Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Καολινης χρησεις φυτα καλλιεργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και τη βιολογική γεωργία για την προστασία των φυτών.

Γνωστός επίσης με την ονομασία κινέζικη άργιλος ή λευκή άργιλος, ο καολίνης είναι ένα φυσικό αργιλοπυριτικό ορυκτό που βρίσκεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας συναντάται στη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο και τη Μυτιλήνη.

Μαζί με το θειάφι, τον χαλκό, τον θερινό πολτό, τα άλατα καλίου και το φυσικό πύρεθρο, ο καολίνης αποτελεί ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για βιολογικές καλλιέργειες και θεωρείται ασφαλές σκεύασμα, καθώς δεν παρουσιάζει τοξικότητα στον άνθρωπο, στα ζώα ή στις μέλισσες.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι ιδιότητες του καολίνη, σε ποιες καλλιέργειες εφαρμόζεται και πώς χρησιμοποιείται στην οικολογική προστασία των φυτών.

Διαφήμιση

Τι ιδιότητες έχει ο καολίνης για την προστασία φυτών;

Ο καολίνης μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο σε προγράμματα βιολογικής φυτοπροστασίας και χρησιμοποιείται κυρίως για προστασία από έντομα και για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

α) Ο καολίνης προστατεύει τα φυτά από βλαβερά έντομα, καθώς τα εμποδίζει να αφήσουν τα αυγά τους. Η κολλοειδής σκόνη του καολίνη, όταν ψεκαστεί στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς τόσο για τη σίτιση όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους στα φύλλα και στους καρπούς.

β) Ο καολίνης προστατεύει τα φυτά από την έντονη ηλιοφάνεια. Σε συνθήκες καύσωνα, η λεπτή στρώση που δημιουργεί ο καολίνης προστατεύει τη φυλλική επιφάνεια των φυτών από το θερμικό στρες των ζεστών καλοκαιρινών μηνών και παράλληλα τους καρπούς από σοβαρά ηλιεγκαύματα που υποβαθμίζουν την ποιότητά τους.

προστασια καυσωνα φυτα
Προστασία φυτών από ζέστη και καύσωνα

Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιείται ο καολίνης;

Ο καολίνης χρησιμοποιείται σε πλήθος καλλιεργειών για την προστασία από τις έντονες ηλιακές ακτίνες την περίοδο του καλοκαιριού.

Επιπλέον, ο καολίνης προσφέρει σημαντική προστασία από εντομολογικές προσβολές σε δενδρώδεις καλλιέργειες:

1. Καολίνης στην καλλιέργεια της ελιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του δάκου που καταστρέφει τους καρπούς και διαχρονικά αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

2. Καολίνης στην καλλιέργεια του αμπελιού

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του θρίπα που προκαλεί ζημιές στα φύλλα, τα άνθη και τους νεαρούς βλαστούς του αμπελιού.

Αντιμετωπιση θριπα
Αντιμετώπιση του θρίπα στον κήπο

3. Καολίνης στην καλλιέργεια της αχλαδιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσουμε την ψύλλα της αχλαδιάς, η οποία τρέφεται με τους χυμούς των ανθέων και των φύλλων δημιουργώντας σοβαρές ζημιές και ευνοώντας την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

4. Καολίνης στην καλλιέργεια της ροδακινιάς και την καλλιέργεια της βερικοκιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσουμε τους θρίπες που προκαλούν ζημιές στα άνθη και τους καρπούς της βερικοκιάς και της ροδακινιάς με τις ποικιλίες νεκταρινιάς να είναι πιο ευαίσθητες στην προσβολή.

5. Καολίνης στην καλλιέργεια της ροδιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των αφίδων που προκαλούν παραμορφώσεις στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα της ροδιάς, ενώ δημιουργούν μελιτώδη εκκρίματα που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς.

Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

6. Καολίνης στην καλλιέργεια της καρυδιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καρυδιές με σημαντική απώλεια της παραγωγής.

7. Καολίνης στην καλλιέργεια της κερασιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των αφίδων και για τη μύγα της κερασιάς που καταστρέφει τους καρπούς και αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό για τις κερασιές.

Πώς γίνεται ο ψεκασμός με καολίνη στις καλλιέργειες;

Για όλες τις καλλιέργειες των καρποφόρων δέντρων, o καολίνης διαλύεται στο νερό και εφαρμόζεται με ψεκασμό στο φύλλωμα και τους καρπούς σε δοσολογία 3 κιλά ανά 100 λίτρα νερό, εκτός από την καλλιέργεια της αχλαδιάς που η αναλογία είναι 5 κιλά σε 100 λίτρα νερό.

καολινης στην ελια
Εφαρμογή καολίνη σε καλλιέργεια ελιάς

Μετά τον διαφυλλικό ψεκασμό των φυτών με το οικολογικό σκεύασμα του καολίνη, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα τα φύλλα, τους βλαστούς, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών που έχουμε ψεκάσει. Αφού κάνουμε ένα καλό πλύσιμο, είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος, ο καολίνης δεν συνδυάζεται με άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και διαφυλλικά λιπάσματα.

Όπως ισχύει με όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφει η ετικέτα του σκευάσματος σχετικά με τη δοσολογία και τη χρήση, καθώς επίσης να συμβουλευόμαστε τον αρμόδιο γεωπόνο για τη σωστή εφαρμογή του προϊόντος.

Μπορούμε να προμηθευτούμε σκευάσματα καολίνη από γεωπονικά καταστήματα.

Κι ένα μυστικό για τις χρήσεις του καολίνη

Ο καολίνης, εκτός από τη γεωργία, έχει ευρεία χρήση σε αρκετούς παραγωγικές δραστηριότητες στη βιομηχανία όπως στην κατασκευή πορσελάνης, κεραμικών, χαρτιού, ελαστικών, χρωμάτων, τσιμέντου και πολλών άλλων υλικών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (23)