εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

Η γαρυφαλλιά (ή δίανθος, γαριφαλιά) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια που συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, φυτεμένη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα.
 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες η γαρυφαλλιάς;

 
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, άλλες αρωματικές και άλλες όχι, ψηλές και χαμηλές, άλλες έρπουσες και άλλες ορθόκλαδες ιδανικές για κομμένο λουλούδι. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κοινή γαρυφαλλιά, το κινέζικο γαρύφαλλο καθώς και το γαρύφαλλο των ποιητών.

– γαρίφαλο των ποιητών Dianthus barbatus

– κινέζικο γαρίφαλο Dianthus chinensis

– άγριο γαρίφαλο Dianthus fruticosus

 

Τι συνθήκες θέλει η γαρυφαλλιά για πλούσια ανθοφορία;

 

H γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία, οι γαρυφαλλιά προτιμάει φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη. Δεν φοβάται το χειμώνα και είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αντίθετα τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια την ταλαιπωρούν. Θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί.
 

Τι προσέχουμε όταν φυτεύουμε γαρυφαλλιά σε γλάστρα;

 
Όταν η γαρυφαλλιά είναι φυτεμένη σε γλάστρα, φροντίζουμε να της εξασφαλίζουμε κατάλληλο φυτόχωμα με περλίτη για να αναπτυχθεί, καθώς και ικανοποιητική αποστράγγιση.

 


Κάθε πότε ποτίζουμε τις γαρυφαλλιές;

 

Οι γαρυφαλλιά έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης αρκεί να την ποτίζουμε δυο φορές την εβδομάδα. Βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, η γαρυφαλλιά χρειάζεται συχνότερο πότισμα, τουλάχιστον κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας.
 

Πόσο συχνά θέλει λίπασμα η γαρυφαλλιά;

 

Η γαρυφαλλιά χρειάζονται λίπασμα ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου. Κάθε μήνα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα για πλούσια ανάπτυξη και παρατεταμένη ανθοφορία. Για γαρυφαλλιές που είναι φυτεμένες σε γλάστρα, προσθέτουμε κάθε 2 βδομάδες υγρό λίπασμα ανθοφορίας ή υδατοδιαλυτό λιπασμα τύπου 20-20-20.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η γαρυφαλλιά;

 

Το κλάδεμα της γαρυφαλλιάς πραγματοποιείται στις αρχές της άνοιξης ώστε να αναπτυχθούν οι νέοι βλαστοί και να δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται κορφολόγημα της γαρυφαλλιάς, ώστε να αφαιρούνται επιμελώς τα μαραμένα λουλούδια και τα ξερά κλαδάκια της. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουμε να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί η ανθοφορία της γαρυφαλλιάς μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα.
 

Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού της γαρυφαλλιάς;

 
Ο πολλαπλασιασμός της γαρυφαλλιάς γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, με παραφυάδες, αλλά και με σπόρους. Κατάλληλη εποχή για να πάρουμε μοσχεύματα είναι μέσα στο καλοκαίρι από τρυφερούς κορυφαίους βλαστούς μήκους 10 εκατοστών που δεν έχουν λουλούδια. Προτιμάμε να κόβουμε τα μοσχεύματα της γαρυφαλιάς νωρίς το πρωί και να τα φυτεύουμε σε γλάστρα (με φυτόχωμα γενικής χρήσης) που θα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το μόσχευμα της γαρυφαλλιάς.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη γαρυφαλλιά;

 

Οι γαρυφαλλιές, όπως και οι τριανταφυλλιές, είναι ευαίσθητες σε μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η σκωρίαση. Για την προληπτική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα και τα λουλούδια της γαρυφαλλιάς κατά το πότισμα, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, καθώς σε συνθήκες κακού αερισμού, οι ασθένειες εξαπλώνονται πολύ γρηγορότερα. Συμπληρωματικά, ψεκάζουμε με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού. Οι γαρυφαλλιές προσβάλλονται, επίσης, από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο. Για την οικολογική αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού ή αλάτων λιπαρών οξέων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Κι ένα μυστικό για την γαρυφαλλιά

 

Tα πέταλα της γαρυφαλλιάς τρώγονται και μπορούν να μπουν σε διάφορες σαλάτες και μαγειρικές συνταγές σαν ντεκόρ για να δώσουν ξεχωριστό χρώμα, γεύση και άρωμα. Αποφεύγουμε να βάζουμε ολόκληρο το άνθος στα φαγητά μας, γιατί έχουν ιδιαίτερα πικρή γεύση.

 

Περισσότερα λουλούδια

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλες για την φροντίδα αγαπημένων καλλωπιστικών φυτών με εντυπωσιακά λουλούδια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Εδώδιμα άνθη, λουλούδια που τρώγονται
Πώς να διατηρήσουμε λουλούδια σε βάζο
Ιβίσκος, 5 μυστικά φροντίδας
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά φροντίδας
Καμέλια, 6 μυστικά φροντίδας
Ορτανσία, 5 μυστικά φροντίδας
Αζαλέα, 7 μυστικά φροντίδας
Γαρδένια, 10 μυστικά φροντίδας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (44)

σχολιαστής
Φίλιππος 31 Ιουλίου 2020

Γεια σας! Μεταφύτευσα τέσσερις γαριφαλλιές με πλούσια ανθοφορία σε ζαρντινιέρες. Λίγες μέρες μετα, όταν πήγα να αφαιρέσω τα παλιά λουλούδια, έβγαιναν από τα μπουμπούκια μόλις αφαιρούσα το άνθος πάρα πολλά μυρμήγκια… Από τότε που αφαίρεσα όλα τα ξερά λουλούδια δεν έχουν ανθίσει ξανά, ενώ τα φύλλα έχουν αρχίσει να χάνουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν. Χαμηλά κοντά στο χώμα κάποια φύλλα είναι σαν καμμένα και τα νέα μπουμπούκια ξερά και δεν ανοίγουν… Τι να κάνω να τις σώσω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΥΗ 19 Ιουνίου 2020

Οκ, ευχαριστώ πολύ!!!

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΥΗ 18 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Έχω μια γαριφαλιά σε παρτέρι και όταν την είχα αγοράσει είχε 20 λουλούδια! Τώρα είναι όλα ξερά και όταν ένα μπουμπούκι φτάνει τα πέντε χιλιοστά ύψος κιτρινίζει και δεν ανθίζει. Έχει μέτριο χώμα, το ποτίζω κάθε μέρα και του έχω ρίξει 2 φορές λίπασμα 20-20-20- σε σκόνη. Μήπως φταίει το ότι εδώ υπάρχει πολύ υγρασία; Κάθε καλοκαίρι εδώ χτυπάει το λιγότερο 38 βαθμούς. Μπορώ να την μεταφυτέψω τέτοια εποχή για να την βάλω σε γλάστρα και μέσα στο σπίτι;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Εύη.
  Πότιζε κάθε 2 μέρες την γαρυφαλλιά γιατί πιθανότατα κιτρινίζουν τα μπουμπούκια της λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Μπορείς να τη μεταφυτεύσεις την γαρυφαλλιά σε γλάστρα αλλά φρόντισε να την έχεις σε εξωτερικό χώρο σε ημισκιερό σημείο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 16 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, έχω μια γλάστρα με γαρύφαλλα μικρά την οποία τη μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα με ζεολιθο και περλιτη και σε μια μέρα μαραζωσε. Δε φαίνεται να έχει πεθάνει εντελώς το φυτό, γι αυτό μόλις πρόσθεσα λίγο πλήρες κοκκωδες λίπασμα. Τι μπορώ να κάνω να το σώσω? Κάθε φορά που παίρνω γαρύφαλλα μου ξεραίνονται, και τα λατρεύω.

Απάντηση
σχολιαστής
ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ 7 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας τι είδος γαριφαλιάς μπορώ να βάλω σε παρτέρι που το χτυπάει ήλιος ? Ποία γαριφαλιά να προτιμήσω για ύψος? Ευχαριστώ
Υγ. Είμαι άσχετη μου αρέσουν τα λουλούδια και θα ήθελα να με βοηθήσετε να κάνω όμορφο το παρτέρι μου.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Παναγιώτα. Βάλες τις χαμηλές ποικιλιές γαριφαλλιάς σε σημεία που τα κτυπά ο ήλιος και φρόντισε να τις ποτίζεις συχνά. Υπάρχουν αρκετές ψηλές ποικιλίες γαριφαλλιάς που υπάρχουν σε φυτώρια. Φρόντισε να βρεις και κάποιες που είναι αρωματικές.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάριος 18 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, πρόσφατα ψέκασα με φυσικό μυκητοκτονο την γαρυφαλλια δίπλα απο τις καλεντουλες και τώρα η καλεντουλες δυσκολεύονται να ανθίσουν και τα λουλούδια είναι μικρά. Το ίδιο και η γαρυφαλλια. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Antonis 15 Μαΐου 2020

Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η γαρυφαλλια παρόλο που βγάζει καινούργια μπουμπούκια, αυτά μαραίνονται(συρρικνώνονται); Έβαλα και υγρό λίπασμα και κομπόστ. Πότισμα κάθε 3 μέρες περίπου.
Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία 16 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας. Αγόρασα τέσσερις γαρυφαλιες και τις μεταφυτεψα σε γλάστρες με χώμα αφράτο που αγόρασα από το φυτώριο. Την επόμενη μέρα δύο από αυτές είχαν σε ένα κλωνάρι κάτι σαν αφρό η ιστο από αράχνη. Υπάρχει περίπτωση να είναι άρρωστα τα φυτά; Τι μπορώ να κάνω; Ψεκασα με λίγο νερό και το καθάρισα. Μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή; Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα ΑΝαστασία. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού προληπτικά τις γαρυφαλλιές σου ή με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηρω 18 Αυγούστου 2019

Καλησπερα.. εχω μια γλαστρα με μικρα γαρυφαλακια. ομως οι ριζες της εδω και αρκετο καιρο εχουν ξεραθει. παρα το γεγονος αυτο, βγαζει κανονικα ανθη. πως θα γινουν και παλι υγιεις οι ριζες της; η δεν αποτελει προβλημα μιας και ανθιζει κανονικα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Ηρώ. Πιθανότατα υπάρχουν τμήματα της ρίζας που δεν έχουν ξεραθεί και είναι υγιή γιαυτό ανθίζει η γλάστρα με ττα μικρά γαρυφαλάκια. Θα σου πρότεινα να την μεταφυτέψεις αφαιρώντας τα ξερά τμήματα της ρίζας κατά την μεταφύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΝΙΚΟΣ 10 Ιουνίου 2019

Καλησπερα. Αγορασα μια γαρυφαλια καν καν πριν περιπου ενα μηνα. Ολα ηταν καλα μεχρι πριν δυο μερες που παρατηρισα πως ολα τα ανθη, απο μπουμπουκια μεχρι ανοιγμενα, εχουν τρυπες απο εντομο και ξεραινονται. Θα ηθελα την γνωμη σας αν μπορω να κανω κατι. Ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΙΑ Τ. 3 Ιουνίου 2019

ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΛΑΣΤΡΟΥΛΑ ΜΕ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΜΕ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΛΩ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑ ΑΝΘΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΡΑΘΕΙ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΑΝΑ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Γεωργία. Καταρχήν πριν τη μεταφύτευση σε νέα γλάστρα, καλό είναι να κλαδέψεις ελαφρά τις γαρυφαλλιές αφαιρώντας ξερους και αδύναμους βλαστούς. Κατά την μεταφύτευση γλα, θα πρέπει να βγάλεις τις γαρυφαλλιές και το ριζικό τους σύστημα μαζί με μπάλα χώματος ώστε να μπορέσουν όταν μεταφυτευτούν να απορροφήσουν άμεσα νερό και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, είναι σημαντικό, οι γλάστρες με τις γαρυφαλλιές που θα μεταφυτεύσεις να τις τοποθετήσεις για λίγες μέρες σε σκιερό μέρος για να μην δυσκολυτούν τα φυτά. Τέλος, το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στην καλυτερη ριζοβολία των φυτών της γαριφαλλιάς στην καινούρια τους θέση. Καλή επιτυχία!

  Απάντηση
σχολιαστής
πελαγία Παπαδάκη 29 Μαΐου 2019

Σε παρακαλώ Λιονουδάκη πες μου που θα βρώ συμφορίκαρπο η μαργαριτάρι που το ελεγε η μητέρα μου Ειμαι Χαλεπιανή Χανιώτισα και το ψάχνω περίπου δύο χρόνια. Δεν βρίσκομαι στα Χανιά διαφορετικά θα σε συναντούσα. Σε ευχαριστώ. Π.Π

Απάντηση
σχολιαστής
Φιλία 25 Οκτωβρίου 2018

Έχω φυτέψει κάποιες γαριφαλιές στη ζαρντινιέρα μου αλλά τα γαρύφαλλα βγαίνουν σχεδόν ξεραμένα. Δεν καταφέρνουν ποτέ να ανθίσουν ολοκληρωτικά. Τι κάνω λάθος? Μήπως πρέπει να αφαιρώ τα πολλά μπουμπούκια από το ίδιο κλαδάκι και να αφήνω μόνο ένα? Μήπως δεν έχει τι δύναμη το φυτό να υποστηρίξει πολλά μπουμπούκια μαζί?

Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά 12 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα! Παρατήρησα στη δική μου γαρυφαλλιά ότι μερικά από τα μπουμπούκια της ξεράθηκαν πριν ανθίσουν.Τι μπορεί να φταίει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Αθηνά 12 Ιουνίου 2018

  Να προσθέσω ότι τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες τη ποτίζω κάθε 2 μέρες, δε τη παραμελώ δηλαδή,όσον αφορά στο πότισμα.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Αθηνά. Πρόσεχε να μην βρέχεις πολύ τα μπουμπούκια και μην ποτίζεις μεσημεριανές ώρες. Ψέκασε τις γαρυφαλλιές σου και τα μπουμπούκια πριν ανθίσουν με χαλκούχο διάλυμα και βρέξιμο θειάφι για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αθηνά 15 Ιουνίου 2018

   Δε ποτίζω ποτέ μεσημέρι, ούτε βρέχω φύλλα και μπουμπούκια! Κάποια ασθένεια υποψιάζομαι κ γω οπότε θα εφαρμόσω ο,τι μου γράψατε.Ευχαριστω πολύ!

   Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ 8 Ιουνίου 2018

Γειά σας! Ανακάλυψα το όμορφο site και τα video σας πρόσφατα. Ωραία τα εξηγήτε όλα!

Έχω αγοράσει μια μικρή γαρυφαλλιά και μάλλον το πλαστικό γλαστράκι της είναι μικρό. Tώρα είναι γεμάτη λουλούδια. Διάβασα στο άρθρο σας ότι μπορεί να ανθίζει μέχρι το Νοέμβριο. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να την βάλω σε μεγαλύτερη γλάστρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 8 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Αργυρώ. Μόλις περάσει η πρώτη περίοδο ανθοφορίας, καλό είναι να μεταφυτεύσεις τη γαρυφαλλιά.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ 9 Ιουνίου 2018

   Ευχαριστώ πολύ!

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουνίου 2018

    Πρόσεξε να διατηρήσεις τη νέα γλάστρα για λίγες μέρες στη δροσιά, πριν τη μετακινήσεις στην οριστική θέση για να μην στρεσαριστεί το φυτό από το δυνατό ήλιο του καλοκαιριού. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση στο σχετικό μας άρθρο.

    Απάντηση
σχολιαστής
Έλενα 3 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα σας! Εγώ έχω μια γαρυφαλλιά δίχρωμη και τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και κιτρινίζει. Τι κάνω λάθος? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 5 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Έλενα. Πρόσθεσε πλήρες λίπασμα στη γαριφαλιά και συμπληρωματικά λίγο λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσει ξανά το φύλλωμα της. Επίσης, ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα θα βοηθήσει στην απολύμανση της γαριφαλιάς από μυκητολογικές ασθένειες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 10 Φεβρουαρίου 2018

Δυστυχώς έχω κάνει αρκετά λάθη ως προς τη φροντίδα του φυτού.. Είχε εμφανίσει μια περίεργη ασθένεια (εμοιαζε σαν να ειχε καλυφθει απο ιστούς αράχνης ολόκληρη η επιφάνεια) και τώρα που την ξεπέρασε δυστυχώς έχει ξεραθεί αρκετά..Έκανα και ένα μεγάλο λάθος που δεν γνώριζα..Φρόντιζα ώστε να είναι αρκετά υγρό το χώμα της.. Υπάρχει περίπτωση να επανέλθει; Τι συμβουλές θα μου προτείνατε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 25 Μαΐου 2018

  Ελένη, προφανώς όσοι αγαπούν την κηπουρική και ασχολούνται με τα φυτά, και λάθη θα κάνουν και παραλείψεις. Χαιρόμαστε, όμως, που κάνεις ερωτήσεις για να διατηρείς όμορφα και υγιή τα φυτά σου. Η γαρυφαλλιά σου προφανώς είχε προσβληθεί από τετράνυχο, που έχει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες. Θα σου πρότεινα να την κλαδέψεις και να την ψεκάσεις προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού. Σχετικά με το πότισμα, καλό είναι να την ποτίζεις σε τακτικά διαστήματα, πάντα όμως φρόντιζε πρώτα να στεγνώνει το χώμα και μετά να επαναλαμβάνεις το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλης 19 Σεπτεμβρίου 2017

Πως φυτευεται με μοσχεμα?το βαζουμε σε νερο για να βγελει ριζες?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Σεπτεμβρίου 2017

  H γαρυφαλιά πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα και σπόρους. Κόψτε μοσχεύματα 10 εκατοστών και στην τομή του μοσχεύματος χρησιμοποιείστε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτέψτε το μόσχευμα της γαρυφαλιάς σε ένα γλαστράκι, διατηρείστε το σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον ενώ θα πρέπει να ποτίζετε και συχνά. Σε 1-1,5 μήνα το φυτό της γαρυφαλιάς θα έχει ριζώσει και θα μπορείτε να το μεταφυτέψετε σε άλλη μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Σοφία 10 Μαΐου 2019

   Γεια σας,
   πως μπορούμε να μαζέψουμε τους σπόρους της γαρυφαλλιάς; Επίσης είναι εύκολο να διασταυρώσουμε διαφορετικά είδη;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Μαΐου 2019

    Καλησπέρα Σοφία. Θα πρέπει να αφήσεις να ωριμάσουν και να ξεραθούν τα άνθη της γαρυφαλλιάς και να κάνουν καρπούς που έχουν τους σπόρους. Απαιτεί εξειδικευμένη γνώση για να μπορέσεις να διασταυρώσεις διαφορετικά είδη.

    Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 7 Σεπτεμβρίου 2017

Αγαπητέ κύριε χαίρετε.Θα ήθελα να ξέρω σε τι μέγεθος γλάστρα πρέπει να έχω τις γαρδένιες μου.Πλαστική γλάστρα ή πήλινη; Μικρή ή μεγάλη; Τώρα. τον Σεπτέμβριο μπορώ να φυτέψω / μεταφυτέψω την γαρδένια μου; Τον χειμωνα μέσα στο σπίτι ή έξω στο μπαλκόνι; Ευχαριστώ για την όποια απάντηση σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Σεπτεμβρίου 2017

  Μπορούμε να μεταφυτέψουμε αυτή την εποχή την γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα 1-2 νούμερα από αυτήν που την είχαμε. Μπορείτε να την μεταφυτέψετε είτε σε πλαστική ή σε πήλινη γλάστρα. Η πήλινη έχει το πλεονέκτημα ότι την περίοδο του καλοκαιριού δεν ζεσταίνεται τόσω εύκολα όσο η πλαστική. Η γαρδένια θέλει δροσερό, σκιερό περιβάλλον, σε προφυλαγμένη θέση από ανέμους και παγωνιά. Διατηρήστε την έξω λοιπόν, μόνο σε περίοδο που υπάρχει πολύ παγωνιά ή βοριάδες μπορείτε να την προφυλάξτε για λίγο μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα (τζάκι, καλοριφέρ). Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και το σχετικό μας άρθρο για τη γαρδένια. http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστιάνα 2 Ιουνίου 2017

Ωραία, έχω κάτι ό,τι ΔΕΝ πρέπει να είχα κάνει στον καημένο διανθό μου.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.