Ποια εποχή και πώς γίνεται η φύτευση καρποφόρων δέντρων

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα

Υπάρχει κάποιος που δε θα ήθελε να έχει στον κήπο του καρποφόρα δέντρα με υπέροχα πεντανόστιμα φρούτα;

Από αγαπημένα εσπεριδοειδή, πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές, μέχρι φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα, μηλιές, αχλαδιές, βερικοκιές, ροδακινιές, συκιές και ροδιές. Κι αν θέλουμε κάτι πιο εξωτικό μπορούμε να φυτέψουμε αβοκάντο, μπανανιά, λωτό και μάνγκο.

Πριν προχωρήσουμε στη φύτευση των δέντρων, οφείλουμε να γνωρίζουμε αν το δέντρο που θέλουμε να φυτέψουμε αναπτύσσεται στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας συνυπολογίζοντας τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους που πρόκειται να καλλιεργήσουμε.

Το πρώτο βήμα είναι η προετοιμασία του εδάφους για καλλιέργεια, οργώνοντας το χωράφι, απομακρύνοντας πέτρες και ανεπιθύμητα αγριόχορτα. Τα δέντρα χρειάζονται γόνιμο και αφράτο έδαφος για να ριζώσουν και να αναπτυχθούν.

Η βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους με τη χρήση φυσικών υλικών όπως το κομπόστ, η κοπριά, ο ζεόλιθος, ο περλίτης και η στάχτη δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να μας δώσουν πλούσια καρποφορία.

Όταν θέλουμε να φυτέψουμε πολλά δέντρα, η ανάλυση εδάφους είναι απαραίτητη για να έχουμε μία λεπτομερή περιγραφή της σύστασης και των θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει το χωράφι μας.

Από κει και πέρα, είναι σημαντικό να φυτεύουμε την κατάλληλη εποχή για να βοηθήσουμε να νεαρά φυτά στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας που είναι πιο ευαίσθητα. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε σε περιόδους έντονης παγωνιάς ή καύσωνα που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά.

Ας δούμε λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για το φύτεμα καρποφόρων δέντρων, ποια είναι η κατάλληλη εποχή και τι προσέχουμε κατά τη φύτευση.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε καρποφόρα δέντρα;

Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψουμε τα οπωροφόρα δέντρα μας είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Προμηθευόμαστε τα καρποφόρα δέντρα που είναι ριζωμένα σε γλάστρες από φυτώρια της επιλογής μας και στη συνέχεια τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι μας.

Τα φυλλοβόλα δέντρα μπορούμε να τα φυτέψουμε και τον χειμώνα ως γυμνόριζα φυτά, φυτά δηλαδή που διαθέτουν μόνο ριζικό σύστημα χωρίς χώμα. Τα γυμνόριζα φυτά φυτεύονται στο έδαφος από τα μέσα Νοεμβρίου που έχουν ρίξει τα φύλλα τους ως τα τέλη Φεβρουαρίου που αρχίζουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί τους.

Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται
Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται

2. Τι προσέχουμε κατά την φύτευση καρποφόρων δέντρων;

Για τη φύτευση των καρποφόρων δέντρων ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα ώστε να δημιουργήσουμε το ιδανικό περιβάλλον που θα υποδεχθεί τα δέντρα μας για δημιουργήσουν δυνατό ριζικό σύστημα, να προσαρμοστούν ομαλά και να αναπτυχθούν.

  • Οργώνουμε τον κήπο μας για να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα αγριοχόρτα για να μπορούμε να σκάψουμε με άνεση και να ανοίξουμε με τσάπα τους λάκους φύτευσης.
  • Σκάβουμε σε βάθος ανοίγοντας λάκους βάθους και διαμέτρου 50×50 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και βαθύτερα το ριζικό σύστημα του καρποφόρου δέντρου.
  • Κατά το άνοιγμα του λάκου φύτευσης, δημιουργούμε δύο ξεχωριστούς σωρούς χώματος ένα με το αφράτο γόνιμότερο επιφανειακό χώμα καί ένα με το βαθύτερο χώμα του λάκου που περιέχει λιγότερα θρεπτικά στοιχεία.
  • Στη βάση του λάκου φύτευσης προσθέτουμε καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να ενισχύσουμε με οργανική ουσία το υπόστρωμα του καρποφόρου δέντρου.
  • Πριν φυτέψουμε τα δέντρα στο έδαφος, κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες τους για να ενεργοποιήσουμε το ριζικό σύστημα του φυτού και να εξακαλύτερη ριζοβολία.
  • Πριν τη φύτευση των καρποφόρων δέντρων, τοποθετούμε στον λάκο φύτευσης ένα ξύλινο ή μεταλλικο πάσσαλο στήριξης για να δέσουμε το νεαρό δενδρύλλιο, ώστε να μην ξεριζωθεί σε περίπτωση δυνατών ανέμων.
  • Κατά την φύτευση κάθε καρποφόρου δέντρου, βάζουμε πρώτα το επιφανειακό αφράτο χώμα στο κάτω μέρος του λάκου ώστε να μπορέσουν οι ρίζες του να αναπτυχθουν καλύτερα και βαθύτερα και στη συνέχεια γεμίουμε το λάκο με το βαθύτερο χώμα που είναι λιγότερο γόνιμο. Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρά το χώμα για να σταθεροποιηθεί το δενδρύλλιο.
  • Τοποθετούμε τα δενδρύλλια των καρποφόρων δέντρων σε τέτοιο βάθος ώστε το σημείο εμβολιασμού του φυτού να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
Προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

3. Κι ένα μυστικό για την φύτευση των καρποφόρων δέντρων

Για να βοηθήσουμε στην καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δέντρων, ποτίζουμε μετά τη φύτευση με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών. Τα φύκια περιέχουν θρεπτικά συστατικά και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης που βοηθάνε τα δέντρα να δημιουργήσουν δυνατές ρίζες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (23)

  1. Γεράσιμος
    14/01/2024

    Καλημέρα και Καλή Χρονιά από Κεφαλονιά
    Χρειάζομαι μια συμβουλή αν μπορείτε
    Είμαι ερασιτέχνης και σκοπεύω να φυτεύσω στο κτήμα μου 5 με 6 εσπεριδοειδή ( λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές) και θα ήθελα ιδανικά να έχω άμεση καρποφορία (την επόμενη χρονιά από την φύτευση αν είναι δυνατόν) στην αγορά υπάρχουν σε γλάστρα μικρά δενδρύλια περίπου 8 ετών με 50 ευρώ και μεγάλα δέντρα σε γλάστρα περίπου των 150 ευρώ
    Εδώ μου λένε ότι τα μεγάλα δέντρα σε γλάστρα μεταφυτευόμενα στο έδαφος παράγουν φυλλωσιά και όχι καρπούς και έχουν πρόβλημα και με το ριζικό τους σύστημα αληθεύει ? Υπάρχει εμπειρία μεταφύτευσης στο έδαφος μεγάλων δέντρων εσπεριδοειδών και τι έχεις δείξει αυτή ?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Όσο μεγαλύτερο είναι το δέντρο σε γλάστρα, υπάρχει κίνδυνος όταν μεταφυτευτούν να καθυστερήσει η ανάπτυξη τους, ειδικά αν η γλάστρα στην οποία έχουν φυτευτεί έχει πυκνώσει πολύ από το ριζικό σύστημα του δέντρου.

  2. Γιώργος Κασιμακης
    01/10/2023

    Παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε κάθε πότε πρέπει να ποτιζω τα δέντρα μου τώρα το χειμώνα? Έχω τρεις βερυκοκιες διαφορετικά είδη, μένω στην Αίγινα το κλίμα εδώ μπορώ να πω πως είναι ξηρό.

  3. ΑΡΤΕΜΙΣ
    30/11/2021

    Καλησπέρα! Έχω στο εξοχικό μια σειρά από λειλαντ δέντρα τα οποία όμως φαίνεται να χάλασαν.
    Θέλω να αντικαταστήσω αυτό τον φράκτη, διότι ποια δεν είναι φράχτης. Μπορώ να κόψω τα δέντρα στην επιφάνεια του εδάφους με ένα αλυσοπρίονο και μετά με κάποιο τρόπο να εξαφανίσω το ριζικό σύστημα;;;;
    Επίσης το εξοχικό είναι σε παράκτια περιοχή, τι επιλογές έχω για δημιουργία φράχτη σε αλατούχο έδαφος;; ( υπάρχει κάτι για να το ρίξω στο έδαφος και να βελτιωθεί;)
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

    • Καλημέρα Άρτεμις. Μπορείς να ρίξεις στην τομή των δέντρων, χημικό σκεύμασμα ζιζανιοκτόνων για να μην φυτρώσουν ξανά αλλά θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αποσυντεθούν οι ρίζες. Για την βελτίωση του χώματος, μπορείς να προσθέσεις κομπόστ, τύρφη, ζεόλιθο, ατταπουλγίτη και άλλα εδαφοβελτιωτικά υλικά.

  4. ΓΕΩΡΓΟΣ
    19/04/2021

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΙΟ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;

    • Καλησπέρα Γεώργιε. Αν είναι μεγάλα τα καλλωπιστικά κυπαρίσσια θα πρέπει να έρθει εκσκαφέας για να στα βγάλει και να φυτέψεις στις θέσεις τους τις ελιές.

  5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΗΣ
    29/09/2020

    Γεια σας . θέλω να φυτεύσω μερικά οποροφόρα ( πορτοκαλιες λεμονιές κτλ) το έδαφος ομως είναι σκληρό και βραχώδες . εάν ανοίξω βαθυές τρύπες με κομπρεσέρ υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν τα δέντρα΄?

    Ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Γιώργο. Οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές θέλουν πιο γόνιμο έδαφος. Θα μπορούσες να φυτέψεις αμυγδαλιές, συκιές, βερυκοκιές, αχλαδιές που είναι πιο ανθεκτικά καρποφόρα δέντρα.

  6. Απόστολος
    05/09/2020

    Καλησπέρα,
    Είχα αγοράσει μερικά καρποφόρα δέντρα (μηλιές, βανίλιες, γκουάβα και μάνγκο) την άνοιξη σε γλάστρα αλλά δεν προέκυψε να τα φυτεύσω τότε άρα παραμένουν (υγιή) στη γλάστρα. Είναι καλή ιδέα να τα φυτέψω τώρα που φεύγουν οι ζέστες ή να περιμένω τις αρχές της άνοιξης;
    Ευχαριστώ,
    Απόστολος

    • Καλησπέρα Απόστολε. Μπορείς να φυτέψεις αρχές φθινοπώρου τα φυτά σου πριν έλθει η παγωνιά του χειμώνα. Διαφορετικά, θα περιμένεις αρχές της άνοιξης για να φυτέψεις τη μηλιά, την βανίλια, την γκουάβα και το μάνγκο.

  7. ΣΤΡΑΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΩ
    01/05/2020

    Καλησπέρα , μπορώ ν φυτέψω βερυκοκιά από κουκούτσι σε γλάστρα πώς και πότε? Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Μάρω. Μπορείς να φυτεύσεις κουκούτσι (σπόρο) βερυκοκιάς αλλά η βερικοκιά που θα προκύψει δεν θα κάνει βερύκοκα που θα είναι ίδια με αυτά από τα οποία πήρες το κουκούτσι και το φύτεψες. Θα χρειαστεί λοιπόν εμβολιασμός της βερυκοκιάς με μία επιθυμητή ποικιλία.

      • ΣΤΡΑΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΩ
        04/05/2020

        Σας ευχαριστώ για την πληροφορία, η επόμενη ερώτηση μου είναι πιά ποικιλία μπορώ να βάλω στον Ωρωπό και πόσων ετών φυτό? Είμαστε σε λόφο αρκετά μακριά από την θάλασσα.

        • Καλησπέρα Μάρω. Μπορείς να φυτέψεις ποικιλία βερυκοκιάς Διαμαντοπούλου.

        • ΣΤΡΑΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΩ
          07/05/2020

          Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες .Καλό βράδυ

  8. Μαρία
    26/04/2020

    Χριστός Ανέστη!
    Πριν λίγες μέρες φύτεψα σε κτήμα λεμονιές και πορτοκαλιές. Οι λάκκοι επειδή τα δέντρα ήταν πολλά έγιναν με μηχάνημα. Φοβάμαι όμως ότι στη βάση του λάκκου βάλαμε λιγότερο χώμα με αποτέλεσμα να θαφτεί μέρος του κορμού του υποκειμένου.
    Τηρήσαμε ωστόσο τον όρο το εμβόλιο να βρίσκεται από 5 πόντους και πάνω από το έδαφος. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κίνδυνος για σήψη του κορμού ή κίνδυνος να χάσω τα δέντρα. Τι θα μου προτείνατε;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Μαρία. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείς συμπληρωματικά στις λεμονιές και ππορτοκαλιές σου να προσθέσεις με πότισμα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) για απολύμανση.

      • Μαρία
        27/04/2020

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Μου έφυγε ένα βάρος. Επειδή κατά τη φύτευση στη ρίζα έβαλα μυκοριζα μήπως η γαλαζόπετρα την αδρανοποιησει;

        • Αφού έχεις βάλει μυκόριζες στην φύτευση των δέντρων, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις γαλαζόπετρα.

  9. Στέλιος
    21/04/2020

    Καλημέρα και χρόνια πολλά. Θέλω να μεταφέρω μέσα στο οικόπεδο μου 5 δέντρα (λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, συκιά). Τα δέντρα ειναι αρκετών ετών, ειναι εφικτή μια τέτοια μεταφορά; Ευχαριστώ,

    • Καλησπέρα Στέλιο. Εϊναι αρκετά δύσκολο καθώς θα πρέπει να κάνεις εκσκαφή για να βγάλεις τα δέντρα σου (λεμονιά, μανταρινιά, πορτοκαλιά, συκιά) με μπάλα χώματος μαζί με τις ρίζες για να το μεταφυτεύσεις στο οικόπεδο σου. Θα πρέπει πρώτα να έχεις κάνει και κλάδεμα των δέντρων και η μεταφορά και φύτευση να γίνει σούρουπο μιας μέρας δροσερής χωρίς πολύ ζέστη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ