εικόνα

Συμβουλές για την καλλιέργεια αγκινάρας

Συμβουλές για την καλλιέργεια αγκινάρας

Συμβουλές για την καλλιέργεια αγκινάρας

Τι κι αν έχει αγκάθια, τι κι αν έχει δυσκολία το καθάρισμα της! Η αγκινάρα είναι τόσο νόστιμη… ωμή με λεμόνι, μαγειρευτή αλά πολίτα και σε τόσες άλλες σπιτικές συνταγές. Αυτό που τρώμε σαν «αγκινάρα» είναι η ανθοκεφαλή του φυτού, από εκεί που προκύπτει το λουλούδι δηλαδή, και την οποία συγκομίζουμε πολύ πριν ωριμάσει, στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Πολυετές λαχανικό που αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, η αγκινάρα φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο, ενώ το καλοκαίρι ξεραίνεται ο βλαστός της και πέφτει σε λήθαργο μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, όπου αναβλαστάνει και δίνει νέες παραφυάδες.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλουν οι αγκινάρες;

 

Η αγκινάρα ευδοκιμεί σε αμμοπηλώδη, γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και σε μέρη με ήπιο χειμώνα. Χρειάζεται μέτριες θερμοκρασίες 15-20°C για να αναπτύξει τρυφερές ανθοκεφαλές. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στον παγετό και πρέπει να φυτεύεται σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι ανθοκεφαλές της αγκινάρας παγώνουν και μαυρίζουν, ενώ σε πολύ υψηλές που σκληραίνουν απότομα… και στις δύο περιπτώσεις οι αγκινάρες είναι ακατάλληλες για κατανάλωση.
 

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της αγκινάρας;

 
Η αγκινάρα φυτεύεται το φθινόπωρο, είτε με παραφυάδες που προκύπτουν από βλαστοφόρους οφθαλμούς της αγκινάρας με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, είτε από έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώρια. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την αγκινάρα είναι 1 μέτρο μεταξύ των φυτών και 1,5 μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κατά τη φύτευση στο λάκκο, είναι πολύ σημαντική η προσθήκη οργανικής ουσίας με την ενσωμάτωση καλά χωνεμένης κοπριάς, κομπόστ και πλήρους βιολογικού λιπάσματος. Αμέσως μετά τη φύτευση ένα καλό πότισμα είναι απαραίτητο για την ομαλότερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η αγκινάρα;

 

Η αγκινάρα δεν θέλει υπερβολικά συχνό πότισμα, γιατί αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες στο βλαστό και στο φύλλωμα. Στις αρχές της άνοιξης, θα χρειαστεί προσθήκη κοπριάς μαζί με πλήρες βιολογικό λίπασμα για πλούσια βλάστηση και καρποφορία. Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, μέσα στην άνοιξη, καθαρίζουμε τα κάτω φύλλα της αγκινάρας για καλύτερο αερισμό του φυτού. Επιπλέον, καλό είναι να ρίχνουμε θειάφι γύρω από τη ρίζα και θειοχαλκίνη πάνω στα φύλλα. Ο προληπτικός ψεκασμός με θερινό πολτό κατά τη διάρκεια της άνοιξης, προλαμβάνει την προσβολή από τη μελίγκρα.

 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της αγκινάρας

 

Οι αγκινάρες έχουν ικανοποιητική παραγωγή από τον δεύτερο χρόνο μέχρι τον τέταρτο χρόνο της ζωής τους, όταν η συγκομιδή της φτάνει στον αριθμό των δέκα περίπου ανθοκεφαλών ανά φυτό, ενώ τα επόμενα χρόνια μειώνεται σημαντικά η παραγωγή τους.

 

Δες αναλυτικές οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό της αγκινάρας, καθώς και συμβουλές για καλλιέργεια περισσότερων φθινοπωρινών κηπευτικών όπως καρότο, σέσκουλο, σπανάκι, πατάτα, ραπανάκι, παντζάρι, κουκιά και άνηθος στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.