Ποιο είναι το κατάλληλο pH εδάφους για κάθε καλλιέργεια

καταλληλο ph εδαφους για καθε καλλιεργεια

Ποια φυτά αναπτύσσονται καλύτερα στο χώμα του κήπου μας;

Πριν ξεκινήσουμε την φύτευση κάποιας καλλιέργειας στον κήπο και στο χωράφι μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ιδιότητες του εδάφους ώστε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική απόδοση στην καλλιέργεια μας.

Η οξύτητα του χώματος, η οποία προσδιορίζεται με την μέτρηση του pH εδάφους, είναι μία από τις πιο βασικές και χρήσιμες παραμέτρους για να αξιολογήσουμε την καταλληλότητα του εδάφους.

Για κάθε καλλιέργεια, υπάρχει ένα εύρος τιμών pH του εδάφους στο οποίο η καλλιέργεια παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και σημαντική καρποφορία.

Ειδικότερα, οι επαγγελματίες καλλιεργητές είναι απαραίτητο να ελέγχουν τόσο το pH, όσο και τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το χώμα, κάνοντας μία πλήρης ανάλυση εδάφους σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

Ακολουθεί αναλυτική λίστα με το εύρος pH εδάφους στο οποίο ευδοκιμεί κάθε καλλιέργεια για να έχει ομαλή ανάπτυξη, προκειμένου να γνωρίζουν οι καλλιεργητές αν μπορούν να φυτέψουν άμεσα ή θα πρέπει πρώτα να βελτιώσουν το χώμα διορθώνοντας με τον κατάλληλο τρόπο το pH.

Διαφήμιση

Γιατί το εδαφικό pH πρέπει ταιριάζει με τις ανάγκες μιας καλλιέργειας;

Το pH του εδάφους επηρεάζει σημαντικά τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων που υπάρχουν στο έδαφος και την απορρόφηση τους από τα φυτά.

Η φύτευση μιας καλλιέργειας σε ακατάλληλο εδαφικό pH μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για τα φυτά, αλλά και τοξικότητες λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης άλλων στοιχείων.

Επιλέγουμε, λοιπόν, καλλιέργειες που ταιριάζουν στον τύπο εδαφών που καλλιεργούμε, προκειμένου να έχουμε ομαλή ανάπτυξη των φυτών, καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και πλούσια καρποφορία.

Αν η τιμή του pH στο έδαφος είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται μία συγκεκριμένη καλλιέργεια, θα πρέπει να εξετάσουμε τη βελτίωση του εδάφους για διόρθωση του pH χρησιμοποιώντας κατάλληλα εδαφοβελτιωτικά υλικά, όπως η κοπριά, το κομπόστ, το θειάφι και ο γεωργικός ασβέστης.

Εδαφοβελτιωτικά υλικά στον κήπο
Εδαφοβελτιωτικά υλικά για βελτίωση φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους

1. Κατάλληλο pH εδάφους για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων

Παραθέτουμε αναλυτικό πίνακα με το ιδανικό εύρος pH στο οποίο ευδοκιμούν οι πιο διαδεδομένες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων στον ελληνικό χώρο και δίνουν σημαντική παραγωγή.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

2. Κατάλληλο pH εδάφους για καλλιέργεια καρποφόρων θάμνων

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας για το ιδανικό εύρος PH στο οποίο ευδοκιμούν οι πιο γνωστές καλλιέργειες καρποφόρων θάμνων και εμφανίζουν πλούσια καρποφορία.

αμπελι καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού

3. Κατάλληλο pH εδάφους για καλλιέργειες κηπευτικών, λαχανικά και μυρωδικά

Για τα περισσότερα λαχανικά και μυρωδικά που καλλιεργούμε, παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικό πίνακα για το ιδανικό εύρος PH στο οποίο ευδοκιμούν και δίνουν ικανοποιητική απόδοση.

Καλλιέργεια αγγουριού
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού

4. Κατάλληλο pH εδάφους για καλλιέργειες αρωματικών φυτών

Για τις σημαντικότερες καλλιέργειες αρωματικών φυτών στον ελληνικό χώρο, παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικό πίνακα για το ιδανικό εύρος PH στο οποίο ευδοκιμούν και δίνουν πλούσια παραγωγή.

5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα ρίγανης
9 μυστικά για φύτευση και φροντίδα ρίγανης

5. Κι ένα μυστικό για το pH εδάφους στα καρποφόρα δέντρα

Στις καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων, είναι σημαντικό κάθε 2-3 χρόνια, να επαναλαμβάνουμε την ανάλυση pH του εδάφους για να διαπιστώσουμε την βελτίωση που χρειάζεται και το λίπασμα που θα προσθέσουμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (2)

  1. ΒΕΡΓΟΥΛΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
    20/09/2023

    Ειναι δυνατον ελαιοδενδρα τα οποια εχουν αναπτυχθει σε εδαφος με PH 8 εως 8,5 να μην δινουν καρπους εξ αιτιας του PH ??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *