εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

Ιβίσκος, ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Ο ιβίσκος αποτελεί ιδιαίτερα αγαπητό φυτό χάρη στην πλούσια ανθοφορία και στα πανέμορφα χρώματα των λουλουδιών του. Συχνά συναντάμε πολλά φυτά ιβίσκου φυτεμένα στην ίδια αυλή, με χρώματα από κόκκινο, μωβ και λευκό μέχρι πορτοκαλί και ροζ. Αειθαλές φυτό με ξυλώδη κλαδιά και τριγωνικά οδοντωτά φύλλα, ο ιβίσκος διαμορφώνεται συνήθως σε θάμνο ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο. Η πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου εμφανίζεται το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Αν και τα λουλούδια του ιβίσκου δε διατηρούνται για πολλές μέρες πάνω στο φυτό, δίνει τόσα πολλά μπουμπούκια που σχεδόν πάντα είναι ανθισμένος. Ας δούμε, αναλυτικά, ποια τα πιο γνωστά είδη ιβίσκου που μπορούμε να φυτέψουμε και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

 


Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες ιβίσκου;

 

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες ιβίσκου για να επιλέξουμε. Τα περισσότερα καταγονται από περιοχές της Κίνας και της Ανατολικής Ασίας κι έχουν διάφορες χρήσεις πέρα από την αναμφισβήτητη καλλωπιστική τους αξία.

 
– Συριακός ιβίσκος
 

Το πιο γνωστό είδος ιβίσκου για καλλωπιστική χρήση, είναι ο συριακός ιβίσκος Hubiscus syriacus που ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες. Πλέον, έχουν δημιουργηθεί και νέες ποικιλίες και υβρίδια ιβίσκου που εντυπωσιάζουν με τα δίχρωμα και τρίχρωμα λουλούδια τους.

 
– Σινικός ιβίσκος
 

Πολύ γνωστή ποικιλία ιβίσκου με εντυπωσιακά κόκκινα λουλούδια είναι ο σινικός ιβίσκος Hibiscus rosa-sinensis, το κινέζικο ρόδο όπως είναι γνωστό, που πέραν της καλλωπιστικής χρήσης φυτεύεται σε περιοχές της Κίνας για την παραγωγή χαρτιού.

 
– Ιβίσκος κενάφ
 

Πρόκειται για είδος μονοετούς ιβίσκου, Hibiscus cannabinus, που φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα. Διαθέτει κιτρινα-μωβ λουλούδια και είναι το γνωστό κενάφ που καλλιεργείται στην Αφρική για την παραγωγή κλωστικής ίνας.

 
– Ιβίσκος της Ερυθραίας
 

O ιβίσκος της Ερυθραίας Hibiscus sabdariffa είναι ένας εντυπωσιακός ιβίσκος με χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη που έχουν μία σκούρα κηλίδα στο κέντρο. Ο ιβίσκος της Ερυθραίας εκτός από την καλλωπιστική του αξία καλλιεργείται για τη δημιουργία τονωτικών αφεψημάτων που βοηθούν στη χώνεψη.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο ιβίσκος;

 

Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Για να φυτέψουμε ιβίσκους σε γλάστρα στο μπακόνι, προτιμούμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία, ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Αν προσπαθήσουμε να έχουμε για πολλές μέρες τον ιβίσκο σε εσωτερικό χώρο, θα χάσει το έντονο πράσινο του φυλλλώματος, ενώ παράλληλα θα έχουμε και πτώση τω φύλλων του. O ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος φύτευσης, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες.

 

Πώς φυτεύουμε τον ιβίσκο σε γλάστρα;

 

Για τη φύτευση ιβίσκων που έχουν πιο συμπαγή θαμνώδη μορφή, επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών. Αν φυτέψουμε ποικιλία ιβίσκου με μεγαλύτερη ανάπτυξη που διαμορφώνεται σε μικρό δεντράκι, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες γλάστρες διαμέτρου 40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του φυτού. Επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν οπωσδήποτε τρύπα αποστράγγισης για να απομακρύνεται το νερό από τη βάση και να μη σαπίσουν οι ρίζες του ιβίσκου. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και με περλίτη για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πολυάριθμα λουλούδια.

 


Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά
Πώς επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά


 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο ιβίσκος;

 

Ο ιβίσκος χρειάζεται συχνό πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου τον ιβίσκο και συχνότερα 3 φορές την εβδομάδα την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Αν είναι φυτεμένος σε γλάστρα ο ιβίσκος, σε συνθήκες καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, ίσως να χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σημαντικό να ποτίζουμε καλά το φυτό μας στη γλάστρα και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις αρχίζει να στεγνώνει το χώμα της. Αυτό το διαπιστώνουμε βάζοντας το δάχτυλο στο χώμα της γλάστρας σε βάθος 3-4 εκατοστά.

 

Τι λίπασμα βάζουμε στον ιβίσκο και πόσο συχνά;

 

Ο ιβίσκος χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία για να έχει ζωηρή ανάπτυξη, καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία και πρέπει να βάζουμε λίπασμα σε τακτικά διαστήματα. Αν έχουμε φυτέψει τον ιβίσκο στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα για λουλούδια, κάθε μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Για τη λίπανση φυτών ιβίσκου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προτιμούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 2 εβδομάδες. Συμπληρωματικά την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαριού, μπορούμε να προσθέσουμε λίπασμα χηλικού σιδήρου που βοηθά στο πρασίνισμα των φύλλων του ιβίσκου. Σε συνθήκες καύσωνα, την πολύ ζεστή περίοδο του καλοκαιρού, αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών γιατί μπορεί να στρεσαριστούν τα φυτά μας.

 

Πότε γίνεται το κλάδεμα του ιβίσκου και με ποιο τρόπο;

 

Ο ιβίσκος χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τον ιβίσκο είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Με το κλάδεμα μπορούμε να διατηρήσουμε το σχήμα του και παράλληλα να αφαιρέσουμε ξερά και αδύναμα κλάδια. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ιβίσκο μας σε σχήμα θάμνου και να έχει πιο συμπαγή μορφή, περιορίζουμε στο μισό το μήκος των βλαστών του. Αν θέλουμε να τον διαμορφώσουμε σε σχήμα μικρού δέντρου με κατάλληλο κλάδεμα, αφαιρούμε τους χαμηλούς βλαστούς και διατηρούμε ένα κεντρικό κορμό και τέσσερις κεντρικούς βλαστούς που θα τους κλαδέψουμε ομοιόμορφα στην κορυφή.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά ιβίσκου;

 

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ιβίσκου, μπορούμε να το κάνουμε με σπόρο αλλά κυρίως με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.
 
– Πολλαπλασιαμός ιβίσκου με σπόρο
 
Αν φυτέψουμε σπόρο ιβίσκου θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει σχετικά καλή βλαστική ικανότητα και φυτρώνει γρήγορα. Για καλύτερα αποτελέσματα, τον φυτεύουμε την περίοδο της άνοιξη σε ειδικό σπορείο που να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασία γύρω στους 20°C και μεταφυτεύουμε τα φυτά σε γλάστρες στις αρχές του φθινοπώρου.
 
– Πολλαπλασιαμός ιβίσκου με μοσχεύματα
 
Για τον πολλαπλασιασμό του ιβίσκου με μοσχεύματα, επιλέγουμε τμήματα μήκους 15-20 εκατοστών από την κορυφή των βλαστών στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης. Προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιαμό. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση του μοσχεύματος. Η προσθήκη ορμόνης ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού του ιβίσκου.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου


 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τον ιβίσκο;

 

Ο ιβίσκος προσβάλλεται κυρίως από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες) που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα καθώς και την βαμβακάδα που δημιουργεί άσπρα νημάτια σαν βαμβάκι. Επίσης, ο ιβίσκος προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που εμφανίζεται τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού και δημιουργεί ιστούς και ξεραίναι τα φύλλα οτυ ιβίσκου. Για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, ψεκάζουμε μια φορά το μήνα, το φύλλωμα του ιβίσκου με θερινό πολτό και σάπωνες άλατων καλίου ή με διάλυμα πράσινου σαπουνιού αξιοποιώντας σπιτικά υλικά. Επίσης, για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών όπως του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα καθώς και βακτηριακές ασθένειες που προκαλούν καστανές κηλίδες στα φύλλα ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά του ιβίσκου με διάλυμα μαγειρικής σόδας.

 

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζει ο ιβίσκος;

 

Ο ίβισκος είναι ένα φυτό που δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε περιποίηση. Ωστόσο, ανάλογα το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και τη φροντίδα που δέχεται μπορεί να εμφανίσει κάποια συμπτώματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Αν πέφτουν τα μπουμπούκια του ιβίσκου, κιτρινίζουν τα φύλλα ή πέφτουν, τότε είναι σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ας δούμε αναλυτικά πώς αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσουν οι ιβίσκοι.

 
– Πτώση μπουμπουκιών και ανθέων ιβίσκου
 

Αρκετές φορές θα δούμε τα λουλούδια του να πέφτουν χωρίς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε ελλιπή ηλιοφάνεια. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα λουλούδια του ιβίσκου δεν διατηρούνται για πολύ πάνω στο φυτό και είναι φυσιολογικό να πέφτουν μετά από κάποιο διάστημα.

 
– Κιτρίνισμα φύλλων ιβίσκου
 

Αν δούμε κίτρινα φύλλα στον ιβίσκο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού ή σε υπερβολικό πότισμα. Ειδικά, σε γλάστρες που έχουμε φυτέψει ιβίσκους, το κιτρίνισμα στα φύλλα εμφανίζεται όταν δεν απομακρύνεται το νερό που περισσεύει. Πάντως, τα κίτρινα φύλλα στον ιβίσκο μπορεί να εμφανιστούν λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων όπως σίδηρου και άζωτου.

 
– Απότομη πτώση φύλλων ιβίσκου
 

Η απότομη πτώση των φύλλων του ιβίσκου μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού σε συνθήκες καύσωνα καθώς και σε υπερβολικό πότισμα ειδικά όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, η λίπανση με λίπασμα αζώτου όπως τα αμμωνιακά λιπάσματα μπορεί να έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα στην πτώση των φύλλων του ιβίσκου.

  

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον ιβίσκο

 

Η μπάμια, το γνωστό λαχανικό που καλλιεργούμε την καλοκαιρινή περίοδο για τους νόστιμους καρπούς του, είναι ένα είδος ιβίσκου. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα φυτά της μπάμιας διαθέτουν υπέροχα κίτρινα λουλούδια που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του ιβίσκου. Ένα λαχανικό με μεγάλη καλλωπιστική αξία που κρύβεται μέσα στο λαχανόκηπο μας.

 

Περισσότερες συμβουλές για τα καλλωπιστικά φυτά

 
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου
Φυτά με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια
Λουλούδια που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη
Φυτά σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Καμέλια, 6 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας
Γαρυφαλλιά, 5 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
Αζαλέα, 7 μυστικά για τη φροντίδα της αζαλέας
Γαρδένια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας
Αλστρομέρια, το λουλούδι των ίνκας
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (64)

σχολιαστής
Δέσποινα 27 Σεπτεμβρίου 2020

Πολύ ωραίες οι συμβουλές σας.

Απάντηση
σχολιαστής
gabilanger 22 Αυγούστου 2020

Καλημέρα! Ξέρεις γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα και πέφτουν τα μπουμπούκια του ιβίσκου;

Απάντηση
σχολιαστής
Manos 12 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας μήπως θα μπορούσατε να ανεβάσετε ένα άρθρο για τα bonsai πχ. Ficus ginseng και ficus microcarpa? Θα ήμουν ευγνώμων αν το κάνετε. Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Απόστολος 3 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα. Μέσα στην άνοιξη δοκίμασα να δημιουργήσω μοσχεύματα ιβίσκων και έπιασαν σχεδόν όλα. Τώρα αρχίζουν και μεγαλώνουν στις γλάστρες τους, άλλα πιο άργά και άλλα πιο γρήγορα. Είναι καλή ιδέα να τα μεταφυτεύσω στον κήπο στις. αρχές φθινοπώρου μόλις περάσουν οι ζέστες, ή πρέπει να περιμένω μέχρι την άνοιξη?

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 1 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας. Πρόσφατα διαπίστωσα τρύπες στα φύλλα του ιβίσκου μου. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν κάμπια γιατί κάποια φύλλα ήταν εντελώς φαγωμενα! Όμως είναι κάτι καφέ παράσιτα κολλημένα στο πίσω μέρος του φύλλου τα οποία τα βρίσκω στο πάτωμα κάτω από τη γλάστρα σε μορφή πράσινων συμπαγών κόκκων. Τι ακριβώς είναι? Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ασθένεια αυτή? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

Απάντηση
σχολιαστής
ΛΕΥΚΗ 28 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα
Αγόρασα πρόσφατα έναν ιβίσκο και παρατήρησα ότι μαζεύονται στα φύλλα του κάποια μικροσκοπικά ζουζούνια λευκά, Στην αρχή νόμιζα ότι είναι βαμβακάδα αλλά είδα ότι αυτά πετάνε. Τι μπορεί να είναι;
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 20 Ιουνίου 2020

συγνωμη για το λαθος γραψιμο ιβισκο εννοουσα.
Και κατι τελευταιο φυτεψα βολβο αγαπανθου στις 19 απριλιου και δεν εχει βγει ακομα.
Ειναι ποτισμενος. Υπαρχει περιπτωση να βγει πλεον?
ελπιζω να μην σας κουρασα
ευχαριστω και παλι

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 20 Ιουνίου 2020

καλησπερα,
Εχω τον ιβίσκο μου σε ημισκιερη θεση ενω τα φυλλα του ειναι καλα και πριν μια εβδομαδα του εβαλα λιπασμα 20-20 δεν ανοιγει τα μπουμπουκαι του και χθες μου εριξε ενα τον ποτισα πριν μια εβδομαδα αρκετα και βαζοντας το δχτυλο μου στο χωμα εχει υγρασια ακομα τι μπορω να κανω?
Επισης το λεμονοθυμαρο μου το εχω σε ηλιολουστη θεση και το ποτισα αρκετα παραταυτα ξεραινεται σαν να θελει να ριξει τα φυλλαρακια του που καηκαν υπαρχει πιθανοτητα να το σωσω?
σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Ιουνίου 2020

  Καλημέρα Αναστασία.
  Ο ιβίσκος μάλλον έχει υπερβολική υγρασία και γιαυτό ρίχνει τα μπουμπούκια. Βάλε τη γλάστρα με τον ιβίσκο σε πιο ηλιοφανή θέση για να έχει καλύτερη ανθοφορία. Για το λεμονοθύμαρο σου, κλάδεψε το και φρόντισε να κάνεις ένα καλό πότισμα κάθε 2-3 μέρες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Τζίλντα 19 Ιουνίου 2020

Έχω έναν ιβίσκο σε γλάστρα. Ειναι γεμάτος μπουμπουκια όμως λιγο πριν ανοίξουν τα περισσότερα πέφτουν.. Τα φυλλα του απο σκουρο πράσινο που ήταν εχουν ξεθωριάσει και γίνονται σιγά σιγά κιτρινα, η υφή των φύλλων είναι τραχιά. Ελέγχω το χωμα πριν ποτίσω και ρίχνω κοκκωδες λιπασμα κάθε 20 μέρες.. Τι μπορώ να κάνω για να το σώσω?

Απάντηση
σχολιαστής
Ρίτσα Κασσετα 13 Ιουνίου 2020

Γεια σας! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας, συγχαρητήρια!
Πήρα χθες έναν ιβισκο με πολλά άνθη κ πλούσιο φύλλωμα. Είναι όμως σε μικρή γλαστρουλα. Μπορώ να το μεταφυτευσω τώρα, ή δεν κάνει επειδή είναι σε φάση ανθοφορίας? Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Sotiris 10 Ιουνίου 2020

Τον κλάδεψα μέσα είναι πράσινο πρέπει να κάνω κάτι άλλο

Απάντηση
σχολιαστής
SOTIRIS 6 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα έχω έναν ιβίσκο 28 χρόνια σε γλάστρα και φέτος δεν έβγαλε ούτε φύλο γιατί;

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ 4 Ιουνίου 2020

Γεια σας εχω ιβισκο τον πηρα Πρωτομαγια τα μπουμπουκια του εχιυν μαυρα στιγματα τα φυλλα του ειναι μια χαρα τι να κανω για τα μπουμπουκια;

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 29 Μαΐου 2020

καλησπέρα και συγχαρητήρια… Ο ιβισκος μου είδα ότι τις τελευταίες μέρες εμφανίζει κάποιες τρύπες στα φυλλα. τι συμβαίνει; θα φτιάξω το μίγμα με το οινόπνευμα και το πράσινο σαπούνι για την μελιγκρα.τα ξεπλένουμε μετα; σα ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να το ξεπλύνεις το φύλλωμα του ιβίσκου την επόμενη μέρα το μίγμα σαπουνιού και οινοπνεύματος αν και δεν είναι απαραίτητο. Αυτό το κάνουμε περισσότερο όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει φόβος εγκαύματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελική καρανικα 24 Απριλίου 2020

Έχω ιβίσκο τρία δύο χρόνια σέ γλάστρα και τά φύλα του είχαν πέσει τώρα που βγάζει αλλά είναι κίτρινα τι να κάνω

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ 14 Απριλίου 2020

Γεια σας, αγόρασα χθες έναν ιβίσκο και τον έβαλα σε γλάστρα. Σε αντίθεση με όσα διαβάζω εδώ, ο άνθρωπος που έχει το φυτώριο από τον οποίο αγόρασα το φυτό, σύστησε να τον έχω μακριά από τον ήλιο, κάτι που προς το παρόν έχω κάνει. Συγκεκριμένα, τοποθέτησα τη γλάστρα σε σκιερό σημείο, στην αυλή…Τελικά, ποια είναι η ενδεδειγμένη θέση; Και κάτι ακόμα: Έχει μπουμπούκια μεγάλα και κόκκινα, έτοιμα να ανοίξουν, μετά από πόσο καιρό να τα περιμένω; κι αυτό πάλι το ρωτώ, αφού διάβασα εδώ ότι η ανθοφορία του συμβαίνει Αύγουστο ως Οκτώβρη κι εμείς έχουμε Απρίλιο… Ευχαριστώ εκ των προτέρων ! Γιώργος, Πάτρα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Γεώργιε. Αν μεταφυτεύσεις τον ιβίσκο σε μεγαλύτερη γλάστρα καλό είναι αρχικά να τον έχεις σε σκιερό μέρος για 1-2 εβδομάδες για να μην στρεσαριστεί με την μεταφύτευση. Σχετικά με την ανθοφορία του ιβίσκου, επειδή τα φυτά τα καλλιεργούν σε θερμοκήπια, δημιουργούν νωρίτερα την ανθοφορία τους για να είναι πιο εμπορεύσιμα στον καταναλωτή που τα αγοράζει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δουλου Σοφια 15 Σεπτεμβρίου 2019

Εχω εναν πολυ ωραιο Ιβισκο εχει συνεχεια μπουμπουκια αλλα οταν ειναι να ανθισουν πεφτουν.Τι κανω λαθος?Ευχαριστω!

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΛΟΥ 29 Ιουνίου 2019

γιατι κιτρινιζουν και πεφτουν τα μπουμπουκια του ιβισκου. ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Σπυρος 2 Μαΐου 2019

Έχω έναν Ιβισκο συριακό σε γλάστρα στο μπαλκόνι, έχει ρίξει όλα τα φύλλα από τον Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχει βγάλει ούτε φυλλαράκι.
Έσπασα σε δύο διαφορετικές άκρες τα κλαδάκια του για να δω μήπως έχει ξεραθεί, ευτυχώς ο κορμός έχει χυμούς. Μπορώ να κάνω κάτι να τον βοηθήσω?

Απάντηση
σχολιαστής
Ευγενία 30 Μαρτίου 2019

εδώ και πολύ καιρό τα φύλλα του ιβίσκου μου έχουν κλίση προς τα κάτω. Αργά αργά μαραίνονται με την ίδια κλίση πάντα. Δεν βγάζει ν´εα φύλλα. Τι καλών λάθος?

Απάντηση
σχολιαστής
Ειρηνη 24 Νοεμβρίου 2018

Καλημέρα
Μένω στο Michigan. Εδώ οι πορτοκαλιές καλλιεργούνται μόνο ως δέντρα εσωτερικού χώρου. Αν και το θεωρώ δύσκολο να μεγαλώσω μια πορτοκαλιά μέσα στο σπίτι, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε κάποιες βασικές συμβουλές για να το προσπαθήσω ; είναι ο μόνος τρόπος για να θυμηθούμε τους όμορφους πορτοκαλεώνες της πατρίδας στο παγωμένο κλίμα σε αυτά τα μέρη. Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας!

Απάντηση
σχολιαστής
κα 20 Οκτωβρίου 2018

οι σποροι του ιβισκου ποτε φυτευωνται καισε τι γλαστρα και καθε ποτε ριχνουμε νερο .Αν φυτεψω σπορους ιβισκου απο κινα θα βγη φυτο

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα. Οι σπόροι του ιβίσκου καλύτερα να φυτεύσνται την άνοιξη σε μια γλάστρα 15 εκ. ύψος και 10-15εκ. πλάτος. Πότισμα κάθε 2-3 μέρες. Σχετικά με τον ιβίσκο από της Κίνας, οι σπόροι του θα φυτρώσουν. Καλό θα ήταν όμως να βάλεις τους σπόρους για λίγες ώρες στο νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 17 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα σας. Ο ιβίσκος μου είναι γεμάτος μπουμπούκια. Για κάποιο λόγο όμως δεν ανθίζουν τα μπουμπούκια του και μετά από λίγες μέρες τα ρίχνει. Τα φύλλα του είναι πολύ άγρια και έχουν πάνω τους έντονες ραβδώσεις χωρίς όμως να σχίζονται. Δείχνει να έχει κάποια αρρώστια. Τι πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα Ελένη. Πρόσεχε καταρχήν μήπως ο ιβίσκος ρίχνει τα μπομπούκια λόγω υπερβολικού ποτίσματος, κακής αποστράγγισης ή υπερβολικής λίπανσης. Ίσως να υπάρχει και προσβολή από τετράνυχο. Εξέτασε μήπως υπάρχουν σαν ιστοί αράχνης πάνω στα φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Τάνια 3 Σεπτεμβρίου 2018

Καλημέρα σας .Θα ήθελα να σας ρωτήσω μου δώσανε 3 κλαδάκια ιβίσκου αν τα φυτέψω θα πιάσουν;Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
τζενη 22 Αυγούστου 2018

Εχω εναν ιβισκο αρκετα χρονια φετος ομως δεν εκανε ουτε ενα λουλουδι γιατι? Τι φταιει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 22 Αυγούστου 2018

  Καλήσπέρα Τζένη.
  Η έλλειψη ανθοφορίας του ιβίσκου, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε πολύ έντονη αζωτούχα λίπανση(αμμωνία).
  Θα σου πρότεινα να μειώσεις το πότισμα, να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας και να εξασφαλίσεις μια ηλιοφανή θέση για τον ιβίσκο σου. Τέλος, αν έχεις για πολύ καιρό τον ιβίσκο στην ίδια γλάστρα, θα σου πρότεινα να τον μεταφυτεύσεις αρχές φθινοπώρου.

  Απάντηση
σχολιαστής
maria5232@gmail.com 25 Ιουλίου 2018

καλησπερα σας, προσφατα αγορασα εναν σχετικα μικρο ιβισκο σε γλαστρακι , πειτε μου σας παρακαλω ποτε να τον μεταφυτευσω σε μεγαλυτερο και τι χωμα χρειαζεται αυτο το φυτο, η ακομα καλυτερα μπορω να το φυτεψω αμεσως στον κηπο;;;; η ειναι μικρο ακομα και χρειαζεται γλαστρα προς το παρον;;;;;; ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Μαρία.
  Κατάλληλη εποχή για την μεταφύτευση του ιβίσκου, είμαι στις αρχές του Σεπτέμβρη, αφού περάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες που έχουν έντονη ζέστη. Μπορείς να το μεταφυτεψεις απευθείας στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κυριακή 31 Μαΐου 2018

καλημέρα,
έχω ακούσει ότι αντί για σίδηρο μπορώ να προσθέσω κατακάθι καφέ, ισχύει; και αν ναι πόσο συχνά μπορώ να ρίχνω στην γλάστρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Το κατακάθι του καφέ περιέχει οργανική ουσία και μπορούμε να προσθέτουμε κάθε 2 βδομάδες. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το σίδηρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Καραθεοδωρου Μαρία 24 Μαΐου 2018

Τι είναι το διάλυμα θερινού πολτού που το βρίσκουμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε τον ιβίσκο μας υγιές με σπιτικά υλικά υπάρχει κάποια συνταγή η βίντεο???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 25 Μαΐου 2018

  Γεια σου Μαρία. Το διάλυμα θερινού πολτού είναι οικολογικό σκεύασμα, εντομοκτόνο για καταπολέμηση κοκκειδών (ψώρας), ψευδόκοκκου, μελίγκρας, και άλλων εντόμων που το προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και έχει ως βάση το παραφινέλαιο.

  Για την προστασία του ιβίσκου με σπιτικά υλικά μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει: https://www.mistikakipou.gr/prostasia-fiton-me-fisika-ilika/

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΡΤΕΜΙΣ 13 Μαΐου 2018

ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΙΒΙΣΚΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ..ΕΧΩ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ..ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ..ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?? ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΙ ΛΕΥΚΑ ΜΙΚΡΑ ΣΑΝ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑ..ΣΑΝ ΒΑΜΒΑΚΙ..ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ Ο ΙΒΙΣΚΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Τα λουλούδια του ιβίσκου διατηρούνται για λίγο. Σχετικά με τη βαμβακάδα στα φύλλα, ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστιάνα 17 Απριλίου 2018

Γεια σας! Ο ιβισκος μου ενώ έχει πολλά λουλούδια, δεν έχει σχεδόν καθόλου φύλλα. Κιτρίνισαν όλα. Τι να κάνω?
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Χριστιάννα καλησπέρα. Για ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια-δυο φορές το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ η προσθήκη σιδήρου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κιτρινίσματος των φύλλων του ιβίσκου σου. Γενικότερα, ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού αν και το υπερβολικό πότισμα συντελεί και αυτό στο κιτρίνισμα των φύλλων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη Παπαιωαννου 10 Μαρτίου 2018

Ο ιβισκος μου εχει ακομη λουλουδια,ηταν ανθισμένος ολο το χειμώνα,μπορεί γινει μεταφύτευση η κλαδεμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Έφη! Μπορεί να γίνει μεταφύτευση και κλάδεμα του ιβίσκου αυτή την εποχή παρόλο που προέρχεται από χειμωνιάτικη ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιούλα Παντοπιου 4 Ιουλίου 2017

Συμβουλές για την βουκεμβίλια και ποία χρώματα είναι περισσότερο ανθεκτικές

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.