εικόνα

Αντιμετωπίστε την ξηρή κορυφή τομάτας

Αντιμετωπίστε την ξηρή κορυφή ντομάτας

Αντιμετωπίστε την ξηρή κορυφή τομάτας

Μια πολύ σοβαρή ασθένεια που πλήττει τις τομάτες κάθε καλοκαίρι είναι η ξηρή κορυφή τομάτας, η οποία αναφέρεται και ως ξηρή σήψη τομάτας, τάπωμα ή «τάπα» τομάτας. Η ξηρή κορυφή είναι μια μη μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί σημαντικές ζημιές στις τομάτες και σε μικρότερο βαθμό στις πιπεριές. Η προσβολή εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού, αρχίζει με την εμφάνιση κυκλικών υδατωδών ή ελαιωδών περιοχών στους πράσινους καρπούς, που σύντομα αυξάνονται σε μέγεθος και αποκτούν καστανόμαυρο χρώμα και βυθισμένη δερματώδη υφή. Με την πρόοδο της ωρίμανσης, σε αυτό το σημείο του καρπού αναπτύσσονται μύκητες που οδηγούν στο σάπισμά του.
 
• Σε ποια αίτια οφείλεται η ξηρή κορυφή της τομάτας;
 
Η ασθένεια της ξηρής κορυφής της τομάτας οφείλεται σε ανεπαρκή τοπικό εφοδιασμό των καρπών της τομάτας με ασβέστιο κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξής τους. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου από το έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα και η ξηρασία, η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της τομάτας,καθώς και το χαμηλό pH του εδάφους. Επίσης, είναι γεγονός ότι μερικές ποικιλίες τομάτας παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από κάποιες άλλες σχετικά με την εμφάνιση ξηρής κορυφής.
 
• Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η ξηρή κορυφή της τομάτας;
 
Για την αντιμετώπιση της ξηράς κορυφής της τομάτας, με οικολογικά μέσα, πρέπει να λάβουμε μέτρα που εξομαλύνουν τα αίτια που την προκαλούν. Συγκεκριμένα:
 
– Προσθήκη ποσότητας ασβεστίου στο χώμα πριν από τη φύτευση, βάζοντας μαρμαρόσκονη ή βιολογικό λίπασμα ασβεστίου.
 
– Περιορισμός στην υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ιδιαίτερα αμμωνιακών καθώς επιτείνουν την εμφάνιση της ξηρής κορυφής της τομάτας
 
– Σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος των φυτών, ώστε να αποφεύγονται οι απότομες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους.
 
– Διαφυλλικός ψεκασμός των φυτών με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ανά 15 ημέρες κατά την περίοδο ανάπτυξης του καρπού της τομάτας.
 
– Κάλυψη των φυτών της τομάτας, τους ζεστούς μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας προκειμένου να μειωθούν οι επιφανειακές θερμοκρασίες στο φύλλωμα και στους καρπούς της τομάτας που ενισχύουν την εμφάνιση της ξηρής κορυφής της τομάτας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.