εικόνα

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας (+video)

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας (+video)

Η ορτανσία είναι ένα λουλούδι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κλασικό. Εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους που φυτεύουμε στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι. Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, η ορτανσία ξεχωρίζει για τα μεγάλα άνθη, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, ενώ πλέον θα συναντήσουμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Η ορτανσία ανθίζει μέσα στην άνοιξη, ωστόσο τα λουλούδια της είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο καθώς είναι περιζήτητα σε στολισμούς γάμων και δεξιώσεων. Τα λουλούδια της ορτανσίας παραμένουν πανέμορφα και όταν αποξηρανθούν, διατηρώντας την καλλωπιστική τους αξία, και αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για να στολίσουμε σε βάζο. Εκτός από τις θαμνώδεις ποικιλές ορτανσίας, υπάρχουν και οι αναρριχόμενες ορτανσίες που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Μια ξεχωριστή ποικιλία ορτανσίας υπάρχει στην Ιαπωνία, από τα φύλλα της όποιας φτιάχνεται τσάι.

 


 

Τι συνθήκες θέλει η ορτανσία για να αναπτυχθεί;

 

Η ορτανσία αναπτύσσεται και ανθοφορεί καλύτερα σε ημισκιερές και δροσερές θέσεις, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως. Είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ωστόσο είναι ευαίσθητη σους δυνατούς ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, γι’ αυτό φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση. Η ορτανσία μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη με σχετικά υψηλή αλατότητα. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια και η καμέλια, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για τη μεταφύτευση της ορτανσίας, είναι το καστανόχωμα, δηλαδή το χώμα που υπάρχει κάτω από τις καστανιές. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά για να βάλουμε στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ορτανσία;

 

Η ορτασία θέλει σχετικά συχνά και μικρά ποτίσματα για να μας χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, απαιτεί συχνότερο πότισμα κάθε 1-2 μέρες για να αντέξει τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα και τα λουλούδια της ορτανσίας κατά το πότισμα για να αποφύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών. Σχετικά με τη λίπανση της ορτανσίας, προσθέτουμε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου. Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία και εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, ειδικά στις περιοχές μεταξύ των νευρώσεων, το πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα του «ψαροκόκκαλου’. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στην ορτανσία, προσθέτουμε χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το φυτό της ορτανσίας. Καλό είναι να προσθέτουμε σίδηρο μέσα στην άνοιξη μια φορά το μηνα καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Πώς κλαδεύεται η ορτανσία και πώς πολλαπλασιάζεται;

 

Το κλάδεμα της ορτανσίας γίνεται στο τέλος του χειμώνα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Κλαδεύουμε αυστηρά αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το φυτικό υλικό που δεν χρειάζεται η ορτανσία μας και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες. Ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας γίνεται με μοσχεύματα ή με διαίρεση των ριζωμάτων. Στη διαίρεση των ριζωμάτων, χωρίσουμε ένα τμήμα του φυτού μαζί με τις ρίζες και το φυτεύουμε σε ένα άλλο σημείο. Κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, από την κορυφή του φυτού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση. Τα μοσχεύματα της ορτανσίας ριζώνουν σχετικά εύκολα, επομένως η χρήση της ορμόνης ριζοβολίας δεν είναι απαραίτητη.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα


 

Τι ασθένειες, έντομα και άλλα προβλήματα εμφανίζει η ορτανσία;

 

Η ορτανσία προσβάλλεται από το έντομο της μελίγκρας, από τετράνυχο, καθώς και από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο. Για να τα αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Αν η ορτανσία μας εμφανίζει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται, συνήθως αυτό οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα νερού στην ορτανσία. Σε αυτή την περίπτωση ελαττώνουμε το πότισμα και βεβαιωνόμαστε ότι το έδαφος ή η γλάστρα που έχουμε φυτέψει την ορτανσία έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό. Ανάλογα συμπτώματα παρουσιάζονται στην ορτανσία όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων. Βέβαια, καφέ στίγματα μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και όταν η ορτανσία δέχεται απευθείας το έντονο ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Κι ένα μυστικό για την ορτανσία

 

Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Για να δώσουμε λοιπόν μπλε χρώμα στα λουλούδια από τις ροζ ποικιλίες ορτανσίας, φροντίζουμε να αυξήσουμε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά πολύ σίδηρο ή θειάφι στη γλάστρα.

 

Περισσότερα καλλωπιστικά φυτά

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων καλλωπιστικών φυτών με όμορφα λουλούδια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας με μοσχεύματα
Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
10 λουλούδια με έντονο άρωμα
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά φροντίδας
Γαρδένια, 10 μυστικά φροντίδας
Καμέλια, 6 μυστικά φροντίδας
Γαρυφαλλιά, 5 μυστικά φροντίδας
Αζαλέα, 7 μυστικά φροντίδας
Ιβίσκος, 5 μυστικά φροντίδας
Αλστρομέρια, το λουλούδι των ίνκας
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Πασχαλιά, ένα λουλούδι για το Πάσχα
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (63)

σχολιαστής
Μαρία Γκρέσια 28 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά σας. Σήμερα αγόρασα μια πανέμορφη ορτανσία. Όταν την είδα την ερωτεύτηκα και έτσι την πήρα. Έχει πολύ μεγάλα λουλούδια σε μπλέ απόχρωση. Θέλω να την τοποθετήσω στο μπαλκόνι μου το οποίο βρίσκεται στον 1ο όροφο και βλέπει δυτικά, Πίστευεται ότι θα μπορέσω να την συντηρήσω? Το λέω αυτό διότι πολλές φορές φυσάει στο μπαλκόνι μου και δεν θέλω να την επηρεάσει αρνητικά. Επίσης, αυτήν την στιγμή, που έχει μπει ήδη η άνοιξει, μπορώ να την κλαδέψω? Και εάν το κάνω θα μου βγάλει νέα καινούργια λουλούδια αυτό το καλοκαίρι? Επίσης σε πόσο μεγαλύτερη γλάστρα πρέπει να την τοποθετήσω? Ποιά η διαφορά του να τοποθετήσω σίδηρο ή θειάφι? Θέλω να μου παραμείνουν μπλέ τα λουλούδια της.
Σας ευχαριστώ εκ των πρωτερων.
Και συγγνώμη για το σεντόνι :)

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 29 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να κλάδέψεις την ορτανσία σου αυτή την εποχή και θα βγάλει καινούρια λουλούδια. Προτίμησε να βάλεις σίδηρο για αν διατηρήσεις το μπλε χρώμα που δίνει συγχρόνως τόνωση και πρασίνισμα στο φύλλωμα της.

  Απάντηση
σχολιαστής
BeeBe 19 Φεβρουαρίου 2020

Κύριε Λιονουδάκη καλησπέρα. Αντιμετωπίζω ένα μυστήριο με τις ορτανσιες μου και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Οι ορτανσίες μου τέλη καλοκαιριού έμοιαζαν να έχουν αρρωστήσει. Τις είχα ψεκάσει με μυκητοκτόνο γιατί μου φαινόταν σαν ωίδιο. Μέρος σκιερό και δροσερό. Βελτιώθηκαν μεν, αλλά τα φύλα τους εκεί που έδειχναν πράσινα και υγιή, ξεραίνονταν στις άκρες και έπεφταν. Άνθη πολύ λίγα. Περιόρισα το πότισμα γιατί είδα πως το χώμα παρά την αποστράγγιση κρατούσε νερό λόγω πολύς τύρφης μάλλον. Πάλι μικρή βελτίωση, μετά πάλι τα ίδια. Εμπλούτισα το χώμα με λίγη κοπριά, και παρατήρησα πως ανάμεσα στα πλέον καταξερα κλαδιά τους που είχαν μείνει χωρίς ένα φύλλο, άρχισαν πάλι να βλασταίνουν και να έχουν γεμίσει μικρά πράσινα φυλλαράκια. Τώρα όμως κατάλαβα πως φταίει ότι το χώμα τελικά δεν ήταν για οξυφιλλα! Τώρα τι κάνω; Μεταφύτευση αυτή την εποχή σε όξινο χώμα ενώ άρχισαν να βλασταίνουν;; Άδειαζω το χώμα γύρω από την γλάστρα και το αντικαθιστώ; Ρίχνω κάποιο σκεύασμα να αλλάξω το ph του χώματος; Δεν θέλω να μου μαραθούν. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Πόπη 10 Δεκεμβρίου 2019

Πηρα τωρα τελευταια μια ορτανσια .ειναι σε μικρη γλαστρα χωρις κανενα φυλλο.
Ποτε μπορω να την μεταφυτευσω σε μεγαλυτερη;Τι ειναι καλυτερο,το φυλλοχωμα,καστανοχωμα ή και τα δυο μαζι;Ευχαριστω.

Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 6 Ιουνίου 2019

Έχω μια ορτανσία στο μπαλκόνι μου, προστατευμένη από τον ήλιο,και τα λουλούδια της το τελευταίο διάστημα από έντονο ροζ έχουν θολώσει κ η όψη τους θυμίζει σαν να έπιασαν μούχλα (σαν μια πράσινη στρώση).Να κλαδεψω τα προβληματικά άνθη ή δε σώζεται η κατάσταση;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Άννα. Φυσικα και σώζεται η κατάσταση για την ορτανσία σου. Αφαίρεσε τα άνθη που ωριμάζουν και πάρνουν το πράσινο χρώμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα στην ορτανσία σου για να αναπτυχθούν καινούρια λουλούδια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ 1 Μαΐου 2019

Γειά σας…

αγόρασα σήμερα μια μικρή μπλε ορτανσία. Ξέρω ότι αυτό το φυτό είναι για εξωτερικό χώρο, αλλά δεν έχω καθόλου χώρο έξω. Επίσης θα ήθελα πάρα πολύ να την έχω κοντά σε άλλα λουλούδια μου στο σαλόνι και αφού βρήκα το μέγεθος και χρώμα που έψαχνα, ενθουσιάστηκα και είπα να ρισκάρω.

Μπορεί να αναπτυχθεί σε εσωτερικό χώρο; Έστω και σαν πρασινάδα; Η θερμοκρασία που έχω μέσα είναι συνήθως 10-20°C. Οι σύνθηκες και η φροντίδα θα είναι όπως γράφετε στο άρθρο σας;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Αργυρώ. Μπορείς να διατηρήσεις την ορτανσία σε εσωτερικό χώρο αρκεί να εξασφαλίσεις τις κατάλληλες συνθήκες που αναφέρουμε.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ 1 Μαΐου 2019

   Ωραία, μακάρι να πετύχει! Ευχαριστώ!

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2019

    Καλή επιτυχία! Ενημέρωσε μας για την εξέλιξη της προσπάθειας με την ορτανσία σου.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Αργυρώ 14 Ιουνίου 2019

     Την ορτανσία μια χαρά την βλέπω. Βγάζει καινούργια φύλλα από παντού και είναι υγιής. Την έχω βάλει κοντά σε παράθυρο αλλά μακριά από το δυνατό φως. Πολύ λίγα άνθη έχουν μείνει όμως. Όταν την αγόρασα φαινόταν ταλαιπωρημένη από πολύ νερό και αφού την μεταφύτεψα τα περισσότερα έπεσαν. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να βγάλει καινούργια.

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2019

      Πιθανότατα να βγάλει μια δεύτερη ανθοφορία, δαφορετικά θα την κλάδέψεις όπως λέμε στο άρθρο μας για να σου δώσει μία πλούσια ανθοφορία την επόμενη χρονιά.

σχολιαστής
Κωστας 19 Απριλίου 2019

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά σας… Εχω από πέρυσι μια ορτανσία σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου η οποία στα.καινουρια πράσινα φύλλα που πέταξε έχει εμφανίσει ορισμένες σκούρες κηλίδες και πάνω από αυτές φαίνεται κάτι άσπρο σαν σκόνη. Υποθέτω από κάτι φωτογραφίες που είδα στο διαδίκτυο, ότι έχει προσβληθεί από ωίδιο. Έχω οξυχλωριουχο χαλκό 50% wp
Είναι κατάλληλο αυτό το μυκητοκτόνο για την περίπτωσή μου ή πρέπει να αγοράσω κάποιο άλλο; Εάν ναι, πως πρέπει να το εφαρμόσω στο φυτό; Σας ευχαριστώ..

Απάντηση
σχολιαστής
Maria S 1 Απριλίου 2019

Καλησπέρα!

είμαι κηπουρός λίγων μηνών και έχω βρει τη σελίδα σας πολύ βοηθητική!

Αγόρασα για το μπαλκόνι μου μια μπλε ορτανσία με 5 μπουκέτα (μάλλον θεωρείται μικρή).

Τα ανθάκια είναι μπλε μόνο στις άκρες και το υπόλοιπο είναι πράσινο. Αυτό σημαίνει πως έχει ωριμάσει το άνθος ή είναι στην αρχή της άνθησης?

Επίσης έχω καταλάβει σωστά ότι δε θα βγάλει νέα άνθη
φέτος αλλά θα ανθίσει πάλι του χρόνου την άνοιξη?

Μέχρι πότε κρατάνε τα λουλούδια και ι πρέπει να κάνω όταν απανθίσει? Τα κόβω?

Η γλάστρα είναι πολύ μικρή. Μπορώ να τη μεταφυτεύσω τώρα σε μεγαλύτερη?

ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία.
  Η μπλε ορτανσία είναι στην αρχή της άνθισης. Υπάρχει πιθανότητα να βγάλει και νέα άνθη μέσα στην άνοιξη. Τα λουλούδια κρατάνε αρκετές βδομάδες και τα κόβεις όταν απανθίσουν. Πάντως ακόμη και αποξηραμένα, τα λουλούδια της ορτανσίας έχουν καλλωπιστική αξία. Καλό είναι να μεταφυτεύσεις την ορτανσίας σε μεγαλύτερη γλάστρα, μετά το τέλος της ανθοφορίας της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θεοδώρα 22 Ιανουαρίου 2019

Καλησπερα! Τον Οκτωβρη μεταφυτεψα την ορτανσια μου σε μεγαλυτερη γλαστρα.Τα φυλλα της απο τοτε ήταν καπως κιτρινα κ καποια στις ακρες του ξερα. Τωρα με τα πολλα κρυα εχουν πεσει σχεδον ολα τα φυλλα της, δεν την ποτιζα αρκετα γιατι φοβηθηκα μην παγωσει τις ριζες, στα χιονια την σκεπασα με ναυλον. Υπαρχει πιθανοτητα ν καηκε το φυτο;θα ξαναβγαλει φυλλα;Ευχαριστω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Θεοοδώρα. Ακόμα και στην περίοδο του παγετού, καλό είναι να ποτίζουμε τα φυτά μας. Θα ήταν όμως πολύ τονωτικό για την ορτανσία άν την πότιζες με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για αντέξει την παγωνιά. Σε κάθε περίπτωση θα σου πρότεινα να την κλαδέψεις στα τέλη του χειμώνα για να αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σοφια 25 Νοεμβρίου 2018

Γειά σας. Θα ήθελα να φυτέψω ορτανσίες κάτω από Πεύκα, με σκιά κλπ. Έχω ακούσει ότι και οι πευκοβελόνες αυξάνουν την οξύτητα του εδάφους, θα πρέπει να προσθέσω καστανόχωμα; Επίσης, τι λίπασμα είναι το καλύτερο για τις τριανταφυλλιές τώρα που έρχεται ο χειμώνας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Θεοδώρα 3 Οκτωβρίου 2018

Καλησπερα! Η γιαγια μου,μου εφτιαξε μια γλαστρουλα με ορτανσια απο αυτην που ειχε στον κηπο της στο χωριο. Ωστοσο η γλαστρα που μ εστειλε ειναι σε ασχημη κατασταση κ θα ηθελα να την μεταφυτεψω, ειναι καταλληλη εποχη τωρα; Επισης ειναι απαραιτητο να προσθεσω τ ειδικο χωμα που αναφερετε παραπανω; Ευχαριστω!

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 18 Σεπτεμβρίου 2018

καλησπέρα.. θέλω να φυτέψω ορτανσία στη αυλή κάτω από το δέντρο κέδρο. διάβασα κάπου ότι τα βελόνα του κέδρο βοηθάει στη οξύτητα του χώμα… ισχύει αυτό το πράγμα και μπορώ να φυτέψω ορτανσια το φθινόπωρο??

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Χρήστο. Πράγματι ο κέδρος που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών, δημιουργεί σχετικά όξινο χώμα. Μπορείς να φυτέψεις ορτανσία, αυτή την περίοδο του φθινοπώρου κάτω απο τον κέδρο.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Χρήστος 18 Σεπτεμβρίου 2018

   σάς ευχαριστω πολύ για την άμεση σας απάντηση.. συνεχίστε την καλη σας δουλειά και μπράβο σας!!Έχετε ένα πολύ καλό και ενδιαφερον σαιτ γεμάτο πληροφορίες.

   Απάντηση
σχολιαστής
Babis Ms 3 Σεπτεμβρίου 2018

Γεια σας,

Είχα αγοράσει μια μπλε ορτανσία πριν από μερικούς μήνες. Την έβαλα σε ειδικό χώμα για οξύφυλλα αλλά τα μπλε άνθη έγιναν πράσινα. Αυτή την στιγμή να βάλω θειικό σίδηρο κ λίγο θειάφι κ μετά από κανά 2 εβδομάδες να κόψω μερικά άνθη στο μίσχο;
Ή πλέον μπαίνει φθινόπωρο κ δεν αξίζει τον κόπο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Μπάμπη.
  Τα άνθη που έγιναν πράσινα είναι φυσιολογικό και δεν επανέρχονται σε μπλε, καθώς είναι ώριμα άνθη. Τα νέα άνθη που θα βγάλει η ορτανσία θα γίνουν μπλε αν διατηρήσουμε χαμηλό το pH του εδάφου προσθέτοντας σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στο χώμα. Μπορείς λοιπόν να προσθέτεις θειικό σίδηρο αρχές φθινοπώρου, μια φορά το μήνα καθώς βοηθάς και τη λίπανση του φυτού.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Babis Ms 3 Σεπτεμβρίου 2018

   Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Εδώ κ 4 μήνες (11/5 την αγόρασα) δεν είδα νέα άνθη. Θα ακολουθήσω βέβαια τις οδηγίες σας για να βελτιώσω το χώμα της ορτανσίας (συνδυαστικά με την βιολογική ακτιβοζίνη που πήρα για οξύφυλλα.)

   Ευχαριστώ κ πάλι.

   Απάντηση
σχολιαστής
Zouzounitsa 11 Αυγούστου 2018

Μπορείτε παρακαλώ να μου πειτε πόσο συχνά μπορώ να βάζω σιδηρο στην Ορτανσία μου?
Πως μπορώ να φυτέψω σε άλλη γλάστρα? Κόβω κλαδάκι από την υπάρχουσα και απλά το φυτέύω σε γλάστρα? ή θέλει κάποια διαδικασία? (στο νερό να βγάλει ρίζες κ.λ.π.)?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 13 Αυγούστου 2018

  Καλήμέρα. Για το σίδηρο στην ορτανσία σου, μπορείς να βάζεις μία φορά το μήνα, από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της ορτανσίας με κλαδάκι, δες το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με αναλυτικές συμβουλές για τον πολλαπλασιασμο με μοσχεύματα

  Απάντηση
σχολιαστής
Φωτης 19 Ιουλίου 2018

Καταρχην μπραβο για την καλη δουλεια. Ποτε ειναι η καταλληλη εποχη για παρω μια ορτανσια και να την φυτεψω σε ενα βαθυ παρτερι στο σπιτι μου? Τωρα τον Ιουλιο μπορω να το κανω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Φώτη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καλύτερα να προμηθευτείς την ορτανσία στις αρχές του φθινοπώρου και να την μεταφυτεύσεις εκείνη την εποχή αφου περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Chrystalla 10 Ιουλίου 2018

Γειασας εχω αγορασει δυο ορτανσιες μια ασπρη και μια ροζ.Εχουν ξεραθει τα λουλουδια και τα φυλλα.Πριν μια εβδομαδα ειδα οτι εβγαλαν καινουρια φυλλα Εντωμεταξυ ειναι φυτεμενες σε μικρες γλαστρες τι να κανω για να μην μου ξεραθουν γιατι αγορασα πολλες φορες και δεν τα καταφερα. Σας ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Ιουλίου 2018

  Μπορείς να καθαρίσεις τα ξερά λουλούδια και τα φύλλα και στις αρχές του φθινοπώρου, που έχει πιο πολύ δροσιά, να τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και να σου χαρίσουν πλούσια ανθοφορία. Δες συμβουλές για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικά άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Έλενα 18 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα σας,
έχω πάρει φέτος 2 ορτανσίες. Μία μπλέ και μία λευκή. Στην μπλε, το φύλλωμα έγινε σχεδόν ολοκληρωτικά πράσινο και στην λευκή, έχει ξεκινήσει να γίνεται κ αυτο πράσινο.
1) Διάβασα πως στην λευκή είναι θέμα ωρίμανσης κ θα πρέπει να περιμένω να ανθοφορήσει ξανά. Όμως από ποιό ύψος να κόψω το άνθος που έχει ξεκινήσει να γίνεται πράσινο, για να βοηθήσω ανθήσει σύντομα?

2) Όσο για την μπλε, βάζω ήδη χηλικό σίδηρο, σε φυτόχωμα γενικής χρήσης (διότι δυστυχώς όταν τη μεταφύτευσα δε γνώριζα για το καστανόχωμα κ τώρα φοβάμαι να τη μεταφυτεύσω ξανά).Τί άλλο προτείνετε να κάνω για να επανέλθει τα χρώμα της; διαφυλλικό ψεκασμό με σίδηρο; να βάλω θειάφι; όλα αυτά μαζι;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Έλενα.
  α) Σχετικά με τη λευκή ορτανσία, αφαίρεσε τα λουλούδια από τους μίσχους τους για να βοηθήσεις τη νέα ανθοφορία. Σχετικά με το κλάδεμα της ορτανσίας, Κλαδέυουμε την ορτανσία στο τέλος του χειμώνα, κατά το μήνα Φλεβάρη, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου.

  β) Σχετικά με την μπλε ορτανσία, προσθεσε σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στο χώμα για να αλλάξεις το pH και το χρώμα στα ροζ άνθη της ορτανσίας να γίνουν μπλέ. Πάντως,τα άνθη που έγιναν πράσινα δεν επανέρχονται σε μπλε, καθώς είναι ώριμα άνθη. Τα νέα άνθη που θα βγάλει η ορτανσία θα γίνουν μπλε αν χαμηλώσουμε το pH του εδάφους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα 12 Ιουνίου 2018

Τον Απρίλιο μου έκαναν δώρο μια λευκή ορτανσία.Τη μεταφυτεψα με πολύ φροντίδα σε χώμα για ορτανσία που πήρα από το εμπόριο.Ομως σιγά σιγά τα λουλούδια της έχουν γίνει πράσινα -λαχανί.Τι πρέπει να κάνω;;; Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Ιωάννα. Αυτό που γίνεται με τις ορτανσίες, δηλαδή τα άνθη τους (είτε άσπρα, είτε ροζ, είτε μπλε) όταν ωριμάζουν και ξεραίνονται παίρνουν πράσινο-λαχανί χρώμα που είναι εντελώς φυσιολογικό. Στην επόμενη ανθοφορία της ορτανσίας σου, τα λουλούδια της θα έχουν υπέροχο λευκό χρώμα. Πάντως μπορείς να κόβεις τα λουλούδια όταν γίνονται πράσινα και να τα στολίσεις σε βάζο με νερό. Έτσι βοηθάς στην προώθηση νέας ανθοφορίας για την ορτανσία σου και συγχρόνως διακοσμείς το χώρο σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αντωνης 11 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα,

Φέτος άλλαξα γλάστρα την Ορτανσια μου προσθέτοντας χώμα για οξύφιλα. Με αντάμειψε με πλούσια μεγάλα πράσινα φύλλα και 3 ανοικτά υπέροχα άνθη. Όμως ξεράθηκαν σχετικά γρήγορα (3-4 εβδομάδες) ενώ το φύλλωμα δείχνει ακόμη πράσινο κ υγιές. Κάποια στιγμή την ψέκασα με νεράκι και σίδηρο όπως και τις γαρδένιες. Την κατέστρεψα; Πρέπει να κόψω τα άνθη τα παλιά για να πετάξει νέα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Αντώνη. Πολύ σωστά πρόσθεσες φυτόχωμα για οξύφιλα στην ορτανσία και δεν πρέπει να σε στεναχωρεί η ανθοφορία για ένα μήνα. Πρέπει να αφαιρείς τα ξεραμένα άνθη για να προκαλέσεις νέα ανθοφορία. Ο διαφυλλικός ψεκασμός με σίδηρο δεν είναι λάθος, αρκεί να μην ψεκάζεις μεσημεριανές ώρες ή όταν πέφτει πάνω της ο ήλιος, γιατί μπορεί να αναπτυχθεί μύκητας του ωιδίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 3 Ιουνίου 2018

Έχω δυο μεγάλες Ορτανσιες οι οποίες εδώ και τρία χρονια τα φύλα τους παρουσιάζουν μαύρα στίγματα…..ποιο είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να κάνω. Σας ευχαριστω πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 5 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Μαρία! Διατήρησε τις ορτανσίες σε δροσερό σκιερό μέρος και ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
majilinda foto 29 Μαΐου 2018

Η ορτανσια μου φετος δεν εχει πολυ πρασινο χρωμα στα φυλλα της και εχει λιγοτερα λουλουδια σε σχεση με αλλες χρονιες. Μπορειτε να μου πειτε τι ακριβως λιπασμα να της βαλω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Βάλε Λίπασμα για οξύφιλα, με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο για να πρασινίσει ξανά το φύλλωμα και να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Έφη 28 Μαΐου 2018

Καλησπέρα σας!!!
Το άνθος της ορτανσίας μου από ροζ έχει γίνει σχεδόν το μισό κίτρινο την ποτίζω συχνά αλλά όχι πολυ ποσότητα ..τι πρεπει να κανω για να ξανα γίνει ροζ?
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Έφη. Θα σου πρότεινα καταρχήν να μειώσεις το πότισμα γιατί το κιτρίνισμα πιθανότατα οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ενδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλεις λοιπόν να επαναφέρεις το ροζ χρώμα στις ροζ ποικιλίες ορτανσίας, θα πρέπει να μειώσεις την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας ανθρακικό ασβέστιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παπανικολάου Βασιλική 18 Μαΐου 2018

Η άσπρη ορτανσία μου φέτος δεν έβγαλε λουλούδια.Πέρυσι ήταν γεμάτη! Το φύλλωμά της είναι πλούσιο και υγιές.Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Μήπως την κλάδεψες πολύ βαθιά και ανέπτυξε έντονη βλάστηση χωρίς να ανθοφορήσει;

  Απάντηση
σχολιαστής
Αννα-Πολυξένη Πάνου 1 Μαΐου 2018

Γεια σας,
φυτέψαμε ορτανσίες στον κήπο αλλά δυστυχώς μαράθηκαν !!! Δεν φυτεύτηκαν σε αρκετό βάθος η επηρεάστηκαν από άλλα γειτονικά φυτά ?? τις μεταφέραμε προσωρινά σε γλάστρες.

Παρακαλώ, τι πρέπει να κάνουμε για να ευδοκιμήσουν στο έδαφος .

Ευχαριστώ,

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Άννα. H ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Θα πρέπει να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά και να το ενσωματώσουμε στο χώμα στο σημείο που θα φυτευτεί η ορτανσία. Επίσης, είναι απαραίτητο εξασφαλίζουμε μια ημισκιερή δροσερή θέση στον κήπο για την ορτανσία μας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως.

  Απάντηση
σχολιαστής
κυριακη 11 Απριλίου 2018

καλησπερα σας,
μελετω το θεμα της ορτανσιας μηνες τωρα γιατι το λατρεύω αυτο το φυτο αλλα θα ηθελα να ξερω να το περιποιουμαι , θα ηθελα να ρωτήσω μπορω να φυτεψω ορτανσιες κατω απο μιμοζα κατ ευθείαν στο υπαρχον χωμα η πρεπει να το εμπλουτίσω και με χωμα για ορτανσιες? ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Γεια σου Κυριακή! Μπορείς να φυτέψεις την ορτανσία κάτω από το μιμόζα στο έδαφος αλλά καλό είναι να προσθέσεις στο χώμα, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η γαρδένια, η καμέλια και η αζαλέα. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζουμε μια ημισκιερή δροσερή θέση στην ορτανσία μας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά 23 Μαρτίου 2018

Καλημέρα, θέλω να βάλω ορτανσιες στον κήπο μου! Στην βάση του χώματος πριν την μεταφύτευση πρέπει να βάλω χαλίκι όπως έχει και στην γλάστρα για την αποστράγγιση ή λόγω μεγάλης επιφάνειας δεν χρειάζεται;

Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Αθηνά! Αν το χώμα σου στραγγίζει δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα για να φυτέψεις την ορτανσία, αρκεί να έχει το κατάλληλο pH για οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια, η γαρδένια και η αζαλέα. Πάντως, αν δεν στραγγίζει το χώμα θα μπορούσες να το ανακατέψεις με χαλίκι, άμμο και περλίτη για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 7 Οκτωβρίου 2017

Το φυτό ορτανσια τι υψόμετρο χρειάζεται και σε ποια θερμοκρασία μπορεί να ευδοκιμήσει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 7 Οκτωβρίου 2017

  Η ορτανσία μπορεί να ευδοκιμήσει σε σχετικά υψηλό υψόμετρο μέχρι και 500 μέτρα, καθώς χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και θερμοκρασίες 10-20°C. Είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -15°C, αλλά πρέπει να είναι προφυλαγμένη από βοριάδες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Οικονομιδου Ελισσάβετ 23 Σεπτεμβρίου 2017

Γειά σας!!!
Έχω 2 φούξια και μία μπλε ορτανσια σε πλαστικές γλάστρες. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα λουλούδια. Τα έχω 2 χρόνια και τα καμαρώνω όταν ανθίζουν. Φέτος παρατήρησα την μπλε ορτανσια μου να αλλάζει χρώμα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε με την φροντίδα τους. Τώρα που τελειώνει ό Σεπτέμβριος τί πρέπει να κάνω; και από ποτέ να αρχίσω να προσθέτω σίδηρο ή θειάφι για να πάρει πάλι το μπλε χρωμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 30 Σεπτεμβρίου 2017

  Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε, αλλά ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλετε λοιπόν να μπλε λουλούδια να παραμείνουν στις ποικιλίες της ορτανσιας, θα πρέπει να αυξήσετε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά κάθε βδομάδα, όταν αρχίζει να ανθίζει η ορτανσία, 2 κουταλιές της σούπας θειάφι στη γλάστρα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.