εικόνα

Αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής σε ντομάτες και πιπεριές

Αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής στις ντομάτες

Αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής σε ντομάτες και πιπεριές

Μια πολύ σοβαρή ασθένεια που πλήττει τις ντομάτες μας κάθε καλοκαίρι στον λαχανόκηπο είναι η ξηρή κορυφή ντομάτας που πολλές φορές αναφέρεται και ως ξηρή σήψη, ξηρά κορυφή, τάπωμα, «τάπα» ή μαύρισμα ντομάτας. Η ξηρή κορυφή είναι μια μη μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί σημαντικές ζημιές στις ντομάτες και σε μικρότερο βαθμό στις πιπεριές τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες καλλιεργητές.

 

Τι συμπτώματα εμφανίζει η ξηρή κορυφή στις ντοματιές και τις πιπεριές;

 

Η προσβολή της ξηρής κορυφής εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού της ντομάτας και στα πλαϊνά μέρη των καρπών της πιπεριάς. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται με κυκλικές ή στενόμακρες, υδατώδεις ή ελαιώδεις περιοχές στους πράσινους καρπούς. Σύντομα, οι προσβολές στους καρπούς αυξάνονται σε μέγεθος και αποκτούν καστανόμαυρο χρώμα και βυθισμένη δερματώδη υφή. Με την πρόοδο της ωρίμανσης της ντομάτας, σε αυτό το σημείο του καρπού αναπτύσσονται μύκητες που οδηγούν στο σάπισμά του.

 

Σε ποια αίτια οφείλεται η ασθένεια της ξηρή κορυφή στις ντομάτες και τις πιπεριές;

 

Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται σε ανεπαρκή τοπικό εφοδιασμό των καρπών της ντομάτας και της πιπεριάς με ασβέστιο κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξής τους. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου από το έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα και η ξηρασία, η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της ντομάτας και της πιπεριάς, καθώς και το χαμηλό pH του εδάφους. Επίσης, είναι γεγονός ότι ορισμένες ποικιλίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από κάποιες άλλες σχετικά με την εμφάνιση ξηρής κορυφής.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η ξηρή κορυφή της ντομάτας και της πιπεριάς;

 

Για την αντιμετώπιση της ξηράς κορυφής, με οικολογικά μέσα, πρέπει να λάβουμε μέτρα που εξομαλύνουν τα αίτια που την προκαλούν. Συγκεκριμένα:

 

• Προσθήκη ποσότητας ασβεστίου στο χώμα πριν από τη φύτευση της ντομάτας και της πιπεριάς, βάζοντας μαρμαρόσκονη ή βιολογικό λίπασμα ασβεστίου.
 
• Περιορισμός στην υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ιδιαίτερα αμμωνιακών καθώς επιτείνουν την εμφάνιση της ξηρής κορυφής.
 
• Σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος των φυτών της ντομάτας και της πιπεριάς, ώστε να αποφεύγονται οι απότομες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους που επιτείνουν το πρόβλημα της ξηρής κορυφής.
 
• Διαφυλλικός ψεκασμός των φυτών της ντομάτας και της πιπεριάς με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ανά 15 ημέρες κατά την περίοδο ανάπτυξης του καρπού.
 
• Κάλυψη των φυτών της ντομάτας και της πιπεριάς, τους ζεστούς μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας προκειμένου να μειωθούν οι επιφανειακές θερμοκρασίες στο φύλλωμα και στους καρπούς, που ενισχύουν την εμφάνιση της ξηρής κορυφής.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την οικολογική αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων που προσβάλλουν τα κηπευτικά, όπως η τούτα, η λιριόμυζα, οι βρωμούσες και ο τετράνυχος.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μαρια παπαδοπουλου Ιούνιος 30, 2018

Αγαπητε κ Κωστα λατρευω αυτο που κανετε μας βοηθατε πολυ ,θα ηθελα να σας ρωτησω για μια γρδενια που αγορασα ειναι σε μικρη γλαστρα γεματη ριζα και πολλα μπουμπουκια τι να κανω? Μπορω να την μεταφυτευσω? Ευχαριστω πολυ .

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 6, 2018

    Καλησπέρα Μαρία και ευχαριστούμε για τα όμορφα σου λόγια. Καλύτερα να μεταφυτεύσεις τη γαρδένια αφου ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γαρδένιας και για μεταφύτευση φυτών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.