10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

Ιβίσκος, ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Ο ιβίσκος αποτελεί ιδιαίτερα αγαπητό φυτό χάρη στην πλούσια ανθοφορία και στα πανέμορφα χρώματα των λουλουδιών του.

Συχνά συναντάμε πολλά φυτά ιβίσκου φυτεμένα στην ίδια αυλή, με χρώματα από κόκκινο, μωβ και λευκό μέχρι πορτοκαλί και ροζ.

Αειθαλές φυτό με ξυλώδη κλαδιά και τριγωνικά οδοντωτά φύλλα, ο ιβίσκος διαμορφώνεται συνήθως σε θάμνο ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο.

Η πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου εμφανίζεται το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Αν και τα λουλούδια του ιβίσκου δε διατηρούνται για πολλές μέρες πάνω στο φυτό, δίνει τόσα πολλά μπουμπούκια που σχεδόν πάντα είναι ανθισμένος.

Ας δούμε, αναλυτικά, ποια τα πιο γνωστά είδη ιβίσκου που μπορούμε να φυτέψουμε και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες ιβίσκου;

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες ιβίσκου για να επιλέξουμε. Τα περισσότερα καταγονται από περιοχές της Κίνας και της Ανατολικής Ασίας κι έχουν διάφορες χρήσεις πέρα από την αναμφισβήτητη καλλωπιστική τους αξία.

  • Συριακός ιβίσκος: Το πιο γνωστό είδος ιβίσκου για καλλωπιστική χρήση, είναι ο συριακός ιβίσκος Hubiscus syriacus που ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες. Πλέον, έχουν δημιουργηθεί και νέες ποικιλίες και υβρίδια ιβίσκου που εντυπωσιάζουν με τα δίχρωμα και τρίχρωμα λουλούδια τους.
  • Σινικός ιβίσκος: Πολύ γνωστή ποικιλία ιβίσκου με εντυπωσιακά κόκκινα λουλούδια είναι ο σινικός ιβίσκος Hibiscus rosa-sinensis, το κινέζικο ρόδο όπως είναι γνωστό, που πέραν της καλλωπιστικής χρήσης φυτεύεται σε περιοχές της Κίνας για την παραγωγή χαρτιού.
  • Ιβίσκος κενάφ: Πρόκειται για είδος μονοετούς ιβίσκου, Hibiscus cannabinus, που φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα. Διαθέτει κιτρινα-μωβ λουλούδια και είναι το γνωστό κενάφ που καλλιεργείται στην Αφρική για την παραγωγή κλωστικής ίνας.
  • Ιβίσκος της Ερυθραίας: O ιβίσκος της Ερυθραίας (Hibiscus sabdariffa) είναι ένας εντυπωσιακός ιβίσκος με χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη που έχουν μία σκούρα κηλίδα στο κέντρο. Ο ιβίσκος της Ερυθραίας εκτός από την καλλωπιστική του αξία καλλιεργείται για τη δημιουργία τονωτικών αφεψημάτων που βοηθούν στη χώνεψη.

2. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο ιβίσκος;

Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Για να φυτέψουμε ιβίσκους σε γλάστρα στο μπακόνι, προτιμούμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία, ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν.

Αν προσπαθήσουμε να έχουμε για πολλές μέρες τον ιβίσκο σε εσωτερικό χώρο, θα χάσει το έντονο πράσινο του φυλλλώματος, ενώ παράλληλα θα έχουμε και πτώση τω φύλλων του.

O ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος φύτευσης, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες.

3. Πώς φυτεύουμε τον ιβίσκο σε γλάστρα;

Για τη φύτευση ιβίσκων που έχουν πιο συμπαγή θαμνώδη μορφή, επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών.

Αν φυτέψουμε ποικιλία ιβίσκου με μεγαλύτερη ανάπτυξη που διαμορφώνεται σε μικρό δεντράκι, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες γλάστρες διαμέτρου 40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του φυτού.

Επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν οπωσδήποτε τρύπα αποστράγγισης για να απομακρύνεται το νερό από τη βάση και να μη σαπίσουν οι ρίζες του ιβίσκου.

Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και με περλίτη για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πολυάριθμα λουλούδια.

Επιλέγουμε γλάστρες
Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά

4. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο ιβίσκος;

Ο ιβίσκος χρειάζεται συχνό πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου τον ιβίσκο και συχνότερα 3 φορές την εβδομάδα την θερμή περίοδο του καλοκαιριού.

Αν είναι φυτεμένος σε γλάστρα ο ιβίσκος, σε συνθήκες καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, ίσως να χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι σημαντικό να ποτίζουμε καλά το φυτό μας στη γλάστρα και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις αρχίζει να στεγνώνει το χώμα της. Αυτό το διαπιστώνουμε βάζοντας το δάχτυλο στο χώμα της γλάστρας σε βάθος 3-4 εκατοστά.

5. Τι λίπασμα βάζουμε στον ιβίσκο και πόσο συχνά;

Ο ιβίσκος χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία για να έχει ζωηρή ανάπτυξη, καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία και πρέπει να βάζουμε λίπασμα σε τακτικά διαστήματα.

Αν έχουμε φυτέψει τον ιβίσκο στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα για λουλούδια, κάθε μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Για τη λίπανση φυτών ιβίσκου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προτιμούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 2 εβδομάδες.

Συμπληρωματικά την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαριού, μπορούμε να προσθέσουμε λίπασμα χηλικού σιδήρου που βοηθά στο πρασίνισμα των φύλλων του ιβίσκου.

Σε συνθήκες καύσωνα, την πολύ ζεστή περίοδο του καλοκαιρού, αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών γιατί μπορεί να στρεσαριστούν τα φυτά μας.

Διαφήμιση

6. Πότε γίνεται το κλάδεμα του ιβίσκου και με ποιο τρόπο;

Ο ιβίσκος χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τον ιβίσκο είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Με το κλάδεμα μπορούμε να διατηρήσουμε το σχήμα του και παράλληλα να αφαιρέσουμε ξερά και αδύναμα κλάδια.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ιβίσκο μας σε σχήμα θάμνου και να έχει πιο συμπαγή μορφή, περιορίζουμε στο μισό το μήκος των βλαστών του.

Για να τον διαμορφώσουμε σε σχήμα μικρού δέντρου με κατάλληλο κλάδεμα, αφαιρούμε τους χαμηλούς βλαστούς και διατηρούμε ένα κεντρικό κορμό και τέσσερις κεντρικούς βλαστούς που θα τους κλαδέψουμε ομοιόμορφα στην κορυφή.

κλαδεμα ιβισκου
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του ιβίσκου

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ιβίσκου, μπορούμε να το κάνουμε με σπόρο αλλά κυρίως με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.
 
α) Πολλαπλασιαμός ιβίσκου με σπόρο: Αν φυτέψουμε σπόρο ιβίσκου θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει σχετικά καλή βλαστική ικανότητα και φυτρώνει γρήγορα. Για καλύτερα αποτελέσματα, τον φυτεύουμε την περίοδο της άνοιξη σε ειδικό σπορείο που να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασία γύρω στους 20°C και μεταφυτεύουμε τα φυτά σε γλάστρες στις αρχές του φθινοπώρου.
 
β) Πολλαπλασιαμός ιβίσκου με μοσχεύματα: Για τον πολλαπλασιασμό του ιβίσκου με μοσχεύματα, επιλέγουμε τμήματα μήκους 15-20 εκατοστών από την κορυφή των βλαστών στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης. Προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιαμό. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση του μοσχεύματος. Η προσθήκη ορμόνης ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού του ιβίσκου.

ιβισκος πολλαπλασιασμος
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον ιβίσκο;

Ο ιβίσκος προσβάλλεται κυρίως από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες) που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα καθώς και την βαμβακάδα που δημιουργεί άσπρα νημάτια σαν βαμβάκι.

Επίσης, ο ιβίσκος προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που εμφανίζεται τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού και δημιουργεί ιστούς και ξεραίναι τα φύλλα οτυ ιβίσκου.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, ψεκάζουμε μια φορά το μήνα, το φύλλωμα του ιβίσκου με θερινό πολτό και σάπωνες άλατων καλίου ή με διάλυμα πράσινου σαπουνιού αξιοποιώντας σπιτικά υλικά.

Επίσης, για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα καθώς και βακτηριακές ασθένειες που προκαλούν καστανές κηλίδες στα φύλλα, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά του ιβίσκου με μαγειρική σόδα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

9. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζει ο ιβίσκος;

Ο ίβισκος είναι ένα φυτό που δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε περιποίηση. Ωστόσο, ανάλογα το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και τη φροντίδα που δέχεται μπορεί να εμφανίσει κάποια συμπτώματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Αν πέφτουν τα μπουμπούκια του ιβίσκου, κιτρινίζουν τα φύλλα ή πέφτουν, τότε είναι σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ας δούμε αναλυτικά πώς αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσουν οι ιβίσκοι.

  • Γιατί πέφτουν τα μπουμπούκια και τα άνθη του ιβίσκου;

Αρκετές φορές θα δούμε τα λουλούδια του να πέφτουν χωρίς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε ελλιπή ηλιοφάνεια. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα λουλούδια του ιβίσκου δεν διατηρούνται για πολύ πάνω στο φυτό και είναι φυσιολογικό να πέφτουν μετά από κάποιο διάστημα.

Αν δούμε κίτρινα φύλλα στον ιβίσκο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού ή σε υπερβολικό πότισμα. Ειδικά, σε γλάστρες που έχουμε φυτέψει ιβίσκους, το κιτρίνισμα στα φύλλα εμφανίζεται όταν δεν απομακρύνεται το νερό που περισσεύει. Πάντως, τα κίτρινα φύλλα στον ιβίσκο μπορεί να εμφανιστούν λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων όπως σίδηρου και άζωτου.

Κίτρινα φύλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

Η απότομη πτώση των φύλλων του ιβίσκου μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού σε συνθήκες καύσωνα καθώς και σε υπερβολικό πότισμα ειδικά όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, η λίπανση με λίπασμα αζώτου όπως τα αμμωνιακά λιπάσματα μπορεί να έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα στην πτώση των φύλλων του ιβίσκου.

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον ιβίσκο

Η μπάμια, το γνωστό λαχανικό που καλλιεργούμε την καλοκαιρινή περίοδο για τους νόστιμους καρπούς του, είναι ένα είδος ιβίσκου. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα φυτά της μπάμιας διαθέτουν υπέροχα κίτρινα λουλούδια που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του ιβίσκου. Ένα λαχανικό με μεγάλη καλλωπιστική αξία που κρύβεται μέσα στο λαχανόκηπο μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (99)

  1. ΓΜ
    06/09/2024

    Καλημέρα σας κύριε Κώστα.

    Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές.

    Έχω δύο φυτά ιβισκου (κόκκινο και λευκό) ακριβώς τους ίδιους της φώτο του άρθρου σας (αυτή με τους τρεις) μαζί στο χώμα. Τους ξεκίνησα δύο χρόνια πριν από μικρό μοσχεύματα και από πέρσι συμβιώνουν μαζί στην ίδια γλάστρα. Την άνοιξη τους μεταφυτευσα (μαζί) στο χώμα με επαρκή ηλιοφάνεια. Είχαν μέτρια ανθοφορια καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά απολαύσαμε τα δύο διαφορετικά χρώματα στο φαινομενικά ένα φυτό.
    Ξαφνικά πριν από μια εβδομάδα ο λευκός (ο οποίος ήταν καθημερινά ανθισμένος για πολλές εβδομάδες) άρχισε να κιτρινίζει τα φύλλα του. Σε αντίθεση, ο κόκκινος άρχισε να μεγαλώνει δυσανάλογα πολύ. Σταμάτησα το πότισμα δοκιμαστικά (καθημερινο-αυτόματο). Το χώμα δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερη υγρασία. Σήμερα ο λευκός φαίνεται σχεδόν ξερός. Τι να δοκιμάσω μήπως σωθεί;

    • Κλάδεψε άμεσα τον λευκό ιβίσκο και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού. Ίσως να χρειαζόταν να διαχωρίσεις τα φυτά με ένα κοφτερό μαχαίρι, διατηρώντας μπάλα χώματος στις ρίζες του κάθε ιβίσκου και να τα μεταφυτέψεις σε διαφορετικές γλάστρες.

  2. Αλέξης Π.
    05/09/2024

    Κύριε Λιονουδάκη, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μια σκέψη πέρι κλαδέματος των φυτών. Γνωρίζουμε ότι τα κύρια κλαδέματα γίνονται μετά το τέλος του χειμώνα στα περισσότερα φυτά, όπως γράφετε και για τον Ιβίσκο παραπάνω. Θεωρώ ότι ο κανόνας αυτός έχει αρχίσει να «χάνει» την αξία του, λόγω του ότι τα όρια Χειμώνας – Άνοιξη έχουν «διαρραγεί» από τις απότομες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις που όπως έχω παρατηρήσει στρεσάρουν τα φυτά. Ουσιαστικά δεν προλαβαίνει κάποιος να κλαδέψει και να διαμορφώσει ένα φυτό, έναν πράσινο φράχτη π.χ. και ο καιρός ψυχραίνει και πάλι, αφήνοντας τα μισά δέντρα-φυτά ακλάδευτα. Όταν δε επανέλθουν οι θερμοκρασίες τα φυτά έχουν νέους βλαστούς, δυσκολεύοντας την όλη διαδικασία. Γι’αυτό σκέφτηκα να πειραματιστώ φέτος το Φθινόπωρο (τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου) ανάλογα με την θερμοκρασία που θα επικρατεί και να προχωρήσω στο κλαδεμα των Λουσίντουμ ίσως και του Ιβίσκου που έχω στον κήπο μου, αντί να περιμένω την Άνοιξη.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο.

    • Πολύ λογικές οι παρατηρήσεις σου σχετικά με την εποχή κλαδέματος. Γενικότερα, στα καλλωπιστικά φυτά, συνηθίζουμε να κάνουμε εντονότερο κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Στις αρχές του φθινοπώρου, συνηθίζουμε να κάνουμε ελαφρύτερο κλάδεμα, με αραίωμα φυτών, αφαίρεση ξερών κλαδιών. Αν ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος, μπορεί να γίνει εντονότερο κλάδεμα μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς να έχουμε κίνδυνο οι νέοι βλαστοί που θα αναπτυχθούν μετά το κλάδεμα να ταλαιπωρηθούν από την παγωνιά του χειμώνα.

  3. Πάρης
    24/03/2024

    Καλησπέρα
    Ο ιβίσκος μου έχει εμφανίσει σκούρες καφέ/μα΄ύρες κηλίδες στα φύλλα του, κυρίως στην κάτω πλευρά των φύλλων. Τι ασθένεια είναι αυτή -αν είναι ασθένεια- και πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

    [img]https://i.imgur.com/SGZDTSN.jpeg[/img]

    [img]https://i.imgur.com/tR4McjR.jpeg[/img]

  4. Γιάννης
    05/02/2023

    Καλημερα!
    3 χρονια εχω τον ιβισκο και η φετινη ανθοφορια του χειμωνα δεν εχει προηγουμενο!!!!
    Εχει κινδυνο να παγωσει σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες; Πότε να κλαδέψω;

    • Γιάννη, κλάδεψε τον ιβίσκο μέσα στο Μάρτιο, μετά το τέλος της ανθοφορίας. Δες εδώ συμβουλές για το κλάδεμα του ιβίσκου.

      • Μαριαπ
        20/02/2023

        Κ Κώστα σήμερα έβγαλε το ανιανεμικο σε νότια πλευρά του μπαλκονιού και είδα τον ιβίσκο με ξερά και μαυρισμένα φύλλα δίπλα του έχω και γεράνια και αλτσομερεια είναι τέλεια όσο για το πότισμα είναι με ρυθμιζόμενο σύστημα το ίδιο για ολα τι έγινε λάθος τι πρέπει να κάνω σας ευχαριστώ πολυ

        • Τα φύλλα του ιβίσκου μπορεί να μαύρισαν και να ξεράθηκαν λόγω κακού αερισμού ή λόγω παγωνιάς. Κλάδεψε τον ιβίσκο αφαιρώντας τα ξερά και τα μαύρα φύλλα, και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

  5. ΔΕΣΠΟΙΝΑ
    24/05/2022

    Καλησπέρα,

    Μια βοήθεια με τους ιβίσκους μου; Είναι σε θέση που τους χτυπά απευθείας ήλιος για 6 ώρες. Έχουν ξεραμενες άκρες, κάποια φύλλα έχουν κιτρινίσει με καφετι κηλίδες πανω. Το έχουν πάθει;

    • Καλημέρα Δέσποινα. Ψέκασε με σκεύασμα χαλκού τον ιβίσκο, και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και σίδηρο για να πρασινίσει το φύλλωμα τους.

  6. Ελπίδα
    07/02/2022

    Καλημέρα σας. Ο ιβίσκος μου είναι μετά τα τελευταία κρύα έχει επηρεαστεί πολύ. Τι μπορώ να κάνω? Μπορώ να βάλω κάποιο λίπασμα, να τον κλαδέψω?

    • Καλησπέρα Ελπίδα. Θα κλαδέψεις τον ιβίσκο στις αρχές της άνοιξης και θα προσθέσεις λίπασμα για να αναβλαστήσει.

  7. Κριστινα
    17/12/2021

    Καλημέρα
    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν είναι δυνατόν να γράψετε ένα άρθρο για την κροκοσμια. Η να μου πείτε λίγα λόγια για αυτο

    • Καλημέρα Κριστίνα. Η κροκόσμια είναι πολυετές φυτό που σχηματίζει κόκκινα λουλούδια και προτιμά ηλιόλουστα σημεία. Είναι αρκετά ανθεκτικό στην παγωνιά και θέλει τακτικό πότισμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

      • Κριστινα
        17/12/2021

        Υπάρχει πρόβλημα να είναι σε ένα παρτέρι με άλλα φυτά? Και ποτέ φυτεύεται? υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να προσέχω? Σας ευχαριστώ

  8. ΟΛΓΑ
    06/10/2021

    Εχω παρει εναν ιβίσκο διπλο σε μια μικρη πλαφονιέρα (υπολευκο-ρόζ), και θέλω να πάρω ακόμη εναν λευκο, και έναν κόκκινο, και να τους βάλω όλους σε μια μεγάλη γλάστρα. Να τους βάλω κατευθείαν σε μελάγη 40αρα ψηλη γλάστρα ή να βάλω μια πλαφνιέρα για αρχή; Φοβάμαι αν τους βάλω σε μεγάλη, μην δεν αναπτυχθεί η ρίζα τους. Ιδανικά θα θελα να τους έχω σε θαμνώδη όψη, και να τους έχω σε ζαρτινιέρα, αλλα δεν ξέρω αν το ριζικό τους σύστημα θέλει πιο ψηλή γλάστρα. Ποιά είναι η ιδανική γλάστρα σε ύψος και σχήμα;

    • Καλησπέρα Όλγα. Μπορείς να βάλεις τους ιβίσκους με τα διάφορα χρώματα σε μία ζαρντινιέρα σχετικά μεγάλη, μήκους 1 μέτρου και ύψους 30 εκατοστών.

      • ΟΛΓΑ
        18/10/2021

        Είναι απαραίτητο να μεταφύτευσω αφού τελειώσει η ανθοφορία ή μπορώ και τώρα; γιατί έχω παρατηρήσει ότι μερικά μικρά μπουμπούκια τα πετάει κ δεν ξέρω αν χρειάζεται λίγο λίπανση, αν κ οδεύουμε στα τέλη του φθινοπώρου. Τα έχω σε ηλιοφανη θέση. Τώρα δεν ξέρω αν θα αντέξουν τα γερά κρύα, μέχρι πόσους βαθμούς αντέχουν έξω; κ πόσες μέρες μπορώ να τους κρατήσω μέσα;

        • Μπορείς να μεταφυτεύσεις και αυτή την περίοδο την ανθοφορία. Αν κατέβει η θερμοκρασία κάτω από μηδέν, ίσως δημιουργηθούν προβλήματα. Μπορείς να τα διατηρήσεις μέσα στο σπίτι για 1-2 εβδομάδες.

  9. Λαζαρου Εφη
    07/06/2021

    Εχω αγορασει προσφατα εναν ιβισκο και ενω ειναι γεματος μπουμπουκια δεν προλαβαινει να τα ανοιξει πεφτουν.Τον εχω στον ηλιο κσι δεν τον ποτιζω συχνα.Τι φταιει επιτελους, μηπως οτι ειναι διπλος ;

    • Καλημέρα Έφη. Τα λουλούδια του ιβίσκου δεν διατηρούνται για πολύ ανοικτά. Πότιζε 2 φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

      • Λαζαρου Εφη
        08/06/2021

        Εννοω οτι τα μπουμπουκια δεν τα κανει καν λουλουδια. Τα ριχνει προτου προλαβουν να ανοιξουν.

        • Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα, εξασφάλισε θέση με ηλιοφάνεια και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας στον ιβίσκο.

  10. Nick buck
    18/04/2021

    Καλησπέρα.. παρατήρησα πως ο ιβίσκος μου έχει κάποια μαύρα σημάδια πάνω στα κλαδιά του και πως τα φύλλα δεν είναι τόσο ζωντανά όπως πριν.. παρόλα αυτά έχει άνθη και μεγαλώνουν κανονικα. Υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει υπερποτισμα η λιγότερο πότισμα από όσο θα έπρεπε;

    • Καλημέρα Νίκο. Οι μαύρες κηλίδες στα φύλλα πιθανότατα οφείλονται σε υπερβολική υγρασία. Μπορείς να ψεκάσεις τον ιβίσκο με σκεύασμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις.

  11. Νίκος
    21/02/2021

    Καλημέρα Κώστα, άφησα τον ιβίσκο στο μπαλκόνι και, δυστυχώς, λόγω της Μήδειας πρέπει να πάγωσε. Κιτρίνισαν τα φύλλα και οι άκρες των κλαδιών. Πως μπορούμε να τον σώσουμε;

    • Καλημέρα Νίκο. Κλάδεψε τον μόλις περάσουν οι παγωνιές από χαμηλά και σταδιακά θα αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη. Πρόσθεσε τότε και υγρό λίπασμα για καλλωπιστικά φυτά.

      • Νίκος
        23/02/2021

        Ευχαριστώ πολύ! Θα σου στείλω φωτογραφία πως θα γίνει. Καλή συνέχεια

  12. Βίκυ
    09/02/2021

    Ο ιβισκος που έχω μέσα κιτρινιζουν και ποτέ θέλουν κλάδεμα έξω έχει χιόνι. Ευχαριστώ πολύ να είσαι πάντα καλά

    • Καλησπέρα Βίκυ. Κλάδεψε τον ιβίσκο στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Προσπάθησε να έχεις τον ιβίσκο αυτό το διάστημα σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι μακριά από καλοριφέρ και τζάκι.

  13. Δέσποινα
    27/09/2020

    Πολύ ωραίες οι συμβουλές σας.

  14. gabilanger
    22/08/2020

    Καλημέρα! Ξέρεις γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα και πέφτουν τα μπουμπούκια του ιβίσκου;

    • Καλησπέρα. Τα φύλλα οτυ ιβίσκου πιθανότατα κιτρινίζουν και τα μπουμπούκια πέφτουν λόγω υπερβολικού νερού ή λόγω έλλειψης λιπάσματος και θρεπτικών στοιχείων όπως σιδήρου.

  15. Manos
    12/08/2020

    Καλησπέρα σας μήπως θα μπορούσατε να ανεβάσετε ένα άρθρο για τα bonsai πχ. Ficus ginseng και ficus microcarpa? Θα ήμουν ευγνώμων αν το κάνετε. Ευχαριστώ

    • Καλημέρα, Μάνο. Μέσα στον προγραμματισμό των άρθρων μας για τον Σεπτέμβριο, θα ανεβάσουμε ένα άρθρο για τα bonsai. Σε ευχαριστούμε πολύ.

  16. Απόστολος
    03/08/2020

    Καλησπέρα. Μέσα στην άνοιξη δοκίμασα να δημιουργήσω μοσχεύματα ιβίσκων και έπιασαν σχεδόν όλα. Τώρα αρχίζουν και μεγαλώνουν στις γλάστρες τους, άλλα πιο άργά και άλλα πιο γρήγορα. Είναι καλή ιδέα να τα μεταφυτεύσω στον κήπο στις. αρχές φθινοπώρου μόλις περάσουν οι ζέστες, ή πρέπει να περιμένω μέχρι την άνοιξη?

  17. Μαρία
    01/07/2020

    Καλησπέρα σας. Πρόσφατα διαπίστωσα τρύπες στα φύλλα του ιβίσκου μου. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν κάμπια γιατί κάποια φύλλα ήταν εντελώς φαγωμενα! Όμως είναι κάτι καφέ παράσιτα κολλημένα στο πίσω μέρος του φύλλου τα οποία τα βρίσκω στο πάτωμα κάτω από τη γλάστρα σε μορφή πράσινων συμπαγών κόκκων. Τι ακριβώς είναι? Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ασθένεια αυτή? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

  18. ΛΕΥΚΗ
    28/06/2020

    Καλησπέρα
    Αγόρασα πρόσφατα έναν ιβίσκο και παρατήρησα ότι μαζεύονται στα φύλλα του κάποια μικροσκοπικά ζουζούνια λευκά, Στην αρχή νόμιζα ότι είναι βαμβακάδα αλλά είδα ότι αυτά πετάνε. Τι μπορεί να είναι;
    Ευχαριστώ

  19. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
    20/06/2020

    συγνωμη για το λαθος γραψιμο ιβισκο εννοουσα.
    Και κατι τελευταιο φυτεψα βολβο αγαπανθου στις 19 απριλιου και δεν εχει βγει ακομα.
    Ειναι ποτισμενος. Υπαρχει περιπτωση να βγει πλεον?
    ελπιζω να μην σας κουρασα
    ευχαριστω και παλι

    • Καλημέρα Αναστασία. Πιθανότατα, δεν θα φυτρώσει πλέον ο αγάπανθος γιατί ίσως να έχει σαπίσει από το υπερβολικό πότισμα. Σκάψε το χώμα να δεις σε τι κατάσταση βρίσκεται.

  20. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
    20/06/2020

    καλησπερα,
    Εχω τον ιβίσκο μου σε ημισκιερη θεση ενω τα φυλλα του ειναι καλα και πριν μια εβδομαδα του εβαλα λιπασμα 20-20 δεν ανοιγει τα μπουμπουκαι του και χθες μου εριξε ενα τον ποτισα πριν μια εβδομαδα αρκετα και βαζοντας το δχτυλο μου στο χωμα εχει υγρασια ακομα τι μπορω να κανω?
    Επισης το λεμονοθυμαρο μου το εχω σε ηλιολουστη θεση και το ποτισα αρκετα παραταυτα ξεραινεται σαν να θελει να ριξει τα φυλλαρακια του που καηκαν υπαρχει πιθανοτητα να το σωσω?
    σας ευχαριστώ

    • Καλημέρα Αναστασία.
      Ο ιβίσκος μάλλον έχει υπερβολική υγρασία και γιαυτό ρίχνει τα μπουμπούκια. Βάλε τη γλάστρα με τον ιβίσκο σε πιο ηλιοφανή θέση για να έχει καλύτερη ανθοφορία. Για το λεμονοθύμαρο σου, κλάδεψε το και φρόντισε να κάνεις ένα καλό πότισμα κάθε 2-3 μέρες.

  21. Τζίλντα
    19/06/2020

    Έχω έναν ιβίσκο σε γλάστρα. Ειναι γεμάτος μπουμπουκια όμως λιγο πριν ανοίξουν τα περισσότερα πέφτουν.. Τα φυλλα του απο σκουρο πράσινο που ήταν εχουν ξεθωριάσει και γίνονται σιγά σιγά κιτρινα, η υφή των φύλλων είναι τραχιά. Ελέγχω το χωμα πριν ποτίσω και ρίχνω κοκκωδες λιπασμα κάθε 20 μέρες.. Τι μπορώ να κάνω για να το σώσω?

    • Καλησπέρα Τζίλντα. Πιθανότατα, ο ιβίσκος σου έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια και γιαυτό ξεθωριάζουν και κτιρινίζουν τα φύλλα. Ψέκασε αρχικά με διάλυμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις.

  22. Ρίτσα Κασσετα
    13/06/2020

    Γεια σας! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας, συγχαρητήρια!
    Πήρα χθες έναν ιβισκο με πολλά άνθη κ πλούσιο φύλλωμα. Είναι όμως σε μικρή γλαστρουλα. Μπορώ να το μεταφυτευσω τώρα, ή δεν κάνει επειδή είναι σε φάση ανθοφορίας? Ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Ρίτσα. Προτιμούμε να ολοκληρωθεί η ανθοφορία του ιβίσκου και μετά να κάνουμε την μεταφύτευση του.

  23. Sotiris
    10/06/2020

    Τον κλάδεψα μέσα είναι πράσινο πρέπει να κάνω κάτι άλλο

    • Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να αναπτυχθεί ξανά ο ιβίσκος σου και να σου χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του.

  24. SOTIRIS
    06/06/2020

    Καλησπέρα έχω έναν ιβίσκο 28 χρόνια σε γλάστρα και φέτος δεν έβγαλε ούτε φύλο γιατί;

    • Καλησπέρα Σωτήρη. Κλάδεψε άμεσα τον ιβίσκο να δούμε αν θα αναβλαστήσει. Ίσως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  25. ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ
    04/06/2020

    Γεια σας εχω ιβισκο τον πηρα Πρωτομαγια τα μπουμπουκια του εχιυν μαυρα στιγματα τα φυλλα του ειναι μια χαρα τι να κανω για τα μπουμπουκια;

    • Καλησπέρα Αναστασία. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας που προκαλεί μαύρες κηλίδες και στίγματα στα μπουμπούκια του ιβίσκου.

  26. Μαρία
    29/05/2020

    καλησπέρα και συγχαρητήρια… Ο ιβισκος μου είδα ότι τις τελευταίες μέρες εμφανίζει κάποιες τρύπες στα φυλλα. τι συμβαίνει; θα φτιάξω το μίγμα με το οινόπνευμα και το πράσινο σαπούνι για την μελιγκρα.τα ξεπλένουμε μετα; σα ευχαριστώ πολύ

    • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να το ξεπλύνεις το φύλλωμα του ιβίσκου την επόμενη μέρα το μίγμα σαπουνιού και οινοπνεύματος αν και δεν είναι απαραίτητο. Αυτό το κάνουμε περισσότερο όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει φόβος εγκαύματος.

  27. Αγγελική καρανικα
    24/04/2020

    Έχω ιβίσκο τρία δύο χρόνια σέ γλάστρα και τά φύλα του είχαν πέσει τώρα που βγάζει αλλά είναι κίτρινα τι να κάνω

    • Καλησπέρα Αγγελική. Θα σου πρότεινα να κάνεις μεταφύτευση του ιβίσκου σε μεγαλύτερη γλάστρα και να προσθέσεις συμπληρωματικά υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσουν τα φύλλα του

  28. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    14/04/2020

    Γεια σας, αγόρασα χθες έναν ιβίσκο και τον έβαλα σε γλάστρα. Σε αντίθεση με όσα διαβάζω εδώ, ο άνθρωπος που έχει το φυτώριο από τον οποίο αγόρασα το φυτό, σύστησε να τον έχω μακριά από τον ήλιο, κάτι που προς το παρόν έχω κάνει. Συγκεκριμένα, τοποθέτησα τη γλάστρα σε σκιερό σημείο, στην αυλή…Τελικά, ποια είναι η ενδεδειγμένη θέση; Και κάτι ακόμα: Έχει μπουμπούκια μεγάλα και κόκκινα, έτοιμα να ανοίξουν, μετά από πόσο καιρό να τα περιμένω; κι αυτό πάλι το ρωτώ, αφού διάβασα εδώ ότι η ανθοφορία του συμβαίνει Αύγουστο ως Οκτώβρη κι εμείς έχουμε Απρίλιο… Ευχαριστώ εκ των προτέρων ! Γιώργος, Πάτρα

    • Καλησπέρα Γεώργιε. Αν μεταφυτεύσεις τον ιβίσκο σε μεγαλύτερη γλάστρα καλό είναι αρχικά να τον έχεις σε σκιερό μέρος για 1-2 εβδομάδες για να μην στρεσαριστεί με την μεταφύτευση. Σχετικά με την ανθοφορία του ιβίσκου, επειδή τα φυτά τα καλλιεργούν σε θερμοκήπια, δημιουργούν νωρίτερα την ανθοφορία τους για να είναι πιο εμπορεύσιμα στον καταναλωτή που τα αγοράζει.

  29. Δουλου Σοφια
    15/09/2019

    Εχω εναν πολυ ωραιο Ιβισκο εχει συνεχεια μπουμπουκια αλλα οταν ειναι να ανθισουν πεφτουν.Τι κανω λαθος?Ευχαριστω!

  30. ΜΑΡΙΛΟΥ
    29/06/2019

    γιατι κιτρινιζουν και πεφτουν τα μπουμπουκια του ιβισκου. ευχαριστω

  31. Σπυρος
    02/05/2019

    Έχω έναν Ιβισκο συριακό σε γλάστρα στο μπαλκόνι, έχει ρίξει όλα τα φύλλα από τον Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχει βγάλει ούτε φυλλαράκι.
    Έσπασα σε δύο διαφορετικές άκρες τα κλαδάκια του για να δω μήπως έχει ξεραθεί, ευτυχώς ο κορμός έχει χυμούς. Μπορώ να κάνω κάτι να τον βοηθήσω?

  32. Ευγενία
    30/03/2019

    εδώ και πολύ καιρό τα φύλλα του ιβίσκου μου έχουν κλίση προς τα κάτω. Αργά αργά μαραίνονται με την ίδια κλίση πάντα. Δεν βγάζει ν´εα φύλλα. Τι καλών λάθος?

    • Καλησπέρα Ευγενία. Αν έχεις φυτεμένο τον ιβίσκο στον κήπο σου πιθανότατα έχει ταλαιπωρηθεί από το κρύο και μπορείς να τον ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκίων για να το τονώθεί και να βγάλει καινούρια φύλλα. Αν τον έχεις φυτέψει σε γλάστρα, πιθανότατα χρειάζεται πλεόν μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  33. Ειρηνη
    24/11/2018

    Καλημέρα
    Μένω στο Michigan. Εδώ οι πορτοκαλιές καλλιεργούνται μόνο ως δέντρα εσωτερικού χώρου. Αν και το θεωρώ δύσκολο να μεγαλώσω μια πορτοκαλιά μέσα στο σπίτι, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε κάποιες βασικές συμβουλές για να το προσπαθήσω ; είναι ο μόνος τρόπος για να θυμηθούμε τους όμορφους πορτοκαλεώνες της πατρίδας στο παγωμένο κλίμα σε αυτά τα μέρη. Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας!

    • Καλησπέρα Ειρήνη από το μακρινό Michigan και χαιρόμαστε που ενημερώνεσαι από την ιστοσελίδα μας. Σχετικά με το ερώτημα σου, δες αναλυικό άρθρο για την καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα στο σχετικό μας άρθρο. Φρόντισε να την έχεις σε ηλιοφανές σημείο μακρία από θερμαντικά σώματα καλοριφέρ και τζάκι.

  34. κα
    20/10/2018

    οι σποροι του ιβισκου ποτε φυτευωνται καισε τι γλαστρα και καθε ποτε ριχνουμε νερο .Αν φυτεψω σπορους ιβισκου απο κινα θα βγη φυτο

    • Καλημέρα. Οι σπόροι του ιβίσκου καλύτερα να φυτεύσνται την άνοιξη σε μια γλάστρα 15 εκ. ύψος και 10-15εκ. πλάτος. Πότισμα κάθε 2-3 μέρες. Σχετικά με τον ιβίσκο από της Κίνας, οι σπόροι του θα φυτρώσουν. Καλό θα ήταν όμως να βάλεις τους σπόρους για λίγες ώρες στο νερό.

  35. Ελένη
    17/10/2018

    Καλημέρα σας. Ο ιβίσκος μου είναι γεμάτος μπουμπούκια. Για κάποιο λόγο όμως δεν ανθίζουν τα μπουμπούκια του και μετά από λίγες μέρες τα ρίχνει. Τα φύλλα του είναι πολύ άγρια και έχουν πάνω τους έντονες ραβδώσεις χωρίς όμως να σχίζονται. Δείχνει να έχει κάποια αρρώστια. Τι πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ πολύ

    • Καλημέρα Ελένη. Πρόσεχε καταρχήν μήπως ο ιβίσκος ρίχνει τα μπομπούκια λόγω υπερβολικού ποτίσματος, κακής αποστράγγισης ή υπερβολικής λίπανσης. Ίσως να υπάρχει και προσβολή από τετράνυχο. Εξέτασε μήπως υπάρχουν σαν ιστοί αράχνης πάνω στα φύλλα.

  36. Τάνια
    03/09/2018

    Καλημέρα σας .Θα ήθελα να σας ρωτήσω μου δώσανε 3 κλαδάκια ιβίσκου αν τα φυτέψω θα πιάσουν;Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Τάνια.
      Ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου γίνεται με μοσχεύματα. Θα πρέπει να τα φυτέψεις λοιπόν σε γλάστρες χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας και να τις διατηρήσεις σε σκιερό μέρος με υγρασία μέχρι να κάνουν ρίζες. Δες αναλυτικές οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  37. τζενη
    22/08/2018

    Εχω εναν ιβισκο αρκετα χρονια φετος ομως δεν εκανε ουτε ενα λουλουδι γιατι? Τι φταιει?

    • Καλήσπέρα Τζένη.
      Η έλλειψη ανθοφορίας του ιβίσκου, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε πολύ έντονη αζωτούχα λίπανση(αμμωνία).
      Θα σου πρότεινα να μειώσεις το πότισμα, να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας και να εξασφαλίσεις μια ηλιοφανή θέση για τον ιβίσκο σου. Τέλος, αν έχεις για πολύ καιρό τον ιβίσκο στην ίδια γλάστρα, θα σου πρότεινα να τον μεταφυτεύσεις αρχές φθινοπώρου.

  38. maria5232@gmail.com
    25/07/2018

    καλησπερα σας, προσφατα αγορασα εναν σχετικα μικρο ιβισκο σε γλαστρακι , πειτε μου σας παρακαλω ποτε να τον μεταφυτευσω σε μεγαλυτερο και τι χωμα χρειαζεται αυτο το φυτο, η ακομα καλυτερα μπορω να το φυτεψω αμεσως στον κηπο;;;; η ειναι μικρο ακομα και χρειαζεται γλαστρα προς το παρον;;;;;; ευχαριστω πολυ.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      26/07/2018

      Καλημέρα Μαρία.
      Κατάλληλη εποχή για την μεταφύτευση του ιβίσκου, είμαι στις αρχές του Σεπτέμβρη, αφού περάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες που έχουν έντονη ζέστη. Μπορείς να το μεταφυτεψεις απευθείας στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  39. Κυριακή
    31/05/2018

    καλημέρα,
    έχω ακούσει ότι αντί για σίδηρο μπορώ να προσθέσω κατακάθι καφέ, ισχύει; και αν ναι πόσο συχνά μπορώ να ρίχνω στην γλάστρα;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      03/06/2018

      Το κατακάθι του καφέ περιέχει οργανική ουσία και μπορούμε να προσθέτουμε κάθε 2 βδομάδες. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το σίδηρο.

  40. Καραθεοδωρου Μαρία
    24/05/2018

    Τι είναι το διάλυμα θερινού πολτού που το βρίσκουμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε τον ιβίσκο μας υγιές με σπιτικά υλικά υπάρχει κάποια συνταγή η βίντεο???

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      25/05/2018

      Γεια σου Μαρία. Το διάλυμα θερινού πολτού είναι οικολογικό σκεύασμα, εντομοκτόνο για καταπολέμηση κοκκειδών (ψώρας), ψευδόκοκκου, μελίγκρας, και άλλων εντόμων που το προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και έχει ως βάση το παραφινέλαιο.

      Για την προστασία του ιβίσκου με σπιτικά υλικά μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει: https://www.mistikakipou.gr/prostasia-fiton-me-fisika-ilika/

  41. ΑΡΤΕΜΙΣ
    13/05/2018

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΙΒΙΣΚΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ..ΕΧΩ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ..ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ..ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?? ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΙ ΛΕΥΚΑ ΜΙΚΡΑ ΣΑΝ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑ..ΣΑΝ ΒΑΜΒΑΚΙ..ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ Ο ΙΒΙΣΚΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      19/05/2018

      Τα λουλούδια του ιβίσκου διατηρούνται για λίγο. Σχετικά με τη βαμβακάδα στα φύλλα, ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού.

  42. Χριστιάνα
    17/04/2018

    Γεια σας! Ο ιβισκος μου ενώ έχει πολλά λουλούδια, δεν έχει σχεδόν καθόλου φύλλα. Κιτρίνισαν όλα. Τι να κάνω?
    Ευχαριστώ!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      19/05/2018

      Χριστιάννα καλησπέρα. Για ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια-δυο φορές το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ η προσθήκη σιδήρου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κιτρινίσματος των φύλλων του ιβίσκου σου. Γενικότερα, ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού αν και το υπερβολικό πότισμα συντελεί και αυτό στο κιτρίνισμα των φύλλων.

  43. Εφη Παπαιωαννου
    10/03/2018

    Ο ιβισκος μου εχει ακομη λουλουδια,ηταν ανθισμένος ολο το χειμώνα,μπορεί γινει μεταφύτευση η κλαδεμα?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      10/03/2018

      Γεια σου Έφη! Μπορεί να γίνει μεταφύτευση και κλάδεμα του ιβίσκου αυτή την εποχή παρόλο που προέρχεται από χειμωνιάτικη ανθοφορία.

    • Μαρία
      17/01/2021

      Καλησπέρα, ενώ ο ιβίσκος μου ήταν μια χαρά με νέα μπουμπουκια έτοιμα να ανθίσουν, εδώ και 10 μέρες τα φύλλα του έχουν κλίση προς τα κάτω και φαίνεται ταλαιπωρημενο το φυτό. Του έβαλα λίπασμα ανθοφοριας για να τον τονωσω αλλά επίσης έχει βάλει κρύο και φυσάει παγωμένος αέρας.. Τον έχω σε θέση στο μπαλκόνι για να μην τον φυσάει πολύ ο αέρας αλλά και πάλι είμαι στον 6ο όροφο και έχει πολύ κρύο αυτές τις μέρες. Θα μπορούσα να βάλω τον ιβισκο μέσα στο σπίτι ή αυτό θα κάνει χειρότερα τα πράγματα;
      Σας ευχαριστώ πολύ

      • Καλημέρα, Μαρία. Θα μπορούσες να βάλεις τον ιβίσκο για λίγες μέρες που έχει την έντονη παγωνιά, μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο, μακριά από τζάκι και καλοριφέρ και στη συνέχεις να τον επαναφέρεις έξω σε προφυλαγμένο σημείο.

  44. Γιούλα Παντοπιου
    04/07/2017

    Συμβουλές για την βουκεμβίλια και ποία χρώματα είναι περισσότερο ανθεκτικές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *