10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας (+video)

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας

Εντυπωσιακή, ευαίσθητη, λατρεμένη, κλασική και αξεπέραστη γαρδένια! Όποιο επίθετο και να χρησιμοποιήσουμε, είναι πολύ λίγο για να περιγράψει τη γαρδένια, το καλλωπιστικό φυτό που έχει τους πιο φανατικούς θαυμαστές στον ελληνικό χώρο αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι τη θυμόμαστε από τη βεράντα στο σπίτι των γονιών μας και τις αυλές των γιαγιάδων, να ξεχωρίζει με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια και τα γυαλιστερά δερματώδη καταπράσινα φύλλα της.

Η γαρδένια φυτεύεται μέσα στην άνοιξη σε κήπο αλλά και σε γλάστρα για να μας χαρίσει τη μοναδική ομορφιά της σε αυλές, βεράντες και μπαλκόνια. Ανθίζει συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και δίνει μία δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου.

Θεωρείται ευαίσθητο φυτό που απαιτεί αρκετή φροντίδα για να μας χαρίσει τα λουλούδια της. Αν όμως διαθέσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να τη γνωρίσουμε καλύτερα, είναι σίγουρο ότι θα μας ανταμείψει και με το παραπάνω.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε αναλυτικά στα μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας. Επιπλέον, θα αναλύσουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να παρατηρήσουμε, μαζί με τις αιτίες που τα προκαλούν. Για να απολαμβάνουμε όμορφες γαρδένιες με υπέροχο άρωμα, πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή ανθοφορία.

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη γαρδένιας;

Η γαρδένια κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες γαρδένιας, από νάνες ποικιλίες που διαθέτουν ύψος 50-60 εκατοστά μέχρι μικρά δενδρύλλια που ξεπερνούν σε ύψος τα τρία μέτρα.

 • Κοινή γαρδένια, γαρδένια η ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides): Η πιο γνωστή ποικιλία γαρδένιας που ξεχωρίζει για το καταπράσινο φύλλωμα της και το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα των λουλουδιών της.
 • Γαρδένια η μεγανθής (Gardenia grandiflora): Πολύ δημοφιλής στα ελληνικά φυτώρια είναι και η γαρδένια μεγανθής που ξεχωρίζει με το μεγάλο μέγεθος των λουλουδιών της. Προτιμούμε να την φυτεύουμε σε γλάστρες για να δώσει μία εντυπωσιακή νότα στο χώρο μας.
 • Λεμονογαρδένια (Tabernaemontana divaricata): Γνωστή και ως μοσχογαρδένια, πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος που έχει προκύψει από διασταυρώσεις. Η λεμονογαρδένια είναι αρκετά πιο ανθεκτική από την κοινή γαρδένια και διαθέτει μικρότερα λουλούδια με μία απαλή γλυκιά μυρωδιά.
Διαφήμιση

2. Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη φύτευση της γαρδένιας;

Η γαρδένια έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού και είναι πολύ σημαντικό να τη φυτεύουμε στην κατάλληλη θέση για να υγιή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Η γαρδένια αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερές ημισκιερές ή σκιερές θέσεις με γλυκό απογευματινό φως. Ο μεσημεριανός ήλιος προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα της γαρδένιας μας και πτώση των μπουμπουκιών.

Προτιμούμε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες για να διευκολύνουμε τον σωστό αερισμό της. Για γαρδένιες που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα σε μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση, ενώ αποφεύγουμε μπαλκόνια με βορινό και νότιο προσανατολισμό.

Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έντονη παγωνιά του χειμώνα και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει είναι σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 10-20°C.

Την περίοδο του χειμώνα, κι εφόσον η γαρδένια είναι σε σημείο εκτεθειμένο στο κρύο ή στους δυνατούς βοριάδες, καλό είναι να προστατεύεται με κάποιο νάυλον για αντιπαγετική προστασία του φυτού. Εναλλακτικά, μπορούμε να την μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού για μερικές μέρες, σε σημείο καλά αεριζόμενο, φωτεινό και μακριά από σώματα θέρμανσης.

Η γαρδένια μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό και μέσα σε σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να της τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο και να φροντίσουμε να έχει αρκετή υγρασία στα φύλλα της.

3. Πότε χρειάζεται μεταφύτευση η γαρδένια;

Συνήθως μεταφυτεύουμε τις γαρδένιες μόλις τις αγοράσουμε ανθισμένες από τα φυτώρια ή τα ανθοπωλεία αν και πιο σωστό είναι να κάνουμε την μεταφύτευση αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους.

Επίσης, θα χρειαστεί να μεταφυτέψουμε γαρδένιες που διατηρούμε για αρκετό καιρό στην ίδια γλάστρα καθώς σε αυτή την περίπτωση το ριζικό σύστημα έχει γίνει πολύ πυκνό με αποτέλεσμα να έχουμε μαρασμό φύλλων και πτώση μπουμπουκιών.

Αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τις γαραρδένιες στον κήπο μας, φύτευουμε σε έδαφος με χαμηλό pH. Εξάλου, η γαρδένια ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως η ορτανσία, η καμέλια και η αζαλέα, και αναπτύσσονται καλύτερα σε καστανόχωμα, ερεικόχωμα ή ελατόχωμα.

Αν οι γαρδένιες μας θέλουν μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

 • Επιλέγουμε γλάστρα, πήλινη ή πλαστική, 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που ήταν φυτεμένo το φυτό μας. Φροντίζουμε να διαθέτει τρύπες στη βάση για να φεύγει το περιττό νερό.
 • Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα από γεωπονικά καταστήματα που είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει περλίτη ή ελαφρόπετρα.
 • Τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων πάχους 2-3 εκατοστών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη στράγγιση του νερού.
 • Κατά τη μεταφύτευση, είναι σημαντικό να αραιώνουμε και να σπάμε τις άκρες των ριζιδίων του φυτού όταν έχουν πυκνώσει πολύ, για να μπορέσει να απορροφήσει άμεσα νερό και θρεπτικά συστατικά.
 • Ποτίζουμε καλά τις γαρδένιες και τις τοποθετούμε σε δροσερό φωτεινό περιβάλλον που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
Μεταφύτευση γαρδένιας
7 μυστικά για τη μεταφύτευση της γαρδένιας

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η γαρδένια;

Η γαρδένια έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό για να έχει πλούσιο φύλλωμα και πολλά λουλούδια. Το σωστό πότισμα είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας για να ευδοκιμήσει τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ποτίζουμε τη γαρδένια δύο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τουλάχιστον κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Αν το πότισμα της γαρδένιας δεν είναι τακτικό, τα μπουμπούκια της μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν.

Ειδικά, την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, όπου επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες, ίσως χρειαστεί να ποτίζουμε την γαρδένια καθημερινά για να τη διατηρήσουμε δροσερή με καταπράσινο φύλλωμα. Παράλληλα, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ψεκάζουμε με νερό τα φύλλα της γαρδένιας για να διατηρούμε σχετική υγρασία για το φυτό και να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις και καφετιάσματα στις άκρες των φύλλων.

Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μη ποτίζουμε με μεγαλύτερη ποσότητα νερού από όσο χρειάζεται, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει κιτρίνισμα στα φύλλα.

Η γαρδένια χρειάζεται πολύ καλής ποιότητας νερό που να μην περιέχει άλατα καθώς μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στην ανάπτυξη της αλλά και στην ανθοφορία της. Το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο για όλα τα φυτά αλλά ιδιαίτερα για τη γαρδένια και τα οξύφιλα φυτά. Είναι σημαντικό λοιπόν να συλλέγουμε το νερό της βροχής για να ποτίζουμε την γαρδένια αλλά και να ψεκάζουμε το φύλλωμα της.

Νερό βροχής σε φύλλα
Βρόχινο νερό για πότισμα στα φυτά και στον κήπο

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη γαρδένια;

Η γαρδένια είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται τακτική λίπανση για να διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα της και να μας δώσει πολλά λουλούδια. Προσθέτουμε λίπασμα στις γαρδένιες μία φορά το μήνα, εκτός την περίοδο του Αυγούστου που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον Ιανουάριο που επικρατεί πολύ παγωνιά για να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στο φυτό μας.

Η γαρδένια χρειάζεται πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και μαγνήσιο. Προτιμάμε ειδικά λιπάσματα για οξύφιλα φυτά που ενισχύουν την ανθοφορία της γαρδένιας, χωρίς να αυξάνουν το pH του εδάφους. Αποφεύγουμε να βάζουμε στη γαρδένια λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως αμμωνία και ουρία, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν καφέ ή μαύρα καψίματα στις άκρες των φύλλων, καθώς και πτώση των λουλουδιών.
 
Επειδή η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου και εμφανίζει κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα (οι νευρώσεις των φύλλων της παραμένουν πράσινες), χρειάζεται λίπασμα σιδήρου. Από τα διάφορα είδη λιπασμάτων σιδήρου, για τη γαρδένια μας προτιμάμε λίπασμα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτός και απορροφάται άμεσα από το φυτό. Βάζουμε λοιπόν χηλικό σίδηρο στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιρού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η παραδοσιακή προσθήκη καρφιών, σκουριασμένων αντικειμένων στη γλάστρα της γαρδένιας που έκαναν οι γιαγιάδες μας είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρεται για άμεση απορρόφηση σιδήρου.

Διαφήμιση

6. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την γαρδένια;

Αρκετές ασθένειες και έντομα μπορούν να εμφανιστούν στη γαρδένια, ειδικά όταν βρίσκεται σε συνθήκες κακού αερισμού ή όταν δεν την φροντίζουμε σωστά.

Η γαρδένια προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος όπως η φυτόφθορα και η ριζοκτόνια, καθώς και από ασθένειες του φυλλώματος, όπως το ωίδιο και η αλτερνάρια. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούν σάπισμα στη ρίζα, διαλύουμε 1 κουταλιά του γλυκού χαλκό σε ένα λίτρο νερό και επαναλαμβάνουμε μετά από 2 εβδομάδες.

Άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν άσπρισμα ή γκριζάρισμα στα φύλλα και καστανές κηλίδες. Για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες φυλλώματος ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σπιτικά υλικά και διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό για να ψεκάσουμε τα φύλλα της γαρδένιας.

Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας

Η γαρδένια όμως μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα, όπως από κοκκοειδή (η γνωστή ψώρα ή ψευδόκοκκος), μελίγκρα (γνωστές και ως ψείρες ή αφίδες) και τετράνυχο που προσβάλλουν τα φύλλα, τους βλαστούς και τα μπουμπούκια της.

Για την προληπτική προστασία της γαρδένιας από έντομα, διαλύουμε σε ένα λίτρο νερό, μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα και ψεκάζουμε τα φύλλα της γαρδένιας. Αν έχουμε έντονη προσβολή εντόμων, προμηθευόμαστε οικολογικά σκεύασματα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσουμε τις γαρδένιες μας και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

7. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στις γαρδένιες;

Πολύ συχνά, η γαρδένια εμφανίζει αρκετά προβλήματα που οφείλονται σε λανθασμένη περιποίηση. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε άμεσα τα συμπτώματα, καθώς και τις πιθανές αιτίες ώστε να τις αντιμετωπίζουμε έγκαιρα.

Παρακάτω, παραθέτουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της γαρδένιας με τα συμπτώματα και τις πιθανές αιτίες που τα προκαλούν ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε κατάλληλα τις γαρδένιες μας:

 • Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας;

Αν παρατηρήσουμε κίτρινα φύλλα ή καφέ φύλλα στη γαρδένια μας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική υγρασία, λόγω παραπάνω ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης της γλάστρας.

Το κιτρίνισμα των φύλλων, μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανεπαρκή λίπανση της γαρδένιας και ιδιαίτερα σε έλλειψη σιδήρου που εμφανίζεται εντονότερα όταν η γαρδένια δε φυτεύεται σε όξινο χώμα ή σε φυτόχωμα κατάλληλο για οξύφιλα φυτά.

Άλλος ένας λόγος που μπορεί να παρατηρήσουμε κίτρινα φύλλα είναι όταν η γαρδένια βρίσκεται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
 • Γιατί τα φύλλα της γαρδένιας χάνουν το πράσινο χρώμα τους;

Αν διαπιστώσουμε ότι το καταπράσινο γυαλιστερό χρώμα των φύλλων της γαρδένιας εξασθενεί και παίρνει ένα ανοικτό πράσινο χρώμα, ο πιο βασικός λόγος είναι ο μειωμένος φωτισμός. Φροντίζουμε λοιπόν να τη μεταφέρουμε σε πιο φωτεινή θέση.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, το ανοικτό χρώμα των φύλλων της γαρδένιας μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, όπως το άζωτο και το μαγγάνιο οπότε χρειάζεται να βάλουμε το κατάλληλο λίπασμα.

 • Γιατί πέφτουν τα φύλλα της γαρδένιας;

Τα φύλλα της γαρδένιας πέφτουν όταν μείνει απότιστη για αρκετές μέρες ή όταν δεν της έχουμε προσθέσει λίπασμα για αρκετό καιρό. Φρόντιζουμε να ποτίζουμε τακτικά τη γαρδένια και να προσθέτουμε κατάλληλο λίπασμα που ενισχύει την ανάπτυξή της.

Επίσης, η πτώση των φύλλων της γαρδένιας είναι αρκετά συχνό φαινόμενο όταν έχουμε πολύ έντονη ανθοφορία που συνοδεύεται από μειωμένη λίπανση του φυτού.

 • Γιατί η γαρδένια εμφανίζει μικρά τα καινούρια φύλλα;

Η εμφάνιση των μικρών φύλλων της καινούριας βλάστησης της γαρδένιας οφείλεται στο πολύ πυκνό και πιεσμένο ριζικό σύστημα που έχει δημιουργήσει μέσα στη γλάστρα και το οποίο που δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί σωστά.

Όταν λοιπόν η γαρδένια μας εμφανίζει μικρά νέα φύλλα, είναι σημάδι ότι βρίσκεται πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα και χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 • Γιατί η γαρδένια εμφανίζει καφέ φύλλα ή φύλλα που μαυρίζουν στις άκρες;

Τα καφέ φύλλα εμφανίζονται συνήθως σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, ειδικά σε φυτά γαρδένιας που έχουμε μέσα στο σπίτι την περίοδο του χειμώνα.

Η εμφάνιση μαύρου ή καφέ χρώματος στα φύλλα να εμφανιστεί και όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος (όπως για παράδειγμα αμμωνία).

Ανάλογα συμπτώματα με μαύρισμα ή καφέτιασμα στα φύλλα της γαρδένιας συμβαίνουν όταν η γαρδένια μας υποφέρει από έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του μαγνησίου.

 • Γιατί πέφτουν τα μπουμπούκια και τα άνθη της γαρδένιας;

Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια της γαρδένιας πέφτουν όταν δεν ποτίζουμε επαρκώς, καθώς και όταν κάνουμε υπερβολικά συχνά ποτίσματα.

Ανάλογα συμπτώματα πτώσης των μπουμπουκιών της γαρδένιας διαπιστώνουμε όταν βάλουμε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος, καθώς και όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Επίσης, αρκετά μπουμπούκια της γαρδένιας μπορεί να πέσουν όταν έχουμε πολύ πλούσια ανθοφορία καθώς και όταν η γαρδένια μας δεν βρίσκεται σε αρκετά φωτεινή θέση.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

8. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας;

Αν και οι περισσότεροι δεν κλαδεύουν τις γαρδένιες, είναι απαραίτητο να το κάνουμε κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και ικανοποιητική ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις γαρδένιες είναι στις αρχές της άνοιξης, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Είναι σημαντικό να κλαδεύουμε τη γαρδένια μας εγκαίρως, καθώς αν καθυστερήσουμε και την κλαδέψουμε στις αρχές του καλοκαιριού, μετά το τέλος της πρώτης ανθοφορίας, αυτό έχει σαν συνέπεια να χάσουμε τα φθινοπωρινά λουλούδια της και να περιορίσουμε την ανάπτυξη των βλαστών.

Αρχικά, κατά το κλάδεμα της γαρδένιας, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς καθώς και κιτρινισμένα φύλλα. Στη συνέχεια, αν το φύλλωμα της γαρδένιας είναι πολύ αραιό, κορφολογούμε τους βλαστούς της, κόβοντας περίπου το 1/3 του μήκους των.

Με αυτόν τον τρόπο κλαδέματος, η γαρδένια μας θα αποκτήσει πιο συμπαγές και πυκνό φύλλωμα και σταδιακά θα μας χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας

9. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας;

Τα φυτά της γαρδένιας έχουν σχετικά υψηλό κόστος στα φυτώρια και στα ανθοπωλεία. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά γαρδένιας εύκολα και οικονομικά, μπορούμε να το κάνουμε με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές άνοιξης, παίρνουμε τμήματα τρυφερού βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυλλώματος της γαρδένιας.
 • Αφαιρούμε τα 2/3 του φυλλώματος από τη βάση του μοσχεύματος και αφήνουμε μόνο 2-3 ζευγάρια φύλλων στο πάνω μέρος του μοσχεύματος.
 • Βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος της γαρδένιας σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιασμό.
 • Στη συνέχεια φυτεύουμε το μόσχευμα σε μικρή γλάστρα φυτωρίου που περιέχει φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά με αρκετή άμμο και περλίτη.
 • Ποτίζουμε τακτικά τη γλάστρα για να εξασφαλίσουμε υγρασία στο χώμα της και την τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 15-20°C.
 • Συμπληρωματικά, μπορούμε να καλύψουμε το μόσχευμα με ένα πλαστικό μπουκάλι ή με μια νάιλον σακούλα για να επιταχύνουμε τη διαδικασία ριζοβολίας δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης υγρασίας.
 • Μετά από διάστημα 5-6 εβδομάδων, το νέο φυτό γαρδένιας θα σχηματίσει ρίζες και θα μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά γαρδένιας, και μέσα στο καλοκαίρι με ημιξυλώδη τμήματα βλαστού, τα οποία ωστόσο έχουν μικρότερο ποσοστό επιτυχίας. Περισσότερες πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Πολλαπλασιασμός γαρδένιας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της γαρδένιας

Αποφεύγουμε να αλλάζουμε συχνά τη θέση της γαρδένιας καθώς δεν θέλει απότομη μεταβολή στη θερμοκρασία στο γύρω περιβάλλον, είτε προς το κρύο είτε προς τη ζέστη. Μία τέτοια αλλαγή μπορεί να επιφέρει πτώση των μπουμπουκιών της γαρδένιας, μαρασμό του φυλλώματος μέχρι και ολοσχερή ξήρανση του φυτού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (132)