εικόνα

Τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά, δέντρα και λουλούδια για στολισμό τις γιορτές

Τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά

Τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά, δέντρα και λουλούδια για στολισμό τις γιορτές

Έρχονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά με γιορτινή ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους και οι επιλογές μας σε χριστουγεννιάτικα φυτά… πολλές! Έλατο, κυπαρίσσι, αρωκάρια, τούγια, γκι και ου, σχίνος, πυράκανθος και αλεξανδρινό είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα φυτά που πάνε μαζί με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και το σημαντικότερο; Αφού τελειώσουν οι γιορτές μπορούμε με την κατάλληλη φροντίδα να τα διατηρήσουμε όλο το χρόνο για να τα στολίσουμε πάλι την επόμενη χρονιά στο σαλόνι του σπιτιού μας ή να τα φυτέψουμε στον κήπο μας.

 


Στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα
Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα


 

Ποια φυτά μπορούμε να στολίσουμε για χριστουγεννιάτικο δέντρο;

 

Καταρχήν, καλό είναι να αποφεύγουμε τα κομμένα έλατα και κυπαρίσσια για τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Προτιμάμε δέντρο που έχει φυτευτεί σε γλάστρα, το οποίο μπορούμε να το κρατήσουμε για αρκετά χρόνια. Στις βόρειες περιοχές της χώρας, με το ψυχρότερο κλίμα, για χριστουγεννιάτικο δέντρο επιλέγουμε το έλατο της Κεφαλονιάς, το έλατο της Μακεδονίας, το έλατο του Καυκάσου καθώς και το ξεχωριστό μπλε έλατο. Σε νότια μέρη που επικρατεί πιο ζεστό κλίμα που δεν είναι ακατάλληλο για έλατα, μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα είδος κυπαρισσιού ελγούντι που έχει πλούσιο φύλλωμα, μία αρωκάρια ή μία τούγια, καθώς θα ευδοκιμήσει σε γλάστρα ακόμα και την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Για να διατηρήσουμε υγιές το δέντρο μας σε γλάστρα και για την επόμενη χρονιά, ποτίζουμε συχνά 1-2 φορές τη βδομάδα. Κι όταν το δεντράκι στη γλάστρα μεγαλώσει αρκετά και μας φαίνεται πολύ μεγάλο για το σαλόνι μας, τότε μπορούμε την ανοιξιάτικη περίοδο να το μεταφυτέψουμε στον κήπο.

 


Το γκι και το ου
Γκι ή ιξός, ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο φυτό


 

Ποια φυτά μπορούμε να στολίσουμε χριστουγεννιάτικα μέσα στο σαλόνι μας;

 

H ποϊνσέτια, το γνωστό μας αλεξανδρινό, το λουλούδι με τα εντυπωσιακά κόκκινα φύλλα και σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, αποτελεί την πρώτη επιλογή για να στολίσουμε το σαλόνι μας. Και μόλις περάσει ο χειμώνας, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε στον κήπο μας, όπου σταδιακά θα γίνει ολόκληρο δέντρο. Επίσης, το ου που είναι γνωστό και ως αρκουδοπούρναρο, είναι χαρακτηριστικός θάμνος με γυαλιστερούς καρπούς σε κόκκινο χρώμα και δερματώδη αγκαθωτά φύλλα που μπορούμε να στολίσουμε στο σαλόνι την εορταστική περίοδο. Υπάρχει και το γκι, γνωστό επίσης ως ίλεξ ή ιξός, ένα εντυπωσιακό φυτό παράσιτο, με διαφανείς σφαιρικούς καρπούς που θυμίζουν μαργαριτάρια. Το γκι και το ού εκτός από φυτά σε γλάστράκια, μπορούμε να τα προμηθευτούμε τις γιορτινές μέρες και σε σκέτα κλαδιά για να τα στολίσουμε σε βάζο.

 


 

Ποια φυτά μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο για τα Χριστούγεννα;

 

Υπάρχουν χριστουγεννιάτικα φυτά και για τον κήπο μας! Μπορούμε να φυτέψουμε σχίνους σε μορφή φράχτη με τα δερματώδη πράσινα φύλλα και τους γυαλιστερούς μικρούς κόκκινους καρπούς που εμφανίζονται μέσα στο χειμώνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μπορούμε να κόψουμε κλαδιά σχίνου για να στολίσουμε τα βάζα μας ή για να δημιουργήσουμε διάφορες διακοσμητικές συνθέσεις. Συμπληρωματικά, ο πυράκανθος ένας αειθαλής, αγκαθωτός θάμνος με συμπαγές φύλλωμα και πορτοκαλί ή κόκκινους καρπούς που παραμένουν στο φυτό μέσα στο χειμώνα αποτελεί μια καλή επιλογή για στολισμό την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο πυράκανθος μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεμονωμένες φυτεύσεις ή για χαμηλό φράκτη στον κήπο μας.
 


Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια


 

Κι ένα μυστικό για το χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

Για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα, επιλέγουμε μια φωτεινή θέση σχετικά κοντά σε παράθυρο και μακριά από θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ και τζάκι. Φροντίζουμε να το ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα και τοποθετούμε πιατάκι στη βάση για να μην έχουμε νερό στο πάτωμα και σε χαλιά. Αποφεύγουμε να βάζουμε φωτάκια που αναβοσβήνουν και αν το κάνουμε επιλέγουμε να είναι χαμηλής ισχύος για να μην δημιουργήσουμε εγκαύματα στο φύλλωμα. Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε χρυσόσκονη στο φύλλωμα γιατί και αυτή θα ταλαιπωρήσει το δεντράκι μας.

 

Δες αναλυτικές συμβουλές και πληροφορίες για χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα, για το αλεξανδρινό, για το γκι και το ου, για την τούγια καθώς επίσης για τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Καλές γιορτές από τα Μυστικά του Κήπου!
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.