Ζίνια, ένα λουλούδι με υπέροχα χρώματα

ζινιες φροντιδα

Η ζίνια είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών του. Η ζίνια διαθέτει όρθιους δυνατούς βλαστούς με μήκος από μισό εως ένα μέτρο και μεγάλα άνθη που παραμένουν ανθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μπορούμε να βρούμε ψηλές και χαμηλές ποικιλίες ζίνιας και τα τη φυτέψουμε σε γλάστρα αλλά και σε βραχόκηπο, στο γκαζόν, και σε παρτέρια, σε διάφορους συνδυασμούς με άλλα ποώδη ανθόφυτα.

1. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειαζόμαστε για τη φύτευση της ζίνιας;

Η ζίνια είναι φυτό θερμού κλίματος και θέλει σχετικά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη για να ευδοκιμήσει. Πρέπει να φυτευτεί σε πλούσια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη για να έχει ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Αν φυτέψουμε τις ζίνιες σε γλάστρα, επιλέγουμε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίζουμε συνθήκες καλής αποστράγγισης.

Διαφήμιση

2. Tι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχουν οι ζίνιες;

Οι ζίνιες έχουν σημαντικές απαιτήσεις ως προς το νερό και θέλουν συχνό πότισμα, κάθε 1-2 μέρες, ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Σχετικά με τη λίπανση, η ζίνια έχει μέτριες απαιτήσεις καθώς απαιτεί λίπανση κάθε δυο μήνες.

Για ζίνιες σε γλάστρα, πρέπει να λιπαίνουμε συχνότερα, με υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως τέλη φθινοπώρου.

Είναι σημαντικό να απομακρύνουμε συχνά τα ξεραμένα άνθη της ζίνιας για να ενισχύσουμε την διάρκεια ανθοφορίας της.

3. Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού της ζίνιας;

Η ζίνια πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρο. Από την σπορά μέχρι την άνθιση της ζίνιας απαιτούνται συνήθως περίπου 2 μήνες. Αν φτιάξουμε σπορείο για φυτά ζίνιας, και φυτέψουμε σπόρο στις αρχές της άνοιξης, μεταφυτεύουμε τα φυτά ζίνιας περίπου ένα μήνα αργότερα στις τελικές θέσεις στον κήπο ή στις γλάστρες.

4. Κι ένα μυστικό για τις ζίνιες

Κατά το πότισμα της ζίνιας, αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα γιατί δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης του μύκητα του ωιδίου που εμφανίζεται με λευκές κηλίδες στα φύλλα της ζίνιας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Μιχάλης
  24/05/2019

  Χαίρεται και συγχαρητήρια
  Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο έχω παρόμοιο πρόβλημα. Τα φύλλα της Ζιννιας μου ξεραίνονται από το μπροστά μέρος τους και προχωράει ορο τη βάση των φύλλων. Δεν είναι μαύρισμα είναι ξερό. Έχω παρατηρήσει ότι το ίδιο έπαθε και ένας καντιφες που είχα και τελικά ξεράθηκε. Τι είναι αυτό και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω. Σημειώνω ότι τα βλέπει ο πρωινός ήλιος για περίπου 3ωρες. Και τους ων κάνω κανονικά ποτίσματα.
  Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Μιχάλη. Από την περιγραφή σου, φαίνεται σαν έγκαυμα στα φύλλα της ζίνιας και του κατιφέ. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν βρέχεις τα φύλλα τους κατά το πότισμα και μετά έχει έντονη ηλιοφάνεια.

 2. Φωτεινή Καζόλη
  29/04/2017

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας για τις ζίνιες. Είναι πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον.
  Έχω όμως δύο απορίες:
  1) Κάθε χρόνο οι ζίνιες μου έχουν πρόβλημα στήριξης, και πρέπει να τις δένω με πασαλάκια, κάτι που δεν βλέπω σε άλλους κήπους. τι λέτε να φταίει;
  2) Πέρυσι ενώ η ανθοφορία κράτησε μέχρι αρχές φθινοπώρου, από τα μέσα του καλοκαιριού ξεραίνονταν τα φύλλα τους απο κάτω προς τα πάνω όχι σαν τα άσπρα στίγματα του ωίδιου. Τι λέτε γι΄αυτό;
  Ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   29/04/2017

   Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λογια.

   1. Υπάρχουν οι κοντές ζίνιες που δεν θέλουν στήριξη και οι ψηλότερες που μπορεί να χρειαστούν. Αν παίρνετε ετοιμα φυτά, φυτέψτε τις λίγο βαθύτερα για να έχουν καλύτερη στήριξη. Επίσης πότισμα με υγρό λίπασμα φωσφόρου βοηθά στο να κάνουν χοντρότερο βλαστό και καλύτερο ριζικό συστημα για να έχουν καλύτερη στήριξη.

   2. Αυτό το μαύρισμα είναι πιθανότατα εγκαύμα που προκαλείται όταν μείνουν για λίγο απότιστες μέσα στο καλοκαίρι και έχει δυνατό ήλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *