εικόνα

Συμβουλές για την καλλιέργεια αγκινάρας

Συμβουλές για την καλλιέργεια αγκινάρας

Συμβουλές για την καλλιέργεια αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι ένα αγαπημένο, πολυετές λαχανικό που αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου και φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Το εδώδιμο μέρος της αγκινάρας είναι οι ανθοκεφαλές, τις οποίες συγκομίζουμε πολύ πριν ωριμάσουν, στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Το καλοκαίρι ξεραίνεται ο βλαστός της αγκινάρας και πέφτει σε λήθαργο μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, όπου αναβλαστάνει και δίνει νέες παραφυάδες.
 
Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αγκινάρα;
 
Οι αγκινάρες ευδοκιμούν σε αμμοπηλώδη, γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και σε μέρη με ήπιο χειμώνα. Χρειάζονται μέτριες θερμοκρασίες 15-20 °C για να αναπτύξουν τρυφερές ανθοκεφαλές. Δεν είναι καθόλου ανθεκτικές στον παγετό και πρέπει να φυτεύονται σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος. Τόσο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που οι ανθοκεφαλές παγώνουν και μαυρίζουν, όσο και σε πολύ υψηλές που σκληραίνουν απότομα, οι αγκινάρες είναι ακατάλληλες για κατανάλωση.
 
Πώς φυτεύεται η αγκινάρα;
 
Η αγκινάρα φυτεύεται το φθινόπωρο, είτε με παραφυάδες που προκύπτουν από βλαστοφόρους οφθαλμούς της αγκινάρας με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, είτε από έτοιμα φυτά που θα βρείτε σε φυτώρια. Φυτεύεται σε αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ των φυτών και σε απόστασεις 1,5 μέτρου μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κατά τη φύτευση στο λάκκο, είναι πολύ σημαντική η προσθήκη οργανικής ουσίας με την ενσωμάτωση καλά χωνεμένης κοπριάς, κομπόστ και πλήρους βιολογικού λιπάσματος. Αμέσως μετά τη φύτευση ένα καλό πότισμα είναι απαραίτητο.
 
Τι φροντίδα θέλει η αγκινάρα;
 
Η αγκινάρα δεν θέλει υπερβολικά συχνό πότισμα, γιατί αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες στο βλαστό και στο φύλλωμα. Χρειάζεται καλό αερισμό και γι’ αυτό, μέσα στην άνοιξη, καθαρίζουμε τα κάτω φύλλα για να τις αραιώνουμε. Καλό είναι να ρίχνουμε θειάφι γύρω από τη ρίζα και θειοχαλκίνη πάνω στα φύλλα. Επίσης, ο προληπτικός ψεκασμός με θερινό πολτό κατά τη διάρκεια της άνοιξης, προλαμβάνει την προσβολή από τη μελίγκρα. Σχετικά με τη λίπανση, στις αρχές της άνοιξης, θα χρειαστεί προσθήκη κοπριάς μαζί με πλήρες βιολογικό λίπασμα.
 
Κι ένα μυστικό για την αγκινάρα
 
Η αγκινάρα έχει ικανοποιητική παραγωγή από τον δεύτερο χρόνο μέχρι τον τέταρτο χρόνο της ζωής της. Η συγκομιδή της φθάνει περίπου στον αριθμό των δέκα ανθοκεφαλών ανά φυτό ενώ τα επόμενα χρόνια, μειώνεται σημαντικά η παραγωγή της.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.