εικόνα

5 μυστικά για φροντίδα γαρυφαλλιάς

5 μυστικά για φροντίδα γαρυφαλλιάς

5 μυστικά για φροντίδα γαρυφαλλιάς

Η γαρυφαλλιά (ή δίανθος, γαριφαλιά) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια που συναντάμε στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα άνθη, αποτέλεσμα των συνδυασμών που έχουν δημιουργήσει οι υβριδιστές γεωπόνοι. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα άνθη της μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, ψηλές και χαμηλές. Πολύ χαρακτηριστικές ποικιλίες γαρυφαλλιάς είναι το κινέζικο γαρύφαλλο καθώς και το γαρύφαλλο των ποιητών.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η γαρυφαλλιά για να ευδοκιμήσει;
 
H γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση, γιατί είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για καλύτερη ανάπτυξη, η γαρυφαλλιά προτιμά φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη, ενώ θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα, θα πρέπει να της εξασφαλίζουμε κατάλληλο φυτόχωμα με περλίτη για να αναπτυχθεί, καθώς και ικανοποιητική αποστράγγιση. Η γαρυφαλλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η γαρυφαλλιά;
 
Η γαρυφαλλιά έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα, κατά την περίοδο της άνοιξης αρκεί να την ποτίζουμε δυο φορές την εβδομάδα. Βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, η γαρυφαλλιά χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα, κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Η γαρυφαλλιά χρειάζεται λίπασμα ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου, κάθε μήνα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα για ανάπτυξη και ανθοφορία.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η γαρυφαλλιά;
 
Το κλάδεμα της γαρυφαλλιάς πραγματοποιείται στις αρχές της άνοιξης ώστε να αναπτυχθούν οι νέοι βλαστοί και να δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται κορφολόγημα της γαρυφαλλιάς, ώστε να αφαιρούνται επιμελώς τα μαραμένα λουλούδια και τα ξερά κλαδάκια της. Έτσι, καταφέρνουμε να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί η ανθοφορία της γαρυφαλλιάς μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Ο πολλαπλασιασμός της γαρυφαλλιάς γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα και με σπόρους.

 

Κι ένα μυστικό για την γαρυφαλλιά
 
Η γαρυφαλλιά είναι ευαίσθητη σε μυκητολογικές ασθένειες (ωίδιο, σκωρίαση), γι’ αυτό όταν την ποτίζουμε καλό είναι να μην βρέχουμε τα φύλλα και τα λουλούδια της, προκειμένου να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών. Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις της γαρυφαλλιάς σε ζαρντινιέρες ή στα παρτέρια γιατί σε συνθήκες κακού αερισμού, οι ασθένειες θα εξαπλωθούν πολύ πιο σύντομα.

 

Δες συμβουλές φροντίδας και για άλλα καλλωπιστικά φυτά όπως η τριανταφυλλιά, η γαρδένια, ο ιβίσκος, η ορτανσία και η αζαλέα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
Φιλία Οκτώβριος 25, 2018

Έχω φυτέψει κάποιες γαριφαλιές στη ζαρντινιέρα μου αλλά τα γαρύφαλλα βγαίνουν σχεδόν ξεραμένα. Δεν καταφέρνουν ποτέ να ανθίσουν ολοκληρωτικά. Τι κάνω λάθος? Μήπως πρέπει να αφαιρώ τα πολλά μπουμπούκια από το ίδιο κλαδάκι και να αφήνω μόνο ένα? Μήπως δεν έχει τι δύναμη το φυτό να υποστηρίξει πολλά μπουμπούκια μαζί?

Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά Ιούνιος 12, 2018

Καλησπέρα! Παρατήρησα στη δική μου γαρυφαλλιά ότι μερικά από τα μπουμπούκια της ξεράθηκαν πριν ανθίσουν.Τι μπορεί να φταίει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Αθηνά Ιούνιος 12, 2018

  Να προσθέσω ότι τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες τη ποτίζω κάθε 2 μέρες, δε τη παραμελώ δηλαδή,όσον αφορά στο πότισμα.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 14, 2018

  Καλησπέρα Αθηνά. Πρόσεχε να μην βρέχεις πολύ τα μπουμπούκια και μην ποτίζεις μεσημεριανές ώρες. Ψέκασε τις γαρυφαλλιές σου και τα μπουμπούκια πριν ανθίσουν με χαλκούχο διάλυμα και βρέξιμο θειάφι για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αθηνά Ιούνιος 15, 2018

   Δε ποτίζω ποτέ μεσημέρι, ούτε βρέχω φύλλα και μπουμπούκια! Κάποια ασθένεια υποψιάζομαι κ γω οπότε θα εφαρμόσω ο,τι μου γράψατε.Ευχαριστω πολύ!

   Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ Ιούνιος 8, 2018

Γειά σας! Ανακάλυψα το όμορφο site και τα video σας πρόσφατα. Ωραία τα εξηγήτε όλα!

Έχω αγοράσει μια μικρή γαρυφαλλιά και μάλλον το πλαστικό γλαστράκι της είναι μικρό. Tώρα είναι γεμάτη λουλούδια. Διάβασα στο άρθρο σας ότι μπορεί να ανθίζει μέχρι το Νοέμβριο. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να την βάλω σε μεγαλύτερη γλάστρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 8, 2018

  Γεια σου Αργυρώ. Μόλις περάσει η πρώτη περίοδο ανθοφορίας, καλό είναι να μεταφυτεύσεις τη γαρυφαλλιά.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ Ιούνιος 9, 2018

   Ευχαριστώ πολύ!

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 9, 2018

    Πρόσεξε να διατηρήσεις τη νέα γλάστρα για λίγες μέρες στη δροσιά, πριν τη μετακινήσεις στην οριστική θέση για να μην στρεσαριστεί το φυτό από το δυνατό ήλιο του καλοκαιριού. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση στο σχετικό μας άρθρο.

    Απάντηση
σχολιαστής
Έλενα Ιούνιος 3, 2018

Καλησπέρα σας! Εγώ έχω μια γαρυφαλλιά δίχρωμη και τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και κιτρινίζει. Τι κάνω λάθος? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 5, 2018

  Καλησπέρα Έλενα. Πρόσθεσε πλήρες λίπασμα στη γαριφαλιά και συμπληρωματικά λίγο λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσει ξανά το φύλλωμα της. Επίσης, ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα θα βοηθήσει στην απολύμανση της γαριφαλιάς από μυκητολογικές ασθένειες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη Φεβρουάριος 10, 2018

Δυστυχώς έχω κάνει αρκετά λάθη ως προς τη φροντίδα του φυτού.. Είχε εμφανίσει μια περίεργη ασθένεια (εμοιαζε σαν να ειχε καλυφθει απο ιστούς αράχνης ολόκληρη η επιφάνεια) και τώρα που την ξεπέρασε δυστυχώς έχει ξεραθεί αρκετά..Έκανα και ένα μεγάλο λάθος που δεν γνώριζα..Φρόντιζα ώστε να είναι αρκετά υγρό το χώμα της.. Υπάρχει περίπτωση να επανέλθει; Τι συμβουλές θα μου προτείνατε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 25, 2018

  Ελένη, προφανώς όσοι αγαπούν την κηπουρική και ασχολούνται με τα φυτά, και λάθη θα κάνουν και παραλείψεις. Χαιρόμαστε, όμως, που κάνεις ερωτήσεις για να διατηρείς όμορφα και υγιή τα φυτά σου. Η γαρυφαλλιά σου προφανώς είχε προσβληθεί από τετράνυχο, που έχει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες. Θα σου πρότεινα να την κλαδέψεις και να την ψεκάσεις προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού. Σχετικά με το πότισμα, καλό είναι να την ποτίζεις σε τακτικά διαστήματα, πάντα όμως φρόντιζε πρώτα να στεγνώνει το χώμα και μετά να επαναλαμβάνεις το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλης Σεπτέμβριος 19, 2017

Πως φυτευεται με μοσχεμα?το βαζουμε σε νερο για να βγελει ριζες?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 23, 2017

  H γαρυφαλιά πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα και σπόρους. Κόψτε μοσχεύματα 10 εκατοστών και στην τομή του μοσχεύματος χρησιμοποιείστε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτέψτε το μόσχευμα της γαρυφαλιάς σε ένα γλαστράκι, διατηρείστε το σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον ενώ θα πρέπει να ποτίζετε και συχνά. Σε 1-1,5 μήνα το φυτό της γαρυφαλιάς θα έχει ριζώσει και θα μπορείτε να το μεταφυτέψετε σε άλλη μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας Σεπτέμβριος 7, 2017

Αγαπητέ κύριε χαίρετε.Θα ήθελα να ξέρω σε τι μέγεθος γλάστρα πρέπει να έχω τις γαρδένιες μου.Πλαστική γλάστρα ή πήλινη; Μικρή ή μεγάλη; Τώρα. τον Σεπτέμβριο μπορώ να φυτέψω / μεταφυτέψω την γαρδένια μου; Τον χειμωνα μέσα στο σπίτι ή έξω στο μπαλκόνι; Ευχαριστώ για την όποια απάντηση σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 9, 2017

  Μπορούμε να μεταφυτέψουμε αυτή την εποχή την γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα 1-2 νούμερα από αυτήν που την είχαμε. Μπορείτε να την μεταφυτέψετε είτε σε πλαστική ή σε πήλινη γλάστρα. Η πήλινη έχει το πλεονέκτημα ότι την περίοδο του καλοκαιριού δεν ζεσταίνεται τόσω εύκολα όσο η πλαστική. Η γαρδένια θέλει δροσερό, σκιερό περιβάλλον, σε προφυλαγμένη θέση από ανέμους και παγωνιά. Διατηρήστε την έξω λοιπόν, μόνο σε περίοδο που υπάρχει πολύ παγωνιά ή βοριάδες μπορείτε να την προφυλάξτε για λίγο μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα (τζάκι, καλοριφέρ). Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και το σχετικό μας άρθρο για τη γαρδένια. http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστιάνα Ιούνιος 2, 2017

Ωραία, έχω κάτι ό,τι ΔΕΝ πρέπει να είχα κάνει στον καημένο διανθό μου.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.