12 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας (+video)

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

Η ορτανσία είναι ένα ένα εντυπωσιακό λουλούδι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κλασικό, καθώς τη θυμόμαστε με νοσταλγία ανθισμένη στις αυλές των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Όμως, η ορτανσία παραμένει και σήμερα από τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους που φυτεύουμε την εποχή της άνοιξης στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Ανάλογα την ποικιλία, η ορτανσία ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

h ορτανσία ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα άνθη της, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, ενώ πλέον θα συναντήσουμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Τα λουλούδια της στολίζουν τα βάζα μας και είναι περιζήτητα σε στολισμούς γάμων και δεξιώσεων.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται ορτανσία για να τη διατηρήσουμε υγιή, με πλούσια βλάστηση και να μας χαρίσει πανέμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια.

1. Ποια είναι τα κυριότερα είδη και ποικιλίες της ορτανσίας

Η ορτανσία κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία και υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες για να φυτέψουμε, από τις θαμνώδεις μέχρι και τις αναρριχώμενες. Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα είδη και ποικιλίες που μπορούμε να επιλέξουμε καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όπως η ανάπτυξη τους, το χρώμα των λουλουδιών τους και η εποχή ανθοφορίας τους.

Μεγαλόφυλλη ορτανσία (Hydrangea macrophylla)

Η μεγαλόφυλλη ορτανσία φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα και εμφανίζει λευκά, ροζ και μπλε άνθη από Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Το χρώμα του άνθους εξαρτάται από τη σύνθεση και το pH του χώματος.

Άγρια ορτανσία (Ηydrangea arborescens)

Αρκετά ανθεκτική ορτανσία που προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορα εδάφη και κλιματικές συνθήκες. Ευαίσθητη στην ξηρασία και αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,5 μέτρο και χαρίζει πλούσια ανθοφορία από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο με λευκά και ροζ λουλούδια.

Κωνοειδή ορτανσία (Hydrangea paniculata)

Ορτανσία, εξαιρετικά ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα που χαρακτηρίζεται από λευκά λουλούδια σε χαρακτηριστικό σχήμα κώνου. Η ανθοφορία της εμφανίζεται όψιμα από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο.

Ορτανσία ‘βελανιδιά’ (Hydrangea quercifolia)

Χαρακτηριστικό είδος ορτανσίας με ιδιαίτερο φύλλωμα που θυμίζει φύλλα βελανιδιάς, σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος. Το χρώμα των λουλουδιών της κυμαίνεται από λευκό μέχρι σκούρο κόκκινο και εμφανίζεται από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο.

Αναρριχόμενη ορτανσία (Hydrangea anomala ssp. petiolaris)

Ποικιλία Ορτανσίας που αναρριχάται και μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα σε ύψος και είναι κατάλληλη για φράκτες και για χαμηλούς τοίχους. Αν η αναρριχόμενη ορτανσία δεν υποστυλωθεί, μπορεί να καλύψει επιφάνεια στο έδαφος μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα. Τα λουλούδια της είναι λευκά και εμφανίζονται πρώιμα από Μάιο ως Ιούλιο.

Ορτανσία του βουνού (Hydrangea serrata)

Υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες ορτανσίας που μοιάζουν με τις μεγαλόφυλλες, ανθίζουν Ιούνιο – Αύγουστο και διαθέτουν πιο συμπαγές φύλλωμα και μικρά πολυάριθμα άνθη σε ροζ ή μπλε χρώμα.

2. Τι θέση επιλέγουμε για την φύτευση της ορτανσίας;

Η ορτανσία αναπτύσσεται καλύτερα και ανθοφορεί σε ημισκιερές και δροσερές θέσεις καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία, αλλά όχι το έντονο απευθείας ηλιακό φως. Είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ωστόσο είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, γι’ αυτό φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση.

Αν φυτέψουμε την ορτανσία σε γλάστρα, επιλέγουμε αυλή ή μπαλκόνι με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό που να της εξαφαλίζει προστασία από τον άνεμο. Η ορτανσία μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη με σχετικά υψηλή αλατότητα.

3. Πότε μεταφυτεύουμε την ορτανσία και με ποιο τρόπο;

Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψουμε την ορτανσία σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης αφού πρώτα την έχουμε κλαδέψει. Για την φύτευση της ορτανσίας επιλέγουμε σχετικά μεγάλες γλάστρες διαμέτρου και ύψους 30Χ30 εκ. που διαθέτουν τρύπες για να

Η ορτανσία ανήκει στην κατηγορία των οξύφιλων φυτών, όπως η γαρδένια και η καμέλια, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για τη μεταφύτευση της ορτανσίας, είναι παραδοσιακά το καστανόχωμα, δηλαδή το χώμα που υπάρχει κάτω από τις καστανιές.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια για να γεμίσουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες που θα φυτέψουμε τις ορτανσίες. Συνήθως, στο εμπόριο συναντάμε μικρές συσκευασίες φυτοχωμάτων για οξύφιλα χωρητικότητας 20 λίτρων.

Διαφήμιση

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η ορτανσία;

Η ορτασία θέλει μικρά και σχετικά συχνά ποτίσματα για να μας χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ποτίζουμε κάθε 3 μέρες την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ την περίοδο του καλοκαιριού, απαιτείται συχνότερο πότισμα κάθε 1-2 μέρες για να αντέξει τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κατά το πότισμα, σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να μη βρέχουμε το φύλλωμα και τα λουλούδια της ορτανσίας για να αποφύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών στο φύλλωμα και τα λουλούδια της.

Η ορτανσία χρειάζεται καλής ποιότητας νερό, καθώς η υπερβολική συσσώρευση αλάτων μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητες στα φύλλα της. Ιδανικά, μπορούμε να μαζεύουμε βρόχινο νερό την περίοδο του χειμώνα για να την ποτίζουμε καθώς και να μεταφέρουμε τις γλάστρες μας σε σημείο που πέφτει το νερό της βροχής.

5. Τι λίπασμα βάζουμε στην ορτανσία και πόσο συχνά;

Η ορτανσία χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως άζωτο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο για να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Προσθέτουμε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου.

Ιδιαίτερα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία όπως και στα άλλα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια. Εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του “ψαροκόκκαλου”, όπου το φύλλο κιτρινίζει και οι νευρώσεις του παραμένουν πιο σκούρες.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στην ορτανσία, προσθέτουμε χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το ριζικό σύστημα του φυτού. Καλό είναι να προσθέτουμε σίδηρο μέσα στην άνοιξη μια φορά το μήνα, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.

6. Πως κάνουμε την ορτανσία με μπλε χρώμα;

Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά.

Για να δώσουμε λοιπόν μπλε χρώμα στα λουλούδια από τις ροζ ποικιλίες ορτανσίας, φροντίζουμε να αυξήσουμε την οξύτητα του εδάφους (χαμηλώνοντας το pH). Συγκεκριμένα, προσθέτουμε σταδιακά θειικό σίδηρο ή θειάφι στη γλάστρα ή ενσωματώνουμε πευκοβελόνες στο χώμα.

7. Γιατί εμφανίζει καφέ στίγματα η ορτανσία;

Αν η ορτανσία μας εμφανίζει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται, συνήθως αυτό οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα νερού. Ανάλογα συμπτώματα παρουσιάζονται στην ορτανσία όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων.

Καφέ στίγματα στα φύλλα της ορτανσίας μπορεί να παρατηρηθούν όταν η ορτανσία δέχεται απευθείας το έντονο ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα, μεταφέρουμε την ορτανσία σε φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

8. Πότε κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας;

Αν η ορτανσία εμφανίζει αρχικά κιτρινίσματα στα κορυφαία φύλλα της βλάστησης, παράλληλα οι κεντρικές νευρώσεις των φύλλων μένουν πράσινες, αυτό οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. κάτι που συμβαίνει κυρίως στις αρχές της άνοιξης.

Σε αυτήν την περίπτωση, μέσα στην άνοιξη, απαιτείται η προσθήκη θειικού ή χηλικού σιδήρου για να αποκτήσουν τα φύλλα της ορτανσίας μας ξανά το καταπράσινο χρώμα τους.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

9. Ποια εποχή κλαδεύουμε την ορτανσία και με ποιο τρόπο;

Η ορτανσία χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να αναπτύξει πλούσια βλάστηση και ικανοποιητική ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ορτανσίας είναι στο τέλος του χειμώνα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση λήθαργου και δεν αναπτύσσει καινούρια βλάστηση.

Κλαδεύουμε αρκετά τις ορτανσίες, αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς (τα σημεία από τα οποία βγαίνουν οι βλαστοί) μετρώντας από τη βάση και κόβοντας το πάνω μέρος του φυτού, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου.

Με το κλάδεμα της ορτανσίας, απομακρύνουμε το φυτικό υλικό που δεν χρειάζεται το φυτό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς.

Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες της ορτανσίας για να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια σε όμορφο σχήμα.

10. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας;

Η τιμή πώλησης της ορτανσίας στα φυτώρια είναι σχετικά υψηλή σε σχέση με άλλα καλλωπιστικά φυτά ενώ δεν βρίσκουμε πάντα τις ποικιλίας που επιθυμούμε. Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά ορτανσίας αρκετά εύκολα και οικονομικά.

Ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με διαίρεση των ριζωμάτων και με την μέθοδο των μοσχευμάτων. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω πότε γίνεται ο πολλαπλασιασμός καθώς και τα βασικά βήματα για τη δημιουργία νέων φυτών.

Πολλαπλασιασμός της ορτανσίας με διαίρεση ριζωμάτων

Για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ορτανσίας με διαίρεση των ριζωμάτων, στις αρχές της άνοιξης μόλις κλαδέψουμε το φυτό, παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και χωρίζουμε σε τμήματα το φυτό της ορτανσίας μαζί με τις ρίζες.

Στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε γλάστρα ή στο έδαφος και τα καινούργια φυτά είναι έτοιμα να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες και να μας χαρίσουν υπέροχες ορτανσίες.

Πολλαπλασιασμός της ορτανσίας με μοσχεύματα

Κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, από την κορυφή του φυτού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου, αφού πρώτα απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μοσχεύματα της ορτανσίας ριζώνουν σχετικά εύκολα, επομένως η χρήση της ορμόνης ριζοβολίας δεν είναι απαραίτητη για την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα

11. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την ορτανσία;

Η ορτανσία είναι σχετικά ευαίσθητο φυτό και προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες κακού αερισμού και σχετικής υγρασίας, η ορτανσία υποφέρει από τις μυκητολογικές ασθένειες του βοτρύτη, του ωιδίου και της σκωρίασης.

Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα με σπιτικά υλικά. Διαλύουμε 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και μία κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο σε δύο λίτρα νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε με διάλυμα θειαφιού και χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για την οικολογική αντιμετώπιση του έντομου της μελίγκρας και του τετράνυχο που προσβάλλουν τις ορτανσίες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, φυσικής πυρεθρίνης ή αλάτων καλίου.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σπιτικά υλικά και ψεκάζουμε με σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την ορτανσία

Τα λουλούδια της ορτανσίας παραμένουν πανέμορφα και όταν αποξηρανθούν καθώς διατηρούν την ιδιαίτερη καλλωπιστική τους αξία. Ακολουθώντας λοιπόν την μέθοδο για το πως αποξηραίνουμε λουλούδια, τα αποξηραμένα λουλούδια της ορτανσίας αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για να τα στολίσουμε σε βάζο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (119)