εικόνα

6 μυστικά για φροντίδα καμέλιας

5 μυστικά για φροντίδα καμέλιας

6 μυστικά για φροντίδα καμέλιας

Ποιο είναι το μυστικό για ζωηρές καμέλιες γεμάτες λουλούδια; Η καμέλια είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το γυαλιστερό φύλλωμά της και τα πανέμορφα μονά ή διπλά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα. Οι περισσότερες ποικιλίες της προέρχονται από την ιαπωνική καμέλια, φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Φυτό μοναδικής καλλωπιστικής αξίας, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Αλέξανδρος Δουμάς συνέδεσε την ηρωίδα του με την καμέλια, στο περίφημο μυθιστόρημα «Η κυρία με τις καμέλιες». Η καμέλια εχει τη φήμη της «ευαίσθητης» και πολλοί από εμάς έχουμε συναντήσει δυσκολίες στην περιποίηση της. Επιλέγοντας την κατάλληλη θέση για την καμέλια στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές μπορούμε να χαρούμε τις καμέλιες που πάντα ονειρευόμασταν, γεμάτες λουλούδια και χρώμα.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί και ανθίζει η καμέλια;

 

Επιλέγουμε μια θέση σχετικά σκιερή και δροσερή για την καμέλια, προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Η καμέλια υποφέρει στα ζεστά και ξηρά κλίματα, καθώς και όταν βρίσκεται σε άμεση έκθεση με τον ήλιο. Ειδικά ο πρωινός έντονος ήλιος σε συνδιασμό με την υψηλή θερμοκρασία μετά την παγωνιά της νύχτας προκαλεί σημαντική πτώση των λουλουδιών της (ανθόρροια). Για να φυτέψουμε την καμέλια σε γλάστρα, φροντίζουμε να της εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση, καθώς η καμέλια δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπες στη βάση για να στραγγίζει το νερό, και τη γεμίζουμε με ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά ανανεμιγμένο με κομπόστ του κήπου μας σε αναλογία 2:1.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καμέλια;

 

Διατηρούμε σχετικά υγρό το χώμα της καμέλιας με συχνό πότισμα, καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες όπου η καμέλια έχει περισσότερες ανάγκες σε νερό. Σχετικά με τη λίπανση της καμέλιας, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για οξύφιλα φυτά κατά τη περίοδο της άνθισης ανά 20 μέρες. Την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου, η προσθήκη λιπάσματος κάθε δύο μήνες είναι αρκετή, καθώς η καμέλια δεν αντιδρά θετικά στις έντονες λιπάνσεις.

 

Ποια εποχή κλαδεύουμε την καμέλια και πώς γίνεται το κλάδεμα της;

 

Το κλάδεμα της καμέλιας γίνεται την περίοδο της άνοιξης, μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των νέων μπουμπουκιών. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε βλαστούς που προεξέχουν και φεύγουν ψηλά, καθώς επίσης εσωτερικά κλαδιά που αλληλοτέμνονται για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό της κόμης της καμέλιας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την διατήρηση του σχήματος, την καλύτερη ανάπτυξη και την πλουσιότερη ανθοφορία της καμέλιας. Μετά το κλάδεμα, καλό είναι να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Ποιος είναι ο βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της καμέλιας;

 

Ο πολλαπλασιασμός της καμέλιας γίνεται συνήθως με μοσχεύματα μήκους περίπου 15 εκατοστών που κόβονται από την κορυφή των βλαστών την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό της καμέλιας, καθώς τα μοσχεύματα της δεν ριζοβολούν ιδιαίτερα εύκολα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το μόσχευμα της καμέλιας σε μία μικρή γλάστρα με αφράτο φυτόχωμα και το διατηρούμε σε δροσερή θέση. Μετά από περίοδο 2-3 μηνών, το νέο φυτό καμέλιας θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον οριστική του θέση στον κήπο.

 


Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα (+video)


 

Γιατί πέφτουν τα λουλούδια της καμέλιας;

 

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα είναι η πτώση των μπουμπουκιών της καμέλιας πριν σχηματιστούν πλήρως τα λουλούδια και ανθίσουν. Αυτό παρατηρείται ακόμη εντονότερο στις λευκές ποικιλίες καμέλιας και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως έλλειψη νερού ή υπερβολικό πότισμα, απουσία λίπανσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας, κακή αποστράγγιση της γλάστρας, ανάγκη μεταφύτευσης σε μεγαλύτερη γλάστρα, δυνατός αέρας, ψυχρός ή θερμός ακόμα και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας. Αν η καμέλια μας ρίχνει τα λουλούδια της πριν την άνθιση, ελέγχουμε ότι την έχουμε τοποθετήσει σε κατάλληλη θέση, φροντίζουμε το χώμα και η γλάστρα να μην κρατάνε νερό, ελέγχουμε τα ποτίσματά μας και προσθέτουμε λίπασμα την εποχή που ανθίζει.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της καμέλιας

 

Αν τα φύλλα της καμέλιας γίνονται καφέ στις άκρες, αυτό οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του καλίου. Για να αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, το καφέτιασμα στα φύλλα, φροντίζουμε να ποτίζουμε την καμέλια αφού έχει στεγνώσει το χώμα της και την περίοδο της άνοιξης προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες.
 

Περισσότερα καλλωπιστικά φυτά

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων καλλωπιστικών φυτών με όμορφα λουλούδια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Γαρυφαλλιά, 5 μυστικά φροντίδας
Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά
Αζαλέα, 7 μυστικά φροντίδας
Ιβίσκος, 5 μυστικά φροντίδας
Αλστρομέρια, το λουλούδι των ίνκας
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά φροντίδας
Λεπτόσπερμο, ένα φυτό με άφθονα λουλούδια
Γαριδάκι, τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Πασχαλιά, ένα λουλούδι για το Πάσχα
10 λουλούδια με έντονα άρωμα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Θόδωρος 28 Αυγούστου 2018

Η αρχική μεταφύτευση γίνεται σε σχετικά μικρή γλάστρα ή σε μεγάλη (38Χ45cm) για ανάπτυξη του ριζικού και σε τί βάθος; Το ύψος του φυτού είναι περίπου 80 cm. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 28 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Θόδωρε.
  Για την μεταφύτευση της καμέλιας, καλό έιναι να χρησιμοποιήσεις μία γλάστρα περίπου 2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτή που έχεις το φυτό. Αν η γλάστρα που έχει το φυτό, είναι παρόμοιου μεγέθους ή λίγο μικρότερα από τη μικρή γλάστρα που έχεις, μεταφύτεψε την καμέλια στη μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση της καμέλιας καλό είναι να γίνει αρχές Σεπτέμβρη, αφού περάσουν οι υψηλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Επίσης, κατά τη μεταφύτευση, καλό είναι να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών ή εκχύλισμα κομπόστ για την καλύτερη ριζοβολία του φυτού της καμέλιας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξάνδρα 31 Ιουλίου 2018

Μπορώ να φυτέψω Καμέλια σε γλάστρα το καλοκαίρι?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Αλεξάνδρα. Καλύτερα να περιμένεις να περάσει το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες και να μεταφυτεύσεις την καμέλια στις αρχές του φθινοπώρου. Για την μεταφύτευση της καμέλιας σε γλάστρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιούλη 4 Ιουνίου 2018

Γεια σας!
Έχω μια καμέλια της οποίας το χώμα μοιάζει σαν να έχει ασπρίσει πάνω πάνω και φοβάμαι μήπως είναι καμιά ασθένεια. Επίσης, την περίοδο ανθοφορίας της τα μπουμπούκια της δεν άνοιγαν εντελώς. Μαύριζαν τα ακριανά πέταλα και πέφτανε τα μπουμπούκια. Γενικά προσέχω πολύ με το πότισμα και το σκάλισμα του χώματος της για να διατηρώ την υγρασία της καθώς και τη λίπανσή της και την προσθήκη σιδήρου. Τι μου προτείνετε να κάνω;

Με εκτίμηση,
Γιούλη Ρεγκινάκη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 5 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Γιούλη. Φρόντισε να έχεις την καμέλια σε ημισκερό χώρο, και να την ποτίζεις κάθε τρεις μέρες. Καλό θα ήταν να ψεκάσεις τα μπουμπούκια της με χαλκούχο διάλυμα, πριν ανοίξουν για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, είναι απαραίτητη η προσθήκη λιπάσματος, πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο για να ανοίξουν τα λουλούδια της καμέλιας και να μας χαρίσει την υπέροχη ανθοφορία της.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.