εικόνα

Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας

Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας

Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας

O περίφημος κρίνος της Παναγίας ή παρθενόκρινος είναι ένα υπέροχο βολβώδες λουλούδι, ένα είδος λίλιουμ που φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο και ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά ή λευκοκίτρινα άνθη που διαθέτουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Θα συναντήσουμε τον κρίνο της Παναγίας σε γλάστρες και σε ζαρντινιέρες να ανθίζει το Μάιο, καθώς και σε πολλά παρτέρια και κήπους. Επιλέγεται, επίσης, για κομμένο λουλούδι που διατηρείται σε βάζο.

 

Σε τι συνθήκες ευδoκιμεί ο κρίνος της Παναγίας και πώς φυτεύεται;

 

Ο κρίνος της Παναγίας φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 30 εκατοστών μεταξύ των βολβών και σε βάθος περίπου 10 εκατοστών. Οι βολβοί του φυτεύονται στις αρχές φθινοπώρου σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη λίλιουμ που φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης. Ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφρά γονιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Για τη φύτευση του παρθενόκρινου σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης. Γενικότερα, ο κρίνος της Παναγίας, προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις, προστατευμένες από ρεύματα αέρα, αν και σε νότιες ζεστές περιοχές είναι καλύτερο να τον φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται ο κρίνος της Παναγίας

 

Προσοχή στο πότισμα! Ο κρίνος της Παναγίας, χρειάζεται αρχικά αραιό πότισμα, για να μη σαπίσει ο βολβός λόγω υπερβολικής υγρασίας και δεν καταφέρει να φυτρώσει. Στη συνέχεια, κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας του κρίνου της Παναγίας, το πότισμα γίνεται τακτικότερα, κάθε 4-5 μέρες. Όσον αφορά τη λίπανση, θα χρειαστεί η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας κάθε 2-3 βδομάδες μετά τη διαμόρφωση των μπουμπουκιών.

 

Πώς διατηρούμε τους βολβούς του κρίνου της Παναγίας για φύτευση την επόμενη χρονιά;

 

Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας του κρίνου της Παναγίας, στις αρχές του καλοκαιριού, σταματάμε το πότισμα και τα φύλλα του ξεραίνονται. Στη συνέχεια, βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα, τους αφήνουμε να στεγνώσουν και τους φυλάσσουμε σε κατάλληλο μέρος που δεν έχει υγρασία, μέχρι να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται ο κρίνος της Παναγίας

 

Ο πολλαπλασιασμός του κρίνου της Παναγίας γίνεται με αφαίρεση των βολβιδίων που αναπτύσσονται γύρω από τον μητρικό βολβό κατά την περίοδο του ληθάργου, στα τέλη του καλοκαιριού. Οι βολβοί του κρίνου της Παναγίας μεταφυτεύονται σε γλάστράκια ή σε νέες φυτεύσεις στον κήπο για να δώσουν νέα φυτά.

 

Κι ένα μυστικό για τον κρίνο της Παναγίας

 

Ο κρίνος της Παναγίας είναι γνωστός ως σημαντικό χριστιανικό σύμβολο αγνότητας, ωστόσο οι πρώτες αναφορές του ως θρησκευτικό σύμβολο καταγράφονται σε τοιχογραφίες από την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού.

 

Μάθε πώς μπορείς να φυτεύσεις περισσότερους φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών, όπως τουλίπες, φρέζιες, υάκινθους και αμαρυλλίδες στα αναλυτικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.