6 μυστικά για φροντίδα καμέλιας

Ποιο είναι το μυστικό για ζωηρές καμέλιες γεμάτες λουλούδια; Η καμέλια είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το γυαλιστερό φύλλωμά της και τα πανέμορφα μονά ή διπλά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα. Οι περισσότερες ποικιλίες της προέρχονται από την ιαπωνική καμέλια, φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Φυτό μοναδικής καλλωπιστικής αξίας, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Αλέξανδρος Δουμάς συνέδεσε την ηρωίδα του με την καμέλια, στο περίφημο μυθιστόρημα “Η κυρία με τις καμέλιες”. Η καμέλια εχει τη φήμη της “ευαίσθητης” και πολλοί από εμάς έχουμε συναντήσει δυσκολίες στην περιποίηση της.
Επιλέγοντας την κατάλληλη θέση για την καμέλια στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές μπορούμε να χαρούμε τις καμέλιες που πάντα ονειρευόμασταν, γεμάτες λουλούδια και χρώμα.
1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί και ανθίζει η καμέλια;
Επιλέγουμε μια θέση σχετικά σκιερή και δροσερή για την καμέλια, προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Η καμέλια υποφέρει στα ζεστά και ξηρά κλίματα, καθώς και όταν βρίσκεται σε άμεση έκθεση με τον ήλιο. Ειδικά ο πρωινός έντονος ήλιος σε συνδιασμό με την υψηλή θερμοκρασία μετά την παγωνιά της νύχτας προκαλεί σημαντική πτώση των λουλουδιών της (ανθόρροια).
Για να φυτέψουμε την καμέλια σε γλάστρα, φροντίζουμε να της εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση, καθώς η καμέλια δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπες στη βάση για να στραγγίζει το νερό, και τη γεμίζουμε με ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά ανανεμιγμένο με κομπόστ του κήπου μας σε αναλογία 2:1.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καμέλια;
Διατηρούμε σχετικά υγρό το χώμα της καμέλιας με συχνό πότισμα, καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες όπου η καμέλια έχει περισσότερες ανάγκες σε νερό.
Σχετικά με τη λίπανση της καμέλιας, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για οξύφιλα φυτά κατά τη περίοδο της άνθισης ανά 20 μέρες. Την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου, η προσθήκη λιπάσματος κάθε δύο μήνες είναι αρκετή, καθώς η καμέλια δεν αντιδρά θετικά στις έντονες λιπάνσεις.
3. Ποια εποχή κλαδεύουμε την καμέλια και πώς γίνεται το κλάδεμα της;
Το κλάδεμα της καμέλιας γίνεται την περίοδο της άνοιξης, μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των νέων μπουμπουκιών. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε βλαστούς που προεξέχουν και φεύγουν ψηλά, καθώς επίσης εσωτερικά κλαδιά που αλληλοτέμνονται για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό της κόμης της καμέλιας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την διατήρηση του σχήματος, την καλύτερη ανάπτυξη και την πλουσιότερη ανθοφορία της καμέλιας.
Μετά το κλάδεμα, καλό είναι να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
4. Ποιος είναι ο βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της καμέλιας;
Ο πολλαπλασιασμός της καμέλιας γίνεται συνήθως με μοσχεύματα μήκους περίπου 15 εκατοστών που κόβονται από την κορυφή των βλαστών την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό της καμέλιας, καθώς τα μοσχεύματα της δεν ριζοβολούν ιδιαίτερα εύκολα.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε το μόσχευμα της καμέλιας σε μία μικρή γλάστρα με αφράτο φυτόχωμα και το διατηρούμε σε δροσερή θέση. Μετά από περίοδο 2-3 μηνών, το νέο φυτό καμέλιας θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον οριστική του θέση στον κήπο.
5. Γιατί πέφτουν τα λουλούδια της καμέλιας;
Ένα πολύ συχνό πρόβλημα είναι η πτώση των μπουμπουκιών της καμέλιας πριν σχηματιστούν πλήρως τα λουλούδια και ανθίσουν. Αυτό παρατηρείται ακόμη εντονότερο στις λευκές ποικιλίες καμέλιας και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως έλλειψη νερού ή υπερβολικό πότισμα, απουσία λίπανσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας, κακή αποστράγγιση της γλάστρας, ανάγκη μεταφύτευσης σε μεγαλύτερη γλάστρα, δυνατός αέρας, ψυχρός ή θερμός ακόμα και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας.
Αν η καμέλια μας ρίχνει τα λουλούδια της πριν την άνθιση, ελέγχουμε ότι την έχουμε τοποθετήσει σε κατάλληλη θέση, φροντίζουμε το χώμα και η γλάστρα να μην κρατάνε νερό, ελέγχουμε τα ποτίσματά μας και προσθέτουμε λίπασμα την εποχή που ανθίζει.
6. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της καμέλιας
Αν τα φύλλα της καμέλιας γίνονται καφέ στις άκρες, αυτό οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του καλίου. Για να αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, το καφέτιασμα στα φύλλα, φροντίζουμε να ποτίζουμε την καμέλια αφού έχει στεγνώσει το χώμα της και την περίοδο της άνοιξης προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες.
Γειά σας! Έχω πάρει μια καμέλια από τα μέσα Μαρτίου γεμάτη μπουμπούκια. Αφού πέρασαν τα κρύα, περίπου δύο βδομάδες μετά, την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα όπως μου είπαν από το φυτώριο, με ελαφρόπετρα στη βάση και χώμα για οξυφυλλα. Βρίσκεται σε σκιερό σημείο κάτω από δέντρα, οπότε δε τη βλέπει ο ήλιος άμεσα. Ενώ επιτέλους δείχνει να αρχίζουν τα μπουμπούκια να ανοίγουν, ανησυχώ γιατί κάθε μέρα βρίσκω νέα κιτρινα φύλλα και εν τέλει ή πέφτουν μόνα τους ή μόλις τα ακουμπάω πέφτουν. Τα μπουμπούκια όμως κάθε μέρα είναι και πιο κόκκινα. Τι μπορεί να έχω κάνει λάθος και γίνεται αυτό ; Την ποτιζω κάθε 3-4 μέρες, αναλόγως με την υγρασία του χώματος
Καλησπέρα Αγγελική. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα και σίδηρο στη καμέλια και φρόντισε να την μεταφέρεις σε ημισκιερό σημείο αυτή την εποχή.
Ο απογευματινός ήλιος που πέφτει πάνω στην καμέλια θα την επηρεάσει στην αναπτυξη της; Διάβασα στη γαρδένια οτι δεν ενοχλείται αλλά δεν ξέρω αν έχουν παρόμοια συμπεριφορά
Καλησπέρα Νίκο. Ο απογευματινός ήλιος δεν δημιουργεί πρόβλημα στην καμέλια, όπως και στην γαρδένια.
Ηθελα να σας ρωτήσω για τα φύλλα μιας Camellia japonica που μου έφεραν. Αντι για σκούρα και σκληρά είναι ανοιχτοπράσινα και μαλακά. Είναι φυσιολογικό ; Θα σκληρύνουν μετά ή είναι θεμα ποικιλίας;
Καλημέρα Πέτρο. Πιθανότατα, το φυτό της καμέλιας στη γλάστρα έχει κάπως ταλαιπωρηθεί. Μπορείς να προσθέσεις λίγο λίπασμα μαγνησίου για το πρασίνισμα των φύλλων. Μετά την μεταφύτευση, σταδιακά τα φύλλα θα πάρουν το σκουροπράσινο χρώμα και θα σκληρύνουν.
Αγαπητοί κύριοι καλησπέρα σας,
Έχω μία γλάστρα με καμέλια και το πρόβλημά μου είναι ότι μόλις με ¨ξέφυγε” λίγο το πότισμα άρχισαν τα φύλλα να γίνονται καφέ στις άκρες και να πέφτουν με συνέπεια πολλά κλαδιά να είναι γυμνά. Ήδη στις κορυφές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και τα πρώτα μπουμπούκια. Η πρώτη μου ενέργεια ήταν να αραιώσω το πότισμα και η δεύτερή μου ενέργεια ήταν να προμηθευθώ ένα υγρασιόμετρο για να ελέγχω την υγρασία και πότε να ποτίζω το φυτό. Το όργανο αυτό έχει διαβαθμισμένη κλίμακα από το 1-10 και η περιοχή από το 1-3 (το χώμα είναι ξηρό), από το 4-7 είναι ουδέτερο και από 8-10 είναι υγρό. Θα ήθελα να μου πληροφορήσετε (αν μπορείτε) σε ποια από τις περιοχές όταν είναι ένδειξη, θα πρέπει να ποτίζω το φυτό ; Μήπως πρέπει να βάλλω λίπασμα ;
Καλησπέρα Αθανάσιε. Πιθανότατα, το καφέτιασμα και η πτώση των φύλλων. Όταν η ένδειξη του υγρασιόμετρου είναι 5-6, καλό είναι να επαναλαμβάνεις το πότισμα της καμέλιας. Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα κατάλληλο για οξύφιλα φυτά όπως η καμέλια.
Καλησπέρα. Θα μπορούσε η καμέλια να γίνει και φυτό εσωτερικού χώρου ; Ή αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξή της;
Καλησπέρα Νίκη. Μπορεί να διατηρηθεί η καμέλια για μερικές εβδομάδες σε εσωτερικό φωτεινό χώρο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου αλλά σταδιακά θα έχει καχεκτική ανάπυξη και ίσως αρχίσει νε χάνει τα φύλλα της.
Τελικά δεν την έβαλα σε εσωτερικό χώρο όπως μου είπατε. Παρατηρώ όμως ότι αρχίζει να χανει τα φύλλα της ενώ μεχρι τώρα δεν γινόταν. Θα μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό, πιστεύετε;
Καλησπέρα Νίκη. Πιθανότατα, η καμέλια χάνει το φύλλωμα της λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Φρόντισε να την έχεις σε σχετικά σκιερό περιβάλλον και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και να βγάλει φύκια.
Εγώ την αγόρασα τέλος οκτωβρίου του΄20, περίπου 80 εκ. με γύρω στα 20 μπουμπουκια πάνω της και την κράτησα μέσα στο καθιστικό, στο οποίο βρίσκεται ακόμα γιατί θέλω τη συντροφιά της. Βέβαια βρίσκεται δίπλα σε 6 μέτρα τζαμαρία και την χτυπάει μόνο πρωινός ήλιος, φιλτραρισμένος από κουρτίνα, που όταν απομακρυνθεί τραβάω την κουρτίνα και έχει φως απ΄το τζάμι μέχρι το σούρουπο. Είναι υγιέστατη, αναπτύχθηκε και ψήλωσε, βαθυπράσινη και βγάζει συνεχώς νέα φύλα και βλαστούς. Τα μπουμπούκια της δεν τα άνοιξε όλα, (ίσως κι απ΄την αλλαγή απ΄το φυτώριο, σε εσωτερικό χώρο, επίσης ήταν πολυάριθμα κάποια πάνω σε μερικά κλαδιά) κάποια έχασε, κάποια άνθισαν κι έχει κρατήσει 5 πάνω της μισάνοιχτα που δεν νομίζω να τ΄άνοίξει τώρα πια. Την πήρα μετά βεβαιότητος απ΄τον φυτωριούχο για κόκκινη και τελικά βγήκε διπλή κατάλευκη, ίσως ν΄αποδειχτεί και δύστροπη στην άνθιση λόγω λευκότητος όπως έχετε πει. Μαζί της, απ΄τον ιούνιο του ΄20 βρίσκεται στις ίδιες συνθήκες και μια γαρδένια 60 περίπου εκ. πλεκτή, σαν δεντράκι, που επίσης είναι υγιέστατη και βαθυπράσινη και ανθίζει. Φροντίζω να είναι πάντα ελαφρώς υγρό το χώμα τους (εννοείται καστανόχωμα) δεν πατάνε σε πιάτα, στο 20μερο με μήνα προσθέτω θειικό σίδηρο και ταυτόχρονα υγρό λίπασμα χαμηλό 6-6-6 και τελευταία 9-9-9 επειδή δυσκολεύομαι να βρίσκω πάντα συγκεκριμένων στοιχειων και θεωρώ ότι αυτά που είναι χαμηλά δεν θα τους δημιουργήσουν και κάποια ζημιά ενδεχομένως. Δίπλα τους μεγαλώνει και μια υγιέστατη χόγια που την φύτεψα από μόσχευμα και δεν έχει ανθίσει, είναι στον τρίτο χρόνο κι ελπίζω να μου κάνει λουλούδια φέτος. Μ΄όλα αυτά κι απ΄την καθοδήγησή σας βέβαια, τα πάνε θαυμάσια και σας τα μεταφέρω, ως στατιστικό στοιχείο και εμπειρικό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε για την πολύτιμη γνώση που μοιράζεστε μαζί μας
Καλησπέρα Καλλιόπη. Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την εμπειρία σου με τα φυτά σου και χαιρόμαστε πολύ που σε βοηθήσαμε με τις γνώσεις μας.
Γειά σας. Συγχαρητήρια για την όμορφη σελίδα σάς. Έχω μια καμελια στο μπαλκόνι εδώ και 6 μήνες. Δεν έχει μπουμπούκια, δεν έχει ανθησει καθόλου. Τα φύλλα της γίνονται καφέ στης άκρες και σιγά σιγά αυτό απλώνετε σε όλο το φύλο μέχρι να ξεραθεί. Βγάζει και καινούργια φύλλα τα οποία ακόμα είναι καλά. Μπορείτε να με βοηθήσετε με αυτό?
Καλησπέρα. Όταν τα φύλλα της καμέλιας γίνονται καφέ στις άκρες οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του καλίου. Για να αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, το καφέτιασμα στα φύλλα, φροντίζουμε να ποτίζουμε την καμέλια αφού έχει στεγνώσει το χώμα της και προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
εχω παρει μια καμελια και την εχω μεταφυτευσει σε μεγαλυτερη γλαστρα αλλά τωρα τελευταία φαινεται σαν να εχει μαραθεί,σα να θελει πότισμα παραπάνω αν και την ποτίζω.επίσης δεν ανθιζει παρ΄ολο που είχε πολλά μπουμπούκια!πως μπορω να τη σώσω;
Καλησπέρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να ανοίξουν τα μπουμπούκια της καμέλιας και να ανθίσει. Παράλληλα πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά και έλεγξε αν στραγγίζει κανονικά η γλάστρα.
Καλησπέρα. Αγόρασα μια καμέλια γύρω στους 80 πόντους ύψος και η γλάστρα της είναι10με 12lt. Σε πόσα lt. γλάστρα πρέπει να την μεταφύτεύσω γιατί αυτή θεωρώ πως είναι μικρή.
Επίσεις πότε είναι η κατάλληλη έποχή.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα. Κατάλλη εποχή για την μεταφύτευση της καμέλιας είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Σίγουρα καλό είναι να μεταφυτευτεί σε γλάστρα 1-2 νούμερα παραπάνω, δηλαδή περίπου στα 20 λίτρα.
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για όλο αυτό που κάνετε και μας δείχνετε τόσο σημαντικά πράγματα. Αγόρασα μία καμέλια σε γλάστρα, πρέπει να την μεταφυτεύσω ή επειδή έχει ανθούς δεν πρέπει. Και αν δεν πρέπει τώρα, πότε πρέπει να το κάνω. Θα ανατρέξει στην μικρή γλαστρουλα; Χίλια ευχαριστώ
Καλησπέρα Έλλη. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση της καμέλιας άμεσα αφού δυσκολεύεται στην γλάστρα που είναι φυτεμένη, απλά βάλε την γλάστρα σε δροσερό περιβάλλον που δεν την κτυπά απευθείας το ηλιακό φως.
Καλησπέρα πριν μια εβδομάδα αγόρασα καμέλια με κλειστά κόκκινο προς ροζ μπουμπούκια ακόμα δεν άνθισαν αλλά φαίνεται να ανοίγουν σιγά σιγά τ πρόβλημα Μ όμως είναι ότι τ φύλα της αρχίζουν κ κάνουν τρυπουλες…δεν καφετιζει στις άκρες δεν την ποτίζω υπερβολικά.Τι λέτε να φταίει; Πρέπει να αφαιρέσω τρυπια φύλλα κ ας είναι πράσινα κ γερά;
Καλησπέρα. Δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσεις. Πιθανότατα οι τρύπες στα φύλλα οφείλονται σε κάμπιες και μπορείς να τα σκονίσεις με βάκιλο Θουρηγγίας.
Καλημερα σας ,θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορω να μεταφυτευσω την καμελια που μου εφεραν δωρο σε μεγαλυτερη γλαστρα αυτη την εποχή και επίσης θα μπορουσε να σταθει σε μπαλκονι σε γλάστρα καλυτερα σε κοιπο ? Σας ευχαριστω εκ’τον προτερων..
Καλησπέρα Αλεξάνσρα. Βεβαίως και μπορείς να μεταφυτεύσεις αυτή την εποχή την καμέλια σου, και μπορείς να την έχεις σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου.
Καλησπέρα, ήθελα να μάθω για τα μπουμπούκια της καμέλιας μου που έχουν σχηματιστεί ήδη πριν από τα Χριστούγεννα αλλά ακόμα δεν έχουν ανοίξει. Προτείνετε να βάλω κάποιο λίπασμα για οξύφιλα; Κι αν ναι είναι η κατάλληλη εποχή ή να περιμένω τον Μάρτιο;
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Νϊκη. Μπορείς αυτή την εποχή να βάλεις λίπασμα ανθοφορίας στην καμέλια σου καθώς και να τα ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών για τόνωση και καλύτερη ανθοφορία.
Εδω και δυο χρονια η καμελια μου δεν βγαζει μπουμπουκια και χανει το φυλλωμα της ξερσινοντας τα κλαδια της που αφαιρω.τι μπορει να φραιει ειναι περιπου 10 ετων με πλουσια βλαστηση και ανθοφορια τα προηγουμενα χρονια ,πριν 3 ή 4 χρονια της αλλαξα γλαστρα και τα πηγαινε θαυμασια.Παρακαλω βοηθεια.Ευχαριστω.
Καλησπέρα Άντζελα. Βεβαιώσου ότι η γλάστρα στραγγίζει καλά και πρόσθεσε λίπασμα για οξύφιλα φυτά και σίδηρο για την τόνωση της.
Είναι η πιο όμορφη και ενημερωτική σελίδα συγχαρητήρια πολλαααα..
.
Δεν μπορώ να κρατήσω μοκαμβιλλια…
Ευχαριστώ πολυ
Καλησπέρα Μαίρη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της βουκαμβίλιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Η αρχική μεταφύτευση γίνεται σε σχετικά μικρή γλάστρα ή σε μεγάλη (38Χ45cm) για ανάπτυξη του ριζικού και σε τί βάθος; Το ύψος του φυτού είναι περίπου 80 cm. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.
Καλησπέρα Θόδωρε.
Για την μεταφύτευση της καμέλιας, καλό έιναι να χρησιμοποιήσεις μία γλάστρα περίπου 2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτή που έχεις το φυτό. Αν η γλάστρα που έχει το φυτό, είναι παρόμοιου μεγέθους ή λίγο μικρότερα από τη μικρή γλάστρα που έχεις, μεταφύτεψε την καμέλια στη μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση της καμέλιας καλό είναι να γίνει αρχές Σεπτέμβρη, αφού περάσουν οι υψηλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Επίσης, κατά τη μεταφύτευση, καλό είναι να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών ή εκχύλισμα κομπόστ για την καλύτερη ριζοβολία του φυτού της καμέλιας.
Μπορώ να φυτέψω Καμέλια σε γλάστρα το καλοκαίρι?
Καλημέρα Αλεξάνδρα. Καλύτερα να περιμένεις να περάσει το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες και να μεταφυτεύσεις την καμέλια στις αρχές του φθινοπώρου. Για την μεταφύτευση της καμέλιας σε γλάστρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά.
Γεια σας!
Έχω μια καμέλια της οποίας το χώμα μοιάζει σαν να έχει ασπρίσει πάνω πάνω και φοβάμαι μήπως είναι καμιά ασθένεια. Επίσης, την περίοδο ανθοφορίας της τα μπουμπούκια της δεν άνοιγαν εντελώς. Μαύριζαν τα ακριανά πέταλα και πέφτανε τα μπουμπούκια. Γενικά προσέχω πολύ με το πότισμα και το σκάλισμα του χώματος της για να διατηρώ την υγρασία της καθώς και τη λίπανσή της και την προσθήκη σιδήρου. Τι μου προτείνετε να κάνω;
Με εκτίμηση,
Γιούλη Ρεγκινάκη
Καλησπέρα Γιούλη. Φρόντισε να έχεις την καμέλια σε ημισκερό χώρο, και να την ποτίζεις κάθε τρεις μέρες. Καλό θα ήταν να ψεκάσεις τα μπουμπούκια της με χαλκούχο διάλυμα, πριν ανοίξουν για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, είναι απαραίτητη η προσθήκη λιπάσματος, πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο για να ανοίξουν τα λουλούδια της καμέλιας και να μας χαρίσει την υπέροχη ανθοφορία της.