πάντως, δες μήπως την ποτίζεις υπερβολικά. 2-3 φορές τη βδομάδα είναι επαρκές πότισμα για την βουκαμβίλια σου.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κωνσταντίνα Μπουγα 27 Ιουνίου 2018

   Την μεταφύτευσα πέρυσι..όσο για το πότισμα , την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα κι αν…και δεν είναι ποικιλία νανα…δεν την πήρα μικρή, αλλά τον χειμώνα της πρώτης χρονιάς κάηκε από τον πάγο και την κλάδεμα σχεδόν από τον πάτο…την άνοιξη πέταξε…χαρά εγώ ,λέω την γλίτωσε…έλα όμως που από τότεεδω και δύο χρονια έχει μείνει εκει,δηλ. με τρία τέσσερα κλωνάρια 40-50εκ με φύλλα αλλά χωρίς να ανθίζει….εκείνο που παρατηρώ είναι ότι είτε την ποτίζω είτε δεν την ποτίζω τα φύλλα της ενώ έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα είναι ελαχιστα»πεσμένα»σαν να διψάει…λέτε να χρειάζεται μεταφύτευση…να φταίει το χώμα…??

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

    Καλημέρα Κωνσταντίνα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις την βουκαμβίλια γιατί πιθανώς να έχουν συμπιεστεί οι ρίζες της ή για να δεις μήπως υπάρχει προσβολή στη ρίζα από σκουλήκια που ίσως το έχουν προσβάλλει.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΣΟΦΙΑ 24 Απριλίου 2018

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΙΛΑΝΤ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΕΝΑ ΑΠΌ ΑΥΤΑ ΞΕΡΑΘΗΚΕ. ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΝΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΘΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΞΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΕΙΛΑΝΤ (10 CM) ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΔΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ, ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΩΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΟ ΦΥΤΟ??
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Καλημέρα, Σοφία. Η ιδέα σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα να αναρριχηθεί βουμακβίλια πάνω στο ξερό δέντρο. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή αν το μέρος έχει χαμηλές θερμοκρασίες, η σκούρα μωβ βουκαμβίλια είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικά είδη βουκαμβίλιας με άνθη σε πολλά χρώματα για να επιλέξουμε. Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Επίσης, η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Και φυσικά, η βουκαμβίλια δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Πάντως, η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Καλλιόπη Παλλη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Έχω μια μπουκαμβιλια σε γλάστρα. Πριν τρεις μέρες πήρα λίπασμα και μάλλον έπεσε παραπάνω ποσότητα στο φυτό με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα φύλλα. Λέτε ότι ξεράθηκε? Υπάρχει σωτηρία? Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Σεπτεμβρίου 2017

  H υπερβολική λίπανση προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα στα φυτά μας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την βουκαμβίλια σας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, ποτίστε καλά ανά τακτά διαστήματα, για να εκπλυθεί το λίπασμα. Κλαδέψτε τη βουκαμβίλια σας από χαμηλά για να ξαναβλαστήσει και να δώσει ξανά την πλούσια ανθοφορία της.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.