Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Καολινης χρησεις φυτα καλλιεργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και τη βιολογική γεωργία για την προστασία των φυτών.

Γνωστός επίσης με την ονομασία κινέζικη άργιλος ή λευκή άργιλος, ο καολίνης είναι ένα φυσικό αργιλοπυριτικό ορυκτό που βρίσκεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας συναντάται στη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο και τη Μυτιλήνη.

Μαζί με το θειάφι, τον χαλκό, τον θερινό πολτό, τα άλατα καλίου και το φυσικό πύρεθρο, ο καολίνης αποτελεί ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για βιολογικές καλλιέργειες και θεωρείται ασφαλές σκεύασμα, καθώς δεν παρουσιάζει τοξικότητα στον άνθρωπο, στα ζώα ή στις μέλισσες.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι ιδιότητες του καολίνη, σε ποιες καλλιέργειες εφαρμόζεται και πώς χρησιμοποιείται στην οικολογική προστασία των φυτών.

Διαφήμιση

Τι ιδιότητες έχει ο καολίνης για την προστασία φυτών;

Ο καολίνης μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο σε προγράμματα βιολογικής φυτοπροστασίας και χρησιμοποιείται κυρίως για προστασία από έντομα και για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

α) Ο καολίνης προστατεύει τα φυτά από βλαβερά έντομα, καθώς τα εμποδίζει να αφήσουν τα αυγά τους. Η κολλοειδής σκόνη του καολίνη, όταν ψεκαστεί στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς τόσο για τη σίτιση όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους στα φύλλα και στους καρπούς.

β) Ο καολίνης προστατεύει τα φυτά από την έντονη ηλιοφάνεια. Σε συνθήκες καύσωνα, η λεπτή στρώση που δημιουργεί ο καολίνης προστατεύει τη φυλλική επιφάνεια των φυτών από το θερμικό στρες των ζεστών καλοκαιρινών μηνών και παράλληλα τους καρπούς από σοβαρά ηλιεγκαύματα που υποβαθμίζουν την ποιότητά τους.

προστασια καυσωνα φυτα
Προστασία φυτών από ζέστη και καύσωνα

Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιείται ο καολίνης;

Ο καολίνης χρησιμοποιείται σε πλήθος καλλιεργειών για την προστασία από τις έντονες ηλιακές ακτίνες την περίοδο του καλοκαιριού.

Επιπλέον, ο καολίνης προσφέρει σημαντική προστασία από εντομολογικές προσβολές σε δενδρώδεις καλλιέργειες:

1. Καολίνης στην καλλιέργεια της ελιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του δάκου που καταστρέφει τους καρπούς και διαχρονικά αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

2. Καολίνης στην καλλιέργεια του αμπελιού

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του θρίπα που προκαλεί ζημιές στα φύλλα, τα άνθη και τους νεαρούς βλαστούς του αμπελιού.

Αντιμετωπιση θριπα
Αντιμετώπιση του θρίπα στον κήπο

3. Καολίνης στην καλλιέργεια της αχλαδιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσουμε την ψύλλα της αχλαδιάς, η οποία τρέφεται με τους χυμούς των ανθέων και των φύλλων δημιουργώντας σοβαρές ζημιές και ευνοώντας την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

4. Καολίνης στην καλλιέργεια της ροδακινιάς και την καλλιέργεια της βερικοκιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσουμε τους θρίπες που προκαλούν ζημιές στα άνθη και τους καρπούς της βερικοκιάς και της ροδακινιάς με τις ποικιλίες νεκταρινιάς να είναι πιο ευαίσθητες στην προσβολή.

5. Καολίνης στην καλλιέργεια της ροδιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των αφίδων που προκαλούν παραμορφώσεις στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα της ροδιάς, ενώ δημιουργούν μελιτώδη εκκρίματα που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς.

Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

6. Καολίνης στην καλλιέργεια της καρυδιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καρυδιές με σημαντική απώλεια της παραγωγής.

7. Καολίνης στην καλλιέργεια της κερασιάς

Ο καολίνης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των αφίδων και για τη μύγα της κερασιάς που καταστρέφει τους καρπούς και αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό για τις κερασιές.

Πώς γίνεται ο ψεκασμός με καολίνη στις καλλιέργειες;

Για όλες τις καλλιέργειες των καρποφόρων δέντρων, o καολίνης διαλύεται στο νερό και εφαρμόζεται με ψεκασμό στο φύλλωμα και τους καρπούς σε δοσολογία 3 κιλά ανά 100 λίτρα νερό, εκτός από την καλλιέργεια της αχλαδιάς που η αναλογία είναι 5 κιλά σε 100 λίτρα νερό.

καολινης στην ελια
Εφαρμογή καολίνη σε καλλιέργεια ελιάς

Μετά τον διαφυλλικό ψεκασμό των φυτών με το οικολογικό σκεύασμα του καολίνη, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα τα φύλλα, τους βλαστούς, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών που έχουμε ψεκάσει. Αφού κάνουμε ένα καλό πλύσιμο, είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος, ο καολίνης δεν συνδυάζεται με άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και διαφυλλικά λιπάσματα.

Όπως ισχύει με όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφει η ετικέτα του σκευάσματος σχετικά με τη δοσολογία και τη χρήση, καθώς επίσης να συμβουλευόμαστε τον αρμόδιο γεωπόνο για τη σωστή εφαρμογή του προϊόντος.

Μπορούμε να προμηθευτούμε σκευάσματα καολίνη από γεωπονικά καταστήματα.

Κι ένα μυστικό για τις χρήσεις του καολίνη

Ο καολίνης, εκτός από τη γεωργία, έχει ευρεία χρήση σε αρκετούς παραγωγικές δραστηριότητες στη βιομηχανία όπως στην κατασκευή πορσελάνης, κεραμικών, χαρτιού, ελαστικών, χρωμάτων, τσιμέντου και πολλών άλλων υλικών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (25)

  1. ΦΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
    12/06/2023

    καλημερα Kωστα.Πηρα σκεύασμα καολινη. Δεν βρηκα πληροφοριες αλλα στην ετικετα του λεει οτι ειναι ακινδυνο.Να το χρησιμοποιησω?εχω μπερδευτει .ευχαριστω.

    • Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευτείς το γεωπόνο που σου προμήθευσε το συγκεκριμένο προϊόν.

  2. Ευάγγελος
    11/05/2022

    Καλημέρα σας. Σκέφτομαι να ρίξω καολίνη σε αμπέλι, πυρηνόκαρπα και μηλοειδη. Ήθελα να σας ρωτήσω μπορεί η εφαρμογή να γίνει συνδυαστικά με άλλα φυτοπροστατευτικα μέσα όπως χαλκό, βάκιλο Θουριγγίας, θείο και άλλα αιθέρια έλαια η βάκιλους? Επιπλέον μετά τη χρήση της οι ψεκασμοί είναι το ίδιο αποδοτικοί?

    • Καλησπέρα Ευάγγελε. Μπορείς να ρίξεις καολίνη αλλά καλύτερα να μην κάνεις συνδυασμούς με χαλκό, θείο και βάκιλο

  3. Βαγγέλης
    02/05/2022

    Χριστός Ανέστη! Εφαρμογή καολίνη συνδυαστικα με το φυτοπροστατευτικο ράντισμα του αμπελιού αυτή την περίοδο βοηθάει μετέπειτα στις ζέστες του καλοκαιριού ή δεν ενδείκνυται αυτή την εποχή? Αν ναι σε τί δοσολογία ανά 15λιτρη ραντιστηρα?

  4. Χαράλαμπος
    28/06/2021

    Καλησπέρα σας, μπορώ να ψεκασω και μικρές ελιές 3 ετών με καολινη;

  5. ΞΕΝΟΦΩΝ
    09/05/2021

    Καλησπέρα και πολλά συγχαρητήρια!Ως φοιτητής Γεωπονίας βρίσκω υπερπολύτιμες τις συμβουλές σας!Μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα τους καρπούς (πχ ντομάτας) μετά την εφαρμογή καολίνη ή ζεόλιθου?

    • Καλημέρα Ξενοφώντα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να τους συγκομίσουμε άμεσα τους καρπούς.

  6. Κίτσου Ζωή
    09/12/2020

    Θέμα: Καταπολέμηση του δάκου
    1η ερώτηση: Η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με καολίνη πόσες φορές το χρόνο πραγματοποιείται, ποιους μήνες και ποιες ώρες της ημέρας γίνεται η καλύτερη αντιμετώπιση.
    2η ερώτηση: Ποια είναι η δοσολογία του καολίνη στα 500 λίτρα νερό.
    3η ερώτηση: Ο καολίνης για καλύτερα αποτελέσματα με τι σκεύασμα μπορεί να συνδυαστεί.
    4η ερώτηση: Έχει υπολογιστεί το κόστος του καολίνη συγκριτικά με άλλα σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου.
    5η ερώτηση Έχουνε γίνει και πότε έρευνες για τον καολίνη.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Με εκτίμηση
    Κίτσου Ζωή Ελαιοπαραγωγός

    • Καλησπέρα Ζωή.
      Η εφαρμογή του καολίνη γίνεται 2 φορές, μία φορά μέσα στον Ιούνιο και μία επανάληψη τον Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ώρα της εφαρμογής.
      Η δοσολογία του είναι 12,5 kg στα 500 λίτρα νερό και συνήθως συνδυάζεται με κάποια έλαια που θα σου προτείνει ο γεωπόνος της περιοχής σου που μπορεί να σε ενημερώσει και για το κόστος με συγκριτικά με άλλα σκευάσματα. Ναι, έχουν γίνει έρευνες για τον καολίνη.

  7. Νίκος
    22/11/2020

    καλημερα ,η καλητερη επιλογη για δακο ειναι ο ατταπουλγιτης η ο καολινης ;μπορουμε να συνδιασουμε και τα δυο ταυτοχρονα;μετα απο βροχη πρεπει να ξαναεφαρμοσουμε ψεκασμο;αντεχει στη βροχη καποιο περισσοτερο απο το αλλο;ευχαριστω .

    • Καλησπέρα Νικόλαε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα δύο αλλά καλύτερα σε ξεχωριστές εφαρμογές. Μπορείς να κάνεις εναλλαγές. Για μεγαλύτερη αντοχή σε βροχές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά προσκολλητικά έλαια που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  8. ιλκερ
    08/10/2020

    kalispera.ta mistika tou kipou…ifela na kano mia erotisi καολίνη,felo na to psekaso tin aniksi gia kafisterisis anfsis,logo paxni kai pagonies….exei tetia drastiriotida kaolini gia na kafisteri ta anfisi i oxi?

    • Καλημέρα Ίλκερ.
      Δεν έχουμε εμπειρία για καθυστέρηση της άνθισης με τη χρήση καολίνη. Πιθανώς, η χρήση καολίνης να έχει μία επίδραση στην καθυστέρηση της άνθισης.

  9. Παυλος
    28/02/2020

    ο φυσικος καολινης μπωρει να χρησιμοποιηθει στην καλλιεργεια των κερασιων για την αποφυγη των ηλιεγκαυματων και του θερμικου στρες τους καλοκαιρινους μηνες? ποσες εφαρμογες και σε τι ποσοτητες/αναλογιες ? ευχαριστω!

    • Καλησπέρα Πάυλο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καολίνη, ζεόλιθο ή ατταπουλγίτη για να προστατέψεις από τα ηλιεγκαύματα. Αναλογία 20γρ/1 νερό. Μπορεις να κάνεις 2 εφαρμογές στις αρχές και στα μέσα του καλοκαιριού.

  10. BeeBee
    24/06/2019

    Μπορώ να ρίξω καολινη στις τριανταφυλλιές μου; Είναι σε φάση ανάκαμψης από τις μυκητολογικες ασθένειες με βρέξιμο θειάφι και χαλκό όπως είχαμε συζητήσει. Τους ριχνω και εκχύλισμα φυκιων και παρ’όλο που έχουν βοηθηθεί πολύ, βλέπω πως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάπως τις ζορίζουν και παρατήρησα κάποια μικροεγκαυματα σε λίγα ευτυχώς φύλλα. Θα βοηθήσει ο καολινης;

    • Καλησπέρα. Σίγουα ο ψεκασμός με καολίνη σις τριανταφυλλιές σου την καλοκαιρινή περίοδο θα βοηθήσει τόσο για την αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών καθώς και για την αντιμετώπιση των δυνατών καλοκαρινών ακτίνων του ήλιου.

      • BeeBee
        26/06/2019

        Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, σας είμαι υποχρεη πραγματικά.

  11. Κωστας παπαδογιαννακης
    02/09/2017

    γιασας
    Σε τη δοσολωγεια σε καθε λιτρο νερο βαζωμε την ΚΑΟΛΙΝΗ;
    και καθε ποτε ψεκαζωμε; εθχαριστω κωστας.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      09/09/2017

      Για τον καολίνη, η αναλογία του στο ψεκαστικό υγρό είναι 2-2,5%, δηλαδή 200-250gr/10λίτρα ψεκαστικού διαλύματος ή 2-2,5kg στα 100 λίτρα νερό. Συνήθως, για τις ελιές, γίνονται δύο εφαρμογές κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, με διαφορά χρονική 1-2 μήνες.

  12. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΛΑΣ
    28/08/2017

    παρακαλω τη να κανω για την ψωρα στα ξυνα; πόσο επικινδυνη ειναι; με τι να ψεκασω; και πότε;ευχαριστω.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      30/08/2017

      Η ψώρα είναι έντομο που προσβάλλει καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δένδρα και ειδικότερα κάνει σημαντική ζημιά στα εσπεριδοειδή τόσο στο φύλλωμα αλλά και στους καρπούς. Λέγονται αλλιώς και κοκκοειδή, έχουν σχήμα οβάλ, σαν μικρές πεταλίδες, και εμφανίζονται συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ή πάνω στο φλοιό των καρπών. Για την βιολογική καταπολέμηση της ψώρας χρησιμοποιούμε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού σε αναλογίες 10cc στο λίτρο. Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C και να επαναληφθεί μετά από δυο βδομάδες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ