εικόνα

5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου

Τρεις συμβουλές για τον ιβίσκο

5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου

Ο ιβίσκος είναι δημοφιλής αειθαλής θάμνος ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο με πολύ ωραία μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος. Ο ιβίσκος ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αλλά τα πολυάριθμα λουλούδια διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες. Αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες, ο ιβίσκος χρησιμοποιείται για φυτεύσεις στον κήπο λόγω της πλούσιας ανθοφορίας του, ενώ μπορεί να φυτευτεί και και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

 

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί ο ιβίσκος;
 
Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. O ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος φύτευσης, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες. Αν φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ο ιβίσκος παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο ιβίσκος;
 
Ο ιβίσκος χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Αν είναι φυτεμένος σε γλάστρα, θα χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση. Για ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια-δυο φορές το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο.

 

Πώς κλαδεύεται ο ιβίσκος και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Ο ιβίσκος χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, νωρίς την άνοιξη για να διαμορφώσουμε το σχήμα του. Ο ιβίσκος μπορεί να διατηρηθεί σε σχήμα θάμνου, συντέμνοντας τους βλαστούς που αναπτύσσονται στο μισό μήκος. Βέβαια, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον ιβίσκο και σε σχήμα μικρού δέντρου, αν αφαιρέσουμε τους χαμηλούς βλαστούς, κρατήσουμε έναν κεντρικό κορμό και τέσσερις βραχίονες που θα τους συντμήσουμε ομοιόμορφα στην κορυφή. Ο ιβίσκος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, κυρίως όμως ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα. Επιλέγουμε μοσχεύματα σκληρού ξύλου από την κορυφή των βλαστών στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τον ιβίσκο και πώς τις αντιμετωπίζουμε;
 
Ο ιβίσκος προσβάλλεται κυρίως από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες) που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και τον ψευδόκοκκο. Επίσης, ο ιβίσκος προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που εμφανίζεται τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα του ιβίσκου με θερινό πολτό και σάπωνες άλατων καλίου ή επιλέγουμε κάποια αυτοσχέδια συνταγή με φυσικά υλικά για προστασία των φυτών όπως έχουμε δείξει αναλυτικά και σε βίντεο.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον ιβίσκο

 

Υπάρχουν πολλά είδη ιβίσκου και χρησιμοποιούνται εκτός από την κηποτεχνία, για την παραγωγή χαρτιού και για την δημιουργία τονωτικών αφεψημάτων από τα άνθη του. Άλλωστε και η μπάμια, το γνωστό ανοιξιάτικο κηπευτικό, είναι ένα είδος ιβίσκου.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα και άλλων ανθοφόρων καλλωπιστικών θάμνων, όπως τριανταφυλλιά, γαρδένια, ορτανσία και καμέλια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Γιούλα Παντοπιου Ιούλιος 4, 2017

Συμβουλές για την βουκεμβίλια και ποία χρώματα είναι περισσότερο ανθεκτικές

Απάντηση
σχολιαστής
Εφη Παπαιωαννου Μάρτιος 10, 2018

Ο ιβισκος μου εχει ακομη λουλουδια,ηταν ανθισμένος ολο το χειμώνα,μπορεί γινει μεταφύτευση η κλαδεμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 10, 2018

  Γεια σου Έφη! Μπορεί να γίνει μεταφύτευση και κλάδεμα του ιβίσκου αυτή την εποχή παρόλο που προέρχεται από χειμωνιάτικη ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστιάνα Απρίλιος 17, 2018

Γεια σας! Ο ιβισκος μου ενώ έχει πολλά λουλούδια, δεν έχει σχεδόν καθόλου φύλλα. Κιτρίνισαν όλα. Τι να κάνω?
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Χριστιάννα καλησπέρα. Για ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια-δυο φορές το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ η προσθήκη σιδήρου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κιτρινίσματος των φύλλων του ιβίσκου σου. Γενικότερα, ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού αν και το υπερβολικό πότισμα συντελεί και αυτό στο κιτρίνισμα των φύλλων.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΡΤΕΜΙΣ Μάιος 13, 2018

ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΙΒΙΣΚΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ..ΕΧΩ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ..ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ..ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?? ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΙ ΛΕΥΚΑ ΜΙΚΡΑ ΣΑΝ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑ..ΣΑΝ ΒΑΜΒΑΚΙ..ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ Ο ΙΒΙΣΚΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Τα λουλούδια του ιβίσκου διατηρούνται για λίγο. Σχετικά με τη βαμβακάδα στα φύλλα, ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.