5 μυστικά φροντίδας για τους πανσέδες

5 μυστικά φροντίδας για τους πανσέδες

Οι πανσέδες είναι από τα πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια που ξεχωρίζουν στον κήπο και στις γλάστρες των μπαλκονιών μας. Ο πανσές χαρακτηρίζεται από ζωηρή, χαμηλή ανάπτυξη 15 – 25 εκατοστών, πυκνή βλάστηση και πρώιμη ανθοφορία με εντυπωσιακά άνθη.

Η καλύτερη εποχή για τον πανσέ είναι η άνοιξη, αφού ξεκινά να ανθίζει από νωρίς στα τέλη του χειμώνα και διαρκεί μέχρι τα τέλη του Ιούνη.

1. Τι είδη και ποικιλίες πανσέδων υπάρχουν;

Θα συναντήσουμε μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μοβ, λευκούς, μπλε ή πανσέδες με πολύχρωμους συνδυασμούς. Τα λουλούδια του πανσέ, συνήθως, έχουν περισσότερα του ενός χρώματα και διαθέτουν στίγματα.

Πολύ ιδιαίτεροι είναι και οι πανσέδες που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους. Υπάρχουν ποικιλίες πανσέδων με μικρότερα λουλούδια που φυτεύονται περισσότερο για εδαφοκάλυψη και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Διαφήμιση

2. Τι συνθήκες θέλουν οι πανσέδες για να αναπτυχθούν;

Οι πανσέδες προτιμούν ηλιοφανή θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι για να δώσουν την πλούσια ανθοφορία. Βέβαια, σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώνεται η ανθοφορία τους.

Eπιλέγουμε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα για τη μεταφύτευση των πανσέδων. Στη βάση της γλάστρας που θα φυτέψουμε τους πανσέδες, τοποθετούμε μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση.

3. Πώς φυτεύουμε τους πανσέδες;

Οι πανσέδες πολλαπλασιάζονται εύκολα με σπόρο και μπορούμε να τους φυτέψουμε σε γλάστες και ζαρντινιέρες σε βάθος περίπου ένα εκατοστό. Προσέχουμε να κάνουμε αραιή φύτευση των πανσέδων ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν καλύτερα όταν φυτρώσουν.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε πανσέδες σε μικρά γλαστράκια από φυτώρια δημιουργώντας ιδιαίτερους χρωματικούς συνδυασμούς της αρεσκείας μας.

Μεταφυτεύουμε τους πανσέδες σε αποστάσεις 10 εκατοστών μεταξύ τους, ενώ όταν συνυπάρχουν κι άλλα φυτά στη γλάστρα, τα τοποθετούμε στην μπροστινή σειρά για να δέχονται πλούσια ηλιοφάνεια και να χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.

4. Τι πότισμα και λίπανση θέλουν οι πανσέδες;

Οι πανσέδες στο μπαλκόνι έχουν ανάγκη από τακτικά ποτίσματα 2-3 φορές τη βδομάδα, ανάλογα με την εποχή και τον τύπο του υποστρώματος που είναι φυτεμένοι.

Οι πανσέδες χρειάζονται συχνή ελαφρή λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα για να δώσουν πλούσια ανθοφορία για μεγάλο χρονικο διάστημα.

Η απομάκρυνση των ανθέων των πανσέδων που έχουν μαραθεί εξασφαλίζει επιμήκυνση της ανθοφορίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

5. Kι ένα τελευταίο μυστικό για τους πανσέδες

Ο πανσές χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σχετικά με εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση φυτοπροστασίας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)