εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα του βασιλικού (+video)

10 μυστικά για φροντίδα βασιλικού (+video)

10 μυστικά για τη φροντίδα του βασιλικού (+video)

Ο βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα. Σε κάθε αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών, θα βρούμε σε μια γλάστρα φυτεμένο ένα βασιλικό να αναδίδει το ξεχωριστό άρωμα του. Είναι γεγονός πως η καλλιέργεια του βασιλικού παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό αν στο παρελθόν είχαμε κάποιο βασιλικό που ξεράθηκε δε χρειάζεται να απογοητευόμαστε. Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τα μυστικά της φροντίδας του για να απολαύσουμε το μοναδικό άρωμα και την ξεχωριστή γεύση από τα φρέσκα φύλλα βασιλικού στην κουζίνα μας.

 


 

Που μπορεί να καλλιεργηθεί ο βασιλικός;

 

Φυτεύουμε τον βασιλικό σε ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, ο βασιλικός χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι, και τους βοριάδες. Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, ωστόσο είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο. Οι δυνατές ηλιακές ακτίνες του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα του βασιλικού. Αν φυτέψουμε τον βασιλικό σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, προτιμούμε θέση με δυτική ή ανατολική έκθεση.

 

Ποιο είναι το κατάλληλο υπόστρωμα φύτευσης για τον βασιλικό;

 

Αν φυτέψουμε τον βασιλικό σε κήπο, απαιτεί ελαφρύ γόνιμο χώμα με καλή αποστράγγιση. Η ενσωμάτωση στο χώμα καλοχωνεμένης κοπριάς και κομπόστ βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του βασιλικού, καθώς και για την σταδιακή ανάπτυξη του φυλλώματος του. Για την καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα χρησιμοποιώντας, τύρφη, κοπριά, και περλίτη σε αναλογία 3:1:1. Εναλλακτικά, για την φύτευση του βασιλικού σε γλάστρα μπορούμε να χρησιμοποιοήσουμε ειδικό φυτόχωμα για αρωματικά φυτά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.

 


Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα
Συμβουλές για τη φροντίδα του βασιλικού σε γλάστρα


 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βασιλικού;

 

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βασιλικού για να επιλέξουμε. Συναντάμε εκατοντάδες ποικιλίες βασιλικού άλλες με μικρότερα ή μεγαλύτερα φύλλα, με διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και αρώματα. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, μπορούμε επιλέξουμε σγουρό, πλατύφυλλο, τζενοβέζ, νυχάτο, κόκκινο (μωβ), αγιορείτικο ή δεντροβασιλικό. Αν για παράδειγμα θέλουμε βασιλικό για σάλτσα πέστο, επιλέγουμε πλατύφυλλο βασιλικό, ενώ αν θέλουμε βασιλικό που να αντέχει την παγωνιά του χειμώνα, η καλύτερη επιλογή είναι ο αγιορείτικος βασιλικός που είναι πολυετής και ευδοκιμεί τουλάχιστον για 3-4 χρόνια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες ποικιλίες βασιλικού είναι ετήσιες.

 


Πως γίνεται το φύτεμα του βασιλικού;

 

Η φύτευση του βασιλικού μπορεί να γίνει κατευθείαν με σπόρο, καθώς και με έτοιμα φυτά βασιλικού μεγαλώνουμε σε σπορείο ή που προμηθευόμαστε από φυτώρια. Για της σπορά του βασιλικού, φυτεύουμε λίγους σπόρους απευθείας στο χώμα του κήπου ή στη γλάστρα, σε βάθος περίπου ενός εκατοστού νωρίς την άνοιξη, και περιμένουμε 1-2 βδομάδες για να φυτρώσει. Κατάλληλη εποχή για σπορά του βασιλικού σε εξωτερικό χώρο είναι στις αρχές Μαρτίου. Αν φτιάξουμε φυτά βασιλικού σε σπορείο ή προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώρια, κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση είναι η περίοδος Απριλίου-Μαΐου. Κατά την μεταφύτευση έτοιμων φυτών βασιλικού, προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών που θα προηθευτούμε για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών.

 


Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;
Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;


 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο βασιλικός;

 

Το πότισμα του βασιλικού είναι ίσως η σημαντικότερη καλλιεργητική εργασία για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Ποτίζουμε συχνά τον βασιλικό, κάθε 2-3 μέρες, σε μικρές ποσότητες, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες σε καθημερινή βάση. Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε το χώμα με το δάκτυλο μας πριν ποτίσουμε και επαναλαμβάνουμε το πότισμα του βασιλικού μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα του. Πολύ βασιλικοί ξεραίνονται, εμφανίζοντας κιτρίνισμα στα φύλλα και σάπισμα στις ρίζες που προκαλείται από το υπερβολικό πότισμα.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο βασιλικός;

 

Σχετικά με το κλάδεμα του βασιλικού, κάνουμε συχνά κορφολόγημα, κόβοντας λίγα φύλλα από τις κορφές των βλαστών του, για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα άνθη του βασιλικού, μόλις σχηματισθούν το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσουμε παράταση της μακροζωίας του να αποφύγουμε την εξασθένηση του φυτού. Ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού γίνεται πολύ εύκολα τόσο με σπόρο, όσο και με μοσχεύματα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά βασιλικού, κόβοντας ένα μικρό κλαδάκι μήκους 10 εκατοστών, και αφού το τοποθετήσουμε σε νερό, το αφήνουμε σε δροσερό φωτεινό μέρος. Μετά από 2-3 βδομάδες, αφού έχει βγάλει ρίζες, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε γλάστρα.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού


 

Τι λίπανση χρειάζεται ο βασιλικός;

 

Ενσωματώνουμε στο χώμα, κάθε μήνα, βιολογικό λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη του φυλλώματος του βασιλικού, πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο. Αποφεύγουμε τη λίπανση του βασιλικού την περιόδο του Αυγούστου λόγω ζέστης, καθώς και κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Αυτούς τους μήνες, μπορούμε να προσθέσουμε διάλυμα από φύκια για να δυναμώσουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες.

 

Πώς προστατεύουμε τον βασιλικό από έντομα και ασθένειες;

 

Για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλουν τον βασιλικό, ψεκάζουμε κάθε βδομάδα με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τρόπο, προστατεύουμε προληπτικά τον βασιλικό από την μελίγκρα και τον αλευρώδη. Για πιο εκτεταμένη προσβολή μπορούμε να προμηθευτούμε οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών της ρίζας που προκαλούν σταδιακά σαπίσματα και σε μέρη του βλαστού και των φύλλων του βασιλικού. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών της ρίζας διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός σίδηρος) σε ένα λίτρο νερό και ποτίζουμε τα φυτά μας.

  

Πότε μπορούμε να κόψουμε φύλλα βασιλικού και πώς τα αποθηκεύουμε;

 

Συγκομίζουμε τα πρώτα δροσερά φύλλα του βασιλικού από την κορυφή των βλαστών, αφού περάσει τουλάχιστον ένας μήνας από τη μεταφύτευση του φυτού. Είναι σημαντικό να συλλέγουμε τα φύλλα του βασιλικού νωρίς το πρωί, καθώς αυτές τις ώρες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και πλουσιότερο άρωμα. Αν θέλουμε να αποξηράνουμε φύλλα βασιλικού, αφού τα κόψουμε, τα δένουμε σε ένα ματσάκι και τα κρεμάμε ανάποδα. Εναλλακτικά, τοποθετούμε τα φύλλα του βασιλικού σε ένα δίσκο όπου έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί στη βάση του. Σε κάθε περίπτωση, τοποθετούμε τα φύλλα σε καλά αεριζόμενο χώρο μέχρι να αποξηρανθούν, στη συνέχεια τα κλείνουμε σε αεροστεγές βάζο και τα αποθηκεύουμε σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας μας.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον βασιλικό

 

Ο βασιλικός καλλιεργείται μαζί με τον κατιφέ στον λαχανόκηπο, ανάμεσα από τα κηπευτικά μας, για τις εντομοδιωκτικές του ιδιότητες. Η συγκαλλιέργεια των λαχανικών με βασιλικούς στο πλαίσιο της οικολογικής προστασίας των φυτών, γίνεται εδώ και πολλές δεκατίες, βασιζόμενη στις παρατηρήσεις παραδοσιακών καλλιεργητών.

 


Κατιφές και βασιλικός στον κήπο
Κατιφές και βασιλικός στον κήπο για προστασία


 

Περισσότερα αρωματικά φυτά

 
Φροντίδα βασιλικού σε γλάστρα
Πώς δημιουργούμε νέα φυτά βασιλικού
Αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό χωρίς χώμα
Λεβάντα, 5 μυστικά φροντίδας
Δυόσμος, 5 μυστικά φροντίδας
Δεντρολίβανο, 6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Φασκόμηλο, συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια
Ρίγανη, 5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Πως αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (58)

σχολιαστής
Δημητρα 7 Νοεμβρίου 2020

Γεια σας! Πριν έναν μήνα πήρα έναν βασιλικό σε γλάστρα και τον έβαλα στο μπαλκόνι χωρίς να τον μεταφυτεύσω σε άλλη γλάστρα. Λίγες μέρες μετά πρόσεξα φαγωμένα φύλλα και κάτι μαύρα μπιλάκια, έψαξα α βρω για κάποιο έντομο και βρήκα μόνο ένα πολύ μικρό άσπρο (δεν μοιαζει και πολυ με βαμβακαδα ωστόσο). Διάβασα σχόλια κλπ και προχώρισα σε καθαρισμό των φύλλων ένα ένα με λίγο νεράκι και ψεκασμό με πράσινο σαπούνι σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα μαυρα μπιλάκια έφυγαν αλλά συνέχισα να βρίσκω φαγωμένα φύλλα.Πήρα λοιπόν βάκιλο θουριγγίας και σκόνισα πριν μια βδομάδα αλλά ακόμα το άσπρο έντομο είναι εκεί(το βρίσκω πολύ δύσκολα) όπως και τα φαγωμένα φύλλα. Έχω πάρει και βιολογικό λίπασμα αλλά δεν έχω ρίξει ακόμη μόνο λίγο εκχύλισμα φυκιών. Τι βήματα να ακολουθήσω? Σας ευχαριστώ πολύ!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Δήμητρα. Για την αντιμετώπιση του εντόμου στο βασιλικό θα μπορούσες να ψεκάσεις με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης για να το αντιμετωπίσεις. Μπορείς να προσθέσεις άμεσα στο βιολογικό λίπασμα για τόνωση του φυτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άγγελος 13 Σεπτεμβρίου 2020

Έχω δυο φυτά βασιλικού στο χώμα, σε ημισκιερό προστατευμένο μέρος. Μπορώ να τα διατηρήσω κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και πως;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Άγγελε.
  Αν είναι οι ποικιλίες του βασιλικού είναι οι πολυετείς, θα αντέξουν την πέριοδο του χειμώνα. Αν έχει έντονο παγετό μπορείς να τα καλύψεις με ειδικό ναύλον ή ύφασμα για αντιπαγετική προσταστία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευαγγελια 11 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπερα σας
Εμφανιστκαν μαυρα καρκαδακια στα φυλλα του βασιλικου κ μερικα φυλλα μισοφαγωμενα !
Τι μπορει να ειναι ;
Σας ευχαριστω εκ των προτερων !

Απάντηση
σχολιαστής
Παρασκευη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπερα σας,

Έχω μεταμφυτευσει εναν βασιλικό που έχω σε μεγάλη γλάστρα και έχει μεγαλώσει αρκετά. Είναι σα θαμνακι στρογγυλο θα πρεπει να το ξανα μεταμφυτευσω σε ακομα μεγαλυτερη γλαστρα ;
Υπάρχει περιπτωση να μπορει να χωριστεί σε 2 γλάστρες ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 30 Αυγούστου 2020

Καλημερα. Γιατί στον βασιλικό μου ασπρίζουν τα φυλλα? Το ίδιο συμβαίνει και με την ρίγανη και το θυμάρι. Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΗΣ 19 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας. θα ήθελα να ρωτήσω, έχω μερικές γλάστρες μεγάλες με μεγάλους αγιορείτηκους βασιλικούς και από πέρυσι παρατήρησα αυτό που συμβαίνει και φέτος και οδηγεί στην ολική ξήρανση του φυτού. αρχικά ξεκινάει από κάποια κλαδάκια να φαίνονται σαν να μην προσλαμβάνουν νερό καθόλου και να ξεραίνονται σιγά σιγά και μετά ακολουθούν κιάλια μέχρι που ξεραίνεται όλος, στο εντομεταξύ η συνθήκες και η τοποθεσία είναι η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Τι μπορεί να φταίει και πως μπορώ να το διορθώσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Ιωάννη. Πιθανότατα έχει γεμίσει με ρίζες η γλάστρα του βασιλικού και απαιτείται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πρέπει να μεταφέρεις τον βασιλικό σε πιο σκιερό μέρος και να ποτίζεις μόλις στεγνώνει το χώμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Eleanna 11 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας!! Ευχαριστούμε τόσο πολύ για τα ενδιαφέροντα θέματα και τις απαντήσεις!! Από τις διακοπές μου έφερα ένα κλωναράκι βασιλικού από τη Μεσσηνία και ένα από την Πίνδο.Τα έβαλα στο νερό, έβγαλαν ριζάκια,τα φύτευσα κι έπιασαν και ήδη «δίνουν» αρκετά. Κάθε πότε πρέπει να κόβω τις κορφές για να δυναμώσουν αρκετά; Είναι κατάλληλος ο Αύγουστος για λίπασμα ή όπως είπατε δυναμωτικό από φύκια; Να είστε καλά !!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Αυγούστου 2020

  Καλημέρα Ελεάννα. Μπορεις να κόβεις΄τις κορυφές του βασιλικού κάθε 3-4 εβδομάδες. Μπορείς τον Αύγουστο να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά την τόνωση και την καλύτερη ριζοβολία των φυτών και να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές φθινοπώρου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 17 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα! Ο βασιλικός ενώ αναπτύσσεται κανονικά, φαίνεται κάθε μέρα τα φύλλα του σαν φαγωμένα. Με τι μπορώ να ραντίσω;

Απάντηση
σχολιαστής
Kekes kostas 25 Ιουνίου 2020

Γιατί ο βασιλικος τα φυλλα του έχουν άσπρα στίγματα και τριπουλες

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 22 Ιουνίου 2020

Καλημέρα! Έχω μεταφυτεψει πριν από περίπου ένα μήνα έναν Αγιορείτικο βασιλικό. Ενώ η ανάπτυξη του ήταν κανονική, πριν από μια εβδομάδα είχα ανακαλύψει κατακράτηση νερού. Τελικά είχα ανακαλύψει ότι δεν υπήρχαν τρύπες στην γλάστρα. Προχώρησα λοιπόν σε αυτήν την διαδικασία αλλά είχα ένα αποτέλεσμα να μαραζώνουν τα φύλλα. Άλλαξα χώμα μα το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Τι θα μπορούσα να κάνω μήπως και τον σώσω? Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ 7 Ιουνίου 2020

Καλημέρα ,
Έχω φυτέψει βασιλικό από σπόρο και τα νέα φυτά μου εχουν βγάλει σχεδόν 4-6 φυλλαράκια. Γνωρίζω ότι το κιτρινισμα γενικά των φυλλων είναι από το πολύ νερό αλλά τώρα στα φύλλα υπάρχουν κίτρινες κηλίδες , κιτρινα στιγματα σαν κάτι να τα περπατάει και να τα τσιμπάει. (Δεν ξεθωριαζει το φυλλο ομοιόμορφα όπως από την υπερβολική υγρασία). Επίσης, όταν τα ακουμπάω πεταγονται κατι ασπρα μυγακια … Υπαρχει περίπτωση να ειναι από έντομο ; Και αν ναι μπορω να τα ραντισω με το οικολογικό σκεύασμα απο πρασινο σαπουνι που προτείνετε παραπάνω ;

Απάντηση
σχολιαστής
Κυριακος 5 Μαΐου 2020

Καλήμερα , είχα δυο ρίζες βασιλικού και πριν 3 μέρες το εμφύτευσα σε γλάστρα όπου άνοιξα μια τρυπά(προσθεσα νερο) στο κεντρο και εβαλα κοπρια και υστερα ισιωσα το χωμα , ομως βλεπω οτι τα φυλλα του αρχισαν να μαραζώνουν, το ποτιζω καθημερινα στο ελαχιστο , τελος δεν το βλεπει ο ηλιος απευθειας. Τι μου προτεινεται ως λυση να κάνω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Κυριάκο. Πιθανότατα ο βασιλικός μαραζώνει λόγω κοπριάς αν δεν ήταν χωνεμένη και ήταν σε μεγάλη ποσότητα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κυριακος 6 Μαΐου 2020

   Καλήμερα και ευχαριστώ για την ανταπόκριση , θέλω να διευκρινίσω ότι την κοπριά την τοποθέτησα στο εσωτερικό της τρυπάς πριν ακριβώς την εμφύτευση και όχι περιμετρικά επάνω από το χώμα , οπότε ίσως το πρόβλημα είναι κάπου αλλού ?

   Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 28 Απριλίου 2020

Γεια σας,
Αγορασα σε μικρα γλαστρακια βασιλικο πλατυφυλλο και διαφορα αλλα αρωματικα φυτα.
Αγορασα επισης και φυτοχωμα γενικης χρησης για να μεταφυτευσω. Σημερα ειδα στη συσκευασια οτι το χωμα περιεχει και λιπασμα. Οποτε αναρωτιεμαι το φυτοχωμα ειναι καταλληλο για τη δουλεια που το θελω ή καλυτερα να αγορασω αλλο που δε περιεχει λιπασμα? Τα φυτα δε τα εχω φυτεψει ακομη.
Προλαβα ομως ηδη και φυτεψα σε αυτο το χωμα δυοσμο απο μοσχευμα πριν 2 μερες. Μοσχευμα που εβγαλε ριζες στο νερο. Σωζεται ή θα καουν οι ριζες με το λιπασμα του χώματος? Ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Κώστα. Το φυτόχωμα γενικής χρήσης περιέχει μικρή ποσότητα λιπάσματος οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο για τα αρωματικά φυτά καθώς και για τα μοσχεύματα σου. Βέβαια, στο εμπόριο κυκλοφορούν εξειδικευμένα φυτοχώματα για αρωματικά φυτά που επόμενη φορά μπορείς να φυτέψεις. Δες αναλυτικές συμβουλές στο σχετικό άρθρο μας για το πως επιλέγουμε φυτόχωμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 26 Απριλίου 2020

Τι είδος βασιλικού να πάρω που να μην Χάλαει το χειμώνα αλλά να αντέχει όλο τον χρόνο;. Γιατί όσους βασιλικούς αγοράζω το καλοκαίρι τον χειμώνα χαλανε αν και τα σκεπάζω με ειδικό κάλυμμα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Απριλίου 2020

  Καλημέρα Χρήστο. Θα προμηθευτείς δενδροβασιλικό ή αγιορείτικο ή πολυετή βασιλικό όπως χαρακτηρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τον έχεις σε προφυλαγμένη θέση την περίοδο του χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Sofia 26 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας, το ερώτημα αφορά αφιιρειτικο βασιλικό που έχει ψήλωσει περίπου ένα μέτρο αλλά έχει φύλλα μόνο στις κορυφές. Είδα σε προηγούμενη σας απάντηση ότι προτείνετε το κλάδεμα. Μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο κλαδεματος παρακαλω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Σοφία. Θα τον κλαδέψεις αρκετά χαμηλά στο μισό του ύψους του αν όχι στο 1/3 για να αναβλαστήσει και να σου δημιουργήσει πυκνό φύλλωμα ξανά. Πρόσθεσε και βιολογικό λίπασμα για ανάπτυξη συμπληρωματικά με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 16 Μαρτίου 2020

Το πήρα πριν δύο χρόνια και τώρα έχει ψιλοσει αλλά φύλλα έχει μόνο στις κορυφές του.καταταλλα είναι γυμνός.Τι να κάνω για να γεμίσει φύλλα;

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 12 Φεβρουαρίου 2020

Γειά σας!
Τον Αύγουστο που πέρασε είχα εντοπίσει αυγά εντόμων στα κλαδιά του σμέουρο και παντζάρι με αποτέλεσμα να ξεραθούν.
Σήμερα εντόπισα το ίδιο πρόβλημα σε βασιλικό, τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 31 Οκτωβρίου 2019

Καλησπέρα, έχω έναν αγιορειτικο βασιλικό. Πριν δέκα μέρες τον έκανα μεταφύτευση γιατί η γλάστρα ήταν μικρή και είχε μεγαλώσει αρκετά. Του έκανε καλό και φούντωσε ακόμα πιο πολύ. Τον έχω σε δυτικό ημισκιερο σημείο χωρίς ανέμους και πρόσφατα παρατήρησα ότι άρχισε να ρίχνει τα φύλλα του. Του έριξα βακιλο γιατί είχε πιάσει κάμπιες και πότισμα τώρα με τις φθινοπωρινές βροχές κάθε 5 με 6 μέρες. Το χώμα του είναι το Maxifiori με ξανθιά και μαύρη τύρφη). Ξαφνικά όμως μόλις άρχισαν οι βροχές εδώ και δύο μέρες άρχισε σωρηδόν φυλλοπτωση με κίτρινα αλλά και φρέσκα φύλλα. Είδα ότι άρχισε να ξεραίνεται στα κεντρικά εξωτερικά κλαδιά από κάτω προς τα πάνω και τα κλασικά έχουν αναπτύξει κάτι σαν μπιμπίκια αν μπορώ να το πω έτσι. Επιδεινώνεται πολύ γρήγορα αν και εχθές του έριξα εκχύλισμα φυκιών. Τι έχει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Νοεμβρίου 2019

  Καλησπέρα. Πιθανότατα λόγω υγροθερμικών συνθηκών ο βασιλικός προβλήθηκε από μυκητολογική ασθένεια που προκαλίε κιτρίνισμα στα φύλλα και ξήρανση των κλάδιών. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού αμεσα και επανέλαβε σε λίγες μέρες.

  Απάντηση
σχολιαστής
AΧιλλέας Παπαδόπουλος 17 Σεπτεμβρίου 2019

Στα φύλλα του αγιορίτικου βασιλικού , παρουσιάστηκαν μικρές τρυπούλες (κατι σαν φάγωμα) πως μπορώ να το αντιμετωπίσω ?

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώτα 13 Μαΐου 2019

Καλησπέρα!Μαζί με ποιό άλλο αρωματικό μπορώ να φυτέψω τον βασιλικό? Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Δεσποινα 8 Μαΐου 2019

Εχω βασιλικο πλατυφυλλο στην βεραντα μου και πέφτουν τα φυλλα του ενω ειναι πρασινα και χωρις κιτρινισμα!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Δέσποινα. Η πτώση των φύλλων του παλτύφυλλου βασιλικού μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Φρόντισε να έχεις τον βασιλικό σε ημισκιερή θέση και να ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΧΡΉΣΤΟΣ 18 Νοεμβρίου 2018

Καλησπέρα σας.

Φύτεψα ένα χειμωνιάτικο βασιλικό σε γλάστρα , μήνα οκτώμβριο τον έχω σε ιμισκίερο μέρος που το χτυπάει μεσημεριανός ήλιος. Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα και με βοριαδάκι αέρα, μαράθηκαν κάποια κλωνάρια του και μαύρισαν επίσης φύλλα του , υπαρχει σωτήρία γιο το φυτό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Νοεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Χρήστο. Καλό είναι να μεταφέρεις τη γλάστρα του βασιλικού, σε μέρος προφυλαγμένο από το βοριά. Επίσης, ο ψεκασμός και τι πότισμα με εκχύλιασμα φυκιών του προσφέρει σημαντική αντιπαγετική προστασία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλιας 5 Νοεμβρίου 2018

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει ποτέ να μυριζεις το βασιλικό ??

Απάντηση
σχολιαστής
Nayia 29 Σεπτεμβρίου 2018

Χαίρετε! Μπορώ να διατηρήσω τον βασιλικό μου σε εσωτερικό χώρο του σπιτιού; Αν ναι, ποιό είναι το κατάλληλο σημείο; Τον έχω στο μπαλκόνι από το καλοκαίρι, αλλά εδω και λίγες μέρες άρχισε να μου κιτρινίζει.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 29 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα.
  Για να διατηρήσεις τον βασιλικό σε εσωτερικό χώρο είναι αρκετά δύσκολο γιατί θα μαυρίσουν και θα κιτρινίσουν τα φύλλα του λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Καλύτερα να διατηρήσεις τον βασιλικό εξωτερικά σε χώρο σκιερό ή ημισκιερό, προφυλαγμένο από τη δυνατή παγωνιά και τους βοριάδες. Επίσης, πρόσεχε το υπερβολικό πότισμα γιατί συντελεί στο κιτρίνισμα των φύλλων. Πότιζε τον βασιλικό στη γλάστρα όταν στεγνώνει το χώμα και πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Μουρίκη 5 Ιουλίου 2018

Ο βασιλικός έβγαλε μπουμπούκια στην κορυφή.μπορω να το κόψουν και να το φυτέψω σε άλλη γλάστρα…. ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα, Μαρία. Τα άνθη του βασιλικού στην κορυφή των βλαστών, δεν μπορείς να τα φυτέψεις σε άλλη γλάστρα και να σου δώσουν νέα φυτά βασιλικού. Μπορείς να τα αφήσεις να αποξηρανθούν και στη συνέχεια να φυτέψεις του σπόρους του βασιλικού που θα έχουν γίνει, σε μια άλλη γλάστρα. Διαφορετικά, πάρε ένα κλαδάκι βασιλικού, χωρίς άνθη, βάλτο σε νερό να βγάλει ριζούλες και μετά μπορείς να το φυτέψεις σε μια γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζωη Καράλη 16 Ιουνίου 2018

Τα μωβ φύλλα στην κορυφή του αγιορείτικου βασιλικού τα κόβουμε.Παρακαλώ πληροφορίστε με.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Ιουνίου 2018

  Τα μωβ φύλλα στην κορυφή του πολυετούς βασιλικού όταν βγαίνουν πρόκειται για την αρχή της άνθησης του βασιλικού και πρέπει να τα κορφολογούμε και να τα αφαιρούμε για να τονώνουμε την ανάπτυξη του βασιλικού μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξάνδρα 9 Ιουνίου 2018

Γεια σας και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας Ευχαριστώ. Ηθελα να σας ρωτήσω.Εσπασε ενα κλωνάρι απο το βασιλικό μου και το εβαλα στο νερό.Λέτε να βγάλει ρίζες και να το φυτέψω; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Αλεξάνδρα 9 Ιουνίου 2018

  Γεια σας και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας.Ευχαριστώ. Ηθελα να σας ρωτήσω.Εσπασε ενα κλωνάρι απο το βασιλικό μου και το εβαλα στο νερό.Λέτε να βγάλει ρίζες και να το φυτέψω; Θα πιάσει;Ευχαριστώ πολύ.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Τα Μυστικά του Κήπου 11 Ιουνίου 2018

   Γεια σου Αλεξανδρα! Το κλωνάρι από το βασιλικό θα βγάλει ρίζες μέσα στο νερό και θα μπορούσες να το μεταφυτεύσεις. Επίσης, αντί να το βάλεις στο νερό για να το πολλαπλασιάσεις, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ορμόνη ριζοβολίας και να το φυτέψεις σε γλάστρα άμεσα, σε σκιερό πάντα χώρο.

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.