12 χριστουγεννιάτικα φυτά, δέντρα και λουλούδια για στολισμό τις γιορτές

χριστουγεννιατικα φυτα

Ποια φυτά επιλέγουμε για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση; Τα κόκκινα χριστουγεννιάτικα λουλούδια είναι αυτά που ξεχωρίζουν για να δημιουργήσουμε μία υπέροχη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Στο κλίμα τον εορτών συνεισφέρουν φυτά με κόκκινους καρπούς που μπορούμε να στολίσουμε σε βάζο ή μαζί με άλλα λουλούδια.

‘Ενα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα αποτελεί την πιο όμορφη και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τον στολισμό του δέντρου μας.

Κι αφού τελειώσουν οι γιορτές, τα φυτά των Χριστουγέννων συνεχίζουν να μας συντροφεύουν και να ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας.

Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούμε να τα διατηρήσουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο για να τα στολίσουμε πάλι την επόμενη χρονιά στο σαλόνι του σπιτιού μας ή να τα φυτέψουμε στον κήπο μας.

Ας δούμε αναλυτικά ποια φυτά επιλέγουμε να στολίσουμε μέσα στο σπίτι για τις γιορτές των Χριστουγέννων, πανέμορφους χριστουγεννιάτικους θάμνους για τον κήπο, καθώς επίσης τα κατάλληλα είδη φυτών για να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.

Διαφήμιση

Χριστουγεννιάτικα φυτά που επιλέγουμε για το σαλόνι μας

Υπάρχουν αρκετά φυτά που μπορούμε να διακοσμήσουμε στο σαλόνι μας τις γιορτινές μέρες. Από τα πιο δημοφιλή κόκκινα χριστουγεννιάτικα λουλούδια μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές για ένα ξεχωριστό στολισμό.

1. Αλεξανδρινό

Το γνωστό μας αλεξανδρινό, το λουλούδι με τα εντυπωσιακά κόκκινα φύλλα και σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, αποτελεί την πρώτη επιλογή για να στολίσουμε το σαλόνι μας. Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του αλεξανδρινού αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του αλεξανδρινού να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωματισμό τους. Και μόλις περάσει ο χειμώνας, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε στον κήπο μας, όπου σταδιακά θα γίνει ολόκληρο δέντρο.

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων
Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων

2. Ιξός ή γκι

Υπάρχει και το γκι, γνωστό επίσης ως ιξός, ένα εντυπωσιακό φυτό παράσιτο, με διαφανείς σφαιρικούς καρπούς που θυμίζουν μαργαριτάρια. Το γκι και το ού εκτός από φυτά σε γλάστράκια, μπορούμε να τα προμηθευτούμε τις γιορτινές μέρες και σε σκέτα κλαδιά για να τα στολίσουμε σε βάζο.

φυτο γκι ή ιξος
Ιξός ή γκι, το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο φυτό

3. Ίλεξ, αρκουδοπούρναρο ή ου

Επίσης, το ου που είναι γνωστό και ως αρκουδοπούρναρο, είναι χαρακτηριστικός θάμνος με γυαλιστερούς καρπούς σε κόκκινο χρώμα και δερματώδη αγκαθωτά φύλλα, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα φυτά που μπορούμε να στολίσουμε στο σαλόνι την εορταστική περίοδο.

Ίλεξ, αρκουδοπούρναρο, ου
Ίλεξ ή ου, το διάσημο φυτό των Χριστουγέννων

4. Φυτό υπομονή, ο κάκτος των Χριστουγέννων

Ο κάκτος των Χριστουγέννων, γνωστό και ως φυτό υπομονή, ξεχωρίζει για τους λείους, πεπλατυσμένους βλαστούς του καθώς για την πλούσια ανθοφορία του με εντυπωσιακά ροζ, κόκκινα, φούξια και λευκά λουλούδια που εμφανίζεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ο κάκτος των Χριστουγέννων μπορεί να φυτευτεί και σε κρεμαστή γλάστρα ή καλάθι μέσα στο σαλόνι μας έτσι ώστε να κρέμονται οι βλαστοί και τα λουλούδια του προς τα κάτω χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Φυτό υπομονή, ο κάκτος των Χριστουγέννων
Φυτό υπομονή, ο κάκτος των Χριστουγέννων
Διαφήμιση

5. Αρδίσια

Η αρδίσια είναι ένα πανέμορφο φυτό με μικρούς κόκκινους καρπούς που συναντάμε σε χριστουγεννιάτικους στολισμούς. Γνωστή και ως “μούρο των Χριστουγέννων”, η αρδίσια διαθέτει πράσινα δερματώδη φύλλα και σφαιρικούς καρπούς που παραμένουν στο φυτό για όλο τον χειμώνα δημιουργώντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

αρδισια φυτο φροντιδα
Αρδίσια: Το μούρο των Χριστουγέννων

6. Γκουσμάνια

Μία πρωτότυπη επιλογή φυτού για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό μέσα στο σπίτι είναι η γκουσμάνια. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τροπικό φυτό με πανέμορφα στενόμακρα φύλλα όπου σχηματίζούν ένα μίσχο σε μορφή ροζέτας σε έντονο κόκκινο χρώμα. Υπάρχουν και άλλα είδη γκουσμάνιας που φέρουν κίτρινα ή πορτοκαλί βράκτια φύλλα.

Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου

7. Ανθούριο

Ένα ακόμη εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με έντονο κόκκινο χρώμα για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι το ανθούριο. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για να προσφέρουμε ως δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα, καθώς θεωρείται πως συμβολίζει την ευγένεια, την καλοσύνη και τη μακρόχρονη φιλία. Το ανθούριο είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και μπορούμε εύκολα να το διατηρήσουμε και μετά τις γιορτές στο σαλόνι μας.

Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο
Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο

8. Γκολθέρια

Ένα ξεχωριστό φυτό εξωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε σε γλάστρα μέσα στο σπίτι για τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι η γκολθέρια. Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε χριστουγεννιάτικους στόλισμους, χάρη στους πανέμορφους κόκκινους καρπούς που διαθέτει. Αφού περάσουν οι γιορτές, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο μπαλκόνι ή να τη μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας.

gaultheria γκαουλθερια φροντιδα
Γκολθέρια: Ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινους καρπούς
Διαφήμιση

Φυτά εξωτερικού χώρου που στολίζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων

Υπάρχουν κάποια φυτά με κόκκινους καρπούς που μπορούμε να μπορούμε να απολαμβάνουμε στον κήπο μας την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εορτών, μπορούμε να κόβουμε κλαδιά από αυτά τα φυτά για να στολίσουμε σε βάζο ή για να φτιάξουμε μία χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με φυτά.

9. Πυράκανθος

Ο πυράκανθος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για στολισμό στον κήπο μας, την περίοδο των Χριστουγέννων. Αειθαλής, αγκαθωτός θάμνος με συμπαγές φύλλωμα και πορτοκαλί ή κόκκινους καρπούς που παραμένουν στο φυτό μέσα στο χειμώνα. Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για τη δημιουργία πυκνού φράκτη, ο πυράκανθος επιλέγεται επίσης για μεμονωμένη φύτευση σε κήπους και σε πάρκα.

Πυράκανθος φυτό
Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

10. Κυδωνίαστρο

Για τη διακόσμηση των Χριστούγέννων, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το κυδωνίαστρο, τον ανθεκτικό καλλωπιστικό θάμνο που σχηματίζει μικρούς κόκκινους, μωβ ή μαύρους καρπούς που διατηρούνται πάνω στο φυτό την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Το κυδωνίαστρο επιλέγεται για τη δημιουργία φράκτη λόγω της πλευρικής του ανάπτυξης αλλά κα ως μεμονωμένο φυτό ενώ κάποια είδη χαμηλής ανάπτυξης φυτεύονται ακόμα και για εδαφοκάλυψη.

Κυδωνίαστρο φυτό
Κυδωνίαστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος με κόκκινους καρπούς
Διαφήμιση

Φυτά για ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα κομμένα δέντρα για τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου μέσα στο σπίτι μας. Επιλέγουμε, λοιπόν, μικρά δεντράκια που έχουν φυτευτεί σε γλάστρα, τα οποία μπορούμε να κρατήσουμε μετά τις γιορτές για αρκετά χρόνια στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας.

11. Είδη έλατου για χριστουγεννιάτικο δέντρο

Στις βόρειες περιοχές της χώρας μας, με το ψυχρότερο κλίμα, για χριστουγεννιάτικο δέντρο επιλέγουμε κάποιο είδος έλατου φυτεμένο σε γλάστρα καθώς είναι το δέντρο που συμβολίζει περισσότερο τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να στολίσουμε μέσα στο σπίτι το έλατο της Κεφαλονιάς, το έλατο της Μακεδονίας, το έλατο του Καυκάσου, καθώς και το ξεχωριστό μπλε έλατο.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα
Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα

12. Δέντρα για χριστουγεννιάτικο στολισμό

Σε νότια μέρη που επικρατεί πιο ζεστό κλίμα και ψηλότερες θερμοκρασίες, δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε έλατα. Σε αυτή την περίπτωση, προτιμούμε κάποιο άλλο κωνοφόρο δέντρο που θα ευδοκιμήσει καλύτερα όπως το κυπαρίσσι ελγούντι που έχει πλούσιο φύλλωμα, το κυπαρίσσι λέιλαντ, το γκολντ κρεστ, την τούγια, την πικέα και την αροκάρια.

πικεα κωνοφορο δεντρο
Πικέα: Ένα όμορφο κωνοφόρο δέντρο

Κι ένα μυστικό για το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι

Επιλέγουμε φωτεινή θέση για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σχετικά κοντά σε παράθυρο και μακριά από θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ και τζάκι. Φροντίζουμε να το ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα και τοποθετούμε πιατάκι στη βάση για να μην έχουμε νερό στο πάτωμα και σε χαλιά. Αποφεύγουμε να βάζουμε φωτάκια υψηλής ισχύος και χρυσόσκονη στο φύλλωμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου καθώς μπορεί να το ταλαιπωρήσουν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *