εικόνα

6 μυστικά για φροντίδα βουκαμβίλιας

Τέσσερα μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες

6 μυστικά για φροντίδα βουκαμβίλιας

H βουκαμβίλια είναι ένα από τα ομορφότερα αναρριχόμενα φυτά της άνοιξης με εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις. Φυλλοβόλο φυτό, με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βουκαμβίλια έχει προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου. Οι βουκαμβίλιες αποτελούν αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών για να καλύψουν φράχτες, πέργολες και μπαλκόνια, καθώς μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα δέκα μέτρα.

 

Τι ποικιλία βουκαμβίλιας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;
 
Η βουκαμβίλια μπορεί να μεταφυτευτεί στο χώμα, αλλά και σε γλάστρα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι επιλέγουμε νάνες ποικιλίες που έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή αν το μέρος έχει χαμηλές θερμοκρασίες, η σκούρα μωβ βουκαμβίλια είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικά είδη βουκαμβίλιας με άνθη σε πολλά χρώματα για να επιλέξουμε.

 

Σε τι θέσεις επιλέγουμε να φυτέψουμε την βουκαμβίλια;
 
Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Επίσης, η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Και φυσικά, η βουκαμβίλια δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Πάντως, η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η βουκαμβίλια;
 
Η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και νερό. Το υπερβολικό πότισμα έχει επίπτωση στην ανθοφορία της. Κατά την περίοδο της άνθισης, το πότισμα της βουκαμβίλιας πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο, να γίνεται συχνότερο την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ την περίοδο του χειμώνα το μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό. Μεγάλες βουκαμβίλιες, φυτεμένες στο έδαφος, με βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα, χρειάζονται ελάχιστο νερό.

 

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η βουκαμβίλια για να ευδοκιμήσει;
 
Η βουκαμβίλια δεν έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση. Αν φυτευτεί στο έδαφος, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μέσα στην άνοιξη θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη και την ανθοφορία της. Βέβαια, η υπερβολική λίπανση, με αζωτούχα λιπάσματα, την περίοδο της ανθοφορίας, έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και στη μείωση της ανθοφορία. Αν φυτευτεί σε γλάστρα η βουκαμβίλια, προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος, ενισχυμένο με σίδηρο και μαγνήσιο μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης.

 

Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε την βουκαμβίλια;
 
Σχετικά με το κλάδεμα της βουκαμβίλιας, κλαδεύουμε την βουκαμβίλια, κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από την βάση της βουκαμβίλιας. Πάντως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πολύ αυστηρό κλάδεμα της βουκαμβίλιας μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς επιφέρει ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης και περιορισμένη άνθιση για την βουκαμβίλια μας.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την βουκαμβίλια
 
Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας γίνεται με μοσχεύματα που κόβουμε την περίοδο του καλοκαιριού και αφού αφαιρέσουμε φύλλα και άνθη, τα φυτεύουμε σε γλάστρα που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Για καλύτερα αποτέλεσματα κατά τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας.

 

Δες πληροφορίες για τη φροντίδα και άλλων αναρριχόμενων φυτών όπως το γιασεμί, το αγιόκλημα, το φούλι και η διπλαδένια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (31)

σχολιαστής
Καλλιόπη Παλλη Σεπτέμβριος 21, 2017

Έχω μια μπουκαμβιλια σε γλάστρα. Πριν τρεις μέρες πήρα λίπασμα και μάλλον έπεσε παραπάνω ποσότητα στο φυτό με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα φύλλα. Λέτε ότι ξεράθηκε? Υπάρχει σωτηρία? Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 23, 2017

  H υπερβολική λίπανση προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα στα φυτά μας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την βουκαμβίλια σας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, ποτίστε καλά ανά τακτά διαστήματα, για να εκπλυθεί το λίπασμα. Κλαδέψτε τη βουκαμβίλια σας από χαμηλά για να ξαναβλαστήσει και να δώσει ξανά την πλούσια ανθοφορία της.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΣΟΦΙΑ Απρίλιος 24, 2018

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΙΛΑΝΤ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΕΝΑ ΑΠΌ ΑΥΤΑ ΞΕΡΑΘΗΚΕ. ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΝΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΘΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΞΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΕΙΛΑΝΤ (10 CM) ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΔΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ, ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΩΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΟ ΦΥΤΟ??
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

  Καλημέρα, Σοφία. Η ιδέα σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα να αναρριχηθεί βουμακβίλια πάνω στο ξερό δέντρο. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή αν το μέρος έχει χαμηλές θερμοκρασίες, η σκούρα μωβ βουκαμβίλια είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικά είδη βουκαμβίλιας με άνθη σε πολλά χρώματα για να επιλέξουμε. Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Επίσης, η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Και φυσικά, η βουκαμβίλια δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Πάντως, η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα Μπουγα Ιούνιος 24, 2018

Έχω μια βουκαμβίλια η οποία ενώ έχει προφανώς καλή αποστράγγιση,αφού στραγγίζει το νερό όταν την ποτίζω,δεν αναπτύσσεται…την έχω σε ηλιόλουστο σημείο …κάθε χρόνο την κλαδευω ,λιπασμα της ρίχνω, πετάει καινούργια φύλλα παρ’ολα αυτά δεν μεγαλώνει ούτε ανθίζει…τι να της φταίει άραγε…???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 26, 2018

  Καλημέρα Κωνσταντίνα. Μήπως η βουκαμβίλια σου είναι νάνα ποικιλία που δεν μεγαλώνει πολύ; Επίσης, αν την έχεις φυτέψει σε γλάστρα, δες μήπως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πάντως, δες μήπως την ποτίζεις υπερβολικά. 2-3 φορές τη βδομάδα είναι επαρκές πότισμα για την βουκαμβίλια σου.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κωνσταντίνα Μπουγα Ιούνιος 27, 2018

   Την μεταφύτευσα πέρυσι..όσο για το πότισμα , την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα κι αν…και δεν είναι ποικιλία νανα…δεν την πήρα μικρή, αλλά τον χειμώνα της πρώτης χρονιάς κάηκε από τον πάγο και την κλάδεμα σχεδόν από τον πάτο…την άνοιξη πέταξε…χαρά εγώ ,λέω την γλίτωσε…έλα όμως που από τότεεδω και δύο χρονια έχει μείνει εκει,δηλ. με τρία τέσσερα κλωνάρια 40-50εκ με φύλλα αλλά χωρίς να ανθίζει….εκείνο που παρατηρώ είναι ότι είτε την ποτίζω είτε δεν την ποτίζω τα φύλλα της ενώ έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα είναι ελαχιστα»πεσμένα»σαν να διψάει…λέτε να χρειάζεται μεταφύτευση…να φταίει το χώμα…??

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 29, 2018

    Καλημέρα Κωνσταντίνα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις την βουκαμβίλια γιατί πιθανώς να έχουν συμπιεστεί οι ρίζες της ή για να δεις μήπως υπάρχει προσβολή στη ρίζα από σκουλήκια που ίσως το έχουν προσβάλλει.

    Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα Μπουγα Ιούνιος 29, 2018

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ…σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας…ελπίζω να την σώσουμε..😀😀

Απάντηση
σχολιαστής
Γιωτα Ιούλιος 1, 2018

Καλημέρα και καλο μηνα!!!
Μετά από πολλά χρόνια αποχής, αποφάσισα φετος να ασχοληθώ με τον καλλωπισμό των μπαλκονιών του σπιτιου. Επρεπε να σας ειχα συμβουλευθεί πριν αγοράσω τα φυτά
Το μπροστινό μπαλκονι το οποίο ειναι ΒΑ, εχω βάλει 2 βουκαμβίλιες φούξια, μια απο την πλευρά που την βλέπει ο ήλιος μέχρι τις 11.00πμ και η άλλη είναι στη σκιά. Στο ιδιο μπαλκόνι έχω βάλει, 2 ιβισκους, 1 πελαργωνι, 3 γεράνια, ομορφουλες, μαργαρίτες, κατιφε, νταλια, 1 μπέντζαμιν, 1 σεφλερα και 1 διπλαδενια που ακουμπάει πανω στα κάγκελα. Τι εχω κάνει λάθος…;;;
Σκέφτηκα να μεταφέρω την διπλαδενια, στο σκιερό κομμάτι του μπαλκονιού και την βουκαμβίλια που είναι στη σκιά, δίπλα στην άλλη. Παρακαλώ, αν μπορείτε να μου δώσετε τις απαραίτητες συμβουλές για την εύρωστη ανάπτυξη των φυτών και την καλαισθησία του χώρου.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 2, 2018

  Καλημέρα Γιώτα και καλό μήνα. Χαιρόμαστε που ξεκινάς για να φυτεύεις λουλούδια για των καλλωπισμό των μπαλκονιών σου και μας συμβουλεύεσαι τα Μυστικά του Κήπου για αυτό. Στη σκιερή μεριά του μπαλκονιού σου, μπορείς να έχεις τη διπλαδένια, τη ντάλια, το μπέντζαμιν ενώ στο ηλιοφανές σημείο μπορείς να έχεις τα γεράνια, το πελαργόνι, τον κατιφέ, τους ιβίσκους και φυσικά τις βουκαμβίλιες. Επίσης, καλό είναι να προσθέτεις υγρό λίπασμα για φυτά κάθε 2 βδομάδες για να βοηθήσεις την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Dora D Αύγουστος 2, 2018

Καλησπέρα,

Οταν λέμε «μοσχεύματα» εννοούμε κλαδιά μεγάλα (πράσινα βέβαια) ή σχετικά μικρά? Ποιο είναι το ιδανικό μήκος κ από που πρέπει να το κόψω? Από το σημείο που έχει βγει (μάτι αν το λέω σωστά). Αύγουστο μήνα γίνεται? Αν και μου φαίνεται απίστευτο να «δημιουργήσω» νέο δέντρο από κλαδί, θα ήθελα πολύ να προσπαθήσω!
Ποιο είδος βουκαμβίλιας πολλαπλασιαζεται πιο εύκολα? Να προσπαθήσω από όλα?

Εν αναμονή της συμβουλής σας…
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 3, 2018

  Καλησπέρα Δώρα. Για τα μοσχεύματα, κόβεις κλαδάκια 15-20 εκατοστά, πλάτους 1 εκατοστό, από τη μέση των βλαστών, αυτή την εποχή, και τα φυτεύεις σε γλάστρα αφού έχεις εμβαπτίσει τη βάση τους σε ορμόνη ριζοβολίας για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας. Όλες οι βουκαμβίλιες πολλαπλασιάζονται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα. Καλή επιτυχία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια Κρεβετζακη Αύγουστος 6, 2018

Εχω φυτεψει τους τελευταιους δεκα μηνες στο κηπο μου βουκαβιλια η οποια βγαζει συνεχως φυλλα τα οποια δειχνουν υγιη αλλα δεν εχει βγαλει ποτε λουλουδια , γτ συμβαινει αυτο ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 7, 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Η βουκαμβίλια θέλει ηλιοφανές σημείο για να ανθοφορήσει ενώ το υπερβολικό πότισμα μειώνει την πιθανότητα ανθοφορίας. Μείωσε λοιπόν το πότισμα της βουκαμβίλιας και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Απόφυγε τη λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνία).

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάντυ Αύγουστος 7, 2018

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το όμορφο blog! Έχω μια μπουκαμβίλια σε γλάστρα που καλά πηγαίνει γενικώς δηλαδή έχει και φύλλα και μου άνθισε αλλά έχει στα φύλλα της καμμενες ξερές περιοχές που τα σχέδια τους είναι σαν πιτσιλιες σαν να έχει στάξει κάτι πάνω. Τέτοια φύλλα έχει συνολικά όλο το φυτό και σκέφτηκα ότι είναι καψίματα λόγω ζέστης. Μπορεί να είναι ασθένεια; εχω παρατηρήσει επισης οτι τα φυλλα της συχνά δείχνουν ότι διψαει το φυτό κοιτώντας προς τα κάτω ενώ το χώμα της έχει υγρασία ακόμα. Την εχω σε δυτικό μπαλκόνι με τέντα δεν την χτυπάει άμεσα ο ήλιος πέρα από ελάχιστα σημεία της.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 7, 2018

  Καλησπέρα Μάντυ.
  καλό έιναι να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών για να τονώσεις τη βλάστηση της βουκαμβίλιας την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού λόγω υψηλών θερμοκρασιών ενώ ο ψεκασμός με υγρό γλυκονικό χαλκό θα βοηθήσει στην αποφυγή μυκητολογικών ασθενειών. Πάντως το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας μπορεί να φέρει σημάδια στο φύλλωμα της βουκαμβίλιας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κορνηλία Τσενέ Αύγουστος 24, 2018

Καλήμέρα.Μπουκαμβίλια 3 χρόνων σε γλάσττρα ,σε θέση προσήλια ,που λιπαίνεται την άνοιξη, ανθοφορεί και μέχρι τον Ιούλιο έδινε την εντύπωση υγειούς φυτού…..ξαφνικά τα φύλλα της εδειχναν να «λιποθυμούν» ακόμη και ποτισμένη όταν ήταν.Το σύμπτωμα αυτό των φύλλων γίνεται εντονότερο και μερικα ξεραίνονται.Μπορείτε να διαγνώσετε το αίτιο της αρρώστειας;Προλαβαίνω τα χειρότερα.; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 24, 2018

  Καλησπέρα Κορνηλία.
  Πιθανότατα η βουκαμβίλια σου χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ρίζωμα της. Λόγω του πυκνού ριζικού συστήματος, ακόμα και όταν πότιζες η βουκαμβίλια δεν μπορεί να απορροφήσει νερό ούτε και τα θρεπτικά στοιχεία του λιπάσματος που έβαζες. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΕΦΗ Σεπτέμβριος 17, 2018

Καλησπέρα σας!!Έκοψα την βουκαμβίλια που είχα στον κήπο μου γιατί είχε φυτευτεί δίπλα στη κολώνα της πολυκατοικίας που στηρίζονται τα θεμέλια.Θα ήθελα να σας ρωτησω αν υπάρχει τρόπος να βγάλω και τον κορμό που έμεινε μαζί με τις ρίζες της για να μην ξαναβγεί στο ίδιο σημείο , δεν μπορω να σκάψω , το χώμα είναι ξερό.Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 17, 2018

  Καλησπέρα Έφη. Μπορείς να ποτίσεις καλά για να μαλακώσει το χώμα και μετά να προσπαθήσεις να βγάλεις τις ρίζες. Διαφορετικά, ίσως με έναν μικρό εκσκαφέα να βγάλεις τις ρίζες, αν μπορεί να προσεγγίσει το σημείο. Μια άλλη επιλογή είναι να άλείψεις τις τομές της βουκαμβίλιας που έχεις κάνει με χημικό ζιζανιοκτόνο για να μην ξαναβγούν βλαστοί. Βέβαια, καλό είναι να αποφεύγουμε τα χημικά σκευάσματα στον κήπο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θεοδώρα Σεπτέμβριος 30, 2018

Καλησπερα, τον μαιο του 2018 αγορα απο ανθοεκεθση μοκανβιλια, ειχε λουλουδια κατα τη διαρκει τ καλικαιρου επεσαν και αρχισε να δινει υψος. σημερα π μιλαμε, εχει ξεπερασει τα 2 μετρα!!Το προβλημα μου ειναι πως ειναι φυτεμενη σε γλαστρα σε μπαλκονι, ακουμπαει πλεος πανω στην τεντα και εχει παρει κληση.Δεν μπορω να μεταφερω τη γλαστρα σε αλλο σημειο του μπαλκονιου γιατι αλλιως δεν θα την χτυπαει ο ηλιος.Τι πρεπει να κανω; Αν την κοψω θα μου μαραθει; Να σημειωσω οτι λογο βαρους αναγκστικα εχω δεσει τον κορμο της στα καγκελα. Ευχαριστω πολυ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 30, 2018

  Καλησπέρα Θεοδώρα. Κλάδεψε τη βουκαμβίλια στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πολύ καλά έκανες και έδεσες τον κορμό της στα κάγκελα για καλύτερη στήριξη ειδικά τώρα που πλησιάζει και ο χειμώνας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθανάσιος Τσαλακανιδης Οκτώβριος 17, 2018

Χαίρετε
Η πεθερά μου ζεί στην βόρεια Βουλγαρία και της αρέσει η μπουκαμβίλια.Αν είναι σε γλάστρα και τον χειμώνα μπει σε κλειστό χώρο έχει φόβο να παγώσει?Αν τυλιχθεί με θερμομονωτικό ύφασμα έχει περισσότερες ελπίδες να αντέξει?

Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλική Δεκέμβριος 11, 2018

Χαίρετε! Συγχαρητήρια και ευχαριστήρια για το σάιτ σας!

Έχω μια μπουκαμβίλια -εδώ στην ακριτική Αλεξανδρούπολη- σε γλάστρα. Είναι μικρό σχετικά ακόμα το φυτό, περίπου 2 μέτρα ύψος αλλά με μικρή βλάστηση, κόκκινη αγκαθωτή. Πρόσφατα μου έφεραν ένα λιλιπούτειο αναρριχώμενο μισοπεθαμένο, δεν ξέρω καν πώς το λένε, και το έβαλα αυθόρμητα μέσα στη γλάστρα της μπουκαμβίλιας. Παρ’ελπίδα επέζησε κι άρχισε να βγάζει φυλλαράκια. Ερώτηση : υπάρχει λέτε περίπτωση να επιβαρύνει το αναρριχώμενο την μπουκαμβίλια όταν μεγαλώσει, να την πνίξει ή κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Δεκέμβριος 11, 2018

  Καλησπέρα Βασιλική κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να αφήσεις για λίγο καιρό το αναρριχώμενο φυτό σου μέσα στη γλάστρα με τη βουκαμβίλια για να ριζώσει καλύτερα τώρα το χειμώνα, αλλά στις αρχές της άνοιξης να το μεταφυτεύσεις σε διαφορετική γλάστρα για νε αναπτυχθεί καλύτερα και να μην επιβαρυνθεί και η βουκαμβίλια.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βασιλική Δεκέμβριος 11, 2018

   Οπότε την άνοιξη απλά το τραβάω για να το ξεριζώσω ή κάπως αλλιώς?

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.