8 μυστικά για την καλλιέργεια του λωτού

Καλλιέργεια λωτού

Μπορεί η χώρα των λωτοφάγων να μη βρεθεί ποτέ, όμως το διάσημο φρούτο της ελληνικής μυθολογίας, ο λωτός, είναι σήμερα ένα από τα γευστικότερα και πιο ζουμερά φρούτα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Μικρό φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που φτάνει τα 3 και 4 μέτρα, ο λωτός παράγει χαρακτηριστικούς πορτοκαλοκίτρινους καρπούς που τρώγονται πολύ ευχάριστα, αφού τους αφήσουμε να ωριμάσουν και να μαλακώσουν.

Με καταγωγή από την Ασία, ο λωτός καλλιεργείται στις χώρες της Άπω Ανατολής, στη Νότια Αμερική και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Λόγω των συμπυκνωμένων σακχάρων που δημιουργεί κατα την ωρίμανση του, ο καρπός του λωτού τρώγεται φρέσκος και χρησιμοποιείται επίσης για να φτιάξουμε μοναδικές σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κρέμες και κέικ.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες λωτού;

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες λωτών. Υπάρχουν οι λωτοί με καρπούς που έχουν γλυκιά γεύση και αυτοί που έχουν στυφή γεύση. Η στυφή γεύση του λωτού οφείλεται στην υπάρξη φαινολών και ταννινών στον καρπό.

Το σχήμα του καρπού του καρπού διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία: σφαιρικό, πεπλατυσμένο, βελανίδι ή πιο πλατύ. Κι όσο για το χρώμα το καρπού, θα το συναντήσουμε σε όλους τους τόνους του πορτοκαλί.

Aν και υπάρχουν περισσότερες από 150 ποκιλίες λωτού, ενδεικτικά αναφέρουμε 2 ποικιλίες που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον: Η ποικιλία λωτού hachiya χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάπτυξη και είσοδο σε καρποφορία σε σύντομο χρονικό διάστημα με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και μεγάλους καρπούς σε σχήμα κώνου. Επίσης, η ποικιλία λωτού fuyu δίνει σφαιρικούς καρπούς με σχετικά στυφή γεύση που ωριμάζουν μέσα στον Οκτώβριο.

2. Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του λωτού για να ευδοκιμήσει;

Ο λωτός χρειάζεται πλούσια, γόνιμα εδάφη, με σχετική υγρασία στο έδαφος για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κοπριά και κομπόστ πριν τη φύτευση είναι πολύ σημαντικός για την καλλιέργεια.

Τα ζεστά κλίματα βοηθούν στην καλλιέργεια του λωτού και στην παραγωγή ποιοτικών καρπών. Αντίθετα, σε πιο ψυχρές περιοχές, ο καρπός μπορεί να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Η καλλιέργεια του λωτού είναι καλύτερο να αποφεύγεται σε περιοχές με πολύ έντονο αέρα, καθώς μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο στα κλαδιά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η καλλιέργεια του λωτού παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας. Δηλαδή μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά μικρότερης παραγωγής.

3. Σε τι αποστάσεις φυτεύεται ο λωτός;

Οι αποστάσεις φύτευσης για δενδρύλλια λωτού διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποικιλία και τον τύπο του εδάφους

Συνηθισμένες αποστάσεις φύτευσης είναι 4 με 5 μέτρα μεταξύ των φυτών και 4 με 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης του λωτού. Κατά την μεταφύτευση των φυτών του λωτού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστεί το ευαίσθητο ριζικό σύστημα του φυτού.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα

4. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα ο λωτός;

Ο λωτός έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Απαιτείται αρκετό πότισμα κατά την ανάπτυξη του, καθώς και την περίοδο που δένουν οι καρποί.

Κατά την ωρίμανση των καρπών, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά παρά μόνο όταν στεγνώνει το έδαφος.

Η ανάπτυξη του λωτού γίνεται κυρίως μέσα στην άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, την περίοδο αυτή είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός με θρεπτικά συστατικά.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και κάλιο στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

Αν έχουμε φυτλέψει τον λωτό σε γλάστρα, βάζουμε μικρές ποσότητες λιπάσματος μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

5. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του λωτού;

Ο λωτός συνήθως διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή.

Όσον αφορά το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας σε ενήλικα δέντρα λωτού, οι απαιτήσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Συγκεκριμένα γίνεται ένα ελαφρύ κλάδεμα μέσα στο χειμώνα για να διατηρήσουμε το σχήμα του, να αφαιρέσουμε ξερά, σπασμένα και ασθενικά κλαδιά, επιτυγχάνοντας καλύτερο αερισμό και φωτισμό για το εσωτερικό του δέντρου του λωτού.

Επίσης, μπορεί να γίνει αραίωση κλαδιών κατά την περίοδο μετά την καρπόδεση τη χρονιά που έχουμε πολύ υψηλή παραγωγή καρπών. Αυτό έχει σαν συνέπεια και την αραίωση των καρπών του δέντρου που συντελεί στην παραγωγή μεγαλύτερων και ποιοτικότερων φρούτων.

Ο πολλαπλασιασμός του λωτού στα φυτώρια γίνεται με εμβολιασμό (ενοφθαλμισμός με κοιμώμενο “μάτι”) στα τέλη του καλοκαιριού, με ενοφθαλμισμό με βλαστάνοντα “μάτι” στα τέλη της άνοιξης ή με εγκεντρισμό). Ο πολλαπλασιασμός του λωτού μπορεί επίσης να γίνει με μοσχεύματα καθώς και με τη μέθοδο των καταβολάδων.

5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

6. Ποιες είναι οι βασικές ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν τον λωτό;

Ο λωτός υποφέρει από αρκετές ασθένειες και έντομα που τον προσβάλλουν. Συγκεκριμένα, οι πιο σημαντικές μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες που προσβάλλουν το λωτό είναι το βακτηριακό έλκος, η καρκίνωση, η φαιά σήψη και το μελάνωμα των καρπών. Ο συχνός ψεκασμός με χαλκούχα διαλύματα βοηθά στην αντιμετώπιση τους.

Ο λωτός προσβάλλεται από διάφορα έντομα όπως τη μύγα της Μεσογείου, τα κοκκοειδή (ψώρα) και διάφορα ξυλοφάγα έντομα που προσβάλλουν τον κορμό. Η οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων γίνεται με ψεκασμό του φυλλώματος του λωτού με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης.

7. Πότε γίνεται η συγκομιδή του λωτού;

H συγκομιδή του λωτού γίνεται την εποχή του φθινοπώρου κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Για να κόψουμε τον καρπό του λωτού, βεβαιωνόμαστε ότι είναι καλά ανεπτυγμένος και να έχει αποκτήσει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα.

Αν τα φρούτα του λωτού δεν έχουν ωριμάσει, είναι καλό να παραμένουν στο δέντρο και να μην κόβονται νωρίτερα. Συγκεκριμένα, όσο ο καρπός του λωτού μένει στο δέντρο αποκτά υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χάνει την στυφή του γεύση. Σε περίπτωση που κοπεί ο καρπός πιο νωρίς, ο λωτός δεν μαλακώνει μετά την συγκομιδή και χάνει τη μοναδική αρωματική γεύση του.

Για να έχει καλύτερη συντήρηση, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται σταδιακά με τα χέρια κόβοντας τον λωτό μαζί με μέρος του κοτσανιού. Ο λωτός μετά τη συγκομιδή μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για λίγες μόνο μέρες.

8. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του λωτού

Στην Ιαπωνία από τον καρπό του λωτού παράγεται ένα ξύδι με πολύ ιδιαίτερη γεύση, ενώ απο τα φύλλα του βγαίνει ένα ρόφημα με υψηλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (31)

  1. Ελένη
    17/09/2023

    Ψάχνω να βρω δεντρύλλιο και καρπούς ποικιλίας Hachiya αλλά όσο και να έψαξα σε φυτώρια δεν μπόρεσα να βρω. Αναρωτιέμαι μήπως αυτή η ποικιλία δεν ευδοκιμεί καθόλου στην Ελλάδα αν και από όσο έχω διαβάσει το κλίμα δεν φαίνεται να είναι κακό για την καλλιέργειά τους.
    Μήπως μπορείτε να μου προτείνετε πού θα μπορούσα να ψάξω;
    Ευχαριστώ

  2. Ελενα Απο
    01/11/2022

    Πότε είναι ιδανική περίοδος για τη φύτευση ένός νέου δενδριλίου??

    • Καλησπέρα Έλενα. Ιδανική περίοδος για τη φύτευση νέου δενδρυλλίου λωτού είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

  3. Ευάγγελος
    09/05/2022

    Καλησπέρα έχω μια λοτιά παλιά ποικιλία, στυφή , πάνω από 15-20 ετών που μετά από ένα βαθύ κλάδεμα ανανέωσης δε ξανά έβγαλε καρπό παρά μόνο λαίμαργα κλαδιά. Φέτος μετά από ένα καλό κλάδεμα έχω κρατήσει 7-8 βασικά κλαδιά και έχει γεμίσει καρπούς. Μπορώ να κάνω κάτι για να το βοηθήσει φετος να καρπίσει? Έχω λιπαίνει τον Φεβρουάριο με βιολογικό λίπασμα για οπωροφόρα και έχω κάνει ψεκασμούς με χαλκό, θερινό πολτό και εκχύλισμα φυκιών

    • Καλησπέρα Ευάγγελε. Μπορείς να την ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης για την αντιμετώπιση σκουληκιών και να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα καλίου για να κάνει πιο νόστιμους λωτούς.

  4. Ληδα
    22/01/2022

    Καλησπερα
    Θα ηθελα να ρωτησω για τα δεντρα λωτου που προκυπτουν απο σπορο. Ο εμβολιασμος ειναι απαραιτητος για να δωσουμε τα επιθυμητα χαρακτηριστικα ή και για να δωσει γενικα καρπο;
    Ευχαριστω

    • Καλησπέρα Λήδα. Πράγματι, θα χρειαστεί να γίνει εμβολιασμός για να δώσει καρπό με ανάλογα χαρακτηριστικά με τον καρπό από τον οποίο πήρες τον σπόρο.

  5. Βαγγέλης
    19/11/2020

    Καλημέρα, από 8-9 χρόνια έχω φυτέψει ένα δεντράκι λωτού στη γνωστή για το κακοτράχαλο έδαφος Τρίπολη, που έχει μείνει μπασμένο, ούτε 1,5 μέτρο, κάνει λωτούς κάθε χρόνο, δεν ψηλώνει σαν δέντρο, πώς θα μπορούσα να το κάνω να αναπτυχθεί;

    • Καλησπέρα Βαγγέλη. Μπορείς να προσθέσεις κομπόστ και κοπριά την περίοδο του χειμώνα και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο την περίοδο της άνοιξης για να αναπτυχθεί το δεντράκι του λωτού.

      • Βαγγέλης
        20/11/2020

        Πάλι εγώ. Σκεφτόμουν αν θα μπορούσα να το βγάλω και να το τοποθετήσω σε άλλο σημείο, πιο βαθύ και εύφορο του κήπου και αν, κλαδεύοντάς το με κάποιο τρόπο, του έδινα τη δυνατότητα να ψηλώσει, να βγάλει καινούργια, πιο εύρωστα κλαδιά (τα δέντρα λένε ότι τα “σταυρώνεις”). Θα μπορούσα να κόψω τα πιο χαμηλά κλαδιά που πρακτικά ακουμπάνε στο έδαφος; Ευχαριστώ.

        • Καλησπέρα Βαγγέλη.
          Μπορείς να το μεταφυτεύσεις αυτή την εποχή καθώς και να του κόψεις τα πιο χαμηλά κλαδιά.

  6. Γιάννης Λακωνίτης
    16/11/2020

    Έχετε την καλοσύνη να με ενημερώσετε πιοες είνα οι κύριες αιτίες που πεύτουν οι καρποί της λωτιάς μετά το δέσιμο?
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Γιάννη.
      Οι καρποί της λωτιάς μπορεί να πέφτουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή και λόγω έλλειψης νερού. Επίσης, οι καρποί μπορεί να πέφτουν λόγω υπερβολικής λίπανσης ειδικά με λίπασμα αζώτου ή λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων όπως βόριο και ψευδάργυρο.

  7. ΓΙΩΡΓΟς
    08/10/2020

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ ΛΩΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑς 10 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΤΩ Ν ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ 1ΜΕ 2 ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΑ ΦΥΤΕΥΣΩ ΚΑΤΑ ΤΟΥςΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΑΚΛΑΔΕΨΩ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΚΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΒΑΘΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΨΩ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    • Καλημέρα Γιώργο. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση του λωτού, μέσα στο χειμώνα, αφού το κλαδέψεις πρώτα. Θα πρέπει να σκάψεις σε βάθος 40-50 εκατοστά και ακτίνα 40 εκατοστών από τον κορμό.

  8. Μανώλης Βαλσαμάκης
    06/11/2019

    Κύριε Κώστα Καλημέρα,
    Πότε χρονικά και με τι φάρμακο πρέπει να ψεκάσουμε το δέντρο του Λωτού για να κρατήσει τούς καρπούς γιατί οι
    περισσότεροι καρποί πέφτουν όταν είναι στό μεγεθος φουντουκιού εως μικρού καρυδιού ή καί μεγαλύτεροι.
    Ευχαριστώ πολύ
    Μανώλης

    • Καλησπέρα Μανώλη. Μπορείς να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα εκχυλίσματος φυκιών κατά την καρπόδεση και ανά 2 βδομάδες μετά, για να διατηρήσει το δέντρο του λωτού την καρποφορία του.

    • ΜΑΡΙΑ
      07/07/2020

      Καλημέρα σας. Το δεντράκι μου είχε φέτος για πρώτη φορά καρπούς και ήταν γεμάτο (μέγεθος φουντουκιού). Μετά από μία βδομάδα που το ξαναείδα, τους είχε ρίξει όλους!!! Παρατήρησα τους πεσμένους στο έδαφος καρπούς και είδα ότι το χρώμα τους ήταν καφέ. Τί μπορεί να συνέβη;
      Ευχαριστώ

      • Καλησπέρα Μαρία. Πιθανότατα το μικρό δεντράκι λωτού δεν άντεξε το βάρος της μεγάλης παταγωγής καρπών και τα έριξε. ΑΥτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και σε υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση με λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

  9. ΓΙΩΡΓΟΣ
    22/10/2019

    Καλλιεργώ λωτούς (ποικιλία JIRO) σε δύο χωράφια 8 και 7 στρεμμάτων αντίστοιχα. Τα δέντρα στο πρώτο χωράφι είναι πέντε ετών ενώ στο δεύτερο τριών ετών. Στο πρώτο χωράφι στο οποίο τα δέντρα είναι πολύ φορτωμένα, παρατηρήθηκε – για πρώτη φορά – το φαινόμενο της εμφάνισης μαύρων επιφανειακών στιγμάτων (σε ποσοστό που αγγίζει το 70%-80%) που καθιστούν το λωτό μη εμπορεύσιμο. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρήθηκε στο δεύτερο χωράφι όπου τα δέντρα είναι τριών ετών και δεν βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή. Τα δύο χωράφια βρίσκονται σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν γνωρίζετε, για ποιά ασθένεια πρόκειται, με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και εάν είναι πιθανόν να παρουσιαστεί και την επόμενη χρονιά.

    • Καλησπέρα Γιώργο. Για την συγκεκριμένη καλλιέργεια λωτού και επειδή πρόκειται για καλλιέργεια για επαγγελματική εκμετάλλευση που έχει αυξημένες απαιτήσεις, θα σου προτείναμε να συμβουλευτείς κάποιο γεωπόνο της περιοχής σου. Στα Μυστικά του Κήπου, συμβουλεύουμε τους φίλους που ασχολούνται με την κηπουρική σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

  10. άγγελος
    20/10/2019

    πείτε μου σας παρακαλώ, πιά ποικιλία λωτού είναι γλυκιά που να τρώγεται κατά την συγκομιδή από το δέντρο. Θέλω να φυτέψω έναν στον κήπο έκτασης 200 τ.μ. όπου υπάρχουν ήδη μια αχλαδιά, μια βερικοκιά, μια συκιά, και ένα έλατο κατά το μήκος της περίφραξης.

    • Καλημέρα Άγγελε. Για γλυκιά ποικιλία λωτού, που είναι λιγότερο στιφή, θα προμηθευτείς από φυτώρια ποικιλία Fuyu.

  11. Μαρία
    05/04/2019

    Eυχαριστώ πολύ. Ελπίζω οι σπόροι να μην θέλουν ιδιαίτερη προεργασία πριν το φύτεμα πέρα από δυο τρεις μέρες στο νερό.

  12. Μαρία
    05/04/2019

    Καλημέρα, από τους σπόρους που είναι μέσα στο λωτό, μπορούμε να φυτέψουμε για να κάνουμε νέο δέντρο; Τι ακριβώς και πότε πρέπει να το κάνουμε;

    • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να φυτέψεις τώρα τους σπόρους του λωτού σε μία γλάστρα αλλά θα πρέπει όταν μεγαλώσει το δενδρύλλιο του λωτού να το εμβολιάσεις με την επιθυμητή ποικιλία λωτού καθώς από τον σπόρο δεν βγαίνει η ίδια ποικιλία καρπού. Ο πολλαπλασιασμός του λωτού στα φυτώρια γίνεται με εμβολιασμό (ενοφθαλμισμός με κοιμώμενο «μάτι» στα τέλη του καλοκαιριού, με ενοφθαλμισμό με βλαστάνοντα «μάτι» στα τέλη της άνοιξης ή με εγκεντρισμό)

      • Στέφανος
        11/11/2019

        Καλησπέρα σας. Έχω βρει μερικούς σπόρους μέσα στον καρπό και τους έβαλα σε μια γλάστρα με αφράτο χώμα. Έπρεπε να κάνω κάτι αλλο πριν τα βάλω στο χώμα τα κουκούτσια?

        • Καλησπέρα Στέφανε. Δεν χρειαζόταν να κάνεις κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Μπορείς να τους βάλεις σε αφράτο χώμα και να τους ποτίζεις κάθε 2 μέρες διατηρώντας μια σχετική υγρασία του σπόρου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ