εικόνα

Χλωρή λίπανση στον κήπο

mistikakipou_xloralipansi

Χλωρή λίπανση στον κήπο

Με τον όρο «χλωρή λίπανση», εννοούμε την καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών στον κήπο ή στο χωράφι και την κατάλληλη διαχείριση τους με στόχο τη βελτίωση του εδαφικού υποστρώματος, την αύξηση της οργανικής ουσίας και της γονιμότητας, τη μείωση της διάβρωσης, τη μείωση έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων και την αντιμετώπιση των ζιζανίων. Η χλωρή λίπανση αποτελεί σημαντικό κομμάτι του προγράμματος θρέψης και λίπανσης των φυτών τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία.

 

Τι φυτά χρησιμοποιούμε στη χλωρή λίπανση;
 
Για την χειμωνιάτικη αλλά και την καλοκαιρινή καλλιέργεια φυτών χλωρή λίπανσης, χρησιμοποιούνται κύρια δυο οικογένειες φυτών: τα ψυχανθή και τα αγρωστώδη. Τα ψυχανθή, όπως ο βίκος, τα κουκιά, το λαθούρι, το λούπινο, το μπιζέλι, η σόγια, η μηδική και το τριφύλλι έχουν την πρόσθετη ιδιότητα να παρέχουν άζωτο στο χωράφι. Αντίθετα, τα σιτηρά, όπως το κριθάρι, το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το σόργο, διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Επίσης, συνηθισμένη είναι η συγκαλλιέργεια δυο-τριών φυτών, όπως βίκος, κριθάρι και βρώμη για να βελτιωθεί η απόδοση και η ανθεκτικότητα. Για την καλοκαιρινή καλλιέργεια φυτών χλωρής λίπανσης, χρησιμοποιούμε κυρίως τη μηδική, το τριφύλλι, τον μελίλωτο, την σόγια από τα ψυχανθή και το σόργο από τα σιτηρά.
 
Πώς χρησιμοποιούμε τα φυτά της χλωρής λίπανσης;
 
O τρόπος διαχείρισης των φυτών της χλωρής λίπανσης εξαρτάται από την απόφαση του καλλιεργητή σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει. Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή είναι η ενσωμάτωση των φυτών στο έδαφος κατά την άνθιση τους και πριν αρχίσει να ξυλοποιείται ο βλαστός τους, καθώς σε αυτό το στάδιο ενσωματώνουμε τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος. Διαφορετικά, υπάρχει η εναλλακτική της επιφανειακής κοπής των φυτών και παραμονής τους στο έδαφος ως επίστρωμα. Επίσης, για τους καλλιεργητές που είναι συνάμα και κτηνοτρόφοι, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα φυτά χλωρής λίπανσης ως χλωρή βόσκηση για τα ζώα τους ή να τα συγκομίσουν και να τους τα δώσουν για σανό.
 
Είναι απαραίτητη η χλωρή λίπανση σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές;
 
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χλωρή λίπανση είναι απαραίτητη τόσο για τον ερασιτέχνη όσο και για τον επαγγελματία καλλιεργητή. Ο ερασιτέχνης καλλιεργώντας και ενσωματώνοντας φυτά για χλωρή λίπανση μπορεί να εμπλουτίσει με θρεπτικά συστατικά τον κήπο του, αποφεύγοντας τα χημικά λιπάσματα, σεβόμενος τις αρχές της οικολογίας και της αειφορίας. Ακόμη και για τον επαγγελματία που χρησιμοποιεί επιβαρυμένα και εξαντλημένα χωράφια, λόγω εντατικής καλλιέργειας, η χλωρά λίπανση θα τον βοηθήσει να ξεκουράσει τα χωράφια του και να βελτιώσει τη γονιμότητά τους με τον πιο οικονομικό τρόπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μιχάλης Νοέμβριος 26, 2017

Καλησπέρα πότε ακριβώς σπέρνουμε τα φυτά χλωρης λίπανσης για χειμώνα και καλοκαίρι (μήνα) και πως? Μπορούμε σε σχετικά αφράτο χώμα να σπείρουμε στα πεταχτά πριν από αναμενόμενη βροχή? Τι είδους τριφύλλι προτείνετε για το καλοκαίρι? Ο βικος μπορεί να μπει και καλοκαίρι?
Ευχαριστώ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Δεκέμβριος 2, 2017

    Τα περισσότερα φυτά χλωρής λίπανσης, όπως και ο βίκος, φυτεύονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τριφυλλιού, ανθεκτικές για καλοκαιρινή καλλιέργεια. Ο βίκος δεν μπαίνει το καλοκαίρι.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.