Χλωρή λίπανση, φυσικός εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά συστατικά

Χλωρή λίπανση στο έδαφος

Η χλωρή λίπανση είναι ένας φυσικός τρόπος για να εμπλουτίσουμε το χώμα του κήπου μας με θρεπτικά στοιχεία, καλλιεργώντας συγκεκριμένα είδη φυτών που στη συνέχεια ενσωματώνουμε ως φυτική ύλη στο χώμα. Η χλωρή λίπανση εφαρμόζεται, κυρίως, σε καλλιέργειες λαχανικών και καρποφόρων δέντρων.

Στον λαχανόκηπο, η συνεχόμενη καλλιέργεια των ίδιων φυτών σε ένα χώρο δημιουργεί προβλήματα εξάντλησης των θρεπτικών συστατικών, καθώς και εκτεταμένη εμφάνιση προσβολών από συγκεκριμένες ασθένειες και έντομα.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κάνουμε εναλλαγή καλλιεργειών με φυτά χλωρής λιπανσης για να εξασφαλίσουμε πλουσιότερες σοδιές, εμπλουτίζοντας παράλληλα το χώμα.

Η διαδικασία της εναλλαγής καλλιεργειών ονομάζεται αμειψισπορά και περιλαμβάνει την χλωρή λίπανση ως βασικό κομμάτι υλοποίησης της για να ενισχύσουμε εξαντλημένα εδάφη. Στην καλλιέργεια των καρποφόρων δέντρων, μεταξύ των δέντρων φυτεύουμε τα κατάλληλα φυτά που αξιοποιούμε στην διαδικασία της χλωρής λιπανσης.

Η χλωρή λίπανση έχει πολλαπλά οφέλη, πέρα από τα θρεπτικά συστικά που προσφέρει στα φυτά μας, και αποτελεί μία πολύ χρήσιμη πρακτική που χρησιμοποιείται τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία.

Διαφήμιση

1. Ποια φυτά καλλιεργούμε για χλωρή λίπανση;

Για την χειμωνιάτικη και την καλοκαιρινή καλλιέργεια φυτών χλωρής λίπανσης, χρησιμοποιούνται κύρια δυο οικογένειες φυτών: τα ψυχανθή και τα αγρωστώδη.

Τα ψυχανθή φυτά, όπως ο βίκος, τα κουκιά, το λαθούρι, το λούπινο, το μπιζέλι, η σόγια, η μηδική και το τριφύλλι έχουν την πρόσθετη ιδιότητα να προσφέρουν άζωτο στο χωράφι μας.

Το άζωτο ως στοιχείο λίπανσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη της βλάστησης και του φυλλώματος των φυτών.

Από την οικογένεια των σιτηρών, το κριθάρι, το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το σόργο, χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη χλωρή λίπανση, καθώς έχουν το πλεονέκτημα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Συνηθισμένη πρακτική αποτελεί η συγκαλλιέργεια δυο-τριών φυτών χλωρής λίπανσης, όπως για παράδειγμα βίκου, κριθαριού και βρώμης για να βελτιωθεί η απόδοση και η ανθεκτικότητα.

Για την καλοκαιρινή καλλιέργεια φυτών χλωρής λίπανσης, χρησιμοποιούμε κυρίως τη μηδική, το τριφύλλι, τον μελίλωτο, την σόγια από τα ψυχανθή και το σόργο από τα σιτηρά.

2. Πώς χρησιμοποιούμε τα φυτά της χλωρής λίπανσης στο χωράφι και τον κήπο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσουμε τα φυτά χλωρής λίπανσης κατά την καλλιέργεια τους ανάλογα τους στόχους που έχουμε.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εφαρμογής της χλωρής λιπανσης είναι η καλλιέργεια των φυτών και η ενσωμάτωση τους στο έδαφος κατά την περίοδο άνθιση τους, πριν αρχίσει να ξυλοποιείται ο βλαστός τους. Με αυτό τον τρόπο, βασικό πλεονέκτημα είναι ότι σε αυτό το στάδιο τα φυτά αποδίδουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την ενσωμάτωση των φυτών χλωρής λίπανσης στο έδαφος, μπορούμε εναλλακτικά να κάνουμε επιφανειακή κοπή των φυτών και να τα αφήσουμε σταδιακά πάνω στο χώμα να αποσυντεθούν. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία απλοποιείται, ωστόσο χάνεται μέρος των θρεπτικών στοιχείων των φυτών.

Συμπληρωματικά, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα φυτά χλωρής λίπανσης ως χλωρή βόσκηση για ζώα ή να τα κόψουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για σανό.

3. Ποια είναι τα οφέλη της χλωρής λίπανσης στον κήπο;

Τα οφέλη της χλωρής λίπανσης είναι πολλαπλά τόσο για ένα μικρό κήπο, όσο και σε μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αρχικά, η καλλιέργεια με φυτά ψυχανθή προσθέτει άζωτο στο έδαφος.

Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Τα ψυχανθή έχουν την μοναδική ιδιότητα να δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα με φυσικό τρόπο, μέσω αζωτοδεσμευτικών βακτηριών που συμβιώνουν με τις ρίζες τους.

Αφού τα κόψουμε και τα ενσωματώσουμε στο έδαφος, το άζωτο αυτό γίνεται διαθέσιμο για τις καλλιέργειες μέσα σε λίγες βδομάδες.

Με την αποσύνθεση των φυτών στο χώμα, διαθέσιμα γίνονται και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος, το κάλιο και το ασβέστιο που είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και την καρποφορία των καλλιεργειών μας.

Με τη χλωρά λίπανση βελτιώνεται η σύσταση του εδάφους, η δομή του, η κίνηση του νερού και ο αερισμός του, χαρακτηριστικά πολύ σημαντικά για την ομαλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των καλλιεργούμενων φυτών.

Επίσης, η χλωρά λίπανση συντελεί στην αποφυγή της διάβρωσης του εδαφους, ειδικά σε επικλινή μέρη, καθώς η ύπαρξη καλλιεργούμενων φυτών στην επιφάνεια του βοηθά στην συγκράτηση υγρασίας και αποτρέπει την απομάκρυνση του χώματος.

αμειψισπορα για αυξηση της αποδοσης
Αμειψισπορά: Τι είναι και ποια πλεονεκτήματα προσφέρει

4. Κι ένα μυστικό για τη χλωρή λίπανση

Με τη χλωρή λίπανση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση ανεπιθύμητων αγριόχορτα (ζιζάνια) στον κήπο μας. Συγκεκριμένα, τα φυτά της χλωρής λίπανσης όταν φυτευθούν σχετικά πυκνά απορροφούν από τα ζιζάνια το φως, το νερό και τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν. Με αυτόν τον τρόπο, κυρίως περιορίζουμε τα ετήσια ζιζάνια που εμφανίζονται άνοιξη και καλοκαίρι και με μικρότερη επιτυχία τα πολυετή ζιζάνια, όπως η αγριάδα και η περικοκλάδα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (17)

  1. Τάκης
    12/02/2024

    Χαιρετώ! Σε ελαιώνα ενδείκνυται η σπορά βίκου μέσα Φλεβάρη και επίσης μπορώ σπείρω και μετά από δύο εβδομάδες να βάλω και λίπασμα; Ή θα κάνει ζημιά; Είναι ελαιώνας που λείπει οργανική ουσία και μόνα τους τα λιπάσματα δε βοηθούν…

  2. Νικος
    21/01/2024

    Καλησπερα,

    για χλωρή λίπανση ελαιώνα, υπάρχει κάτι που μπορούμε να σπείρουμε τέτοια εποχή; (Ιανουάριο – Φεβρουάριο).

  3. Κοσμάς Τσορτανίδης
    15/03/2021

    Γεια σας,
    Έχω ένα κτήμα με καρυδιές 10 στρέμματα. Θα ηθελα να κάνω χλωρή λίπανση το έδαφος Είναι ελαφρά όξινο και αμμουδερό, η οργανική μου ουσία είναι 0,5, όπως καταλαβαίνετε το καλοκαίρι θα πρέπει το έδαφος να είναι καθαρό ώστε τον Οκτώβριο να μπορέσω να κάνω εύκολα την συγκομιδή των καρυδιών. Η σπορά των φυτών θα γίνει κατά μήκος των γραμμών ενάμιση μέτρο μακριά από τη σειρά, και τα εργαλεία που έχω είναι περιστροφικός καταστροφέας και δισκοσβάρνα. Ελπίζω αυτά να είναι αρκετά ώστε να μπορέσω να κόψω τα φυτά και κατόπιν να τα ενσωματώσω στο έδαφος Τι είδους χλωρής λίπανσης με συμβουλεύετε να κάνω έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα;
    Ευχαριστώ πάρα πολύ

    • Καλησπέρα Κοσμά. Καλύτερα να κάνεις στο τέλος του φθινοπώρου, σπορά με βίκο ή κτηνοτροφικά κουκιά και να τα ενσωματώσεις μέσα στην άνοιξη στο χωράφι σου.

  4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    10/02/2021

    Καλησπερα
    Εχω ελιες ξερικες , ελιες μανταρινιες και πορτοκαλιες ποτιστικες .Με ενδιαφερει η φυλλολιπανση με ψηχανθη ετσι ωστε ,να ειναι οσο γινεται πολυετη με οχι γρηγορη αναπτυξη και περισσοτερη δεσμευση αζωτου.Ερωτηση 1) Χρειαζεται να ειναι εμπλουτισμενα με το βακτηριο η φθανουν τα βακτηρια του χωματος για αζωτο2)Σπερνονται κοντα στη ριζα του δενδρου η σε αποσταση για να μην δεσμευουν στοιχεια απο αυτα 3)Λειτουργουν σαν ξενιστες με αποτελεσμα να ελκυουν <> οργανισμους για τα δενδρα η αναλογα το δενδρο εχουμε και επιλογη ψηχανθους Τελικα σε αυτα τα δενδρα τι ψηχανθη με βαση τα παραπανω θα προτεινατε
    Ευχαριστω

    • Καλησπέρα Παναγιώτη. Δεν χρειάζεται να είναι εμπλουτισμένα με το βακτήριο τα ψυχανθή και σπέρνονται σε όλη την επιφάνεια και κοντά στη ρίζα. Μπορείς να σπείρεις βίκος, κτηνοτροφικά κουκιά, λαθούρι, λούπινο, κτηνοτροφικό μπιζέλι.

  5. Οδυσσεας
    26/11/2020

    Πριν πέντε χρόνια άρχισα εφαρμογή χλωρής λίπανσης του ελαιώνα μου με σπορά βϊκου. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια ενώ σπάρθηκε Νοέμβριο με βροχή δεν φύτρωσε. Διαβασα για την αμειψισπορά και κατάλαβα το πρόβλημα. Τι θα μπορούσατε να μου προτείνετε για την φετινή περίοδο. Να ρίξω μόνο οργανικό λίπασμα, λόγω βιολογικής καλλιέργειας του ελαιώνα και να αφήσω τη σπορά Βίκου ή άλλων Ψυχανθών για το μεθεπόμενο χρόνο, ή κάτι άλλο για να αποφύγω τα λιπάσματα.

  6. Μιχαήλ
    12/08/2020

    Ὁ βέλτιστος χρόνος ἐνσωμάτωσης τῶν φυτῶν χλωρῆς λίπανσης ὅπως ὁ βίκος εἶναι λίγο πρὶν ἀνοίξει τὸ ἄνθος ἢ τὸ ἀφήνουμε νὰ ἀνοίξει καλὰ καὶ τότε τὸ ἐνσωματώνουμε;

    • Καλημέρα, Μιχαήλ. Καλύτερη περίοδος ενσωμάτωσης είναι στις αρχές της ανθοφορίας πριν ανοίξει ή μόλις ανοίξει το άνθος.

  7. Babis.ms
    26/11/2018

    Μιας και δεν είμαι του χώρου. Αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι βελτιώνει την δομή του εδάφους κ το εμπλουτίζει με άζωτο από την ατμόσφαιρα. Πως όμως εμπλουτίζεται με κάλιο-φώσφορο το έδαφος μιας κ το ίδιο το φυτό το έχει πάρει από το χώμα; Επειδή οι ρίζες του είναι πιο βαθιές τα φέρνει πιο εύκολα στην επιφάνεια μετά την ενσωμάτωση του;

    • Καλημέρα Μπάμπη. Στη χλωρά λίπανση, όταν αφήνουμε τα φυτά που καλλιεργούμε να κάνουν καρπούς και τα ενσωματώσουμε, τότε περιέχουν περισσότερο κάλιο και φώσφορο.

  8. Μιχάλης
    26/11/2017

    Καλησπέρα πότε ακριβώς σπέρνουμε τα φυτά χλωρης λίπανσης για χειμώνα και καλοκαίρι (μήνα) και πως? Μπορούμε σε σχετικά αφράτο χώμα να σπείρουμε στα πεταχτά πριν από αναμενόμενη βροχή? Τι είδους τριφύλλι προτείνετε για το καλοκαίρι? Ο βικος μπορεί να μπει και καλοκαίρι?
    Ευχαριστώ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/12/2017

      Τα περισσότερα φυτά χλωρής λίπανσης, όπως και ο βίκος, φυτεύονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τριφυλλιού, ανθεκτικές για καλοκαιρινή καλλιέργεια. Ο βίκος δεν μπαίνει το καλοκαίρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *