εικόνα

Χλωρή λίπανση, φυσικός εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά συστατικά

Χλωρή λίπανση στο έδαφος

Χλωρή λίπανση, φυσικός εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά συστατικά

Τι θα λέγατε αντί για λίπασμα στον κήπο καλλιεργήσουμε ορισμένα φυτά; Η χλωρή λίπανση είναι ένας φυσικός τρόπος εμπλουτισμού τoυ εδάφους με θρεπτικά συστατικά καλλιεργώντας διάφορα είδη φυτών που στη συνέχεια ενσωματώνουμε ως φυτική ύλη στο χώμα. Η χλωρή λίπανση προσφέρει πολλαπλά οφέλη πέρα από τα θρεπτικά συστικά για τα φυτά μας και αποτελεί μία πολύ χρήσιμη πρακτική που χρησιμοποιείται τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία.

 

Τι φυτά καλλιεργούμε στη χλωρή λίπανση;

 

Για την χειμωνιάτικη αλλά και την καλοκαιρινή καλλιέργεια φυτών χλωρής λίπανσης, χρησιμοποιούνται κύρια δυο οικογένειες φυτών: τα ψυχανθή και τα αγρωστώδη. Τα ψυχανθή, όπως ο βίκος, τα κουκιά, το λαθούρι, το λούπινο, το μπιζέλι, η σόγια, η μηδική και το τριφύλλι έχουν την πρόσθετη ιδιότητα να προσφέρουν άζωτο στο χωράφι. Από την άλλη, τα σιτηρά, όπως το κριθάρι, το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το σόργο, διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Επίσης, συνηθισμένη είναι η συγκαλλιέργεια δυο-τριών φυτών, όπως για παράδειγμα βίκος, κριθάρι και βρώμη για να βελτιωθεί η απόδοση και η ανθεκτικότητα. Για την καλοκαιρινή καλλιέργεια φυτών χλωρής λίπανσης, χρησιμοποιούμε κυρίως τη μηδική, το τριφύλλι, τον μελίλωτο, την σόγια από τα ψυχανθή και το σόργο από τα σιτηρά.

 

Πώς χρησιμοποιούμε τα φυτά της χλωρής λίπανσης στο χωράφι;

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσουμε τα φυτά χλωρής λίπανσης. O τρόπος διαχείρισης των φυτών της χλωρής λίπανσης εξαρτάται κύρια από την απόφαση του καλλιεργητή σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει. Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή είναι η ενσωμάτωση των φυτών στο έδαφος κατά την άνθιση τους και πριν αρχίσει να ξυλοποιείται ο βλαστός τους, καθώς σε αυτό το στάδιο αποδίδουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος. Υπάρχει επίσης η εναλλακτική της επιφανειακής κοπής των φυτών και παραμονής τους στο έδαφος ως επίστρωμα. Για τους καλλιεργητές που είναι και κτηνοτρόφοι, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα φυτά χλωρής λίπανσης ως χλωρή βόσκηση για τα ζώα τους ή να τα συγκομίσουν και να τους τα δώσουν για σανό.

 

Ποια είναι τα οφέλη της χλωρής λίπανσης στον κήπο;

 

Τα οφέλη της χλωρής λίπανσης είναι πολύ σημαντικά τόσο στον κήπο μας, όσο και σε μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Καταρχήν η καλλιέργεια με φυτά ψυχανθή προσθέτει άζωτο στο έδαφος. Τα ψυχανθή έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα μέσω αζωτοδεσμευτικών βακτηριών που συμβιώνουν με τις ρίζες τους. Αφού τα κόψουμε και τα ενσωματώσουμε στο έδαφος, το άζωτο αυτό γίνεται διαθέσιμο για τις καλλιέργειες μέσα σε λίγες βδομάδες. Διαθέσιμα όμως, γίνονται και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο με την αποσύνθεση των φυτών στο χώμα. Με τη χλωρά λίπανση βελτιώνεται η δομή του εδάφους, η κίνηση του νερού στο έδαφος και ο αερισμός του, καθώς επίσης η χλωρά λίπανση συντελεί στην αποφυγή της διάβρωσης του εδαφους ειδικά σε επικλινή μέρη. Η ύπαρξη ενεργών φυτών στην επιφάνεια του εδάφους βοηθά στην συγκράτηση υγρασίας και αποτρέπει την απομάκρυνση του χώματος.

 

Κι ένα μυστικό για τη χλωρή λίπανση

 

Με τη χλωρή λίπανση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζάνια) στον κήπο μας. Συγκεκριμένα, τα φυτά της χλωρής λίπανσης όταν φυτευθούν σχετικά πυκνά απορροφούν από τα ζιζάνια το φως, το νερό και τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν. Κυρίως περιορίζουμε τα ετήσια ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ζιζάνια και με μικρότερη επιτυχία τα πολυετή ζιζάνια, όπως η αγριάδα και η περικοκλάδα.

 

Μάθε για περισσότερους τρόπους φυσικής λίπανσης στον κήπο με φύκια, κοπριά, κομπόστ, και στάχτη, καθώς και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζιζανίων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Babis.ms 26 Νοεμβρίου 2018

Μιας και δεν είμαι του χώρου. Αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι βελτιώνει την δομή του εδάφους κ το εμπλουτίζει με άζωτο από την ατμόσφαιρα. Πως όμως εμπλουτίζεται με κάλιο-φώσφορο το έδαφος μιας κ το ίδιο το φυτό το έχει πάρει από το χώμα; Επειδή οι ρίζες του είναι πιο βαθιές τα φέρνει πιο εύκολα στην επιφάνεια μετά την ενσωμάτωση του;

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχάλης 26 Νοεμβρίου 2017

Καλησπέρα πότε ακριβώς σπέρνουμε τα φυτά χλωρης λίπανσης για χειμώνα και καλοκαίρι (μήνα) και πως? Μπορούμε σε σχετικά αφράτο χώμα να σπείρουμε στα πεταχτά πριν από αναμενόμενη βροχή? Τι είδους τριφύλλι προτείνετε για το καλοκαίρι? Ο βικος μπορεί να μπει και καλοκαίρι?
Ευχαριστώ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 2 Δεκεμβρίου 2017

    Τα περισσότερα φυτά χλωρής λίπανσης, όπως και ο βίκος, φυτεύονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τριφυλλιού, ανθεκτικές για καλοκαιρινή καλλιέργεια. Ο βίκος δεν μπαίνει το καλοκαίρι.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.