εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας (+video)

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας (+video)

Η ορτανσία είναι ένα λουλούδι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κλασικό, καθώς εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους που φυτεύουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι την εποχή της άνοιξης. Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, η ορτανσία ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα άνθη της, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, ενώ πλέον θα συναντήσουμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Εκτός από τις θαμνώδεις ποικιλίες ορτανσίας, υπάρχουν και οι αναρριχώμενες ορτανσίες που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Μια ξεχωριστή ποικιλία ορτανσίας υπάρχει στην Ιαπωνία, από τα φύλλα της όποιας φτιάχνεται τσάι.
 
Η ορτανσία ανθίζει μέσα στην άνοιξη, ωστόσο τα λουλούδια της είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, καθώς είναι περιζήτητα σε στολισμούς γάμων και δεξιώσεων. Τα λουλούδια της ορτανσίας παραμένουν πανέμορφα και όταν αποξηρανθούν, διατηρώντας την καλλωπιστική τους αξία, και αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για να στολίσουμε σε βάζο. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται ορτανσία για να μας χαρίσει πανέμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια.

 


 

Τι θέση επιλέγουμε για την φύτευση της ορτανσίας;

 

Η ορτανσία αναπτύσσεται καλύτερα και ανθοφορεί σε ημισκιερές και δροσερές θέσεις καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία, αλλά όχι το έντονο απευθείας ηλιακό φως. Είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ωστόσο είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, γι’ αυτό φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση. Αν φυτέψουμε την ορτανσία σε γλάστρα, επιλέγουμε αυλή ή μπαλκόνι με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό που να της εξαφαλίζει προστασία από τον άνεμο. Η ορτανσία μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη με σχετικά υψηλή αλατότητα.

 

Τι φυτόχωμα βάζουμε στη γλάστρα της ορτανσίας;

 

Η ορτανσία ανήκει στην κατηγορία των οξύφιλων φυτών, όπως η γαρδένια και η καμέλια, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για τη μεταφύτευση της ορτανσίας, είναι το καστανόχωμα, δηλαδή το χώμα που υπάρχει κάτω από τις καστανιές. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά και να το χρησιμοποιήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

 


Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η ορτανσία;

 

Η ορτασία θέλει μικρά και σχετικά συχνά ποτίσματα για να μας χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ποτίζουμε κάθε 3 μέρες την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ την περίοδο του καλοκαιριού, απαιτείται συχνότερο πότισμα κάθε 1-2 μέρες για να αντέξει τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να μη βρέχουμε το φύλλωμα και τα λουλούδια της ορτανσίας κατά το πότισμα για να αποφύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών. Η ορτανσία χρειάζεται καλής ποιότητας νερό, καθώς η υπερβολική συσσώρευση αλάτων μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητες στα φύλλα της.

 

Τι λίπασμα βάζουμε στην ορτανσία και πόσο συχνά;

 

Σχετικά με τη λίπανση της ορτανσίας, προσθέτουμε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου. Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία και εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του «ψαροκόκκαλου», όπου το φύλλο κιτρινίζει και οι νεωρώσεις του παραμένουν πιο σκούρες. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στην ορτανσία, προσθέτουμε χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το φυτό της ορτανσίας. Καλό είναι να προσθέτουμε σίδηρο μέσα στην άνοιξη μια φορά το μήνα, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζει η ορτανσία και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

 

Κάποιες φορές μπορεί να γίνουν λάθη στην περιποίηση της ορτανσίας, τα οποία σχετίζονται κυρίως με το πότισμα, τη λίπανση και τη θέση που έχουμε τοποθετήσει το φυτό. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι πρέπει να διορθώσουμε, πρέπει να μελετήσουμε τα συμπτώματα που εμφανίζει το φυτό:
 
– Καφέτιασμα στις άκρες των φύλλων
 
Αν η ορτανσία μας εμφανίζει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται, συνήθως αυτό οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα νερού. Ανάλογα συμπτώματα παρουσιάζονται στην ορτανσία όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων.
 
– Καφέ στίγματα στα φύλλα
 
Καφέ στίγματα στα φύλλα της ορτανσίας μπορεί να παρατηρηθούν όταν η ορτανσία δέχεται απευθείας το έντονο ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα, μεταφέρουμε την ορτανσία σε φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
 
– Κίτρινα φύλλα σε ορτανσία
 
Αν η ορτανσία εμφανίζει αρχικά κιτρινίσματα στα κορυφαία φύλλα της βλάστησης, ενώ παράλληλα οι κεντρικές νευρώσεις των φύλλων μένουν πράσινες, αυτό οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται η προσθήκη θειικού ή χηλικού σιδήρου γα να αποκτήσουν τα φύλλα καταπράσινο χρώμα.

 



 

Ποια εποχή κλαδεύουμε την ορτανσία και με ποιο τρόπο;

 

Η ορτανσία χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να αναπτύξει πλούσια βλάστηση και ικανοποιητική ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ορτανσίας είναι στο τέλος του χειμώνα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Κλαδεύουμε αυστηρά, αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς (τα σημεία από τα οποία βγαίνουν οι βλαστοί) μετρώντας από τη βάση και κόβοντας το πάνω μέρος του φυτού, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα της ορτανσίας, απομακρύνουμε το φυτικό υλικό που δεν χρειάζεται το φυτό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες της ορτανσίας για να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια σε όμορφο σχήμα.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά ορτανσίας;

 

Ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με διαίρεση των ριζωμάτων και με την μέθοδο των μοσχευμάτων. Για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ορτανσίας με διαίρεση των ριζωμάτων, στις αρχές της άνοιξης μόλις κλαδέψουμε το φυτό, παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και χωρίζουμε σε τμήματα το φυτό της ορτανσίας μαζί με τις ρίζες. Στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε γλάστρα ή στο έδαφος και τα καινούργια φυτά είναι έτοιμα να αναπτυχθούν. Κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, από την κορυφή του φυτού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου, αφού πρώτα απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση. Τα μοσχεύματα της ορτανσίας ριζώνουν σχετικά εύκολα, επομένως η χρήση της ορμόνης ριζοβολίας δεν είναι απαραίτητη.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα


 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την ορτανσία;

 

Η ορτανσία προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες κακού αερισμού και σχετικής υγρασίας, η ορτανσία υποφέρει από τις μυκητολογικές ασθένειες το βοτρύτη, του ωιδίου και της σκωρίασης. Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα με σπιτικά υλικά, διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και μία κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε δύο λίτρα νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε με διάλυμα θειαφιού και χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Για την οικολογική αντιμετώπιση του έντομου της μελίγκρας και του τετράνυχο που προσβάλλουν τις ορτανσίες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και θειαφιού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σπιτικά υλικά και ψεκάζουμε με σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλία του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την ορτανσία

 

Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Για να δώσουμε λοιπόν μπλε χρώμα στα λουλούδια από τις ροζ ποικιλίες ορτανσίας, φροντίζουμε να αυξήσουμε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά πολύ σίδηρο ή θειάφι στη γλάστρα.

 

Περισσότερα λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά

 
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας με μοσχεύματα
Καλλωπιστικά φυτά που αντέχουν σε σκια
Αγαπημένα φυτά από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Φυτά σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού
Φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο
Οξύφιλα φυτά, ποια είναι και τι φροντίδα χρειάζονται
Καμέλια, 6 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας
Γαρυφαλλιά, 5 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια
Αζαλέα, 7 μυστικά για τη φροντίδα της αζαλέας
Ιβίσκος, 5 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
Αλστρομέρια, το λουλούδι των ίνκας
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Γαρδένια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (103)

σχολιαστής
ΧΡΙΣΤΙΝΑ 24 Σεπτεμβρίου 2020

Θα ηθελα να ρωτησω αν μια ορτανσια εχει απανθησει κ πλεον δεν εχει φύλλα τοτε την ποτιζουμε; Ειχα αγορασεις μια που γρηγορα εγιναν τα ανθη της πρασσινα κ ηεραθηκαν κ μετα δεν εβγαλε αλλα οποτε καθως επεσαν κ τα φυλλα της την κλαδευετε…πρεπει να την ποτιζω τωρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Χριστίνα. Συνεχίζουμε κανονικά να ποτίζουμε την ορτανσία και μετά που θα ξεραθούν τα άνθη. Πάντως, δεν είναι φυσιολογικό να πέσουν τα φύλλα της ορτανσίας αυτή την εποχή, αρχές φθινοπώρου, και ίσως οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή έλλειψη νερού ή υπερβολική λίπανση. Κλαδεύουμε την ορτανσία στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΧΡΙΣΤΙΝΑ 24 Σεπτεμβρίου 2020

   Δεν ξερω τι επαθε αλλα ειπα μηπως την σωσω κ παρ οτι τα.εριξε τοσο νωρις ειπα να περιμενω μεχρι την επομενη χρονια… Παρ οτι εχουν πεσει τα φυλλα της μπορω να κανω μεταφυτεψη τωρα;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Σεπτεμβρίου 2020

    Μπορείς να κάνεις μεταφύτευση της ορτανσίας αυτή την εποχή στις αρχές του φθινοπώρου σε μεγαλύτερη γλάστρα. Για τόνωση του φυτού κατά την μεταφύτευση στη γλάστρα μπορείς να κάνεις και λίπανση με υγρό λίπασμα φυκιών.

    Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 3 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα. Έμεινε νερό στο πιατάκι της ορτανσιας μου και τα φύλλα της τωρα είναι αρκετά πεσμένα. Πέταξα το νερό, την άφησα για λίγες μέρες απότιστη αλλά δεν άλλαξε κάτι. Σήμερα αποφάσισα να την κλαδεψω λίγο μήπως και πάρει μπρος. Τι άλλο μπορώ να κανω για να την σώσω;

Απάντηση
σχολιαστής
Ξένια 14 Αυγούστου 2020

Γεια σας.
Μέσα της άνοιξης αγόρασα μια μπλε ορτανσία και την μεταφύτευσα κατευθείαν σε μεγάλη γλάστρα με ειδικό χώμα. Μετά την ανθοφορία της τα φύλλα ξεράθηκαν, αρχικά περιμετρικά και τελικά ολόκληρα, και έπεσαν.Πέταξε νέα φύλλα από τα μάτια που είχε και της έριξα λίπασμα που είναι σε μπλε κόκκους. Σε 2 μέρες τα νέα φύλλα μαράθηκαν ξεράθηκαν κι έπεσαν. Επίσης έγιναν καφέ και τα κλαδιά της. Την έκαψε το λίπασμα; Σώζεται; Χρειάζεται να κλαδέψω τα χαλασμένα κλαδιά χαμήλα;
Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 20 Ιουλίου 2020

Λατρεύω τις ορτανσίες, μια που ζω στο εξωτερικό και έχει μπόλικη δροσιά, αδυναμία μου η Annabel. Έχω μια απορία αν είναι εύκολο να μου λύσετε. Τον χειμώνα που η ορτανσία Annabel κοιμάται, αν βγάλω ρίζες και τις φυτέψω θα ανθίσει την επόμενη χρονιά; Να πω ότι το φυτό είναι πολλών ετών, θάμνος πλέον, αν παίζει κάποιο ρόλο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Κανελλοπούλου Ελευθερία 11 Ιουλίου 2020

Γεια σας κύριε Λιονουδάκη.
Είστε ο δάσκαλος μου μιας και τώρα άρχισα με τα φυτά καθώς απέκτησα μια όμορφη Ανατολική βεράντα .
Αγόρασα μια όμορφη μικρή φούξια ορτανσία και αναρωτιέμαι αν επιτρέπεται μισά Ιουλίου να τη μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να περιμένω το φθινόπωρο .
Την έχω κάτω από τέντα και κοντά σε τοίχο .
Επίσης πώς θα διατηρήσω το υπέροχο χρώμα της;(φούξια με κίτρινη καρδούλα )
Τι σίδηρο να ρίξω απλό ή θειϊκό και κάθε πότε ;;;
Τώρα ή μετά τη μεταφύτευση;
Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων .

Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία 10 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας, πήρα μια ορτανσια και ενώ βγάζει νέα φύλλα και φαίνεται να είναι καλά σε ημισκιερο μέρος δε λέει να βγάλει νέα άνθη. Τι μπορεί να φταίει; μήπως το ότι την μεταφύτευσα την άνοιξη όταν την πήρα και δινει ρίζα; ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά Παπαδόπουλου 8 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα κύριε Λιονουδακη.

Στην γιορτή της μητέρας οι κόρες μου μου έφεραν δώρο μια ροζ ορτανσια. Αφού έμεινε περίπου 1.5 μήνα ανθισμένη, άρχισαν τα Λουλούδια της φυσιολογικά να ξεραινονται. Τα απομάκρυνα και από τα πλάγια των βλαστων άρχισε να πετάει καινούργια καταπράσινα φύλλα. Τις τελευταίες μέρες όμως άρχισαν να μαραινονται. Είναι φυσιολογικό? Θα μείνουν οι βλαστοί γυμνοί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη που θα ξανανθισει ή συμβαίνει κάτι άλλο??? Οι συνθήκες που την έχω είναι αυτές που προτείνετε.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Αθηνά. Πιθανότατα, ποτίζεις υπερβολικά την ορτανσία και μαραίνονται τα φύλλα. Επίσης, εξασφάλισε φωτεινή θέση για την ορτανσία που δεν την κτυπούν απεθείας οι ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νιβ 2 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα! Τα άνθη της ορτανσίας μου από άσπρα έχουν γίνει πράσινα. Τι μπορώ να κάνω; Φταίει ο ήλιος;

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 9 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας! Μια ερώτηση γιατί φοβάμαι μήπως το κάνω λάθος. Η ορτανσια μου είχε ανθίσει και κράτησε τα λουλούδια της σχεδόν για 1μιση μήνα. Επειδή πλέον έχουν αρχίσει τα μπουκέτα της να διαλύονται αναρωτιέμαι αν πρέπει να τα κόψω και σε τι ύψος καθώς το κλαδί της είναι γεμάτο στα βλαστάρια. Κόβω μόνο το λουλούδι της η πρέπει να το κόψω πιο χαμηλά? Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία. Σε αυτή τη φάση απομάκρυνε τα λουλούδια της ορτανσίας μόνο γιατί μπορεί να δώσει δεύτερη ανθοφορία. Στις αρχές της επόμενης άνοιξης θα κάνεις ένα αυστηρό κλάδεμα της ορτανσίας που θα είναι πιο χαμηλά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ 5 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, αγόρασα πριν 2 εβδομάδες μια μεγάλη μπλε ορτανσία με μεγάλα άνθη αλλά πολύ μικρό γλαστράκι. Μου είπαν από το φυτώριο να τη μεταφυτεύσω τον Σεπτέμβρη όμως βλέπω κάποια μπουμπούκια να ξεραίνονται. Τι να κάνω; Επίσης, οταν λέτε λίπασμα εννοείται λίπασμα για οξύφυλλα ή το γενικού τύπου 20-20-20; Και υπάρχει και λίπασμα για ορτανσίες μπλε αν βάλω αυτό χρειάζεται να προσθέσω θειικό σίδηρο; Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, σας ευχαριστω πολύ .

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Αργυρώ. Πραγματικά, καλύτερα να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά το τέλος της ανθοφορίας της στις αρχές Σετέμβρη, εκτός και αν δυσκολεύεται τόσο πολύ στο γλαστράκι που είναι οπότε πρέπει να γίνει άμεσα. Μπορείς να βάλεις ειδικό λίπασμα για οξύφιλα αλλά και λίπασμα 20-20-20. Αν βάλεις ειδικό λιπασμα για μπλε ορτανσίες η χρήση του θειικού σιδήρου είναι προαιρετική.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΧΡΙΣΤΙΝΑ 29 Μαΐου 2020

Γεια σας εχω μπερδευτει λιγο σε σχεση με το λιπασμα στις ορτανσιες…εχω μια μπλε οπου για να παραμεινει ετσι καταλαβα πως πρεπεο να ριχνω θεεικο σιδηρο 1 φορα τον μηνα φθηνοπορο κ ανοιξη κ λιγο καλοκαιρι-οχι στις ζεστες..παρ ολ αυτα πρεπει κ να ψεκαζω τα φυλλα.για τυχον μυκητες καιε ποτε δεν καταλαβα κ με τι;κ επισης λιπασμα για ανθοφορια… Κ τελικα ολα αυτα μαζι θα τα ριχνω; Κ παρ οτι θα κανω αυτα παλι τελη χειμωνα θα ριξω θειαφι; Κ οταν λετε λιγο λιγο θειαφι πως το εννοειτε;
Κ επισης αν τετοια εποχη δω καποια φυλλα χαλασμενα η το ανθος τα κοβω η τα αφηνω ετσι μεχρι να την κλαδεψω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Χριστίνα. Αν δεις αυτή την εποχή κάποια χαλασμένα άνθη ή φύλλα τα αφαιρείς άμεσα. Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα, και συμπληρωματικά θειικό σίδηρο για να διατηρήσεις το χρώμα των λουλουδιών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φίλιππος 26 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας! Ξεκίνησα την προσπάθεια μου να γεμίσω και πάλι με ζωή τον αδειο μας κήπο και με βοηθάτε πραγματικά πάρα πολύ σε αυτό! Μια ερώτηση. Η μητέρα μου είχε αγοράσει μια πανέμορφη ροζ ορτανσία, της οποίας τα άνθη ξεράθηκαν μετά από δύο εβδομάδες. Εκοψε το κοτσανι λίγα εκατοστά κάτω από τα άνθη, με σκοπό όπως είπε να βγουν νέα, όμως εγώ βλέπω ότι στα σημεία τομής, το λουλούδι είναι καφέ και έχει γίνει σαν ξύλο…Σώζεται;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Φίλιππε. Μπορείς να κλαδέψεις λίγο πιο χαμηλά τους βλαστούς αν και δεν υπάρχει θέμα επιβίωσης καθώς θα βγάλει καινούρια ΄φύλλα και άνθη η ορτανσία σου.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Φίλιππος 26 Μαΐου 2020

   Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Να είστε καλά.

   Απάντηση
σχολιαστής
Maria R 23 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας
Εχω μια μπλε ορτανσία απο πέρσυ τέτοια εποχή. Πως μπορώ να διατηρήσω το μπλε της χρωμα?
Γενικά ρίχνω λίπασμα για την ανθοφορία κ χηλικό σίδηρο οταν αρχίσουν να πρασινίζουν τα φύλλα.
Αυτα που ρίχνω αρκουν για να διατηρηθεί το μπλέ χρώμα για χρόνια?Μήπως πρεπει να ριξω θειικο σίδηρο αντι για χηλικό?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μαρία

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρί Ασλανιάν 16 Μαΐου 2020

Τι εννοείτε με τη φράση « Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες της ορτανσίας για να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια σε όμορφο σχήμα ;
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Μαΐου 2020

  Καλημέρα Μαρί. Αν αφήσουμε πολλούς βλαστούς, για παράδειγμα δέκα, στην ορτανσία κατά το κλάδεμα τα λουλούδια δεν θα είναι τόσο μεγάλα. Αν αφήσουμε πιο λίγους βλαστούς 4-5, και δεν είναι πυκνά μεταξύ τους, θα έχουμε καλύτερη ανάπτυξη φυλλώματος και πιο πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
KATERINA 10 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, πέρσι είχα πάρει μια ορτανσία λευκή. Φέτος έβγαλε πάρα πολλά λουλούδια αλλά είναι όλα πράσινα. Γιατί? Μήπω θέλει ήλιο?
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Μαργιάννα 25 Απριλίου 2020

Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για το όμορφο και πολύ βοηθητικό άρθρο.
Απέκτησα μια μπλε-μωβ Ορτανσία ως δώρο από τους γονείς μου και είμαι απίστευτα χαρούμενη!
Θα ακολουθήσω τις πολύτιμες συμβουλές σας uwu

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 22 Απριλίου 2020

Γεια σας,
Αγοράσαμε σημερα 2 ορτανσιες ροζ σε μικρα γλαστράκια. Αγορασαμε και καστανοχωμα με 4.5 pH. Εχω καποιες απορίες να μου απαντησετε σας παρακαλώ. Ποτε θα μπορουσα να κανω μεταφυτευση σε λιγο μεγαλυτερες γλαστρες?
Και επισης διαβαζω οτι για να γινουν μπλε τα ανθη της θελει χωμα με χαμηλο pH. Εγω που θελω να παραμεινουν ροζ τι κανω? Το καστανοχωμα που αγορασα και εχει χαμηλο pH, ειναι καταλληλο για ροζ ανθη ή πρεπει να παρω αλλο χωμα? Αν ναι τι προτεινετε? Συγνωμη για το βομβαρδισμο… Πρωτη φορα το προσπαθω (αχ ρε καραντίνα) και θελω να διαπρεψω με αυτό το φυτό! Ευχαριστω εκ των προτερων!

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΠΑΛΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 15 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας, αγόρασα εχτές μια ορτανσια μπλε με τέσσερα μπουκέτα σε ένα μικρό γλαστρακι. Το μισό φύλλο είναι μπλε και το μισό πράσινο. Θα ήθελα να μου πείτε πότε μπορώ να την μεταφυτευσω σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν πρέπει να γίνει μεταφύτευση μετά την ανθοφορια τώρα που είναι στο μικρό γλαστρακι μπορώ να ρίξω λίπασμα; Όταν την μεταφυτευσω μετά από πόσες μέρες θα μπορώ να ρίξω λίπασμα;
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Konstantina 12 Απριλίου 2020

Γεια σας και συγχαρητήρια για τις υπέροχες συμβουλές που μας δίνετε! Έχω αγοράσει αρκετές Ορτανσίες χωρίς αποτέλεσμα…κάθε χρόνο μετά την ανθοφορία ξερενοταν… Μου έδωσαν με μόσχευμα το φθινόπωρο και έχει μεγαλώσει αρκετά! Στο μπαλκόνι που έχω τα λουλούδια ο ήλιος τα βλέπει μέχρι το μεσημέρι, χρειάζεται να την προστατεύσω? Ελπίζω φέτος να τα καταφέρω κ να την κρατήσω…

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Γκρέσια 28 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά σας. Σήμερα αγόρασα μια πανέμορφη ορτανσία. Όταν την είδα την ερωτεύτηκα και έτσι την πήρα. Έχει πολύ μεγάλα λουλούδια σε μπλέ απόχρωση. Θέλω να την τοποθετήσω στο μπαλκόνι μου το οποίο βρίσκεται στον 1ο όροφο και βλέπει δυτικά, Πίστευεται ότι θα μπορέσω να την συντηρήσω? Το λέω αυτό διότι πολλές φορές φυσάει στο μπαλκόνι μου και δεν θέλω να την επηρεάσει αρνητικά. Επίσης, αυτήν την στιγμή, που έχει μπει ήδη η άνοιξει, μπορώ να την κλαδέψω? Και εάν το κάνω θα μου βγάλει νέα καινούργια λουλούδια αυτό το καλοκαίρι? Επίσης σε πόσο μεγαλύτερη γλάστρα πρέπει να την τοποθετήσω? Ποιά η διαφορά του να τοποθετήσω σίδηρο ή θειάφι? Θέλω να μου παραμείνουν μπλέ τα λουλούδια της.
Σας ευχαριστώ εκ των πρωτερων.
Και συγγνώμη για το σεντόνι :)

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 29 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να κλάδέψεις την ορτανσία σου αυτή την εποχή και θα βγάλει καινούρια λουλούδια. Προτίμησε να βάλεις σίδηρο για αν διατηρήσεις το μπλε χρώμα που δίνει συγχρόνως τόνωση και πρασίνισμα στο φύλλωμα της.

  Απάντηση
σχολιαστής
BeeBe 19 Φεβρουαρίου 2020

Κύριε Λιονουδάκη καλησπέρα. Αντιμετωπίζω ένα μυστήριο με τις ορτανσιες μου και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Οι ορτανσίες μου τέλη καλοκαιριού έμοιαζαν να έχουν αρρωστήσει. Τις είχα ψεκάσει με μυκητοκτόνο γιατί μου φαινόταν σαν ωίδιο. Μέρος σκιερό και δροσερό. Βελτιώθηκαν μεν, αλλά τα φύλα τους εκεί που έδειχναν πράσινα και υγιή, ξεραίνονταν στις άκρες και έπεφταν. Άνθη πολύ λίγα. Περιόρισα το πότισμα γιατί είδα πως το χώμα παρά την αποστράγγιση κρατούσε νερό λόγω πολύς τύρφης μάλλον. Πάλι μικρή βελτίωση, μετά πάλι τα ίδια. Εμπλούτισα το χώμα με λίγη κοπριά, και παρατήρησα πως ανάμεσα στα πλέον καταξερα κλαδιά τους που είχαν μείνει χωρίς ένα φύλλο, άρχισαν πάλι να βλασταίνουν και να έχουν γεμίσει μικρά πράσινα φυλλαράκια. Τώρα όμως κατάλαβα πως φταίει ότι το χώμα τελικά δεν ήταν για οξυφιλλα! Τώρα τι κάνω; Μεταφύτευση αυτή την εποχή σε όξινο χώμα ενώ άρχισαν να βλασταίνουν;; Άδειαζω το χώμα γύρω από την γλάστρα και το αντικαθιστώ; Ρίχνω κάποιο σκεύασμα να αλλάξω το ph του χώματος; Δεν θέλω να μου μαραθούν. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Πόπη 10 Δεκεμβρίου 2019

Πηρα τωρα τελευταια μια ορτανσια .ειναι σε μικρη γλαστρα χωρις κανενα φυλλο.
Ποτε μπορω να την μεταφυτευσω σε μεγαλυτερη;Τι ειναι καλυτερο,το φυλλοχωμα,καστανοχωμα ή και τα δυο μαζι;Ευχαριστω.

Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 6 Ιουνίου 2019

Έχω μια ορτανσία στο μπαλκόνι μου, προστατευμένη από τον ήλιο,και τα λουλούδια της το τελευταίο διάστημα από έντονο ροζ έχουν θολώσει κ η όψη τους θυμίζει σαν να έπιασαν μούχλα (σαν μια πράσινη στρώση).Να κλαδεψω τα προβληματικά άνθη ή δε σώζεται η κατάσταση;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Άννα. Φυσικα και σώζεται η κατάσταση για την ορτανσία σου. Αφαίρεσε τα άνθη που ωριμάζουν και πάρνουν το πράσινο χρώμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα στην ορτανσία σου για να αναπτυχθούν καινούρια λουλούδια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ 1 Μαΐου 2019

Γειά σας…

αγόρασα σήμερα μια μικρή μπλε ορτανσία. Ξέρω ότι αυτό το φυτό είναι για εξωτερικό χώρο, αλλά δεν έχω καθόλου χώρο έξω. Επίσης θα ήθελα πάρα πολύ να την έχω κοντά σε άλλα λουλούδια μου στο σαλόνι και αφού βρήκα το μέγεθος και χρώμα που έψαχνα, ενθουσιάστηκα και είπα να ρισκάρω.

Μπορεί να αναπτυχθεί σε εσωτερικό χώρο; Έστω και σαν πρασινάδα; Η θερμοκρασία που έχω μέσα είναι συνήθως 10-20°C. Οι σύνθηκες και η φροντίδα θα είναι όπως γράφετε στο άρθρο σας;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Αργυρώ. Μπορείς να διατηρήσεις την ορτανσία σε εσωτερικό χώρο αρκεί να εξασφαλίσεις τις κατάλληλες συνθήκες που αναφέρουμε.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ 1 Μαΐου 2019

   Ωραία, μακάρι να πετύχει! Ευχαριστώ!

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2019

    Καλή επιτυχία! Ενημέρωσε μας για την εξέλιξη της προσπάθειας με την ορτανσία σου.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Αργυρώ 14 Ιουνίου 2019

     Την ορτανσία μια χαρά την βλέπω. Βγάζει καινούργια φύλλα από παντού και είναι υγιής. Την έχω βάλει κοντά σε παράθυρο αλλά μακριά από το δυνατό φως. Πολύ λίγα άνθη έχουν μείνει όμως. Όταν την αγόρασα φαινόταν ταλαιπωρημένη από πολύ νερό και αφού την μεταφύτεψα τα περισσότερα έπεσαν. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να βγάλει καινούργια.

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2019

      Πιθανότατα να βγάλει μια δεύτερη ανθοφορία, δαφορετικά θα την κλάδέψεις όπως λέμε στο άρθρο μας για να σου δώσει μία πλούσια ανθοφορία την επόμενη χρονιά.

σχολιαστής
Κωστας 19 Απριλίου 2019

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά σας… Εχω από πέρυσι μια ορτανσία σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου η οποία στα.καινουρια πράσινα φύλλα που πέταξε έχει εμφανίσει ορισμένες σκούρες κηλίδες και πάνω από αυτές φαίνεται κάτι άσπρο σαν σκόνη. Υποθέτω από κάτι φωτογραφίες που είδα στο διαδίκτυο, ότι έχει προσβληθεί από ωίδιο. Έχω οξυχλωριουχο χαλκό 50% wp
Είναι κατάλληλο αυτό το μυκητοκτόνο για την περίπτωσή μου ή πρέπει να αγοράσω κάποιο άλλο; Εάν ναι, πως πρέπει να το εφαρμόσω στο φυτό; Σας ευχαριστώ..

Απάντηση
σχολιαστής
Maria S 1 Απριλίου 2019

Καλησπέρα!

είμαι κηπουρός λίγων μηνών και έχω βρει τη σελίδα σας πολύ βοηθητική!

Αγόρασα για το μπαλκόνι μου μια μπλε ορτανσία με 5 μπουκέτα (μάλλον θεωρείται μικρή).

Τα ανθάκια είναι μπλε μόνο στις άκρες και το υπόλοιπο είναι πράσινο. Αυτό σημαίνει πως έχει ωριμάσει το άνθος ή είναι στην αρχή της άνθησης?

Επίσης έχω καταλάβει σωστά ότι δε θα βγάλει νέα άνθη
φέτος αλλά θα ανθίσει πάλι του χρόνου την άνοιξη?

Μέχρι πότε κρατάνε τα λουλούδια και ι πρέπει να κάνω όταν απανθίσει? Τα κόβω?

Η γλάστρα είναι πολύ μικρή. Μπορώ να τη μεταφυτεύσω τώρα σε μεγαλύτερη?

ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία.
  Η μπλε ορτανσία είναι στην αρχή της άνθισης. Υπάρχει πιθανότητα να βγάλει και νέα άνθη μέσα στην άνοιξη. Τα λουλούδια κρατάνε αρκετές βδομάδες και τα κόβεις όταν απανθίσουν. Πάντως ακόμη και αποξηραμένα, τα λουλούδια της ορτανσίας έχουν καλλωπιστική αξία. Καλό είναι να μεταφυτεύσεις την ορτανσίας σε μεγαλύτερη γλάστρα, μετά το τέλος της ανθοφορίας της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θεοδώρα 22 Ιανουαρίου 2019

Καλησπερα! Τον Οκτωβρη μεταφυτεψα την ορτανσια μου σε μεγαλυτερη γλαστρα.Τα φυλλα της απο τοτε ήταν καπως κιτρινα κ καποια στις ακρες του ξερα. Τωρα με τα πολλα κρυα εχουν πεσει σχεδον ολα τα φυλλα της, δεν την ποτιζα αρκετα γιατι φοβηθηκα μην παγωσει τις ριζες, στα χιονια την σκεπασα με ναυλον. Υπαρχει πιθανοτητα ν καηκε το φυτο;θα ξαναβγαλει φυλλα;Ευχαριστω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Θεοοδώρα. Ακόμα και στην περίοδο του παγετού, καλό είναι να ποτίζουμε τα φυτά μας. Θα ήταν όμως πολύ τονωτικό για την ορτανσία άν την πότιζες με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για αντέξει την παγωνιά. Σε κάθε περίπτωση θα σου πρότεινα να την κλαδέψεις στα τέλη του χειμώνα για να αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σοφια 25 Νοεμβρίου 2018

Γειά σας. Θα ήθελα να φυτέψω ορτανσίες κάτω από Πεύκα, με σκιά κλπ. Έχω ακούσει ότι και οι πευκοβελόνες αυξάνουν την οξύτητα του εδάφους, θα πρέπει να προσθέσω καστανόχωμα; Επίσης, τι λίπασμα είναι το καλύτερο για τις τριανταφυλλιές τώρα που έρχεται ο χειμώνας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Θεοδώρα 3 Οκτωβρίου 2018

Καλησπερα! Η γιαγια μου,μου εφτιαξε μια γλαστρουλα με ορτανσια απο αυτην που ειχε στον κηπο της στο χωριο. Ωστοσο η γλαστρα που μ εστειλε ειναι σε ασχημη κατασταση κ θα ηθελα να την μεταφυτεψω, ειναι καταλληλη εποχη τωρα; Επισης ειναι απαραιτητο να προσθεσω τ ειδικο χωμα που αναφερετε παραπανω; Ευχαριστω!

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 18 Σεπτεμβρίου 2018

καλησπέρα.. θέλω να φυτέψω ορτανσία στη αυλή κάτω από το δέντρο κέδρο. διάβασα κάπου ότι τα βελόνα του κέδρο βοηθάει στη οξύτητα του χώμα… ισχύει αυτό το πράγμα και μπορώ να φυτέψω ορτανσια το φθινόπωρο??

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Χρήστο. Πράγματι ο κέδρος που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών, δημιουργεί σχετικά όξινο χώμα. Μπορείς να φυτέψεις ορτανσία, αυτή την περίοδο του φθινοπώρου κάτω απο τον κέδρο.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Χρήστος 18 Σεπτεμβρίου 2018

   σάς ευχαριστω πολύ για την άμεση σας απάντηση.. συνεχίστε την καλη σας δουλειά και μπράβο σας!!Έχετε ένα πολύ καλό και ενδιαφερον σαιτ γεμάτο πληροφορίες.

   Απάντηση
σχολιαστής
Babis Ms 3 Σεπτεμβρίου 2018

Γεια σας,

Είχα αγοράσει μια μπλε ορτανσία πριν από μερικούς μήνες. Την έβαλα σε ειδικό χώμα για οξύφυλλα αλλά τα μπλε άνθη έγιναν πράσινα. Αυτή την στιγμή να βάλω θειικό σίδηρο κ λίγο θειάφι κ μετά από κανά 2 εβδομάδες να κόψω μερικά άνθη στο μίσχο;
Ή πλέον μπαίνει φθινόπωρο κ δεν αξίζει τον κόπο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Μπάμπη.
  Τα άνθη που έγιναν πράσινα είναι φυσιολογικό και δεν επανέρχονται σε μπλε, καθώς είναι ώριμα άνθη. Τα νέα άνθη που θα βγάλει η ορτανσία θα γίνουν μπλε αν διατηρήσουμε χαμηλό το pH του εδάφου προσθέτοντας σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στο χώμα. Μπορείς λοιπόν να προσθέτεις θειικό σίδηρο αρχές φθινοπώρου, μια φορά το μήνα καθώς βοηθάς και τη λίπανση του φυτού.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Babis Ms 3 Σεπτεμβρίου 2018

   Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Εδώ κ 4 μήνες (11/5 την αγόρασα) δεν είδα νέα άνθη. Θα ακολουθήσω βέβαια τις οδηγίες σας για να βελτιώσω το χώμα της ορτανσίας (συνδυαστικά με την βιολογική ακτιβοζίνη που πήρα για οξύφυλλα.)

   Ευχαριστώ κ πάλι.

   Απάντηση
σχολιαστής
Zouzounitsa 11 Αυγούστου 2018

Μπορείτε παρακαλώ να μου πειτε πόσο συχνά μπορώ να βάζω σιδηρο στην Ορτανσία μου?
Πως μπορώ να φυτέψω σε άλλη γλάστρα? Κόβω κλαδάκι από την υπάρχουσα και απλά το φυτέύω σε γλάστρα? ή θέλει κάποια διαδικασία? (στο νερό να βγάλει ρίζες κ.λ.π.)?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 13 Αυγούστου 2018

  Καλήμέρα. Για το σίδηρο στην ορτανσία σου, μπορείς να βάζεις μία φορά το μήνα, από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της ορτανσίας με κλαδάκι, δες το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με αναλυτικές συμβουλές για τον πολλαπλασιασμο με μοσχεύματα

  Απάντηση
σχολιαστής
Φωτης 19 Ιουλίου 2018

Καταρχην μπραβο για την καλη δουλεια. Ποτε ειναι η καταλληλη εποχη για παρω μια ορτανσια και να την φυτεψω σε ενα βαθυ παρτερι στο σπιτι μου? Τωρα τον Ιουλιο μπορω να το κανω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Φώτη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καλύτερα να προμηθευτείς την ορτανσία στις αρχές του φθινοπώρου και να την μεταφυτεύσεις εκείνη την εποχή αφου περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Chrystalla 10 Ιουλίου 2018

Γειασας εχω αγορασει δυο ορτανσιες μια ασπρη και μια ροζ.Εχουν ξεραθει τα λουλουδια και τα φυλλα.Πριν μια εβδομαδα ειδα οτι εβγαλαν καινουρια φυλλα Εντωμεταξυ ειναι φυτεμενες σε μικρες γλαστρες τι να κανω για να μην μου ξεραθουν γιατι αγορασα πολλες φορες και δεν τα καταφερα. Σας ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Ιουλίου 2018

  Μπορείς να καθαρίσεις τα ξερά λουλούδια και τα φύλλα και στις αρχές του φθινοπώρου, που έχει πιο πολύ δροσιά, να τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και να σου χαρίσουν πλούσια ανθοφορία. Δες συμβουλές για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικά άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Έλενα 18 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα σας,
έχω πάρει φέτος 2 ορτανσίες. Μία μπλέ και μία λευκή. Στην μπλε, το φύλλωμα έγινε σχεδόν ολοκληρωτικά πράσινο και στην λευκή, έχει ξεκινήσει να γίνεται κ αυτο πράσινο.
1) Διάβασα πως στην λευκή είναι θέμα ωρίμανσης κ θα πρέπει να περιμένω να ανθοφορήσει ξανά. Όμως από ποιό ύψος να κόψω το άνθος που έχει ξεκινήσει να γίνεται πράσινο, για να βοηθήσω ανθήσει σύντομα?

2) Όσο για την μπλε, βάζω ήδη χηλικό σίδηρο, σε φυτόχωμα γενικής χρήσης (διότι δυστυχώς όταν τη μεταφύτευσα δε γνώριζα για το καστανόχωμα κ τώρα φοβάμαι να τη μεταφυτεύσω ξανά).Τί άλλο προτείνετε να κάνω για να επανέλθει τα χρώμα της; διαφυλλικό ψεκασμό με σίδηρο; να βάλω θειάφι; όλα αυτά μαζι;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Έλενα.
  α) Σχετικά με τη λευκή ορτανσία, αφαίρεσε τα λουλούδια από τους μίσχους τους για να βοηθήσεις τη νέα ανθοφορία. Σχετικά με το κλάδεμα της ορτανσίας, Κλαδέυουμε την ορτανσία στο τέλος του χειμώνα, κατά το μήνα Φλεβάρη, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου.

  β) Σχετικά με την μπλε ορτανσία, προσθεσε σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στο χώμα για να αλλάξεις το pH και το χρώμα στα ροζ άνθη της ορτανσίας να γίνουν μπλέ. Πάντως,τα άνθη που έγιναν πράσινα δεν επανέρχονται σε μπλε, καθώς είναι ώριμα άνθη. Τα νέα άνθη που θα βγάλει η ορτανσία θα γίνουν μπλε αν χαμηλώσουμε το pH του εδάφους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα 12 Ιουνίου 2018

Τον Απρίλιο μου έκαναν δώρο μια λευκή ορτανσία.Τη μεταφυτεψα με πολύ φροντίδα σε χώμα για ορτανσία που πήρα από το εμπόριο.Ομως σιγά σιγά τα λουλούδια της έχουν γίνει πράσινα -λαχανί.Τι πρέπει να κάνω;;; Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Ιωάννα. Αυτό που γίνεται με τις ορτανσίες, δηλαδή τα άνθη τους (είτε άσπρα, είτε ροζ, είτε μπλε) όταν ωριμάζουν και ξεραίνονται παίρνουν πράσινο-λαχανί χρώμα που είναι εντελώς φυσιολογικό. Στην επόμενη ανθοφορία της ορτανσίας σου, τα λουλούδια της θα έχουν υπέροχο λευκό χρώμα. Πάντως μπορείς να κόβεις τα λουλούδια όταν γίνονται πράσινα και να τα στολίσεις σε βάζο με νερό. Έτσι βοηθάς στην προώθηση νέας ανθοφορίας για την ορτανσία σου και συγχρόνως διακοσμείς το χώρο σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αντωνης 11 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα,

Φέτος άλλαξα γλάστρα την Ορτανσια μου προσθέτοντας χώμα για οξύφιλα. Με αντάμειψε με πλούσια μεγάλα πράσινα φύλλα και 3 ανοικτά υπέροχα άνθη. Όμως ξεράθηκαν σχετικά γρήγορα (3-4 εβδομάδες) ενώ το φύλλωμα δείχνει ακόμη πράσινο κ υγιές. Κάποια στιγμή την ψέκασα με νεράκι και σίδηρο όπως και τις γαρδένιες. Την κατέστρεψα; Πρέπει να κόψω τα άνθη τα παλιά για να πετάξει νέα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Αντώνη. Πολύ σωστά πρόσθεσες φυτόχωμα για οξύφιλα στην ορτανσία και δεν πρέπει να σε στεναχωρεί η ανθοφορία για ένα μήνα. Πρέπει να αφαιρείς τα ξεραμένα άνθη για να προκαλέσεις νέα ανθοφορία. Ο διαφυλλικός ψεκασμός με σίδηρο δεν είναι λάθος, αρκεί να μην ψεκάζεις μεσημεριανές ώρες ή όταν πέφτει πάνω της ο ήλιος, γιατί μπορεί να αναπτυχθεί μύκητας του ωιδίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 3 Ιουνίου 2018

Έχω δυο μεγάλες Ορτανσιες οι οποίες εδώ και τρία χρονια τα φύλα τους παρουσιάζουν μαύρα στίγματα…..ποιο είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να κάνω. Σας ευχαριστω πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 5 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Μαρία! Διατήρησε τις ορτανσίες σε δροσερό σκιερό μέρος και ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
majilinda foto 29 Μαΐου 2018

Η ορτανσια μου φετος δεν εχει πολυ πρασινο χρωμα στα φυλλα της και εχει λιγοτερα λουλουδια σε σχεση με αλλες χρονιες. Μπορειτε να μου πειτε τι ακριβως λιπασμα να της βαλω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Βάλε Λίπασμα για οξύφιλα, με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο για να πρασινίσει ξανά το φύλλωμα και να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Έφη 28 Μαΐου 2018

Καλησπέρα σας!!!
Το άνθος της ορτανσίας μου από ροζ έχει γίνει σχεδόν το μισό κίτρινο την ποτίζω συχνά αλλά όχι πολυ ποσότητα ..τι πρεπει να κανω για να ξανα γίνει ροζ?
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Έφη. Θα σου πρότεινα καταρχήν να μειώσεις το πότισμα γιατί το κιτρίνισμα πιθανότατα οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ενδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλεις λοιπόν να επαναφέρεις το ροζ χρώμα στις ροζ ποικιλίες ορτανσίας, θα πρέπει να μειώσεις την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας ανθρακικό ασβέστιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παπανικολάου Βασιλική 18 Μαΐου 2018

Η άσπρη ορτανσία μου φέτος δεν έβγαλε λουλούδια.Πέρυσι ήταν γεμάτη! Το φύλλωμά της είναι πλούσιο και υγιές.Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Μήπως την κλάδεψες πολύ βαθιά και ανέπτυξε έντονη βλάστηση χωρίς να ανθοφορήσει;

  Απάντηση
σχολιαστής
Αννα-Πολυξένη Πάνου 1 Μαΐου 2018

Γεια σας,
φυτέψαμε ορτανσίες στον κήπο αλλά δυστυχώς μαράθηκαν !!! Δεν φυτεύτηκαν σε αρκετό βάθος η επηρεάστηκαν από άλλα γειτονικά φυτά ?? τις μεταφέραμε προσωρινά σε γλάστρες.

Παρακαλώ, τι πρέπει να κάνουμε για να ευδοκιμήσουν στο έδαφος .

Ευχαριστώ,

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Άννα. H ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Θα πρέπει να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά και να το ενσωματώσουμε στο χώμα στο σημείο που θα φυτευτεί η ορτανσία. Επίσης, είναι απαραίτητο εξασφαλίζουμε μια ημισκιερή δροσερή θέση στον κήπο για την ορτανσία μας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως.

  Απάντηση
σχολιαστής
κυριακη 11 Απριλίου 2018

καλησπερα σας,
μελετω το θεμα της ορτανσιας μηνες τωρα γιατι το λατρεύω αυτο το φυτο αλλα θα ηθελα να ξερω να το περιποιουμαι , θα ηθελα να ρωτήσω μπορω να φυτεψω ορτανσιες κατω απο μιμοζα κατ ευθείαν στο υπαρχον χωμα η πρεπει να το εμπλουτίσω και με χωμα για ορτανσιες? ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Γεια σου Κυριακή! Μπορείς να φυτέψεις την ορτανσία κάτω από το μιμόζα στο έδαφος αλλά καλό είναι να προσθέσεις στο χώμα, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η γαρδένια, η καμέλια και η αζαλέα. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζουμε μια ημισκιερή δροσερή θέση στην ορτανσία μας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά 23 Μαρτίου 2018

Καλημέρα, θέλω να βάλω ορτανσιες στον κήπο μου! Στην βάση του χώματος πριν την μεταφύτευση πρέπει να βάλω χαλίκι όπως έχει και στην γλάστρα για την αποστράγγιση ή λόγω μεγάλης επιφάνειας δεν χρειάζεται;

Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Αθηνά! Αν το χώμα σου στραγγίζει δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα για να φυτέψεις την ορτανσία, αρκεί να έχει το κατάλληλο pH για οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια, η γαρδένια και η αζαλέα. Πάντως, αν δεν στραγγίζει το χώμα θα μπορούσες να το ανακατέψεις με χαλίκι, άμμο και περλίτη για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 7 Οκτωβρίου 2017

Το φυτό ορτανσια τι υψόμετρο χρειάζεται και σε ποια θερμοκρασία μπορεί να ευδοκιμήσει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 7 Οκτωβρίου 2017

  Η ορτανσία μπορεί να ευδοκιμήσει σε σχετικά υψηλό υψόμετρο μέχρι και 500 μέτρα, καθώς χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και θερμοκρασίες 10-20°C. Είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -15°C, αλλά πρέπει να είναι προφυλαγμένη από βοριάδες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Οικονομιδου Ελισσάβετ 23 Σεπτεμβρίου 2017

Γειά σας!!!
Έχω 2 φούξια και μία μπλε ορτανσια σε πλαστικές γλάστρες. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα λουλούδια. Τα έχω 2 χρόνια και τα καμαρώνω όταν ανθίζουν. Φέτος παρατήρησα την μπλε ορτανσια μου να αλλάζει χρώμα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε με την φροντίδα τους. Τώρα που τελειώνει ό Σεπτέμβριος τί πρέπει να κάνω; και από ποτέ να αρχίσω να προσθέτω σίδηρο ή θειάφι για να πάρει πάλι το μπλε χρωμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 30 Σεπτεμβρίου 2017

  Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε, αλλά ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλετε λοιπόν να μπλε λουλούδια να παραμείνουν στις ποικιλίες της ορτανσιας, θα πρέπει να αυξήσετε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά κάθε βδομάδα, όταν αρχίζει να ανθίζει η ορτανσία, 2 κουταλιές της σούπας θειάφι στη γλάστρα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.