εικόνα

Προστατέψτε τα φυτά με καολίνη

Προστατέψτε τα φυτά με καολίνη

Προστατέψτε τα φυτά με καολίνη

O καολίνης είναι φυλλοπυριτικό ορυκτό της αργίλου, γνωστό και ως κινέζικη ή λευκή άργιλος. Βρίσκεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, στη Μήλο, στη Σαντορίνη, στην Κίμωλο και στη Μυτιλήνη. Ο καολίνης έχει ευρεία χρήση στην κατασκευή πορσελάνης, κεραμικών, χαρτιού, ελαστικών, χρωμάτων, τσιμέντου και πολλών άλλων υλικών. Τα τελευταία χρόνια βρίσκει εκτεταμένη εφαρμογή στην οικολογική και βιολογική γεωργία για την προστασία των φυτών.

 

Γιατί χρησιμοποιείται για την προστασία φυτών ο καολίνης;
 
Ο καολίνης μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο στα προγράμματα της οικολογικής φυτοπροστασίας. Η κολλοειδής σκόνη του καολίνη, όταν ψεκαστεί στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς τόσο για τη σίτιση όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους. Επίσης, ο καολίνης προστατεύει τη φυλλική επιφάνεια των φυτών από το θερμικό στρες των ζεστών καλοκαιρινών μηνών και τους καρπούς από ηλιεγκαύματα.

 

Σε ποιες καλλιέργειες φυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καολίνης;
 
Ο καολίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές καλλιέργειες φυτών για την προστασία από εντομολογικούς εχθρούς και για την αποφυγή ηλιεγκαυμάτων στους καρπούς και στο φύλλωμα κατά την θερινή περίοδο. Έχει έγκριση εφαρμογής για το δάκο της ελιάς, για τον θρίπα στο αμπέλι και για την ψύλλα στην αχλαδιά.

 

Είναι ασφαλές οικολογικό σκεύασμα ο καολίνης;
 
Ο καολίνης θεωρείται ασφαλές σκεύασμα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι αδρανές υλικό και δεν παρουσιάζει τοξικότητα στον άνθρωπο, στα ζώα ή στις μέλισσες. Ο καολίνης είναι εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την οικολογική και βιολογική γεωργία.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (11)

σχολιαστής
ιλκερ 8 Οκτωβρίου 2020

kalispera.ta mistika tou kipou…ifela na kano mia erotisi καολίνη,felo na to psekaso tin aniksi gia kafisterisis anfsis,logo paxni kai pagonies….exei tetia drastiriotida kaolini gia na kafisteri ta anfisi i oxi?

Απάντηση
σχολιαστής
Παυλος 28 Φεβρουαρίου 2020

ο φυσικος καολινης μπωρει να χρησιμοποιηθει στην καλλιεργεια των κερασιων για την αποφυγη των ηλιεγκαυματων και του θερμικου στρες τους καλοκαιρινους μηνες? ποσες εφαρμογες και σε τι ποσοτητες/αναλογιες ? ευχαριστω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Φεβρουαρίου 2020

  Καλησπέρα Πάυλο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καολίνη, ζεόλιθο ή ατταπουλγίτη για να προστατέψεις από τα ηλιεγκαύματα. Αναλογία 20γρ/1 νερό. Μπορεις να κάνεις 2 εφαρμογές στις αρχές και στα μέσα του καλοκαιριού.

  Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 24 Ιουνίου 2019

Μπορώ να ρίξω καολινη στις τριανταφυλλιές μου; Είναι σε φάση ανάκαμψης από τις μυκητολογικες ασθένειες με βρέξιμο θειάφι και χαλκό όπως είχαμε συζητήσει. Τους ριχνω και εκχύλισμα φυκιων και παρ’όλο που έχουν βοηθηθεί πολύ, βλέπω πως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάπως τις ζορίζουν και παρατήρησα κάποια μικροεγκαυματα σε λίγα ευτυχώς φύλλα. Θα βοηθήσει ο καολινης;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα. Σίγουα ο ψεκασμός με καολίνη σις τριανταφυλλιές σου την καλοκαιρινή περίοδο θα βοηθήσει τόσο για την αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών καθώς και για την αντιμετώπιση των δυνατών καλοκαρινών ακτίνων του ήλιου.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   BeeBee 26 Ιουνίου 2019

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, σας είμαι υποχρεη πραγματικά.

   Απάντηση
σχολιαστής
Κωστας παπαδογιαννακης 2 Σεπτεμβρίου 2017

γιασας
Σε τη δοσολωγεια σε καθε λιτρο νερο βαζωμε την ΚΑΟΛΙΝΗ;
και καθε ποτε ψεκαζωμε; εθχαριστω κωστας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Σεπτεμβρίου 2017

  Για τον καολίνη, η αναλογία του στο ψεκαστικό υγρό είναι 2-2,5%, δηλαδή 200-250gr/10λίτρα ψεκαστικού διαλύματος ή 2-2,5kg στα 100 λίτρα νερό. Συνήθως, για τις ελιές, γίνονται δύο εφαρμογές κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, με διαφορά χρονική 1-2 μήνες.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΛΑΣ 28 Αυγούστου 2017

παρακαλω τη να κανω για την ψωρα στα ξυνα; πόσο επικινδυνη ειναι; με τι να ψεκασω; και πότε;ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 30 Αυγούστου 2017

  Η ψώρα είναι έντομο που προσβάλλει καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δένδρα και ειδικότερα κάνει σημαντική ζημιά στα εσπεριδοειδή τόσο στο φύλλωμα αλλά και στους καρπούς. Λέγονται αλλιώς και κοκκοειδή, έχουν σχήμα οβάλ, σαν μικρές πεταλίδες, και εμφανίζονται συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ή πάνω στο φλοιό των καρπών. Για την βιολογική καταπολέμηση της ψώρας χρησιμοποιούμε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού σε αναλογίες 10cc στο λίτρο. Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C και να επαναληφθεί μετά από δυο βδομάδες.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.