12 μυστικά για τη φροντίδα του βασιλικού (+video)

βασιλικος φροντιδα καλλιεργεια

Bασιλικός, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μεσογειακή κουζίνα. Σε κάθε αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών, θα βρούμε ένα φυτό βασιλικού να αναδίδει το ξεχωριστό άρωμα του.

Ο βασιλικός χαρίζει μοναδική γεύση σε σαλάτες και φαγητά, από υπέροχες σάλτσες πέστο μέχρι πρωτότυπες γαρνιτούρες. Ως βότανο, ο βασιλικός έχει πολλές φαρμακευτικές χρήσεις και θεραπευτικές ιδιότητες.

Παραδοσιακά, ο βασιλικός χρησιμοποιείται για την απώθηση εντόμων και φυτεύεται σε αυλές μαζί με άλλα αρωματικά φυτά όπως λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο και δεντρολίβανο για να διώχνει τα κουνούπια.

Είναι γεγονός πως η καλλιέργεια του βασιλικού παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό αν στο παρελθόν είχαμε κάποιο βασιλικό που ξεράθηκε δε χρειάζεται να απογοητευόμαστε.

Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τα μυστικά της φροντίδας του για να απολαύσουμε το μοναδικό άρωμα και την ξεχωριστή γεύση από τα φρέσκα φύλλα βασιλικού στην κουζίνα μας.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βασιλικού;

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βασιλικού για να επιλέξουμε. Συναντάμε εκατοντάδες ποικιλίες βασιλικού άλλες με μικρότερα ή μεγαλύτερα φύλλα, με διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και αρώματα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες ποικιλίες βασιλικού είναι ετήσιες ενώ υπάρχουν και κάποιες πολυετείς.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, μπορούμε επιλέξουμε σγουρό, πλατύφυλλο, τζενοβέζ, νυχάτο, κόκκινο (μωβ), αγιορείτικο ή δεντροβασιλικό. Αν για παράδειγμα θέλουμε βασιλικό για σάλτσα πέστο, επιλέγουμε πλατύφυλλο βασιλικό που έχει μεγάλα και τρυφερά φύλλα.

Αν θέλουμε βασιλικό που να αντέχει την παγωνιά του χειμώνα, η καλύτερη επιλογή είναι ο αγιορείτικος βασιλικός που είναι πολυετής και ευδοκιμεί τουλάχιστον για 3-4 χρόνια.

Διαφήμιση

2. Ποια σημεία επιλέγουμε για φύτευση βασιλικού;

Φυτεύουμε τον βασιλικό σε ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, ο βασιλικός χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι, και τους βοριάδες.

Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, ωστόσο είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο. Οι δυνατές ηλιακές ακτίνες του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα του βασιλικού.

Ο βασιλικός αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφρύ γόνιμο χώμα με καλή αποστράγγιση. Η ενσωμάτωση στο χώμα χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ βοηθάει στη δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος και στην καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

3. Πώς γίνεται το φύτεμα του βασιλικού;

Η φύτευση του βασιλικού μπορεί να γίνει κατευθείαν με σπόρο, καθώς και με έτοιμα φυτά βασιλικού που μεγαλώνουμε σε σπορείο ή που προμηθευόμαστε από φυτώρια.

Η σπορά του βασιλικού γίνεται νωρίς την άνοιξη. Φυτεύουμε λίγους σπόρους απευθείας στο χώμα του κήπου ή σε γλάστρα, σε βάθος περίπου ενός εκατοστού και περιμένουμε 1-2 βδομάδες για να φυτρώσουν.

Η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τα φυτά βασιλικού είναι η περίοδος Απριλίου-Μαΐου. Κατά τη μεταφύτευση έτοιμων φυτών βασιλικού που προμηθευόμαστε από φυτώρια, μπορούμε να προσθέσουμε υγρό εκχύλισμα φυκιών για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών.

Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;
Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;

4. Πώς φυτεύουμε τον βασιλικό σε γλάστρα;

Για φυτέψουμε τον βασιλικό σε γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες με τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα και χρησιμοποιοήσουμε ειδικό φυτόχωμα για αρωματικά φυτά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα χρησιμοποιώντας, τύρφη, κοπριά, και περλίτη σε αναλογία 3:1:1.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τον βασιλικό σε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση σε σημείο προφυλαγμένο και ημισκιερό. Την περίοδο του χειμώνα που επικρατούν έντονη παγωνιά και δυνατοί άνεμοι, μπορούμε για λίγες μέρες να τον έχουμε σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι.

Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα
Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα

5. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο βασιλικός;

Το πότισμα του βασιλικού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πολλοί βασιλικοί ξεραίνονται από το υπερβολικό πότισμα, εμφανίζοντας κιτρίνισμα στα φύλλα και σάπισμα στις ρίζες τους. Ποτίζουμε τον βασιλικό κάθε 2-3 μέρες, σε μικρές ποσότητες, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες ποτίζουμε σε καθημερινή βάση.

Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε το χώμα με το δάκτυλο μας πριν ποτίσουμε και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα του βασιλικού μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα του.

6. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στο βασιλικό;

Ο βασιλικός έχει ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία για να μας δώσει πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα. Ενσωματώνουμε στο χώμα, κάθε μήνα, βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο για καλύτερη ανάπτυξη του φυλλώματος του βασιλικού.

Αποφεύγουμε τη λίπανση του βασιλικού την περίοδο του Αυγούστου λόγω ζέστης, καθώς και κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Αυτούς τους μήνες, μπορούμε να προσθέσουμε διάλυμα από φύκια για να δυναμώσουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες.

Διαφήμιση

7. Χρειάζεται κλάδεμα ο βασιλικός;

Οι περισσότερες ποικιλίες του βασιλικού δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κλάδεμα. Μόνο οι ποικιλίες που αναπτύσσονται πολύ όπως ο πολυετής βασιλικός, κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, για να περιορίσουμε το ύψος του και να αφαιρέσουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς.

Συνήθως, στους βασιλικούς, κάνουμε συχνά κορφολόγημα, κόβοντας λίγα φύλλα από τις κορφές των βλαστών του, για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του.

Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα άνθη του βασιλικού, μόλις σχηματισθούν το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσουμε παράταση της μακροζωίας του και να αποφύγουμε παράλληλα την εξασθένηση του φυτού.

κλαδεμα βασιλικου
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του βασιλικού

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού;

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε μία ξεχωριστή ποικιλία βασιλικού ή να φτιάξουμε φυτά βασιλικού για να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορούμε να το κάνουμε πολύ εύκολα και οικονομικά χρησιμοποιώντας σπόρους ή μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός βασιλικού με σπόρο

Όπως είδαμε και παραπάνω, μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους βασιλικού σε γλάστρες φυτωρίου, σε αφράτο χώμα και σε βάθος περίπου 1 εκατοστού. Σε κατάλληλες συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασία, o σπόρος του βασιλικού φυτρώνει μετά από 1-2 βδομάδες και μετά από 5-6 εβδομάδες, τα καινούρια φυτά βασιλικού μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερη γλάστρα.

β) Πολλαπλασιασμός βασιλικού με μοσχεύματα

Στις αρχές της άνοιξης, επιλέγουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκατοστών από την κορυφή του φυλλώματος του βασιλικού. Αφαιρούμε από την βάση του βλαστού τα 2/3 των φύλλων και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου σε δροσερό περιβάλλον. Μετά 1-1,5 μήνα, το μόσχευμα του βασιλικού θα έχει σταδιακά ριζώσει και θα είναι έτοιμο για να κάνουμε την μεταφύτευση.

Ακόμα πιο εύκολα, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά βασιλικού, κόβοντας ένα μικρό κλαδάκι μήκους 10 εκατοστών, και αφού το τοποθετήσουμε σε νερό, το αφήνουμε σε δροσερό φωτεινό μέρος. Μετά από 2-3 βδομάδες, αφού έχει βγάλει ρίζες, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε γλάστρα.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού

9. Πώς προστατεύουμε τον βασιλικό από έντομα και ασθένειες;

Για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλουν τον βασιλικό, ψεκάζουμε κάθε βδομάδα με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τρόπο, προστατεύουμε προληπτικά τον βασιλικό από την μελίγκρα και τον αλευρώδη. Για πιο εκτεταμένη προσβολή μπορούμε να προμηθευτούμε βιολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και ποτίσματος, έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών της ρίζας που προκαλούν σταδιακά σαπίσματα και σε μέρη του βλαστού και των φύλλων του βασιλικού. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών της ρίζας διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός σίδηρος) σε ένα λίτρο νερό και ποτίζουμε τα φυτά μας.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

 

10. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στο βασιλικό;

Ο βασιλικός, όπως αναφέραμε και στην αρχή παρουσιάζει αρκετά προβλήματα όπως κιτρινίσματα και μαυρίσματα στα φύλλα, εμφάνιση τρυπών στο φύλλωμα ή κόλλας σε φύλλα και βλαστούς. Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί στους βασιλικούς μας, αναλυτικά σε κάθε περίπτωση:

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού;

Ο βασιλικός μπορεί να εμφανίσει κίτρινα φύλλα λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή αν η γλάστρα δεν έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως άζωτο και σίδηρο και να χρειάζεται λίπασμα.

βασιλικος κιτρινα φυλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του βασιλικού;

Τα φύλλα του βασιλικού παρουσιάζουν μαύρες κηλίδες λόγω εμφάνισης μυκητολογικής ασθένειας ιδιαίτερα σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας. Επίσης, τα φύλλα του βασιλικού μπορεί να μαυρίσουν ή να παρουσιάσει καψίματα λόγω έντονης παγωνιάς ή δυνατών βοριάδων την περίοδο του χειμώνα.

– Πώς αντιμετωπίζουμε τις τρύπες στα φύλλα του βασιλικού;

Ο βασιλικός μπορεί να εμφανίσει τρύπες στα φύλλα λόγω προσβολής από κάμπιες ή και από άλλα έντομα όπως θρίπα και αλευρώδη. Για την αντιμετώπιση του χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης, βάκιλου Θουριγγίας ή αλάτων καλίου.

Πότε εμφανίζεται κόλλα στα φύλλα και στους βασιλικούς;

Η κόλλα στα φύλλα και στους βλαστούς του βασιλικού παράλληλα με την εμφάνιση μυρμηγκιών μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από κάποιο έντομο που δημιουργεί μελιτώματα όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης, η βαμβακάδα και τα κοκκοειδή.

– Γιατί ξεραίνεται ο βασιλικός;

Οι ετήσιες ποικιλίες βασιλικού ξεραίνονται φυσιολογικά στις αρχές του χειμώνα. Βέβαια, ο βασιλικός μπορεί να ξεραθεί λόγω της έντονης παγωνιάς και του κρύου καθώς και λόγω υπερβολικού ποτίσματος ειδικά αν είναι σε πολύ σκιερό μέρος.

11. Πότε κόβουμε φύλλα βασιλικού, πώς τα διατηρούμε και τα αποξηραίνουμε;

Συγκομίζουμε τα πρώτα δροσερά φύλλα του βασιλικού από την κορυφή των βλαστών, αφού περάσει τουλάχιστον ένας μήνας από τη μεταφύτευση του φυτού. Είναι σημαντικό να συλλέγουμε τα φύλλα του βασιλικού νωρίς το πρωί, καθώς αυτές τις ώρες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και πλουσιότερο άρωμα.

– Πώς διατηρούμε τα φύλλα του βασιλικού;

Μπορούμε να διατηρήσουμε πολύ εύκολα τα κλαδάκια βασιλικού στο ψυγείο αν τα βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Επίσης, μπορούμε να στεγνώσουμε με απορροφητικό χαρτί τα φύλλα του βασιλικού και να τα βάλουμε σε σακούλα για 1-2 εβδομάδες στο ψυγείο ενώ στην κατάψυξη, τα φύλλα μπορούν να διατηρηθούν ολόκληρα ή ψιλοκομμένα για 5-6 μήνες.

– Πώς αποξηραίνουμε τα φύλλα του βασιλικού;

Αν θέλουμε να αποξηράνουμε φύλλα βασιλικού, αφού τα κόψουμε, τα δένουμε σε ένα ματσάκι και τα κρεμάμε ανάποδα σε καλά αεριζόμενο χώρο μέχρι να αποξηρανθούν. Εναλλακτικά, τοποθετούμε τα φύλλα του βασιλικού σε ένα δίσκο όπου έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί στη βάση του. Στη συνέχεια τα κλείνουμε σε αεροστεγές βάζο και τα αποθηκεύουμε σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας μας.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον βασιλικό

Ο βασιλικός καλλιεργείται μαζί με τον κατιφέ στον λαχανόκηπο, ανάμεσα από τα κηπευτικά μας, για τις εντομοδιωκτικές του ιδιότητες. Η συγκαλλιέργεια των λαχανικών με βασιλικούς στο πλαίσιο της οικολογικής προστασίας των φυτών, γίνεται εδώ και πολλές δεκατίες, βασιζόμενη στις παρατηρήσεις παραδοσιακών καλλιεργητών.

Κατιφές και βασιλικός στον κήπο
Κατιφές και βασιλικός στον κήπο
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (90)

 1. Νικος
  06/10/2023

  Καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω εχω ενα βασιλικο πλατυφυλλο και εμφανιζει σε κάποια σημεια του κορμου καφε χρωματισμους και κατι σαν σπυρακια.Εχει καποια αρρωστια ή ειναι απλως νεα ματια;

 2. Κωστας
  03/07/2023

  καλησπερα! συγχαρητήρια για την πολύτιμη ιστοσελίδα και βοηθεια που προσφέρετε.
  εδω και κανα δυο χρονια βαζω σε σπορειο βασιλικους αγιορειτικο, πλατυφυλλο και σγουρο αλλα ενω οι αλλοι αναπτύσσονται αρκετα καλα, ο σγουρος “φρεναρει” στα 15-20 εκ. περιπου.
  εχω βαλει ταυτοχρονα σε γλαστρες, χωμα, σε ηλιο, ημισκιερα κλπ με τακτικα ποτισματα αλλα τα ιδια παντου! ειναι τοσο σημαντικη η λιπανση του ή χρειάζεται κατι αλλο?

  • Ο σγουρός βασιλικός δεν αναπτύσσεται πολύ ψηλά, παραπάνω από 20-30 εκατοστά. Μπορείς να δοκιμάσεις να τον κορφολογείς ελαφρά, κόβοντας τις άκρες των βλαστών για να ενισχύσεις την ανάπτυξη του και να εξασφαλίσεις συμπαγές σχήμα του φυτού.

   • Κωστας
    14/07/2023

    ευχαριστώ για την αμεση απαντηση! μαλλον οι βασιλικοι “μπαλες” που βλεπω στα φυτωρια μεγαλα(40-50εκ) ειναι αλλη ποικιλια!?

 3. Κατερίνα
  06/05/2022

  Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω. Έχω σπείρει σπόρους βασιλικου και μόλις βγήκαν τα δυο πρώτα φυλλαράκια κάποια φυτα ξαπλώνουν στο χώμα και χαλάνε. Που οφείλεται αυτό? Στην πολυ υγρασία? Πως πρέπει να τα ποτιζω τα νεαρά φυτα?.
  Την γλαστρα την έχω μέσα στο σπίτι.
  Σας ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Βγάλε το γλαστράκι με τους σπόρους σε πιο φωτεινό μέρος έξω από το σπίτι και πότιζε μόλις στεγνώνει το χώμα.

 4. Γαβριήλ
  11/11/2021

  Γεια σας κι ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω κι εγώ έναν αγιορείτικο βασιλικό σε γλάστρα και τον τελευταίο μήνα είχε έντονη φυλλόπτωση. Αραίωσα το πότισμα αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, το αποκορύφωμα όμως είναι ότι σήμερα παρατήρησα ότι έχουν φυτρώσει άσπρα μανιτάρια στη γλάστρα, κοντά στη ρίζα. Τι να κάνω; Να τα αφήσω τα μανιτάρια ή να τα ξηλώσω ή πρέπει να αλλάξω εντελώς το χώμα; Κάπου διάβασα ότι ρίχνουμε κανέλα ή γάλα για να τα ξεφορτωθούμε. Από την άλλη όμως, αν είναι ωφέλημα, δεν θέλω να τα βγάλω. Βέβαια βλέπω ότι το φυτό είναι στρεσαρισμένο.

  • Καλησπέρα Γαβριήλ. Αφαίρεσε οπωσδήποτε τα μανιτάρια κα μεταφύτεψε το βασιλικό σε άλλη γλάστρα χρησιμοποιώντας καινούριο φυτόχωμα.

 5. Κατερίνα
  21/07/2021

  Καλησπέρα σας . Γνωρίζετε για την καλλιέργεια νεροκάρδαμο. Αν ναι θα ήθελα να μάθω. Ευχαριστώ

 6. Ελένη
  25/05/2021

  Γεια σας,
  Ελπίζω να μην έχει ήδη ερωτηθεί & μου ξέφυγε. Έχω έναν αγιορείτικο βασιλικό ενός έτους με θαυμάσια ανάπτυξη. Προσβλήθηκε από βαμβακάδα αρχικά αλλά τα κατάφερα χωρίς σοβαρές απώλειες (τα φύλλα του έδειχναν μεγάλη ευαισθησία στο χημικό εντομοκτόνο). Τώρα όμως ενώ αναπτύσσεται φυσιολογικά, τα φύλλα σε κάποιες κορφές βγαίνουν κολλημένα. Τι χρειάζεται;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Ελένη. Πιθανότατα, το φυτό του βασιλικού στρεσαρίστηκε λόγω του ψεκάσματος του εντομοκτόνου και γιαυτό βγάζει κολλημένα τα φύλλα. Ψέκασε το φυτό με υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση ώστε να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση.

   • Ελένη
    26/05/2021

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!
    Δοκίμασα να κορφολογήσω κάποιες μέρες πριν σας ρωτήσω και παρατήρησα ότι το πρόβλημα δεν συνεχίζεται! Θα κάνω ό,τι μου είπατε!

 7. Μαίρη Κολ.
  11/05/2021

  Καλησπέρα σας, τον δικό μου βασιλικό τον είχα κλαδέψει αυστηρά πέρσι τον χειμώνα, είχαν μείνει μόνο κλαδιά χωρίς φύλλα.
  Φέτος πέταξε καινούρια βλάστηση και έβγαλε μωβ φύλλα πρόσφατα στις κορυφές. Έχει σχηματιστεί και σε ένα κλαράκι άνθος που δεν έχει ανοίξει ακόμα. Σε αυτή τη φάση να του κάνω κορφολόγημα για να βοηθήσω?
  Θα μπορούσα να ξεράνω τα άνθη και να κρατήσω σπόρους για να τους φυτέψω?
  Με βοηθάτε πάντα και από τα άρθρα σας στη σελίδα αλλά και με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις. Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Μαίρη. Μπορείς να τον κορφολογήσεις τον βασιλικό για να έχει καλύτερη και πιο συμπαγή ανάπτυξη. Θα περιμένεις να ολοκληρωθεί η ανθοφορία και να ξεραθούν πάνω στο φυτό τα άνθη για να πάρεις σπόρο.

  • Καλησπέρα Μαίρη. Μπορείς να τον κορφολογήσεις τον βασιλικό για να έχει καλύτερη και πιο συμπαγή ανάπτυξη. Θα περιμένεις να ολοκληρωθεί η ανθοφορία και να ξεραθούν πάνω στο φυτό τα άνθη για να πάρεις σπόρο.

 8. Μαργαρίτα
  29/03/2021

  Γειά σας,
  Έχω φυτέψει βασιλικό σε μία γλάστρα και τον έχω μέσα στο σπίτι προς το παρόν , λόγω κρύου. Έχουν βγει οι βλαστοί αλλά έχουν παρουσιαστεί μαύρες σκνίπες στο χώμα και στα φυτά. Υποθέτω οτι βλάπτουν τα νεαρά φυτά μου. Εάν τα ραντίσω με σαπούνι και νερό, θα φύγουν οι σκνίπες, ή επειδή είναι μικροί οι βλαστοί υπάρχει περίπτωση να τους κάνω ζημιά; Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Καλημέρα Μαργαρίτα.
   Μετέφερε το βασιλικό σε εξωτερικό χώρο και ψέκασε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού το φυτό σου.

   • Μαργαρίτα
    30/03/2021

    Σας ευχαριστώ πολύ! Μια ερώτηση ακόμη, είμαι στην Καρδίτσα και η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει χαμηλά, στους 10-13 βαθμούς περίπου. Το βράδυ να βάζω την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο;

    • Καλησπέρα Μαργαρίτα.
     Δεν χρειάζεται να βάζεις μέσα τη γλάστρα με τον βασιλικό αυτή την περίοδο απλά να την έχεις σε μέρος που να μην την κτυπούν άνεμοι και κυρίως βοριάδες.

     • Μαργαρίτα
      31/03/2021

      Σας ευχαριστώ πολύ!

 9. Στέφανος
  10/03/2021

  Καλημέρα!
  Έχω έναν αγιορείτικο βασιλικό σε γλάστρα, ο οποίος μέσα στον χειμώνα “έφαγε ξύλο” από ανέμους κτλ, και του έμειναν 3 φύλλα όλα κι όλα στις κορυφές των κλαδιών. Αρχικά νόμιζα ότι μόνο η ταλαιπωρία φταίει, αλλά δεν ανακάμπτει ιδιαίτερα και παρατηρώ ότι τα φύλλα και τα κλαδάκια που μείνανε γυμνά κολλάνε. Any tips?
  Ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Στέφανε. Κλάδεψε τον βασιλικό σου από χαμηλά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση για να επανέλθει.

   • Στέφανος
    11/03/2021

    Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση – όπως πάντα!
    Το σκεύασμα φυκιών που πήρα έχει την επιλογή για ψέκασμα ή πότισμα, τι να προτιμήσω;

 10. Ελεάννα
  08/03/2021

  Καλησπέρα, έχω βασιλικό σε γλάστρα και μετα τις δυσμενείς καιρικές συνθηκες και τον αέρα σαν να ξεράθηκε όλος σχεδόν. Έκοψα όλα τα ξερά κλαδακια και άφησα μόνο αυτά τα λίγα που είχαν μία ιδέα ζωντάνιας. Θα ανακάμψει ο βασιλικός μου; Μπορώ να βάλω κάποιο λίπασμα ή βιταμίνες για να αναζωογονηθεί;

  • Καλημέρα Ελεάννα. Μπορείς να βάλεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση στο βασιλικό σου και στη συνέχεια μετά από 2 εβδομάδες πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε άζωτο.

 11. Δημητρα
  07/11/2020

  Γεια σας! Πριν έναν μήνα πήρα έναν βασιλικό σε γλάστρα και τον έβαλα στο μπαλκόνι χωρίς να τον μεταφυτεύσω σε άλλη γλάστρα. Λίγες μέρες μετά πρόσεξα φαγωμένα φύλλα και κάτι μαύρα μπιλάκια, έψαξα α βρω για κάποιο έντομο και βρήκα μόνο ένα πολύ μικρό άσπρο (δεν μοιαζει και πολυ με βαμβακαδα ωστόσο). Διάβασα σχόλια κλπ και προχώρισα σε καθαρισμό των φύλλων ένα ένα με λίγο νεράκι και ψεκασμό με πράσινο σαπούνι σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα μαυρα μπιλάκια έφυγαν αλλά συνέχισα να βρίσκω φαγωμένα φύλλα.Πήρα λοιπόν βάκιλο θουριγγίας και σκόνισα πριν μια βδομάδα αλλά ακόμα το άσπρο έντομο είναι εκεί(το βρίσκω πολύ δύσκολα) όπως και τα φαγωμένα φύλλα. Έχω πάρει και βιολογικό λίπασμα αλλά δεν έχω ρίξει ακόμη μόνο λίγο εκχύλισμα φυκιών. Τι βήματα να ακολουθήσω? Σας ευχαριστώ πολύ!!

  • Καλησπέρα Δήμητρα. Για την αντιμετώπιση του εντόμου στο βασιλικό θα μπορούσες να ψεκάσεις με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης για να το αντιμετωπίσεις. Μπορείς να προσθέσεις άμεσα στο βιολογικό λίπασμα για τόνωση του φυτού.

 12. Άγγελος
  13/09/2020

  Έχω δυο φυτά βασιλικού στο χώμα, σε ημισκιερό προστατευμένο μέρος. Μπορώ να τα διατηρήσω κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και πως;

  • Καλημέρα Άγγελε.
   Αν είναι οι ποικιλίες του βασιλικού είναι οι πολυετείς, θα αντέξουν την πέριοδο του χειμώνα. Αν έχει έντονο παγετό μπορείς να τα καλύψεις με ειδικό ναύλον ή ύφασμα για αντιπαγετική προσταστία.

 13. Ευαγγελια
  11/09/2020

  Καλησπερα σας
  Εμφανιστκαν μαυρα καρκαδακια στα φυλλα του βασιλικου κ μερικα φυλλα μισοφαγωμενα !
  Τι μπορει να ειναι ;
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων !

 14. Παρασκευη
  09/09/2020

  Καλησπερα σας,

  Έχω μεταμφυτευσει εναν βασιλικό που έχω σε μεγάλη γλάστρα και έχει μεγαλώσει αρκετά. Είναι σα θαμνακι στρογγυλο θα πρεπει να το ξανα μεταμφυτευσω σε ακομα μεγαλυτερη γλαστρα ;
  Υπάρχει περιπτωση να μπορει να χωριστεί σε 2 γλάστρες ;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

 15. Κατερίνα
  30/08/2020

  Καλημερα. Γιατί στον βασιλικό μου ασπρίζουν τα φυλλα? Το ίδιο συμβαίνει και με την ρίγανη και το θυμάρι. Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Κατερίνα. Πιθανότατα, ο βασιλικός έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα το άσπρισμα των φύλλων. Απέφυγε να βρέχεις το φύλλωμα των φυτών και ψέκασε το βασιλικό, τη ρίγανη και το θυμάρι με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας για να το αντιμετωπίσεις.

   • Κατερίνα
    30/08/2020

    Σας ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή . Θα δοκιμάσω με την σόδα.

 16. ΙΩΑΝΝΗΣ
  19/08/2020

  Καλησπέρα σας. θα ήθελα να ρωτήσω, έχω μερικές γλάστρες μεγάλες με μεγάλους αγιορείτηκους βασιλικούς και από πέρυσι παρατήρησα αυτό που συμβαίνει και φέτος και οδηγεί στην ολική ξήρανση του φυτού. αρχικά ξεκινάει από κάποια κλαδάκια να φαίνονται σαν να μην προσλαμβάνουν νερό καθόλου και να ξεραίνονται σιγά σιγά και μετά ακολουθούν κιάλια μέχρι που ξεραίνεται όλος, στο εντομεταξύ η συνθήκες και η τοποθεσία είναι η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Τι μπορεί να φταίει και πως μπορώ να το διορθώσω;

  • Καλησπέρα Ιωάννη. Πιθανότατα έχει γεμίσει με ρίζες η γλάστρα του βασιλικού και απαιτείται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πρέπει να μεταφέρεις τον βασιλικό σε πιο σκιερό μέρος και να ποτίζεις μόλις στεγνώνει το χώμα.

 17. Eleanna
  11/08/2020

  Καλησπέρα σας!! Ευχαριστούμε τόσο πολύ για τα ενδιαφέροντα θέματα και τις απαντήσεις!! Από τις διακοπές μου έφερα ένα κλωναράκι βασιλικού από τη Μεσσηνία και ένα από την Πίνδο.Τα έβαλα στο νερό, έβγαλαν ριζάκια,τα φύτευσα κι έπιασαν και ήδη “δίνουν” αρκετά. Κάθε πότε πρέπει να κόβω τις κορφές για να δυναμώσουν αρκετά; Είναι κατάλληλος ο Αύγουστος για λίπασμα ή όπως είπατε δυναμωτικό από φύκια; Να είστε καλά !!

  • Καλημέρα Ελεάννα. Μπορεις να κόβεις΄τις κορυφές του βασιλικού κάθε 3-4 εβδομάδες. Μπορείς τον Αύγουστο να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά την τόνωση και την καλύτερη ριζοβολία των φυτών και να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές φθινοπώρου.

 18. Γιάννης
  17/07/2020

  Καλησπέρα! Ο βασιλικός ενώ αναπτύσσεται κανονικά, φαίνεται κάθε μέρα τα φύλλα του σαν φαγωμένα. Με τι μπορώ να ραντίσω;

 19. Kekes kostas
  25/06/2020

  Γιατί ο βασιλικος τα φυλλα του έχουν άσπρα στίγματα και τριπουλες

 20. Νίκος
  22/06/2020

  Καλημέρα! Έχω μεταφυτεψει πριν από περίπου ένα μήνα έναν Αγιορείτικο βασιλικό. Ενώ η ανάπτυξη του ήταν κανονική, πριν από μια εβδομάδα είχα ανακαλύψει κατακράτηση νερού. Τελικά είχα ανακαλύψει ότι δεν υπήρχαν τρύπες στην γλάστρα. Προχώρησα λοιπόν σε αυτήν την διαδικασία αλλά είχα ένα αποτέλεσμα να μαραζώνουν τα φύλλα. Άλλαξα χώμα μα το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Τι θα μπορούσα να κάνω μήπως και τον σώσω? Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Νίκο.
   Κλάδεψε άμεσα τον βασιλικό σου, εξασφάλισε μια ημισκιερή θέση και πότιζε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα του φυτού. Πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για τόνωση και αναβλάστηση του φυτού.

 21. ΜΑΡΙΑ
  07/06/2020

  Καλημέρα ,
  Έχω φυτέψει βασιλικό από σπόρο και τα νέα φυτά μου εχουν βγάλει σχεδόν 4-6 φυλλαράκια. Γνωρίζω ότι το κιτρινισμα γενικά των φυλλων είναι από το πολύ νερό αλλά τώρα στα φύλλα υπάρχουν κίτρινες κηλίδες , κιτρινα στιγματα σαν κάτι να τα περπατάει και να τα τσιμπάει. (Δεν ξεθωριαζει το φυλλο ομοιόμορφα όπως από την υπερβολική υγρασία). Επίσης, όταν τα ακουμπάω πεταγονται κατι ασπρα μυγακια … Υπαρχει περίπτωση να ειναι από έντομο ; Και αν ναι μπορω να τα ραντισω με το οικολογικό σκεύασμα απο πρασινο σαπουνι που προτείνετε παραπάνω ;

 22. Κυριακος
  05/05/2020

  Καλήμερα , είχα δυο ρίζες βασιλικού και πριν 3 μέρες το εμφύτευσα σε γλάστρα όπου άνοιξα μια τρυπά(προσθεσα νερο) στο κεντρο και εβαλα κοπρια και υστερα ισιωσα το χωμα , ομως βλεπω οτι τα φυλλα του αρχισαν να μαραζώνουν, το ποτιζω καθημερινα στο ελαχιστο , τελος δεν το βλεπει ο ηλιος απευθειας. Τι μου προτεινεται ως λυση να κάνω?

  • Καλησπέρα Κυριάκο. Πιθανότατα ο βασιλικός μαραζώνει λόγω κοπριάς αν δεν ήταν χωνεμένη και ήταν σε μεγάλη ποσότητα.

   • Κυριακος
    06/05/2020

    Καλήμερα και ευχαριστώ για την ανταπόκριση , θέλω να διευκρινίσω ότι την κοπριά την τοποθέτησα στο εσωτερικό της τρυπάς πριν ακριβώς την εμφύτευση και όχι περιμετρικά επάνω από το χώμα , οπότε ίσως το πρόβλημα είναι κάπου αλλού ?

    • Καλησπέρα Κυριάκο. Δες και το θέμα του ποτίσματος, να κάνεις ένα καλύτερο πότισμα στον βασιλικό σου κάθε 2 μέρες.

 23. Κώστας
  28/04/2020

  Γεια σας,
  Αγορασα σε μικρα γλαστρακια βασιλικο πλατυφυλλο και διαφορα αλλα αρωματικα φυτα.
  Αγορασα επισης και φυτοχωμα γενικης χρησης για να μεταφυτευσω. Σημερα ειδα στη συσκευασια οτι το χωμα περιεχει και λιπασμα. Οποτε αναρωτιεμαι το φυτοχωμα ειναι καταλληλο για τη δουλεια που το θελω ή καλυτερα να αγορασω αλλο που δε περιεχει λιπασμα? Τα φυτα δε τα εχω φυτεψει ακομη.
  Προλαβα ομως ηδη και φυτεψα σε αυτο το χωμα δυοσμο απο μοσχευμα πριν 2 μερες. Μοσχευμα που εβγαλε ριζες στο νερο. Σωζεται ή θα καουν οι ριζες με το λιπασμα του χώματος? Ευχαριστω πολυ.

  • Καλησπέρα Κώστα. Το φυτόχωμα γενικής χρήσης περιέχει μικρή ποσότητα λιπάσματος οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο για τα αρωματικά φυτά καθώς και για τα μοσχεύματα σου. Βέβαια, στο εμπόριο κυκλοφορούν εξειδικευμένα φυτοχώματα για αρωματικά φυτά που επόμενη φορά μπορείς να φυτέψεις. Δες αναλυτικές συμβουλές στο σχετικό άρθρο μας για το πως επιλέγουμε φυτόχωμα.

 24. Χρήστος
  26/04/2020

  Τι είδος βασιλικού να πάρω που να μην Χάλαει το χειμώνα αλλά να αντέχει όλο τον χρόνο;. Γιατί όσους βασιλικούς αγοράζω το καλοκαίρι τον χειμώνα χαλανε αν και τα σκεπάζω με ειδικό κάλυμμα.

  • Καλημέρα Χρήστο. Θα προμηθευτείς δενδροβασιλικό ή αγιορείτικο ή πολυετή βασιλικό όπως χαρακτηρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τον έχεις σε προφυλαγμένη θέση την περίοδο του χειμώνα.

 25. Sofia
  26/04/2020

  Καλησπέρα σας, το ερώτημα αφορά αφιιρειτικο βασιλικό που έχει ψήλωσει περίπου ένα μέτρο αλλά έχει φύλλα μόνο στις κορυφές. Είδα σε προηγούμενη σας απάντηση ότι προτείνετε το κλάδεμα. Μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο κλαδεματος παρακαλω

  • Καλησπέρα Σοφία. Θα τον κλαδέψεις αρκετά χαμηλά στο μισό του ύψους του αν όχι στο 1/3 για να αναβλαστήσει και να σου δημιουργήσει πυκνό φύλλωμα ξανά. Πρόσθεσε και βιολογικό λίπασμα για ανάπτυξη συμπληρωματικά με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

 26. Γεωργία
  16/03/2020

  Το πήρα πριν δύο χρόνια και τώρα έχει ψιλοσει αλλά φύλλα έχει μόνο στις κορυφές του.καταταλλα είναι γυμνός.Τι να κάνω για να γεμίσει φύλλα;

  • Καλημέρα Γεωργία. Μπορείς να κλάδέψεις τον βασιλικό μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές για να αναβλαστήσει και να ξαναφουντώσει και να σου χαρίσει το υπέροχο άρωμα του.

 27. Χρήστος
  12/02/2020

  Γειά σας!
  Τον Αύγουστο που πέρασε είχα εντοπίσει αυγά εντόμων στα κλαδιά του σμέουρο και παντζάρι με αποτέλεσμα να ξεραθούν.
  Σήμερα εντόπισα το ίδιο πρόβλημα σε βασιλικό, τι πρέπει να κάνω;

 28. BeeBee
  31/10/2019

  Καλησπέρα, έχω έναν αγιορειτικο βασιλικό. Πριν δέκα μέρες τον έκανα μεταφύτευση γιατί η γλάστρα ήταν μικρή και είχε μεγαλώσει αρκετά. Του έκανε καλό και φούντωσε ακόμα πιο πολύ. Τον έχω σε δυτικό ημισκιερο σημείο χωρίς ανέμους και πρόσφατα παρατήρησα ότι άρχισε να ρίχνει τα φύλλα του. Του έριξα βακιλο γιατί είχε πιάσει κάμπιες και πότισμα τώρα με τις φθινοπωρινές βροχές κάθε 5 με 6 μέρες. Το χώμα του είναι το Maxifiori με ξανθιά και μαύρη τύρφη). Ξαφνικά όμως μόλις άρχισαν οι βροχές εδώ και δύο μέρες άρχισε σωρηδόν φυλλοπτωση με κίτρινα αλλά και φρέσκα φύλλα. Είδα ότι άρχισε να ξεραίνεται στα κεντρικά εξωτερικά κλαδιά από κάτω προς τα πάνω και τα κλασικά έχουν αναπτύξει κάτι σαν μπιμπίκια αν μπορώ να το πω έτσι. Επιδεινώνεται πολύ γρήγορα αν και εχθές του έριξα εκχύλισμα φυκιών. Τι έχει;

  • Καλησπέρα. Πιθανότατα λόγω υγροθερμικών συνθηκών ο βασιλικός προβλήθηκε από μυκητολογική ασθένεια που προκαλίε κιτρίνισμα στα φύλλα και ξήρανση των κλάδιών. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού αμεσα και επανέλαβε σε λίγες μέρες.

 29. AΧιλλέας Παπαδόπουλος
  17/09/2019

  Στα φύλλα του αγιορίτικου βασιλικού , παρουσιάστηκαν μικρές τρυπούλες (κατι σαν φάγωμα) πως μπορώ να το αντιμετωπίσω ?

 30. Γιώτα
  13/05/2019

  Καλησπέρα!Μαζί με ποιό άλλο αρωματικό μπορώ να φυτέψω τον βασιλικό? Ευχαριστώ!

 31. Δεσποινα
  08/05/2019

  Εχω βασιλικο πλατυφυλλο στην βεραντα μου και πέφτουν τα φυλλα του ενω ειναι πρασινα και χωρις κιτρινισμα!!!

  • Καλησπέρα Δέσποινα. Η πτώση των φύλλων του παλτύφυλλου βασιλικού μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Φρόντισε να έχεις τον βασιλικό σε ημισκιερή θέση και να ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα.

 32. ΧΡΉΣΤΟΣ
  18/11/2018

  Καλησπέρα σας.

  Φύτεψα ένα χειμωνιάτικο βασιλικό σε γλάστρα , μήνα οκτώμβριο τον έχω σε ιμισκίερο μέρος που το χτυπάει μεσημεριανός ήλιος. Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα και με βοριαδάκι αέρα, μαράθηκαν κάποια κλωνάρια του και μαύρισαν επίσης φύλλα του , υπαρχει σωτήρία γιο το φυτό;

  • Καλησπέρα Χρήστο. Καλό είναι να μεταφέρεις τη γλάστρα του βασιλικού, σε μέρος προφυλαγμένο από το βοριά. Επίσης, ο ψεκασμός και τι πότισμα με εκχύλιασμα φυκιών του προσφέρει σημαντική αντιπαγετική προστασία.

 33. Ηλιας
  05/11/2018

  Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει ποτέ να μυριζεις το βασιλικό ??

 34. Nayia
  29/09/2018

  Χαίρετε! Μπορώ να διατηρήσω τον βασιλικό μου σε εσωτερικό χώρο του σπιτιού; Αν ναι, ποιό είναι το κατάλληλο σημείο; Τον έχω στο μπαλκόνι από το καλοκαίρι, αλλά εδω και λίγες μέρες άρχισε να μου κιτρινίζει.

  • Καλησπέρα.
   Για να διατηρήσεις τον βασιλικό σε εσωτερικό χώρο είναι αρκετά δύσκολο γιατί θα μαυρίσουν και θα κιτρινίσουν τα φύλλα του λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Καλύτερα να διατηρήσεις τον βασιλικό εξωτερικά σε χώρο σκιερό ή ημισκιερό, προφυλαγμένο από τη δυνατή παγωνιά και τους βοριάδες. Επίσης, πρόσεχε το υπερβολικό πότισμα γιατί συντελεί στο κιτρίνισμα των φύλλων. Πότιζε τον βασιλικό στη γλάστρα όταν στεγνώνει το χώμα και πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα.

 35. Μαρία Μουρίκη
  05/07/2018

  Ο βασιλικός έβγαλε μπουμπούκια στην κορυφή.μπορω να το κόψουν και να το φυτέψω σε άλλη γλάστρα…. ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   09/07/2018

   Καλησπέρα, Μαρία. Τα άνθη του βασιλικού στην κορυφή των βλαστών, δεν μπορείς να τα φυτέψεις σε άλλη γλάστρα και να σου δώσουν νέα φυτά βασιλικού. Μπορείς να τα αφήσεις να αποξηρανθούν και στη συνέχεια να φυτέψεις του σπόρους του βασιλικού που θα έχουν γίνει, σε μια άλλη γλάστρα. Διαφορετικά, πάρε ένα κλαδάκι βασιλικού, χωρίς άνθη, βάλτο σε νερό να βγάλει ριζούλες και μετά μπορείς να το φυτέψεις σε μια γλάστρα.

 36. Ζωη Καράλη
  16/06/2018

  Τα μωβ φύλλα στην κορυφή του αγιορείτικου βασιλικού τα κόβουμε.Παρακαλώ πληροφορίστε με.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   17/06/2018

   Τα μωβ φύλλα στην κορυφή του πολυετούς βασιλικού όταν βγαίνουν πρόκειται για την αρχή της άνθησης του βασιλικού και πρέπει να τα κορφολογούμε και να τα αφαιρούμε για να τονώνουμε την ανάπτυξη του βασιλικού μας.

 37. Αλεξάνδρα
  09/06/2018

  Γεια σας και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας Ευχαριστώ. Ηθελα να σας ρωτήσω.Εσπασε ενα κλωνάρι απο το βασιλικό μου και το εβαλα στο νερό.Λέτε να βγάλει ρίζες και να το φυτέψω; Ευχαριστώ πολύ.

  • Αλεξάνδρα
   09/06/2018

   Γεια σας και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας.Ευχαριστώ. Ηθελα να σας ρωτήσω.Εσπασε ενα κλωνάρι απο το βασιλικό μου και το εβαλα στο νερό.Λέτε να βγάλει ρίζες και να το φυτέψω; Θα πιάσει;Ευχαριστώ πολύ.

   • Τα Μυστικά του Κήπου
    11/06/2018

    Γεια σου Αλεξανδρα! Το κλωνάρι από το βασιλικό θα βγάλει ρίζες μέσα στο νερό και θα μπορούσες να το μεταφυτεύσεις. Επίσης, αντί να το βάλεις στο νερό για να το πολλαπλασιάσεις, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ορμόνη ριζοβολίας και να το φυτέψεις σε γλάστρα άμεσα, σε σκιερό πάντα χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *