Ξηρή κορυφή: Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές

Όσοι καλλιεργούμε ντομάτες, έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα που εμφανίζεται κατά το στάδιο της ωρίμανσης με μαύρες κηλίδες και μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών, εμποδίζοντας τις ντομάτες να αναπτυχθούν κανονικά. Πρόκειται για τη γνωστή ξηρή κορυφή, μια μη μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ασβεστίου και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της ντομάτας, ενώ μπορεί να εμφανιστεί επίσης στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια του καρπουζιού. Η ξηρή κορυφή αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζονται στον λαχανόκηπο κάθε καλοκαίρι και είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες όπως ξηρή σήψη, ξηρά κορυφή, τάπωμα, «τάπα» ή μαύρισμα ντομάτας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους καλλιεργητές. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια συμπτώματα εμφανίζει η ξηρή κορυφή στους καρπούς, ποια είναι τα βασικά αίτια που την προκαλούν, καθώς και οικολογικούς τρόπους για να την αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να διατηρήσουμε τους καρπούς των κηπευτικών μας υγιείς, νόστιμους και λαχταριστούς.
Τι προβλήματα δημιουργεί η ξηρή κορυφή σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια;
Η προσβολή της ξηρής κορυφής εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού της ντομάτας, στα πλαϊνά μέρη των καρπών της πιπεριάς και στην άκρη του καρπού του καρπουζιού. Ειδικότερα στην καλλιέργεια της ντομάτας, τα πρώτα χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται με κυκλικές ή στενόμακρες, υδατώδεις ή ελαιώδεις περιοχές στους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με κηλίδες. Σταδιακά οι προσβολές στους καρπούς αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν καστανόμαυρο χρώμα, βυθισμένη δερματώδη υφή και δίνουν την εντύπωση του μαυρίσματος του καρπού. Με την πρόοδο της ωρίμανσης της ντομάτας, σε αυτό το σημείο του καρπού αναπτύσσονται μύκητες που οδηγούν στο σάπισμά του.

Που οφείλεται το μαύρισμα των καρπών και η ξηρή κορυφή;
Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται ουσιαστικά σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά, δηλαδή σε ανεπαρκή τοπικό εφοδιασμό των καρπών της ντομάτας και της πιπεριάς με ασβέστιο κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξής τους. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η μικρή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η φύτευση σε ψυχρά εδάφη, σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα, καθώς επίσης η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της ντομάτας και της πιπεριάς και του καρπουζιού.

Πώς γίνεται η καταπολέμηση της ξηρής κορυφής της ντομάτας και της πιπεριάς με οικολογικούς τρόπους;
Για την αντιμετώπιση της ξηράς κορυφής με οικολογικό τρόπο, θα χρειαστεί να πάρουμε μία σειρά από καλλιεργητικά μέτρα για να προλάβουμε την εμφάνιση της και να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα στους καρπούς.
1. Λίπανση με ασβέστιο στο έδαφος
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την ξηρή κορυφή είναι με την προσθήκη ποσότητας ασβεστίου στο χώμα πριν από τη φύτευση της ντομάτας και της πιπεριάς χρησιμοποιώντας βιολογικό λίπασμα ασβεστίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, προσθέτουμε μαρμαροσκόνη πριν τη φύτευση της ντομάτας που αποτελεί πηγή ασβεστίου.
2. Διαφυλλικός ψεκασμός με ασβέστιο
Για να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα των καρπών μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών της ντομάτας και της πιπεριάς με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ανά 15 ημέρες κατά την περίοδο ανάπτυξης του καρπού. Η διαφυλλική λίπανση με ασβέστιο συντελεί στην άμεση απορρόφηση του ασβεστίου απο το φυτό, ώστε να αποτρέψουμε την επέκταση και να διορθώσουμε άμεσα το πρόβλημα.

3. Περιορισμός της αζωτούχας λίπανσης
Η υπερβολική προσθήκη αζωτούχας λίπανσης συμβάλλει στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ιδιαίτερα αμμωνιακών, κατά την φύτευση καθώς και κατά την περίοδο καρποφορίας, καθώς ενισχύουν την εμφάνιση της ξηρής κορυφής στις ντομάτες, τις πιπεριές και στο καρπούζι.
4. Τακτικό πότισμα των φυτών
Ποτίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φυτά της ντομάτας και της πιπεριάς χρησιμοποιώντας σύστημα ποτίσματος με σταγόνες. Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση τα ακανόνιστα ποτίσματα, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους που επιτείνουν σημαντικά το πρόβλημα της ξηρής κορυφής.
5. Δημιουργία διχτυοκήπιου
Μπορούμε να καλύψουμε τα φυτά της ντομάτας και της πιπεριάς κατά τους ζεστούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας (διαπερατότητας 40-50%) συντελεί, ώστε να μειωθούν οι επιφανειακές θερμοκρασίες στο φύλλωμα και στους καρπούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής σε ντομάτες και πιπεριές.
Κι ένα μυστικό για την ξηρή κορυφή της ντομάτας και της πιπεριάς
Είναι γεγονός ότι ορισμένες ποικιλίες ντομάτας, πιπεριάς και καρπουζιού παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από κάποιες άλλες σχετικά με την εμφάνιση ξηρής κορυφής. Αν καλλιεργούμε σε προβληματικά εδάφη, όπου είναι συχνή η εμφάνιση του μαυρίσματος των καρπών, μαζί με τα καλλιεργητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής, προτιμάμε ποικιλίες ανθεκτικές για να μειώσουμε την συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος.
Καλησπέρα κ.Κωστα ,οι περισσοτερες πιπεριές μου παρουσιαζουν τις καφε κηλίδες, οι οποιοες δεν ξερω αν ειναι ξηρή κορυφη ή εγκαυμα απι ήλιο.Το εχουν μονο οι πράσινες οι πιο τρυφερές .Απο οταν ειναι πιλυ μικρες ακομα και τα ανθακια μαυρίζουν.
και σι οι μελιτζάνες παραδιπλα αρχισαν να ξεραινουν τα ανθακια, ενω ηταν πολύ καλα.
Το θειαφι θα βοηθησει?να βαλω ασβεστο στο χώμα ή στα φύλλα?
Να φτιαξω καποιο διάλυμα εγω?
Διαβαζω πολλα και μπερδευομαι.
Ευχαριστω
Καλησπέρα Ελένη. Κάνε τακτικά ποτίσματα στο χώμα κάθε 2 μέρες και βάλε και βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής. Το μαύρισμα στα άνθη της πιπεριάς μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε υπερβολική λίπανση.
Καλησπέρα σας και συγχαρητηρια για τη σελιδα σας!
Εχω 2 τοματες σε πετροβαμβακα κ τις ποτιζω αυτοματα απο βαρελι με υδρολιπανση. Την τελευταια εβδομαδα που ειχε καυσωνα εμφανιστηκε στη μια (Βραωνας) ολικη μαρανση κ μερικη ξηρανση στα φυλλα και ταπα στους καρπους (αυτα τα δυο συνδέονται;;) και μονο τάπα στην άλλη (Κρητης). Θεωρω οτι συνεβη λογω πιθανης υψηλης αζωτουχου λιπανσης αλλα μηπως ειναι κ απο το νερο υδρολιπανσης που κατα τον καυσωνα ζεσταινοταν μεσα στο βαρελι (κυριως το απογευμα); Τι μπορω να κανω τωρα; περα απο την απομακρυνση των χτυπημενων καρπων, αν κλαδεψω ολα τα μαραμενα φυλλα μπορει να σωθει ενα φυτο; Καποια άλλη επεμβαση;
Καλησπέρα Αντώνη. Πιθανότατα, τα φυτά σου στρεσαρίστηκαν λόγω της έντονης ζέστης και της αυξημένης λίπανσης αζώτου που παράλληλα ευνοεί και την εμφάνιση της ξηρής κορυφής. Αφαίρεσε τα μαραμένα φύλλα, σταμάτησε την αζωτούχα λίπανση και πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΕΡΙΞΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΤΙΣ ΤΟΜΑΤΕΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΟΚΚΙΝΙΣΕΙ!ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΤΙΣ ΤΟΜΑΤΕΣ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Καλημέρα Άγγελε. Δεν χρειάζεται να περιμένεις για να κάνεις τη συγκομιδή όταν βάζεις βιολογικό λίπασμα. Μπορείς να κόψεις άμεσα καρπούς ντομάτας ή κάποιου άλλου λαχανικού.
Οι ντομάτες που έχουν ξηρή κορυφή τις κόβουμε από το φυτό ή τις αφήνουμε να ωριμάσουν; Αν η ξηρή κορυφή είναι σχετικά μικρή, η ντομάτα τρώγεται;
Καλησπέρα Γιώργο. Τις ντομάτες με μαύρισμα στο κάτω μέρος λόγω ξηρής κορυφής, τις αφαιρούμε γιατί δεν ωριμάζουν κανονικά και εξαντλούν παράλληλα και την ντοματιά. Αν η ξηρή κορυφή είναι πολύ μικρή σε ώριμες ντομάτες, αφού αφαιρεθεί το μαύρο μέρος, κάποιες φορές η ντομάτα τρώγεται.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΡΙΞΩ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΡΑΝΤΙΣΩ ΓΙΑ ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΑΛΑΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Καλησπέρα Άγγελε. Βεβαίως και μπορείς συγχρόνως να ρίψεις βιολογικό λίπασμα ασβεστίου στα κηπευτικά σου και να ψεκάσεις με άλατα λιπαρών οξέων για την αντιμετώπιση της μελίγκρας.
Καλησπέρα! Έχω μια ερώτηση. Σήμερα παρατήρησα μαύρισμα στο κάτω μέρος από μια από τις ντοματες. Υποθέτω ότι είναι τάπα. Οι υπόλοιπες δείχνουν καλά , βέβαια όλες είναι πολύ πράσινες και μικρές ακόμη. Προσθέτω από την αρχή ασβέστιο και η τελευταία φορά ήταν πριν 15 μέρες. Σήμερα που παρατήρησα τη ντομάτα αυτή ξανά έβαλα. Να κόψω τη ντομάτα με την τάπα η μπορεί να σωθεί; Μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω; Ευχαριστω
Καλησπέρα Μαρίνα. Συμπληρωματικά, μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα της ντομάτας και τους καρπούς με διαφυλλικό λίπασμα ασβεστίου για πιο άμεση απορρόφηση.
Καλημερα.Προχθες το απογευμα ποτισα τα λαχανικα μου και μετα τους εριξα απο ενα ποτηρι υδατοδιαλυτο λιπασμα 20-20-20.Ειναι η δευτερη φορα που τους εριξα.Την πρωτη ηταν πριν 12 μερες.Χθες το βραδυ παρατηρησα οτι καποια φυλλα στις ακρες εχουν σκουρο μπλε προς μαυρο χρωμα και σαν να προχωραει αυτο.Τι μπορει να ειναι;Το λιπασμα φταιει;Μπορω να κανω κατι;
Καλησπέρα Χάρη. Στα Μυστικά του Κήπου γενικοτερα προτείνουμε οικολογικά λιπάσματα για την καλλιέργεια των κηπευτικών. Πιθανότατα το μαύρισμα στις άκρες των φύλλων οφείλονται σε υπερβολική λίπανση. Κάνε ένα καλό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.
Ευχαριστω πολυ και εχω ακομα μια ερωτηση.Τα φυλλα που εχουν ξεραθει στις ακρες στις κολοκυθιες αι στις ντοματες να τα κοψω;
Καλημέρα Χάρη. Βεβαίως και μπορείς να τα κόψεις τα φύλλα που ξεράθηκαν στις άκρες των κολοκυθιών και των ντοματιών.
σας ευχαριστω πολλυ για τις πολλυτιμες πληροφοριες.καθε χρονο ενσωματωνω στον κηπο ( 80 τμ ) 20κ υδρασβεστο.παρολα αυτα καθε χρονο εχω ξηρη κορφη και στην ντοματα και στην πιπερια.αναγκαζομαι ναψεκασω και να ποτισω με αλλα σκευασματα βιολογικου ασβεστιου.το νιτρικο ασβεστιο πρεπει να το αποφευγουμε η οχι.απο λιπανση βαζω μονο πολλη γηδινη κοπρια.υδρασβεστος = σκονη σβησμενου ασβεστη
Καλησπέρα Γιάννη. Καταρχήν, το νιτρικό ασβέστιο κατατάσσεται στα χημικά λιπάσματα ασβεστίου και στα Μυστικά του Κήπου προτείνουμε να καλλιεργούμε βιολογικά χρησιμοποιώντας οικολογικά λιπάσματα και σκευάσματα. Η υδράσβεστος που αναφέρεις ως σκόνη σβησμένου ασβέστη δεν προσφέρεται για άμεση πηγή ασβεστίου από τα φυτά.
Αγαπητε κ Κωστα λατρευω αυτο που κανετε μας βοηθατε πολυ ,θα ηθελα να σας ρωτησω για μια γρδενια που αγορασα ειναι σε μικρη γλαστρα γεματη ριζα και πολλα μπουμπουκια τι να κανω? Μπορω να την μεταφυτευσω? Ευχαριστω πολυ .
Καλησπέρα Μαρία και ευχαριστούμε για τα όμορφα σου λόγια. Καλύτερα να μεταφυτεύσεις τη γαρδένια αφου ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γαρδένιας και για μεταφύτευση φυτών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.