εικόνα

5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου

5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου

5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου

Ο ιβίσκος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα λουλούδια του κήπου. Αειθαλής θάμνος ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο, ο ιβίσκος εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα χαρακτηριστικά τριγωνικά οδοντωτά φύλλα του. Το πιο γνωστό είδος ιβίσκου είναι ο συριακός που ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες. Αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες, ο ιβίσκος χρησιμοποιείται για φυτεύσεις στον κήπο λόγω της πλούσιας ανθοφορίας του ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Πάντως, υπάρχουν πολλά είδη ιβίσκου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού καθώς και για την δημιουργία τονωτικών αφεψημάτων από τα άνθη του.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο ιβίσκος;

 

Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Αν προσπαθήσουμε να έχουμε για πολλές μέρες τον ιβίσκο σε εσωτερικό χώρο, θα χάσει το έντονο πράσινο του φυλλλώματος ενώ παράλληλα θα έχουμε και πτώση τω φύλλων του. O ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος φύτευσης, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες. Αν φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ο ιβίσκος παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο ιβίσκος;

 

Ο ιβίσκος χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Αν είναι φυτεμένος σε γλάστρα, θα χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση. Σε περίπτωση που το πότισμα του ιβίσκου είναι ανεπαρκές, θα κιτρινίσουν τα φύλλα του ή θα αρχίζουν να πέφτουν. Για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια φορά το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο αν τον έχουμε φυτέψει στον κήπο και 2 φορές το μήνα αν τον έχουμε φυτέψει σε γλάστρα.

 

Πώς κλαδεύεται ο ιβίσκος και πώς πολλαπλασιάζεται;

 

Ο ιβίσκος χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, νωρίς την άνοιξη για να διαμορφώσουμε το σχήμα του. Ο ιβίσκος μπορεί να διατηρηθεί σε σχήμα θάμνου, συντέμνοντας τους βλαστούς που αναπτύσσονται στο μισό μήκος. Βέβαια, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον ιβίσκο και σε σχήμα μικρού δέντρου, αν αφαιρέσουμε τους χαμηλούς βλαστούς, κρατήσουμε έναν κεντρικό κορμό και τέσσερις βραχίονες που θα τους συντμήσουμε ομοιόμορφα στην κορυφή. Ο ιβίσκος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, κυρίως όμως ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα. Επιλέγουμε μοσχεύματα σκληρού ξύλου από την κορυφή των βλαστών στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης για να δημιουργήσουμε τα κοινούρια φυτά ιβίσκου.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τον ιβίσκο και πώς τις αντιμετωπίζουμε;

 

Ο ιβίσκος προσβάλλεται κυρίως από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες) που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και τον ψευδόκοκκο. Επίσης, ο ιβίσκος προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που εμφανίζεται τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε μια φορά το μήνα, το φύλλωμα του ιβίσκου με θερινό πολτό και σάπωνες άλατων καλίου ή επιλέγουμε κάποια αυτοσχέδια συνταγή με φυσικά υλικά για προστασία των φυτών όπως έχουμε δείξει αναλυτικά και σε βίντεο. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάμεσα από τα προβλήματα που παρουσιάζει ο ιβίσκος, η πτώση των μπουμπουκιών του ιβίσκου μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε ελλιπή ηλιοφάνεια.

  

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον ιβίσκο

 

Η μπάμια, το γνωστό ανοιξιάτικο λαχανικό που καλλιεργούμε για τους νόστιμους καρπούς του, είναι ένα είδος ιβίσκου. Αν παρατηρήσουμε τα φυτά της μπάμιας διαθέτουν υπέροχα κίτρινα άνθη που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του ιβίσκου. Ένα κηπευτικό λοιπόν, με μεγάλη καλλωπιστική αξία, κρύβεται μέσα στο λαχανόκηπο μας.

 
 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τα λουλούδια

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλες για την φροντίδα αγαπημένων καλλωπιστικών φυτών με εντυπωσιακά λουλούδια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Λουλούδια που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
10 λουλούδια με έντονο άρωμα
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά φροντίδας
Καμέλια, 6 μυστικά φροντίδας
Γαρυφαλλιά, 5 μυστικά φροντίδας
Αζαλέα, 7 μυστικά φροντίδας
Γαρδένια, 10 μυστικά φροντίδας
Αλστρομέρια, το λουλούδι των ίνκας
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (32)

σχολιαστής
Δουλου Σοφια 15 Σεπτεμβρίου 2019

Εχω εναν πολυ ωραιο Ιβισκο εχει συνεχεια μπουμπουκια αλλα οταν ειναι να ανθισουν πεφτουν.Τι κανω λαθος?Ευχαριστω!

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΛΟΥ 29 Ιουνίου 2019

γιατι κιτρινιζουν και πεφτουν τα μπουμπουκια του ιβισκου. ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Σπυρος 2 Μαΐου 2019

Έχω έναν Ιβισκο συριακό σε γλάστρα στο μπαλκόνι, έχει ρίξει όλα τα φύλλα από τον Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχει βγάλει ούτε φυλλαράκι.
Έσπασα σε δύο διαφορετικές άκρες τα κλαδάκια του για να δω μήπως έχει ξεραθεί, ευτυχώς ο κορμός έχει χυμούς. Μπορώ να κάνω κάτι να τον βοηθήσω?

Απάντηση
σχολιαστής
Ευγενία 30 Μαρτίου 2019

εδώ και πολύ καιρό τα φύλλα του ιβίσκου μου έχουν κλίση προς τα κάτω. Αργά αργά μαραίνονται με την ίδια κλίση πάντα. Δεν βγάζει ν´εα φύλλα. Τι καλών λάθος?

Απάντηση
σχολιαστής
Ειρηνη 24 Νοεμβρίου 2018

Καλημέρα
Μένω στο Michigan. Εδώ οι πορτοκαλιές καλλιεργούνται μόνο ως δέντρα εσωτερικού χώρου. Αν και το θεωρώ δύσκολο να μεγαλώσω μια πορτοκαλιά μέσα στο σπίτι, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε κάποιες βασικές συμβουλές για να το προσπαθήσω ; είναι ο μόνος τρόπος για να θυμηθούμε τους όμορφους πορτοκαλεώνες της πατρίδας στο παγωμένο κλίμα σε αυτά τα μέρη. Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας!

Απάντηση
σχολιαστής
κα 20 Οκτωβρίου 2018

οι σποροι του ιβισκου ποτε φυτευωνται καισε τι γλαστρα και καθε ποτε ριχνουμε νερο .Αν φυτεψω σπορους ιβισκου απο κινα θα βγη φυτο

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα. Οι σπόροι του ιβίσκου καλύτερα να φυτεύσνται την άνοιξη σε μια γλάστρα 15 εκ. ύψος και 10-15εκ. πλάτος. Πότισμα κάθε 2-3 μέρες. Σχετικά με τον ιβίσκο από της Κίνας, οι σπόροι του θα φυτρώσουν. Καλό θα ήταν όμως να βάλεις τους σπόρους για λίγες ώρες στο νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 17 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα σας. Ο ιβίσκος μου είναι γεμάτος μπουμπούκια. Για κάποιο λόγο όμως δεν ανθίζουν τα μπουμπούκια του και μετά από λίγες μέρες τα ρίχνει. Τα φύλλα του είναι πολύ άγρια και έχουν πάνω τους έντονες ραβδώσεις χωρίς όμως να σχίζονται. Δείχνει να έχει κάποια αρρώστια. Τι πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα Ελένη. Πρόσεχε καταρχήν μήπως ο ιβίσκος ρίχνει τα μπομπούκια λόγω υπερβολικού ποτίσματος, κακής αποστράγγισης ή υπερβολικής λίπανσης. Ίσως να υπάρχει και προσβολή από τετράνυχο. Εξέτασε μήπως υπάρχουν σαν ιστοί αράχνης πάνω στα φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Τάνια 3 Σεπτεμβρίου 2018

Καλημέρα σας .Θα ήθελα να σας ρωτήσω μου δώσανε 3 κλαδάκια ιβίσκου αν τα φυτέψω θα πιάσουν;Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
τζενη 22 Αυγούστου 2018

Εχω εναν ιβισκο αρκετα χρονια φετος ομως δεν εκανε ουτε ενα λουλουδι γιατι? Τι φταιει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 22 Αυγούστου 2018

  Καλήσπέρα Τζένη.
  Η έλλειψη ανθοφορίας του ιβίσκου, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε πολύ έντονη αζωτούχα λίπανση(αμμωνία).
  Θα σου πρότεινα να μειώσεις το πότισμα, να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας και να εξασφαλίσεις μια ηλιοφανή θέση για τον ιβίσκο σου. Τέλος, αν έχεις για πολύ καιρό τον ιβίσκο στην ίδια γλάστρα, θα σου πρότεινα να τον μεταφυτεύσεις αρχές φθινοπώρου.

  Απάντηση
σχολιαστής
maria5232@gmail.com 25 Ιουλίου 2018

καλησπερα σας, προσφατα αγορασα εναν σχετικα μικρο ιβισκο σε γλαστρακι , πειτε μου σας παρακαλω ποτε να τον μεταφυτευσω σε μεγαλυτερο και τι χωμα χρειαζεται αυτο το φυτο, η ακομα καλυτερα μπορω να το φυτεψω αμεσως στον κηπο;;;; η ειναι μικρο ακομα και χρειαζεται γλαστρα προς το παρον;;;;;; ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Μαρία.
  Κατάλληλη εποχή για την μεταφύτευση του ιβίσκου, είμαι στις αρχές του Σεπτέμβρη, αφού περάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες που έχουν έντονη ζέστη. Μπορείς να το μεταφυτεψεις απευθείας στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κυριακή 31 Μαΐου 2018

καλημέρα,
έχω ακούσει ότι αντί για σίδηρο μπορώ να προσθέσω κατακάθι καφέ, ισχύει; και αν ναι πόσο συχνά μπορώ να ρίχνω στην γλάστρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Το κατακάθι του καφέ περιέχει οργανική ουσία και μπορούμε να προσθέτουμε κάθε 2 βδομάδες. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το σίδηρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Καραθεοδωρου Μαρία 24 Μαΐου 2018

Τι είναι το διάλυμα θερινού πολτού που το βρίσκουμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε τον ιβίσκο μας υγιές με σπιτικά υλικά υπάρχει κάποια συνταγή η βίντεο???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 25 Μαΐου 2018

  Γεια σου Μαρία. Το διάλυμα θερινού πολτού είναι οικολογικό σκεύασμα, εντομοκτόνο για καταπολέμηση κοκκειδών (ψώρας), ψευδόκοκκου, μελίγκρας, και άλλων εντόμων που το προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και έχει ως βάση το παραφινέλαιο.

  Για την προστασία του ιβίσκου με σπιτικά υλικά μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει: https://www.mistikakipou.gr/prostasia-fiton-me-fisika-ilika/

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΡΤΕΜΙΣ 13 Μαΐου 2018

ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΙΒΙΣΚΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ..ΕΧΩ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ..ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ..ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?? ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΙ ΛΕΥΚΑ ΜΙΚΡΑ ΣΑΝ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑ..ΣΑΝ ΒΑΜΒΑΚΙ..ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ Ο ΙΒΙΣΚΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Τα λουλούδια του ιβίσκου διατηρούνται για λίγο. Σχετικά με τη βαμβακάδα στα φύλλα, ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστιάνα 17 Απριλίου 2018

Γεια σας! Ο ιβισκος μου ενώ έχει πολλά λουλούδια, δεν έχει σχεδόν καθόλου φύλλα. Κιτρίνισαν όλα. Τι να κάνω?
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Χριστιάννα καλησπέρα. Για ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια-δυο φορές το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ η προσθήκη σιδήρου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κιτρινίσματος των φύλλων του ιβίσκου σου. Γενικότερα, ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού αν και το υπερβολικό πότισμα συντελεί και αυτό στο κιτρίνισμα των φύλλων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη Παπαιωαννου 10 Μαρτίου 2018

Ο ιβισκος μου εχει ακομη λουλουδια,ηταν ανθισμένος ολο το χειμώνα,μπορεί γινει μεταφύτευση η κλαδεμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Έφη! Μπορεί να γίνει μεταφύτευση και κλάδεμα του ιβίσκου αυτή την εποχή παρόλο που προέρχεται από χειμωνιάτικη ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιούλα Παντοπιου 4 Ιουλίου 2017

Συμβουλές για την βουκεμβίλια και ποία χρώματα είναι περισσότερο ανθεκτικές

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.