εικόνα

Ιούνιος, εργασίες στον κήπο

Ιούνιος, εργασίες στον κήπο

Ιούνιος, εργασίες στον κήπο

Ιούνιος, ο έκτος μήνας του χρόνου, στην αρχή του καλοκαιριού και ο κήπος μας είναι στα καλύτερα του. Τα λαχανικά μας, αλλά και τα καρποφόρα δέντρα παρουσιάζουν έντονη βλάστηση και ξεκινάνε να καρποφορούν. Ο Ιούνιος είναι μήνας σημαντικών κηπουρικών εργασιών που περιλαμβάνει την όψιμη φύτευση λαχανικών, την προστασία των κηπευτικών μας από έντομα και τον τετράνυχο, την προστασία του αμπελιού, την έναρξη της αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς.

 

Φύτευση λαχανικών

 

Ο Ιούνιος είναι η κατάλληλη εποχή για όψιμη φύτευση του λαχανόκηπου μας πριν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που η φύτευση γίνεται πιο δύσκολη λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Μπορούμε να φυτέψουμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, καλαμπόκι, πεπόνι, καρπούζι, φασόλια, μπάμια, βλίτο και γλυκοπατάτα. Κάνουμε την μεταφύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη δημιουργία λαχανόκηπου μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο αντίστοιχο βίντεο για καλλιέργεια λαχανικών.

 

Συγκομιδή κήπου

 

Μέσα στον Ιούνιο, συγκομίζουμε πολλά λαχανικά του κήπου μας, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες, καθώς και ζουμερές φράουλες, τα πρώτα πεπόνια και καρπούζια. Επίσης, συγκομίζουμε για τα μαγειρέματα μας, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες, βλίτα καθώς και τα πρώτα καλαμπόκια. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε αρκετά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλάδια.

 

Αντιμετώπιση δάκου

 

Μέσα στον Ιούνιο, ξεκινά η προστασία από το δάκο, τον σημαντικότερο εντομολογικού εχθρό της ελιάς. Η οικολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς απαιτεί τόσο την προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του δάκου, καθώς και την χρήση συνδυασμού μεθόδων οικολογικής αντιμετώπισης. Οι βασικότερες μεθόδοι είναι οι παγίδες μαζικής παγίδευσης, οι δολωματικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα και οι καθολικοί ψεκασμοί της φυλλικής επιφάνειας της ελιάς με καολίνη και ζεόλιθο.

 

Φυτά εσωτερικού χώρου

 

Καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο, απαιτείται να φροντίσουμε τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου όπως η ορχιδέα, το ανθούριο, η κέντια, ο ζαμιοκούλκας, και ο φίκος μπέντζαμιν. Ανοίγουμε πιο συχνά τις πόρτες του σπιτιού για να αερίζεται και να δροσίζεται ο χώρος, καθαρίζουμε τα φύλλα των καλλωπιστικών φυτών από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανάκι και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με απεσταγμένο νερό για να αυξήσουμε την υγρασία. Ελέγχουμε συχνότερα το χώμα της γλάστρας και ποτίζουμε πιο συχνά, ενώ παράλληλα ελέγχουμε και το φύλλωμα των φυτών για εμφάνιση εντόμων λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών.

 

Προστασία λαχανόκηπου

 

Αυτή την εποχή, μέσα στον Ιούνιο, καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, έχουμε ανάπτυξη εντομολογικών προσβολών καθώς και την έντονη εμφάνιση του τετράνυχου στο λαχανόκηπο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα (αφίδες) που προσβάλλει την αγγουριά, την κολοκυθιά, την πεπονιά και την καρπουζιά, καθώς και τις βρωμούσες που προσβάλλουν κυρίως τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα φασόλια και το καλαμπόκι. Επίσης, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα λαχανικά μας, από το τετράνυχο, χρησιμοποιώντας προληπτικά θειάφι. Τελος, είναι αναγκαία η αντιμτώπιση της τούτα (Tuta sp.) στις ντοματιές που κάνει τρύπες στους καρπούς της ντομάτας, χρησιμοποιώντας βάκιλο Θουριγγίας. Για την προληπτική προστασία των λαχανικών μας, μπορούμε να παρασκευάσουμε και δικές μας συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά όπως έχουμε δείξει και στο σχετικό βίντεο.

 

Προστασία αμπελιού

 

Συνεχίζουμε και αυτό το μήνα, τον Ιούνιο, να προστατεύουμε το αμπέλι μας από μυκητολογικές ασθένειες, και από εντομολογικές προσβολές. Συγκεκριμένα, προστατεύουμε το αμπέλι από από το ωίδιο του αμπελιού, πραγματοποιώντας ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού ή σκονίζοντας με θειάφι. Επίσης, είναι αναγκαία η καταπολέμηση της ευδεμίδας, του σημαντικότερου εντομολογικού έχθρού που προσβάλλει τα σταφύλια, μέσα στο καλοκαίρι. Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ευδεμίδα, απαιτείται σκόνισμα ή ψεκασμός με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας. Επίσης ο ψεκασμός του αμπελιού και της κρεβατίνας με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο, δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ευδεμίδας.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Μάιο
.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
dimitra Ιούνιος 1, 2018

Τί λίπασμα να ρίξω στα λουλούδια μου για πλούσια ανθοφορια έχω πετουνιες ριζακια μολόχες κοντά χρυσανθεμα

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 3, 2018

    Γεια σου Δήμητρα! Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, πλούσιο σε κάλιο και σε μαγνήσιο κάθε 2 βδομάδες στα φυτά σου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.