εικόνα

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας (+video)

Συμβουλές φροντίδας για την γαρδένια

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας (+video)

Η γαρδένια είναι από τα πιο ευαίσθητα, εντυπωσιακά και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη της και αποτελεί ιδανικό φυτό για τις αυλές και τα μπαλκόνια μας. Η γαρδένια χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κι εμείς σας παραθέτουμε τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές για να απολαμβάνουμε πράσινο υγιές φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία:

 

Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για την μεταφύτευση της γαρδένιας
 
H γαρδένια, ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια και η αζαλέα, επομένως για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει χρειάζεται υπόστρωμα με χαμηλό pH, όπως καστανόχωμα, ερεικόχωμα, ελατόχωμα. Εναλλακτικά, για την μεταφύτευση της γαρδένιας, προμηθευόμαστε φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα.

 

Επιλέγουμε κατάλληλη θέση για τη γαρδένια
 
Η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους αλλά και δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, όμως η άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα.

 

Εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση για τη γαρδένια
 
Επιλέγουμε γλάστρα που να διαθέτει οπή αποστράγγισης για την γαρδένια μας και τοποθετούμε στη βάση της μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων πάχους 2-3 εκατοστών. Αν η γλάστρα που έχουμε για αρκετό καιρό τη γαρδένια δεν στραγγίζει, σημαίνει ότι το ριζικό σύστημα της έχει γίνει πολύ πυκνό και χρειάζεται μεταφύτευση.

 

Αποφεύγουμε τις συχνές μετακινήσεις στη γαρδένια
 
Η γαρδένια είναι πολύ ευάλωτη στις αλλαγές του περιβάλλοντος και τις μετακινήσεις και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν θέλει απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία στο γύρω περιβάλλον, είτε προς το κρύο είτε προς τη ζέστη, κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει πτώση μπουμπουκιών της γαρδένιας, μαρασμό του φυλλώματος μέχρι και ολοσχερή ξήρανση του φυτού.

 

Κάνουμε το κατάλληλο πότισμα για τη γαρδένια
 
Ποτίζουμε συχνότερα το καλοκαίρι και πολύ λίγο τον χειμώνα. Φροντίζουμε το νερό ποτίσματος να μη περιέχει πολλά άλατα. Το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο για τη γαρδένια. Είναι σημαντικό το πότισμα της γαρδένιας να είναι τακτικό, καθώς διαφορετικά τα μπουμπούκια της μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν.

 

Διατηρούμε την υγρασία στη γαρδένια την περίοδο του καλοκαιριού
 
Ραντίζουμε συχνά τα φύλλα της γαρδένιας για να διατηρούμε σχετική υγρασία για το φυτό και να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται με απεσταγμένο νερό, για να μην περιέχει άλατα και δημιουργηθεί τοξικότητα στο φυτό της γαρδένιας. Επαναλαμβάνουμε τακτικά το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Προστατεύουμε τη γαρδένια την περίοδο του χειμώνα
 
Τους χειμερινούς μήνες, κι εφόσον η γαρδένια είναι σε σημείο εκτεθειμένο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύεται με κάποιο νάυλον για αντιπαγετική προστασία. Εναλλακτικά, μπορούμε να μεταφέρουμε τη γαρδένια και στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά σε ένα σημείο καλά αεριζόμενο, φωτεινό και μακριά από τα σώματα θέρμανσης.

 

Προσθέτουμε συχνά ειδικό λίπασμα για τη γαρδένια
 
Προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο, ειδικό για οξύφιλα που δεν αυξάνει το pH του εδάφους και ενισχύει την ανθοφορία της γαρδένιας. Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα τον Αύγουστο που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τον μήνα Ιανουάριο που επικρατεί πολύ παγωνιά.

 

Κάνουμε συμπληρωματική λίπανση στη γαρδένια με σίδηρο
 
Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου. Μπορούμε να διακρίνουμε την τροφοπενία σιδήρου αν παρατηρήσουμε κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα, ενώ οι νευρώσεις των φύλλων παραμένουν πράσινες. Προσθέτουμε λοιπόν κάθε μήνα στη γαρδένια μας, λίπασμα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτός και άμεσα απορροφούμενος από τα φυτά.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την προστασία της γαρδένιας
 
Για την προληπτική προστασία της γαρδένιας από έντομα, παρασκευάζουμε ειδικό διάλυμα. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρδένιας κάθε δύο βδομάδες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 
Πρόσφατα Σχόλια: (43)

σχολιαστής
Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά Οκτώβριος 27, 2018

Για σας Κ. Λιοναδάκη.
Ευχαριστώ πολύ που με απαντάτε τόσο γρήγορα!
Θα τα κάνω όλα και θα σας γράψω τα αποτελέσματα.
Να είσαστε καλά και θα τα ξανά πούμε.
Χαρούμενο Φθινόπωρο να έχετε.

Παναγιώτα Τορόντο.

Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά Οκτώβριος 25, 2018

Για σας Κ. Λιονουδάκη.
Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση σας.
Έχω λίπασμα που είναι για όλα τα φυτά αυτό είναι ένταξη για την γαρδένια μου;;
Ευχαριστώ Παναγιώτα Τορόντο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 27, 2018

  Καλημέρα Παναγιώτα. Ναι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Προτιμούμε καλύτερα υγρό λίπασμα που έχι καλύτερη διαλυτικότητα και παρουσιάζει μεγαλύτερη απορρόφηση από τα φυτά ακόμα και όταν επικρατούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες

  Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά Οκτώβριος 24, 2018

Χαίρετε Κ. Λιονουδάκη.
Συγνώμη που άργησα να ευχαριστήσω για την απάντηση σας!
Ειλικρινά σας ευγνωμονώ!!
Αυτές τις ημέρες η γαρδένια μου παρουσίαζει κάποιο πρόβλημα.
Στις μύτες των φίλων να γίνονται καφέ!!
Προσέχω να την ποτίζει ελάχιστα, αλλα ακόμα συνεχίζει. Και νομίζετε ότι είναι το πρόβλημα ;
Και μια δεύτερη ερώτηση ο μήνας Οκτώβριος είναι καλός για μεταφύτευση ;
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που πέρνεται να μου απάντησετε. Να είστε καλά. Περιμένω τις συμβουλές σας. Καλό σας βράδυ.

Από Παναγιώτα Τορόντο.

Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά Οκτώβριος 15, 2018

Γιά σας σας γράφω από το Τορόντο του Καναδά.
Διαβάζω τις συμβουλές σας για τα φυτά μου.
Στην γαρδένια μου τι ακριβώς λίπασμα να βάλω;
Αυτό που είναι για όλα τα φυτά;
Η υπάρχει κάποιο ειδικό λίπασμα;
Μετά έχω έναν ιβισκος και το καλοκαίρι κόντεψα να τον χάσω. Αλλα το έβαλα μπανανόφλουδα στο χώμα
Και Συνήρθε Πάλι, και έχει ανθήσει ξανά. Αλλα μου σήμερα είδα πάλι ενα φύλο κίτρινο. Γιατί να συνβένει αυτό; Μήπως μπορείτε να μου το εξηγήσετε; κάνω κάτι λάθος; Ευχαριστώ να είσαστε καλά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 17, 2018

  Καλημέρα Παναγιώτα και χαιρόμαστε που από τον Καναδά συμβουλεύεσαι τα Μυστικά του Κήπου. Για τη γαρδένια σου, θα βάλεις λίπασμα ανθοφορίας είδικό γα οξύφιλα φυτά. Και για το ιβίσκο σου θα χρειατεί να βάλεις λίπασμα ανθοφορίας, πλούσιο σε κάλιο αλλά και σίδηρο. Πάντως, φρόντισε να ελέγξεις αν η γλάστρα σου στραγγίζει καλά. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα του ιβίσκου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευα Οκτώβριος 15, 2018

Μπορω να φυτεψω την γαρδενια μου σε παρτερι καλα προφυλαγμενο απο αερα και με λιγο ηλιο να την βλεπει.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 17, 2018

  Καλημέρα Έυα. Μπορείς να φυτέψεις την γαρδένια στο παρτέρι από τη στιγμή που είναι προφυλαγμένο. Καλό είναι να ενσωματώσεις στο χώμα πριν τη φύτευση, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Σχετικά με τον ήλιο, αν την βλέπουν οι ακτίνες του ήλιου απογευματινές ώρες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως την περίοδο του καλοκαιριού, την βλέπει ο ήλιος μεσημεριανές ώρες, ίσως χρειαστεί να τοποθετήσεις ένα ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα Αύγουστος 27, 2018

Καλησπέρα σας και από εμένα έχω δύο γαεδενιες μια κανονική και μια που ο κορμός της είναι πλεκτος ενώ όταν της αγόρασα είχαν άνθη σε εμένα δεν έχουν βγάλει καθόλου αντε μια φορά έχω αλλάξει κ γλάστρες και στις δύο κ τώρα άλλαξα και θέση στην μια και πριν μέρες έβαλα και σίδηρο τι άλλο να κάνω δεν ξέρω…ανθη θα βγάλουν σε μένα;;; σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 27, 2018

  Καλημέρα Δέσποινα.
  Θα σου πρότεινα να έχεις τις γαρδένιες σε θέση φωτεινή σχετικά, χωρίς να τις κτυπούν απευθείας ακτίνες του ήλιου. Φρόντισε τακτικά ποτίσματα κάθε 3 μέρες αλλά πρόσεχε μην τις ποτίζεις υπερβολικά. Πρόσθεσε λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ Αύγουστος 24, 2018

Γεια σας και απο μενα!
Θα ηθελα να με βοηθησετε ωστε να μην τρελανω το φυτο. Και στα δυο μπαλκονια εχω αρκετες ωρες ηλιου και αν φυσαει θα φυσαει απο ολες τις πλευρες οποτε δεν μπορω να αφησω την γαρδενια εξω. Στο σπιτι απο την αλλη δεν ξερω σε ποιο σημειο να την βαλω διοτι εκει που θα μπορουσα να την βαλω δεν εχει αρκετο φως. Τι θα μου προτεινατε να κανω?
Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 24, 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Δυστυχώς η γαρδένια δεν μπορεί να επιβιώσει για αρκετό καιρό σε εσωτερικό χώρο λόγω κακού φωτισμού αλλά κυρίως αερισμού. Επίσης, η γαρδένια δε μπορεί να επιβιώσει όταν έχει έκθεση σε ηλιοφάνεια καθώς και σε ισχυρούς ανέμους. Συνεπώς, η μόνη λύση που θα μπορούσα να σκεφτώ, είναι η χρήση ειδικού αντιανεμικού διχτυού που παράλληλα προσφέρει και προστασία από τον ήλιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελική Αγγελίδου Αύγουστος 21, 2018

Επίσης να αναφέρω πως πριν από δυο μήνες είχε μικρά μαύρα έντομα και πήγα σε φυτώριο πήρα φάρμακο και την ψέκασα ..τώρα δεν έχει έντομα και προληπτικά την ψεκάζω με διάλυμα σαπούνι και οινόπνευμα κάθε 10 μέρες ..μήπως γι αυτό είναι έτσι;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 21, 2018

  Καλησπέρα Αγγελική.
  Αφαίρεσε τα ξερά κλαδάκια της γαρδένιας κάνοντας ελαφρύ κλάδεμα και φρόντισε να την έχεις σε δροσερή σκιερή θέση, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Απέφυγε αυτή την εποχή που έχει ζέστη την λίπανση και πρόσθεσε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για τόνωση. Σχετικά με τον ψεκασμό με σαπούνι και οινόνευμα, πρέπει να ψεκάζεις κατά το σούρουπο και φρόντιζε να μην βάζεις υπερβολική δόση. 1 κουταλιά της σούπας τριμμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελική Αγγελίδου Αύγουστος 21, 2018

Έχω μια γαρδενια που είναι σα δεντράκι δηλαδή έχει κορμό ..την έχω ένα χρόνο και τον χειμώνα την είχα σκεπασμένη και άντεξε τις παγωνιές όμως τώρα έχει ξεραθεί κάπως ο κορμός και τα κλαδιά της κι ενώ της δίνω λίπασμα έχει αραιώσει κατά πολύ το φύλλωμα έχουν μικρύνει τα φύλλα της κατά διαστήματα ξεράθηκαν κλαδιά και το χρώμα της είναι λαχανί πια ..πως να την συνεφερω….παρακαλώ βοηθήστε με!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ Αύγουστος 7, 2018

Γειά σας, θα ήθελα διευκρίνηση σχετικά με τη λίπανση της γαρδένιας…

Έχω μία μικρή γαρδένια σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Της ρίχνω λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο που είναι για όλα τα φυτά (όχι ειδικά για γαρδένιες) μία φορά το μήνα. Αυτό το συνεχίζω όλο το χρόνο;

Το λίπασμα χηλικού σιδήρου το προσθέτω κάθε μήνα όλο το χρόνο;

Αυτά αρκούν για να βοηθήσουν με την ανθοφορία;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 7, 2018

  Καλησπέρα Αργυρώ.
  Για τη λίπανση της γαρδένιας, με πλήρες λίπασμα ενισχυμένο με κάλιο θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα όλο το χρόνο εκτός τους μήνες του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου. Σχετικά με το σίδηρο καλό έιναι να προσθέτουμε στη γαρδένια από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβρη, μια φορά το μήνα. Για να εξασφαλίσουμε ανθοφορια στη γαρδένια, σίγουρα θα χρειαστεί να είναι σε φωτεινή δροσερή θέση, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θεώνη Ιούνιος 25, 2018

Ευχαριστώ «Μυστικά του Κήπου»! Πού θα πάει, με τόσες χρήσιμες συμβουλές, θα γίνει μια πολύ ωραία γαρδένια, κυριολεκτικά χάρη σε σας!

Απάντηση
σχολιαστής
Παρασκευή Ιούνιος 22, 2018

Μπορώ την γαρδενια να την βάλω σε ζαρτινιερα με αλλα λουλούδια?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 24, 2018

  Καλημέρα Παρασκευή. Μπορείς να φυτεύσεις τη γαρδένια στη ζαρντινιέρα μαζί με άλλα οξύφιλα φυτά όπως ορτανσία, αζαλέα, καμέλια που θέλουν το ίδιο τύπου χώματος με χαμηλό pH καθώς και σκιερό και δροσερό περιβάλλον.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θεώνη Ιούνιος 21, 2018

Γεια σας και πάλι. Πήγα σε ένα φυτώριο και ζήτησα όπως μου είπατε θερινό πολτό για τη γαρδένια μου που έχει βαμβακάδα και μου έδωσαν το Τampa 97,6 EC (σε μορφή υγρού). Είναι όντως αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Γράφει ένα σωρό προφυλάξεις. Είναι αυτό οικολογικό; Περιμένω να μου απαντήσετε για να το χρησιμοποιήσω. Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 24, 2018

  Ο θερινός πολτός ανήκει στα εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα και έχει ως βάση το παραφινέλαιο. Βέβαια, όπως σωστά αναφέρεις, αν και πρόκειται για οικολογικό σκεύασμα, απαιτούνται να παίρνουμε τις συνιστώμενες προφυλάξεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευτυχης Ιούνιος 14, 2018

Καλησπέρα πατριωτακι! Ακολουθώντας τις συμβουλές σου έχω στήσει ένα υπέροχο μπαλκόνι. Το μονο μου πρόβλημα είναι η Κολωνακιωτισσα η γαρδενια. Χωρίς να υπάρχει κάποιο έντονο ζήτημα απλά σου αναφέρω ότι αποταν την αγόρασα στις αρχές του Μάη, έχει υπερδιπλασιαστει οποτε και τη μεταφυτεψα σε γλαστρα μεγαλη με χώμα για ολες τις χρησεις. Την ειχα παρει υγιεστατη οπως και είναι, με μπουμπούκια κλειστά και άλλα ανθισμένα. Από τότε τη διατηρώ πάντα σε σκιά στο ίδιο σημείο και την ποτίζω όταν βλέπω ότι είναι στεγνή η επιφάνεια του χώματος και στους τρεις πόντους μέσα από την επιφάνεια. Εντάξει καμία φορά την ποτισα παραπάνω, ειδικα στις πρώτες ζέστες. Μια φορά την ποτισα πολύ για να στραγγιξουν τα άλατα (αν είχε). Πρόσφατα δε τη λιπανα με υγρό λίπασμα για γαρδενια σε ενα λίτρο νερό, καλά ποτισμένη πριν η γλάστρα και την ψεκασα με πράσινο σαπούνι. Κάθε μέρα επίσης της ψικαζω τα φύλλα με νερό. Που προβληματίζομαι λοιπόν. Το τελευταίο δεκαήμερο έχουν ελαττωθεί αισθητά τα μπουμπούκια της και αυτά που βλέπω δεν ανοίγουν. Το φυλλωμα ειναι καταπράσινο και πυκνο χωρις εντομα η αλλα θεματα. Τις πταίει λοιπόν? Να εισαι καλά και αναντρανιστα!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 15, 2018

  Καλησπέρα Ευτύχη από τα Μυστικά του Κήπου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι φυσιολογικό να μειωθεί σταδιακά η ένταση της ανθοφορίας της γαρδένιας σου. Πάντως καλό είναι η μεταφύτευση να γίνεται με φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, που έχει πιο χαμηλό pH. Συνέχισε να προσθέτεις υγρό λίπασμα για γαρδένιες κάθε 2 βδομάδες για να βοηθήσεις την ανθοφορία της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αποστολοπούλου Θεώνη Ιούνιος 12, 2018

Γεια σας. Η γαρδένια που έχω αγοράσει πριν από περίπου ένα μήνα, δείχνει να έχει πρόβλημα.
Δηλαδή έπεφταν και κιτρίνιζαν τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Έκανα τα σχετικά που γράφετε για το χώμα, τη λίπανση και το σίδηρο.
Έδειξε ότι βγάζει σιγά σιγά νέα φυλλαράκια.
Παρ΄όλα αυτά κάποια – λίγα – φύλλα συνεχίζουν να κιτρινίζουν και παρατήρησα ότι υπάρχουν στα φύλλα της όπως και σε κάποια κλαδάκια της. κάτι ψιλά άσπρα σαν ψώρα(:), βαμβακάδα (:). Τα κλαδάκια ήταν και κάποια ξερά και τα αφαίρεσα. Με τι να την ψεκάσω δεδομένου και των υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε αυτή την περίοδο;
Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές που δίνετε για τα λουλούδια και είναι πολύ χρήσιμες.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 14, 2018

  Γεια σου Θεώνη και χαιρόμαστε που ακολουθείς τις συμβουλές μας. Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας (ψώρας) στα νεαρά φύλλα γαρδένιας ψέκασε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού σε αναλογία 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Ψέκασε σούρουπο που θα έχει πέσει κάπως η θερμοκρασία και φρόντισε να έχεις τη γαρδένια σου ποτισμένη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Sissi Ιούνιος 7, 2018

Καλησπέρα σας. Αγορασα προ εικοσι ημερων, μεταξυ αλλων καλλωπιστικων φυτων, μια γαρδενια από φυτώριο της Θεσσαλονίκης. Φθανοντας στο σπιτι διαπιστωσα πως αρκετα από τα κλειστα μπουμπούκια της ηταν μαυρισμένα ενώ υπηρχαν φυλλα με μαυρισμένες και ξερες ακρες. Στην αποδειξη αγορας αναγραφοταν ότι δεν δεχοντουσαν επιστροφες φυτων, οποτε αφενος αποφασισα να μην προτιμησω ξανα το εν λογω φυτωριο για νεες αγορες, αφετέρου να προσπαθήσω να βελτιωσω την εικονα του φυτου. Μεταφυτευσα τη γαρδενια σε λιγο μεγαλυτερη γλαστρα φροντιζοντας για την αποστράγγισή της στο κάτω μέρος της γλάστρας. Την εβαλα σε φωτεινο αλλα ταυτόχρονα σκιερο σημειο, αποφεύγοντας εντελως την απευθειας εκθεση στον ηλιο. Ωστόσο, η κατάσταση του φυτου μερα τη μερα χειροτερευει, καθως τα μπουμπούκια μαυριζουν και πεφτουν και τα φυλλα ξεραινονται. Υπαρχει τροπος να βοηθησω το φυτο να συνελθει? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 8, 2018

  Θα σου πρότεινα να ποτίσεις με εκχύλισμα φυκιών για να αντιμετωπίσεις το στρες λόγω της μεταφύτευσης της γαρδένιας. Επίσης, καλό είναι να διαβρέχεις με νερό τις απογευματινές ώρες το φύλλωμα της γαρδένιας. Καλή επιτυχία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννα Ιούνιος 6, 2018

Μποεω να κανω μεταφυτευση την γαρδενια μου αυτην την επιχη;;;καποια φυλλα κιτρινισαν και καποια μπουμπουκια πεφτουν

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 8, 2018

  Αν και καλύτερη εποχή για μεταφύτευση της γαρδένιας είναι η άνοιξη, μπορείς να την μεταφυτεύσεις αυτή την εποχή. Αρκεί να τοποθετήσεις τη γλάστρα με τη γαρδένια, σε δροσερό μέρος μακριά από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης, η διαβροχή του φυλλώματος κατά τις απογευματινές ώρες θα βοηθήσει πολύ.

  Απάντηση
σχολιαστής
Τακης Μάιος 30, 2018

Μπορω να φυτεψω 4 γαρδενιες σε μια μακροστενη ζαρτινιερα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 31, 2018

  Γεια σου Τάκη! Ναι, μπορείς… αρκεί να έχουν απόσταση τούλαχιστον 50 εκατοστά μεταξύ τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λουκια Ρηγουτσου Μάιος 27, 2018

Καλησπερα.Η γαρδενια μου ενω ηταν γεματη μπουμπουκια με πολυ ζωηρο πρασινο φυλλωμα αρχισε να κιτρινιζει τα φυλλα της και στη βαση των μπουμπουκιων βρισκω κατι σαν βαμβακι.Της εβαλα λιπασμα ειδικο για γαρδενια ομως δεν βλεπω διαφορα.Πειτε μου παρακαλω τι να κανω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 3, 2018

  Καλησπέρα Λουκία. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις την βαμβακάδα στη γαρδένια και πρόσθεσε διάλυμα σιδήρου για τόνωση.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Λαμπρινη Σεπτέμβριος 28, 2018

  Καλησπέρα, σε ποια θερμοκρασία θα πρέπει να καλύψω τη γαρδένια μου με νάιλον; και για την πρόληψη ασθενειών αρκεί να ψεκαζω ανά 2 εβδομάδες με το πράσινο σαπούνι κ οινόπνευμα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 28, 2018

   Καλησπέρα Λαμπρινή.
   Συμπληρωματικά του διαλύματος με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα, μπορείς να ψεκάζεις τη γαρδένια σου και με διάλυμα υγρού χαλκού για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες καθώς και για τόνωση του φυτού. Ο ψεκασμός με χαλκό μπορεί να γίνεται κάθε 2 βδομάδες αλλά καλό είναι να αποφεύγεται όταν τα άνθη της γαρδένιας είναι ανοιγμένα. Σχετικά με την προστασία από παγωνία και από βοριάδες, καλό είναι να την καλύπτεις με ναύλον όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από 10oC.

   Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος Γκολφινόπουλος Ιούνιος 24, 2017

Η γαρδένια μου παρουσιάζει αυτή τη εικόνα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Ναταλια Ιούνιος 19, 2018

  Καλησπερας σας. Εχω δυο γαρδενιες σε γλαστρα τις περιποιουμαι οπως ακριβως μας συμβουλευεται, το μονο που βλεπω κ μου κανει εντυπωση ειναι οτι τα φυλλα της γερνουν προς τα κατω, μοιαζει δηλ σαν αποτιστη, ενω δεν ειναι..γτ εχει αυτη την εικονα?? Ευχαριστω πολυ!!!!

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 21, 2018

   Καλημέρα Ναταλία. Πιθανότατα, οι γλάστρες με τις γαρδένιες σου χρειάζονται μεταφύτευση, σε μεγαλύτερη γλάστρα καθώς έχει πυκνώσει το ριζικό τους σύστημα και δεν απορροφά το νερό κατά το πότισμα και φαίνεται απότιστες. Κατά τη μεταφύτευση της γαρδένιας, σπάμε ελαφρά τις ρίζες περιφερειακά για να ανανεωθούν και να απορροφούν νερό. Τέλος, μπορείς να ποτίζεις τις γαρδένιας βάζοντας νερό στο πιατάκι τους και να το απορροφούν μόνες τους όσο χρειάζονται.

   Απάντηση
  σχολιαστής
  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Οκτώβριος 19, 2018

  ΓΙΑ ΣΑΣ!
  Έχω μια γαρδένια σε γλάστρα στον κήπο.
  Ακολουθώ γενικά τις ωραίες σας συμβουλές, κ η γαρδένια μου έχει μια γενική καλή εικόνα. Όμως έχει βγάλει ελάχιστα μπουμπούκια κ αυτά που βγάζει πέφτουν καταπράσινα.
  Τι συμβαίνει κ τι μπορώ να κάνω::
  ευχαριστώ πολύ!
  Να είστε καλά να συνεχίσετε αυτή την αξιὀλογη εργασία.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 19, 2018

   Καλησπέρα Μαργαρίτα.
   Η πτώση των μπουμπουκιών της γαρδένιας πριν ανθίσουν μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε υπερβολική λιπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνίες). Εξασφάλισε για τη γαρδένια σου δροσερό περιβάλλον, σταθερά ποτίσματα και πρόσθεσε λίπασμα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ειδικό για γαρδένια.

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.