εικόνα

Ραπανάκια, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

Ραπανάκια, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

Ραπανάκια, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

Το ραπανάκι είναι από τα κηπευτικά που μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και να μας δώσει γρήγορα παραγωγή. Ραπανάκια στρογγυλά, μικρά αλλά και μεγαλύτερα, ραπάνια μακριά με κόκκινη φλούδα ή και με λευκή! Κι αν δεν έχουμε κήπο, δεν πειράζει, καθώς μπορούμε να καλλιέργήσουμε ραπανάκια και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Προετοιμαζόμαστε για να φυτέψουμε ραπανάκια, λοιπόν, και να απολαύσουμε την τραγανή και πικάντικη γογγυλόριζα τους.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζονται τα ραπανάκια για να ευδοκιμήσουν;

 

Το ραπανάκι ευδοκιμεί σε δροσερό, σχετικά ψυχρό καιρό, με ιδανικές θερμοκρασίες 13-19 °C, και είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και στον παγετό. Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζει πρόωρη άνθιση, κακή ανάπτυξη της ρίζας και καυτερή γεύση. Προτιμούμε να φυτεύουμε τα ραπανάκια σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις ανάλογα με την περίοδο φύτευσης και επιλέγουμε αφράτα εδάφη, ψιλοχωματισμένα, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή αποστράγγιση. Για να φυτέψουμε τα ραπανάκια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα με βάθος 15-25 εκατοστών, αναλόγως την ποικιλία του ραπανιού, και προμηθευόμαστε αφράτο φυτόχωμα που να περιέχει περλίτη.

 

Πώς φυτεύονται τα ραπανάκια και τι προετοιμασία απαιτείται;

 

Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, καθώς και στα τέλη του χειμώνα, Φεβρουάριο-Μάρτιο. Προετοιμάζοντας το έδαφος για να σπείρουμε τα ραπανάκια, αφαιρούμε τις πέτρες και σκαλίζουμε για να ψιλοχωματίσουμε το έδαφος. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ για να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία και να έχουμε καλύτερη παραγωγή. Σπέρνουμε τα ραπανάκια, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών, σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστά. Για διευκόλυνση μας, μπορούμε να ανακατεύσουμε το σπόρο του ραπανιού με άμμο, ώστε να πετυχαίνουμε αραιότερη σπορά με μεγαλύτερη ομοιομορφία. Αν τελικά διαπιστώσουμε ότι έχει γίνει πυκνή φύτευση, αραιώνουμε τα ραπανάκια σε αποστάσεις 5 εκατοστά μεταξύ τους, για να επιτύχουμε καλή ανάπτυξη και σχηματισμό της ρίζας

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζονται τα ραπανάκια;

 

Τα ραπανάκια ευδοκιμούν σε δροσερό έδαφος και θα πρέπει με το πότισμα να μην αφήνουμε να στεγνώνει το επιφανειακό χώμα, ανάλογα βέβαια και με τις βροχοπτώσεις που θα επικρατούν κάθε περίοδο. Όσον αφορά την λίπανση, τα ραπανάκια δεν έχουν ανάγκη πρόσθετης λίπανσης εφόσον έχουμε ενσωματώσει κοπριά και κομπόστ. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει πρόσθετη αζωτούχα λίπανση (αμμωνία) γιατί θα έχουμε υπέρμετρη ανάπτυξη του φυλλώματος και θα επιβαρυνθεί η ανάπτυξη της γογγυλόριζας.

 

Πότε είναι έτοιμο για συγκομιδή το ραπανάκι;

 

Η συγκομιδή στα ραπανάκια γίνεται 1,5-3 μήνες μετά τη σπορά. Ειδικά τα μικρά στρογγυλά ραπανάκια είναι έτοιμα για συγκομιδή γύρω στον 1,5 μήνα μετά τη σπορά. Η συγκομιδή της φθινοπωρινής φύτευσης ραπανακιών γίνεται από τέλη Οκτώβρη ως τέλη Ιανουαρίου. Είναι καλό να σημειώνουμε στο ημερολόγιο μας πότε έγινε η σπορά του ραπανακιού για να μας διευκολύνει στο χρόνο συγκομιδής. Κατά τη συγκομιδή, αφού βγάλουμε το ραπανάκι από το έδαφος, κόβουμε το φύλλωμα του και το βάζουμε στο ψυγείο αμέσως για να συντηρηθεί καλύτερα.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες ασθένειες και ποια έντομα που προσβάλλουν τα ραπανάκια;

 

Το ραπανάκι προσβάλλεται από τον περονόσπορο και το ωίδιο, μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν κηλίδες στα φύλλα. Για την αντιμετώπιση τους σκονίζουμε με θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με βρέξιμη σκόνη χαλκού και θειαφιού. Επίσης, η μελίγκρα δημιουργεί κατσαρώματα στα νεαρά φύλλα και πρέπει να ψεκάζουμε με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού ή με άλλους οικολογικούς τρόπους που περιγράφουμε στο σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση της μελίγκρας. Και φυσικά θα πρέπει να ρίχνουμε στάχτη γύρω από τα ραπανάκια για να αντιμετωπίσουμε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες που κάνουν τρύπες στα φύλλα.

 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του ραπανιού

 

Το ραπανάκι μπορεί να συγκαλλιεργηθεί επιτυχημένα, καθώς έχουν μικρό βιολογικό κύκλο, ανάμεσα από λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια και παντζάρια. Η συγκαλλιέργεια φυτών είναι μία μέθοδος κατα την οποία καλλιεργούμε διαφορετικά φυτά στον ίδιο χώρο, έχοντας πολλαπλά οφέλη.

 

Δες συμβουλές για περισσότερα λαχανικά που καλλιεργούνται για το υπόγειο τμήμα τους όπως το παντζάρι, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.