εικόνα

Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

O κατιφές είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για την πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του. Αν τρίψουμε το φύλλωμα του κατιφέ με το χέρι μας, βγάζει μια χαρακτηριστική όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά.

 


Σε τι συνθήκες φυτεύουμε τους κατιφέδες για να έχουν όμορφα λουλούδια;

 

Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις. Φυτεύονται σε όλα τα εδάφη, αν και παρουσιάζουν πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα με κομπόστ και κοπριά. Όταν φυτεύουμε κατιφέδες σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, τοποθετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας.

 

Tι πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα θέλουν οι κατιφέδες;

 

Ο κατιφές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, εκτός από την ζεστή και ξηρή περίοδο του καλοκαιριού και κατά τη μεταφύτευση του. Σχετικά με τη λίπανση του κατιφέ, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στα μέσα της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού όταν φυτεύεται στο έδαφος. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια του κατιφέ όταν αρχίσουν να ξεραίνονται, για να προκαλέσουμε καινούρια πλούσια ανθοφορία. Ο πολλαπλασιασμός του κατιφέ γίνεται πολύ εύκολα με σπόρους.

 


Κατιφές και βασιλικός στον κήπο
Κατιφές και βασιλικός στον κήπο


 

Κι ένα μυστικό για τον κατιφέ

 

Ο κατιφές φυτεύεται παραδοσιακά στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους μέσω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του. Παράλληλα βοηθά στην επικονίαση των λαχανικών λόγω προσέλκυσης μελισσών στα λουλούδια του.

 

Μάθε περισσότερα για τη φύτευση κατιφέ και βασιλικού στο λαχανόκηπο, καθώς και για άλλα καλλωπιστικά φυτά όπως πετούνιες, πανσέδες, σκυλάκια και ζίνιες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Γεωργιος Τσιλιμαγκος 28 Ιουνίου 2020

αλευρωδη τι να κάνω

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννης Βενετης 23 Ιουνίου 2018

Σε 3 από τα 25 βιβουρνο του κήπου μου, έχουν κιτρινίσε κάποια κλαδιά. Είναι επικίνδυνο για αυτά τα φυτά, μήπως επεκταθεί και στα υπόλοιπα και πως θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 24 Ιουνίου 2018

    Καλημέρα Ιωάννη. Το κιτρίνισμα στα φύλλα του βιβούρνου μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε απουσία λίπανσης. Πότιζε τα βιβούρνα δύο φορές τη βδομάδα, πρόσθεσε λίπασμα γενικής χρήσης και ψέκασε τα με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού για αποφυγή μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.