12 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας (+video)

ορτανσια φροντιδα

Η ορτανσία είναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κλασικό, καθώς τη θυμόμαστε με νοσταλγία ανθισμένη στην αυλή των γονιών μας.

Μέχρι και σήμερα, η ορτανσία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους που φυτεύεται την εποχή της άνοιξης στον κήπο, ενώ αποτελεί εξαιρετικό φυτό σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού, στην αυλή και στο μπαλκόνι.

Ανάλογα το είδος, η ορτανσία ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Η ορτανσία είναι ένα φυτό με υπέροχα μεγάλα λουλούδια, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, ενώ πλέον συναντάμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Τα λουλούδια της είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λουλούδια για στολισμό σε βάζο και περιζήτητα σε στολισμούς γάμων και δεξιώσεων.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται ορτανσία για να τη διατηρήσουμε υγιή, με πλούσια βλάστηση και να μας χαρίσει πανέμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια.

1. Ποια είναι τα κυριότερα είδη και ποικιλίες της ορτανσίας

Η ορτανσία κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία και υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες για να φυτέψουμε, από τις θαμνώδεις μέχρι και τις αναρριχώμενες.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα είδη και ποικιλίες που μπορούμε να επιλέξουμε καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όπως η ανάπτυξη τους, το χρώμα των λουλουδιών τους και η εποχή ανθοφορίας τους.

 • Μεγαλόφυλλη ορτανσία (Hydrangea macrophylla): Η μεγαλόφυλλη ορτανσία φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα και εμφανίζει λευκά, ροζ και μπλε άνθη από Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Το χρώμα του άνθους εξαρτάται από τη σύνθεση και το pH του χώματος.
 • Άγρια ορτανσία (Ηydrangea arborescens): Αρκετά ανθεκτική ορτανσία που προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορα εδάφη και κλιματικές συνθήκες. Ευαίσθητη στην ξηρασία, αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,5 μέτρου και χαρίζει πλούσια ανθοφορία από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο με λευκά και ροζ λουλούδια.
 • Κωνοειδή ορτανσία (Hydrangea paniculata): Εξαιρετικά ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα που χαρακτηρίζεται από λευκά λουλούδια σε χαρακτηριστικό σχήμα κώνου. Η ανθοφορία της εμφανίζεται όψιμα από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο.
 • Ορτανσία ‘βελανιδιά’ (Hydrangea quercifolia): Χαρακτηριστικό είδος ορτανσίας με ιδιαίτερο φύλλωμα που θυμίζει φύλλα βελανιδιάς, σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος. Το χρώμα των λουλουδιών της κυμαίνεται από λευκό μέχρι σκούρο κόκκινο και εμφανίζεται από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο.
 • Αναρριχώμενη ορτανσία (Hydrangea anomala ssp. petiolaris): Είδος ορτανσίας που αναρριχάται και μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα σε ύψος, κατάλληλη για φράχτες και για χαμηλούς τοίχους. Αν η αναρριχώμενη ορτανσία δεν υποστυλωθεί, μπορεί να καλύψει επιφάνεια στο έδαφος μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα. Τα λουλούδια της είναι λευκά και εμφανίζονται πρώιμα από Μάιο ως Ιούλιο.
 • Ορτανσία του βουνού (Hydrangea serrata): Υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες ορτανσίας που μοιάζουν με τις μεγαλόφυλλες, ανθίζουν Ιούνιο – Αύγουστο και διαθέτουν πιο συμπαγές φύλλωμα και μικρά πολυάριθμα άνθη σε ροζ ή μπλε χρώμα.
Διαφήμιση

2. Τι θέση επιλέγουμε για τη φύτευση της ορτανσίας;

Η ορτανσία αναπτύσσεται καλύτερα και ανθοφορεί σε ημισκιερές και δροσερές θέσεις καθώς αγαπά τη ζέστη και την υγρασία, αλλά όχι το έντονο απευθείας ηλιακό φως.

Είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ωστόσο είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, γι’ αυτό φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση.

Αν φυτέψουμε την ορτανσία σε γλάστρα, επιλέγουμε αυλή ή μπαλκόνι με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό που να της εξαφαλίζει προστασία από τον άνεμο. Η ορτανσία μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη με σχετικά υψηλή αλατότητα.

3. Πότε χρειάζεται μεταφύτευση η ορτανσία;

Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψουμε την ορτανσία σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης αφού πρώτα την έχουμε κλαδέψει. Για τη φύτευση της ορτανσίας επιλέγουμε σχετικά μεγάλες γλάστρες διαμέτρου και ύψους 30 x 30 εκατοστών που διαθέτουν τρύπες για να απομακρύνεται το νερό του ποτίσματος.

Η ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως επίσης η γαρδένια και η καμέλια, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για τη μεταφύτευση της ορτανσίας, είναι παραδοσιακά το καστανόχωμα, δηλαδή το χώμα που υπάρχει κάτω από τις καστανιές.

Αν δεν είναι εύκολο να βρούμε καστανόχωμα, μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια για να γεμίσουμε τις γλάστρες που θα φυτέψουμε τις ορτανσίες. Συνήθως, στο εμπόριο συναντάμε μικρές συσκευασίες φυτοχωμάτων για οξύφιλα φυτά χωρητικότητας 20 λίτρων.

Μεταφύτευση φυτού
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η ορτανσία;

Η ορτασία θέλει μικρά και σχετικά συχνά ποτίσματα για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια. Ποτίζουμε κάθε 3 μέρες την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται συχνότερο πότισμα κάθε 1-2 μέρες για να αντέξει τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κατά το πότισμα, προσπαθούμε να μη βρέχουμε το φύλλωμα και τα λουλούδια της ορτανσίας για να αποφύγουμε την εμφάνιση ασθενειών στο φύλλωμα και στα λουλούδια της.

Η ορτανσία χρειάζεται καλής ποιότητας νερό, καθώς η υπερβολική συσσώρευση αλάτων μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητες στα φύλλα της. Ιδανικά, μπορούμε να μαζεύουμε βρόχινο νερό την περίοδο του χειμώνα για να την ποτίζουμε καθώς και να μεταφέρουμε τις γλάστρες μας σε σημείο που πέφτει το νερό της βροχής.

5. Τι λίπασμα βάζουμε στην ορτανσία και πόσο συχνά;

Η ορτανσία χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο για να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Προσθέτουμε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία όπως συμβαίνει και σε άλλα οξύφιλα φυτά. Εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του “ψαροκόκκαλου”, όπου το φύλλο κιτρινίζει και οι νευρώσεις του παραμένουν πιο σκούρες.

Φυτά που χρειάζονται σίδηρο και σε τι ποσότητα
Φυτά που χρειάζονται σίδηρο και σε τι ποσότητα

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στην ορτανσία, προσθέτουμε χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το ριζικό σύστημα του φυτού. Καλό είναι να προσθέτουμε σίδηρο μέσα στην άνοιξη μια φορά το μήνα, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.

6. Πώς κάνουμε την ορτανσία με μπλε χρώμα;

Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά.

Για να δώσουμε λοιπόν μπλε χρώμα στα λουλούδια από τις ροζ ποικιλίες ορτανσίας, φροντίζουμε να αυξήσουμε την οξύτητα του εδάφους (χαμηλώνοντας το pH). Συγκεκριμένα, προσθέτουμε σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στη γλάστρα ή ενσωματώνουμε πευκοβελόνες στο χώμα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όλα τα χρώματα στα λουλούδια της ορτανσίας, κάποια στιγμή αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να γίνονται πράσινα ή λευκά. Αυτό είναι φυσιολογικό και δε θα πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς ωριμάζουν και χάνουν το χρώμα τους.

Ώριμα λουλούδια ορτανσίας
Ώριμα λουλούδια ροζ ορτανσίας που έχουν χάσει το χρώμα τους

7. Γιατί εμφανίζει καφέ στίγματα η ορτανσία;

Αν η ορτανσία μας εμφανίζει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται, συνήθως αυτό οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα νερού. Ανάλογα συμπτώματα παρουσιάζονται στην ορτανσία όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων.

Καφέ στίγματα στα φύλλα της ορτανσίας μπορεί να παρατηρηθούν όταν η ορτανσία δέχεται απευθείας το έντονο ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα, μεταφέρουμε την ορτανσία σε φωτεινό σημείο που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

8. Πότε κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας;

Αν η ορτανσία εμφανίζει αρχικά κιτρινίσματα στα κορυφαία φύλλα της βλάστησης, παράλληλα οι κεντρικές νευρώσεις των φύλλων μένουν πράσινες, αυτό οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, κάτι που συμβαίνει κυρίως στις αρχές της άνοιξης.

Σε αυτήν την περίπτωση, μέσα στην άνοιξη, απαιτείται η προσθήκη θειικού ή χηλικού σιδήρου για να αποκτήσουν τα φύλλα της ορτανσίας μας ξανά το καταπράσινο χρώμα τους.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

9. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της ορτανσίας;

Η ορτανσία χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να αναπτύξει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ορτανσίας είναι στο τέλος του χειμώνα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση λήθαργου και δεν αναπτύσσει ακόμα καινούρια βλάστηση.

Κλαδεύουμε αρκετά τις ορτανσίες, αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς (τα σημεία από τα οποία βγαίνουν οι βλαστοί) μετρώντας από τη βάση και κόβοντας το πάνω μέρος του φυτού, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου.

Με το κλάδεμα της ορτανσίας, απομακρύνουμε το φυτικό υλικό που δεν χρειάζεται το φυτό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς.

Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες της ορτανσίας για να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια σε όμορφο σχήμα.

ορτανσια κλαδεμα
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ορτανσίας

10. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας;

Η τιμή πώλησης της ορτανσίας στα φυτώρια είναι σχετικά υψηλή σε σχέση με άλλα καλλωπιστικά φυτά, ενώ δε βρίσκουμε πάντα τις ποικιλίες που επιθυμούμε. Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά ορτανσίας αρκετά εύκολα και οικονομικά.

Ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) με διαίρεση των ριζωμάτων και β) με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω πότε γίνεται ο πολλαπλασιασμός καθώς και τα βασικά βήματα για τη δημιουργία νέων φυτών.

α) Πολλαπλασιασμός της ορτανσίας με διαίρεση ριζωμάτων

Ένας πρακτκός τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ορτανσίας είναι με διαίρεση των ριζωμάτων. Στις αρχές της άνοιξης μόλις κλαδέψουμε το φυτό, το βγάζουμε από τη γλάστρα, παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και χωρίζουμε σε τμήματα τη μπάλα χώματος του φυτού μαζί με τις ρίζες.

Στη συνέχεια, τα φυτεύουμε σε γλάστρα ή στο έδαφος και τα καινούργια φυτά είναι έτοιμα να αναπτυχθούν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα απολαμβάνουν νέες υπέροχες ορτανσίες.

Διαίρεση ριζωμάτων
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με διαίρεση

β) Πολλαπλασιασμός της ορτανσίας με μοσχεύματα

Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού. Απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μοσχεύματα της ορτανσίας ριζώνουν σχετικά εύκολα, επομένως η χρήση της ορμόνης ριζοβολίας δεν είναι απαραίτητη για την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα

11. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την ορτανσία;

Η ορτανσία είναι σχετικά ευαίσθητο φυτό και προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες κακού αερισμού και σχετικής υγρασίας, η ορτανσία υποφέρει από τις μυκητολογικές ασθένειες του βοτρύτη, του ωιδίου και της σκωρίασης.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών ψεκάζουμε με διάλυμα θειαφιού και χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, μπορούμε προληπτικά να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και μία κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο σε δύο λίτρα νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

Για την οικολογική αντιμετώπιση του έντομου της μελίγκρας και του τετράνυχο που προσβάλλουν τις ορτανσίες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, φυσικής πυρεθρίνης ή αλάτων καλίου.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σπιτικά υλικά και ψεκάζουμε με σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την ορτανσία

Τα λουλούδια της ορτανσίας διατηρούν την ομορφιά τους και όταν αποξηρανθούν. Ακολουθώντας λοιπόν τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς αποξηραίνουμε λουλούδια, μπορούμε να διατηρήσουμε λουλούδια της ορτανσίας αναλλοίωτα στον χρόνο και να τα στολίσουμε σε ένα υπέροχο βάζο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (151)

 1. Κωστας
  07/04/2024

  Γεια σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Άν φυτεύσω δυό τρείς ορτανσίες στον κήπο αλλά κάτω από δέντρα (πορτοκαλιές κλπ) και με ελάχιστη πρόσβαση στον ήλιο , υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουν; Σκέφτηκα να μην τις τοποθετήσω σε ταράτσα για να μην καούν, ίσως να γίνεται κι αυτό ωστόσο.
  Ευχαριστώ πολύ

  • Μπορείς να τις δοκιμάσεις να τις φυτεύσεις, αρκεί να προσθέσεις φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά στο λάκκο φύτευσης.

 2. Πάνος
  01/04/2024

  Καλησπέρα. Η ορτανσία μου φαίνεται σαν να μαραζώνει γρήγορα και εδώ και 3 μέρες χρειάζεται κάθε μέρα πότισμα για να επανέλθει. Την αγόρασα πριν 20 μέρες και την μεταφύτευσα κατευθείαν χωρίς να πειράξω την ριζόμπαλα και το χώμα της γλάστρας που είχε. Γενικά την πότιζα όταν το χώμα φαινόταν ελαφρώς στεγνό. Πριν 2 μέρες έβαλα και χούμους σε όλα τα φυτά στον κήπο και σε αυτήν και δεν είδα διαφορά. Δεν είμαι πολύ σίγουρος αλλά νομίζω πως φταίει το προηγούμενο υπόστρωμα που μπορεί να στεγνώνει πιο γρήγορα από το χώμα στο παρτέρι. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω; Φοβάμαι μην μαραζώσει αλλά και να σαπίσει από την πολύ υγρασία.

  • Πότισε ξανά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

   • Πάνος
    08/04/2024

    Δεν την ξαναπότισα την μέρα επειδή συνέβη το εξής. Στο Αγρίνιο, που είμαι, εννοείται πως κάνει πολύ ζέστη (28°C) και από αυτήν τα φυτά (όλα γενικά) μαραζώνουν μέσα στην μέρα. Αλλά το βράδυ και νωρίς το πρωί όταν την παρατηρούσα ήταν πολύ φουντωτή και φρέσκια. Επίσης κάποια χαμηλά φύλλα κιτρίνισαν αφού το χώμα είναι υγρό στο άγγιγμα (και λέω: πάει η καημένη θα σαπίσει). Τώρα θα την κοιτάω το πρωί και αν φαίνεται μαραζομένη τότε θα την ποτίζω. Δεν ξέρω αν είναι καλό το σκεπτικό όμως για αυτό το μοιράστηκα, για να πάρω ξανά κάποια δεύτερη γνώμη. Δεν ξέρω μήπως και κάποιος άλλος που ζει σε κλειστό λεκανοπέδιο (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σπάρτη) έχει συναντήσει το ίδιο πρόβλημα. Αν υπάρχει κάποιος ας μου απαντήσει στο σχόλιο. Εντωμεταξύ και η γιαγιά μου λέει πως στο όπου δεις ορτανσία στο Αγρίνιο θα είναι κατά βάση διψασμένη.

 3. Λιλή
  22/08/2023

  Καλησπέρα σας,
  Έχω στενό μπαλκόνι, πλάτους 1.00 μέτρου δυτικού προσανατολισμού που το βλέπει ο ήλιος από τις 3:00 το μεσημέρι και μετά.
  Θα ήθελα να φυτέψω σε γλάστρα μια ορτανσία αλλά δεν ξέρω τι μέγεθος γλάστα απαιτείται, εννοώ πλάτος-βάθος, ποιά είναι η κατάλλη ποικιλία και δεν γνωρίζω τον όγκο του φυτού, πχ μπορώ να το διατηρώ σχετικά μικρό ή θα καταστρέψω το φυτό και την ανθοφορία του.
  Θα μπορούσατε να με καθοδηγήσετε;;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Θα χρειαστείς γλάστρα διαμέτρου 30 εκατοστών για να τη φυτέψεις. Δες τις αναλυτικές συμβουλές φροντίδας του άρθρου.

   • Γιώργης
    03/03/2024

    Καλησπέρα! Μια ερώτηση σχετικά με την ανθεκτικότητα στον ήλιο. Ποια ορτανσία είναι ποιο ανθεκτική στον ήλιο από όλες της ποικιλίες;. Σκέφτομαι για Άγρια η κωνοειδή αλλά σε καμία ιστοσελίδα δεν βρίσκω περισσότερα στοιχεία για την ανθεκτικότητα της! Ευχαριστώ:)

    • Το είδος Hydrangea quercifolia, που είναι γνωστή στο εξωτερικό ως “ορτανσία βαλανιδιά” (oakleaf hydrangea) είναι το πιο ανθεκτικό στην έκθεση στον ήλιο.

 4. Παναγιωτης
  18/08/2023

  Γεια σας .Τωρα τον Αυγουστο ψεκαζω τα φυλλα της ορτανσιας με νερο παντα απογευματινες ωρες που δεν την βλεπει καθολου ο ηλιος ,κανω καλα:

 5. Παναγιωτα
  21/05/2023

  Θέλω να ρωτήσω γιατί γίνονται καφε τα ανθη της ορτανσιας μου

 6. Νιτσα Κιούση Μαγουλα
  22/04/2023

  Αγόρασα μια ορντανσι Απρίλιο το χρειάζεται μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι σε μικρή γλαστρα

 7. Αντώνης
  19/06/2022

  Καλησπέρα! Έκοψα απο την ορτανσία μου τα λουλούδια μετά απο 1 μήνα γιατί είχαν κιτρινίσει. Καλά έκανα;
  Επίσης αυτά που είχαν σαν μικρα μικρά σποράκια που έπεφταν απο τα λουλούδια αν τα φυτέψω θα βλαστησει καινούργιο φυτό; Είναι σπόροι; Αν ναι, θα είναι η ίδια ποικιλία;
  Επίσης 3 ώρες πρωινός ηλιος επηρεάζει την ορτανσία;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλημέρα Αντώνη. Πολύ καλά έκανες και αφαίρεσες τα λουλούδια. Από τους σπόρους θα βλαστήσει καινούριο φυτό αλλά δεν θα δώσει απαραίτητα ποικιλία ορτανσίας με τα ίδια χαρακτηριστικά.

 8. Αγγελική
  10/05/2022

  Καλησπέρα. Μου πήραν δώρο τα παιδιά μου “άγρια ορτανσία” όπως τους είπαν από το ανθοπωλείο γτ ξέρουν ότι θα ήθελα να τη φυτεύσω στον κήπο στο πλάι σε σκιερό μέρος (μπροστά σε δίμετρο τοίχο) χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο – παρά ελάχιστα το καλοκαίρι. Να το τολμήσω (οι προηγούμενες προσπάθειε΄ς μου με μη “άγριες”) δεν ευδοκίμησαν. Κι αν ναι τώρα που είναι μπουμπουκιασμένη ή να περιμένω να δω πως θα πάει στη συγκεκριμένη θέση στη γλάστρα και να τη φυτεύσω το φθινόπωρο; Ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Αγγελική. Μπορείς να φυτέψεις καλύτερα την ορτανσία το φθινόπωρο αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία της.

 9. Aris
  08/05/2022

  Ένα κρυσταλλικό λίπασμα 20-20-20 θεωρείται ότι είναι καλό για μια ορτανσίας μεσαίου μεγέθους που μόλος αγοράστηκε?

  • Καλησπέρα Άρη. Μπορείς να προσθέσεις κρυσταλλικό λίπασμα 20-20-20, σε μικρή ποσότητα στην ορτανσία, διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού, σε 2 λίτρα νερό.

 10. Σοφια
  03/05/2022

  Έχω μια ζωντανή καταπράσινη ορτανσία αλλά δεν έβγαλε μπουμπούκια για δεύτερη χρονιά. Δε φαίνεται κάτι να τη βασανίζει. Σκέφτηκα να την κλάδεψω, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω.

  • Καλησπέρα Σοφία. Εξασφάλισε φωτεινή θέση για την ορτανσία, μείωσε το πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 11. Ελένη
  19/11/2021

  Γιατί δεν ανθίζει η ορτανσία μου;

  • Καλημέρα Ελένη. Αν έχεις κλαδέψει πολύ χαμηλά την ορτανσία, δεν θα σου ανθίσει ή αν την έχεις σε μέρος που είναι πολύ σκοτεινό.

 12. Μάρθα Σαββίδου
  14/11/2021

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το κατατοπιστικότατο σάιτ σας. ´Εχω μια μπλε ορτανσία εδώ και 4 χρόνια. Ενώ μέχρι το περσινό καλοκαίρι είχε πλούσια ανθοφορία, το φετινό καλοκαίρι έβγαλε μόνο ένα άνθος. Η αλήθεια είναι ότι την είχα κλαδέψει αρκετά χαμηλά. Μπορεί να επανέλθει και πώς;
  Ευχαριστώ πολύ.

 13. Θάνος
  21/06/2021

  Καλημέρα σας,
  Γράφω ξανα σε εσάς σε σχέση με το προηγούμενο μήνυμα που έστειλα πριν από 2 μέρες, το οποίο αφορά την μερική μαράζωση των λουλουδιών της ορτανσίας στη μπάλα ανθοφορίας της. Θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτό από το οποίο εχουν επηρεαστει εξελίσσεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα 3 ολόκληρες μπάλες τους να έχουν καταστραφεί με τον τρόπο που περιγράφω στο προηγούμενο μήνυμα. Όταν κοίταξα καλύτερα είδα ότι η βάση του κεντρικού μίσχου εχει κάπως μαλακώσει. Ακουμπώντας με το χέρι μου στο σημείο διαπίστωσα ότι είναι πολύ μαλακό και ίσως δαγκωμένο. Επι του παρόντος τα υπόλοιπα λουλούδια βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτό που εξελίσσεται τόσο γρήγορα και τι μπορώ να κάνω για να σώσω και τα υπόλοιπα λουλούδια από τις ορτανσίες μου;

  • Πιθανότατα, οφείλεται σε ακανόνιστα ποτίσματα και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά στην ορτανσία σου.

 14. Θάνος
  19/06/2021

  Καλησπέρα σας,
  Οι ορτανσίες μου είναι γεμάτες με μέγαλα, όμορφα,ροζ λουλούδια.Μερικές απο τις μπάλες που βρίσκονται τα άνθη τους όμως,παρουσιάζουν εν μέρη μαράζωση.Πιο συγκεκριμένα,τα λουλούδια τους φαίνονται σαν να μην έχουν ποτιστεί, ενώ τα φυτά είναι ποτισμένα. Οι μίσχοι που βρίσκονται τα λουλούδια τους απώκολλούνται με το παραμικρό άγγιγμα.Βρίσκονται σε έκθεση στον ήλιο πολύ νωρίς το πρωι και όσον αφορά τη λίπανση δεν της έχω δώσει κάτι παρα μόνο εκχύλισμα φυκιών. Μπορείται να μου πείτε τι ευθύνεται γι αυτό και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;

  • Καλησπέρα Θάνο. Καλό είναι να προσθέσεις συμπληρωματικά λίπασμα σιδήρου και ιχνοστοιχείων στην γαρδένια σου για τόνωση και δες μήπως χρειάζονται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 15. Γιώργος Γιαννακοπουλος
  21/05/2021

  Καλησπέρα έχω αγοράσει μια ορτανσια πριν 10 μέρες την έβαλα σε μεγάλη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρησης μετά από υπερβολικό πότισμα μαραθηκε, άλλαξα το χώμα με ειδικό για οξύ φύλλα και σταμάτησα το πότισμα αλλά δεν βλέπω βελτίωση μετά από τρεις μέρες

  • Καλημέρα Γιώργο.
   Καλύτερα να έχεις την ορτανσία σε σκιερό μέρος, ειδικά μετά την μεταφύτευση και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 16. Γιώργης
  20/03/2021

  Καλησπέρα σας, υπάρχει κάποιο είδος ορτανσίας που να αντέχει στο ήλιο;

 17. ΑΜΑΛΙΑ
  01/02/2021

  Καλημέρα και καλό μήνα!
  Έχω τρεις ορτανσίες τις οποίες πήρα πέρσι την άνοιξη. Διατηρήθηκαν μια χαρά. Στις οδηγίες που μας δίνετε, βλέπω ότι πρέπει να τις κλαδέψω τον Φεβρουάριο. Μήπως επειδή έχουν πετάξει πολλά μάτια θα έπρεπε να τις κλαδέψω νωρίτερα; Επίσης τον θειικό σίδηρο για να διατηρήσω τα μπλέ και τα ροζ λουλούδια πότε να ξεκινήσω να το βάζω;

  • Καλησπέρα Αμαλία. Μπορείς να κλαδέψεις τις ορτανσίες αυτή την εποχή του Φεβρουαρίου και όσο για το θειικό σίδηρο μπορείς να τον ξεκινήσεις στις αρχές της άνοιξης.

   • Κωνσταντινος Θεοφιλοπουλος
    19/05/2021

    Καλησπέρα. Έχω πάρει μια ορτανσια και την ποτιζω 2 φορές τη βδομάδα και τα φύλλα της δείχνουνε μαραμενα

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Βάλε την ορτανσία σε σχετικά σκιερή θέση και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 18. Μπαλτά Αθανασία
  04/01/2021

  Καλησπέρα. Έχω μια ορτανσία που εδώ και περίπου ένα μήνα άρχισε ένα ένα να μαραίνει από τις άκρες τα φύλλα της χωρίς να αλλάξουν χρώμα μικρά και μεγάλα κι εγώ τα έκοβα όταν έφτανε περίπου στην μέση του φύλλου. Αυτή την στιγμή έχει ελάχιστα μικρά φυλλαράκια. Βάζω λίπασμα 20-20-20 και σίδηρο κάθε 15 μέρες. Εντοπίζεται εσείς κάποιο πρόβλημα ή είναι φυσιολογικό λόγω εποχής; Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Αθανασία.
   Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση το πρόβλημα της ορτανσίας. Μείωσε τη λίπανση μία φορά το μήνα αυτή την περίοδο και σταμάτησε το σίδηρο μέσα στο χειμώνα. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες.

  • ΣΙΑ
   27/04/2021

   Γεια σας ευχαριστουμε για τις συμβουλες!εχω μια ορτανσια 4 χρονια τωρα κ φετος ενω εχει αρχισει ν ανθισει δεν πηραν υψος οι βλαστοι ειναι γυρω στις 2-3 ποντους απο το χωμα ….,

   • Καλησπέρα Σία. Πιθανότατα η ορτανσία σου θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και προσθήκη υγρού λιπάσματος αζώτου για πλούσια βλάστηση.

 19. Μαρία
  15/11/2020

  Μπορώ να μεταφυτεύσω ορτανσίες αυτή την εποχή;

  • Καλησπέρα Μαρία.
   Μπορείς να μεταφυτεύσεις και τώρα ορτανσίες αν και η πιο κατάλληλη εποχή είναι στις αρχές της άνοιξης μόλις τις έχουμε κλαδέψει.

 20. Φίλιππος
  07/11/2020

  Καλημέρα σας! Τα φύλλα της Ορτανσίας μου είναι αποχρωματισμένα, σχεδόν γκρι-λευκα. Ψεκασα με χαλκό, όμως δεν είδα κάποια βελτίωση. Τι θα μπορούσα να κάνω; Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Φίλιππε. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με διάλυμα θειαφιού γιατί πιθανότατα η ορτανσία σου έχει προσβληθεί από την μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου.

 21. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  24/09/2020

  Θα ηθελα να ρωτησω αν μια ορτανσια εχει απανθησει κ πλεον δεν εχει φύλλα τοτε την ποτιζουμε; Ειχα αγορασεις μια που γρηγορα εγιναν τα ανθη της πρασσινα κ ηεραθηκαν κ μετα δεν εβγαλε αλλα οποτε καθως επεσαν κ τα φυλλα της την κλαδευετε…πρεπει να την ποτιζω τωρα;

  • Καλημέρα Χριστίνα. Συνεχίζουμε κανονικά να ποτίζουμε την ορτανσία και μετά που θα ξεραθούν τα άνθη. Πάντως, δεν είναι φυσιολογικό να πέσουν τα φύλλα της ορτανσίας αυτή την εποχή, αρχές φθινοπώρου, και ίσως οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή έλλειψη νερού ή υπερβολική λίπανση. Κλαδεύουμε την ορτανσία στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

   • ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    24/09/2020

    Δεν ξερω τι επαθε αλλα ειπα μηπως την σωσω κ παρ οτι τα.εριξε τοσο νωρις ειπα να περιμενω μεχρι την επομενη χρονια… Παρ οτι εχουν πεσει τα φυλλα της μπορω να κανω μεταφυτεψη τωρα;

    • Μπορείς να κάνεις μεταφύτευση της ορτανσίας αυτή την εποχή στις αρχές του φθινοπώρου σε μεγαλύτερη γλάστρα. Για τόνωση του φυτού κατά την μεταφύτευση στη γλάστρα μπορείς να κάνεις και λίπανση με υγρό λίπασμα φυκιών.

 22. Κατερινα
  03/09/2020

  Καλησπέρα. Έμεινε νερό στο πιατάκι της ορτανσιας μου και τα φύλλα της τωρα είναι αρκετά πεσμένα. Πέταξα το νερό, την άφησα για λίγες μέρες απότιστη αλλά δεν άλλαξε κάτι. Σήμερα αποφάσισα να την κλαδεψω λίγο μήπως και πάρει μπρος. Τι άλλο μπορώ να κανω για να την σώσω;

 23. Ξένια
  14/08/2020

  Γεια σας.
  Μέσα της άνοιξης αγόρασα μια μπλε ορτανσία και την μεταφύτευσα κατευθείαν σε μεγάλη γλάστρα με ειδικό χώμα. Μετά την ανθοφορία της τα φύλλα ξεράθηκαν, αρχικά περιμετρικά και τελικά ολόκληρα, και έπεσαν.Πέταξε νέα φύλλα από τα μάτια που είχε και της έριξα λίπασμα που είναι σε μπλε κόκκους. Σε 2 μέρες τα νέα φύλλα μαράθηκαν ξεράθηκαν κι έπεσαν. Επίσης έγιναν καφέ και τα κλαδιά της. Την έκαψε το λίπασμα; Σώζεται; Χρειάζεται να κλαδέψω τα χαλασμένα κλαδιά χαμήλα;
  Σας ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Ξένια. Τα νέα φύλλα της ορτανσίας μαράθηκαν και έγιναν καφέ τα κλαδιά της λόγω υπερβολικής λίπανσης. Κλάδεψε χαμηλά τα χαλασμένα κλαδιά για να αναβαστήσει η ορτανσία και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

 24. Γεωργία
  20/07/2020

  Λατρεύω τις ορτανσίες, μια που ζω στο εξωτερικό και έχει μπόλικη δροσιά, αδυναμία μου η Annabel. Έχω μια απορία αν είναι εύκολο να μου λύσετε. Τον χειμώνα που η ορτανσία Annabel κοιμάται, αν βγάλω ρίζες και τις φυτέψω θα ανθίσει την επόμενη χρονιά; Να πω ότι το φυτό είναι πολλών ετών, θάμνος πλέον, αν παίζει κάποιο ρόλο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 25. Κανελλοπούλου Ελευθερία
  11/07/2020

  Γεια σας κύριε Λιονουδάκη.
  Είστε ο δάσκαλος μου μιας και τώρα άρχισα με τα φυτά καθώς απέκτησα μια όμορφη Ανατολική βεράντα .
  Αγόρασα μια όμορφη μικρή φούξια ορτανσία και αναρωτιέμαι αν επιτρέπεται μισά Ιουλίου να τη μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να περιμένω το φθινόπωρο .
  Την έχω κάτω από τέντα και κοντά σε τοίχο .
  Επίσης πώς θα διατηρήσω το υπέροχο χρώμα της;(φούξια με κίτρινη καρδούλα )
  Τι σίδηρο να ρίξω απλό ή θειϊκό και κάθε πότε ;;;
  Τώρα ή μετά τη μεταφύτευση;
  Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων .

  • Καλησπέρα Ελευθερία και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καλύτερα να μεταφυτέσεθς την ορτανσία αρχές φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας. Πρόσθεσε χηλικό σίδηρο, ένα μήνα μετά την μεταφύτευση.

 26. Αναστασία
  10/07/2020

  Καλησπέρα σας, πήρα μια ορτανσια και ενώ βγάζει νέα φύλλα και φαίνεται να είναι καλά σε ημισκιερο μέρος δε λέει να βγάλει νέα άνθη. Τι μπορεί να φταίει; μήπως το ότι την μεταφύτευσα την άνοιξη όταν την πήρα και δινει ρίζα; ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Αναστασία. Η ορτασνία σου δεν βγάζει καινούρια λουλούδια και αυτό πορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή λίπανση καθώς και στο στρες λόγω μεταφύτευσης.

 27. Αθηνά Παπαδόπουλου
  08/07/2020

  Καλησπέρα κύριε Λιονουδακη.

  Στην γιορτή της μητέρας οι κόρες μου μου έφεραν δώρο μια ροζ ορτανσια. Αφού έμεινε περίπου 1.5 μήνα ανθισμένη, άρχισαν τα Λουλούδια της φυσιολογικά να ξεραινονται. Τα απομάκρυνα και από τα πλάγια των βλαστων άρχισε να πετάει καινούργια καταπράσινα φύλλα. Τις τελευταίες μέρες όμως άρχισαν να μαραινονται. Είναι φυσιολογικό? Θα μείνουν οι βλαστοί γυμνοί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη που θα ξανανθισει ή συμβαίνει κάτι άλλο??? Οι συνθήκες που την έχω είναι αυτές που προτείνετε.

  • Καλησπέρα Αθηνά. Πιθανότατα, ποτίζεις υπερβολικά την ορτανσία και μαραίνονται τα φύλλα. Επίσης, εξασφάλισε φωτεινή θέση για την ορτανσία που δεν την κτυπούν απεθείας οι ακτίνες του ήλιου.

 28. Νιβ
  02/07/2020

  Καλησπέρα! Τα άνθη της ορτανσίας μου από άσπρα έχουν γίνει πράσινα. Τι μπορώ να κάνω; Φταίει ο ήλιος;

  • Καλησπέρα Νιβ. Η αλλαγή του χρώματος των ανθέων της ορτανσίας από άσπρα σε πράσινα είναι φυσιολογικό καθώς ωριμάζουν και ξεραίνονται στη συνέχεια.

 29. Μαρία
  09/06/2020

  Καλησπέρα σας! Μια ερώτηση γιατί φοβάμαι μήπως το κάνω λάθος. Η ορτανσια μου είχε ανθίσει και κράτησε τα λουλούδια της σχεδόν για 1μιση μήνα. Επειδή πλέον έχουν αρχίσει τα μπουκέτα της να διαλύονται αναρωτιέμαι αν πρέπει να τα κόψω και σε τι ύψος καθώς το κλαδί της είναι γεμάτο στα βλαστάρια. Κόβω μόνο το λουλούδι της η πρέπει να το κόψω πιο χαμηλά? Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

  • Καλησπέρα Μαρία. Σε αυτή τη φάση απομάκρυνε τα λουλούδια της ορτανσίας μόνο γιατί μπορεί να δώσει δεύτερη ανθοφορία. Στις αρχές της επόμενης άνοιξης θα κάνεις ένα αυστηρό κλάδεμα της ορτανσίας που θα είναι πιο χαμηλά.

 30. Αργυρώ
  05/06/2020

  Καλησπέρα, αγόρασα πριν 2 εβδομάδες μια μεγάλη μπλε ορτανσία με μεγάλα άνθη αλλά πολύ μικρό γλαστράκι. Μου είπαν από το φυτώριο να τη μεταφυτεύσω τον Σεπτέμβρη όμως βλέπω κάποια μπουμπούκια να ξεραίνονται. Τι να κάνω; Επίσης, οταν λέτε λίπασμα εννοείται λίπασμα για οξύφυλλα ή το γενικού τύπου 20-20-20; Και υπάρχει και λίπασμα για ορτανσίες μπλε αν βάλω αυτό χρειάζεται να προσθέσω θειικό σίδηρο; Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, σας ευχαριστω πολύ .

  • Καλησπέρα Αργυρώ. Πραγματικά, καλύτερα να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά το τέλος της ανθοφορίας της στις αρχές Σετέμβρη, εκτός και αν δυσκολεύεται τόσο πολύ στο γλαστράκι που είναι οπότε πρέπει να γίνει άμεσα. Μπορείς να βάλεις ειδικό λίπασμα για οξύφιλα αλλά και λίπασμα 20-20-20. Αν βάλεις ειδικό λιπασμα για μπλε ορτανσίες η χρήση του θειικού σιδήρου είναι προαιρετική.

 31. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  29/05/2020

  Γεια σας εχω μπερδευτει λιγο σε σχεση με το λιπασμα στις ορτανσιες…εχω μια μπλε οπου για να παραμεινει ετσι καταλαβα πως πρεπεο να ριχνω θεεικο σιδηρο 1 φορα τον μηνα φθηνοπορο κ ανοιξη κ λιγο καλοκαιρι-οχι στις ζεστες..παρ ολ αυτα πρεπει κ να ψεκαζω τα φυλλα.για τυχον μυκητες καιε ποτε δεν καταλαβα κ με τι;κ επισης λιπασμα για ανθοφορια… Κ τελικα ολα αυτα μαζι θα τα ριχνω; Κ παρ οτι θα κανω αυτα παλι τελη χειμωνα θα ριξω θειαφι; Κ οταν λετε λιγο λιγο θειαφι πως το εννοειτε;
  Κ επισης αν τετοια εποχη δω καποια φυλλα χαλασμενα η το ανθος τα κοβω η τα αφηνω ετσι μεχρι να την κλαδεψω;

  • Καλησπέρα Χριστίνα. Αν δεις αυτή την εποχή κάποια χαλασμένα άνθη ή φύλλα τα αφαιρείς άμεσα. Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα, και συμπληρωματικά θειικό σίδηρο για να διατηρήσεις το χρώμα των λουλουδιών.

 32. Φίλιππος
  26/05/2020

  Καλησπέρα σας! Ξεκίνησα την προσπάθεια μου να γεμίσω και πάλι με ζωή τον αδειο μας κήπο και με βοηθάτε πραγματικά πάρα πολύ σε αυτό! Μια ερώτηση. Η μητέρα μου είχε αγοράσει μια πανέμορφη ροζ ορτανσία, της οποίας τα άνθη ξεράθηκαν μετά από δύο εβδομάδες. Εκοψε το κοτσανι λίγα εκατοστά κάτω από τα άνθη, με σκοπό όπως είπε να βγουν νέα, όμως εγώ βλέπω ότι στα σημεία τομής, το λουλούδι είναι καφέ και έχει γίνει σαν ξύλο…Σώζεται;

  • Καλησπέρα Φίλιππε. Μπορείς να κλαδέψεις λίγο πιο χαμηλά τους βλαστούς αν και δεν υπάρχει θέμα επιβίωσης καθώς θα βγάλει καινούρια ΄φύλλα και άνθη η ορτανσία σου.

   • Φίλιππος
    26/05/2020

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Να είστε καλά.

 33. Maria R
  23/05/2020

  Καλησπέρα σας
  Εχω μια μπλε ορτανσία απο πέρσυ τέτοια εποχή. Πως μπορώ να διατηρήσω το μπλε της χρωμα?
  Γενικά ρίχνω λίπασμα για την ανθοφορία κ χηλικό σίδηρο οταν αρχίσουν να πρασινίζουν τα φύλλα.
  Αυτα που ρίχνω αρκουν για να διατηρηθεί το μπλέ χρώμα για χρόνια?Μήπως πρεπει να ριξω θειικο σίδηρο αντι για χηλικό?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Μαρία

  • Καλησπέρα Μαρία. Σε αυτή την περίπτωση της μπλε ορτανσίας προτιμούμε θειικό σίδηρο αντί για χηλικό σίδηρο.

 34. Μαρί Ασλανιάν
  16/05/2020

  Τι εννοείτε με τη φράση « Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες της ορτανσίας για να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια σε όμορφο σχήμα ;
  Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Μαρί. Αν αφήσουμε πολλούς βλαστούς, για παράδειγμα δέκα, στην ορτανσία κατά το κλάδεμα τα λουλούδια δεν θα είναι τόσο μεγάλα. Αν αφήσουμε πιο λίγους βλαστούς 4-5, και δεν είναι πυκνά μεταξύ τους, θα έχουμε καλύτερη ανάπτυξη φυλλώματος και πιο πλούσια ανθοφορία.

 35. KATERINA
  10/05/2020

  Καλησπέρα, πέρσι είχα πάρει μια ορτανσία λευκή. Φέτος έβγαλε πάρα πολλά λουλούδια αλλά είναι όλα πράσινα. Γιατί? Μήπω θέλει ήλιο?
  Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Κατερίνα. Σταδιακά από πράσινα τα λουλούδια της ορτανσίας θα γίνουν άσπρα. Πρόσθεσε και λίγο υγρό λιπασμα ανθοφορίας στην ορτανσία σου.

 36. Μαργιάννα
  25/04/2020

  Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για το όμορφο και πολύ βοηθητικό άρθρο.
  Απέκτησα μια μπλε-μωβ Ορτανσία ως δώρο από τους γονείς μου και είμαι απίστευτα χαρούμενη!
  Θα ακολουθήσω τις πολύτιμες συμβουλές σας uwu

 37. Κώστας
  22/04/2020

  Γεια σας,
  Αγοράσαμε σημερα 2 ορτανσιες ροζ σε μικρα γλαστράκια. Αγορασαμε και καστανοχωμα με 4.5 pH. Εχω καποιες απορίες να μου απαντησετε σας παρακαλώ. Ποτε θα μπορουσα να κανω μεταφυτευση σε λιγο μεγαλυτερες γλαστρες?
  Και επισης διαβαζω οτι για να γινουν μπλε τα ανθη της θελει χωμα με χαμηλο pH. Εγω που θελω να παραμεινουν ροζ τι κανω? Το καστανοχωμα που αγορασα και εχει χαμηλο pH, ειναι καταλληλο για ροζ ανθη ή πρεπει να παρω αλλο χωμα? Αν ναι τι προτεινετε? Συγνωμη για το βομβαρδισμο… Πρωτη φορα το προσπαθω (αχ ρε καραντίνα) και θελω να διαπρεψω με αυτό το φυτό! Ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση άμεσα για τις ορτανσίες σου και δεν χρειάζετα να προμηθευτείς διαφορετικό χρώμα.

 38. ΜΠΑΛΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
  15/04/2020

  Καλησπέρα σας, αγόρασα εχτές μια ορτανσια μπλε με τέσσερα μπουκέτα σε ένα μικρό γλαστρακι. Το μισό φύλλο είναι μπλε και το μισό πράσινο. Θα ήθελα να μου πείτε πότε μπορώ να την μεταφυτευσω σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν πρέπει να γίνει μεταφύτευση μετά την ανθοφορια τώρα που είναι στο μικρό γλαστρακι μπορώ να ρίξω λίπασμα; Όταν την μεταφυτευσω μετά από πόσες μέρες θα μπορώ να ρίξω λίπασμα;
  Ευχαριστώ πολύ.

 39. Konstantina
  12/04/2020

  Γεια σας και συγχαρητήρια για τις υπέροχες συμβουλές που μας δίνετε! Έχω αγοράσει αρκετές Ορτανσίες χωρίς αποτέλεσμα…κάθε χρόνο μετά την ανθοφορία ξερενοταν… Μου έδωσαν με μόσχευμα το φθινόπωρο και έχει μεγαλώσει αρκετά! Στο μπαλκόνι που έχω τα λουλούδια ο ήλιος τα βλέπει μέχρι το μεσημέρι, χρειάζεται να την προστατεύσω? Ελπίζω φέτος να τα καταφέρω κ να την κρατήσω…

 40. Μαρία Γκρέσια
  28/03/2020

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά σας. Σήμερα αγόρασα μια πανέμορφη ορτανσία. Όταν την είδα την ερωτεύτηκα και έτσι την πήρα. Έχει πολύ μεγάλα λουλούδια σε μπλέ απόχρωση. Θέλω να την τοποθετήσω στο μπαλκόνι μου το οποίο βρίσκεται στον 1ο όροφο και βλέπει δυτικά, Πίστευεται ότι θα μπορέσω να την συντηρήσω? Το λέω αυτό διότι πολλές φορές φυσάει στο μπαλκόνι μου και δεν θέλω να την επηρεάσει αρνητικά. Επίσης, αυτήν την στιγμή, που έχει μπει ήδη η άνοιξει, μπορώ να την κλαδέψω? Και εάν το κάνω θα μου βγάλει νέα καινούργια λουλούδια αυτό το καλοκαίρι? Επίσης σε πόσο μεγαλύτερη γλάστρα πρέπει να την τοποθετήσω? Ποιά η διαφορά του να τοποθετήσω σίδηρο ή θειάφι? Θέλω να μου παραμείνουν μπλέ τα λουλούδια της.
  Σας ευχαριστώ εκ των πρωτερων.
  Και συγγνώμη για το σεντόνι 🙂

  • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να κλάδέψεις την ορτανσία σου αυτή την εποχή και θα βγάλει καινούρια λουλούδια. Προτίμησε να βάλεις σίδηρο για αν διατηρήσεις το μπλε χρώμα που δίνει συγχρόνως τόνωση και πρασίνισμα στο φύλλωμα της.

 41. BeeBe
  19/02/2020

  Κύριε Λιονουδάκη καλησπέρα. Αντιμετωπίζω ένα μυστήριο με τις ορτανσιες μου και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Οι ορτανσίες μου τέλη καλοκαιριού έμοιαζαν να έχουν αρρωστήσει. Τις είχα ψεκάσει με μυκητοκτόνο γιατί μου φαινόταν σαν ωίδιο. Μέρος σκιερό και δροσερό. Βελτιώθηκαν μεν, αλλά τα φύλα τους εκεί που έδειχναν πράσινα και υγιή, ξεραίνονταν στις άκρες και έπεφταν. Άνθη πολύ λίγα. Περιόρισα το πότισμα γιατί είδα πως το χώμα παρά την αποστράγγιση κρατούσε νερό λόγω πολύς τύρφης μάλλον. Πάλι μικρή βελτίωση, μετά πάλι τα ίδια. Εμπλούτισα το χώμα με λίγη κοπριά, και παρατήρησα πως ανάμεσα στα πλέον καταξερα κλαδιά τους που είχαν μείνει χωρίς ένα φύλλο, άρχισαν πάλι να βλασταίνουν και να έχουν γεμίσει μικρά πράσινα φυλλαράκια. Τώρα όμως κατάλαβα πως φταίει ότι το χώμα τελικά δεν ήταν για οξυφιλλα! Τώρα τι κάνω; Μεταφύτευση αυτή την εποχή σε όξινο χώμα ενώ άρχισαν να βλασταίνουν;; Άδειαζω το χώμα γύρω από την γλάστρα και το αντικαθιστώ; Ρίχνω κάποιο σκεύασμα να αλλάξω το ph του χώματος; Δεν θέλω να μου μαραθούν. Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλύτερα να κάνεις μεταφύτευση της ορτανσίας και να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά.

   • BeeBee
    27/02/2020

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για ακόμα μια φορά. Υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η αναβλάστηση αρνητικά; Υπάρχει τρόπος να περιορίσω το μεταφυτευτικό στρες; Καλή Σαρακοστή να έχετε. ?

    • Μπορείς να κάνεις πότισμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για να περιοριστεί το μεταφυτευτικό στρες. Η αναβλάστηση δεν θα επηρεαστεί αρνητικά.

 42. Πόπη
  10/12/2019

  Πηρα τωρα τελευταια μια ορτανσια .ειναι σε μικρη γλαστρα χωρις κανενα φυλλο.
  Ποτε μπορω να την μεταφυτευσω σε μεγαλυτερη;Τι ειναι καλυτερο,το φυλλοχωμα,καστανοχωμα ή και τα δυο μαζι;Ευχαριστω.

  • Καλησπέρα Πόπη.
   Μπορείς να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα άμεσα και να βάλεις υπόστρωμα καστανόχωμα καθώς η ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά και θέλουν υπόστρωμα που να έχει χαμηλό pH.

 43. Άννα
  06/06/2019

  Έχω μια ορτανσία στο μπαλκόνι μου, προστατευμένη από τον ήλιο,και τα λουλούδια της το τελευταίο διάστημα από έντονο ροζ έχουν θολώσει κ η όψη τους θυμίζει σαν να έπιασαν μούχλα (σαν μια πράσινη στρώση).Να κλαδεψω τα προβληματικά άνθη ή δε σώζεται η κατάσταση;

  • Καλησπέρα Άννα. Φυσικα και σώζεται η κατάσταση για την ορτανσία σου. Αφαίρεσε τα άνθη που ωριμάζουν και πάρνουν το πράσινο χρώμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα στην ορτανσία σου για να αναπτυχθούν καινούρια λουλούδια.

 44. Αργυρώ
  01/05/2019

  Γειά σας…

  αγόρασα σήμερα μια μικρή μπλε ορτανσία. Ξέρω ότι αυτό το φυτό είναι για εξωτερικό χώρο, αλλά δεν έχω καθόλου χώρο έξω. Επίσης θα ήθελα πάρα πολύ να την έχω κοντά σε άλλα λουλούδια μου στο σαλόνι και αφού βρήκα το μέγεθος και χρώμα που έψαχνα, ενθουσιάστηκα και είπα να ρισκάρω.

  Μπορεί να αναπτυχθεί σε εσωτερικό χώρο; Έστω και σαν πρασινάδα; Η θερμοκρασία που έχω μέσα είναι συνήθως 10-20°C. Οι σύνθηκες και η φροντίδα θα είναι όπως γράφετε στο άρθρο σας;

  • Καλησπέρα Αργυρώ. Μπορείς να διατηρήσεις την ορτανσία σε εσωτερικό χώρο αρκεί να εξασφαλίσεις τις κατάλληλες συνθήκες που αναφέρουμε.

   • Αργυρώ
    01/05/2019

    Ωραία, μακάρι να πετύχει! Ευχαριστώ!

    • Καλή επιτυχία! Ενημέρωσε μας για την εξέλιξη της προσπάθειας με την ορτανσία σου.

     • Αργυρώ
      14/06/2019

      Την ορτανσία μια χαρά την βλέπω. Βγάζει καινούργια φύλλα από παντού και είναι υγιής. Την έχω βάλει κοντά σε παράθυρο αλλά μακριά από το δυνατό φως. Πολύ λίγα άνθη έχουν μείνει όμως. Όταν την αγόρασα φαινόταν ταλαιπωρημένη από πολύ νερό και αφού την μεταφύτεψα τα περισσότερα έπεσαν. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να βγάλει καινούργια.

      • Πιθανότατα να βγάλει μια δεύτερη ανθοφορία, δαφορετικά θα την κλάδέψεις όπως λέμε στο άρθρο μας για να σου δώσει μία πλούσια ανθοφορία την επόμενη χρονιά.

 45. Κωστας
  19/04/2019

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά σας… Εχω από πέρυσι μια ορτανσία σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου η οποία στα.καινουρια πράσινα φύλλα που πέταξε έχει εμφανίσει ορισμένες σκούρες κηλίδες και πάνω από αυτές φαίνεται κάτι άσπρο σαν σκόνη. Υποθέτω από κάτι φωτογραφίες που είδα στο διαδίκτυο, ότι έχει προσβληθεί από ωίδιο. Έχω οξυχλωριουχο χαλκό 50% wp
  Είναι κατάλληλο αυτό το μυκητοκτόνο για την περίπτωσή μου ή πρέπει να αγοράσω κάποιο άλλο; Εάν ναι, πως πρέπει να το εφαρμόσω στο φυτό; Σας ευχαριστώ..

 46. Maria S
  01/04/2019

  Καλησπέρα!

  είμαι κηπουρός λίγων μηνών και έχω βρει τη σελίδα σας πολύ βοηθητική!

  Αγόρασα για το μπαλκόνι μου μια μπλε ορτανσία με 5 μπουκέτα (μάλλον θεωρείται μικρή).

  Τα ανθάκια είναι μπλε μόνο στις άκρες και το υπόλοιπο είναι πράσινο. Αυτό σημαίνει πως έχει ωριμάσει το άνθος ή είναι στην αρχή της άνθησης?

  Επίσης έχω καταλάβει σωστά ότι δε θα βγάλει νέα άνθη
  φέτος αλλά θα ανθίσει πάλι του χρόνου την άνοιξη?

  Μέχρι πότε κρατάνε τα λουλούδια και ι πρέπει να κάνω όταν απανθίσει? Τα κόβω?

  Η γλάστρα είναι πολύ μικρή. Μπορώ να τη μεταφυτεύσω τώρα σε μεγαλύτερη?

  ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Μαρία.
   Η μπλε ορτανσία είναι στην αρχή της άνθισης. Υπάρχει πιθανότητα να βγάλει και νέα άνθη μέσα στην άνοιξη. Τα λουλούδια κρατάνε αρκετές βδομάδες και τα κόβεις όταν απανθίσουν. Πάντως ακόμη και αποξηραμένα, τα λουλούδια της ορτανσίας έχουν καλλωπιστική αξία. Καλό είναι να μεταφυτεύσεις την ορτανσίας σε μεγαλύτερη γλάστρα, μετά το τέλος της ανθοφορίας της.

 47. Θεοδώρα
  22/01/2019

  Καλησπερα! Τον Οκτωβρη μεταφυτεψα την ορτανσια μου σε μεγαλυτερη γλαστρα.Τα φυλλα της απο τοτε ήταν καπως κιτρινα κ καποια στις ακρες του ξερα. Τωρα με τα πολλα κρυα εχουν πεσει σχεδον ολα τα φυλλα της, δεν την ποτιζα αρκετα γιατι φοβηθηκα μην παγωσει τις ριζες, στα χιονια την σκεπασα με ναυλον. Υπαρχει πιθανοτητα ν καηκε το φυτο;θα ξαναβγαλει φυλλα;Ευχαριστω!

  • Καλησπέρα Θεοοδώρα. Ακόμα και στην περίοδο του παγετού, καλό είναι να ποτίζουμε τα φυτά μας. Θα ήταν όμως πολύ τονωτικό για την ορτανσία άν την πότιζες με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για αντέξει την παγωνιά. Σε κάθε περίπτωση θα σου πρότεινα να την κλαδέψεις στα τέλη του χειμώνα για να αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη.

 48. Σοφια
  25/11/2018

  Γειά σας. Θα ήθελα να φυτέψω ορτανσίες κάτω από Πεύκα, με σκιά κλπ. Έχω ακούσει ότι και οι πευκοβελόνες αυξάνουν την οξύτητα του εδάφους, θα πρέπει να προσθέσω καστανόχωμα; Επίσης, τι λίπασμα είναι το καλύτερο για τις τριανταφυλλιές τώρα που έρχεται ο χειμώνας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 49. Θεοδώρα
  03/10/2018

  Καλησπερα! Η γιαγια μου,μου εφτιαξε μια γλαστρουλα με ορτανσια απο αυτην που ειχε στον κηπο της στο χωριο. Ωστοσο η γλαστρα που μ εστειλε ειναι σε ασχημη κατασταση κ θα ηθελα να την μεταφυτεψω, ειναι καταλληλη εποχη τωρα; Επισης ειναι απαραιτητο να προσθεσω τ ειδικο χωμα που αναφερετε παραπανω; Ευχαριστω!

 50. Χρήστος
  18/09/2018

  καλησπέρα.. θέλω να φυτέψω ορτανσία στη αυλή κάτω από το δέντρο κέδρο. διάβασα κάπου ότι τα βελόνα του κέδρο βοηθάει στη οξύτητα του χώμα… ισχύει αυτό το πράγμα και μπορώ να φυτέψω ορτανσια το φθινόπωρο??

  • Καλησπέρα Χρήστο. Πράγματι ο κέδρος που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών, δημιουργεί σχετικά όξινο χώμα. Μπορείς να φυτέψεις ορτανσία, αυτή την περίοδο του φθινοπώρου κάτω απο τον κέδρο.

   • Χρήστος
    18/09/2018

    σάς ευχαριστω πολύ για την άμεση σας απάντηση.. συνεχίστε την καλη σας δουλειά και μπράβο σας!!Έχετε ένα πολύ καλό και ενδιαφερον σαιτ γεμάτο πληροφορίες.

 51. Babis Ms
  03/09/2018

  Γεια σας,

  Είχα αγοράσει μια μπλε ορτανσία πριν από μερικούς μήνες. Την έβαλα σε ειδικό χώμα για οξύφυλλα αλλά τα μπλε άνθη έγιναν πράσινα. Αυτή την στιγμή να βάλω θειικό σίδηρο κ λίγο θειάφι κ μετά από κανά 2 εβδομάδες να κόψω μερικά άνθη στο μίσχο;
  Ή πλέον μπαίνει φθινόπωρο κ δεν αξίζει τον κόπο;

  • Καλησπέρα Μπάμπη.
   Τα άνθη που έγιναν πράσινα είναι φυσιολογικό και δεν επανέρχονται σε μπλε, καθώς είναι ώριμα άνθη. Τα νέα άνθη που θα βγάλει η ορτανσία θα γίνουν μπλε αν διατηρήσουμε χαμηλό το pH του εδάφου προσθέτοντας σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στο χώμα. Μπορείς λοιπόν να προσθέτεις θειικό σίδηρο αρχές φθινοπώρου, μια φορά το μήνα καθώς βοηθάς και τη λίπανση του φυτού.

   • Babis Ms
    03/09/2018

    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Εδώ κ 4 μήνες (11/5 την αγόρασα) δεν είδα νέα άνθη. Θα ακολουθήσω βέβαια τις οδηγίες σας για να βελτιώσω το χώμα της ορτανσίας (συνδυαστικά με την βιολογική ακτιβοζίνη που πήρα για οξύφυλλα.)

    Ευχαριστώ κ πάλι.

    • Καλημέρα Μπάμπη.
     Χαιρόμαστε που θα ακολούθησεις τις συμβουλές που σου δώσαμε κι ενημέρωσε μας για την εξέλιξη της ορτανσίας σου σε λίγο καιρό. Καλή επιτυχία!

 52. Zouzounitsa
  11/08/2018

  Μπορείτε παρακαλώ να μου πειτε πόσο συχνά μπορώ να βάζω σιδηρο στην Ορτανσία μου?
  Πως μπορώ να φυτέψω σε άλλη γλάστρα? Κόβω κλαδάκι από την υπάρχουσα και απλά το φυτέύω σε γλάστρα? ή θέλει κάποια διαδικασία? (στο νερό να βγάλει ρίζες κ.λ.π.)?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλήμέρα. Για το σίδηρο στην ορτανσία σου, μπορείς να βάζεις μία φορά το μήνα, από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της ορτανσίας με κλαδάκι, δες το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με αναλυτικές συμβουλές για τον πολλαπλασιασμο με μοσχεύματα

 53. Φωτης
  19/07/2018

  Καταρχην μπραβο για την καλη δουλεια. Ποτε ειναι η καταλληλη εποχη για παρω μια ορτανσια και να την φυτεψω σε ενα βαθυ παρτερι στο σπιτι μου? Τωρα τον Ιουλιο μπορω να το κανω?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   20/07/2018

   Καλημέρα Φώτη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καλύτερα να προμηθευτείς την ορτανσία στις αρχές του φθινοπώρου και να την μεταφυτεύσεις εκείνη την εποχή αφου περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 54. Chrystalla
  10/07/2018

  Γειασας εχω αγορασει δυο ορτανσιες μια ασπρη και μια ροζ.Εχουν ξεραθει τα λουλουδια και τα φυλλα.Πριν μια εβδομαδα ειδα οτι εβγαλαν καινουρια φυλλα Εντωμεταξυ ειναι φυτεμενες σε μικρες γλαστρες τι να κανω για να μην μου ξεραθουν γιατι αγορασα πολλες φορες και δεν τα καταφερα. Σας ευχαριστω

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   12/07/2018

   Μπορείς να καθαρίσεις τα ξερά λουλούδια και τα φύλλα και στις αρχές του φθινοπώρου, που έχει πιο πολύ δροσιά, να τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και να σου χαρίσουν πλούσια ανθοφορία. Δες συμβουλές για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικά άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 55. Έλενα
  18/06/2018

  Καλησπέρα σας,
  έχω πάρει φέτος 2 ορτανσίες. Μία μπλέ και μία λευκή. Στην μπλε, το φύλλωμα έγινε σχεδόν ολοκληρωτικά πράσινο και στην λευκή, έχει ξεκινήσει να γίνεται κ αυτο πράσινο.
  1) Διάβασα πως στην λευκή είναι θέμα ωρίμανσης κ θα πρέπει να περιμένω να ανθοφορήσει ξανά. Όμως από ποιό ύψος να κόψω το άνθος που έχει ξεκινήσει να γίνεται πράσινο, για να βοηθήσω ανθήσει σύντομα?

  2) Όσο για την μπλε, βάζω ήδη χηλικό σίδηρο, σε φυτόχωμα γενικής χρήσης (διότι δυστυχώς όταν τη μεταφύτευσα δε γνώριζα για το καστανόχωμα κ τώρα φοβάμαι να τη μεταφυτεύσω ξανά).Τί άλλο προτείνετε να κάνω για να επανέλθει τα χρώμα της; διαφυλλικό ψεκασμό με σίδηρο; να βάλω θειάφι; όλα αυτά μαζι;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   21/06/2018

   Καλησπέρα Έλενα.
   α) Σχετικά με τη λευκή ορτανσία, αφαίρεσε τα λουλούδια από τους μίσχους τους για να βοηθήσεις τη νέα ανθοφορία. Σχετικά με το κλάδεμα της ορτανσίας, Κλαδέυουμε την ορτανσία στο τέλος του χειμώνα, κατά το μήνα Φλεβάρη, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου.

   β) Σχετικά με την μπλε ορτανσία, προσθεσε σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στο χώμα για να αλλάξεις το pH και το χρώμα στα ροζ άνθη της ορτανσίας να γίνουν μπλέ. Πάντως,τα άνθη που έγιναν πράσινα δεν επανέρχονται σε μπλε, καθώς είναι ώριμα άνθη. Τα νέα άνθη που θα βγάλει η ορτανσία θα γίνουν μπλε αν χαμηλώσουμε το pH του εδάφους.

 56. Ιωάννα
  12/06/2018

  Τον Απρίλιο μου έκαναν δώρο μια λευκή ορτανσία.Τη μεταφυτεψα με πολύ φροντίδα σε χώμα για ορτανσία που πήρα από το εμπόριο.Ομως σιγά σιγά τα λουλούδια της έχουν γίνει πράσινα -λαχανί.Τι πρέπει να κάνω;;; Ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   14/06/2018

   Καλημέρα Ιωάννα. Αυτό που γίνεται με τις ορτανσίες, δηλαδή τα άνθη τους (είτε άσπρα, είτε ροζ, είτε μπλε) όταν ωριμάζουν και ξεραίνονται παίρνουν πράσινο-λαχανί χρώμα που είναι εντελώς φυσιολογικό. Στην επόμενη ανθοφορία της ορτανσίας σου, τα λουλούδια της θα έχουν υπέροχο λευκό χρώμα. Πάντως μπορείς να κόβεις τα λουλούδια όταν γίνονται πράσινα και να τα στολίσεις σε βάζο με νερό. Έτσι βοηθάς στην προώθηση νέας ανθοφορίας για την ορτανσία σου και συγχρόνως διακοσμείς το χώρο σου.

 57. Αντωνης
  11/06/2018

  Καλησπέρα,

  Φέτος άλλαξα γλάστρα την Ορτανσια μου προσθέτοντας χώμα για οξύφιλα. Με αντάμειψε με πλούσια μεγάλα πράσινα φύλλα και 3 ανοικτά υπέροχα άνθη. Όμως ξεράθηκαν σχετικά γρήγορα (3-4 εβδομάδες) ενώ το φύλλωμα δείχνει ακόμη πράσινο κ υγιές. Κάποια στιγμή την ψέκασα με νεράκι και σίδηρο όπως και τις γαρδένιες. Την κατέστρεψα; Πρέπει να κόψω τα άνθη τα παλιά για να πετάξει νέα;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   12/06/2018

   Γεια σου Αντώνη. Πολύ σωστά πρόσθεσες φυτόχωμα για οξύφιλα στην ορτανσία και δεν πρέπει να σε στεναχωρεί η ανθοφορία για ένα μήνα. Πρέπει να αφαιρείς τα ξεραμένα άνθη για να προκαλέσεις νέα ανθοφορία. Ο διαφυλλικός ψεκασμός με σίδηρο δεν είναι λάθος, αρκεί να μην ψεκάζεις μεσημεριανές ώρες ή όταν πέφτει πάνω της ο ήλιος, γιατί μπορεί να αναπτυχθεί μύκητας του ωιδίου.

 58. Μαρια
  03/06/2018

  Έχω δυο μεγάλες Ορτανσιες οι οποίες εδώ και τρία χρονια τα φύλα τους παρουσιάζουν μαύρα στίγματα…..ποιο είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να κάνω. Σας ευχαριστω πολύ!

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   05/06/2018

   Γεια σου Μαρία! Διατήρησε τις ορτανσίες σε δροσερό σκιερό μέρος και ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών.

 59. majilinda foto
  29/05/2018

  Η ορτανσια μου φετος δεν εχει πολυ πρασινο χρωμα στα φυλλα της και εχει λιγοτερα λουλουδια σε σχεση με αλλες χρονιες. Μπορειτε να μου πειτε τι ακριβως λιπασμα να της βαλω;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   03/06/2018

   Βάλε Λίπασμα για οξύφιλα, με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο για να πρασινίσει ξανά το φύλλωμα και να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

 60. Έφη
  28/05/2018

  Καλησπέρα σας!!!
  Το άνθος της ορτανσίας μου από ροζ έχει γίνει σχεδόν το μισό κίτρινο την ποτίζω συχνά αλλά όχι πολυ ποσότητα ..τι πρεπει να κανω για να ξανα γίνει ροζ?
  Ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   02/06/2018

   Γεια σου Έφη. Θα σου πρότεινα καταρχήν να μειώσεις το πότισμα γιατί το κιτρίνισμα πιθανότατα οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ενδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλεις λοιπόν να επαναφέρεις το ροζ χρώμα στις ροζ ποικιλίες ορτανσίας, θα πρέπει να μειώσεις την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας ανθρακικό ασβέστιο.

 61. Παπανικολάου Βασιλική
  18/05/2018

  Η άσπρη ορτανσία μου φέτος δεν έβγαλε λουλούδια.Πέρυσι ήταν γεμάτη! Το φύλλωμά της είναι πλούσιο και υγιές.Τι πρέπει να κάνω;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   19/05/2018

   Μήπως την κλάδεψες πολύ βαθιά και ανέπτυξε έντονη βλάστηση χωρίς να ανθοφορήσει;

 62. Αννα-Πολυξένη Πάνου
  01/05/2018

  Γεια σας,
  φυτέψαμε ορτανσίες στον κήπο αλλά δυστυχώς μαράθηκαν !!! Δεν φυτεύτηκαν σε αρκετό βάθος η επηρεάστηκαν από άλλα γειτονικά φυτά ?? τις μεταφέραμε προσωρινά σε γλάστρες.

  Παρακαλώ, τι πρέπει να κάνουμε για να ευδοκιμήσουν στο έδαφος .

  Ευχαριστώ,

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/06/2018

   Καλησπέρα Άννα. H ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Θα πρέπει να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά και να το ενσωματώσουμε στο χώμα στο σημείο που θα φυτευτεί η ορτανσία. Επίσης, είναι απαραίτητο εξασφαλίζουμε μια ημισκιερή δροσερή θέση στον κήπο για την ορτανσία μας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως.

 63. κυριακη
  11/04/2018

  καλησπερα σας,
  μελετω το θεμα της ορτανσιας μηνες τωρα γιατι το λατρεύω αυτο το φυτο αλλα θα ηθελα να ξερω να το περιποιουμαι , θα ηθελα να ρωτήσω μπορω να φυτεψω ορτανσιες κατω απο μιμοζα κατ ευθείαν στο υπαρχον χωμα η πρεπει να το εμπλουτίσω και με χωμα για ορτανσιες? ευχαριστω

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   14/04/2018

   Γεια σου Κυριακή! Μπορείς να φυτέψεις την ορτανσία κάτω από το μιμόζα στο έδαφος αλλά καλό είναι να προσθέσεις στο χώμα, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η γαρδένια, η καμέλια και η αζαλέα. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζουμε μια ημισκιερή δροσερή θέση στην ορτανσία μας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως.

 64. Αθηνά
  23/03/2018

  Καλημέρα, θέλω να βάλω ορτανσιες στον κήπο μου! Στην βάση του χώματος πριν την μεταφύτευση πρέπει να βάλω χαλίκι όπως έχει και στην γλάστρα για την αποστράγγιση ή λόγω μεγάλης επιφάνειας δεν χρειάζεται;

  Ευχαριστώ πολύ!

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   24/03/2018

   Γεια σου Αθηνά! Αν το χώμα σου στραγγίζει δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα για να φυτέψεις την ορτανσία, αρκεί να έχει το κατάλληλο pH για οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια, η γαρδένια και η αζαλέα. Πάντως, αν δεν στραγγίζει το χώμα θα μπορούσες να το ανακατέψεις με χαλίκι, άμμο και περλίτη για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

 65. Μαρία
  07/10/2017

  Το φυτό ορτανσια τι υψόμετρο χρειάζεται και σε ποια θερμοκρασία μπορεί να ευδοκιμήσει?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   07/10/2017

   Η ορτανσία μπορεί να ευδοκιμήσει σε σχετικά υψηλό υψόμετρο μέχρι και 500 μέτρα, καθώς χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και θερμοκρασίες 10-20°C. Είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -15°C, αλλά πρέπει να είναι προφυλαγμένη από βοριάδες.

 66. Οικονομιδου Ελισσάβετ
  23/09/2017

  Γειά σας!!!
  Έχω 2 φούξια και μία μπλε ορτανσια σε πλαστικές γλάστρες. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα λουλούδια. Τα έχω 2 χρόνια και τα καμαρώνω όταν ανθίζουν. Φέτος παρατήρησα την μπλε ορτανσια μου να αλλάζει χρώμα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε με την φροντίδα τους. Τώρα που τελειώνει ό Σεπτέμβριος τί πρέπει να κάνω; και από ποτέ να αρχίσω να προσθέτω σίδηρο ή θειάφι για να πάρει πάλι το μπλε χρωμα;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   30/09/2017

   Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε, αλλά ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλετε λοιπόν να μπλε λουλούδια να παραμείνουν στις ποικιλίες της ορτανσιας, θα πρέπει να αυξήσετε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά κάθε βδομάδα, όταν αρχίζει να ανθίζει η ορτανσία, 2 κουταλιές της σούπας θειάφι στη γλάστρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *