10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας (+video)

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας

Εντυπωσιακή, ευαίσθητη, λατρεμένη, κλασική και αξεπέραστη γαρδένια! Όποιο επίθετο και να χρησιμοποιήσουμε, είναι πολύ λίγο για να περιγράψει τη γαρδένια, το καλλωπιστικό φυτό που έχει τους πιο φανατικούς θαυμαστές στον ελληνικό χώρο αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι τη θυμόμαστε από τη βεράντα στο σπίτι των γονιών μας και τις αυλές των γιαγιάδων, να ξεχωρίζει με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια και τα γυαλιστερά δερματώδη καταπράσινα φύλλα της.

Η γαρδένια φυτεύεται μέσα στην άνοιξη σε κήπο αλλά και σε γλάστρα για να μας χαρίσει τη μοναδική ομορφιά της σε αυλές, βεράντες και μπαλκόνια. Ανθίζει συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και δίνει μία δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου.

Θεωρείται ευαίσθητο φυτό που απαιτεί αρκετή φροντίδα για να μας χαρίσει τα λουλούδια της. Αν όμως διαθέσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να τη γνωρίσουμε καλύτερα, είναι σίγουρο ότι θα μας ανταμείψει και με το παραπάνω.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε αναλυτικά στα μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας. Επιπλέον, θα αναλύσουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να παρατηρήσουμε, μαζί με τις αιτίες που τα προκαλούν. Για να απολαμβάνουμε όμορφες γαρδένιες με υπέροχο άρωμα, πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή ανθοφορία.

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη γαρδένιας;

Η γαρδένια κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες γαρδένιας, από νάνες ποικιλίες που διαθέτουν ύψος 50-60 εκατοστά μέχρι μικρά δενδρύλλια που ξεπερνούν σε ύψος τα τρία μέτρα.

  • Κοινή γαρδένια, γαρδένια η ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides): Η πιο γνωστή ποικιλία γαρδένιας που ξεχωρίζει για το καταπράσινο φύλλωμα της και το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα των λουλουδιών της.
  • Γαρδένια η μεγανθής (Gardenia grandiflora): Πολύ δημοφιλής στα ελληνικά φυτώρια είναι και η γαρδένια μεγανθής που ξεχωρίζει με το μεγάλο μέγεθος των λουλουδιών της. Προτιμούμε να την φυτεύουμε σε γλάστρες για να δώσει μία εντυπωσιακή νότα στο χώρο μας.
  • Λεμονογαρδένια (Tabernaemontana divaricata): Γνωστή και ως μοσχογαρδένια, πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος που έχει προκύψει από διασταυρώσεις. Η λεμονογαρδένια είναι αρκετά πιο ανθεκτική από την κοινή γαρδένια και διαθέτει μικρότερα λουλούδια με μία απαλή γλυκιά μυρωδιά.
Διαφήμιση

2. Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη φύτευση της γαρδένιας;

Η γαρδένια έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού και είναι πολύ σημαντικό να τη φυτεύουμε στην κατάλληλη θέση για να υγιή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Η γαρδένια αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερές ημισκιερές ή σκιερές θέσεις με γλυκό απογευματινό φως. Ο μεσημεριανός ήλιος προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα της γαρδένιας μας και πτώση των μπουμπουκιών.

Προτιμούμε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες για να διευκολύνουμε τον σωστό αερισμό της. Για γαρδένιες που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα σε μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση, ενώ αποφεύγουμε μπαλκόνια με βορινό και νότιο προσανατολισμό.

Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έντονη παγωνιά του χειμώνα και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει είναι σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 10-20°C.

Την περίοδο του χειμώνα, κι εφόσον η γαρδένια είναι σε σημείο εκτεθειμένο στο κρύο ή στους δυνατούς βοριάδες, καλό είναι να προστατεύεται με κάποιο νάυλον για αντιπαγετική προστασία του φυτού. Εναλλακτικά, μπορούμε να την μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού για μερικές μέρες, σε σημείο καλά αεριζόμενο, φωτεινό και μακριά από σώματα θέρμανσης.

Η γαρδένια μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό και μέσα σε σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να της τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο και να φροντίσουμε να έχει αρκετή υγρασία στα φύλλα της.

3. Πότε χρειάζεται μεταφύτευση η γαρδένια;

Συνήθως μεταφυτεύουμε τις γαρδένιες μόλις τις αγοράσουμε ανθισμένες από τα φυτώρια ή τα ανθοπωλεία αν και πιο σωστό είναι να κάνουμε την μεταφύτευση αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους.

Επίσης, θα χρειαστεί να μεταφυτέψουμε γαρδένιες που διατηρούμε για αρκετό καιρό στην ίδια γλάστρα καθώς σε αυτή την περίπτωση το ριζικό σύστημα έχει γίνει πολύ πυκνό με αποτέλεσμα να έχουμε μαρασμό φύλλων και πτώση μπουμπουκιών.

Αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τις γαραρδένιες στον κήπο μας, φύτευουμε σε έδαφος με χαμηλό pH. Εξάλου, η γαρδένια ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως η ορτανσία, η καμέλια και η αζαλέα, και αναπτύσσονται καλύτερα σε καστανόχωμα, ερεικόχωμα ή ελατόχωμα.

Αν οι γαρδένιες μας θέλουν μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Επιλέγουμε γλάστρα, πήλινη ή πλαστική, 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που ήταν φυτεμένo το φυτό μας. Φροντίζουμε να διαθέτει τρύπες στη βάση για να φεύγει το περιττό νερό.
  • Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα από γεωπονικά καταστήματα που είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει περλίτη ή ελαφρόπετρα.
  • Τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων πάχους 2-3 εκατοστών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη στράγγιση του νερού.
  • Κατά τη μεταφύτευση, είναι σημαντικό να αραιώνουμε και να σπάμε τις άκρες των ριζιδίων του φυτού όταν έχουν πυκνώσει πολύ, για να μπορέσει να απορροφήσει άμεσα νερό και θρεπτικά συστατικά.
  • Ποτίζουμε καλά τις γαρδένιες και τις τοποθετούμε σε δροσερό φωτεινό περιβάλλον που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
Μεταφύτευση γαρδένιας
7 μυστικά για τη μεταφύτευση της γαρδένιας

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η γαρδένια;

Η γαρδένια έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό για να έχει πλούσιο φύλλωμα και πολλά λουλούδια. Το σωστό πότισμα είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας για να ευδοκιμήσει τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ποτίζουμε τη γαρδένια δύο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τουλάχιστον κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Αν το πότισμα της γαρδένιας δεν είναι τακτικό, τα μπουμπούκια της μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν.

Ειδικά, την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, όπου επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες, ίσως χρειαστεί να ποτίζουμε την γαρδένια καθημερινά για να τη διατηρήσουμε δροσερή με καταπράσινο φύλλωμα. Παράλληλα, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ψεκάζουμε με νερό τα φύλλα της γαρδένιας για να διατηρούμε σχετική υγρασία για το φυτό και να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις και καφετιάσματα στις άκρες των φύλλων.

Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μη ποτίζουμε με μεγαλύτερη ποσότητα νερού από όσο χρειάζεται, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει κιτρίνισμα στα φύλλα.

Η γαρδένια χρειάζεται πολύ καλής ποιότητας νερό που να μην περιέχει άλατα καθώς μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στην ανάπτυξη της αλλά και στην ανθοφορία της. Το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο για όλα τα φυτά αλλά ιδιαίτερα για τη γαρδένια και τα οξύφιλα φυτά. Είναι σημαντικό λοιπόν να συλλέγουμε το νερό της βροχής για να ποτίζουμε την γαρδένια αλλά και να ψεκάζουμε το φύλλωμα της.

Νερό βροχής σε φύλλα
Βρόχινο νερό για πότισμα στα φυτά και στον κήπο

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη γαρδένια;

Η γαρδένια είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται τακτική λίπανση για να διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα της και να μας δώσει πολλά λουλούδια. Προσθέτουμε λίπασμα στις γαρδένιες μία φορά το μήνα, εκτός την περίοδο του Αυγούστου που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον Ιανουάριο που επικρατεί πολύ παγωνιά για να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στο φυτό μας.

Η γαρδένια χρειάζεται πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και μαγνήσιο. Προτιμάμε ειδικά λιπάσματα για οξύφιλα φυτά που ενισχύουν την ανθοφορία της γαρδένιας, χωρίς να αυξάνουν το pH του εδάφους. Αποφεύγουμε να βάζουμε στη γαρδένια λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως αμμωνία και ουρία, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν καφέ ή μαύρα καψίματα στις άκρες των φύλλων, καθώς και πτώση των λουλουδιών.
 
Επειδή η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου και εμφανίζει κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα (οι νευρώσεις των φύλλων της παραμένουν πράσινες), χρειάζεται λίπασμα σιδήρου. Από τα διάφορα είδη λιπασμάτων σιδήρου, για τη γαρδένια μας προτιμάμε λίπασμα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτός και απορροφάται άμεσα από το φυτό. Βάζουμε λοιπόν χηλικό σίδηρο στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιρού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η παραδοσιακή προσθήκη καρφιών, σκουριασμένων αντικειμένων στη γλάστρα της γαρδένιας που έκαναν οι γιαγιάδες μας είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρεται για άμεση απορρόφηση σιδήρου.

Διαφήμιση

6. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την γαρδένια;

Αρκετές ασθένειες και έντομα μπορούν να εμφανιστούν στη γαρδένια, ειδικά όταν βρίσκεται σε συνθήκες κακού αερισμού ή όταν δεν την φροντίζουμε σωστά.

Η γαρδένια προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος όπως η φυτόφθορα και η ριζοκτόνια, καθώς και από ασθένειες του φυλλώματος, όπως το ωίδιο και η αλτερνάρια. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούν σάπισμα στη ρίζα, διαλύουμε 1 κουταλιά του γλυκού χαλκό σε ένα λίτρο νερό και επαναλαμβάνουμε μετά από 2 εβδομάδες.

Άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν άσπρισμα ή γκριζάρισμα στα φύλλα και καστανές κηλίδες. Για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες φυλλώματος ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σπιτικά υλικά και διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό για να ψεκάσουμε τα φύλλα της γαρδένιας.

Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας

Η γαρδένια όμως μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα, όπως από κοκκοειδή (η γνωστή ψώρα ή ψευδόκοκκος), μελίγκρα (γνωστές και ως ψείρες ή αφίδες) και τετράνυχο που προσβάλλουν τα φύλλα, τους βλαστούς και τα μπουμπούκια της.

Για την προληπτική προστασία της γαρδένιας από έντομα, διαλύουμε σε ένα λίτρο νερό, μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα και ψεκάζουμε τα φύλλα της γαρδένιας. Αν έχουμε έντονη προσβολή εντόμων, προμηθευόμαστε οικολογικά σκεύασματα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσουμε τις γαρδένιες μας και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

7. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στις γαρδένιες;

Πολύ συχνά, η γαρδένια εμφανίζει αρκετά προβλήματα που οφείλονται σε λανθασμένη περιποίηση. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε άμεσα τα συμπτώματα, καθώς και τις πιθανές αιτίες ώστε να τις αντιμετωπίζουμε έγκαιρα.

Παρακάτω, παραθέτουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της γαρδένιας με τα συμπτώματα και τις πιθανές αιτίες που τα προκαλούν ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε κατάλληλα τις γαρδένιες μας:

Αν παρατηρήσουμε κίτρινα φύλλα ή καφέ φύλλα στη γαρδένια μας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική υγρασία, λόγω παραπάνω ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης της γλάστρας.

Το κιτρίνισμα των φύλλων, μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανεπαρκή λίπανση της γαρδένιας και ιδιαίτερα σε έλλειψη σιδήρου που εμφανίζεται εντονότερα όταν η γαρδένια δε φυτεύεται σε όξινο χώμα ή σε φυτόχωμα κατάλληλο για οξύφιλα φυτά.

Άλλος ένας λόγος που μπορεί να παρατηρήσουμε κίτρινα φύλλα είναι όταν η γαρδένια βρίσκεται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
  • Γιατί τα φύλλα της γαρδένιας χάνουν το πράσινο χρώμα τους;

Αν διαπιστώσουμε ότι το καταπράσινο γυαλιστερό χρώμα των φύλλων της γαρδένιας εξασθενεί και παίρνει ένα ανοικτό πράσινο χρώμα, ο πιο βασικός λόγος είναι ο μειωμένος φωτισμός. Φροντίζουμε λοιπόν να τη μεταφέρουμε σε πιο φωτεινή θέση.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, το ανοικτό χρώμα των φύλλων της γαρδένιας μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, όπως το άζωτο και το μαγγάνιο οπότε χρειάζεται να βάλουμε το κατάλληλο λίπασμα.

Η γαρδένια δεν ανθίζει όταν βρίσκεται σε σημείο που δε δέχεται αρκετό φως ή όταν βρίσκεται εκτεθειμένη σε έντονους ανέμους και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Όταν δε βάζουμε λίπασμα στη γαρδένια, η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων δημιουργεί προβλήματα στην ανθοφορία της.

Επιπλέον, αν της βάλουμε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος αζώτου, η γαρδένια θα αναπτύξει πλούσιο φύλλωμα, αλλά δε θα κάνει λουλούδια.

γαρδενια γιατι δεν ανθιζει
Γιατί δεν ανθίζει η γαρδένια;
  • Γιατί πέφτουν τα μπουμπούκια και τα άνθη της γαρδένιας;

Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια της γαρδένιας πέφτουν όταν δεν ποτίζουμε επαρκώς, καθώς και όταν κάνουμε υπερβολικά συχνά ποτίσματα.

Ανάλογα συμπτώματα πτώσης των μπουμπουκιών της γαρδένιας διαπιστώνουμε όταν βάλουμε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος, καθώς και όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Επίσης, αρκετά μπουμπούκια της γαρδένιας μπορεί να πέσουν όταν έχουμε πολύ πλούσια ανθοφορία καθώς και όταν η γαρδένια μας δεν βρίσκεται σε αρκετά φωτεινή θέση.

Τα φύλλα της γαρδένιας πέφτουν όταν μείνει απότιστη για αρκετές μέρες ή όταν δεν της έχουμε προσθέσει λίπασμα για αρκετό καιρό. Φρόντιζουμε να ποτίζουμε τακτικά τη γαρδένια και να προσθέτουμε κατάλληλο λίπασμα που ενισχύει την ανάπτυξή της.

Επίσης, η πτώση των φύλλων της γαρδένιας είναι αρκετά συχνό φαινόμενο όταν έχουμε πολύ έντονη ανθοφορία που συνοδεύεται από μειωμένη λίπανση του φυτού.

  • Γιατί η γαρδένια εμφανίζει μικρά τα καινούρια φύλλα;

Η εμφάνιση των μικρών φύλλων της καινούριας βλάστησης της γαρδένιας οφείλεται στο πολύ πυκνό και πιεσμένο ριζικό σύστημα που έχει δημιουργήσει μέσα στη γλάστρα και το οποίο που δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί σωστά.

Όταν λοιπόν η γαρδένια μας εμφανίζει μικρά νέα φύλλα, είναι σημάδι ότι βρίσκεται πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα και χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Μεταφύτευση φυτού
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα
  • Γιατί η γαρδένια εμφανίζει καφέ φύλλα ή φύλλα που μαυρίζουν στις άκρες;

Τα καφέ φύλλα εμφανίζονται συνήθως σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, ειδικά σε φυτά γαρδένιας που έχουμε μέσα στο σπίτι την περίοδο του χειμώνα.

Η εμφάνιση μαύρου ή καφέ χρώματος στα φύλλα να εμφανιστεί και όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος (όπως για παράδειγμα αμμωνία).

Ανάλογα συμπτώματα με μαύρισμα ή καφέτιασμα στα φύλλα της γαρδένιας συμβαίνουν όταν η γαρδένια μας υποφέρει από έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του μαγνησίου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

8. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας;

Αν και οι περισσότεροι δεν κλαδεύουν τις γαρδένιες, είναι απαραίτητο να το κάνουμε κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και ικανοποιητική ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις γαρδένιες είναι στις αρχές της άνοιξης, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Είναι σημαντικό να κλαδεύουμε τη γαρδένια μας εγκαίρως, καθώς αν καθυστερήσουμε και την κλαδέψουμε στις αρχές του καλοκαιριού, μετά το τέλος της πρώτης ανθοφορίας, αυτό έχει σαν συνέπεια να χάσουμε τα φθινοπωρινά λουλούδια της και να περιορίσουμε την ανάπτυξη των βλαστών.

Αρχικά, κατά το κλάδεμα της γαρδένιας, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς καθώς και κιτρινισμένα φύλλα. Στη συνέχεια, αν το φύλλωμα της γαρδένιας είναι πολύ αραιό, κορφολογούμε τους βλαστούς της, κόβοντας περίπου το 1/3 του μήκους των.

Με αυτόν τον τρόπο κλαδέματος, η γαρδένια μας θα αποκτήσει πιο συμπαγές και πυκνό φύλλωμα και σταδιακά θα μας χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας

9. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας;

Τα φυτά της γαρδένιας έχουν σχετικά υψηλό κόστος στα φυτώρια και στα ανθοπωλεία. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά γαρδένιας εύκολα και οικονομικά, μπορούμε να το κάνουμε με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές άνοιξης, παίρνουμε τμήματα τρυφερού βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυλλώματος της γαρδένιας.
  • Αφαιρούμε τα 2/3 του φυλλώματος από τη βάση του μοσχεύματος και αφήνουμε μόνο 2-3 ζευγάρια φύλλων στο πάνω μέρος του μοσχεύματος.
  • Βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος της γαρδένιας σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιασμό.
  • Στη συνέχεια φυτεύουμε το μόσχευμα σε μικρή γλάστρα φυτωρίου που περιέχει φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά με αρκετή άμμο και περλίτη.
  • Ποτίζουμε τακτικά τη γλάστρα για να εξασφαλίσουμε υγρασία στο χώμα της και την τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 15-20°C.
  • Συμπληρωματικά, μπορούμε να καλύψουμε το μόσχευμα με ένα πλαστικό μπουκάλι ή με μια νάιλον σακούλα για να επιταχύνουμε τη διαδικασία ριζοβολίας δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης υγρασίας.
  • Μετά από διάστημα 5-6 εβδομάδων, το νέο φυτό γαρδένιας θα σχηματίσει ρίζες και θα μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά γαρδένιας, και μέσα στο καλοκαίρι με ημιξυλώδη τμήματα βλαστού, τα οποία ωστόσο έχουν μικρότερο ποσοστό επιτυχίας.

Πολλαπλασιασμός γαρδένιας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της γαρδένιας

Αποφεύγουμε να αλλάζουμε συχνά τη θέση της γαρδένιας καθώς δεν θέλει απότομη μεταβολή στη θερμοκρασία στο γύρω περιβάλλον, είτε προς το κρύο είτε προς τη ζέστη. Μία τέτοια αλλαγή μπορεί να επιφέρει πτώση των μπουμπουκιών της γαρδένιας, μαρασμό του φυλλώματος μέχρι και ολοσχερή ξήρανση του φυτού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (160)

  1. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΜΟΝΑΧΟΣ
    26/02/2024

    Καλησπέρα σας. Έχω έξι γαρδένιες 5 έως 12 ετών. Είναι κοντά μεταξύ τους. Η εμφάνισή τους φύλλα χρώμα κλπ άριστα. Είναι κάτω από πέργολα σε νότιο προσανατολισμό. Κοντά τους είναι τρία ροδοδεντρα μικρής ηλικίας τριών τεσσάρων ετών. Οι γαρδένιες έχουν μερικά χρόνια που δεν ανθίζουν η έχουν ελάχιστα άνθη. Τι να φταίει;

    • Μπορεί να χρειάζονται λίπασμα ανθοφορίας. Απέφευγε το υπερβολικό πότισμα και φρόντισε να έχουν αρκετό φως.

  2. Κωνσταντίνα
    01/12/2023

    Καλησπέρα σας…θα ήθελα πρώτα απ όλα να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές σας και την προθυμία σας να μας βοηθάτε με τις γνώσεις σας για τα αγαπημένα φυτά μας..βρήκα μία γαρδένια στα σκουπίδια, ομολογώ αρκετά ταλαιπωρημένη ,με σχεδόν καθόλου φύλλα και μόνο με ένα ,δύο κλωναράκια που δείχνουν ότι ακόμα ζει ..εντωμεταξυβειναι φυτεμενη σε χώμα σκληρό κακής ποιότητας.. μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε μερικές συμβουλές μήπως και καταφέρω να την σώσω..?,,σκέφτηκα για αρχή να την μεταφυτευσω αλλά το φοβάμαι τέτοια εποχή που ο καιρός εναλλάσσεται…εσείς τι λέτε..?

  3. Παναγιωτης
    23/09/2023

    Καλημερα…Στην γαρδενια μου αφου μαυρίσει τα φύλλα της μετα ξεραινονται.Τι φταίει:…Συγχαρητηρια για την δουλεια που κάνετε……..

  4. Βασίλης
    18/06/2023

    Γεια σας, η γαρδένια μου ρίχνει τα μπουμπούκια της και κιτρίνισαν τα φύλλα της. Την είχα σε γλάστρα έξω αλλά μετά την πήρα μέσα, της έβαλα σίδηρο και την ψέκασα για βαμβακάδα, που μου είπαν ότι χρειάζεται από εκεί που την πήρα, δεν είδα όμως καμία βελτίωση. Τι μπορώ να κάνω;

  5. Ullaluden
    07/06/2023

    Αγόρασα μία γαρδένια πριν έναν μήνα Σας ευχαριστώ πολύ σε μικρό γκαστρακι, ανθισμένη,,μπορώ να την μεταφυτεύσω ανθισμένη κ με μπουμπούκια??

  6. Έλενα
    07/06/2023

    Γεια σας.Η γαρδένια μου ξαφνικά έχει καφέ κηλίδες στα φύλλα και καφετιάζουν οι άκρες τους. Να ψεκάσω με χαλκό ή όχι λόγω εποχής; Είναι ανθισμένη τώρα. Επίσης τα νέα φύλλα βγαίνουν μικρά και στρίβουν. Το φθινόπωρο της άλλαξα γλάστρα με καστανόχωμα και μέχρι τώρα ήταν υπέροχη…

    • Μπορείς να την ψεκάσεις με σκεύασμα υγρού χαλκού και ας έχει ανθοφορία και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου.

  7. ΝΙΚΗΤΑΣ
    29/05/2023

    Καλησπέρα έχω μια γαρδένια και μου μαραίνονται τα φύλλα..στην αρχή κιτρίνισμα και μετά μαραίνονται και ξερά.της έχω αλλάξει χώμα, της έχω βάλει λίπασμα, της έχω βάλει σίδηρο,της άλλαξα θέση μήπως την ενοχλεί ο λίγος ήλιος που την έβλεπε αλλά συνεχίζεται αυτό..τι μπορώ να κάνω τι μπορεί να φταίει..την έχω 3 μήνες περίπου..!!!

  8. Σοφία
    06/05/2023

    Καλημέρα σας! Γιατί κιτρινίζουν τα άνθη της γαρδένιας; Έχει λίγο καιρό που την πήρα από το φυτώριο. Τι μπορεί να συμβαίνει;

    • Μπορείς να ωριμάζουν τα άνθη και να κιτρινίζουν σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

  9. Mael
    04/05/2023

    Καλησπέρα! Έχω μια γαρδενια στο μπαλκονι και όλα τα φύλλα ακόμα και τα πολυ πολυ μικρα μου βγαίνουν μαύρα. Τι κάνω;

  10. Dominique
    01/05/2023

    Καλημέρα η δικιά μου γαρδένια είναι όλο πράσινη γεμάτη μπουμπούκια αλλά δεν ανοίγουν κ πέφτουν κ στην βάσει τους είναι μαύρα. βάζω σίδηρο μια φορά τον μήνα.

  11. Μαρία Μαρκ
    27/04/2023

    Γιατί δεν ανθίζει η γαρδένια μου;

  12. Στέλλα Γκ
    26/04/2023

    Επειδή η μισή γαρδένια μου άρχισε να ξεραίνεται Ενώ οι άλλοι μισοί ήταν καλά Μου είπανε να βάλω μία κουταλιά γλυκού χαλκό σε ένα λίτρο νερό να ποτίσω

  13. Χρύσα
    26/04/2023

    Η γαρδένια ενώ είναι καταπράσινη και γεμάτη νέα μπουμπούκια τις τελευταίες μέρες παρατηρώ κάτι μικροσκοπικά μαύρα μέσα στα μπουμπούκια και κάτω από τα φύλλα. Έριξα διάλυμα σαπουνιού και οινοπνεύματος . Φαίνεται να λειπουργεί. Τι άλλο να κάνω; Σας ευχαριστώ.

    • Μπορείς να επαναλάβεις τον ψεκασμό με διάλυμα σαπουνιού ή να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  14. Τερψιχόρη
    25/05/2022

    Κύριε Λιονουδάκη, χαίρετε.
    Κατ’ αρχάς σας συγχαίρω για την εμπεριστατωμένη σας δουλειά, που πάνω απ’ όλα υποδηλοί αφοσίωση και πάθος.
    Βρίσκω επαρκέστατες τις πληροφορίες σας για τα γιασεμιά (αραβικό -φούλι,Jasminum sambac, ινδικό -πλουμέρια,Plumeria rubra,
    μαλγασικό -στεφανωτή,Stephanotis floribunda), επίσης για τον υπέροχο φιλάδελφο (Philadelphus coronarius)
    και το μπρουγμανσί -μπρουγκμάνσια (Brugmansia arborea).
    Νομίζω όμως, ότι πρέπει σ’ ένα τόσο κατατοπιστικό σάιτ να υπάρξει επιτέλους αναφορά στο θεσπέσιο διατσίντο ή τουμπερόζα (Polyanthes tuberosa)
    που από άγνοια συγχέεται ακόμα και τώρα με τον υάκινθο (Hyacinthus Orientalis). Επίσης, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα ελληνικά όσον αφορά το
    πουακενικένι -puakenikeni (Fagraea berteroana), την έξοχη χαβανέζικη φαγκραία, ακόμα, στην τσαμπάκα (Magnolia Champaca), με το σαγηνευτικό άρωμα, νομίζω χρειάζεται βαθύτερη εντρύφηση στις μανόλιες. Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία, νομίζω υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.
    Με εκτίμηση και αγάπη, Τερψιχόρη

    • Καλημέρα Τερψιχόρη. Σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και τις χρήσιμες παρατηρήσεις. Για το διατσέντο ειδικά, πράγματι, αξίζει να επανέλθουμε.

  15. Δημητρης
    12/05/2022

    καλησπερα Κωστα.θα ηθελα να σε ρωτησω..εβαλα στην γαρδενια σιδηρο (εχει εντονη τροφοπενια) ποτε μπορω να βαλω λιπασμα?..σε ποσες μερες?…γινεται μετα απο 10 μεερες?..ειναι συντομος ο χρονος?..θα καψω το φυτο?..θελω οσο ποιο συντομα γινεται γιατι δεν εχει μεγαλη ανθοφορια και φοβαμαι θα χασω την περιοδο που ανθιζει…..ετχαριστω πολυ

  16. Δημητρης
    03/05/2022

    Κωστα καλησπερα θα ηθελα να σε ρωτησω αν το λιπασμα υγρο απο φυκια αυξανει την αλκαλικοτητα του εδαφους…για την γαρδενια ειναι καταλληλο?..ευχαριστω

  17. Δημητρης
    30/04/2022

    Κωστα καλησπερα ..θα ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με την λιπανση της γαρδενιας.γινεται την στιγμη που ποτιζουμε ..? αποτιστη?….η την επομενη μερα του ποτισματος?

    ευχαριστω πολυ

    • Καλημέρα Δημήτρη. Καλό είναι πάντα να κάνουμε λίπανση αφού έχουμε ποτίσει τα φυτά μας για να είναι πιο εύκολη η απορρόφηση του λιπάσματος μας και να είναι τα φυτά μας σε καλύτερη κατάσταση όταν δέχονται το λίπασμα.

  18. Κωνσταντίνος
    11/12/2021

    Καλήσπέρα σας τα φύλλα της γαρδένιας μου έχουν κάτι σαν καφέ λεκέδες στις άκρες των φύλλων από οφείλεται αυτό; Σας ευχαριστώ πολύ.

  19. Ιασων
    31/08/2021

    Ευχαριστω πολυ.Καλο φθινοπωρο πλεον

  20. Ιασων
    28/08/2021

    Κ. Λιονουδακη η συσκευασια γραφει δυο κουταλιες της σουπας σε ενα λιτρο νερο.Εκει που το πηρα μου ειπαν οτι ενα λιτρο ειναι αρκετο για πεντε γλαστρες (33 ποντους),το εκανα αλλα μου φανικε μικρη η ποσοτητα . Τι λετε εσεις; Ευχαριστω για τον χρονο σας.

    • Καλησπέρα Ιάσονα. Για τις γλάστρες της γαρδένιας που αναφέρεις, θα σου πρότεινα να προσθέσεις μισό λίτρο διαλύματος σιδήρου σε καθεμία.

  21. Ιασων
    25/08/2021

    Καλησπερα κ. Λιονουδακη. Θελω να ρωτησω τι ποσοτητα υγρου σιδηρου πρεπει να ριχνω σε μια γλαστρα 33 ποντων διαμετρο/υψος

    • Καλημέρα Ιάσωνα. Θα πρέπει να δεις τις αναλογίες που δίνουν στην ετικέτα του σκευάσματος του σιδήρου γιατί εξαρτάται από την ποιότητα του κάθε υγρού σιδήρου.

  22. Μιχαήλ
    28/05/2021

    ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΘΗ….. ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΡΔΕΝΙΕΣ
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΙ ΓΑΡΔΕΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΟΒΩ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΚΟΜΠΟΥΣ ΚΛΑΡΑΚΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΦΥΤΟ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑ.ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΧΩ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΦΥΤΑ .
    ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ΄΄ ΠΙΑΝΟΥΝ΄΄ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΟΨΗ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΟΜΠΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑ ΚΑΤΩ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΟΥΦΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΧΟΥ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΚΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΑΛΛΕΣ ΣΕ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΕΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΟΨΗ ΜΙΑΣ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Καλησπέρα Μιχαήλ. Θα πρέπει να κορφολογείς τους βλαστούς καθώς μεγαλώνουν, να κόβεις τις άκρες τους για να αποκτήσει σταδιακά η γαρδένια σου συμπαγές φύλλωμα. Επίσης, πρόσθεσε υγρό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο.

  23. Λάζος
    21/05/2021

    Γεια σας. Επειδη μενω σε περιοχη της οποιας το νερο ειναι αρκετα σκληρο θελω να ρωτησω πως μπορω να αποφυγω προβληματα σχετικα με το ποτισμα της γαρδενιας.

    Ευχαριστω προκαταβολικα.

    • Καλημέρα Λάζο. Μπορείς να μαζεύεις την περίοδο του χειμώνα βρόχινο νερό για να ποτίζεις ή να προσθέτεις απεσταγμένο νερό.

  24. Στεφανος
    24/02/2021

    Καλησπέρα!
    Έχω μια μεγάλη γαρδενια σε γλάστρα.
    Το φυτώριο μου έδωσε ένα λίπασμα 5-6-8, 3% μαγνησιο, 0.0017% χαλκό, 0.1% σίδηρο, 0.01% μαγγάνιο, 0.0096% ψευδάργυρο και 32% οργανική ύλη, το οποίο προορίζεται για χρήση κάθε 20-30 ημέρες.
    Πιστεύετε ότι είναι επαρκές ή χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα (πχ σίδηρο);
    Ευχαριστώ εκ των προτερων!

    • Καλησπέρα Στέφανε.
      Το λίπασμα είναι κατάλληλο για τη λίπανση της γαρδένιας, για χρήση μία φορά το μήνα. Συμπληρωματικά, μέσα στην άνοιξη θα μπορούσες να προσθέσεις και λίπασμα σιδήρου.

  25. Φάιδων Καραμανλής
    26/09/2020

    Καλησπέρα κε Λιονουδάκη.
    Ηθελα την γνώμη σας , για το πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις ενδείξεις των ανωτέρω οργάνων.
    Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά προκαταβολικά.

    • Μπορούμε να παρακολουθούμε τις ενδείξεις των οργάνων, ανάλογα και την ποιότητα κατασκευής, και παράλληλα να ελέγχουμε την κατάσταση των φυτών και του χώματος.

  26. Φάιδων Καραμανλής
    25/09/2020

    Καλησπέρα αξιολάτρευτε κε Λιονουδακη.
    Σε μία απ τις γαρδένιες μου παρατήρησα, τα φύλλα να συστρέφονται και να συρικνώνονται. Που οφείλεται το γεγονός , και τι μέτρα πρέπει να πάρω? Επίσης ενα ερώτημα που με διακατέχει εδώ και καιρό, πρακτικά, πόσο νερό θα πρέπει να ρίχνουμε, ουτως ωστε να μην εχουμε τα αρνητικά αποτελέσματα της ενέργειας αυτής? Στίς δικές μου γαρδένιες ποτέ δεν στράγγισε νερό στο πιατάκι. Σας Ευχαριστώ – Ευχαριστούμε για την απεριόριστη βοήθεια που μας παρέχεται.

    • Καλημέρα Φαίδωνα.
      Τα φύλλα της γαρδένιας μπορεί να συστρέφονται όταν έχουν προσβληθεί από μελίγκρα και καλό είναι να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα τα φυτά να έχουν στρεσαριστεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση. Όσο για το πότισμα, ποτίζουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα αυτή την εποχή αλλά σίγουρα επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις στεγνώσει το χώμα. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας και την ανάπτυξη του φυτού.

      • Φάιδων Καραμανλής
        26/09/2020

        Το ευχαριστώ στην αμεση απάντηση σας ειναι λίγο.

  27. Δήμητρα
    29/08/2020

    Καλησπερα σας
    Εχω μια ερώτηση σχετικά με την γαρδένια
    Το αυτόματο ποτισμα χάλασε, η γαρδένια έμεινε χωρίς νερό για 10 ημέρες και ξεραθηκε
    Υπάρχει καμία λυση για να την επαναφέρω???

  28. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
    09/07/2020

    Γειά σας θα ήθελα να με βοηθήσετε με μια γαρδένια που έχω της οποίας το φύλλωμα όλο σχεδον μοιάζει μαραμένο ενώ το χώμα δεν είναι στεγνό για να θέλει πότισμα.

    • Καλησπέρα Διονύσιε. Τα μαραμένα φύλλα στη γαρδένια πιθανότατα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή αν την κτυπά άμεσα το ηλιακό φως. Εξασφάλισε δροσερό μέρος για την γαρδένια και πότιζε κάθε 2-3 μέρες μόλις στεγνώνει το χώμα.

  29. χριστινα
    30/06/2020

    γεια σας. έχουμε γύρω στον ένα μήνα μια γαρδένια στο μπαλκόνι, της αλλαξαμε τη γλαστρα τις πρωτες ημερες που την πηραμε, ειχε πολλα μπουμπουκια πανω και αρχισε σιγα σιγα να τα ριχνει, ανθιζουν καποια αλλα τα περισσοτερα μαυριζουν και πεφτουν, εχουμε βαλει σιδηρο εχουμε διορθωσει το ποτισμα και την βαλαμε σε μερος που εχει και ηλιο αλλα και καλη σκια απο το απογευμα και μετα, τι φταιει που πεφτουν τα μπουμπουκια της;

    • Καλησπέρα Χριστίνα. Προτιμούμε να κάνουμε μεταφύτευση στη γαρδένια αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Βάλε την γαρδένια σε μέρος φωτεινό και δροσερό που δεν κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πότιζε κάθε 2-3 μέρες και πρόσθεσε και λίπασμα ανθοφορίας.

  30. Stella
    27/06/2020

    Sas xairetw apo Kipro! Prin 3 vdomades exw agorasei Gardenia (oxi tn mikri afti pou einai san dentro) tin metafitepsa se megali glastra me oksixwma, se skiero meros sto mpalkoni, tis evala sidero kai kafe, kathimerino potisma (ligo) me nero xwris alata alla ta fila tis kitrinizoun sinexws. Simvouleftika to fitwrio ap’opou tin agorasa kai mou eipan na kopsw ola ta kitrina filla kai na tin dwsw to xrono tis xwris na tin xtipa KATHOLOU o ilios! Iparxei kati allo pou mporw na kanw?

    • Καλύτερα να μειώσεις το πότισμα και να ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες. Μπορείς να βρέχεις το φύλλωμα της κατά το σούρουπο για να έχει δροσιά. Πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για τόνωση και για να ριζώσει καλύτερα μετά την μεταφύτευση.

  31. Νεκτάριος
    22/06/2020

    Καλησπέρα Κώστα, ευχαριστω πολύ για τη συμβουλές σου, αγόρασα σήμερα μια γαρδένια, είναι το αγαπημένο μου λουλούδι αν και την έχω πάρει από φόβο γιατί ποτέ δεν έχω καταφέρει να κρατήσω μία! Από το φυτώριο μου είπαν να μην τη μεταφυτευσω τώρα, την έβαλα σε σημείο φωτεινό αλλά σκιερό, όσο είναι το λουλούδι περίπου είναι και η γλάστρα, ρίζες δεν βλέπω να προεξέχουν, πότε είναι η κατάλληλη εποχή να τη μεταφυτευσω; Έχει πολλά μπουμπούκια και ανοιχτά λουλούδια και μυρίζει υπέροχα, να τη ποτίζω κάθε 2-3 μέρες αυτή την εποχή; Λίπασμα; Σίδηρο να βάλω;

    • Καλησπέρα Νεκτάριε. Μπορείς να μεταφυτεύσεις την γαρδένια στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας της.

  32. Αλικη
    17/06/2020

    Εχω μια γαρδενια φυτεμενη σε γλαστρα σε κ εχει φτασει σε υψος 1.5μετρου..ειναι τοποθετημενη κατω αππ υποστεγο κ παιρνει απευθειας ηλιο μονο αργα το απογευμα.την ποτιζω καθε 2μερες περιπου το καλοκαιρι!
    τον τελευταιο καιρο καποια απο τα φυλλα της κιτρινισαν ενω μερικα εμφανισαν ενα στρωμα απο κατι μου μοιαζει με καπνια..μαυρη σκονη…αν την απομακρυνω με ενα βρεγμενο πανι το φυλλωμα απο κατω δεν μοιαζει να εχει αλλοιωθει..επισης καποια απο τα μπουμπουκια αρχιζουν χαμηλα στη βαση τους να γινονται καφε κ μετα να μαυριζουν πριν πεσουν…τι μπορω να κανω για να την σωσω?

    • Καλησπέρα Αλίκη. Μπορείς να δροσίζεις την γαρδένια κατά το βραδάκι βρέχοντας το φύλλωμα της και για να απομακρυνθεί μέρος της καπνιάς. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσουν τα φύλλα της και ψέκασε με διάλυμα χαλκού το φύλλωμα της και τα μπουμπούκια της.

  33. Κωνσταντινα Ξενογιαννη
    28/05/2020

    Καλησπέρα σας…πριν από δύο μέρες αποκτησα μια πανέμορφη γαρδένια με την ευχή αυτή την φορά να καταφέρω να την διατηρήσω υγείας και όμορφη όπως είναι τώρα μιας και στο παρελθόν πολλές φορές προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα…σίγουρα χρειάζεται μεταφύτευση αφού η γλάστρα είναι αρκετα μικρή για το μέγεθος του φυτού…έτσι δεν είναι..?..μέσα από τις απαντήσεις που έχετε δώσει στους φίλους πιο πάνω μπορώ να πω ότι έχω καταλάβει για αρχή τι χρειάζεται η λατρεμένη γαρδένια…εύχομαι να τα καταφέρω αυτή την φορά με την βοήθεια σας..αυτός είναι και ο λόγος που σας γράφω…σας ακολουθώ τα τελευταία χρόνια φανατικα και νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την τόσο μεγάλη βοήθεια που μας δίνεται απλόχερα πάντα με την υπομονή και την ευγένεια που σας χαρακτηρίζει…πολλά μπράβο και χίλια ευχαριστώ που μοιράζεστε μαζί μας τις γνώσεις και την αγάπη σας για τα φυτά και την φύση…???????

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που βοηθάμε με τις συμβουλές μας όλους εσάς που αγαπάτε την κηπουρική, τα φυτά και τα λουλούδια.

  34. Θάνος
    26/05/2020

    Καλησπέρα σας,
    Αυτό το εντυπωσιακό, ευαίσθητο και με εντυπωσιακά αρωματικά λουλούδια φυτό δεν έχει χαρίσει την υπέροχη ανθοφορία του στην βεράντα μου εδώ και 2 χρόνια. Για κάποιο περίεργο λόγο τα μπουμπούκια της, μόλις φτάνουν στο σημείο να ανοίξουν ή και πιο μικρά κιτρινίζουν ή καφετιάζουν και μαυρίζουν στην βάση και μετά ολόκληρα, ενώ έχει σχεδόν όλες τις κατάλληλες συνθήκες. Το πότισμα της είναι σταθερό ( κάθε μέρα μισό λίτρο νερό) βρίσκεται σε μεσαίου μεγέθους γλάστρα και δεν έχει γίνει κάποια μεταφύτευση πρόσφατα που να την επηρεάσει. Επίσης, λιπαίνεται τακτικά κάθε 1 μήνα με σίδηρο και με εκχύλισμα φυκιών το οποίο ρίχνω κάθε 2-3 εβδομάδες. Τώρα με τον καύσωνα τα βράδια την ψέκαζα με νερό η με εκχύλισμα φυκιών. Μήπως με την απότομη άνοδο και πτώση της θερμοκρασίας σοκαρίστηκε καθώς υπήρξε μεταβολή θερμοκρασίας 20 βαθμών Κελσίου. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η πτώση των μπουμπουκιών και πώς μπορώ να κάνω αυτή την υπέροχη γαρδένια να μου χαρίσει απλόχερα την πλούσια ανθοφορία της;

    • Καλησπέρα Θάνο. Πιθανότατα, η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας είναι η κύρια αιτία και πέσανε τα μπουμούκια της γαρδένιας.

  35. danaimar94@gmail.com
    20/05/2020

    Γεια σας, έχω μια γαρδένια λίγο καιρό την οποία την μεταφύτευσα σε πιο μεγάλη γλάστρα και την έχω βάλει στην αυλή μου. Όλα πήγαιναν καλά αφού είχε άνθισει και είχε βγάλει πολλά μπουμπούκια. Τώρα βλέπω ότι έχει μαραθεί και είχαν κιτρινίσει τα φύλλα της και τα μπουμπούκια μαυρισαν. Τι πρέπει να κάνω;

    • Καλησπέρα. Χρειάζεται σκιερή θέση η γαρδένια, τακτικό πότισμα και λίπασμα ανθοφορίας και συμπληρωματικά σίδηρο για να ευδοκιμήσει.

  36. Κατερινα
    15/05/2020

    Καλημερα σας,αγορασα την προηγουμενη εβδομαδα μια γαρδενια σε γλαστρα,την ποτιζα ανα 2 μερες γιατι εχει ζεστη τωρα,το φως στο μπαλκονι που την εχω την επιανε μεχρι τις 10 το πρωι και τελικα δειχνει μαραμενη,εχει λιγα κιτρινα φυλλα και εχει καινουρια μπουμπουκια που δεν ξερω αν θα ανοιξουν.τι να κανω να την βοηθησω?

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Φρόντισε να της βρέχεις το φύλλωμα το βραδάκι για να την δροσίζεις και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσει το φύλλωμα της και να μην έχει κίτρινα φύλλα.

  37. Κυριακη Τσαμπιρα
    12/05/2020

    Καλησπερα σας!!
    Ήθελα βοήθεια για το αγαπημένο λουλούδι μου.Την εχω πέντε χρονια τα τελευταία δυο χρονια εχει προβλημα προσπαθώ να την βοηθήσω κατι κανω λαθος ομως.Εδω και ενάμιση χρόνο την μεταφύτεψα αυτο το διάστημα ξανα καθε δεκαπέντε μέρες ποτίζω με υγρό οργανικό σίδηρο και καθε δέκα μέρες μια κουταλιά της σούπας λίπασμα.Τον χειμώνα την ποτίζω καθε πέντε μέρες και τωρα τρεις φορές την εβδομάδα οταν κανει ζεστη αρκετή μπορει και καθε μερα νωρίς πρωί ή βραδυ.Δεν ξέρω εχω αρχίσει και σκεφτομαι μήπως εχει σκουλίκια.Ειδα και στα φύλλα πριν λιγες μέρες σαν ιστός αραχνουλας δεν ξέρω τι βα κανω στεναχωριέμαι που έγινε ετσι. Σκεφτόμουν σήμερα μήπως να αγοράσω νέο χώμα για γαρδένιες να βάλω συμπλήρωμα .Ακομη να σας πω δεν την εχω κλαδέψει ποτε μήπως φταίει και αυτο προλαβαίνω τωρα. Περιμενω να μάθω ευχατιστω πολυ!!!

    • Καλησπέρα Κυριακή. Μην ποτίζεις τόσο συχνά την γαρδένια σου, κάθε 2 μέρες είναι αρκετό αυτή την εποχή. Επίσης, θα σου έλεγα να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα και να την ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού για τόνωση και αντιμετώπιση εντόμων που είδες στο φύλλωμα.

      • Κυριακη Τσαμπιρα
        12/05/2020

        Το διάλειμμα αυτο που μου είπατε ταυτόχρονα θα το κανω στο ίδιο μπουκάλι ή διαφορετικές μέρες ;;
        Και κατι που ξέχασα εχει λίγα φύλλα και κίτρινα και αρκετά ξερά …θα ήθελα να μπορούσα να σας στείλω μια φωτό στο ινσταγκραμ θα βοηθούσε ;;;

        • Καλησπέρα Κυριακή. Το διάλυμα για να ψεκάσεις την γαρδένια θα γίνει ταυτόγχρονα στο ίδιο μπουκάλι. Καλό είναι να αφαιρέσεις ξερά φύλλα και να πρσθέσεις λίγο σίδηρο για τα κιτρινισμένα φύλλα.

  38. Χρυσούλα
    12/05/2020

    Καλησπέρα σας, όταν τα λουλουδάκια της τελειώσουν την ανθοφορία τους και ξεραίνονται πρέπει να βγάζουμε? Αν ναι με τι τρόπο?

    • Καλησπέρα Χρυσούλα. Μπορείς να απομακρύνεις τα ξεραμένα λουλούδια της γαρδένιας μαζί με τη βάση τους όταν τελειώσουν την ανθοφορία τους χρησιμοποιώντας ένα λεπτό ψαλίδάκι με μυτερές άκρες.

  39. Χρυσούλα
    10/05/2020

    Καλησπέρα! Εχω διαβάσει όλα όσα γράφετε για αυτό το υπέροχο φυτό. Αγόρασα χτες μια γαρδένια με αρκετα μπουμπουκάκια κλειστα πράσινα. Είχα σκοπό αύριο να αγοράσω γλάστρα για μεταφύτευση. Σήμερα το πρωι ήταν ανθισμένο ένα πανέμορφο λουλούδι με απιστευτη μυρωδιά! Επίσης έχει αρχίσει να ανοίγει κι άλλο μπουμπούκι.Να κάνω μεταφύτευση ή να περιμένω για το φθινόπωρο?

    • Καλημέρα Χρυσούλα. Αν είναι σε σχετικά μεγάλη γλάστρα, μπορείς να περιμένεις για να κάνεις την μεταφύτευση της γαρδένιας το φθινόπωρο. Αν είναι σε πολύ μικρή γλάστρα και ζορίζεται αρκετά, κάνε την μεταφύτευση άμεσα και ας ξεκινά τώρα η ανθοφορία της.

      • Χρυσούλα
        13/05/2020

        Σε συνέχεια της απάντησης σας, θα απομακρύνω μόνο το λευκό μέρος ή θα κόψω και μέρος του κλαδιού που βρίσκεται ο ανθός?

  40. Μαρια
    09/05/2020

    Γεια σας θα ηθελα να ρωτησω εχω μια γαρδενια σε μπαλκονακι προστατευμενη απο το κρυο και τον ηλιο η γλαστρα ειναι επαρκη βαση της αναλογιας της το προβλημα μου ειναι οτι δεν εχει τοσο πυκνο φυλλωμα κ καποια φυλλα της κιτρινιζουν κ πεφτουν. Την ποτιζω 2 φορες την εβδομαδα κ της βαζω και σιδηρο. Πως μπορω να κανω το φυλλωμα της πυκνοτερο κ τα φυλλα της πιο πρασινα κ γυαλιστερα? Ευχαριστω εκ των προτερον!

    • Καλημέρα Μαρία. Μπορείς ν την κλαδέψεις την γαρδένια πιο χαμηλά για να αποκτήσει πιο πυκνό φύλλωμα και να της εξασφαλίσεις θέση φωτεινή που να μη την κτυπά απευθείας ο ήλιος. Σταδιακά την άνοιξη θα βλαστήσει με πυκνό και γυαλιστερό φύλλωμα. Σταδιακά πότιζε την πιο συχνά όσο ζεσταίνει ο καιρός.

  41. Φάνος
    08/05/2020

    Καλησπέρα από Κύπρο. Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι φανατικός σας θαυμαστής.

    Έχω αγοράσει 2 γαρδένιες και τις έχω σε ανοιχτό γκαράζ. Έχω παρατηρήσει ότι τις τελευταίες ημέρες μερικά άνθη έχουν γίνει καφέ ενώ αρκετά από τα φύλλα τους έχουν πάρει ανοιχτόχρωμο πράσινο. Τους έχω βάλει λίπασμα 20-20-20 και χηλικό σίδηρο αλλά δεν έχει κάνει καμία διαφορά. Έχω διαβάσει τα άρθρα σας και έχω ακολουθήσει όλες τις συμβουλές σας.

    Τί μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Φάνο. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού την γαρδένια, φρόντισε να μην την ποτίζεις υπερβολικά και να την έχεις σε αρκετά φωτεινή θέση.

      • Φανος
        08/05/2020

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Τι είδος χαλκού χρειάζεται; οξυχλωριουχο ή θειικό; δεν πειράζει που έχω βάλει είδη λίπασμα 20-20-20; επισης κάθε ποσο να βάζω σίδηρο;
        Ευχαριστώ!

  42. Ραφαέλα
    02/05/2020

    Καλημέρα!! Θα ήθελα να ρωτήσω.. Πριν 3 μέρες αγόρασα μια γαρδένια καταπράσινη.. Την επόμενη μέρα το πρωί που βγήκα να την φυτέψω σε γλάστρα ήδη πολλά φύλλα της ήταν κίτρινα; Τι μπορεί να φταίει σε μια μόνο μέρα; Καο επίσης το μπαλκόνι το πρωί το βλέπει ήλιος.. Μπορώ με κάποιον τρόπο να την προστατέψω από τον ήλιο;

    • Καλημέρα Ραφαέλα. Πρέπει η γαρδένια σου να είναι σε φωτεινό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πότισε καλά την γαρδένια και ρίξε νερό και στα φύλλα της. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση γαρδένιας στο σχετικό μας άρθρο.

  43. Χρήστος
    24/04/2020

    Καλησπέρα σας, έχω ένα θέμα με την γαρδένια μου. Μου εμφανίζει στα φύλλα της κάτι άσπρο που μοιάζει σαν ζάχαρη. Δεν ξέρω τι ασθένεια είναι. Μπορειτε να με ενημερώσετε σχετικά με αυτό;
    Ευχαριστώ!

    • Πιθανότατα πρόκειται για κάποια προσβολή επό έντομο και θα σου πρότεινα να την ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού που είναι οικολογικό σκεύασμα και θα το βρεις σε γεωπονικά καταστήματα.

  44. Φίλιππος
    24/04/2020

    Γεια σας και συγχαρητήρια για την πολύ ωραία δουλειά και τις συμβουλές που μας δίνετε. Δυστυχώς η γαρδένια μου έχει γεμίσειστα φυλλα στις κορυφές και τα μπουμπούκια της με έντομα που μοιάζουν με ψείρες και δεν ξέρω ούτε τι ειναι ούτε τι να κανω. Μηπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε;

  45. Elen8udi@gmail.com
    21/04/2020

    Γεια σας!

    Ευχαριστω πολυ για τη σελιδα σας! Σας συμβουλευομαι συχνα και ξεκινησα δειλα δειλα να μεγαλωνω τον κηπο κ να δημιουργω λαχανοκηπο.

    Εδω και ενα μηνα παριπου αγωνιζομαι να σωσω την γαρδενια μου. Την εχω μεταφυτευσει σε πηλινη γλαστρα στην ιδια τοποθεσια με πριν.
    Ενω στην μικρη γλαστρα ειχε ζωντανα φυλλα αλλα ειχε σταματησει η ανθοφορια, στην μεγαλη δεν ζωηρεψε καθολου. Η γλαστρα ειναι ψηλη, Με αποστραγγιση, με χωμα δτο κατω μετος 30ποντους κοκκινο κ πιο πανω 40 ποντους ειδικο για γαρδενια. Ποτιζα στην αρχη καθημερινα κ μετα μερα παρά μέρα. Εβαλα κ λιπασμα για γαρδενια πριν 15μερες. Τωρα τα περισσοτερα φυλλα ειναι ξερα. Μονο απο κατω εχει καποια χλωρα.
    Να τα παρατησω χαθηκε η μαχη; ή να κοψω τα ξερα κ να την αφησω να το παλαιψει; Κ πως να βοηθησω;

    • Καλησπέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Κλάδεψε τα ξερά κλαδιά της γαρδένιας, ψέκασε με διάλυμα χαλκού και φρόντισε να μην την ποτίζεις υπερβολικά αλλά κάθε 2-3 μέρες.

  46. Ράνια
    20/04/2020

    Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά!!! Θα ήθελα την συμβουλή σας σε κάτι! Την τρίτη μου έφεραν μια γαρδένια! Είδα τα βίντεο σας την έχω κάτω από την τέντα να μην έχει πολύ ήλιο ούτε πολύ αέρα! Το πότισα λίγο , όχι πολύ την παρασκευή και ραντισα να φύλλα, όμως σήμερα τα μπουμπούκια και τα φύλλα είναι σαν μαραμένα!! Έριξα και άλλο νερό γιατί ήταν το χώμα εντελώς στεγνο! Τι μπορώ να κάνω να σώσω την γλάστρα μου? Να ρίχνω πιο συχνά νερό;

  47. Κατερίνα
    22/03/2020

    Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει και η γαρδένια μου ρίχνει τα φύλλα της; είναι πράσινα χωρίς σημαδια- κηλιδες και λίγο καταλαθος να αγγιξω τη γλάστρα πέφτουν τα φυλλάδια της αμέσως. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Καλησπέρα Κατερίνα.
      Πιθανότατα, τα φύλλα της γαρδένιας πέφτουν λόγω του υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω παγωνιάς.

  48. Καλούδη Γεωργία
    06/10/2019

    Καλημέρα, το πασχα μου εκαναν δώρο 3 γαρδενιες τις οποιεε φροντιζω πολυ και εχουν διπλασιαστεί σε ανάπτυξη. Τον Αύγουστο παρουσιασαν κατι σαν αραχνακι στις ενώσεις των φύλλων με τον κορμο κσι αρχισαν να κιτρινιζουν τα εσωτερικά φύλλα απο την βαση, να ξεραινονται και να πεφτουν. Ρωτησα σε φυτοριο και μου έδωσαν θεραπια για τετρανυχο και για σκουλήκια στο χωμα. Εκανα 2 επαναλήψεις οπως μου ειπαν. Τωρα εχουν αρχισει να βγαζουν καινουρια φυλλα αλλα παρατήρησα ότι και αυτα κιτρινιζουν. Τι μπορω να κανω για να το ξεπερασουν;

    • Καλησπέρα Γεωργία. Το αραχνάκι πραγματικά οφείλεται σε τετράνυχο. Το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφίλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε έλλειψη σιδήρου.

  49. Δημητρα
    01/07/2019

    Καλημέρα ηθελα να ρωτήσω για τη γαρδενια μου την εχω σε βαρελι ξύλινο (
    κρασιου)
    τα φύλλα της ειναι καλα μπουμπουκακια δεν εχει πολλα αλλα βγάζει. Το θεμα μου ειναι τα μυρμήγκια. Δεν ξερω αν της κανουνε κακό. Χτες που εβγαλα ενα μπουμπουκι σημερα στη θεση του ειδα είδα πολλά μαζι καθώς και στο κλαρακι απο κάτω. Πρέπει να βάλω κάτι η δεν έχει πρόβλημα; Σας
    Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κουρασα.

  50. Νίκος
    16/06/2019

    καλησπέρα σας κ. Λιονουδάκη
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι εφικτό να χωριστούν τα μοσχεύματα μιας γλάστρας και πως;
    Γιατί ψάχνω καιρό να βρω φυτά που να είναι μόνα τους στην γλάστρα (με ένα μόσχευμα) και δεν βρίσκω οπότε πήρα την απόφαση ή θα πρέπει να τα χωρίσω ή να κάνω καινούργια φυτά μόνος μου πράγμα που δεν είναι εύκολο και το πρώτο και το δεύτερο.
    Σε κάτι γλάστρες που πήρα η μια είχε πέντε μοσχεύματα και από την δεύτερη βλέπω οχτώ κλαδιά να βγαίνουν από το χώμα οπότε δεν ελπίζω ότι θα αντέξουν και πολύ καιρό.
    Έχω προσπαθήσει επίσης πολλές φορές να πολλαπλασιάσω γαρδένιες με μηδέν αποτέλεσμα.
    Σας ευχαριστώ Νίκος

    • Καλησπέρα Νίκο. Βεβαίως μπορούν να χωριστούν τα μοσχεύματα της γαρδένιας αν και κατάλληλη εποχή είναι στις αρχές της άνοιξης.

  51. ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ
    03/06/2019

    Γεια σας.
    Αγορασα εχθες μια γαρδενια σε μια εκθεση ανθοκομικης, σχετικα μεγαλη, (μου ειπε οτι ειναι ριζωμενη και αν θελω για μεταφυτευση απο τον φθινοπωρο) με παρα πολλα μπουμπουκια κλειστα και καποια ανοιχτα. Αυτο που ειδα ειναι οτι σε καποια φυλλα στις ακρες εχει λιγο καφε χρωμα. Ο ανθρωπος που την αγορασα μου ειπε να την ποτιζω καθε 2-3 μερες. Επισης μου ειπε πως αν βγαζω το ανοιχτο μπουμπουκι με τα φυλλα που ειναι λιγο καφε, καπως μαραμενο, απο κατω εχει αλλο μπουμπουκι που θα βγει. Η αληθεια ειναι πως με μπερδεψε λιγο. Επιασα ενα μπουμπουκι που ηταν καπως καφε και μου εμεινε στα χερια. Τι φταιει για το χρωμα των φυλλων?? Αγορασα και απιονισμενο νερο να της βαζω. Τι ποσοτητα χρειαζεται?? Ευχαριστω.

    • Καλημέρα Βελισάριε. Πραγματικά, η μεταφύτευση της γαρδένιας καλό είναι να γίνεται αφού έχει ολλοκληρωθεί η ανοφορία της σε περίοδο που δεν έχει πολυ υψηλές θερμοκρασίες. Το καφέ χρώμα στις άκρες μπορεί να οιφείλεται σε έλλεψη μαγνησίου ή σε ξηρό περιβάλλον ή σε υψηλή συγκέντρωση αλάτων στο χώμα. Μπορείς να ποτίζεις με απιονισμένο νερό αλλά το καλύτερο έιναι να ποτίζεις με βρόχινο νερό κάθε 2-3 μέρες ρίχνοτντας πε΄ριπου ένα 0,5-1 λίτρο νερό ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας. Επίσης, η αφαίρρεση των μαραμένων μπουμπουκιών της γαρδένιας βοηθά στην ανάπτυξη και το άνοιγμα των νέων μπουμπουκιών.

      • ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ
        05/06/2019

        Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας. Σήμερα, είδα ότι αρκετά μπουμπούκια έχουν κιτρινίσει και είναι και καφέ στις άκρες και δείχνουν σαν μαραμένα. Τι να κάνω?? Εκεί που έχω την γλάστρα δεν χτυπάει πολύ ο ήλιος, σχεδόν καθόλου.. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Για να διορθώσω το πρόβλημα που έχει, να ρίξω μαγνήσιο όπως είπατε ή σίδηρο??

  52. Νίκος
    31/05/2019

    καλημέρα σας κ. Λιονουδάκη
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω απιονισμένο (όχι αποσταγμένο) νερό για το πότισμα της γαρδένιας και δεύτερο διάβασα κάπου ότι βράζουμε το νερό μαζί με λευκό ξύδι και αφού βέβαια κρυώσει ποτίζουμε τις γαρδένιες (με το ξύδι υποτίθεται ότι απομακρύνονται τα άλατα), αν ισχύει κάτι τέτοιο σε ποια είναι η αναλογία νερού – ξυδιού στο λίτρο.
    Επίσης θα προτείνατε να μπει κάποιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος για να διασφαλιστεί ίσως ότι τα φυτά δεν θα έχουν ανεβοκατεβάσματα στην ποσότητα της υγρασίας στο χώμα;

    Σας ευχαριστώ Νίκος

    • Γεια σου Νίκο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις απιονισμένο νερό για το πότισμα της γαρδένιας. Η χρήση νερού αραιωμένο σε ξύδι ίσως βοηθήσει στην απομάκρυνση των αλάτων αλλά δεν έχουμε δοκιμάσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή ώστε να μπορούμε να σας προτείνουμε κάτι με ασφάλεια. Βεβαίως και η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος βοηθά στο καλύτερο πότισμα των φυτών τηε γαρδένιας και στην δημιουργία δροσερού περιβάλλοντος.

  53. Αλεξανδρα
    30/05/2019

    Καλημέρα σας!Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για την γαρδενια που έχω.Εχει αρκετά κίτρινα φύλλα και βλέπω ότι και τα μικρά φύλλα είναι κίτρινα.Εχω ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα ρίχνω κάθε 15 μέρες λίπασμα και σίδηρο.Οχι ταυτόχρονα.Την έχω σε μεγάλη γλάστρα σε σκιερό μέρος εδώ και 3 χρόνια.Τι μπορεί να φταίει για τα τόσα πολλά κίτρινα φύλλα;;Ευχαριστώ.

    • Πιθανότατα, φταίει και το υπερβολικό πότισμα της γαρδένιας. Βεβαιώσου ότι η γλάστρα σου στραγγίζει κανονικά.

  54. Θάνος
    23/03/2019

    Δηλαδή αν εμφανιστούν συμπτώματα μεταφύτευσης κατά το καλοκαίρι δεν θα την μεταφυτέψουμε άμεσα; Θα πρέπει να περιμένουμε το φθινόπωρο; Αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην γαρδένια;
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Θάνο. Θα ήταν καλό να έχουε εντοπίσει μέσα στην άνοιξη την ανάγκη για μεταφύτευση της γαρδένιας. Πάντως, σε περίπτωση που είμαστε αναγκασμένοι να μεταφυτέψουμε τη γαρδένια τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, προσπαθούμε οπωσδήποτε να εξασφαλίσουμε μια δροσερή σκιερή θέση μετά τη μεταφύτευση καθώς και να διαβρέχουμε για δροσισμό καθημερινά το φύλλωμα της.

  55. Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά
    27/10/2018

    Για σας Κ. Λιοναδάκη.
    Ευχαριστώ πολύ που με απαντάτε τόσο γρήγορα!
    Θα τα κάνω όλα και θα σας γράψω τα αποτελέσματα.
    Να είσαστε καλά και θα τα ξανά πούμε.
    Χαρούμενο Φθινόπωρο να έχετε.

    Παναγιώτα Τορόντο.

  56. Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά
    25/10/2018

    Για σας Κ. Λιονουδάκη.
    Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση σας.
    Έχω λίπασμα που είναι για όλα τα φυτά αυτό είναι ένταξη για την γαρδένια μου;;
    Ευχαριστώ Παναγιώτα Τορόντο.

    • Καλημέρα Παναγιώτα. Ναι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Προτιμούμε καλύτερα υγρό λίπασμα που έχι καλύτερη διαλυτικότητα και παρουσιάζει μεγαλύτερη απορρόφηση από τα φυτά ακόμα και όταν επικρατούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες

  57. Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά
    24/10/2018

    Χαίρετε Κ. Λιονουδάκη.
    Συγνώμη που άργησα να ευχαριστήσω για την απάντηση σας!
    Ειλικρινά σας ευγνωμονώ!!
    Αυτές τις ημέρες η γαρδένια μου παρουσίαζει κάποιο πρόβλημα.
    Στις μύτες των φίλων να γίνονται καφέ!!
    Προσέχω να την ποτίζει ελάχιστα, αλλα ακόμα συνεχίζει. Και νομίζετε ότι είναι το πρόβλημα ;
    Και μια δεύτερη ερώτηση ο μήνας Οκτώβριος είναι καλός για μεταφύτευση ;
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που πέρνεται να μου απάντησετε. Να είστε καλά. Περιμένω τις συμβουλές σας. Καλό σας βράδυ.

    Από Παναγιώτα Τορόντο.

    • Καλησπέρα Παναγιώτα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το καφέτιασμα στις άκρες της γαρδένιας πιθανότατα οφείλεται σε έλλειψη καλίου ή μαγνησίου. Θα πρέπει να προστεθεί λίπασμα. Όσο για τον Οκτώβρη, είναι κατάλληλος μήνας για μεταφύτευση.

  58. Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά
    15/10/2018

    Γιά σας σας γράφω από το Τορόντο του Καναδά.
    Διαβάζω τις συμβουλές σας για τα φυτά μου.
    Στην γαρδένια μου τι ακριβώς λίπασμα να βάλω;
    Αυτό που είναι για όλα τα φυτά;
    Η υπάρχει κάποιο ειδικό λίπασμα;
    Μετά έχω έναν ιβισκος και το καλοκαίρι κόντεψα να τον χάσω. Αλλα το έβαλα μπανανόφλουδα στο χώμα
    Και Συνήρθε Πάλι, και έχει ανθήσει ξανά. Αλλα μου σήμερα είδα πάλι ενα φύλο κίτρινο. Γιατί να συνβένει αυτό; Μήπως μπορείτε να μου το εξηγήσετε; κάνω κάτι λάθος; Ευχαριστώ να είσαστε καλά.

    • Καλημέρα Παναγιώτα και χαιρόμαστε που από τον Καναδά συμβουλεύεσαι τα Μυστικά του Κήπου. Για τη γαρδένια σου, θα βάλεις λίπασμα ανθοφορίας είδικό γα οξύφιλα φυτά. Και για το ιβίσκο σου θα χρειατεί να βάλεις λίπασμα ανθοφορίας, πλούσιο σε κάλιο αλλά και σίδηρο. Πάντως, φρόντισε να ελέγξεις αν η γλάστρα σου στραγγίζει καλά. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα του ιβίσκου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  59. Ευα
    15/10/2018

    Μπορω να φυτεψω την γαρδενια μου σε παρτερι καλα προφυλαγμενο απο αερα και με λιγο ηλιο να την βλεπει.

    • Καλημέρα Έυα. Μπορείς να φυτέψεις την γαρδένια στο παρτέρι από τη στιγμή που είναι προφυλαγμένο. Καλό είναι να ενσωματώσεις στο χώμα πριν τη φύτευση, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Σχετικά με τον ήλιο, αν την βλέπουν οι ακτίνες του ήλιου απογευματινές ώρες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως την περίοδο του καλοκαιριού, την βλέπει ο ήλιος μεσημεριανές ώρες, ίσως χρειαστεί να τοποθετήσεις ένα ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο.

  60. Δέσποινα
    27/08/2018

    Καλησπέρα σας και από εμένα έχω δύο γαεδενιες μια κανονική και μια που ο κορμός της είναι πλεκτος ενώ όταν της αγόρασα είχαν άνθη σε εμένα δεν έχουν βγάλει καθόλου αντε μια φορά έχω αλλάξει κ γλάστρες και στις δύο κ τώρα άλλαξα και θέση στην μια και πριν μέρες έβαλα και σίδηρο τι άλλο να κάνω δεν ξέρω…ανθη θα βγάλουν σε μένα;;; σας ευχαριστώ

    • Καλημέρα Δέσποινα.
      Θα σου πρότεινα να έχεις τις γαρδένιες σε θέση φωτεινή σχετικά, χωρίς να τις κτυπούν απευθείας ακτίνες του ήλιου. Φρόντισε τακτικά ποτίσματα κάθε 3 μέρες αλλά πρόσεχε μην τις ποτίζεις υπερβολικά. Πρόσθεσε λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα.

  61. ΜΑΡΙΑ
    24/08/2018

    Γεια σας και απο μενα!
    Θα ηθελα να με βοηθησετε ωστε να μην τρελανω το φυτο. Και στα δυο μπαλκονια εχω αρκετες ωρες ηλιου και αν φυσαει θα φυσαει απο ολες τις πλευρες οποτε δεν μπορω να αφησω την γαρδενια εξω. Στο σπιτι απο την αλλη δεν ξερω σε ποιο σημειο να την βαλω διοτι εκει που θα μπορουσα να την βαλω δεν εχει αρκετο φως. Τι θα μου προτεινατε να κανω?
    Ευχαριστω

    • Καλησπέρα Μαρία.
      Δυστυχώς η γαρδένια δεν μπορεί να επιβιώσει για αρκετό καιρό σε εσωτερικό χώρο λόγω κακού φωτισμού αλλά κυρίως αερισμού. Επίσης, η γαρδένια δε μπορεί να επιβιώσει όταν έχει έκθεση σε ηλιοφάνεια καθώς και σε ισχυρούς ανέμους. Συνεπώς, η μόνη λύση που θα μπορούσα να σκεφτώ, είναι η χρήση ειδικού αντιανεμικού διχτυού που παράλληλα προσφέρει και προστασία από τον ήλιο.

  62. Αγγελική Αγγελίδου
    21/08/2018

    Επίσης να αναφέρω πως πριν από δυο μήνες είχε μικρά μαύρα έντομα και πήγα σε φυτώριο πήρα φάρμακο και την ψέκασα ..τώρα δεν έχει έντομα και προληπτικά την ψεκάζω με διάλυμα σαπούνι και οινόπνευμα κάθε 10 μέρες ..μήπως γι αυτό είναι έτσι;;;

    • Καλησπέρα Αγγελική.
      Αφαίρεσε τα ξερά κλαδάκια της γαρδένιας κάνοντας ελαφρύ κλάδεμα και φρόντισε να την έχεις σε δροσερή σκιερή θέση, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Απέφυγε αυτή την εποχή που έχει ζέστη την λίπανση και πρόσθεσε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για τόνωση. Σχετικά με τον ψεκασμό με σαπούνι και οινόνευμα, πρέπει να ψεκάζεις κατά το σούρουπο και φρόντιζε να μην βάζεις υπερβολική δόση. 1 κουταλιά της σούπας τριμμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα.

  63. Αγγελική Αγγελίδου
    21/08/2018

    Έχω μια γαρδενια που είναι σα δεντράκι δηλαδή έχει κορμό ..την έχω ένα χρόνο και τον χειμώνα την είχα σκεπασμένη και άντεξε τις παγωνιές όμως τώρα έχει ξεραθεί κάπως ο κορμός και τα κλαδιά της κι ενώ της δίνω λίπασμα έχει αραιώσει κατά πολύ το φύλλωμα έχουν μικρύνει τα φύλλα της κατά διαστήματα ξεράθηκαν κλαδιά και το χρώμα της είναι λαχανί πια ..πως να την συνεφερω….παρακαλώ βοηθήστε με!!!

  64. Αργυρώ
    07/08/2018

    Γειά σας, θα ήθελα διευκρίνηση σχετικά με τη λίπανση της γαρδένιας…

    Έχω μία μικρή γαρδένια σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Της ρίχνω λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο που είναι για όλα τα φυτά (όχι ειδικά για γαρδένιες) μία φορά το μήνα. Αυτό το συνεχίζω όλο το χρόνο;

    Το λίπασμα χηλικού σιδήρου το προσθέτω κάθε μήνα όλο το χρόνο;

    Αυτά αρκούν για να βοηθήσουν με την ανθοφορία;

    • Καλησπέρα Αργυρώ.
      Για τη λίπανση της γαρδένιας, με πλήρες λίπασμα ενισχυμένο με κάλιο θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα όλο το χρόνο εκτός τους μήνες του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου. Σχετικά με το σίδηρο καλό έιναι να προσθέτουμε στη γαρδένια από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβρη, μια φορά το μήνα. Για να εξασφαλίσουμε ανθοφορια στη γαρδένια, σίγουρα θα χρειαστεί να είναι σε φωτεινή δροσερή θέση, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου.

  65. Θεώνη
    25/06/2018

    Ευχαριστώ “Μυστικά του Κήπου”! Πού θα πάει, με τόσες χρήσιμες συμβουλές, θα γίνει μια πολύ ωραία γαρδένια, κυριολεκτικά χάρη σε σας!

  66. Παρασκευή
    22/06/2018

    Μπορώ την γαρδενια να την βάλω σε ζαρτινιερα με αλλα λουλούδια?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      24/06/2018

      Καλημέρα Παρασκευή. Μπορείς να φυτεύσεις τη γαρδένια στη ζαρντινιέρα μαζί με άλλα οξύφιλα φυτά όπως ορτανσία, αζαλέα, καμέλια που θέλουν το ίδιο τύπου χώματος με χαμηλό pH καθώς και σκιερό και δροσερό περιβάλλον.

  67. Θεώνη
    21/06/2018

    Γεια σας και πάλι. Πήγα σε ένα φυτώριο και ζήτησα όπως μου είπατε θερινό πολτό για τη γαρδένια μου που έχει βαμβακάδα και μου έδωσαν το Τampa 97,6 EC (σε μορφή υγρού). Είναι όντως αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσω;
    Γράφει ένα σωρό προφυλάξεις. Είναι αυτό οικολογικό; Περιμένω να μου απαντήσετε για να το χρησιμοποιήσω. Ευχαριστώ πολύ!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      24/06/2018

      Ο θερινός πολτός ανήκει στα εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα και έχει ως βάση το παραφινέλαιο. Βέβαια, όπως σωστά αναφέρεις, αν και πρόκειται για οικολογικό σκεύασμα, απαιτούνται να παίρνουμε τις συνιστώμενες προφυλάξεις.

  68. Ευτυχης
    14/06/2018

    Καλησπέρα πατριωτακι! Ακολουθώντας τις συμβουλές σου έχω στήσει ένα υπέροχο μπαλκόνι. Το μονο μου πρόβλημα είναι η Κολωνακιωτισσα η γαρδενια. Χωρίς να υπάρχει κάποιο έντονο ζήτημα απλά σου αναφέρω ότι αποταν την αγόρασα στις αρχές του Μάη, έχει υπερδιπλασιαστει οποτε και τη μεταφυτεψα σε γλαστρα μεγαλη με χώμα για ολες τις χρησεις. Την ειχα παρει υγιεστατη οπως και είναι, με μπουμπούκια κλειστά και άλλα ανθισμένα. Από τότε τη διατηρώ πάντα σε σκιά στο ίδιο σημείο και την ποτίζω όταν βλέπω ότι είναι στεγνή η επιφάνεια του χώματος και στους τρεις πόντους μέσα από την επιφάνεια. Εντάξει καμία φορά την ποτισα παραπάνω, ειδικα στις πρώτες ζέστες. Μια φορά την ποτισα πολύ για να στραγγιξουν τα άλατα (αν είχε). Πρόσφατα δε τη λιπανα με υγρό λίπασμα για γαρδενια σε ενα λίτρο νερό, καλά ποτισμένη πριν η γλάστρα και την ψεκασα με πράσινο σαπούνι. Κάθε μέρα επίσης της ψικαζω τα φύλλα με νερό. Που προβληματίζομαι λοιπόν. Το τελευταίο δεκαήμερο έχουν ελαττωθεί αισθητά τα μπουμπούκια της και αυτά που βλέπω δεν ανοίγουν. Το φυλλωμα ειναι καταπράσινο και πυκνο χωρις εντομα η αλλα θεματα. Τις πταίει λοιπόν? Να εισαι καλά και αναντρανιστα!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      15/06/2018

      Καλησπέρα Ευτύχη από τα Μυστικά του Κήπου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι φυσιολογικό να μειωθεί σταδιακά η ένταση της ανθοφορίας της γαρδένιας σου. Πάντως καλό είναι η μεταφύτευση να γίνεται με φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, που έχει πιο χαμηλό pH. Συνέχισε να προσθέτεις υγρό λίπασμα για γαρδένιες κάθε 2 βδομάδες για να βοηθήσεις την ανθοφορία της.

  69. Αποστολοπούλου Θεώνη
    12/06/2018

    Γεια σας. Η γαρδένια που έχω αγοράσει πριν από περίπου ένα μήνα, δείχνει να έχει πρόβλημα.
    Δηλαδή έπεφταν και κιτρίνιζαν τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Έκανα τα σχετικά που γράφετε για το χώμα, τη λίπανση και το σίδηρο.
    Έδειξε ότι βγάζει σιγά σιγά νέα φυλλαράκια.
    Παρ΄όλα αυτά κάποια – λίγα – φύλλα συνεχίζουν να κιτρινίζουν και παρατήρησα ότι υπάρχουν στα φύλλα της όπως και σε κάποια κλαδάκια της. κάτι ψιλά άσπρα σαν ψώρα(:), βαμβακάδα (:). Τα κλαδάκια ήταν και κάποια ξερά και τα αφαίρεσα. Με τι να την ψεκάσω δεδομένου και των υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε αυτή την περίοδο;
    Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές που δίνετε για τα λουλούδια και είναι πολύ χρήσιμες.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      14/06/2018

      Γεια σου Θεώνη και χαιρόμαστε που ακολουθείς τις συμβουλές μας. Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας (ψώρας) στα νεαρά φύλλα γαρδένιας ψέκασε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού σε αναλογία 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Ψέκασε σούρουπο που θα έχει πέσει κάπως η θερμοκρασία και φρόντισε να έχεις τη γαρδένια σου ποτισμένη.

  70. Sissi
    07/06/2018

    Καλησπέρα σας. Αγορασα προ εικοσι ημερων, μεταξυ αλλων καλλωπιστικων φυτων, μια γαρδενια από φυτώριο της Θεσσαλονίκης. Φθανοντας στο σπιτι διαπιστωσα πως αρκετα από τα κλειστα μπουμπούκια της ηταν μαυρισμένα ενώ υπηρχαν φυλλα με μαυρισμένες και ξερες ακρες. Στην αποδειξη αγορας αναγραφοταν ότι δεν δεχοντουσαν επιστροφες φυτων, οποτε αφενος αποφασισα να μην προτιμησω ξανα το εν λογω φυτωριο για νεες αγορες, αφετέρου να προσπαθήσω να βελτιωσω την εικονα του φυτου. Μεταφυτευσα τη γαρδενια σε λιγο μεγαλυτερη γλαστρα φροντιζοντας για την αποστράγγισή της στο κάτω μέρος της γλάστρας. Την εβαλα σε φωτεινο αλλα ταυτόχρονα σκιερο σημειο, αποφεύγοντας εντελως την απευθειας εκθεση στον ηλιο. Ωστόσο, η κατάσταση του φυτου μερα τη μερα χειροτερευει, καθως τα μπουμπούκια μαυριζουν και πεφτουν και τα φυλλα ξεραινονται. Υπαρχει τροπος να βοηθησω το φυτο να συνελθει? Ευχαριστω εκ των προτερων.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      08/06/2018

      Θα σου πρότεινα να ποτίσεις με εκχύλισμα φυκιών για να αντιμετωπίσεις το στρες λόγω της μεταφύτευσης της γαρδένιας. Επίσης, καλό είναι να διαβρέχεις με νερό τις απογευματινές ώρες το φύλλωμα της γαρδένιας. Καλή επιτυχία.

  71. Γιαννα
    06/06/2018

    Μποεω να κανω μεταφυτευση την γαρδενια μου αυτην την επιχη;;;καποια φυλλα κιτρινισαν και καποια μπουμπουκια πεφτουν

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      08/06/2018

      Αν και καλύτερη εποχή για μεταφύτευση της γαρδένιας είναι η άνοιξη, μπορείς να την μεταφυτεύσεις αυτή την εποχή. Αρκεί να τοποθετήσεις τη γλάστρα με τη γαρδένια, σε δροσερό μέρος μακριά από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης, η διαβροχή του φυλλώματος κατά τις απογευματινές ώρες θα βοηθήσει πολύ.

  72. Τακης
    30/05/2018

    Μπορω να φυτεψω 4 γαρδενιες σε μια μακροστενη ζαρτινιερα?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      31/05/2018

      Γεια σου Τάκη! Ναι, μπορείς… αρκεί να έχουν απόσταση τούλαχιστον 50 εκατοστά μεταξύ τους.

  73. Λουκια Ρηγουτσου
    27/05/2018

    Καλησπερα.Η γαρδενια μου ενω ηταν γεματη μπουμπουκια με πολυ ζωηρο πρασινο φυλλωμα αρχισε να κιτρινιζει τα φυλλα της και στη βαση των μπουμπουκιων βρισκω κατι σαν βαμβακι.Της εβαλα λιπασμα ειδικο για γαρδενια ομως δεν βλεπω διαφορα.Πειτε μου παρακαλω τι να κανω?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      03/06/2018

      Καλησπέρα Λουκία. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις την βαμβακάδα στη γαρδένια και πρόσθεσε διάλυμα σιδήρου για τόνωση.

    • Λαμπρινη
      28/09/2018

      Καλησπέρα, σε ποια θερμοκρασία θα πρέπει να καλύψω τη γαρδένια μου με νάιλον; και για την πρόληψη ασθενειών αρκεί να ψεκαζω ανά 2 εβδομάδες με το πράσινο σαπούνι κ οινόπνευμα;
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

      • Καλησπέρα Λαμπρινή.
        Συμπληρωματικά του διαλύματος με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα, μπορείς να ψεκάζεις τη γαρδένια σου και με διάλυμα υγρού χαλκού για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες καθώς και για τόνωση του φυτού. Ο ψεκασμός με χαλκό μπορεί να γίνεται κάθε 2 βδομάδες αλλά καλό είναι να αποφεύγεται όταν τα άνθη της γαρδένιας είναι ανοιγμένα. Σχετικά με την προστασία από παγωνία και από βοριάδες, καλό είναι να την καλύπτεις με ναύλον όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από 10oC.

  74. Χρήστος Γκολφινόπουλος
    24/06/2017

    Η γαρδένια μου παρουσιάζει αυτή τη εικόνα

    • Ναταλια
      19/06/2018

      Καλησπερας σας. Εχω δυο γαρδενιες σε γλαστρα τις περιποιουμαι οπως ακριβως μας συμβουλευεται, το μονο που βλεπω κ μου κανει εντυπωση ειναι οτι τα φυλλα της γερνουν προς τα κατω, μοιαζει δηλ σαν αποτιστη, ενω δεν ειναι..γτ εχει αυτη την εικονα?? Ευχαριστω πολυ!!!!

      • Τα Μυστικά του Κήπου
        21/06/2018

        Καλημέρα Ναταλία. Πιθανότατα, οι γλάστρες με τις γαρδένιες σου χρειάζονται μεταφύτευση, σε μεγαλύτερη γλάστρα καθώς έχει πυκνώσει το ριζικό τους σύστημα και δεν απορροφά το νερό κατά το πότισμα και φαίνεται απότιστες. Κατά τη μεταφύτευση της γαρδένιας, σπάμε ελαφρά τις ρίζες περιφερειακά για να ανανεωθούν και να απορροφούν νερό. Τέλος, μπορείς να ποτίζεις τις γαρδένιας βάζοντας νερό στο πιατάκι τους και να το απορροφούν μόνες τους όσο χρειάζονται.

    • ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
      19/10/2018

      ΓΙΑ ΣΑΣ!
      Έχω μια γαρδένια σε γλάστρα στον κήπο.
      Ακολουθώ γενικά τις ωραίες σας συμβουλές, κ η γαρδένια μου έχει μια γενική καλή εικόνα. Όμως έχει βγάλει ελάχιστα μπουμπούκια κ αυτά που βγάζει πέφτουν καταπράσινα.
      Τι συμβαίνει κ τι μπορώ να κάνω::
      ευχαριστώ πολύ!
      Να είστε καλά να συνεχίσετε αυτή την αξιὀλογη εργασία.

      • Καλησπέρα Μαργαρίτα.
        Η πτώση των μπουμπουκιών της γαρδένιας πριν ανθίσουν μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε υπερβολική λιπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνίες). Εξασφάλισε για τη γαρδένια σου δροσερό περιβάλλον, σταθερά ποτίσματα και πρόσθεσε λίπασμα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ειδικό για γαρδένια.

      • Στεφάνια
        11/06/2023

        Γειά σας θέλω να σας ρωτήσω… Είναι γεματη από μπουμπουκια και είναι κενουργια η γαρδένια μου πότε θα βγάλει το υπέροχο λουλούδι της;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ