εικόνα

Πέντε φυτά που χρειάζονται σίδηρο

Πέντε φυτά που χρειάζονται σίδηρο

Πέντε φυτά που χρειάζονται σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την θρέψη των περισσότερων καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, καθώς συντελεί στη δημιουργία της χλωροφύλλης στα φυτά. Aς δούμε τα πέντε πιο σημαντικά φυτά και δέντρα που συχνά παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου (ή τροφοπενία σιδήρου όπως λέγεται), καθώς και τις απαιτούμενες ποσότητες λίπανσης που θα πρέπει να τους παρέχουμε για να έχουν υγιή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

• Γαρδένια και ορτανσία

 
Η γαρδένια, η ορτανσία και άλλα οξύφιλα φυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα φυτά στην έλλειψη σιδήρου και θα χρειαστούν λίπανση με σίδηρο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσθέτουμε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού χηλικού σιδήρου, διαλυμένο σε 2 λίτρα νερό, μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης, μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, είτε βρίσκονται σε γλάστρα είτε στο χώμα. Ο χηλικός σίδηρος είναι υδατοδιαλυτή μορφή σιδήρου, άμεσα αφομοιώσιμη από το φυτό.

• Τριανταφυλλιά

 
Η τριανταφυλλιά είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος που έχει μεγάλες ανάγκες σε σίδηρο ειδικά την περίοδο του σχηματισμού των λουλουδιών του. Για θαμνώδεις ή αναρριχόμενες, η δενδρώδεις τριανταφυλλιές, θα χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας χηλικό σίδηρο, ανάλογα την ανάπτυξη τους, διαλυμένο σε 5 λίτρο νερό, κάθε μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού και μια φορά την περίοδο του φθινοπώρου.

• Λεμονιά και Πορτοκαλιά

 
Η λεμονιά, η πορτοκαλιά και άλλα εσπεριδοειδή έχουν μεγάλη ανάγκη για σίδηρο στη θρέψη τους. Συγκεκριμένα, έλλειψη σιδήρου παρατηρείται οξυμένη σε εδάφη με αυξημένο pH όπου παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ασβεστίου. Σε μια λεμονιά δέντρο, θα χρειαστεί να προσθέσουμε 100-200 γραμμάρια χηλικό σίδηρο, μια φορά την περίοδο της άνοιξης και μια την περίοδο του φθινοπώρου. Παράλληλα, ο διαφυλλικός ψεκασμός με υγρά λιπάσματα σιδήρου, μια φορά το μήνα, θα ενισχύσουν επιπρόσθετα την αφομοίωση σιδήρου από το φύλλωμα των δέντρων, ειδικά σε προβληματικά εδάφη.

 

Μάθε περισσότερα για την έλλειψη σιδήρου στα φυτά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
anastasios Νοέμβριος 8, 2017

η βοκαμβιλια στο μπαλκονι τώρα αρχιζει να βγάζει άνθη γιατι?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Νοέμβριος 12, 2017

    Πιθανότατα η βουκαμβίλια στο μπαλκόνι σας δεν βρίσκεται σε αρκετά ηλιοφανές σημείο. Επίσης εξετάστε μήπως χρειάζεται να την μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα και να ανθοφορήσει. Σε κάθε περίπτωση, η λίπανση με υγρό λίπασμα ανθοφορίας θα βοηθούσε αρκετά. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για φροντίδα βουκαμβίλιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.