5 μυστικά για φροντίδα αζαλέας

Φροντίδα αζαλέας

Η αζαλέα είναι ένας υπέροχος και εξαιρετικά δημοφιλής ανθοφόρος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων.

Με καταγωγή από την Άπω Aνατολή, η αζαλέα είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως φυτό εξωτερικού χώρου σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών.

Μπορεί, όμως, να αξιοπηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου χαρίζοντάς μας τα υπέροχα λουλούδια της στο σαλόνι και το γραφείο.

Η μεγάλη αισθητική αξία της αζαλέας βρίσκεται στην πλούσια και πυκνή ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη, καθώς τα άνθη της, μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες.

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς γιατί της έχουν μεγάλη αδυναμία οι λάτρεις των λουλουδιών σε όλο τον κόσμο.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι η κατάλληλη θέση για να τοποθετήσουμε την αζαλέα;

Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί η αζαλέα είναι ευαίσθητο φυτό! Αν η αζαλέα φυτευτεί σε εξωτερικό χώρο, σε κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε ημισκιερό σημείο, προστατευμένο από βοριάδες.

Η αζαλέα προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία και μόνο σε αυτό το περιβάλλον ευδοκιμεί και μας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία της.

Είναι μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία και αγαπά το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξασφαλίζουμε σκιερή θέση για την αζαλέα μας, διαφορετικά θα παρουσιάσει σημαντική φυλλόπτωση.

Την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να προστατεύουμε την αζαλέα από τις χαμηλές θερμοκρασίες προσθέτοντας κοπριά, πευκόφλουδα ή άχυρο γυρώ από τη ρίζα του φυτού και την σκεπάζουμε με ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα που χρησιμοποιούμε για χειμερινή προστασία των φυτών από το κρύο, χιόνι και παγετό.

Σε περίπτωση που η αζαλέα μας είναι φυτεμένη σε γλάστρα μπορούμε να τη μεταφέρουμε για μερικές μέρες μέσα στο σπίτι.

Αν επιλέξουμε να έχουμε την αζαλέα σε εσωτερικό χώρο, την τοποθετούμε σε φωτεινή θέση που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου.

Είναι σημαντικό, επίσης, να διατηρούμε την αζαλέα μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι, καθώς και μακριά από τα θερμά και ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών.

2. Tι φυτόχωμα χρειάζεται η αζαλέα για να ευδοκιμήσει;

Η αζαλέα ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία και η καμέλια. Χρειάζεται δηλαδή όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί και να μας δώσει την εντυπωσιακή ανθοφορία της.

Για φύτευση σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά.

Αν θέλουμε να φυτέψουμε την αζαλέα στον κήπο, καλό είναι να δημιουργήσουμε αφράτο υπόστρωμα και όξινο περιβάλλον στον λάκκο φύτευσης προσθέτοντας μείγμα από τύρφη, λιωμένα φύλλα και φλούδες εσπεριδοειδών.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η αζαλέα;

Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και χρειάζεται δροσερό περιβάλλον στο χώμα. Για το λόγο αυτό, ποτίζουμε την αζαλέα κάθε 2-3 μέρες άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες.

Σχετικά με τη λίπανση της αζαλέας, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα, σε υγρή ή κοκκώδη μορφή, ειδικό για οξύφιλα φυτά κάθε μήνα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό.

Η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα, καθώς της προσφέρει βαθιά πράσινο υγιές φύλλωμα.

4. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η αζαλέα;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της αζαλέας είναι το καλοκαίρι, μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Κλαδεύουμε ελαφρά την αζαλέα και αποφεύγουμε να δώσουμε στα φυτά σφαιρικό ή άλλο γεωμετρικό σχήμα, αφήνοντας να αναπτυχθούν στη φυσική μορφή τους.

Για πλούσια βλάστηση και ανθοφορία, η αζαλέα θα πρέπει να κλαδεύεται δυο-τρεις φορές τους καλοκαιρινούς μήνες με κορφολόγημα-τσίμπημα βλαστών και παράλληλα αφαίρεση των ξερών ανθέων και φύλλων. Έτσι, το φθινόπωρο, θα φουντώσει ξανά το φύλλωμά της και θα σχηματίσει τα νέα μπουμπούκια για την επόμενη χρονιά.

Οι αζαλέες μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο, αλλά κυριώς προτιμάμε τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα βλαστών τα οποία παίρνουμε στις αρχές του καλοκαιριού αφού έχει ολοκληρωθεί η ανοιξιάτικη βλάστηση της.

Επιλέγουμε ημιξυλώδεις βλαστούς 15 εκατόστών και τους φυτεύουμε σε γλαστράκια με φυτόχωμα. Χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στις τομές των μοσχευμάτων, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για να ριζώσουν τα μοσχεύματα.

Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερή θέση και μετά από 2-3 μήνες μεταφυτεύουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση.

5. Κι ένα μυστικό για την φροντίδα της αζαλέας

Αν παρατηρήσουμε κλειστά άνθη της αζαλέας, αυτό οφείλεται στην υπερβολική υγρασία λόγω του ποτίσματος ή στην κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Σε αυτήν την περίπτωση, μειώνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος και ελέγχουμε κατά πόσο απομακρύνεται το νερό από τη γλάστρα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (33)

 1. Maria Stafanatou
  20/11/2023

  Καλησπέρα έχω μια αζαλεα που την είχα έξω στην είσοδο δεν είχε ήλιο και ήταν προστατεύμενη αλλά σιγά σιγά τα φύλλα της γύρισαν και δεν έχει ζωντανό φύλλωμα την έβαλα μέσα στο σπίτι κοντά σε φως, θα την βοηθήσει να συνέλθει η θέλει κάτι άλλο.Ευχαριστω πολύ Μαριλενα

  • Μπορείς να την διατηρήσεις σε εσωτερικό χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 2. Παναγιωτης
  09/11/2023

  Καλησπερα. Αγορασα μια αζαλέα και σε τρεις ημερες αρχισε να χανει τα φυλλα της ..Γιατι :

  • Η αζαλέα είναι αρκετά ευαίσθητο φυτό και όταν αλλάζει περιβάλλον μπορεί να χάνει τα φύλλα της. Μεταφύτευσε την σε μεγαλύτερη γλάστρα και κάνε τακτικό πότισμα.

 3. Δέσποινα
  31/08/2023

  Γειά σας. Συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά σας!
  Μεταφυτευσα πριν 10 μέρες μια αζαλεα και μη γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του φυτου το φυτοχωμα ήταν “γενικής” χρήσης. Λόγω υπερβολικής ζέστης μετέφερα τη γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Ποτίζω και αποστραγγιζω καλά κάθε 2η μέρα αλλά το φυτό δεν έχει καλή όψη, γυρισμένα φυλλα κλπ. Υπάρχει κάτι που μπορεί να το βοηθήσει ;

 4. Ηλιανα
  28/05/2023

  Καλησπερα έχω μια κόκκινη αζαλεα την έχω 2 χρόνια σίγουρα μπορεί και παραπάνω πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν φορτωμένη με πανεμορφα άνθη της όμως τώρα τελευταία και ενώ έχει μπουμπουκια κοκκινισαν τα φύλλα και σταδιακά σκουρενει.Της καθάρισα και προσθεσα χώμα κλάδεψα τα ξερα. Της έριξα διασυστηματικο μυκητοκτονο και υγρό διάλυμα ιχνοστοιχεία με αμινοξεα σε αναλογία με οδηγία γεωπονου. Έχει ακόμη ζωντανά υγιή κλαδιά και φύλλα με μπουμπουκια κλειστά αλλά δεν βλέπω καλυτέρευσή δεν έχει ανθίσει. Τι άλλο να κάνω σώζεται?

 5. Χριστ
  02/04/2023

  Καλησπέρα! Θα μπορούσατε να μου πείτε ποια είναι η διάρκεια ζωής της αζαλέας σε γλάστρα στο μπαλκόνι; Πήρα μία φέτος και μου αρέσει πάρα πολύ, αναρωτιέμαι αν θα την έχω και του χρόνου! Επίσης, αν κατάλαβα καλά, κάνει άνθη μόνο την άνοιξη; Σας ευχαριστώ πολύ!

 6. ΚΙΚΗ
  27/01/2021

  Η ΑΖΑΛΕΑ ΜΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΜΑΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΤΙΣΜΑ. ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ/

  • Καλησπέρα Κική. Η μάρανση των λουλουδιών και το γύρισμα των φύλλων της αζαλέας πιθανότατα οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή σε έκθεση στην παγωνιά.

 7. Marykavala86@gmail.com
  29/05/2020

  Καλησπέρα σας, έλειπα κάποιες μέρες και ποτιζε την αζαλεα μου ο γείτονας (το ποτιζε υπερβολικα, γτ βρήκα πολύ νερό στο πιατάκι της γλάστρα) μολις γύρισα παρατήρησα ότι τα Ανθή πέφτουν και κιτρινιζουν, τι μπορώ να κάνω;
  Ευχαριστω

 8. Θάνος
  31/01/2020

  Καλησπέρα σας,
  Η αζαλέα μου έχει στο χαμηλό μέρος του βασικού κορμού της, μερικά (παρακλάδια) ενώ πιο πάνω έχει κανονικά τα κλαδιά της με την ανθοφορία της. Τα παρακλάδια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του κορμού, τα κλαδεύουμε; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα. Μπορώ να φυτέψω βίγκες σε σπορείο με φυτόχωμα που έχει περισσέψει; Το έχω εδώ και αρκετό καιρό, κλειστό στην συσκευασία του, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Εξακολουθούν να υπάρχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να φυτρώσουν οι σπόροι; Ευχαριστώ πολύ. Καλό μήνα.

  • Καλησπέρα Θάνο. Μπορείς να κλάδέψεις τα κλαδιά που ξεκινούν από το κάτω μέρος του κορμού μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης. Ναι, μπορείς να φυτέψεις βίγκες σε σπορείο με το φυτόχωμα που έχει μείνει. Το φυτόχωμα διατηρεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 9. Πέτρος
  31/01/2020

  Καλή σας ημέρα. Αν δούμε αυτή την εποχή τα φύλλα στην αζαλέα να πέφτουν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ή είναι
  φυσιολογικό ;

  • Καλησπέρα Πέτρο. Το φύλλωμα της αζαλέας μπορεί να πέφτει λόγω παγωνιάς ή υπερβολικού ποτίσματος. Φρόντισε να την έχεις σε προφυλαγμένη θέση από παγωνιά και να ποτίζεις μόλις στεγνώνει το χώμα.

 10. evangelia
  04/06/2018

  Ευχαριστω για τις πολυτιμες και σωστες συμβουλες σας να ειστε παντα κσλα.κριμα που δεν εκδιδεται πια το περιοδικο Ερασιτεχνης κηπουρος μα ευτυχως εχουμε εσας σας ευχαριστω και παλι.

  • Νεκταρια
   28/04/2021

   Έχω μια αζαλεα της οποίας τα άνθη έχουν γίνει καφέ στις άκρες, και μαραίνονται.. ποτίζω ανά 2-3 μέρες και την αφήνω να στραγγίζει πριν την τοποθετήσω στην θέση της. Επίσης δεν την χτυπάει ήλιος, είναι σε εσωτερικό χώρο με αρκετό φως..τι μπορεί να φταίει;

   • Καλημέρα Νεκταρία. Σε εσωτερικό χώρο η αζαλέα μπορεί να μην έχει καλό αερισμό ειδικά αν είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

    • Νεκταρια
     16/05/2021

     Αν την βγαλω στο μπαλκόνι σώζεται; Έχουν πέσει όλα τα φύλλα και τα άνθη της αλλά δεν εχει ξεραθεί εντελως το φυτό, κάποια μέρη από τα κλαριά φαίνονται ακόμα ζωντανά. Υπάρχει τρόπος να την επαναφερω;

     • Βγάλε την αζαλέα στο μπαλκόνι και κλάδεψε την για να αναβλαστήσει. Πρόσθεσε συμπληρωματικά υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

      • Νεκταρια
       18/05/2021

       Ευχαριστώ πολύ!!

 11. ΜΑΡΙΑ Λ.
  19/05/2018

  Καλησπέρα! Τρίτη απόπειρα να κρατήσω αζαλέα..! Οι δύο προηγούμενες μου είχαν ξεραθεί και αποτι μου είπαν έφταιγε που χρησιμοποιούσα φυτοχωμα. Τώρα πήρα καστανόχωμα. Στο φυτώριο που είπαν ότι ΔΕΝ πρέπει να αλλάξω την γλάστρα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Ισχύει αυτό; Αν ναι πότε είναι η κατάλληλη εποχή να την αλλάξω; Ευχαριστώ πολύ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   19/05/2018

   Γεια σου Μαρία! Κάνε μεταφύτευση μετά το τέλος της ανθοφορίας.

 12. Γιωργία
  04/05/2018

  Γεια σας!
  Έχω μια δενδροειδή αζαλέα, αλλά δυστυχώς την είδε ο μεσημεριανός ήλιος και μαράθηκε. Πώς ακριβώς κλαδεύουν την αζαλέα? Οι οφθαλμοί της δεν είναι όπως σε άλλα φυτά και φοβάμαι μην της κάνω κακό.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/05/2018

   Γεια σου Γιωργία. Το κλάδεμα της αζαλέας γίνεται το καλοκαίρι, μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Κλαδεύουμε ελαφρά την αζαλέα αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς και αποφεύγουμε να δώσουμε στα φυτά σφαιρικό ή άλλο γεωμετρικό σχήμα, αφήνοντας να αναπτυχθούν στη φυσική μορφή τους. Για πλούσια βλάστηση και ανθοφορία, η αζαλέα θα πρέπει να κλαδεύεται δυο-τρεις φορές τους καλοκαιρινούς μήνες με κορφολόγημα-τσίμπημα βλαστών και παράλληλα αφαίρεση των ξερών ανθέων και φύλλων.

 13. κικη σκαρα
  24/03/2018

  μου εκαναν δωρο μια γλαστρα με δυο πανεμορφες αζαλεες. στο μηνα επανω και ενω ειναι οκλανθιστες, τα λουλουδια μαραθηκαν πανω στα φυτα καθως και τα μπουμπουκια. την ποτιζα δυο φορες την εβδομαδα. τι φταιει , αραγε, και τι μπορω να κανω?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   24/03/2018

   Κική γεια σου! Η αζαλέα είναι πολύ ευαίσθητο φυτό και ρίχνει πολύ εύκολα τα μπουμπούκια της. Πρέπει να τοποθετείται σε ημισκιερά μέρη, προστατευμένα από βοριάδες, καθώς προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία, η αζαλέα αγαπά το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει εξασφαλίζουμε σκιερή θέση στην αζαλέα μας, διαφορετικά θα παρουσιάσει σημαντική φυλλόπτωση.

 14. Στυλιανος
  04/02/2018

  Σας ευχαριστώ. για τις έξυπνες ιδέες για την φροντίδα των λουλουδιών μας

  • Θεοδωρα
   17/01/2022

   Καλησπέρα!
   Πήρα μια αζαλέα και μου είπαν πως είναι εσωτερικού χώρου φυτό,την έβαλα σε ψηλό ράφι στη κουζίνα που έπεφτε ο ήλιος εμεσα και είχε καλό αερισμό,ενώ ήταν το χώμα της πάντα υγρό.ενω τα πήγαινε καλά ξαφνικά πέσαν και όλα τα μπουμπούκια και τα περισσότερα φύλλα της,μου πρότειναν να κλαδεψω λίγο και να τη βγάλω σε προστατευμένο μέρος στο μπαλκόνι. Της έχω βάλει και λίπασμα για οξυφιλα φυτά όπως και χώμα.λανω κάτι λάθος?έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο που μπορώ να κάνω???

   • Καλησπέρα Θεοδώρα. Θα ήταν καλό να αφήνεις το γλαστράκι της αζαλέας να στεγνώνει πρώτα και μετά να ποτίζεις ξανά. Φρόντισε να την έχεις σε σημείο μακριά από καλοριφέρ και τζάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *