Ιούνιος, εργασίες στον κήπο

Ιούνιος, εργασίες στον κήπο

Ιούνιος, ο έκτος μήνας του χρόνου, στην αρχή του καλοκαιριού και ο κήπος μας τώρα είναι στα καλύτερα του. Τα λαχανικά μας, αλλά και τα καρποφόρα δέντρα παρουσιάζουν έντονη βλάστηση, ξεκινάνε να έχουν παραγωγή και εμείς βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνουμε τους νόστιμους λαχαταριστούς καρπούς τους. Τι πιο ωραίο λοιπόν, αυτή την εποχή να βγούμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού μας και να κάνουμε τις κηπουρικές μας εργασίες απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας χόμπι. Ο Ιούνιος είναι σημαντικός μήνας για την φροντίδα των φυτών μας καθώς θα πρέπει να ασχοληθούμε με την όψιμη φύτευση λαχανικών, την προστασία των κηπευτικών μας από έντομα και τον τετράνυχο, την προστασία του αμπελιού και την έναρξη της αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς.

Φυτεύουμε καλοκαιρινά κηπευτικά στον λαχανόκηπο

Ο Ιούνιος είναι η κατάλληλη εποχή για όψιμη φύτευση του λαχανόκηπου μας, καθώς όσο προχωράει το καλοκαίρι η φύτευση γίνεται πιο δύσκολη λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Μπορούμε να φυτέψουμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, καλαμπόκι, πεπόνι, καρπούζι, φασόλια, μπάμια, βλίτο. Ας δοκιμάσουμε και τη γλυκοπατάτα που φυτεύεται καλοκαίρι, είναι διαφορετικό είδος από την πατάτα, πολύ νόστιμη και με μεγάλη διατροφική αξία. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί να κάνουμε την μεταφύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη δημιουργία λαχανόκηπου μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο αντίστοιχο βίντεο για καλλιέργεια λαχανικών.

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού
9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

Απολαμβάνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής

Έρχεται ο καιρός για την πρώτη μας καλοκαιρινή συγκομιδή. Μέσα στον Ιούνιο, συγκομίζουμε πολλά λαχανικά του κήπου μας, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες. Επίσης, θα συγκομίσουμε και λαχταριστά φρούτα για να φτιάξουμε υπέροχες φρουτοσαλάτες. Θα ξεκινήσουνε από τις ζουμερές φράουλες, τα πρώτα αρωματικά πεπόνια και τα πρώτα γλυκά καρπούζια. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε αρκετά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλάδια. Επίσης, συγκομίζουμε για τα μαγειρέματα μας για να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες και βλίτα. Ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας, θα έχουν και τα πρώτα καλαμπόκια που θα βράσουμε και θα απολαύσουμε.

6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια
6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια
Διαφήμιση

Ξεκινάμε την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

Μέσα στον Ιούνιο, ξεκινά η προστασία από το δάκο, τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της ελιάς που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για όλους τους καλλιεργητές στον ελληνικό χώρο τόσο για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς όσο και για τις επιτραπέζιες ποικιλίες. Η οικολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς απαιτεί τόσο την προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του δάκου, καθώς και την χρήση συνδυασμού μεθόδων οικολογικής αντιμετώπισης. Μέσα, σε αυτό το πλαίσιο, οι βασικότερες μεθόδοι είναι οι παγίδες μαζικής παγίδευσης, οι δολωματικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα και οι καθολικοί ψεκασμοί της φυλλικής επιφάνειας της ελιάς με καολίνη και ζεόλιθο.

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

Φροντίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο, τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουμε μέσα στο σπίτι και στο γραφείο χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η ορχιδέα, το ανθούριο, η κέντια, ο ζαμιοκούλκας, και ο φίκος μπέντζαμιν και τόσα άλλα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται δροσερό περιβάλλον και αυξημένη σχετική υγρασία. Φροντίζουμε να ανοίγουμε πιο συχνά τις πόρτες του σπιτιού για να αερίζεται και να δροσίζεται ο χώρος, καθαρίζουμε τα φύλλα των καλλωπιστικών φυτών από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανάκι και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με απεσταγμένο νερό για να αυξήσουμε την υγρασία. Ελέγχουμε συχνότερα το χώμα της γλάστρας και ποτίζουμε πιο συχνά για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα φυτά και μείνουν απότιστα. Επίσης παρατηρούμε προσεκτικά το φύλλωμα των φυτών για εμφάνιση εντόμων όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης και η βαλβακάδα λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με συνθήκες κακού αερισμού ώστε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)
Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)
Διαφήμιση

Προστατεύουμε τα φυτά από έντομα και ασθένειες

Αυτή την εποχή, μέσα στο μήνα Ιούνιο, η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την εμφάνιση προσβολής από αρκετά έντομα καθώς και από τον τετράνυχο τόσο στο λαχανόκηπο όσο και στα καλλωπιστικά φυτά μας. Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τα φύλλα, τόσο στην πάνω επιφάνεια όσο και στην κάτω μήπως δούμε προσβολές από τα χαρακτηριστικά έντομα της μελίγκρας (αφίδες) και του αλευρώδη που προσβάλλει την αγγουριά, την κολοκυθιά, την πεπονιά και την καρπουζιά. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να καταπολεμήσουμε τις βρωμούσες που προσβάλλουν κυρίως τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα φασόλια και το καλαμπόκι και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Προστατεύουμε τα λαχανικά μας, από το τετράνυχο, χρησιμοποιώντας προληπτικά θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών και πάνω στα φύλλα. Επιπλέον, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της τούτα (Tuta sp.) στις ντοματιές που δημιουργεί τρύπες στους καρπούς της ντομάτας, χρησιμοποιώντας οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας. Για την προληπτική προστασία των λαχανικών μας, μπορούμε να παρασκευάσουμε και δικές μας συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά όπως έχουμε δείξει και στο σχετικό βίντεο.

Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά

Φροντίζουμε και προστατεύουμε το αμπέλι

Συνεχίζουμε και αυτό το μήνα, τον Ιούνιο, να φροντίζουμε το αμπέλι μας και την αγαπημένη μας κρεβατίνα που κάθε χρόνο μας χαρίζει λαχταριστά σταφύλια. Αυτή η περίοδος θέλει αρκετή προσοχή και πρέπει να προστατεύσουμε το αμπέλι μας από μυκητολογικές ασθένειες, και από εντομολογικές προσβολές έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια καλή παραγωγή και τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, παίρνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας για το ωίδιο του αμπελιού, πραγματοποιώντας ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού ή σκονίζοντας με θειάφι. Επίσης, είναι αναγκαία η καταπολέμηση της ευδεμίδας, του σημαντικότερου εντομολογικού έχθρού που προσβάλλει τα σταφύλια, μέσα στο καλοκαίρι. Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ευδεμίδα, απαιτείται σκόνισμα ή ψεκασμός με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας ή εναλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε το αμπέλι και την κρεβατίνα με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο.

Καταπολέμηση της ευδεμίδας στο αμπέλι
Καταπολέμηση της ευδεμίδας στο αμπέλι

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Μάιο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)