Τι φυτεύουμε τον Δεκέμβριο;

τι φυτευουμε τον δεκεμβριο

Ποια φυτά μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στον Δεκέμβρη στον κήπο και στο μπαλκόνι μας; Συμβουλές για τη σπορά και φύτευση με δέντρα, θάμνους, λουλούδια και κτηνοτροφικά φυτά.

Ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του χειμώνα και ο τελευταίος του έτους και χαρακτηρίζεται από κρύο, παγωνιά, βοριάδες ακόμα και χιόνι στις πιο βόρειες περιοχές της χώρας ή σε μέρη με υψόμετρο.

Λόγω των καιρικών συνθηκών, οι επιλογές μας είναι σχετικά περιορισμένες για τα φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στον Δεκέμβρη.

Αυτή την εποχή, αποφεύγουμε τη φύτευση και τη σπορά λαχανικών, γιατί υπάρχει κίνδυνος τα φυτά να καταστραφούν λόγω παγωνιάς ή να μη βλαστήσουν οι σπόροι.

Μέσα στον Δεκέμβριο, ξεκινάμε να φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα και θάμνους, τα οποία προμηθευόμαστε ως γυμνόριζα φυτά από φυτώρια.

Αντίστοιχα, μπορούμε να φυτέψουμε αρκετά καλλωπιστικά φυτά, πάλι ως γυμνόριζα, για να κάνουμε πιο όμορφο τον κήπο και το μπαλκόνι μας την άνοιξη.

Ο Δεκέμβριος είναι κατάλληλη εποχή για να κάνουμε σπορά αρκετών κτηνοτροφικών φυτών, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν για χλωρή λίπανση και αμειψισπορά στον κήπο και το χωράφι.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τι φυτεύουμε τον Δεκέμβριο και να θέσουμε τις βάσεις μέσα στον χειμώνα για ένα όμορφο κήπο.

Διαφήμιση

1. Ποια καρποφόρα δέντρα φυτεύουμε τον Δεκέμβριο;

Τον Δεκέμβριο ξεκινάμε να φυτεύουμε γυμνόριζα δενδρύλλια φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων, δηλαδή δενδρύλλια που προμηθευόμαστε με τη ρίζα τους να μην περιβάλλεται από χώμα.

Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται
Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται

Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν αρκετά καρποφόρα δέντρα, κατάλληλα για φύτευση μέσα στον χειμώνα, όπως:

αχλαδια καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια αχλαδιάς

2. Ποιους καρποφόρους θάμνους θάμνους φυτεύουμε τον Δεκέμβριο;

Σε περιοχές που διαθέτουν σχετική υγρασία και σχετικά όξινο pH, μέσα στον Δεκέμβριο φυτεύουμε καρποφόρους θάμνους που παράγουν νόστιμους καρπούς με υψηλή θρεπτική αξία, τα γνωστά superfoods.

Από τις φυτεύσεις των καρποφόρων θάμνων, μπορούμε να επιλέξουμε:

μυρτιλο φυτευση καλλιεργεια
Μύρτιλο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

3. Ποια λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά φυτεύουμε τον Δεκέμβριο;

Μέσα στο Δεκέμβριο, φυτεύονται και διάφοροι φυλλοβόλοι καλλωπιστικοί θάμνοι που θα δώσουν χρώμα και άρωμα σε κήπους και μπαλκόνια την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Αυτή την εποχή φυτεύουμε τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προμηθευτούμε γυμνόριζα φυτά από τις αγαπημένες μας ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να εμπλουτίσουμε τον κήπο μας με υπέροχες τριανταφυλλιές σε διάφορα εντυπωσιακά χρώματα.

Μερικοί ακόμα όμορφοι ανθοφόροι θάμνοι για τον κήπο και το μπαλκόνι που μπορούν να φυτευτούν αυτό τον μήνα ως γυμνόριζα φυτά είναι:

Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη
Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

4. Τι σπορά κάνουμε τον Δεκέμβριο;

Σε περιοχές της χώρας με ήπιο χειμώνα, μέσα στον Δεκέμβριο κάνουμε σπορά κάποιων κτηνοτροφικών φυτών που μπορούν να δώσουν τροφή για ζώα, αλλά και για να κάνουμε χλωρά λίπανση και αμειψισπορά.

Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει σπορά στον κήπο και το χωράφι μας, για καλλιέργεια βίκου, καλλιέργεια αλεξανδρινού τριφυλλιού, καλλιέργεια μηδικής, καλλιέργεια κτηνοτροφικού κουκιού και κτηνοτροφικού μπιζελιού.

αμειψισπορα για αυξηση της αποδοσης
Αμειψισπορά: Τι είναι και ποια πλεονεκτήματα προσφέρει

5. Κι ένα μυστικό για τις φυτεύσεις του Δεκεμβρίου

Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, μπορεί να γίνει φύτευση και κάποιων αειθαλών καρποφόρων δέντρων όπως η φύτευση ελιάς και η φύτευση για καλλιέργεια χαρουπιάς, ώστε να αξιοποιήσουμε τις βροχές του χειμώνα για να ριζώσουν τα νεαρά δέντρα.

ποτε φυτευουμε ελιες
Πότε φυτεύουμε ελιές;
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Ιακωβίδου Σοφία
    02/12/2023

    Ενδιαφέροντα όσα γράφονται στο άρθρο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ