Ξηρή κορυφή: Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές

Μαύρισμα - Τάπα σε ντομάτες

Γιατί μαυρίζουν οι ντομάτες από κάτω;

Όσοι καλλιεργούμε ντομάτες στον κήπο ή ντομάτες σε γλάστρα, έχουμε αντιμετωπίσει την “τάπα”, το πρόβλημα που εμφανίζεται στο στάδιο της ωρίμανσης με μαύρες κηλίδες και μαυρίσματα στο κάτω μέρος των καρπών.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα του μαυρίσματος στις ντομάτες οφείλεται στην ξηρή κορυφή, μια αρκετά συνηθισμένη μη μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται, κυρίως, λόγω έλλειψης ασβεστίου.

Το “τάπωμα” εμποδίζει τις ντομάτες να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν κανονικά, σε βαθμό που μπορεί να μην τρώγονται.

Η ξηρή κορυφή εμφανίζεται την περίοδο του καλοκαιριού και είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες όπως ξηρή σήψη, ξηρά κορυφή, τάπωμα, τάπα ή μαύρισμα ντομάτας.

Εκτός από την καλλιέργεια της ντομάτας, η ξηρή κορυφή εμφανίζεται επίσης στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια του καρπουζιού.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια συμπτώματα εμφανίζει η ξηρή κορυφή στους καρπούς, ποια αίτια την προκαλούν, καθώς και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, για να απολαύσουμε νόστιμους και λαχταριστούς καρπούς χωρίς μαυρίσματα.

Διαφήμιση

Τι προβλήματα δημιουργεί η ξηρή κορυφή σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια;

Η προσβολή της ξηρής κορυφής εμφανίζεται στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια του καρπουζιού και εντοπίζεται συγκεκριμένα στο κάτω μέρος του καρπού της ντομάτας, στα πλαϊνά μέρη των καρπών της πιπεριάς και στην άκρη του καρπού του καρπουζιού.

Ειδικότερα στην καλλιέργεια της ντομάτας, τα πρώτα χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται με κυκλικές ή στενόμακρες, υδατώδεις ή ελαιώδεις περιοχές στους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με κηλίδες.

Σταδιακά, οι προσβολές στους καρπούς αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν καστανόμαυρο χρώμα, βυθισμένη δερματώδη υφή και δίνουν την εντύπωση του μαυρίσματος του καρπού. Με την πρόοδο της ωρίμανσης της ντομάτας, σε αυτό το σημείο του καρπού αναπτύσσονται μύκητες που οδηγούν στο σάπισμά του.

ξηρη κορυφη πιπεριας
Ξηρή κορυφή: Μαύρισμα στο κάτω μέρος της πιπεριάς

Γιατί μαυρίζουν οι καρποί σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια;

Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται ουσιαστικά σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά του λαχανόκηπου κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης, όταν ο εφοδιασμός των καρπών της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού με ασβέστιο δεν επαρκεί.

Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η μικρή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η φύτευση σε ψυχρά εδάφη, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα.

Επίσης, στο μαύρισμα των καρπών και στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής συντελεί η υπερβολική χρήση λιπασμάτων αζώτου και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια.

Ασβέστιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Ασβέστιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Πώς αντιμετωπίζουμε την ξηρή κορυφή με οικολογικούς τρόπους;

Για την αντιμετώπιση της ξηράς κορυφής στην καλλιέργεια ντομάτας, στην καλλιέργεια πιπεριάς και στην καλλιέργεια καρπουζιού με οικολογικό τρόπο, θα χρειαστεί να πάρουμε μία σειρά από καλλιεργητικά μέτρα για να προλάβουμε την εμφάνιση της.

Τα 5 πιο σημαντικά βήματα που ακολουθούμε για να προλάβουμε της ανάπτυξη της τάπας, να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα στους καρπούς και να εξασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα στους καρπούς της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού είναι τα εξής:

1. Βάζουμε λίπασμα ασβεστίου στο έδαφος 

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την ξηρή κορυφή είναι με την προσθήκη ποσότητας λιπάσματος ασβεστίου στο χώμα πριν από τη φύτευση της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού.

Προμηθευόμαστε το βιολογικό λίπασμα ασβεστίου από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμαροσκόνη κατά την φύτευση των φυτών καθώς αποτελεί πηγή ασβεστίου αν και απορροφάται πιο σταδιακά από τις ρίζες του φυτού.

2. Ψεκάζουμε τα φύλλα με υγρό λίπασμα ασβεστίου 

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ξηρή κορυφή σε ντομάτες και πιπεριές, για να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα των καρπών μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών της με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου κατά την περίοδο ανάπτυξης του καρπού.

Η διαφυλλική λίπανση με ασβέστιο εφαρμόζεται κάθε 2 εβδομάδες και συντελεί στην άμεση απορρόφηση του ασβεστίου από το φυτό, ώστε να αποτρέψουμε την επέκταση και να διορθώσουμε άμεσα το πρόβλημα.

Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε
Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε

3. Περιορίζουμε την ποσότητα λιπάσματος αζώτου 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η υπερβολική προσθήκη λιπάσματος αζώτου συμβάλλει στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής στις ντομάτες, τις πιπεριές και στα καρπούζια και ιδιαίτερα σε συνθήκες έλλειψης ασβεστίου.

Είναι λοιπόν σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ιδιαίτερα αμμωνιακών, κατά την φύτευση καθώς και κατά την περίοδο καρποφορίας, καθώς ενισχύουν την εμφάνιση της ξηρής κορυφής στις ντομάτες, τις πιπεριές και στο καρπούζι.

4. Ποτίζουμε τακτικά τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα καρπούζια 

Το πότισμα του λαχανόκηπου είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής και του μαυρίσματος των καρπών. Ποτίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φυτά της ντομάτας και της πιπεριάς χρησιμοποιώντας σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.

Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση τα ακανόνιστα ποτίσματα, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους σε συνδυασμό με τις μεταβολές των θερμοκρασιών επιτείνουν σημαντικά το πρόβλημα της ξηρής κορυφής και του μαυρίσματος των καρπών.

Πότισμα λαχανόκηπου
8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα

5. Φτιάχνουμε διχτυοκήπιο την περίοδο του καλοκαιριού

Ένας άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του μαυρίσματος των καρπών είναι να καλύψουμε τα φυτά της ντομάτας και της πιπεριάς κατά τους ζεστούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας και διαπερατότητας 40-50%.

Η δημιουργία διχτυοκήπιου συντελεί σημαντικά στη μείωση των επιφανειακών θερμοκρασιών στο φύλλωμα και στους καρπούς και στις απότομες μεταβολές με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εμφάνισης της ξηρής κορυφής και του μαυρίσματος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές.

Ντοματα καλλιεργεια
12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας

Κι ένα μυστικό για την ξηρή κορυφή της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού

Είναι γεγονός ότι ορισμένες ποικιλίες ντομάτας, πιπεριάς και καρπουζιού παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από κάποιες άλλες σχετικά με την εμφάνιση ξηρής κορυφής. Αν καλλιεργούμε σε προβληματικά εδάφη, όπου είναι συχνή η εμφάνιση του μαυρίσματος των καρπών, προτιμάμε ποικιλίες ανθεκτικές στην ξηρή κορυφή όπως για παράδειγμα οι περισσότερες ποικιλίες από ντοματίνια.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)

 1. Νικολιτσα Αντωνοπούλου
  24/06/2022

  Κύριε Κώστα γειά σας!Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας και σας ευχαριστούμε . Θάθελα τη συμβουλή σας γιά κάτι που με απασχολεί! Πείτε μου σας παρακαλώ, οι ντομάτες pomodoro κλαδεύονται? Και κάτι ακόμη. Οι μελιτζάνες μου μέσα μέσα μαραίνονται μερικά φύλλα τους.Σας ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Νικολίτσα. Οι χαμηλές ποικιλίες ντομάτας pomodoro, και όχι οι αναρριχώμενες, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα παρά μόνο καθαρισμό των κάτω φύλλων και βλαστών.

 2. Ελένη
  23/07/2020

  Καλησπέρα κ.Κωστα ,οι περισσοτερες πιπεριές μου παρουσιαζουν τις καφε κηλίδες, οι οποιοες δεν ξερω αν ειναι ξηρή κορυφη ή εγκαυμα απι ήλιο.Το εχουν μονο οι πράσινες οι πιο τρυφερές .Απο οταν ειναι πιλυ μικρες ακομα και τα ανθακια μαυρίζουν.
  και σι οι μελιτζάνες παραδιπλα αρχισαν να ξεραινουν τα ανθακια, ενω ηταν πολύ καλα.
  Το θειαφι θα βοηθησει?να βαλω ασβεστο στο χώμα ή στα φύλλα?
  Να φτιαξω καποιο διάλυμα εγω?
  Διαβαζω πολλα και μπερδευομαι.
  Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Ελένη. Κάνε τακτικά ποτίσματα στο χώμα κάθε 2 μέρες και βάλε και βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής. Το μαύρισμα στα άνθη της πιπεριάς μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε υπερβολική λίπανση.

 3. Antonis
  15/07/2020

  Καλησπέρα σας και συγχαρητηρια για τη σελιδα σας!
  Εχω 2 τοματες σε πετροβαμβακα κ τις ποτιζω αυτοματα απο βαρελι με υδρολιπανση. Την τελευταια εβδομαδα που ειχε καυσωνα εμφανιστηκε στη μια (Βραωνας) ολικη μαρανση κ μερικη ξηρανση στα φυλλα και ταπα στους καρπους (αυτα τα δυο συνδέονται;;) και μονο τάπα στην άλλη (Κρητης). Θεωρω οτι συνεβη λογω πιθανης υψηλης αζωτουχου λιπανσης αλλα μηπως ειναι κ απο το νερο υδρολιπανσης που κατα τον καυσωνα ζεσταινοταν μεσα στο βαρελι (κυριως το απογευμα); Τι μπορω να κανω τωρα; περα απο την απομακρυνση των χτυπημενων καρπων, αν κλαδεψω ολα τα μαραμενα φυλλα μπορει να σωθει ενα φυτο; Καποια άλλη επεμβαση;

  • Καλησπέρα Αντώνη. Πιθανότατα, τα φυτά σου στρεσαρίστηκαν λόγω της έντονης ζέστης και της αυξημένης λίπανσης αζώτου που παράλληλα ευνοεί και την εμφάνιση της ξηρής κορυφής. Αφαίρεσε τα μαραμένα φύλλα, σταμάτησε την αζωτούχα λίπανση και πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

 4. ΑΓΓΕΛΟΣ
  14/07/2020

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΕΡΙΞΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΤΙΣ ΤΟΜΑΤΕΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΟΚΚΙΝΙΣΕΙ!ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΤΙΣ ΤΟΜΑΤΕΣ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • Καλημέρα Άγγελε. Δεν χρειάζεται να περιμένεις για να κάνεις τη συγκομιδή όταν βάζεις βιολογικό λίπασμα. Μπορείς να κόψεις άμεσα καρπούς ντομάτας ή κάποιου άλλου λαχανικού.

 5. Γιώργος
  13/07/2020

  Οι ντομάτες που έχουν ξηρή κορυφή τις κόβουμε από το φυτό ή τις αφήνουμε να ωριμάσουν; Αν η ξηρή κορυφή είναι σχετικά μικρή, η ντομάτα τρώγεται;

  • Καλησπέρα Γιώργο. Τις ντομάτες με μαύρισμα στο κάτω μέρος λόγω ξηρής κορυφής, τις αφαιρούμε γιατί δεν ωριμάζουν κανονικά και εξαντλούν παράλληλα και την ντοματιά. Αν η ξηρή κορυφή είναι πολύ μικρή σε ώριμες ντομάτες, αφού αφαιρεθεί το μαύρο μέρος, κάποιες φορές η ντομάτα τρώγεται.

 6. ΑΓΓΕΛΟΣ
  07/07/2020

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΡΙΞΩ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΡΑΝΤΙΣΩ ΓΙΑ ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΑΛΑΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 7. Marina
  17/06/2020

  Καλησπέρα! Έχω μια ερώτηση. Σήμερα παρατήρησα μαύρισμα στο κάτω μέρος από μια από τις ντοματες. Υποθέτω ότι είναι τάπα. Οι υπόλοιπες δείχνουν καλά , βέβαια όλες είναι πολύ πράσινες και μικρές ακόμη. Προσθέτω από την αρχή ασβέστιο και η τελευταία φορά ήταν πριν 15 μέρες. Σήμερα που παρατήρησα τη ντομάτα αυτή ξανά έβαλα. Να κόψω τη ντομάτα με την τάπα η μπορεί να σωθεί; Μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω; Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Μαρίνα. Συμπληρωματικά, μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα της ντομάτας και τους καρπούς με διαφυλλικό λίπασμα ασβεστίου για πιο άμεση απορρόφηση.

 8. Χάρης
  06/06/2020

  Καλημερα.Προχθες το απογευμα ποτισα τα λαχανικα μου και μετα τους εριξα απο ενα ποτηρι υδατοδιαλυτο λιπασμα 20-20-20.Ειναι η δευτερη φορα που τους εριξα.Την πρωτη ηταν πριν 12 μερες.Χθες το βραδυ παρατηρησα οτι καποια φυλλα στις ακρες εχουν σκουρο μπλε προς μαυρο χρωμα και σαν να προχωραει αυτο.Τι μπορει να ειναι;Το λιπασμα φταιει;Μπορω να κανω κατι;

  • Καλησπέρα Χάρη. Στα Μυστικά του Κήπου γενικοτερα προτείνουμε οικολογικά λιπάσματα για την καλλιέργεια των κηπευτικών. Πιθανότατα το μαύρισμα στις άκρες των φύλλων οφείλονται σε υπερβολική λίπανση. Κάνε ένα καλό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

  • Χάρης
   08/06/2020

   Ευχαριστω πολυ και εχω ακομα μια ερωτηση.Τα φυλλα που εχουν ξεραθει στις ακρες στις κολοκυθιες αι στις ντοματες να τα κοψω;

   • Καλημέρα Χάρη. Βεβαίως και μπορείς να τα κόψεις τα φύλλα που ξεράθηκαν στις άκρες των κολοκυθιών και των ντοματιών.

 9. σαλβανος γιαννης
  09/05/2020

  σας ευχαριστω πολλυ για τις πολλυτιμες πληροφοριες.καθε χρονο ενσωματωνω στον κηπο ( 80 τμ ) 20κ υδρασβεστο.παρολα αυτα καθε χρονο εχω ξηρη κορφη και στην ντοματα και στην πιπερια.αναγκαζομαι ναψεκασω και να ποτισω με αλλα σκευασματα βιολογικου ασβεστιου.το νιτρικο ασβεστιο πρεπει να το αποφευγουμε η οχι.απο λιπανση βαζω μονο πολλη γηδινη κοπρια.υδρασβεστος = σκονη σβησμενου ασβεστη

  • Καλησπέρα Γιάννη. Καταρχήν, το νιτρικό ασβέστιο κατατάσσεται στα χημικά λιπάσματα ασβεστίου και στα Μυστικά του Κήπου προτείνουμε να καλλιεργούμε βιολογικά χρησιμοποιώντας οικολογικά λιπάσματα και σκευάσματα. Η υδράσβεστος που αναφέρεις ως σκόνη σβησμένου ασβέστη δεν προσφέρεται για άμεση πηγή ασβεστίου από τα φυτά.

 10. Μαρια παπαδοπουλου
  30/06/2018

  Αγαπητε κ Κωστα λατρευω αυτο που κανετε μας βοηθατε πολυ ,θα ηθελα να σας ρωτησω για μια γρδενια που αγορασα ειναι σε μικρη γλαστρα γεματη ριζα και πολλα μπουμπουκια τι να κανω? Μπορω να την μεταφυτευσω? Ευχαριστω πολυ .

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/07/2018

   Καλησπέρα Μαρία και ευχαριστούμε για τα όμορφα σου λόγια. Καλύτερα να μεταφυτεύσεις τη γαρδένια αφου ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γαρδένιας και για μεταφύτευση φυτών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *