εικόνα

5 μυστικά για φροντίδα καμέλιας

5 μυστικά για φροντίδα καμέλιας

5 μυστικά για φροντίδα καμέλιας

Η καμέλια είναι ανθοφόρος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό γυαλιστερό φύλλωμά της και τα μονά ή διπλά λουλούδια σε χρώμα λευκό, ροζέ ή κόκκινο. Οι περισσότερες ποικιλίες προέρχονται από την ιαπωνική καμέλια, φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα τέλη Γενάρη μέχρι και τον Μάη.

 

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η καμέλια;
 
Επιλέγουμε για την καμέλια μια θέση σχετικά σκιερή και δροσερή, προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Η καμέλια δεν αντέχει στην άμεση έκθεση στον ήλιο και υποφέρει στα ζεστά και ξηρά κλίματα. Ειδικά αν βλέπει την καμέλια ο πρωινός έντονος ήλιος, η υψηλή θερμοκρασία μετά την παγωνιά της νύχτας προκαλεί έντονη ανθόρροια. Αν φυτέψουμε την καμέλια σε γλάστρα, πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση, καθώς η καμέλια υποφέρει εξίσου στην υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά ανανεμιγμένο με κομπόστ του κήπου σας σε αναλογία 2:1

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καμέλια;
 
Σχετικά με το πότισμα της καμέλιας, διατηρούμε σχετικά υγρό το χώμα με συχνό πότισμα, καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καμέλιας καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με τη λίπανση της καμέλιας, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για οξύφιλα φυτά κατά τη περίοδο της άνθισης ανά 20 μέρες. Για την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου, περιορίζουμε τη λίπανση ανά δυο μήνες καθώς η καμέλια δεν αντιδρά θετικά στις έντονες λιπάνσεις.

 

Ποια εποχή κλαδεύουμε την καμέλια και πως γίνεται το κλάδεμα;

 

Το κλάδεμα της καμέλιας γίνεται την περίοδο της άνοιξης, μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των νέων μπουμπουκιών. Με το κλάδεμα της καμέλιας, αφαιρούμε βλαστούς που προεξέχουν και φεύγουν ψηλά καθώς και εσωτερικά κλαδιά που αλληλοτέμνονται για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό της κόμης της καμέλιας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την καλύτερη ανάπτυξη και την πλουσιότερη ανθοφορία της καμέλιας.

 

Ποιος είναι ο βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της καμέλιας;
 
Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της καμέλιας, γίνεται συνήθως με μοσχεύματα μήκους περίπου 15 εκατοστών που κόβονται από την κορυφή των βλαστών την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό της καμέλιας είναι η χρήση ορμόνης ριζοβολίας καθώς τα μοσχεύματα δεν ριζοβολούν εύκολα. Το μόσχευμα της καμέλιας τοποθετείται σε γλάστρα που διατηρείται σε δροσερή θέση μέχρι να είναι το νέο φυτό έτοιμο για μεταφύτευση.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις καμέλιες
 
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της καμέλιας είναι η ανθόρροια, που παρατηρείται κυρίως στη λευκή ποικιλία και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια: έλλειψη νερού ή υπερβολικό πότισμα, απουσία λίπανσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας, κακή αποστράγγιση της γλάστρας, ανάγκη μεταφύτευσης σε μεγαλύτερη γλάστρα, δυνατός αέρας, ψυχρός ή θερμός ακόμα και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Γιούλη Ιούνιος 4, 2018

Γεια σας!
Έχω μια καμέλια της οποίας το χώμα μοιάζει σαν να έχει ασπρίσει πάνω πάνω και φοβάμαι μήπως είναι καμιά ασθένεια. Επίσης, την περίοδο ανθοφορίας της τα μπουμπούκια της δεν άνοιγαν εντελώς. Μαύριζαν τα ακριανά πέταλα και πέφτανε τα μπουμπούκια. Γενικά προσέχω πολύ με το πότισμα και το σκάλισμα του χώματος της για να διατηρώ την υγρασία της καθώς και τη λίπανσή της και την προσθήκη σιδήρου. Τι μου προτείνετε να κάνω;

Με εκτίμηση,
Γιούλη Ρεγκινάκη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 5, 2018

  Καλησπέρα Γιούλη. Φρόντισε να έχεις την καμέλια σε ημισκερό χώρο, και να την ποτίζεις κάθε τρεις μέρες. Καλό θα ήταν να ψεκάσεις τα μπουμπούκια της με χαλκούχο διάλυμα, πριν ανοίξουν για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, είναι απαραίτητη η προσθήκη λιπάσματος, πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο για να ανοίξουν τα λουλούδια της καμέλιας και να μας χαρίσει την υπέροχη ανθοφορία της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξάνδρα Ιούλιος 31, 2018

Μπορώ να φυτέψω Καμέλια σε γλάστρα το καλοκαίρι?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 3, 2018

  Καλημέρα Αλεξάνδρα. Καλύτερα να περιμένεις να περάσει το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες και να μεταφυτεύσεις την καμέλια στις αρχές του φθινοπώρου. Για την μεταφύτευση της καμέλιας σε γλάστρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θόδωρος Αύγουστος 28, 2018

Η αρχική μεταφύτευση γίνεται σε σχετικά μικρή γλάστρα ή σε μεγάλη (38Χ45cm) για ανάπτυξη του ριζικού και σε τί βάθος; Το ύψος του φυτού είναι περίπου 80 cm. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 28, 2018

  Καλησπέρα Θόδωρε.
  Για την μεταφύτευση της καμέλιας, καλό έιναι να χρησιμοποιήσεις μία γλάστρα περίπου 2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτή που έχεις το φυτό. Αν η γλάστρα που έχει το φυτό, είναι παρόμοιου μεγέθους ή λίγο μικρότερα από τη μικρή γλάστρα που έχεις, μεταφύτεψε την καμέλια στη μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση της καμέλιας καλό είναι να γίνει αρχές Σεπτέμβρη, αφού περάσουν οι υψηλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Επίσης, κατά τη μεταφύτευση, καλό είναι να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών ή εκχύλισμα κομπόστ για την καλύτερη ριζοβολία του φυτού της καμέλιας.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.