εικόνα

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων (+video)

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων (+video)

Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα, το αλεξανδρινό, το εντυπωσιακό λουλούδι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα έχει την τιμητική του! Γνωστό και ως ποϊνσέτια ή «αστέρι της Βηθλεέμ», το αλεξανδρινό συμβολίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και κάθε Δεκέμβριο το συναντάμε παντού γύρω μας, στολισμένο σε σπίτια και καταστήματα. Με καταγωγή από το Μεξικό, η ποϊνσέτια οφείλει το όνομα της σε έναν αμερικανό πρέσβη που πριν από δυο αιώνες πήρε το λουλούδι στη χώρα του, απ’ όπου σταδιακά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα του αλεξανδρινού για να το κρατήσουμε λαμπερό και όμορφο στις γιορτές, καθώς και την κατάλληλη περιποίηση για να το διατηρήσουμε μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

 


 

Σε τι θέση τοποθετούμε το αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι;

 

Τοποθετούμε το αλεξανδρινό στο σαλόνι ή σε άλλο φωτεινό εσωτερικό χώρο στο σπίτι μας, σε σημείο που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει καψίματα και να ξεθωριάσει τα φύλλα του αλεξανδρινού. Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του αλεξανδρινού αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του αλεξανδρινού να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωματισμό τους. Το αλεξανδρινό πρέπει να διατηρείται μακριά από ψυχρά ρεύματα και παγωνιά. Το κρατάμε μακριά από τα παγωμένα τζάμια, καθώς και από θερμαντικά σώματα για να αποφύγουμε τη συστροφή του φυλλώματός του αλεξανδρινού που μπορεί να φτάσει μέχρι την πτώση των φύλλων του.

 

Πώς διατηρούμε το αλεξανδρινό μετά τα Χριστούγεννα;

 

Κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το αλεξανδρινό σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα του κήπου μας. Ειδικά σε νότιες περιοχές με ήπιο χειμώνα, το αλεξανδρινό μπορεί να μείνει έξω όλη τη διάρκεια του χρόνου, και με την κατάλληλη φροντίδα να γίνει ένα όμορφο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα. Για τη μεταφύτευση του αλεξανδρινού σε μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις περάσει ο χειμώνας, χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό και τοποθετούμε μια στρώση βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας.

 


Δέντρο αλεξανδρινού
Το αλεξανδρινό γίνεται ένα όμορφο δέντρο


 

Κάθε πότε ποτίζουμε και βάζουμε λίπασμα στο αλεξανδρινό;

 

Σχετικά με τις ανάγκες του αλεξανδρινού σε νερό, κατά την περίοδο των εορτών, ποτίζουμε συνήθως κάθε 4-5 μέρες, αφού στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε το αλεξανδρινό 2 φορές τη βδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού κάθε 2 μέρες. Το αλεξανδρινό δεν χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο του χειμώνα. Για αλεξανδρινά που διατηρούμε σε γλάστρα, προσθέτουμε ειδικό υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μια φορά το μήνα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του. Αν το αλεξανδρινό το έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το αλεξανδρινό;

 

Το αλεξανδρινό προαβάλλεται από τα έντομα του αλευρώδη, του ψευδόκοκκου και από τον τετράνυχο. Για την προστασία του αλεξανδρινού με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού ή με διάλυμα θερινού πολτού και σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικα΄καταστήματα. Επίσης, το αλεξανδρινό προσβάλλεται από την μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη καθώς και από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν σάπισμα στη ρίζα και γιαυτό καλό είναι να το ψεκάζουμε το φύλλωμα του φυτού με διάλυμα χαλκού ακι να ποτίζουμε τη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας.

 


Ποια εποχή κλαδεύεται και πώς γίνεται το κλάδεμα του αλεξανδρινού;

 

Μετά τις γιορτές, όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κόκκινα φύλλα του αλεξανδρινού, κλαδεύουμε ελαφρά τις κορυφές του φυτού για να αναπτυχθεί νέα βλάστηση. Παράλληλα απόμακρύνουμε ξερά και κιτρινισμένα φύλλα για να έχουμε καλύτερο αερισμό του φυλλώματος του αλεξανδρινού. Για να δημιουργήσουμε πιο πυκνό και συμπαγές φύλλωμα στο αλεξανδρινό μας, πραγματοποιούμε ένα δεύτερο κορφολόγημα τον Μάιο.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλεξανδρινού;

 

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αλεξανδρινού, την περίοδο της άνοιξης κόβουμε μοσχεύματα μήκους 15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος γενικής χρήσης και άμμου σε αναλογία 2:1. Για να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τα νέα φυτά αλεξανδρινού σε μεγαλύτερες γλάστρες μετά από περίοδο 7-8 εβδομάδων.

 

Κι ένα μυστικό για το αλεξανδρινό

 

Για να αποκτήσουν ξανά τα φύλλα του αλεξανδρινού το κοκκινωπό χρώμα, θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα του αλεξανδρινού θα αποκτήσουν το επιθυμητό λαμπερό κόκκινο χρώμα για να το στολίσουμε ξανά στο σαλόνι μας πανέμορφο και εντυπωσιακό στις γιορτές των επόμενων Χριστουγέννων.

&nbsp

Περισσότερα λουλούδια

 
Τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά για τις γιορτές
Φυτά των Χριστουγέννων, το γκι και το ου
Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα
Τα ομορφότερα χειμωνιάτικα λουλούδια
Προστασία φυτών από χιόνι, κρύο και παγετό
Ιβίσκος, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Ακαλύφα, ένα φυτό που μοιάζει με κόκκινη ουρά γάτας
Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά για τη φροντίδα της
Ορτανσία, 9 μυστικά για τη φροντίδα της
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
Παναγιώτης Σκούλικας 30 Νοεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας να ρωτήσω για το Αλεξανδρινό μου, το πήρα πριν από 10 ημέρες περίπου, το έχω συνέχεια στο σαλόνι, το μετέφερα σε μία μεγαλύτερη γλάστρα, το έχω ποτίσει 2 φορές αλλά έχουν αρχίσει και χαλάνε τα κόκκινα φύλα του, τι μπορεί να φταίει.
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Παναγιώτη.
  Φρόντισε να έχεις το αλεξανδρινό σε φωτεινή θέση στο σαλόνι και να μην το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, είναι σημαντικό το αλεξανδρινό να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα και τζάκι. Φρόντισε επίσης να ποτίζεις αφού μόλις στεγνώνει το χώμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Chri 7 Ιουλίου 2020

Καλησπερα! Το αλεξανδρινο μου εχει γεμισει μικρα εντομα σαν κοκκους, χρωματος καφε, τα οποια παραγουν ενα κιτρινωπο υγρο και βρισκονται κολλημενα πανω στα κλαδια. Τι μπορω να κανω για αυτα; Σας ευχαριστω για το χρονο σας.

Απάντηση
σχολιαστής
NIKOS 5 Ιουνίου 2020

Καλημέρα, συγχαρητήρια και για αυτο το video αλλά και συνολικά για την πολυ ποιοτική δουλειά που έχετε κάνει!
Δυο ερωτήσεις σχτικά με το Αλεξανδρινό: α) Ακόμα το φυτόμου εχει κόκκινα φυλλα και ειναι υγιες κορφολογω ή περιμενω να πεσουν?
β) το σκέπασμα με μαυρη σακουλα για 12 ωρες γινεται τις απογευματινες ωρες, σωστα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Νίκο. Καλύτερα να το κορφολογήσεις για να σου βγάλει έγκαιρα ξανά τα καινουρια του φύλλα μέσα στο φθινόπωρο. Ναι μπορείς να το καλύπτεις το αλεξανδρινό με μαύρη σακούλα από το μεσημέρι και μετά κατά την περίοδο του φθινοπώρου για να κάνει κόκκινα λουλούδια μέσα στις γιορτές.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 21 Μαρτίου 2020

Γεια σας. Έχω Αλεξανδρινό στον κήπο μου και θέλω να το κλαδεψω. Έχει γίνει δέντρο. Το φύτεψε μέσα σε ένα κιουπι και μεγάλωσε πολύ. Πόσα εκατοστά πρέπει να το κλαδεψω? Αν μπορείτε να με βοηθήσετε και με άλλαάλλες πληροφορίες.

Απάντηση
σχολιαστής
ΜαριαΡ. 26 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας,
Εχω ενα μικρο αλεξανδρινο απο τα Χριστουγεννα οπου εχουν πεσει ολα τα φυλλα του αλλα υπάρχουν ακομα μερικά απο τα κοκκινα φυλλα.Γιατι εχει γινει αυτο? Το ποτιζω μία φορα την εβδομαδα περιπου και το εχω τοποθετησει σε Βόριοανατολικο παράθυρο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Φεβρουαρίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο η πτώση των φύλλων του αλεξανδρινού όταν παραμένει σε εσωτερικό χώρο. Θα σου πρότεινα να το κλάδέψεις αυτή την εποχή και να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναβλαστήσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Στελλα 24 Δεκεμβρίου 2019

Καλησπερα μορω να το κρατησω μεσα στο σπιτι κ την σνοιξη να το φυτεψω στον κηπο?μου ειπαν να το βαλω στο χωμα μαζι με τη γλαστρα ισχυει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Στέλλα. Βεβαίως και μπορείς να το κρατήσεις μέσα στο σπίτι μέχρι την άνοιξη. Μπορείς να το κλαδέψεις τότε και να το φυτέψεις στον κήπο σου. Πάντως, πριν το φυτέψεις θα πρέπει να το βγάλεις από τη γλάστρα του.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστόφορος 12 Οκτωβρίου 2019

Αν φυτευτεί στον κήπο σε τι θέση προτιμάμε; Επίσης η ανθοφορία του μετά τη μεταφύτευση πότε γίνεται ;

Απάντηση
σχολιαστής
Χριστιν 20 Αυγούστου 2019

Καλησπερα σας!
Σχετικα με το αλεξανδρινο, πηρα ενα, κλασσικα εποχη χριστουγεννων, και ηταν κοκκινο εκεινη την περιοδο των γιορτων. Φετος θα ειναι ο τριτος χρονος που το εχω, εχει γινει ολοκληρος θαμνος. Αλλα δεν κοκκινιζει την εποχη των γιορτων! Αρχιζει δειλα να κοκκινιζει αρχες ιανουαριου, και το φεβρουαριο-μαρτιο ειναι στο ζενιθ του. Διαβασα παραπανω οτι ειπατε πως το φθινοπωρο το σκεπαζουμε για να κοκκινισει. Δεν το εχω σκεπασει ποτε. Αν το σκεπασω φετος θα κοκκινησει πιο γρηγορα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Χριστίνα. Πραγματικά, θα πρέπει να σκεπάζεις καθηερινά μερικές ώρες το αλεξανδρινό τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο για να κοκκινήσουν νωρίτερα τα φύλλα του μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Elena 9 Δεκεμβρίου 2017

Iasa an to fito ine mikrutsiko esti to agorasa pos to frondizo ia na ta exo ke to xronou???.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Δεκεμβρίου 2017

  Προσέχουμε καταρχήν την εορταστική περίοδο να μην το έχουμε πολύ κοντά σε θερμαντικά σώματα όπως τζάκι, καλοριφέρ. Στη συνέχεια την άνοιξη, αφού το κορφολογήσουμε, το μεταφυτεύουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί το φύλλωμα του και κατά το φθινόπωρο το σκεπάζουμε με ένα υφασμα ή με μια σακούλα για αρκετές ώρες τη μέρα για να κοκκινήσουν τα φύλλα του, τις γιορτές της επόμενης χρονιάς.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.