Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο

Οι πετούνιες είναι το κατάλληλο λουλούδι για να απολαμβάνουμε έντονα χρώματα όλο το καλοκαίρι. Χαμηλό ανθόφυτο με πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς, η πετούνια δίνει άλλη διάσταση στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι μας. Με ύψος που φτάνει τα 20-50 εκατοστά, η πετούνια διακρίνεται από συμπαγή, πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη. Τα άνθη της πετούνιας έχουν διάμετρο 10-15 εκατοστών και χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη πετούνιας για να επιλέξουμε να φυτέψουμε στον κήπο και στις γλάστρες μας. Πετούνιες με μικρότερα ή μεγαλύτερα άνθη, νάνες ή ψηλότερες για να φυτέψουμε σε παρτέρια, μονόχρωμες ή δίχρωμες, καθώς και η ξεχωριστή μαύρη πετούνια. Υπάρχουν ακόμα έρπουσες ποικιλίες, οι γνωστές σερφίνιες, ιδανικές για εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια και πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

Advertisement

1. Τι συνθήκες θέλουν οι πετούνιες για να ευδοκιμήσουν;

Οι πετούνιες ταιριάζουν απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτούν μεγάλη ηλιοφάνεια και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Όταν συνυπάρχουν κι άλλα φυτά στη γλάστρα, φυτεύουμε τις πετούνιες στην μπροστινή σειρά για να δέχονται πλούσια ηλιοφάνεια και να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.

Όταν φυτεύουμε τις πετούνιες στο έδαφος χρειαζόμαστε καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ. Αν η φύτευση γίνεται σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέγουμε φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, τοποθετετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας.

2. Tι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζται η πετούνια;

Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία και η ξηρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης, ποτίζουμε τις πετούνιες δυο φορές την εβδομάδα ενώ τις περιόδους που έχουμε καύσωνα θα απαιτηθεί συχνότερο πότισμα. Γενικότερα, οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες απαιτούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1-2 μέρες.

Σχετικά με τη λίπανση, οι πετούνιες που είναι φυτεμένες στο έδαφος έχουν μέτριες απαιτήσεις, και προσθέτουμε λίπασμα μια φορά την άνοιξη και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού. Αν φυτέψουμε πετούνιες σε γλάστρες θα πρέπει να τις λιπαίνουμε συχνότερα, προσθέτοντας υγρό λίπασμα ανθοφορίας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως μέσα φθινοπώρου.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η πετούνια;

Η πετούνια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις ως προς το κλάδεμα. Αφαιρούμε τα λουλούδια της πετούνιας που έχουν μαραθεί για να δημιουργήσουμε νέα ανθοφορία. Συμπληρωματικά, μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί, κόβουμε τις άκρες των βλαστών της πετούνιας για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση και να δημιουργήσουμε πιο συμπαγή φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία. Οι έρπουσες ποικιλίες πετούνιας δεν χρειάζονται ούτε κορφολόγημα, ούτε αφαίρεση των λουλουδιών τους.

Ο πολλαπλασιασμός της πετούνιας συνήθως γίνεται με σπόρο και σπανιότερα με μοσχεύματα. Σπέρνουμε τους μικροσκοπικούς στρογγυλούς σπόρους της πετούνιας σε σπορείο από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο και σε θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς, οι σπόροι της πετούνιας θα φυτρώσουν μέσα σε 2 βδομάδες. Μετά από δύο μήνες, μεταφυτεύουμε τα νεαρά φυτά πετούνιας στις οριστικές τους θέσεις. Εναλλακτικά μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους της πετούνιας απευθείας στον κήπο τους μήνες Μάιο-Ιούνιο που έχει ανέβει αρκετά η θερμοκρασία.

4. Κι ένα μυστικό για την πετούνια

Η πετούνια, όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι ξαδερφάκι με την πατάτα, την ντομάτα, την πιπεριά, την μελιτζάνα και τον καπνό. Όλα αυτά τα φυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, των σολανωδών και κατάγονται από τη Νότια Αμερική.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Advertisement

Σχόλια (21)