εικόνα

Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο

Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

Οι πετούνιες είναι πανέμορφα λουλούδια που δίνουν πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το ύψος της πετούνιας φτάνει τα 20-50 εκατοστά, η βλάστηση της είναι συμπαγής, πλούσια και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα άνθη της πετούνιας έχουν διάμετρο 10-15 εκατοστά και χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Επιλέγουμε νάνες ποικιλίες πετούνιας για να φυτέψουμε σε παρτέρια ή έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια και για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

 

Τι συνθήκες θέλουν οι πετούνιες για να ευδοκιμήσουν;

 

Οι πετούνιες ταιριάζουν απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτούν μεγάλη ηλιοφάνεια και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Όταν συνυπάρχουν κι άλλα φυτά στη γλάστρα, φυτεύουμε τις πετούνιες στην μπροστινή σειρά για να δέχονται πλούσια ηλιοφάνεια και να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία. Όταν φυτεύουμε τις πετούνιες στο έδαφος χρειαζόμαστε καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ. Αν η φύτευση γίνεται σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέγουμε φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, τοποθετετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας.

 

Tι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλουν οι πετούνιες;

 

Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία και η ξηρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης, ποτίζουμε τις πετούνιες δυο φορές την εβδομάδα ενώ τις περιόδους που έχουμε καύσωνα θα απαιτηθεί συχνότερο πότισμα. Γενικότερα, οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες απαιτούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση, οι πετούνιες που είναι φυτεμένες στο έδαφος έχουν μέτριες απαιτήσεις, και προσθέτουμε λίπασμα μια φορά την άνοιξη και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού. Αν φυτέψουμε πετούνιες σε γλάστρες θα πρέπει να τις λιπαίνουμε συχνότερα, προσθέτοντας υγρό λίπασμα ανθοφορίας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως μέσα φθινοπώρου.

 

Τι άλλη φροντίδα θέλουν οι πετούνιες;

 

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους οι πετούνιες μας και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί, κορφολογούμε τις πετούνιες για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση και να δημιουργήσομε πιο πυκνά φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία. Όταν λέμε κορφολόγημα της πετούνιας, εννοούμε το κόψιμο της άκρης των βλαστών ανάμεσα από τα λουλούδια. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι έρπουσες ποικιλίες πετούνιας δεν χρειάζονται ούτε κορφολόγημα, ούτε αφαίρεση των λουλουδιών τους.

 

Πώς μπορώ να πολλαπλασιάσω τις πετούνιες;

 
Ο πολλαπλασιασμός της πετούνιας συνήθως γίνεται με σπόρο και σπανιότερα με μοσχεύματα. Σπέρνουμε τους μικροσκοπικούς στρογγυλούς σπόρους της πετούνιας σε σπορείο από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο και σε θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς, οι σπόροι της πετούνιας θα φυτρώσουν μέσα σε 2 βδομάδες. Μετά από δύο μήνες, μεταφυτεύουμε τα νεαρά φυτά πετούνιας στις οριστικές τους θέσεις. Εναλλακτικά μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους της πετούνιας απευθείας στον κήπο τους μήνες Μάιο-Ιούνιο που έχει ανέβει αρκετά η θερμοκρασία.

 

Κι ένα μυστικό για την πετούνια

 

Η πετούνια, όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι ξαδερφάκι με την πατάτα, την ντομάτα, την πιπεριά, την μελιτζάνα και τον καπνό. Όλα αυτά τα φυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, των Σολανοειδών και κατάγονται από τη Νότια Αμερική.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές και για άλλα ετήσια καλλωπιστικά φυτά όπως οι πανσέδες, η πρίμουλα, το άλυσσο και το μεταξάκι και τα σκυλάκια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.