εικόνα

8 μυστικά για καλλιέργεια λωτού

7 μυστικά για καλλιέργεια λωτού

8 μυστικά για καλλιέργεια λωτού

Ο λωτός είναι μικρό φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που φτάνει τα 3 και 4 μέτρα και διαθέτει χαρακτηριστικούς πορτοκαλοκίτρινους καρπούς που τρώγονται. Με καταγωγή από την Ασία, ο λωτός καλλιεργείται στις χώρες της Άπω Ανατολής, στη Νότια Αμερική και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο καρπός του λωτού δεν ονομάζεται τυχαία «τροφή των θεών», καθώς είναι ένα από τα γευστικότερα και πιο ζουμερά φρούτα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Λόγω των συμπυκνωμένων σακχάρων που δημιουργεί κατα την ωρίμανση του, ο καρπός του λωτού τρώγεται φρέσκος. Είναι ιδανικός, επίσης, για σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κρέμες και κέικ.

 

Ποιές είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες λωτού;

 

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες λωτών. Υπάρχουν οι λωτοί με καρπούς που έχουν γλυκιά γεύση και αυτοί που έχουν στυφή γεύση. Η στυφή γεύση του λωτού οφείλεται στην υπάρξη φαινολών και ταννινών στον καρπό. Το σχήμα του καρπού του καρπού διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία: σφαιρικό, πεπλατυσμένο, βελανίδι ή πιο πλατύ. Κι όσο για το χρώμα το καρπού, θα το συναντήσουμε σε όλους τους τόνους του πορτοκαλί. Aν και υπάρχουν περισσότερες από 150 ποκιλίες λωτού, ενδεικτικά αναφέρουμε 2 ποικιλίες που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον: Η ποικιλία λωτού hachiya χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάπτυξη και είσοδο σε καρποφορία σε σύντομο χρονικό διάστημα με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και μεγάλους καρπούς σε σχήμα κώνου. Επίσης, η ποικιλία λωτού fuyu δίνει σφαιρικούς καρπούς με σχετικά στυφή γεύση που ωριμάζουν μέσα στον Οκτώβριο.

 

Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του λωτού για να ευδοκιμήσει;

 

Καταρχήν η καλλιέργεια του λωτού παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας. Δηλαδή μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά μικρότερης παραγωγής. Ο λωτός χρειάζεται πλούσια, γόνιμα εδάφη, με σχετική υγρασία στο έδαφος για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κοπριά και κομπόστ πριν τη φύτευση είναι πολύ σημαντικός για την καλλιέργεια. Τα ζεστά κλίματα βοηθούν στην καλλιέργεια του λωτού και στην παραγωγή ποιοτικών καρπών. Αντίθετα, σε πιο ψυχρές περιοχές, ο καρπός μπορεί να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Να σημειωθεί ακόμα ότι η καλλιέργεια του λωτού σε περιοχές με πολύ έντονο άερα καλύτερα να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο στα κλαδιά. Οι αποστάσεις φύτευσης για δενδρύλλια λωτού διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποικιλία και τον τύπο του εδάφους. Συνηθισμένες αποστάσεις φύτευσης είναι 4 με 5 μέτρα μεταξύ των φυτών και 4 με 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης του λωτού. Κατά την μεταφύτευση των φυτών του λωτού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστεί το ευαίσθητο ριζικό σύστημα του φυτού.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο λωτός;

 

Ο λωτός έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Απαιτείται αρκετό πότισμα κατά την ανάπτυξη του, καθώς και την περίοδο που δένουν οι καρποί. Κατά την ωρίμανση των καρπών, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά παρά μόνο όταν στεγνώνει το έδαφος. Η ανάπτυξη του λωτού γίνεται κυρίως μέσα στην άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, την περίοδο αυτή είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός με θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και κάλιο στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού .

 

Πώς κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται ο λωτός;

 

Ο λωτός συνήθως διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή. Όσον αφορά το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας σε ενήλικα δέντρα λωτού, οι απαιτήσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Συγκεκριμένα γίνεται ένα ελαφρύ κλάδεμα μέσα στο χειμώνα για να διατηρήσουμε το σχήμα του, να αφαιρέσουμε ξερά, σπασμένα και ασθενικά κλαδιά, επιτυγχάνοντας καλύτερο αερισμό και φωτισμό για το εσωτερικό του δέντρου του λωτού. Επίσης, μπορεί να γίνει αραίωση κλαδιών κατά την περίοδο μετά την καρπόδεση τη χρονιά που έχουμε πολύ υψηλή παραγωγή καρπών. Αυτό έχει σαν συνέπεια και την αραίωση των καρπών του δέντρου που συντελεί στην παραγωγή μεγαλύτερων και ποιοτικότερων φρούτων. Ο πολλαπλασιασμός του λωτού στα φυτώρια γίνεται με εμβολιασμό (ενοφθαλμισμός με κοιμώμενο «μάτι» στα τέλη του καλοκαιριού, με ενοφθαλμισμό με βλαστάνοντα «μάτι» στα τέλη της άνοιξης ή με εγκεντρισμό). Ο πολλαπλασιασμός του λωτού μπορεί επίσης να γίνει με μοσχεύματα καθώς και με τη μέθοδο των καταβολάδων.

 

Ποιες είναι οι βασικές ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν τον λωτό;

 

Οι πιο σημαντικές μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες που προσβάλλουν το λωτό είναι το βασκτηριακό έλκος, η καρκίνωση, η φαιά σήψη και το μελάνωμα των καρπών. Ο συχνός ψεκασμός με χαλκούχα διαλύματα βοηθά στην αντιμετώπιση τους. Ο λωτός προσβάλλεται από διάφορα έντομα όπως τη μύγα της Μεσογείου, τα κοκκοειδή (ψώρα) και διάφορα ξυλοφάγα έντομα που προσβάλλουν τον κορμό. Η οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων γίνεται με ψεκασμό με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης.

 

Πότε γίνεται η συγκομιδή του λωτού;

 

H συγκομιδή του λωτού γίνεται την εποχή του φθινοπώρου κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Ο καρπός του λωτού θα πρέπει να είναι καλά ανεπτυγμένος και να έχει αποκτήσει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα. Αν τα φρούτα του λωτού δεν έχουν ωριμάσει, είναι καλό να παραμένουν στο δέντρο. Συγκεκριμένα, όσο ο καρπός του λωτού μένει στο δέντρο αποκτά υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χάνει την στυφή του γεύση. Σε περίπτωση που κοπει ο καρπός πιο νωρίς, ο λωτός δεν μαλακώνει μετά την συγκομιδή και χάνει τη μοναδική γεύση του. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά με τα χέρια κόβοντας τον λωτό μαζί με μέρος του κοτσανιού για να έχει καλύτερη συντήρηση. Ο λωτός μετά τη συγκομιδή μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για λίγες μόνο μέρες.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του λωτού

 

Στην Ιαπωνία από τον καρπό του λωτού παράγεται ένα ξύδι με πολύ ιδιαίτερη γεύση, ενώ απο τα φύλλα του βγαίνει ένα ρόφημα με υψηλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

 

Δες πληροφορίες για την καλλιέργεια περισσότερων εξωτικών και υποτροπικών δέντρων όπως το καφεόδεντρο, το φραγκόσυκο, το φρούτο του δράκου (πιτάγια), το μάνγκο, το αβοκάντο, καθώς επίσης συμβουλές για την καλλιέργεια μπανανιάς σε γλάστρα και ανανά σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Μαρία 5 Απριλίου 2019

Eυχαριστώ πολύ. Ελπίζω οι σπόροι να μην θέλουν ιδιαίτερη προεργασία πριν το φύτεμα πέρα από δυο τρεις μέρες στο νερό.

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 5 Απριλίου 2019

Καλημέρα, από τους σπόρους που είναι μέσα στο λωτό, μπορούμε να φυτέψουμε για να κάνουμε νέο δέντρο; Τι ακριβώς και πότε πρέπει να το κάνουμε;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Απριλίου 2019

    Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να φυτέψεις τώρα τους σπόρους του λωτού σε μία γλάστρα αλλά θα πρέπει όταν μεγαλώσει το δενδρύλλιο του λωτού να το εμβολιάσεις με την επιθυμητή ποικιλία λωτού καθώς από τον σπόρο δεν βγαίνει η ίδια ποικιλία καρπού. Ο πολλαπλασιασμός του λωτού στα φυτώρια γίνεται με εμβολιασμό (ενοφθαλμισμός με κοιμώμενο «μάτι» στα τέλη του καλοκαιριού, με ενοφθαλμισμό με βλαστάνοντα «μάτι» στα τέλη της άνοιξης ή με εγκεντρισμό)

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.