εικόνα

Ποια εποχή και πώς γίνεται η φύτευση καρποφόρων δέντρων

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα

Ποια εποχή και πώς γίνεται η φύτευση καρποφόρων δέντρων

Υπάρχει κάποιος που δε θα ήθελε να έχει στον κήπο του καρποφόρα δέντρα με υπέροχα πεντανόστιμα φρούτα; Από αγαπημένα εσπεριδοειδή, πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές, μέχρι φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα, μηλιές, αχλαδιές, βερικοκιές, ροδακινιές, συκιές και ροδιές. Κι αν θέλουμε κάτι πιο εξωτικό μπορούμε να φυτέψουμε αβοκάντο, μπανανιά, λωτό και μάνγκο. Πριν προχωρήσουμε στη φύτευση των δέντρων, οφείλουμε να γνωρίζουμε αν το δέντρο που θέλουμε να φυτέψουμε αναπτύσσεται στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας συνυπολογίζοντας τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους που πρόκειται να καλλιεργήσουμε. Το πρώτο βήμα είναι η προετοιμασία του εδάφους για καλλιέργεια, οργώνοντας το χωράφι, απομακρύνοντας πέτρες και ανεπιθύμητα αγριόχορτα. Τα δέντρα χρειάζονται γόνιμο και αφράτο έδαφος για να ριζώσουν και να αναπτυχθούν. Η βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους με τη χρήση φυσικών υλικών όπως το κομπόστ, η κοπριά, ο ζεόλιθος, ο περλίτης και η στάχτη δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να μας δώσουν πλούσια καρποφορία. Όταν θέλουμε να φυτέψουμε πολλά δέντρα, η ανάλυση εδάφους είναι απαραίτητη για να έχουμε μία λεπτομερή περιγραφή της σύστασης και των θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει το χωράφι μας. Από κει και πέρα, είναι σημαντικό να φυτεύουμε την κατάλληλη εποχή για να βοηθήσουμε να νεαρά φυτά στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας που είναι πιο ευαίσθητα. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε σε περιόδους έντονης παγωνιάς ή καύσωνα που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά. Ας δούμε λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για το φύτεμα καρποφόρων δέντρων, ποια είναι η κατάλληλη εποχή και τι προσέχουμε κατά τη φύτευση.

 


Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται
Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται


 

Ποια είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε καρποφόρα δέντρα;

 

Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψουμε τα οπωροφόρα δέντρα μας είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Προμηθευόμαστε τα καρποφόρα δέντρα που είναι ριζωμένα σε γλάστρες από φυτώρια της επιλογής μας και στη συνέχεια τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι μας. Τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα μπορούμε να τα φυτέψουμε και ως γυμνόριζα φυτά, φυτά δηλαδή που διαθέτουν μόνο ριζικό σύστημα χωρίς χώμα. Τα γυμνόριζα φυτά μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος από τα μέσα Νοεμβρίου που έχουν ρίξει τα φύλλα τους ως τα τέλη Φεβρουαρίου που αρχίζουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί τους.

 


Τι προσέχουμε κατά την φύτευση καρποφόρων δέντρων;

 

Για τη φύτευση των καρποφόρων δέντρων ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα ώστε να δημιουργήσουμε το ιδανικό περιβάλλον που θα υποδεχθεί τα δέντρα μας για δημιουργήσουν δυνατό ριζικό σύστημα, να προσαρμοστούν ομαλά και να αναπτυχθούν.
 
– Οργώνουμε τον κήπο μας για να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα αγριοχόρτα για να μπορούμε να σκάψουμε με άνεση και να ανοίξουμε με τσάπα τους λάκους φύτευσης.
 
– Σκάβουμε σε βάθος ανοίγοντας λάκους βάθους και διαμέτρου 50×50 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και βαθύτερα το ριζικό σύστημα του καρποφόρου δέντρου.
 
– Κατά το άνοιγμα του λάκου φύτευσης, δημιουργούμε δύο ξεχωριστούς σωρούς χώματος ένα με το αφράτο γόνιμότερο επιφανειακό χώμα καί ένα με το βαθύτερο χώμα του λάκου που περιέχει λιγότερα θρεπτικά στοιχεία.
 
– Στη βάση του λάκου φύτευσης προσθέτουμε καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να ενισχύσουμε με οργανική ούσία το υπόστρωμα του καρποφόρου δέντρου.
 
– Πριν φυτέψουμε τα δέντρα στο έδαφος, κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες τους για να ενεργοποιήσουμε το ριζικό σύστημα του φυτού και να εξακαλύτερη ριζοβολία.
 
– Πριν τη φύτευση των καρποφόρων δέντρων, τοποθετούμε στον λάκο φύτευσης ένα ξύλινο ή μεταλλικο πάσσαλο στήριξης για να δέσουμε το νεαρό δενδρύλλιο, ώστε να μην ξεριζωθεί σε περίπτωση δυνατών ανέμων.
 
– Κατά την φύτευση κάθε καρποφόρου δέντρου, βάζουμε πρώτα το επιφανειακό αφράτο χώμα στο κάτω μέρος του λάκου ώστε να μπορέσουν οι ρίζες του να αναπτυχθουν καλύτερα και βαθύτερα και στη συνέχεια γεμίουμε το λάκο με το βαθύτερο χώμα που είναι λιγότερο γόνιμο. Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρά το χώμα για να σταθεροποιηθεί το δενδρύλλιο.
 
– Τοποθετούμε τα δενδρύλλια των καρποφόρων δέντρων σε τέτοιο βάθος ώστε το σημείο εμβολιασμού του φυτού να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

 


Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια


 

Κι ένα μυστικό για την φύτευση των καρποφόρων δέντρων

 

Για να βοηθήσουμε στην καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δέντρων, ποτίζουμε μετά τη φύτευση με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών. Τα φύκια περιέχουν θρεπτικά συστατικά και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης που βοηθάνε τα δέντρα να δημιουργήσουν δυνατές ρίζες.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Ποια εποχή και πώς μπολιάζουμε κάθε καρποφόρο δέντρο
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Γυμνόριζα φυτά: Ποια είναι και πως φυτεύονται
Εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας
Λίπασμα, κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Πώς χρησιμοποιούμε τον ατταπουλγίτη σε φυτά και καλλιέργειες
Ποιο είναι το σωστό πότισμα και πώς γίνεται
Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Τι είναι η τύρφη και πώς τη χρησιμοποιούμε στον κήπο
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Ποια είναι τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά του κήπου
Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα των δέντρων
Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (15)

σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΗΣ 29 Σεπτεμβρίου 2020

Γεια σας . θέλω να φυτεύσω μερικά οποροφόρα ( πορτοκαλιες λεμονιές κτλ) το έδαφος ομως είναι σκληρό και βραχώδες . εάν ανοίξω βαθυές τρύπες με κομπρεσέρ υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν τα δέντρα΄?

Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 29 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Γιώργο. Οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές θέλουν πιο γόνιμο έδαφος. Θα μπορούσες να φυτέψεις αμυγδαλιές, συκιές, βερυκοκιές, αχλαδιές που είναι πιο ανθεκτικά καρποφόρα δέντρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Απόστολος 5 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα,
Είχα αγοράσει μερικά καρποφόρα δέντρα (μηλιές, βανίλιες, γκουάβα και μάνγκο) την άνοιξη σε γλάστρα αλλά δεν προέκυψε να τα φυτεύσω τότε άρα παραμένουν (υγιή) στη γλάστρα. Είναι καλή ιδέα να τα φυτέψω τώρα που φεύγουν οι ζέστες ή να περιμένω τις αρχές της άνοιξης;
Ευχαριστώ,
Απόστολος

Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΡΑΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΩ 1 Μαΐου 2020

Καλησπέρα , μπορώ ν φυτέψω βερυκοκιά από κουκούτσι σε γλάστρα πώς και πότε? Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Μάρω. Μπορείς να φυτεύσεις κουκούτσι (σπόρο) βερυκοκιάς αλλά η βερικοκιά που θα προκύψει δεν θα κάνει βερύκοκα που θα είναι ίδια με αυτά από τα οποία πήρες το κουκούτσι και το φύτεψες. Θα χρειαστεί λοιπόν εμβολιασμός της βερυκοκιάς με μία επιθυμητή ποικιλία.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΣΤΡΑΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΩ 4 Μαΐου 2020

   Σας ευχαριστώ για την πληροφορία, η επόμενη ερώτηση μου είναι πιά ποικιλία μπορώ να βάλω στον Ωρωπό και πόσων ετών φυτό? Είμαστε σε λόφο αρκετά μακριά από την θάλασσα.

   Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 26 Απριλίου 2020

Χριστός Ανέστη!
Πριν λίγες μέρες φύτεψα σε κτήμα λεμονιές και πορτοκαλιές. Οι λάκκοι επειδή τα δέντρα ήταν πολλά έγιναν με μηχάνημα. Φοβάμαι όμως ότι στη βάση του λάκκου βάλαμε λιγότερο χώμα με αποτέλεσμα να θαφτεί μέρος του κορμού του υποκειμένου.
Τηρήσαμε ωστόσο τον όρο το εμβόλιο να βρίσκεται από 5 πόντους και πάνω από το έδαφος. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κίνδυνος για σήψη του κορμού ή κίνδυνος να χάσω τα δέντρα. Τι θα μου προτείνατε;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Στέλιος 21 Απριλίου 2020

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Θέλω να μεταφέρω μέσα στο οικόπεδο μου 5 δέντρα (λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, συκιά). Τα δέντρα ειναι αρκετών ετών, ειναι εφικτή μια τέτοια μεταφορά; Ευχαριστώ,

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.