10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
Γαρυφαλλιά, ένα από τα κλασικά και πολύ αγαπημένα λουλούδια που παραδοσιακά συναντάμε στους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών.
Η γαρυφαλλιά (γαριφαλιά ή δίανθος) ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και την πλούσια ανθοφορία της σε εντυπωσιακά χρώματα.
Υπάρχουν μονόχρωμες ποικιλίες γαρυφαλλιάς σε αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου, κίτρινου και λευκού, καθώς επίσης δίχρωμες γαρυφαλλιές με υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που ειδικά σε προηγούμενες δεκαετίες δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Άλλωστε, η γαρυφαλλιά καλλιεργείται από την αρχαιότητα και ήταν γνωστή με το όνομα Δίανθος που σημαίνει το λουλούδι του Δία.
Η γαρυφαλλιά φυτεύεται την περίοδο της άνοιξης και μας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία της από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο.
Εξαιρετική επιλογή για να φυτέψουμε σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι μας, καθώς επίσης σε παρτέρι στον κήπο. Επιπλέον, τα λουλούδια της γαρυφαλλιάς μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα για να στολίσουμε το σαλόνι μας.
Ας δούμε αναλυτικά, ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες γαρυφαλλιάς και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε πολλά υπέροχα λουλούδια γεμάτα χρώμα.
1. Ποιες είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες γαρυφαλλιάς;
Υπάρχουν πάνω από 300 ποικιλίες γαρυφαλλιάς. Καλλιεργούμενες και άγριες ποικιλίες γαρυφαλλιάς, αρωματικές γαρυφαλλιές και γαρυφαλλιές χωρίς άρωμα, ψηλές και χαμηλές, άλλες έρπουσες και άλλες ορθόκλαδες ιδανικές για κομμένο λουλούδι. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κοινή γαρυφαλλιά, το κινέζικο γαρύφαλλο, το γαρύφαλλο των ποιητών, ενώ μια ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στην άγρια γαρυφαλλιά.
- Κοινή γαρυφαλλιά (Dianthus caryophyllus): Η γαρυφαλλιά που θυμόμαστε να στολίζει παραδοσιακά τις αυλές των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Διαθέτει γκριζοπράσινο φύλλωμα και μία μεγάλη ποικιλία σε χρώματα λουλουδιών όπως άσπρο, ροζ, μωβ, πορτοκαλί και κόκκινο. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα ποικιλιών της κοινής γαρυφαλλιάς για να επιλέξουμε από τόσο σε ύψος, από 20 εκατοστά μέχρι 70 εκατοστά όσο και διαμόρφωση από ορθόκλαδες μέχρι πλαγιόλαδες.
- Γαρύφαλλο των ποιητών (Dianthus barbatus): Το γαρύφαλλο των ποιητών είναι ποώδες φυτό χαμηλής ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος 20-25 εκατοστά και παράγει πολλά μικρά λουλούδια με χαρακτηριστικά σχιστά πέταλα που θυμίζουν κρόσσια. Τα λουλούδια έχουν χρώμα λευκό, ροζ ή κόκκινο ενώ υπάρχουν και κάποια δίχρωμα. Συνήθως, ζουν για 1-2 χρόνια αλλά πολλαπλασιάζονται εύκολα καθώς πέφτει ο σπόρος από τα άνθη.
- Κινέζικη γαρυφαλλιά (Dianthus chinensis): Το κινέζικο γαρύφαλλο είναι αυτοφυές φυτό των βουνών της νότιας Ευρώπης που φτάνει σε ύψος τα 30-70 εκατοστά. Τα λουλούδια του παρουσιάζονται σε μια πυκνή συστάδα μέχρι και 30 ανθέων μαζί στην κορυφή των βλαστών, είναι 2-3 εκατοστά σε διάμετρο με πέντε πέταλα τα οποία εμφανίζουν χαρακτηριστικές οδοντωτές άκρες. Τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, ροζ, κόκκινο, μωβ και ποικίλα σχέδια.
- Άγρια γαρυφαλλιά (Dianthus fruticosus): Το αγριογαρύφαλλο ή δίανθος θαμνώδης όπως αλλιώς αποκαλείται, φυτρώνει σε απόκρημνες πλαγιές των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης καθώς και στη Μικρά Ασία. Διαθέτει εντυπωσιακή ροζ ανθοφορία με τα λουλούδια του να εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.
2. Τι συνθήκες θέλει η γαρυφαλλιά για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία;
Οι γαρυφαλλιές αναπτύσσονται καλύτερα σε φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη, όπου μας χαρίζουν πολλά λουλούδια. Δε φοβάται τον χειμώνα και είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο, καθώς αντέχει και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αντίθετα τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια την ταλαιπωρούν. Θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί.
H γαρυφαλλιά προτιμά πλούσιο, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της.
3. Πώς φυτεύουμε τις γαρυφαλλιές σε γλάστρα;
Ανάλογα το είδος της γαρυφαλλιάς, επιλέγουμε το κατάλληλο είδος της γλάστρας και της ζαρντινιέρας. Για ψηλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, χρειαζόμαστε γλάστρες με ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών για τις πιο χαμηλές ποικιλίες, αρκούν γλάστρες με βάθος 20 εκατοστών.
Επιλέγουμε γόνιμο φυτόχωμα με περλίτη, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και τοποθετούμε τη γλάστρα σε ηλιόλουστο σημείο. Προτιμάμε αυλή με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και προστατευμένη από τους δυνατούς βοριάδες.
4. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η γαρυφαλλιά;
Οι γαρυφαλλιές έχουν μέτριες ανάγκες σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε την γαρυφαλλιά δυο φορές την εβδομάδα ενώ την περίοδο του χειμώνα τα ποτίσματα γίνονται αραιότερα.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε συνθήκες καύσωνα, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, η γαρυφαλλιά χρειάζεται συχνότερο πότισμα, τουλάχιστον κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας.
Επειδή η γαρυφαλλιές είναι ευαίσθητες στην υγρασία του χώματος, ποτίζουμε μόνο αφού έχουμε ελέγξει ότι το χώμα της είναι στεγνό.
5. Τι λίπασμα βάζουμε στις γαρυφαλλιές;
Η γαρυφαλλιά χρειάζεται λίπασμα ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη και να μας χαρίσει πολλά λουλούδια.
Για γαρυφαλλιές που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε κάθε μήνα 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα για πλούσια ανάπτυξη και παρατεταμένη ανθοφορία. Για γαρυφαλλιές που είναι φυτεμένες σε γλάστρα, προσθέτουμε κάθε 2 βδομάδες υγρό λίπασμα ανθοφορίας ή υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20.
6. Πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρυφαλιάς;
Το κλάδεμα της γαρυφαλλιάς πραγματοποιείται στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κλαδεύουμε τις γαρυφαλλιές κάθε χρόνο για να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν οι νέοι βλαστοί και να μας δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους.
Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται κορφολόγημα της γαρυφαλλιάς. Φροντίζουμε, λοιπόν, να αφαιρούμε επιμελώς τα μαραμένα λουλούδια της αφού έχουμε ωριμάσει, καθώς επίσης ξερούς βλαστούς και κλαδάκια. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουμε να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί η ανθοφορία της γαρυφαλλιάς μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα.
7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρυφαλλιάς;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ εύκολα καινούρια φυτά γαρυφαλλιάς για να διατηρήσουμε μία αγαπημένη μας ποικιλία, για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας ή να τα χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο πολλαπλασιασμός της γαρυφαλλιάς γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, με παραφυάδες, αλλά και με σπόρους.
α) Πολλαπλασιασμός γαρυφαλλιάς με σπόρο: Φυτεύουμε τους σπόρους της γαρυφαλλιάς στα τέλη του χειμώνα μέσα στο σπίτι μας ή σε ένα θερμαινόμενο σπορείο με θερμοκρασία περίπου 20°C χρησιμοποιώντας φυτόχωμα ειδικό για σπορείο. Οι σπόροι της γαρυφαλλιάς φυτρώνουν μέσα σε 2-3 εβδομάδες μετά την φύτευση. Αν φυτέψουμε τους σπόρους σε γλάστράκια φυτωρίου σε εξωτερικό περιβάλλον στα μέσα της άνοιξης, τα φυτά που θα προκύψουν πιθανότατα θα ανθίσουν την επόμενη χρονιά.
β) Πολλαπλασιασμός γαρυφαλλιάς με μοσχεύματα: Παίρνουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 10 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση της γαρυφαλλιάς που δεν έχει ανθοφορήσει. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης. Διατηρούμε τις γλάστρες σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το μόσχευμα της γαρυφαλλιάς και τα μεταφυτεύουμε μετα από 5-6 εβδομάδες σε μεγαλύτερη γλάστρα.
γ) Πολλαπλασιασμός γαρυφαλλιάς με παραφυάδες: Στις αρχές της άνοιξης, κόβουμε τις παραφυάδες, τα μικρά νέα φυτά που φυτρώνουν δίπλα από την βάση του βλαστού της γαρυφαλλιάς, μαζί με κομμάτια ρίζας και τα φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου, χρησιμοποιώντας φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Διατηρούμε τη γλάστρα σε δροσερό μέρος για 3-4 εβδομάδες μέχρι να ριζώσει καλά το φυτό και είμαστε έτοιμοι να το μεταφυτεύουμε στην οριστική του θέση.
8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη γαρυφαλλιά;
Οι γαρυφαλλιές είναι ευαίσθητες σε μυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο που δημιουργεί άσπρισμα στα φύλλα της και η σκωρίαση που δημιουργεί καφέ κηλίδες στο φύλλωμα της γαρυφαλλιάς. Για την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της γαρυφαλλιάς:
- Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, καθώς σε συνθήκες κακού αερισμού, οι ασθένειες εξαπλώνονται πολύ γρηγορότερα.
- Προσέχουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα και τα λουλούδια της γαρυφαλλιάς κατά το πότισμα.
- Ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρυφαλλιάς με βιολογικό σκεύασμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού ή με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.
Οι γαρυφαλλιές προσβάλλονται, επίσης, από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο. Για την οικολογική αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά και να ψεκάσουμε τις γαρυφαλλιές προληπτικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.
9. Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στη φροντίδα της γαρυφαλλιάς;
Η γαρυφαλλιά μπορεί να εμφανίσει προβλήματα που σχετίζονται με το πότισμα και το περιβάλλον που την έχουμε φυτέψει.
- Γιατί η γαρυφαλλιά ξεραίνει τα μπουμπούκια της;
Η γαρυφαλλιά μπορεί να ξεράνει τα μπουμπούκια της σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. Επίσης, μπορεί να συμβεί όταν δεν βάζουμε λίπασμα ανθοφορίας στις γαρυφαλλιές μας καθώς και όταν υπάρχει προσβολή από τετράνυχο.
- Γιατί η γαρυφαλλιά δεν ανθίζει;
Η γαρυφαλλιά μπορεί να μην ανθίσει όταν ποτίζουμε υπερβολικά το φυτό μας ή δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα και δεν απομακρύνεται το νερό. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί όταν δεν είναι σε ηλιοφανές μέρος αλλά σε σκιά καθώς και όταν δεν προσθέτουμε λίπασμα ανθοφορίας αλλά λίπασμα πλούσιο σε άζωτο που βοηθά την ανάπτυξη φυλλώματος και όχι ανθέων.
- Γιατί ξεραίνεται η γαρυφαλλιά;
Η γαρυφαλλιά μπορεί να ξεραθεί όταν την αφήσουμε απότιστη για μεγάλο διάστημα ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Επίσης, μπορεί να κιτρινίσουν τα φύλλα της και σταδιακά να ξεραθεί όταν βρεθεί σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας. Τέλος, η γαρυφαλλιά μπορεί να ξεραθεί λόγω εκτεταμένης προσβολής από τετράνυχο σε περίοδο ξηροθερμικών συνθηκών.
10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη γαρυφαλλιά
Tα πέταλα της γαρυφαλλιάς τρώγονται και μπορούν να μπουν σε διάφορες σαλάτες και μαγειρικές συνταγές σαν ντεκόρ για να δώσουν ξεχωριστό χρώμα, γεύση και άρωμα. Αποφεύγουμε να βάζουμε ολόκληρο το άνθος στα φαγητά μας, γιατί έχουν ιδιαίτερα πικρή γεύση.
Γεια σας
Τα γόνατα των υπο ανάπτυξη βλαστών γαρυφαλλιας που έχω στην αυλη εκκρίνουν μια ουσία σαν αφρός.Τι μπορεί να είναι και πως να το αντιμετωπίσω?
Ψέκασε με σκεύασμα θερινού πολτού τις γαρυφαλλιές για να αντιμετωπίσεις το έντομο που το προκαλεί. Κάνε και μία διαβροχή με νερό υπό πίεση για να φύγει ο αφρός από τα φυτά.
Καλησπέρα! Αγόρασα δύο μικρές γαρυφαλλιες από κατάστημα. Ήταν αποτιστες, έριξα λίγο νεράκι κ γρήγορα φούντωσαν. Επειδή έχω χαλάσει πολλές γαρυφαλλιες στο παρελθόν θέλω βοήθεια. Αυτές ήταν σε συνθήκες κρύου στο κατάστημα, εγώ τις άφησα στη σκιά στο μπαλκόνι. Ποτέ να τις μεταφυτευσω στη ζαρτινιερα που θέλω κ βρίσκεται κάτω από ομπρέλα με αρκετή ζέστη αυτές τις μέρες; Τι πρέπει να κάνω, να τις μεταφυτευσω ή όχι; Κ αν όχι τώρα πότε; Τι πρέπει να προσέξω; Ευχαριστώ πολύ κ συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις όμως θέλω να μου κρατήσουν αυτή τη φορά!
Μεταφύτεψε τις γαρυφαλλιές αρχές Σεπτέμβρη και μετά από 2 εβδομάδες πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Καλημέρα , έχω μια χαμηλή γαρυφαλλιά σε γλάστρα η οποία ενώ πήγαινε μια χαρά στην ανάπτυξη της , ξαφνικά μαραθηκαν κάποια τμήματα της και το τελειωμα των φύλλων της έγινε καφέ. Επίσης εδώ κ πολύ καιρό το τμημα κοντά στη ρίζα έχει γίνει κίτρινο αλλά συνέχιζε κ άνθιζε κανονικά . Η μόνη αλλαγή που πραγματοποιήσα λίγες μέρες πριν εμφανιστεί αυτή η εικόνα στο φυτό είναι ότι την μετεφερα σε θέση με πλήρη κ απευθείας ηλιοφάνεια .
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα Μιχαέλα. Ψέκασε με σκεύασμα χαλκού το φύλλωμα της γαρυφαλλιάς για το κιτρίνισμα και το καφέτιασμα. Πρόσεχε όταν ποτίζεις να μην βρέχεις τα φύλλα γιατί αν την κτυπά ο ήλιος μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα.
Χαίρετε! Μετά από τις παγωνιές του χειμώνα που πέρασαν αλλά δεν ακούμπησαν τη γαρυφαλλιά μου (ευτυχώς πρόλαβα και την προφύλαξα) ξεκίνησε να πρασινίζει και μάλιστα να φαίνονται τα πρώτα μπουμπούκια (σημ.: προκειται για χαμηλό φυτό). Πριν 3-4 μέρες έσκασε το πρώτο της μπουμπούκι και είχε ξεπροβάλλει το άνθος. Σήμερα υπάρχει απλά το πράσινο περίβλημα το μπουμπουκιού και τα πέταλα από μέσα έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχει περίπτωση κάποιο πτηνό ή έντομο να έφαγε το λουλούδι; Είχαμε και λίγο αέρα βέβαια χτες αλλά η εικόνα του φυτού μου θυμίζει φαγωμένο και όχι μαδημένο από τον αέρα..
Καλησπέρα Νίκη. Πράγματι, μπορεί να έχει φαγωθεί το λουλούδι της γαρυφαλλιάς από έντομο ή από πουλί.
Μου είπαν οτι κατα την μεταφύτευση τη γαρυφαλλιας της αρωματικής, οι παλιοί έμπηγαν γαρύφαλλα (μπαχαρικό), στο χώμα για να έχει πολύ πιο δυνατό άρωμα. Μπορώ να κάνω κατι ανάλογο τωρα που θα τις μεταφυτεύσω ; Επίσης παρατηρώ ότι έχουν πολύ πυκνό φύλλωμα χαμηλά με αποτέλεσμα να μην αερίζονται σωστά και φοβάμαι για μυκητιάσεις. Μήπως πρέπει πρίν απο την μεταφύτευση να το αφαί΄ρεσω ;
Καλημέρα Όλγα. Δεν μπορούμε κάποια λογική στη συγκεκριμένη πρακτική που αναφέρεις για τη μεταφύτευση του γαρύφαλλου. Ναι, μπορείς να αφαιρέσεις και να καθαρίσεις μερικά φύλλα πριν τη μεταφύτευση της γαρυφαλλιάς για καλύτερο αερισμό.
Καλησπέρα,
θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με την γαρυφαλλια που έχω στο μπαλκόνι.
Σταμάτησε να βγάζει αλλα μπουμπουκια και κάποια φύλλα ξεράθηκαν, τα παλιά λουλούδια θα αφαίρεσα. Τώρα απλά την ποτιζω μέχρι του χρόνου την άνοιξη;
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Μάριε. Αφαίρεσε ξερά φύλλα και λουλούδια και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να δώσει η γαρυφαλλιά σου και άλλη ανθοφορία. Εξασφάλισε αρκετή ηλιοφάνεια για να έχει ικανοποιητική ανθοφορία η γαρυφαλλιά σου.
Καλημέρα σας ,
Έχω μια Γαριφαλια η οποία εδώ και λίγο καιρό ξαφνικά ,εμφάνισε μαύρισμα χαμηλα στο φύλλωμα της και έπειτα κιτρίνησε και έχει αρχίσει να ξεραίνεται. Τι φταίει?
Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα Μιχαέλα. Πιθανότατα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα και υγρασία. Καλό είναι να ψεκάσεις την γαρυφαλλιά με σκεύασμα χαλκού για προστασία.
Θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ !!
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με τη γαρυφαλλια που έχω στο μπαλκόνι. Τα φυλλα της καλύφθηκαν με άσπρη επικάλυψη. Ψεκασα με διαλυμένο ασετον και μαγειρική σόδα όπως προτείνατε στο σχετικό βίντεο σας. Έφυγε ολα και ήταν εντάξει. Όμως ξανά εμφανίζεται όσες φορές και αν ψεκασω. Τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλημέρα Αντώνη. Για την αντιμετώπιση του ωιδίου, την ασθένεια που πιθανότατα έχει προσβάλλει την γαρυφαλλιά ψέκασε με σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Καλημέρα! Πολύ χρήσιμες συμβουλές!
Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι εντάξει, για χαμηλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, πρωινός ήλιος σε μπαλκόνι απο τις 7 μέχρι 1130;
Υπάρχει μήπως ο κίνδυνος να τις κάψει ο ηλιος προς το καλοκαίρι αυτές τις ώρες;
Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα Αντώνη και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η πρωινή ηλιοφάνεια που αναφέρεις είναι ικανοποιητική για τις χαμηλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς.
Κε γεωπόνε, ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές και την βοήθειά σας σ΄αυτόν τον ιστότοπο, μας έχετε σώσει και βοηθήσει ουσιαστικά, στα πάντα. Ψεκάζω με το διάλυμα σαπουνιού-οινοπνεύματος, όταν εντοπίζω μελίγκρες, ψώρες, τετράνυχους και έχει αποτέλεσμα, (οι μελιγκρες είναι ίσως λίγο πιο ανθεκτικές) σε τριανταφυλλιές, γαρυφαλιές, γκραντούκα. Τελευταία εντόπισα και σκωρίαση σε μια γαρυφαλιά και πρόσθεσα στο μείγμα και σόδα σύμφωνα με την συνταγή, ψέκασα δυο φορες, μία ανά εβδομάδα αλλά βλέπω ότι επιμένει. Το ίδιο επιμένει και η κηλίδωση που κιτρινίζει τα φύλλα της τριανταφυλιάς ενώ το ωίδιο το καταπολέμησε. Απέφυγα τον χαλκό επειδή κατά τον ψεκασμό γίνονται μπλε τοιχοι, κάγκελα κλπ. Να επιμείνω ή να στραφώ σε άλλο σκεύασμα; Επίσης στην γκραντούκα, κλασσικές αραχνίτσες με στρογγυλή κοιλιά που γεμίζουν το φυτό ιστούς, είναι σκόπιμο να τις αφήνω πέρα απ΄το κακό αισθητικό αποτέλεσμα, να καταπολεμούν ίσως επιβλαβή έντομα; χίλια ευχαριστούμε και πάλι
Καλημέρα Καλλιόπη και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Αν δεν έχει αποτελεσματικότητα στην σκωρίαση η μαγειρική σόδα, θα πρέπει να δοκιμάσεις να ψεκάσεις με χαλκό τις γαρυφαλλιές και τις τριανταφυλλιές. Καλό είναι να απομακρύνεις τους ιστούς με τις αράχνες από την γκραντούκα.
Καλησπέρα σας!
έχω μεταφυτεύσει αρκετό καιρό τωρα τη γαρυφαλλια μου και ενω βγαζει αρκετα ανθη που ανοιγουν υοαρχουν απειρα μικρα μπουμπουκια που κιτρινιζουν κ ξεραινονται.. ταυτόχρονα χθεε.τα φύλλα εμγανισαν κυλιδες ασπρο προς κίτρινο ..Τι να κάνω; Οταν ξεραινεται ενα άνθος είχατε πει νομιζω καποτε σε μια συνέντευξη σας οτι πρεπει ν αφαιρουμε απο πιο κατω κ οχι μονο το ανθος; η εχω καταλαβει λαθος ; γιατι αν ας πουμε ενας μισχος.εχει ενα ξεραμενο και ενα ομορφο ανθος ταυτόχρονα τι κανουμε; Ευχαριστώ!!!
Καλημέρα Ελένη. Πολύ χρήσιμη η απορία σου. Αν έχουμε μαζί κάποια ανθισμένα λουλούδια και μαζί κάποια ξεραμένα, αφαιρούμε προσεκτικά τα ξεραμένα μόνο. Όταν ξεραθούν και τα υπόλοιπα κόβουμε τον ανθοφόρο βλαστό από πιο χαμηλά. Σχετικά με το άσπρισμα στα φύλλα της γαρυφαλλιάς, πιθανότατα πρόκειται για ασθένεια. Μπορείς να το ψεκάσεις με διάλυμα μαγειρικής σούδας, ανακατεύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.
Γεια σας! Πήρα μια γαρυφαλλιά 5 μέρες πριν . Είχε κάποια λουλούδια στο κέντρο! Σήμερα παρατήρησα ότι ένα λουλούδι έχει λίγο ξεραθεί! Τι μπορεί να φταίει ?
Καλησπέρα Ιωάννα.
Μπορεί να οφείλεται λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή και λόγω παγωνιάς, αυτή την εποχή.
Πριν διαβάσω το άρθρο σας και λόγω χιονιού έβαλα (μαλλον δυστυχως) τη γλάστρα με το γαρύφαλλο σε εσωτερικό χώρο. Ενώ ηταν πράσινη, πλέον ξεράθηκαν τα περισσοτερα κλαρακια της.. Τι μπορώ να κάνω; Θα βοηθήσει το κλάδεμα; Κι αν ναι, σε τι ύψος να κόψω; (είναι χαμηλή ποικιλία, όχι αυτή που ψηλώνει)
Καλημέρα Νίκη. Κλάδεψε την γαρυφαλλιά χαμηλά σε ύψος 10-15 εκατοστών για να αναβλαστήσει και να σου χαρίσει καινούρια ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι. Μπορείς να προσθέσεις και υγρό λίπασμα ανθοφορίας μετά το κλάδεμα.
Γεια σας! Μεταφύτευσα τέσσερις γαριφαλλιές με πλούσια ανθοφορία σε ζαρντινιέρες. Λίγες μέρες μετα, όταν πήγα να αφαιρέσω τα παλιά λουλούδια, έβγαιναν από τα μπουμπούκια μόλις αφαιρούσα το άνθος πάρα πολλά μυρμήγκια… Από τότε που αφαίρεσα όλα τα ξερά λουλούδια δεν έχουν ανθίσει ξανά, ενώ τα φύλλα έχουν αρχίσει να χάνουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν. Χαμηλά κοντά στο χώμα κάποια φύλλα είναι σαν καμμένα και τα νέα μπουμπούκια ξερά και δεν ανοίγουν… Τι να κάνω να τις σώσω;
Καλησπέρα Φίλιππε. Πιθανότατα, η γαρυφαλλιά σου έχει προσβληθεί απο΄τετράνυχο και ξεραίνονται τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Ψέκασε με διάλυμα θερινου πολτού την τριανταφυλλιά σου και δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.
Οκ, ευχαριστώ πολύ!!!
Καλησπέρα. Έχω μια γαριφαλιά σε παρτέρι και όταν την είχα αγοράσει είχε 20 λουλούδια! Τώρα είναι όλα ξερά και όταν ένα μπουμπούκι φτάνει τα πέντε χιλιοστά ύψος κιτρινίζει και δεν ανθίζει. Έχει μέτριο χώμα, το ποτίζω κάθε μέρα και του έχω ρίξει 2 φορές λίπασμα 20-20-20- σε σκόνη. Μήπως φταίει το ότι εδώ υπάρχει πολύ υγρασία; Κάθε καλοκαίρι εδώ χτυπάει το λιγότερο 38 βαθμούς. Μπορώ να την μεταφυτέψω τέτοια εποχή για να την βάλω σε γλάστρα και μέσα στο σπίτι;;;
Καλησπέρα Εύη.
Πότιζε κάθε 2 μέρες την γαρυφαλλιά γιατί πιθανότατα κιτρινίζουν τα μπουμπούκια της λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Μπορείς να τη μεταφυτεύσεις την γαρυφαλλιά σε γλάστρα αλλά φρόντισε να την έχεις σε εξωτερικό χώρο σε ημισκιερό σημείο.
Καλησπέρα, έχω μια γλάστρα με γαρύφαλλα μικρά την οποία τη μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα με ζεολιθο και περλιτη και σε μια μέρα μαραζωσε. Δε φαίνεται να έχει πεθάνει εντελώς το φυτό, γι αυτό μόλις πρόσθεσα λίγο πλήρες κοκκωδες λίπασμα. Τι μπορώ να κάνω να το σώσω? Κάθε φορά που παίρνω γαρύφαλλα μου ξεραίνονται, και τα λατρεύω.
Καλησπέρα Μαρία.
Μόλις τις μεταφυτεύεις σε μεγάλη γλάστρα, φρόντιζε να έχεις τις γαρυφαλλιές σε σκιερό μέρος για μία εβδομάδα για να μην στρεσαριστούν. Πότισε συμπληρωματικά με εκχύλισμα φυκιών για να ριζώσουν καλύτερα στην καινούρια γλάστρα. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα σας τι είδος γαριφαλιάς μπορώ να βάλω σε παρτέρι που το χτυπάει ήλιος ? Ποία γαριφαλιά να προτιμήσω για ύψος? Ευχαριστώ
Υγ. Είμαι άσχετη μου αρέσουν τα λουλούδια και θα ήθελα να με βοηθήσετε να κάνω όμορφο το παρτέρι μου.
Καλησπέρα Παναγιώτα. Βάλες τις χαμηλές ποικιλιές γαριφαλλιάς σε σημεία που τα κτυπά ο ήλιος και φρόντισε να τις ποτίζεις συχνά. Υπάρχουν αρκετές ψηλές ποικιλίες γαριφαλλιάς που υπάρχουν σε φυτώρια. Φρόντισε να βρεις και κάποιες που είναι αρωματικές.
Καλησπέρα, πρόσφατα ψέκασα με φυσικό μυκητοκτονο την γαρυφαλλια δίπλα απο τις καλεντουλες και τώρα η καλεντουλες δυσκολεύονται να ανθίσουν και τα λουλούδια είναι μικρά. Το ίδιο και η γαρυφαλλια. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα, Μάριε. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις το φύλλωμα της γαρυφαλλιάς αλλά και της καλέντουλας με υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση των φυτών και καλύτερη ανθοφορία.
Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η γαρυφαλλια παρόλο που βγάζει καινούργια μπουμπούκια, αυτά μαραίνονται(συρρικνώνονται); Έβαλα και υγρό λίπασμα και κομπόστ. Πότισμα κάθε 3 μέρες περίπου.
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Αντώνη. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου και ψέκασε με διάλυμα χαλκού τα μπουμπούκια της γαριφαλλιάς πριν ανοίξουν.
Καλησπέρα σας. Αγόρασα τέσσερις γαρυφαλιες και τις μεταφυτεψα σε γλάστρες με χώμα αφράτο που αγόρασα από το φυτώριο. Την επόμενη μέρα δύο από αυτές είχαν σε ένα κλωνάρι κάτι σαν αφρό η ιστο από αράχνη. Υπάρχει περίπτωση να είναι άρρωστα τα φυτά; Τι μπορώ να κάνω; Ψεκασα με λίγο νερό και το καθάρισα. Μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή; Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα ΑΝαστασία. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού προληπτικά τις γαρυφαλλιές σου ή με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Καλησπερα.. εχω μια γλαστρα με μικρα γαρυφαλακια. ομως οι ριζες της εδω και αρκετο καιρο εχουν ξεραθει. παρα το γεγονος αυτο, βγαζει κανονικα ανθη. πως θα γινουν και παλι υγιεις οι ριζες της; η δεν αποτελει προβλημα μιας και ανθιζει κανονικα;
Καλησπέρα Ηρώ. Πιθανότατα υπάρχουν τμήματα της ρίζας που δεν έχουν ξεραθεί και είναι υγιή γιαυτό ανθίζει η γλάστρα με ττα μικρά γαρυφαλάκια. Θα σου πρότεινα να την μεταφυτέψεις αφαιρώντας τα ξερά τμήματα της ρίζας κατά την μεταφύτευση.
Καλησπερα. Αγορασα μια γαρυφαλια καν καν πριν περιπου ενα μηνα. Ολα ηταν καλα μεχρι πριν δυο μερες που παρατηρισα πως ολα τα ανθη, απο μπουμπουκια μεχρι ανοιγμενα, εχουν τρυπες απο εντομο και ξεραινονται. Θα ηθελα την γνωμη σας αν μπορω να κανω κατι. Ευχαριστω πολυ.
Καλησπέρα Νίκο. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού ή φυσικής πυρεθρίνης που είναι οικολογικά σκευάσματα και θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΛΑΣΤΡΟΥΛΑ ΜΕ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΜΕ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΛΩ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑ ΑΝΘΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΡΑΘΕΙ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΑΝΑ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ;
Καλησπέρα Γεωργία. Καταρχήν πριν τη μεταφύτευση σε νέα γλάστρα, καλό είναι να κλαδέψεις ελαφρά τις γαρυφαλλιές αφαιρώντας ξερους και αδύναμους βλαστούς. Κατά την μεταφύτευση γλα, θα πρέπει να βγάλεις τις γαρυφαλλιές και το ριζικό τους σύστημα μαζί με μπάλα χώματος ώστε να μπορέσουν όταν μεταφυτευτούν να απορροφήσουν άμεσα νερό και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, είναι σημαντικό, οι γλάστρες με τις γαρυφαλλιές που θα μεταφυτεύσεις να τις τοποθετήσεις για λίγες μέρες σε σκιερό μέρος για να μην δυσκολυτούν τα φυτά. Τέλος, το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στην καλυτερη ριζοβολία των φυτών της γαριφαλλιάς στην καινούρια τους θέση. Καλή επιτυχία!
Σε παρακαλώ Λιονουδάκη πες μου που θα βρώ συμφορίκαρπο η μαργαριτάρι που το ελεγε η μητέρα μου Ειμαι Χαλεπιανή Χανιώτισα και το ψάχνω περίπου δύο χρόνια. Δεν βρίσκομαι στα Χανιά διαφορετικά θα σε συναντούσα. Σε ευχαριστώ. Π.Π
Γεια σου Πελαγία. Θα πρέπει να απευθυνθείς στα φυτώρια της περιοχής σου για να ρωτήσεις μήπως βρεις το συμφορίκαρπο.
Έχω φυτέψει κάποιες γαριφαλιές στη ζαρντινιέρα μου αλλά τα γαρύφαλλα βγαίνουν σχεδόν ξεραμένα. Δεν καταφέρνουν ποτέ να ανθίσουν ολοκληρωτικά. Τι κάνω λάθος? Μήπως πρέπει να αφαιρώ τα πολλά μπουμπούκια από το ίδιο κλαδάκι και να αφήνω μόνο ένα? Μήπως δεν έχει τι δύναμη το φυτό να υποστηρίξει πολλά μπουμπούκια μαζί?
Καλησπέρα Φιλία.
Καταρχήν μπορείς να κάνεις μικρή αραίωση των μπουμπουκιών και στην συνέχεια να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Καλησπέρα! Παρατήρησα στη δική μου γαρυφαλλιά ότι μερικά από τα μπουμπούκια της ξεράθηκαν πριν ανθίσουν.Τι μπορεί να φταίει;
Να προσθέσω ότι τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες τη ποτίζω κάθε 2 μέρες, δε τη παραμελώ δηλαδή,όσον αφορά στο πότισμα.
Καλησπέρα Αθηνά. Πρόσεχε να μην βρέχεις πολύ τα μπουμπούκια και μην ποτίζεις μεσημεριανές ώρες. Ψέκασε τις γαρυφαλλιές σου και τα μπουμπούκια πριν ανθίσουν με χαλκούχο διάλυμα και βρέξιμο θειάφι για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες.
Δε ποτίζω ποτέ μεσημέρι, ούτε βρέχω φύλλα και μπουμπούκια! Κάποια ασθένεια υποψιάζομαι κ γω οπότε θα εφαρμόσω ο,τι μου γράψατε.Ευχαριστω πολύ!
Γειά σας! Ανακάλυψα το όμορφο site και τα video σας πρόσφατα. Ωραία τα εξηγήτε όλα!
Έχω αγοράσει μια μικρή γαρυφαλλιά και μάλλον το πλαστικό γλαστράκι της είναι μικρό. Tώρα είναι γεμάτη λουλούδια. Διάβασα στο άρθρο σας ότι μπορεί να ανθίζει μέχρι το Νοέμβριο. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να την βάλω σε μεγαλύτερη γλάστρα;
Γεια σου Αργυρώ. Μόλις περάσει η πρώτη περίοδο ανθοφορίας, καλό είναι να μεταφυτεύσεις τη γαρυφαλλιά.
Ευχαριστώ πολύ!
Πρόσεξε να διατηρήσεις τη νέα γλάστρα για λίγες μέρες στη δροσιά, πριν τη μετακινήσεις στην οριστική θέση για να μην στρεσαριστεί το φυτό από το δυνατό ήλιο του καλοκαιριού. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση στο σχετικό μας άρθρο.
Καλησπέρα σας! Εγώ έχω μια γαρυφαλλιά δίχρωμη και τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και κιτρινίζει. Τι κάνω λάθος? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση
Καλησπέρα Έλενα. Πρόσθεσε πλήρες λίπασμα στη γαριφαλιά και συμπληρωματικά λίγο λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσει ξανά το φύλλωμα της. Επίσης, ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα θα βοηθήσει στην απολύμανση της γαριφαλιάς από μυκητολογικές ασθένειες.
Δυστυχώς έχω κάνει αρκετά λάθη ως προς τη φροντίδα του φυτού.. Είχε εμφανίσει μια περίεργη ασθένεια (εμοιαζε σαν να ειχε καλυφθει απο ιστούς αράχνης ολόκληρη η επιφάνεια) και τώρα που την ξεπέρασε δυστυχώς έχει ξεραθεί αρκετά..Έκανα και ένα μεγάλο λάθος που δεν γνώριζα..Φρόντιζα ώστε να είναι αρκετά υγρό το χώμα της.. Υπάρχει περίπτωση να επανέλθει; Τι συμβουλές θα μου προτείνατε;
Ελένη, προφανώς όσοι αγαπούν την κηπουρική και ασχολούνται με τα φυτά, και λάθη θα κάνουν και παραλείψεις. Χαιρόμαστε, όμως, που κάνεις ερωτήσεις για να διατηρείς όμορφα και υγιή τα φυτά σου. Η γαρυφαλλιά σου προφανώς είχε προσβληθεί από τετράνυχο, που έχει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες. Θα σου πρότεινα να την κλαδέψεις και να την ψεκάσεις προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού. Σχετικά με το πότισμα, καλό είναι να την ποτίζεις σε τακτικά διαστήματα, πάντα όμως φρόντιζε πρώτα να στεγνώνει το χώμα και μετά να επαναλαμβάνεις το πότισμα.
Πως φυτευεται με μοσχεμα?το βαζουμε σε νερο για να βγελει ριζες?
H γαρυφαλιά πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα και σπόρους. Κόψτε μοσχεύματα 10 εκατοστών και στην τομή του μοσχεύματος χρησιμοποιείστε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτέψτε το μόσχευμα της γαρυφαλιάς σε ένα γλαστράκι, διατηρείστε το σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον ενώ θα πρέπει να ποτίζετε και συχνά. Σε 1-1,5 μήνα το φυτό της γαρυφαλιάς θα έχει ριζώσει και θα μπορείτε να το μεταφυτέψετε σε άλλη μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα.
Γεια σας,
πως μπορούμε να μαζέψουμε τους σπόρους της γαρυφαλλιάς; Επίσης είναι εύκολο να διασταυρώσουμε διαφορετικά είδη;
Καλησπέρα Σοφία. Θα πρέπει να αφήσεις να ωριμάσουν και να ξεραθούν τα άνθη της γαρυφαλλιάς και να κάνουν καρπούς που έχουν τους σπόρους. Απαιτεί εξειδικευμένη γνώση για να μπορέσεις να διασταυρώσεις διαφορετικά είδη.
Αγαπητέ κύριε χαίρετε.Θα ήθελα να ξέρω σε τι μέγεθος γλάστρα πρέπει να έχω τις γαρδένιες μου.Πλαστική γλάστρα ή πήλινη; Μικρή ή μεγάλη; Τώρα. τον Σεπτέμβριο μπορώ να φυτέψω / μεταφυτέψω την γαρδένια μου; Τον χειμωνα μέσα στο σπίτι ή έξω στο μπαλκόνι; Ευχαριστώ για την όποια απάντηση σας.
Μπορούμε να μεταφυτέψουμε αυτή την εποχή την γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα 1-2 νούμερα από αυτήν που την είχαμε. Μπορείτε να την μεταφυτέψετε είτε σε πλαστική ή σε πήλινη γλάστρα. Η πήλινη έχει το πλεονέκτημα ότι την περίοδο του καλοκαιριού δεν ζεσταίνεται τόσω εύκολα όσο η πλαστική. Η γαρδένια θέλει δροσερό, σκιερό περιβάλλον, σε προφυλαγμένη θέση από ανέμους και παγωνιά. Διατηρήστε την έξω λοιπόν, μόνο σε περίοδο που υπάρχει πολύ παγωνιά ή βοριάδες μπορείτε να την προφυλάξτε για λίγο μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα (τζάκι, καλοριφέρ). Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και το σχετικό μας άρθρο για τη γαρδένια. http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/
Ωραία, έχω κάτι ό,τι ΔΕΝ πρέπει να είχα κάνει στον καημένο διανθό μου.