11 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας

καμελια φροντιδα

Ποιο είναι το μυστικό για να έχουμε ζωηρές καμέλιες και να απολαμβάνουμε τα υπέροχα λουλούδια τους στον κήπο και στο μπαλκόνι μας;

Η καμέλια είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος θάμνος που παραδοσιακά συναντάμε να διακοσμεί τους κήπους, τις αυλές, τις βεράντες και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών.

Αειθαλές φυτό με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, η καμέλια ξεχωρίζει για το γυαλιστερό σκουροπράσιμο φύλλωμά της και τα πανέμορφα μονά ή διπλά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα.

Οι περισσότερες ποικιλίες της καμέλιας εμφανίζουν τα λουλούδια τους στα τέλη του χειμώνα και συνεχίζουν την πλούσια ανθοφορία τους μέσα στην άνοιξη.

Πρόκειται για ένα φυτό που αντέχει στη σκια και ξεχωρίζει με τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια του.

Η μοναδική καλλωπιστική αξία της αποτέλεσε και λογοτεχνική έμπνευση ομορφιάς και ευαισθησίας στο διάσημο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά “Η κυρία με τις καμέλιες”.

Ας δούμε λοιπόν τις πιο γνωστές ποικιλίες καμέλιας, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους, ώστε να χαρούμε τις καμέλιες που πάντα ονειρευόμασταν, γεμάτες λουλούδια και χρώμα.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες της καμέλιας;

Μπορούμε να επιλέξουμε χιλιάδες ποικιλίες καμέλιας για να διακοσμήσουμε τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Oι περισσότερες προέρχονται από τα παρακάτω βασικά είδη καμέλιας :

 • Camellia japonica (Ιαπωνική καμέλια): Το πιο δημοφιλές είδος καμέλιας με τις περισσότερες ποικιλίες να προέρχονται από αυτήν, φθάνει σε ύψος 3-4 μέτρα και πλάτος 2-3 μέτρα, διαθέτει σκουρόχρωμα φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία με λουλούδια σε ποικίλα χρώματα και με ένα απαλό άρωμα.
 • Camellia sasanqua: Ποικιλίες καμέλιας με πιο συμπαγή ανάπτυξη, κατάλληλες για μπαλκόνι, που φτάνουν σε ύψος και πλάτος 2-3 μέτρων, με σκουροπράσινο γυαλιστερό δερματώδες φύλλωμα μέσα στο χειμώνα και με εντυπωσιακές ταξιανθίες λουλουδιών σε μπουκέτα κατά μήκος των βλαστών.
 • Camellia reticulata (heterophylla): Είδος καμέλιας, που γίνεται μικρό δέντρο και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 10 μέτρα, με χαρακτηριστικά ελλειπτικά φύλλα και μεγάλα λουλούδια, διαμέτρου δέκα εκατοστών σε ροζέ αποχρώσεις που καλλιεργείται σε περιοχές της Κίνας για τσάι.
 • Camellia saluenensis: Είδος καμέλιας σε θαμνώδη μορφή με σκουρόχρωμο δερματώδες, ελλειπτικό φύλλωμα, με τα νεότερα φύλλα να είναι κοκκινωπά. Σχηματίζει μονά μεγάλα λευκά λουλούδια που φτάνουν οκτώ εκατοστά σε διάμετρο και εμφανίζονται πυκνότερα στις άκρες των βλαστών.

2. Τι συνθήκες θέλει η καμέλια για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πολλά λουλούδια;

Η καμέλια ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον και χρειάζεται όξινο έδαφος με καλή αποστράγγιση του νερού.

Επιλέγουμε μια προστατευμένη θέση σχετικά σκιερή και δροσερή για την καμέλια στον κήπο μας, καθώς η καμέλια υποφέρει στα ζεστά και ξηρά κλίματα και όταν βρίσκεται σε άμεση έκθεση με τον ήλιο.

Ειδικά ο έντονος πρωινό ήλιος σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία μετά την παγωνιά της κρύας νύχτας προκαλεί απότομη πτώση των λουλουδιών της.

Χρειάζεται με χαμηλό pH εδάφους, καθώς ανήκει στα οξύφιλα φυτά μαζί με τη γαρδένια, την ορτανσία, την αζαλέα και το ροδόδεντρο.

3. Πότε μεταφυτεύουμε την καμέλια και πώς γίνεται η φύτευση σε γλάστρα;

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της καμέλιας είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Για να φυτέψουμε την καμέλια σε γλάστρα, προτιμούμε θέση με βορεινό ή δυτικό προσανατολισμό, προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους.

Επιλέγουμε γλάστρα, πλαστική ή πήλινη, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστών, που διαθέτει τρύπες στη βάση για να στραγγίζει το νερό, καθώς η καμέλια δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά που προμηθευόμαστε από το εμπόριο. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα φύτευσης ανακατεύοντας καστανόχωμα και κομπόστ σε αναλογία 3:1.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καμέλια;

Ποτίζουμε συχνά την καμέλια για να διατηρούμε σχετικά υγρό το χώμα της γλάστρας ή στον κήπο μας, καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, όπου η καμέλια έχει περισσότερες ανάγκες σε νερό για να τη διατηρήσουμε δροσερή.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε την καμέλια 2 φορές την εβδομάδα, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού απαιτούνται τουλάχιστον 3 ποτίσματα εβδομαδιαίως.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καμέλια;

Για την λίπανση της καμέλιας που έχει φυτευτεί σε κήπο, προσθέτουμε λίπασμα ανθοφορίας για οξύφιλα φυτά μία φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνθισης. Τον υπόλοιπο χρόνο, η προσθήκη λιπάσματος κάθε δύο μήνες είναι αρκετή, καθώς η καμέλια δεν αντιδρά θετικά στις έντονες λιπάνσεις.

Στις καμέλιες που είναι φυτεμένες σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε υγρό λίπασμα για οξύφιλα φυτά, κάθε 2 εβδομάδες την περίοδο ανθοφορίας, και μία φορά το μήνα την υπόλοιπη περίοδο.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καμέλια;

Αν και η καμέλια είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό, σε συνθήκες κακού αερισμού και σχετικής υγρασίας, προσβάλλεται από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως του βοτρύτη και της σκληροτίνια.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών ψεκάζουμε το φύλλωμα της καμέλιας με βιολογικό υγρό χαλκό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για να αντιμετωπίσουμε έντομα που ενδέχεται να εμφανιστούν όπως η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, η βαμβακάδα καθώς και τον τετράνυχο, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτούφυσικής πυρεθρίνης ή αλάτων καλίου.

Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής, μπορούμε να αξιοποιήσουμε σπιτικά υλικά για ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα της καμέλιας διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

7. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε την καμέλια;

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε την καμέλια είναι η περίοδος της άνοιξης, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της και πριν εμφανιστούν τα καινούρια μπουμπούκια της.

Βασικός στόχος του κλαδέματος της καμέλιας είναι να επιτύχουμε την διατήρηση του σχήματος του φυτού και παράλληλα να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την πλούσια ανθοφορία του.

Το κλάδεμα της καμέλιας περιλαμβάνει αφαίρεση βλαστών που προεξέχουν και φεύγουν ψηλά και εσωτερικών κλαδιών που μπλέκονται μεταξύ τους, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυλλώματος.

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της καμέλιας;

Υπάρχουν 3 τρόποι για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά καμέλιας: α) ο πολλαπλασιασμός με σπόρο, β) ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα και γ) ο πολλαπλασιασμός με καταβολάδες.

α) Πολλαπλασιασμός καμέλιας με σπόρο

Η δημιουργία φυτών καμέλιας από σπόρο απαιτεί αρκετή υπομονή καθώς χρειάζεται να περάσουν 4-6 χρόνια μέχρι το φυτό να ανθίσει.

Παίρνουμε ώριμους σπόρους από τον καρπό του λουλουδιού, την περίοδο του Απριλίου και τα φυτεύουμε σε σπορείο με μίγμα άμμου και τύρφης σε αναλογία 1 προς 1.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα φυτά καμέλιας που προκύπτουν από σπόρο, εμφανίζουν λουλούδια με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση τα λουλούδια του φυτού απ’ όπου προήλθε ο σπόρος.

β) Πολλαπλασιασμός καμέλιας με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός της καμέλιας με μοσχεύματα είναι σίγουρα μία πιο ασφαλής και σχετικά γρήγορη διαδικασία για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά καμέλιας.

Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της καμέλιας με μαλακά μοσχεύματα είναι από τις αρχές άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού.

Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε νέα φυτά καμέλιας από ημιξυλώδη μοσχεύματα στα τέλη του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 15 εκατοστών που κόβονται από την κορυφή των βλαστών και τα τοποθετούμε σε μία μικρή γλάστρα με αφράτο φυτόχωμα, την οποία διατηρούμε σε δροσερή θέση.

Πριν τα φυτέψουμε τα μοσχεύματα, σκονίζουμε στη βάση τους με ορμόνης ριζοβολίας για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη ριζών και την επιτυχία του πολλαπλασιασμού της καμέλιας.

Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε βλαστούς καμέλιας σε νερό, για να αναπτύξουν ρίζες και στη συνέχεια να τα φυτέψουμε σε γλάστρες φυτωρίου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από περίοδο 2-3 μηνών στη γλάστρα φυτωρίου, το νέο φυτό καμέλιας θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον οριστική του θέση στον κήπο.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

γ) Πολλαπλασιασμός καμέλιας με καταβολάδες

Αρκετά γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι και ο πολλαπλασιασμός της καμέλιας με τη μέθοδο των εναέριων καταβολάδων.

Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό με την μέθοδο των καταβολάδων είναι την περίοδο Οκτωβρίου ως Δεκέμβριου καθώς αυτή την εποχή αναπτύσσεται ταχύτερα η ρίζα.

Παίρνουμε ένα νεαρό υγιή βλαστό, αφαιρούμε τα φύλλα κοντά στη βάση και κάνουμε μία τομή με ένα μαχαίρι σε ένα σημείο στη μέση του βλαστού από το οποίο θα βγάλει ρίζες.

Βάζουμε σε μία πλαστική σακούλα φυτόχωμα και άμμο σε αναλογία 2:1 και τη δένουμε έτσι ώστε το σημείο τομής του βλαστού να είναι μέσα στο μίγμα χώματος που φτιάξαμε.

Διατηρούμε το χώμα υγρό μέσα στη σακούλα ποτίζοντάς το συχνά με μία σύριγγα από μία τρύπα της σακούλας και μετά από λίγους μήνες, ο βλαστός της καμέλιας μέσα στη σακούλα θα βγάλει ρίζες.

Κόβουμε τον βλαστό της καμέλιας από το αρχικό φυτό σε σημείο κοντά στις ρίζες που έχουν σχηματιστεί και το φυτεύουμε σε γλάστρα ή απευθείας στο χώμα αφού απομακρύνουμε τη σακούλα.

Πολλαπλασιασμός με εναέριες καταβολάδες
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με καταβολάδες

9. Γιατί πέφτουν τα λουλούδια της καμέλιας;

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα είναι η πτώση των μπουμπουκιών της καμέλιας πριν σχηματιστούν πλήρως τα λουλούδια και ανθίσουν, κάτι που εμφανίζεται εντονότερα στις λευκές ποικιλίες καμέλιας.

Η πτώση των λουλουδιών της καμέλιας μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως η έλλειψη νερού ή το υπερβολικό πότισμα, η κακή αποστράγγιση της γλάστρας και η απουσία λίπανσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Αιτία για να πέσουν τα λουλούδια της καμέλιας μπορεί να είναι η ανάγκη μεταφύτευσης σε μεγαλύτερη γλάστρα, ο δυνατός αέρας, ψυχρός ή θερμός, καθώς και οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας.

Σε κάθε περίπτωση, για να μην πέφτουν τα λουλούδια της καμέλιας, είναι σημαντικό να την τοποθετούμε σε κατάλληλη θέση, να φροντίζουμε ώστε η γλάστρα και το χώμα να μην κρατάνε νερό, να ελέγχουμε τα ποτίσματά μας και να προσθέτουμε λίπασμα την εποχή που ανθίζει.

10. Γιατί γίνονται καφέ τα φύλλα της καμέλιας στις άκρες;

Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της καμέλιας να γίνονται καφέ στις άκρες, αυτό οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του καλίου.

Για να αντιμετωπίσουμε το καφέτιασμα στα φύλλα, φροντίζουμε να ποτίζουμε την καμέλια αφού έχει στεγνώσει το χώμα της ενώ την περίοδο της άνοιξης προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα καλίου.

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καμέλια

Η καμέλια είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι, καθώς απαιτεί αρκετό κρύο την περίοδο του χειμώνα για να αναπτυχθεί και να ανθίσει την άνοιξη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (60)

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ
  15/05/2024

  Καλησπέρα, αγόρασα πριν 2 βδομάδες περίπου μια καμέλια, λίγο πάνω από 1 μέτρο. Όταν την αγόρασα είχε 3 μπουμπούκια ανοιχτά μερικώς και πολλά που ήταν ακόμα κλειστά. Όμως βλέπω πως σιγά σιγά και τα 3 μπουμπούκια, παρόλο που είχαν ωραίο ροζ χρώμα, ξεράθηκαν. Βάζω ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας 5-10-42 και ένα ακόμα γενικό 20-20-20, μια κουταλιά της σούπας το κάθε ένα επειδή είναι μεγάλο το φυτό και προσέχω αρκετά το πότισμα. Γνωρίζετε γιατί μπορεί να ξεραίνονται τα λουλούδια; Βρήκα επίσης ψείρα επάνω σε μερικά φύλλα και μερικά, οπότε άρχισα να ψεκάζω με ένα φάρμακο που προμηθεύτηκα από φυτώριο και έβαλα λίγο πιπέρι κοντά στις ρίζες. Τα μυρμήγκια έφυγαν αλλά συνεχίζω να βλέπω τη ψείρα. Τα υπόλοιπα φύλλα είναι κανονικά και έχουν το φυσικό σκούρο πράσινο χρώμα. Μήπως φταίει η ψείρα για τη πτώση των μπουμπουκιών; Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

  • Η πτώση των λουλουδιών οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε υπερβολική λίπανση.

   • ΓΙΩΡΓΟΣ
    30/05/2024

    Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχω 2 μόνο θέσεις για τη καμέλια, μια που τη χτυπάει απευθείας ο πρωινός ήλιος και μια χτυπάει απευθείας το μεσημέρι και το απόγευμα. Που προτείνεται να τη τοποθετήσω;

 2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  20/04/2024

  Καλημερα…Εχω μια καμέλια ενα χρόνο σχεδον…Ενω ειναι ήταν φορτωμένη μπουμπούκια δεν ανοιξε κανένα και τωρα τελευταία μετα απο ενα εντονο πλυσιμο στα φύλλα τα ρίχνει….Τι με συμβουλεύεις να κάνω:

 3. Παναγιωτης
  09/04/2024

  Καλησπερα..Εχω μια καμελια σχεδον ενα χρονο…Ειναι γεμάτη μπουμπούκια αλλα δεν ανθίζει κανενα ..Δεν την εχω μεταφυτέψει ακομα …Την λιπαίνω καθε μηνα με λίπασμα για οξυφυλλα….Τι αλλο να κανω: Ευχαριστω

 4. ΞΕΝΙΑ
  29/02/2024

  Kαλημέρα σας! Εχω μια καμελια ιαπωνικη και ψαχνω το μερος που θα την φυτεψω στον κηπο. Λετε οτι οι ξαφνικες διακυμανσεις στην θερμοκρασια (νυχτα -πρωι} δεν της αρεσουν.. Αν στο σημειο που θα την φυτεψω την βλεπει ο ηλιος γυρω στις 9 το πρωι ειναι καλα? τι ώρα ιδανικα μπορει να δεχεται ηλιο το πρωι? Μένω στην Καλαμάτα, εχουμε γενικά θερμο κλιμα…Σας ευχαριστω!

 5. Πάνος
  10/02/2024

  Η καμέλιά μου έχει μεγάλες κηλίδες μεταλλικού καφέ προς ασημένιο χρώμα στην πάνω πλευρά και στο εσωτερικό από μερικά φύλλα της. Μήπως είναι σημάδι από κάψιμο στα φύλλα από τον ήλιο; Μολαταύτα είναι μια χαρά. Δεν έχει άλλα σημάδια, ούτε έντομα εντόπισα. Όμως υποψιάζομαι ακάρεα σε περίπτωση που δεν φταίει ο ήλιος… Τότε ο θερινός πολτός θα βοηθούσε;

  • Μπορείς να ψεκάσεις με θερινό πολτό προληπτικά αλλά σίγουρα φρόντισε να είναι σε ημισκιερό χώρο η καμέλια.

 6. Θάνος
  18/07/2023

  Καλησπέρα
  Οι καμέλιες μου παρουσιάζουν καφέ κηλίδες στο εσωτερικό των νεότερων φύλλων τους.
  Επειδή βρίσκονται σε ημισκιερή θέση ποτίζονται κάθε 2 με 3 μέρες αυτή την εποχή. Συνηθίζω σε περιόδους καύσωνα να διαβρέχω το φύλλωμα των φυτών της καμέλιας, τις πρώτες πρωινές ώρες ,όμως από τότε που το κάνω αυτό, το φαινόμενο παρουσίασε επιδείνωση.
  Εικάζω πως οφείλεται σε μυκητολογική ασθένεια.
  Θα ήθελα όμως και την δική σας άποψη.

 7. ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ
  18/05/2023

  Κύριε Κώστα καλησπέρα.. αν δεν είχαμε κι εσάς με την τόση γνώση κι εμπειρία στα φυτά τι θα κάναμε.. αγόρασα για δεύτερη φορά καμελια..την μεταφυτευσα πριν από 20 μέρες σχεδόν..την έχω στο βορειοδυτικό σημείο του μπαλονιού..ο ήλιος τη χτυπάει από τις 17:30 το απόγευμα και μετα..την ποτιζω μια φορα τη
  εβδομάδα αυτή την εποχή..συγκεκριμένα πριν δύο μέρες την πότισα. .παρατηρώ όμως ότι τις δύο, τρεις τελευταίες μέρες πέφτουν τα φύλλα της πράσινα όπως είναι χωρίς σημάδια προβλήματος ή ασθενειας επάνω ..μήπως μπορείτε να μου πείτε τι φταίει..η αλήθεια είναι ότι από το μεσημέρι και μετά έχει αέρα εκεί που τη έχω…σας ευχαριστώ πολύ.. 😊😊

  • Πιθανότατα, η καμέλια χάνει τα φύλλα της λόγω της μεταφύτευσης και των δυνατών ανέμων. Θα σου πρότεινα να την μεταφέρεις σε προφυλαγμένο σημείο και να προσθέσεις λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 8. Κωνσταντίνα
  31/03/2023

  Καλημέρα σας..για μια ακόμα φορά απευθύνομαι σε σας γιατί είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσετε.. ☺️☺️ πριν τρεις μέρες απόκτησα μια καμέλια ενός μέτρου ύψους σε γλάστρα 20 εκ. ύψος από αυτές τις συνηθισμένες των ανθοκηπίων..αναρωτιέμαι αν πρέπει να την μεταφυτευσω αμέσως μιας και έχει μπουμπουκια και ο καιρος δεν έχει σταθεροποιηθει ακόμα ..καταλαβαίνετε …μια ζεστή, μια κρυο..ευχαριστώ εκ των προτέρων και να είστε πάντα καλά.. 🤗🤗

  • Μπορείς να περιμένεις να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία μέσα στην άνοιξη για να κάνεις την μεταφύτευση.

   • Κωνσταντίνα
    03/04/2023

    Σας ευχαριστώ πολύ…!!!!.ας ελπίσουμε να τα καταφέρει μιας και στο μπαλκόνι μου δεν υπάρχουν και οι καλύτερες συνθήκες για την λατρεμένη καμελια..όσες φορές έχω προσπαθήσει μαζί της, ενώ μεγαλώνει μια χαρά, στα μεσα Αυγούστου καίγεται..κι ας την έχω σε ίσκιο όλη την μέρα ..κι ας την ποτιζω όπως εχω διαβάσει στην σελίδα σας..ιναι το μονο φυτο που δεν εχω καταφερει να αποκτήσω..προφανώς θα φταιει η πολύ ζέστη που έχουμε στην περιοχή μας…εύχομαι αυτή την φορά να τα καταφέρουμε και να σπάσουμε το φράγμα του Αυγούστου.. 😍😍

    • Μπορείς να κάνεις πότισμα και με λίπασμα φυκιών που βοηθά για την ανθεκτικότητα της καμέλιας στις δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού.

 9. Χρύσα
  15/03/2023

  Γεια σας. Αγόρασα μια καμέλια διπλή πριν 2 εβδομάδες με ένα υπέροχο ροζ άνθος και πολλά μπουμπούκια. Δεν την μεταφύτευσα ακόμη λόγω μπουμπουκιών. Τα 2 επόμενα άνθη της βγήκαν σαν μαραμένα και όχι τόσο μεγάλα και ζωηρά σαν το πρώτο. Είναι κακοσχηματισμένα και ξεθωριασμένου χρώματος. Την ποτίζω 1 φορά την εβδομάδα, είναι σε σκιά και έβαλα λίπασμα για οξύφυλλα. Τι μπορεί να φταίει και δεν είναι τα άνθη όμορφα όπως αυτό που είχε όταν την αγόρασα; Ευχαριστώ πολύ!

  • Πιθανότατα, λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, το φυτό της καμέλιας δυσκολεύτηκε καθώς είναι σχετικά ευαίσθητο. Δοκίμασε πότισμα κάθε 5 μέρες και πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 10. Αγγελική
  05/04/2022

  Γειά σας! Έχω πάρει μια καμέλια από τα μέσα Μαρτίου γεμάτη μπουμπούκια. Αφού πέρασαν τα κρύα, περίπου δύο βδομάδες μετά, την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα όπως μου είπαν από το φυτώριο, με ελαφρόπετρα στη βάση και χώμα για οξυφυλλα. Βρίσκεται σε σκιερό σημείο κάτω από δέντρα, οπότε δε τη βλέπει ο ήλιος άμεσα. Ενώ επιτέλους δείχνει να αρχίζουν τα μπουμπούκια να ανοίγουν, ανησυχώ γιατί κάθε μέρα βρίσκω νέα κιτρινα φύλλα και εν τέλει ή πέφτουν μόνα τους ή μόλις τα ακουμπάω πέφτουν. Τα μπουμπούκια όμως κάθε μέρα είναι και πιο κόκκινα. Τι μπορεί να έχω κάνει λάθος και γίνεται αυτό ; Την ποτιζω κάθε 3-4 μέρες, αναλόγως με την υγρασία του χώματος

  • Καλησπέρα Αγγελική. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα και σίδηρο στη καμέλια και φρόντισε να την μεταφέρεις σε ημισκιερό σημείο αυτή την εποχή.

 11. Νικος
  10/04/2021

  Ο απογευματινός ήλιος που πέφτει πάνω στην καμέλια θα την επηρεάσει στην αναπτυξη της; Διάβασα στη γαρδένια οτι δεν ενοχλείται αλλά δεν ξέρω αν έχουν παρόμοια συμπεριφορά

 12. Πέτρος
  15/09/2020

  Ηθελα να σας ρωτήσω για τα φύλλα μιας Camellia japonica που μου έφεραν. Αντι για σκούρα και σκληρά είναι ανοιχτοπράσινα και μαλακά. Είναι φυσιολογικό ; Θα σκληρύνουν μετά ή είναι θεμα ποικιλίας;

  • Καλημέρα Πέτρο. Πιθανότατα, το φυτό της καμέλιας στη γλάστρα έχει κάπως ταλαιπωρηθεί. Μπορείς να προσθέσεις λίγο λίπασμα μαγνησίου για το πρασίνισμα των φύλλων. Μετά την μεταφύτευση, σταδιακά τα φύλλα θα πάρουν το σκουροπράσινο χρώμα και θα σκληρύνουν.

 13. Αθανάσιος
  11/09/2020

  Αγαπητοί κύριοι καλησπέρα σας,

  Έχω μία γλάστρα με καμέλια και το πρόβλημά μου είναι ότι μόλις με ¨ξέφυγε” λίγο το πότισμα άρχισαν τα φύλλα να γίνονται καφέ στις άκρες και να πέφτουν με συνέπεια πολλά κλαδιά να είναι γυμνά. Ήδη στις κορυφές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και τα πρώτα μπουμπούκια. Η πρώτη μου ενέργεια ήταν να αραιώσω το πότισμα και η δεύτερή μου ενέργεια ήταν να προμηθευθώ ένα υγρασιόμετρο για να ελέγχω την υγρασία και πότε να ποτίζω το φυτό. Το όργανο αυτό έχει διαβαθμισμένη κλίμακα από το 1-10 και η περιοχή από το 1-3 (το χώμα είναι ξηρό), από το 4-7 είναι ουδέτερο και από 8-10 είναι υγρό. Θα ήθελα να μου πληροφορήσετε (αν μπορείτε) σε ποια από τις περιοχές όταν είναι ένδειξη, θα πρέπει να ποτίζω το φυτό ; Μήπως πρέπει να βάλλω λίπασμα ;

  • Καλησπέρα Αθανάσιε. Πιθανότατα, το καφέτιασμα και η πτώση των φύλλων. Όταν η ένδειξη του υγρασιόμετρου είναι 5-6, καλό είναι να επαναλαμβάνεις το πότισμα της καμέλιας. Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα κατάλληλο για οξύφιλα φυτά όπως η καμέλια.

 14. Νίκη
  05/06/2020

  Καλησπέρα. Θα μπορούσε η καμέλια να γίνει και φυτό εσωτερικού χώρου ; Ή αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξή της;

  • Καλησπέρα Νίκη. Μπορεί να διατηρηθεί η καμέλια για μερικές εβδομάδες σε εσωτερικό φωτεινό χώρο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου αλλά σταδιακά θα έχει καχεκτική ανάπυξη και ίσως αρχίσει νε χάνει τα φύλλα της.

   • Νίκη
    15/06/2020

    Τελικά δεν την έβαλα σε εσωτερικό χώρο όπως μου είπατε. Παρατηρώ όμως ότι αρχίζει να χανει τα φύλλα της ενώ μεχρι τώρα δεν γινόταν. Θα μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό, πιστεύετε;

    • Καλησπέρα Νίκη. Πιθανότατα, η καμέλια χάνει το φύλλωμα της λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Φρόντισε να την έχεις σε σχετικά σκιερό περιβάλλον και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και να βγάλει φύκια.

   • Καλλιόπη
    23/05/2021

    Εγώ την αγόρασα τέλος οκτωβρίου του΄20, περίπου 80 εκ. με γύρω στα 20 μπουμπουκια πάνω της και την κράτησα μέσα στο καθιστικό, στο οποίο βρίσκεται ακόμα γιατί θέλω τη συντροφιά της. Βέβαια βρίσκεται δίπλα σε 6 μέτρα τζαμαρία και την χτυπάει μόνο πρωινός ήλιος, φιλτραρισμένος από κουρτίνα, που όταν απομακρυνθεί τραβάω την κουρτίνα και έχει φως απ΄το τζάμι μέχρι το σούρουπο. Είναι υγιέστατη, αναπτύχθηκε και ψήλωσε, βαθυπράσινη και βγάζει συνεχώς νέα φύλα και βλαστούς. Τα μπουμπούκια της δεν τα άνοιξε όλα, (ίσως κι απ΄την αλλαγή απ΄το φυτώριο, σε εσωτερικό χώρο, επίσης ήταν πολυάριθμα κάποια πάνω σε μερικά κλαδιά) κάποια έχασε, κάποια άνθισαν κι έχει κρατήσει 5 πάνω της μισάνοιχτα που δεν νομίζω να τ΄άνοίξει τώρα πια. Την πήρα μετά βεβαιότητος απ΄τον φυτωριούχο για κόκκινη και τελικά βγήκε διπλή κατάλευκη, ίσως ν΄αποδειχτεί και δύστροπη στην άνθιση λόγω λευκότητος όπως έχετε πει. Μαζί της, απ΄τον ιούνιο του ΄20 βρίσκεται στις ίδιες συνθήκες και μια γαρδένια 60 περίπου εκ. πλεκτή, σαν δεντράκι, που επίσης είναι υγιέστατη και βαθυπράσινη και ανθίζει. Φροντίζω να είναι πάντα ελαφρώς υγρό το χώμα τους (εννοείται καστανόχωμα) δεν πατάνε σε πιάτα, στο 20μερο με μήνα προσθέτω θειικό σίδηρο και ταυτόχρονα υγρό λίπασμα χαμηλό 6-6-6 και τελευταία 9-9-9 επειδή δυσκολεύομαι να βρίσκω πάντα συγκεκριμένων στοιχειων και θεωρώ ότι αυτά που είναι χαμηλά δεν θα τους δημιουργήσουν και κάποια ζημιά ενδεχομένως. Δίπλα τους μεγαλώνει και μια υγιέστατη χόγια που την φύτεψα από μόσχευμα και δεν έχει ανθίσει, είναι στον τρίτο χρόνο κι ελπίζω να μου κάνει λουλούδια φέτος. Μ΄όλα αυτά κι απ΄την καθοδήγησή σας βέβαια, τα πάνε θαυμάσια και σας τα μεταφέρω, ως στατιστικό στοιχείο και εμπειρικό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε για την πολύτιμη γνώση που μοιράζεστε μαζί μας

    • Καλησπέρα Καλλιόπη. Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την εμπειρία σου με τα φυτά σου και χαιρόμαστε πολύ που σε βοηθήσαμε με τις γνώσεις μας.

 15. gergana
  28/05/2020

  Γειά σας. Συγχαρητήρια για την όμορφη σελίδα σάς. Έχω μια καμελια στο μπαλκόνι εδώ και 6 μήνες. Δεν έχει μπουμπούκια, δεν έχει ανθησει καθόλου. Τα φύλλα της γίνονται καφέ στης άκρες και σιγά σιγά αυτό απλώνετε σε όλο το φύλο μέχρι να ξεραθεί. Βγάζει και καινούργια φύλλα τα οποία ακόμα είναι καλά. Μπορείτε να με βοηθήσετε με αυτό?

  • Καλησπέρα. Όταν τα φύλλα της καμέλιας γίνονται καφέ στις άκρες οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του καλίου. Για να αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, το καφέτιασμα στα φύλλα, φροντίζουμε να ποτίζουμε την καμέλια αφού έχει στεγνώσει το χώμα της και προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 16. Κατή
  12/05/2020

  εχω παρει μια καμελια και την εχω μεταφυτευσει σε μεγαλυτερη γλαστρα αλλά τωρα τελευταία φαινεται σαν να εχει μαραθεί,σα να θελει πότισμα παραπάνω αν και την ποτίζω.επίσης δεν ανθιζει παρ΄ολο που είχε πολλά μπουμπούκια!πως μπορω να τη σώσω;

  • Καλησπέρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να ανοίξουν τα μπουμπούκια της καμέλιας και να ανθίσει. Παράλληλα πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά και έλεγξε αν στραγγίζει κανονικά η γλάστρα.

 17. Γιώργος
  29/04/2020

  Καλησπέρα. Αγόρασα μια καμέλια γύρω στους 80 πόντους ύψος και η γλάστρα της είναι10με 12lt. Σε πόσα lt. γλάστρα πρέπει να την μεταφύτεύσω γιατί αυτή θεωρώ πως είναι μικρή.
  Επίσεις πότε είναι η κατάλληλη έποχή.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα. Κατάλλη εποχή για την μεταφύτευση της καμέλιας είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Σίγουρα καλό είναι να μεταφυτευτεί σε γλάστρα 1-2 νούμερα παραπάνω, δηλαδή περίπου στα 20 λίτρα.

 18. Έλλη
  10/04/2020

  Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για όλο αυτό που κάνετε και μας δείχνετε τόσο σημαντικά πράγματα. Αγόρασα μία καμέλια σε γλάστρα, πρέπει να την μεταφυτεύσω ή επειδή έχει ανθούς δεν πρέπει. Και αν δεν πρέπει τώρα, πότε πρέπει να το κάνω. Θα ανατρέξει στην μικρή γλαστρουλα; Χίλια ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Έλλη. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση της καμέλιας άμεσα αφού δυσκολεύεται στην γλάστρα που είναι φυτεμένη, απλά βάλε την γλάστρα σε δροσερό περιβάλλον που δεν την κτυπά απευθείας το ηλιακό φως.

 19. Εύη
  08/04/2020

  Καλησπέρα πριν μια εβδομάδα αγόρασα καμέλια με κλειστά κόκκινο προς ροζ μπουμπούκια ακόμα δεν άνθισαν αλλά φαίνεται να ανοίγουν σιγά σιγά τ πρόβλημα Μ όμως είναι ότι τ φύλα της αρχίζουν κ κάνουν τρυπουλες…δεν καφετιζει στις άκρες δεν την ποτίζω υπερβολικά.Τι λέτε να φταίει; Πρέπει να αφαιρέσω τρυπια φύλλα κ ας είναι πράσινα κ γερά;

 20. Αλέξανδρα
  08/03/2020

  Καλημερα σας ,θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορω να μεταφυτευσω την καμελια που μου εφεραν δωρο σε μεγαλυτερη γλαστρα αυτη την εποχή και επίσης θα μπορουσε να σταθει σε μπαλκονι σε γλάστρα καλυτερα σε κοιπο ? Σας ευχαριστω εκ’τον προτερων..

  • Καλησπέρα Αλεξάνσρα. Βεβαίως και μπορείς να μεταφυτεύσεις αυτή την εποχή την καμέλια σου, και μπορείς να την έχεις σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου.

 21. Νίκη
  09/02/2020

  Καλησπέρα, ήθελα να μάθω για τα μπουμπούκια της καμέλιας μου που έχουν σχηματιστεί ήδη πριν από τα Χριστούγεννα αλλά ακόμα δεν έχουν ανοίξει. Προτείνετε να βάλω κάποιο λίπασμα για οξύφιλα; Κι αν ναι είναι η κατάλληλη εποχή ή να περιμένω τον Μάρτιο;
  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Νϊκη. Μπορείς αυτή την εποχή να βάλεις λίπασμα ανθοφορίας στην καμέλια σου καθώς και να τα ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών για τόνωση και καλύτερη ανθοφορία.

 22. Αντζελα
  29/11/2019

  Εδω και δυο χρονια η καμελια μου δεν βγαζει μπουμπουκια και χανει το φυλλωμα της ξερσινοντας τα κλαδια της που αφαιρω.τι μπορει να φραιει ειναι περιπου 10 ετων με πλουσια βλαστηση και ανθοφορια τα προηγουμενα χρονια ,πριν 3 ή 4 χρονια της αλλαξα γλαστρα και τα πηγαινε θαυμασια.Παρακαλω βοηθεια.Ευχαριστω.

  • Καλησπέρα Άντζελα. Βεβαιώσου ότι η γλάστρα στραγγίζει καλά και πρόσθεσε λίπασμα για οξύφιλα φυτά και σίδηρο για την τόνωση της.

 23. Μαιρη
  15/11/2019

  Είναι η πιο όμορφη και ενημερωτική σελίδα συγχαρητήρια πολλαααα..
  .
  Δεν μπορώ να κρατήσω μοκαμβιλλια…
  Ευχαριστώ πολυ

 24. Θόδωρος
  28/08/2018

  Η αρχική μεταφύτευση γίνεται σε σχετικά μικρή γλάστρα ή σε μεγάλη (38Χ45cm) για ανάπτυξη του ριζικού και σε τί βάθος; Το ύψος του φυτού είναι περίπου 80 cm. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

  • Καλησπέρα Θόδωρε.
   Για την μεταφύτευση της καμέλιας, καλό έιναι να χρησιμοποιήσεις μία γλάστρα περίπου 2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτή που έχεις το φυτό. Αν η γλάστρα που έχει το φυτό, είναι παρόμοιου μεγέθους ή λίγο μικρότερα από τη μικρή γλάστρα που έχεις, μεταφύτεψε την καμέλια στη μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση της καμέλιας καλό είναι να γίνει αρχές Σεπτέμβρη, αφού περάσουν οι υψηλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Επίσης, κατά τη μεταφύτευση, καλό είναι να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών ή εκχύλισμα κομπόστ για την καλύτερη ριζοβολία του φυτού της καμέλιας.

 25. Αλεξάνδρα
  31/07/2018

  Μπορώ να φυτέψω Καμέλια σε γλάστρα το καλοκαίρι?

  • Καλημέρα Αλεξάνδρα. Καλύτερα να περιμένεις να περάσει το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες και να μεταφυτεύσεις την καμέλια στις αρχές του φθινοπώρου. Για την μεταφύτευση της καμέλιας σε γλάστρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά.

 26. Γιούλη
  04/06/2018

  Γεια σας!
  Έχω μια καμέλια της οποίας το χώμα μοιάζει σαν να έχει ασπρίσει πάνω πάνω και φοβάμαι μήπως είναι καμιά ασθένεια. Επίσης, την περίοδο ανθοφορίας της τα μπουμπούκια της δεν άνοιγαν εντελώς. Μαύριζαν τα ακριανά πέταλα και πέφτανε τα μπουμπούκια. Γενικά προσέχω πολύ με το πότισμα και το σκάλισμα του χώματος της για να διατηρώ την υγρασία της καθώς και τη λίπανσή της και την προσθήκη σιδήρου. Τι μου προτείνετε να κάνω;

  Με εκτίμηση,
  Γιούλη Ρεγκινάκη

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   05/06/2018

   Καλησπέρα Γιούλη. Φρόντισε να έχεις την καμέλια σε ημισκερό χώρο, και να την ποτίζεις κάθε τρεις μέρες. Καλό θα ήταν να ψεκάσεις τα μπουμπούκια της με χαλκούχο διάλυμα, πριν ανοίξουν για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, είναι απαραίτητη η προσθήκη λιπάσματος, πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο για να ανοίξουν τα λουλούδια της καμέλιας και να μας χαρίσει την υπέροχη ανθοφορία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *