εικόνα

Σερφίνια, μια πετούνια για εδαφοκάλυψη

Σερφίνια, μια πετούνια για εδαφοκάλυψη

Σερφίνια, μια πετούνια για εδαφοκάλυψη

Η σερφίνια είναι μια αγαπημένη ποικιλία πετούνιας, ιδανική για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη στον κήπο μας και για κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Η σερφίνια χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα, γρήγορη έρπουσα βλάστηση και εντυπωσιακά σωληνοειδή άνθη σε πολλά χρώματα. Έχει μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια, αν και στο φυσικό της περιβάλλον που τη συναντάμε αυτοφυή, από τη Νότια Βραζιλία μέχρι το Περού και τη Χιλή, η σερφίνια είναι πολυετής.

 

Τι συνθήκες θέλει η σερφίνια για να ανθοφορήσει;

 

Η σερφίνια απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Καλό είναι να τη φυτεύουμε σε θέση σχετικά προφυλαγμένη από την παγωνιά του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξής της, αν τη φυτέψετε στο έδαφος, η σερφίνια θέλει καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ. Αν την φυτέψτε σε κρεμαστό καλάθι, γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίστε της καλή αποστράγγιση.

 

Tι πότισμα και λίπανση θέλει η σερφίνια;

 

Η σερφίνια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό αν και οι σερφίνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια απαιτούν συχνότερο πότισμα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση, για τη σερφίνια όταν έχει φυτευτεί στο έδαφος, απαιτείται η προσθήκη λιπάσματος μοναχά μια φορά την άνοιξη και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού. Αντίθετα, για τη σερφίνια σε κρεμαστό καλάθι θα πρέπει να τη λιπαίνετε με υγρό λίπασμα ανθοφορίας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη φθινοπώρου.

 

Κι ένα μυστικό για τη σερφίνια
 
Καλό είναι να αφαιρούμε τα αποξηραμένα λουλούδια κατά τα μέσα του καλοκαιριού και να γίνεται ένα ελαφρύ κορφολόγημα της σερφίνιας, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη της και η παραγωγή νεών λουλουδιών μέσα στο φθινόπωρο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Didi 10 Μαΐου 2020

Καλησπέρα!
Έχουμε μια σερφινια η πετούνια(δε ξέρω τι είναι από τα δύο) μωβ με πιτσιλες λευκες η οποία την τελευταία εβδομάδα έχει «μαρουλιασει» και τα κλαδάκια της πέφτουν προς τα κάτω.βγαζει λουλουδάκια αλλά είναι λίγο «πεσμένα»και αυτά. Σε τι μπορεί να οφείλεται? Την έχουμε με μια αλλη πετούνια στην ίδια γλάστρα αλλά η άλλη συνεχίζει να είναι καμαρωτη.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλημέρα. Πιθανότατα, λόγω υπερβολικού ποτίσματος της πετούνιας ή αν κολλάνε τα φύλλα της μπορεί να έχει προσβληθεί από μελίγκρα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Didi 11 Μαΐου 2020

   Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!
   Μα μόνο εκείνη όμως ? Στη ζαρντινιέρα είναι αυτή κ μια ακόμα η μία είναι πολύ καλά. Το είχα διαβάσει για τη μελίγκρα και το ψεκασα με το σαπουνονερο αλλά δεν είδα μεγάλη διαφορά…τι άλλο θα μπορούσα να κάνω?να την κουρεψω ίσως?

   Απάντηση
σχολιαστής
Νικος Δεναξάς 19 Σεπτεμβρίου 2017

Καλημέρα σας, θελω να ρωτήσω ,ή σερφινια αντεχει στο κρύο ;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Σεπτεμβρίου 2017

  Σε σχετικά προφυλαγμένες θέσεις αντέχει στο κρύο, αλλά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που πλησιάζουν στο μηδέν και σε δυνατούς βοριάδες είναι ευαίσθητη.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.