εικόνα

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας (+video)

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας (+video)

Ευαίσθητη, εντυπωσιακή, πολυαγαπημένη, κλασική και αξεπέραστη… γαρδένια! Όποιο επίθετο και να χρησιμοποιήσουμε, είναι πολύ λίγο για να την περιγράψει. Η γαρδένια είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη και τα γυαλιστερά φύλλα της. Υπάρχουν πολλά είδη γαρδένιας, είτε θάμνοι είτε μικρά δενδρύλλια, ωστόσο η πιο γνωστή ποικιλία είναι η κοινή γαρδένια που όλοι γνωρίζουμε και ως γαρδένια η ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides). Πολύ δημοφιλής είναι και η γαρδένια η μεγανθής (Gardenia grandiflora) που χαρακτηρίζεται για το μεγάλο μέγεθος των λουλουδιών της. Με καταγωγή από την Ασία και την Αφρική, η γαρδένια φυτεύεται τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στην αυλή και το μπαλκόνι των περισσότερων ελληνικών σπιτιών. Με την κατάλληλη περιποίηση, η γαρδένια μάς χαρίζει πλούσια ανθοφορία στα τέλη της άνοιξης, ενώ έχει και μια δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη γαρδένια;

 

Η γαρδένια είναι από τα πιο ευαίσθητα καλλωπιστικά φυτά και είναι πολύ σημαντικό να τη φυτέψουμε στην κατάλληλη θέση. Συγκεκριμένα, η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, καλό αερισμό και μια σχετική υγρασία. Αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες για να διευκολύνουμε τον σωστό αερισμό της. Δεν θέλουμε να έρχεται σε επαφή με την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς της δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα, ενώ παράλληλα προκαλεί πτώση των μπουμπουκιών της. Η γαρδένια δεν είναι ανθεκτική στην έντονη παγωνιά του χειμώνα, ούτε στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει είναι σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 10-20°C. Προτιμάμε να τοποθετούμε τη γλάστρα με τη γαρδένια σε μπαλκόνι με δυτική έκθεση, αποφεύγοντας τα βορινά και τα νότια μπαλκόνια. Η γαρδένια μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό και μέσα σε σπίτι, αρκεί να της εξασφαλίσουμε φωτεινό σημείο μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ, καθώς και από κλιματιστικά.

 


Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα χρειάζεται η γαρδένια;

 

H γαρδένια, ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια και η αζαλέα, επομένως για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει χρειάζεται υπόστρωμα με χαμηλό pH, όπως καστανόχωμα, ερεικόχωμα, ελατόχωμα. Εναλλακτικά, για την μεταφύτευση της γαρδένιας, προμηθευόμαστε φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα από γεωπονικά καταστήματα. Επιλέγουμε γλάστρα, πήλινη ή πλαστική, 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που ήταν φυτεμένo το φυτό μας και φροντίζουμε να διαθέτει τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό. Είναι σημαντικό να τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων πάχους 2-3 εκατοστών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστάγγιση. Αν η γλάστρα που έχουμε για αρκετό καιρό τη γαρδένια δεν στραγγίζει, τότε πιθανότατα το ριζικό σύστημα της γαρδένιας μας έχει γίνει πολύ πυκνό και χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Κατά τη μεταφύτευση, είναι σημαντικό να σπάμε τις άκρες των ριζιδίων της γαρδένιας όταν έχουν πυκνώσει πολύ, για να μπορέσει να απορροφήσει άμεσα νερό και θρεπτικά συστατικά και να μην έχουμε φαινόμενα στρεσαρίσματος που εκδηλώνονται με μαρασμό των φύλλων και πτώση των μπουμπουκιών.

 


 

Πόσο συχνά ποτίζουμε τη γαρδένια;

 

Το πότισμα της γαρδένιας είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας για να ευδοκιμήσει, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκονι. Η γαρδένια χρειάζεται πολύ καλής ποιότητας νερό που να μην περιέχει άλατα. Το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο και είναι πολύ σημαντικό να την αφήνουμε να έχει έκθεση στη βροχή. Η γαρδένια χρειάζεται πότισμα δύο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τουλάχιστον κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό το πότισμα της γαρδένιας να είναι τακτικό, διαφορετικά τα μπουμπούκια της μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, σε μέρες καύσωνα ίσως χρειαστεί να την ποτίζουμε καθημερινά. Παράλληλα, είναι απαραίτητο ψεκάζουμε τα φύλλα της γαρδένιας για να διατηρούμε σχετική υγρασία για το φυτό και να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Ο ψεκασμός του φυλλώματος καλό είναι να γίνεται με βρόχινο ή απεσταγμένο νερό, για να μην περιέχει άλατα και δημιουργηθεί τοξικότητα στο φυτό της γαρδένιας.

 

Τι λίπασμα βάζουμε στη γαρδένια;

 

Η γαρδένια είναι απαιτητική και ως προς τη λίπανση της. Προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο, ειδικό για οξύφιλα φυτά που δεν αυξάνει το pH του εδάφους και ενισχύει την ανθοφορία της γαρδένιας. Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα τον Αύγουστο που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και τον μήνα Ιανουάριο που επικρατεί πολύ παγωνιά, γιατί θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στο φυτό μας. Επίσης, αποφεύγουμε λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως αμμωνία και ουρία, γιατί μπορεί να δημιουργήσει καφέ ή μαύρα καψίματα στις άκρες των φύλλων καθώς και πτώση των λουλουδιών. Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου, κάτι που μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα αν παρατηρήσουμε κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα, ενώ οι νευρώσεις των φύλλων της γαρδένιας παραμένουν πράσινες. Από τα διάφορα είδη των λιπασμάτων σιδήρου, επιλέγουμε και προσθέτουμε κάθε μήνα στη γαρδένια μας λίπασμα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτός και άμεσα απορροφούμενος από τα φυτά. Το λίπασμα του θειικού σιδήρου είναι αρκετά πιο αργής αποδέσεμευσης για τη γαρδένια μας, ενώ η παραδοσιακή προσθήκη καρφιών, σκουριασμένων αντικειμένων στη γλάστρα της γαρδένιας που έκαναν οι γιαγιάδες μας είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρεται για άμεση απορρόφηση σιδήρου.

 

Πώς προστατεύουμε τη γαρδένια από έντομα και ασθένειες;

 

H γαρδένια προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες τόσο του ριζώματος, όσο και του φυλλώματος, σε περιβάλλον υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού. Για την αντιμετώπιση των μυκήτων του εδάφους που προκαλούν σάπισμα στη ρίζα, ποτίζουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλύκού γαλαζόπετρα σε ένα λίτρο νερό, ενώ για τους μύκητες του φυλλώματος που μπορεί να προκαλέσουν άσπρισμα ή γκριζάρισμα στα φύλλα και καστανές κηλίδες, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού ή με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κοφτό κουταλάκι του γλύκού μαγειρικής σόδας σε ένα λίτρο νερό. Αρκετά συνηθισμένη είναι η προσβολή της γαρδένιας από διάφορα έντομα όπως από κοκκοειδή (ψώρα, ψευδόκοκκος), μελίγκρα και τετράνυχο. Για την προληπτική προστασία της γαρδένιας από έντομα, παρασκευάζουμε ειδικό διάλυμα προσθέτοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρδένιας κάθε δύο βδομάδες. Εναλλακτικά προμηθευόμαστε οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα και ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρδένιας όταν η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 28°C για να μην έχουμε προβλήματα με εγκαύματα.

 


Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η γαρδένια;

 

Η γαρδένια είναι πολύ ευάλωτη στις αλλαγές του περιβάλλοντος και τις μετακινήσεις και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν θέλει απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία στο γύρω περιβάλλον, είτε προς το κρύο είτε προς τη ζέστη. Μία τέτοια αλλαγή μπορεί να επιφέρει πτώση μπουμπουκιών της γαρδένιας, μαρασμό του φυλλώματος μέχρι και ολοσχερή ξήρανση του φυτού. Τους χειμερινούς μήνες, κι εφόσον η γαρδένια είναι σε σημείο εκτεθειμένο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύεται με κάποιο νάυλον για αντιπαγετική προστασία του φυτού. Εναλλακτικά, μπορούμε να μεταφέρουμε τη γαρδένια στο εσωτερικό του σπιτιού για μερικές μέρες, σε σημείο καλά αεριζόμενο, φωτεινό και μακριά από σώματα θέρμανσης.

 

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας;

 

Αν και οι περισσότεροι δεν κλαδεύουν τις γαρδένιες, είναι απαραίτητο να το κάνουμε κάθε χρόνο για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή κλαδέματος της γαρδένιας είναι στις αρχές της άνοιξης, κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα της γαρδένιας αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς, καθώς και κιτρινισμένα φύλλα. Αν το φύλλωμα της γαρδένιας είναι πολύ αραιό, κορφολογούμε τους βλαστούς της, κόβοντας περίπου το 1/3 του μήκους της για να αποκτήσει πιο συμπαγές και πυκνό φύλλωμα και να μας χαρίσει σταδιακά μια πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Φροντίζουμε να κλαδεύουμε τη γαρδένια μας εγκαίρως, καθώς αν την κλαδέψουμε στις αρχές του καλοκαιριού, μετά το τέλος της πρώτης ανθοφορίας, αυτό έχει σαν συνέπεια να χάσουμε τα φθινοπωρινά λουλούδια της, καθώς και να περιορίσουμε την βλαστική της ανάπτυξη.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας;

 

Αν θέλουμε να αποκτήσουμε καινούρια φυτά γαρδένιας χωρίς πολλά έξοδα, ακολουθούμε τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Συγκεκριμένα, στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές άνοιξης, παίρνουμε τμήματα τρυφερού βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυλλώματος της γαρδένιας, αφαιρούμε τα 2/3 του φυλλώματος από τη βάση και αφήνουμε 2-3 μόνο ζευγάρια φύλλων στο πάνω μέρος του μοσχεύματος. Εμβαπτίζουμε τη βάση του μοσχεύματος της γαρδένιας σε ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και στη συνέχεια το φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα φυτωρίου που περιέχει φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά με αρκετή άμμο και περλίτη. Εξασφαλίσουμε υγρασία στο χώμα της γλάστρας και την τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 15-20°C. Συμπληρωματικά, μπορούμε να καλύψουμε το μόσχευμα με ένα πλαστικό μπουκάλι ή με μια νάυλον σακούλα για να επιταχύνουμε τη ριζοβολίας του φυτού μας. Μπορούμε, επίσης, να δημιουργήσουμε νέα φυτά γαρδένιας και μέσα στο καλοκαίρι με ημιξυλώδη μοσχεύματα, τα οποία ωστόσο έχουν μικρότερο ποσοστό επιτυχίας. Δες αναλυτικές πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη γαρδένια

 

Ένα διαφορετικό είδος γαρδένιας που έχει προκύψει από διασταυρώσεις είναι η λεμονογαρδένια, γνωστή και μοσχογαρδένια ή ταπερ μοντάνα όπως ονομάζεται στο εξωτερικό. Αν και δεν είναι τόσο γνωστή στους περισσότερους φίλους των λουλουδιών στον ελληνικό χώρο, η λεμονογαρδένια είναι αρκετά πιο ανθεκτική από την κοινή γαρδένια και διαθέτει μικρότερα λουλούδια που έχουν μια χαρακτηριστική, γεμάτη φρεσκάδα, απαλή μυρωδιά.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τα λουλούδια

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση της γαρδένιας, καθώς συμβουλες για την φροντίδα αγαπημένων καλλωπιστικών φυτών με εντυπωσιακά λουλούδια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
10 λουλούδια με έντονο άρωμα
Λουλούδια που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά φροντίδας
Καμέλια, 6 μυστικά φροντίδας
Γαρυφαλλιά, 5 μυστικά φροντίδας
Αζαλέα, 7 μυστικά φροντίδας
Ιβίσκος, 5 μυστικά φροντίδας
Αλστρομέρια, το λουλούδι των ίνκας
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Πασχαλιά, ένα λουλούδι για το Πάσχα
Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (61)

σχολιαστής
Κατερίνα 22 Μαρτίου 2020

Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει και η γαρδένια μου ρίχνει τα φύλλα της; είναι πράσινα χωρίς σημαδια- κηλιδες και λίγο καταλαθος να αγγιξω τη γλάστρα πέφτουν τα φυλλάδια της αμέσως. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
Καλούδη Γεωργία 6 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα, το πασχα μου εκαναν δώρο 3 γαρδενιες τις οποιεε φροντιζω πολυ και εχουν διπλασιαστεί σε ανάπτυξη. Τον Αύγουστο παρουσιασαν κατι σαν αραχνακι στις ενώσεις των φύλλων με τον κορμο κσι αρχισαν να κιτρινιζουν τα εσωτερικά φύλλα απο την βαση, να ξεραινονται και να πεφτουν. Ρωτησα σε φυτοριο και μου έδωσαν θεραπια για τετρανυχο και για σκουλήκια στο χωμα. Εκανα 2 επαναλήψεις οπως μου ειπαν. Τωρα εχουν αρχισει να βγαζουν καινουρια φυλλα αλλα παρατήρησα ότι και αυτα κιτρινιζουν. Τι μπορω να κανω για να το ξεπερασουν;

Απάντηση
σχολιαστής
Δημητρα 1 Ιουλίου 2019

Καλημέρα ηθελα να ρωτήσω για τη γαρδενια μου την εχω σε βαρελι ξύλινο (
κρασιου)
τα φύλλα της ειναι καλα μπουμπουκακια δεν εχει πολλα αλλα βγάζει. Το θεμα μου ειναι τα μυρμήγκια. Δεν ξερω αν της κανουνε κακό. Χτες που εβγαλα ενα μπουμπουκι σημερα στη θεση του ειδα είδα πολλά μαζι καθώς και στο κλαρακι απο κάτω. Πρέπει να βάλω κάτι η δεν έχει πρόβλημα; Σας
Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κουρασα.

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 16 Ιουνίου 2019

καλησπέρα σας κ. Λιονουδάκη
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι εφικτό να χωριστούν τα μοσχεύματα μιας γλάστρας και πως;
Γιατί ψάχνω καιρό να βρω φυτά που να είναι μόνα τους στην γλάστρα (με ένα μόσχευμα) και δεν βρίσκω οπότε πήρα την απόφαση ή θα πρέπει να τα χωρίσω ή να κάνω καινούργια φυτά μόνος μου πράγμα που δεν είναι εύκολο και το πρώτο και το δεύτερο.
Σε κάτι γλάστρες που πήρα η μια είχε πέντε μοσχεύματα και από την δεύτερη βλέπω οχτώ κλαδιά να βγαίνουν από το χώμα οπότε δεν ελπίζω ότι θα αντέξουν και πολύ καιρό.
Έχω προσπαθήσει επίσης πολλές φορές να πολλαπλασιάσω γαρδένιες με μηδέν αποτέλεσμα.
Σας ευχαριστώ Νίκος

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ 3 Ιουνίου 2019

Γεια σας.
Αγορασα εχθες μια γαρδενια σε μια εκθεση ανθοκομικης, σχετικα μεγαλη, (μου ειπε οτι ειναι ριζωμενη και αν θελω για μεταφυτευση απο τον φθινοπωρο) με παρα πολλα μπουμπουκια κλειστα και καποια ανοιχτα. Αυτο που ειδα ειναι οτι σε καποια φυλλα στις ακρες εχει λιγο καφε χρωμα. Ο ανθρωπος που την αγορασα μου ειπε να την ποτιζω καθε 2-3 μερες. Επισης μου ειπε πως αν βγαζω το ανοιχτο μπουμπουκι με τα φυλλα που ειναι λιγο καφε, καπως μαραμενο, απο κατω εχει αλλο μπουμπουκι που θα βγει. Η αληθεια ειναι πως με μπερδεψε λιγο. Επιασα ενα μπουμπουκι που ηταν καπως καφε και μου εμεινε στα χερια. Τι φταιει για το χρωμα των φυλλων?? Αγορασα και απιονισμενο νερο να της βαζω. Τι ποσοτητα χρειαζεται?? Ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2019

  Καλημέρα Βελισάριε. Πραγματικά, η μεταφύτευση της γαρδένιας καλό είναι να γίνεται αφού έχει ολλοκληρωθεί η ανοφορία της σε περίοδο που δεν έχει πολυ υψηλές θερμοκρασίες. Το καφέ χρώμα στις άκρες μπορεί να οιφείλεται σε έλλεψη μαγνησίου ή σε ξηρό περιβάλλον ή σε υψηλή συγκέντρωση αλάτων στο χώμα. Μπορείς να ποτίζεις με απιονισμένο νερό αλλά το καλύτερο έιναι να ποτίζεις με βρόχινο νερό κάθε 2-3 μέρες ρίχνοτντας πε΄ριπου ένα 0,5-1 λίτρο νερό ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας. Επίσης, η αφαίρρεση των μαραμένων μπουμπουκιών της γαρδένιας βοηθά στην ανάπτυξη και το άνοιγμα των νέων μπουμπουκιών.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ 5 Ιουνίου 2019

   Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας. Σήμερα, είδα ότι αρκετά μπουμπούκια έχουν κιτρινίσει και είναι και καφέ στις άκρες και δείχνουν σαν μαραμένα. Τι να κάνω?? Εκεί που έχω την γλάστρα δεν χτυπάει πολύ ο ήλιος, σχεδόν καθόλου.. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Για να διορθώσω το πρόβλημα που έχει, να ρίξω μαγνήσιο όπως είπατε ή σίδηρο??

   Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 31 Μαΐου 2019

καλημέρα σας κ. Λιονουδάκη
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω απιονισμένο (όχι αποσταγμένο) νερό για το πότισμα της γαρδένιας και δεύτερο διάβασα κάπου ότι βράζουμε το νερό μαζί με λευκό ξύδι και αφού βέβαια κρυώσει ποτίζουμε τις γαρδένιες (με το ξύδι υποτίθεται ότι απομακρύνονται τα άλατα), αν ισχύει κάτι τέτοιο σε ποια είναι η αναλογία νερού – ξυδιού στο λίτρο.
Επίσης θα προτείνατε να μπει κάποιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος για να διασφαλιστεί ίσως ότι τα φυτά δεν θα έχουν ανεβοκατεβάσματα στην ποσότητα της υγρασίας στο χώμα;

Σας ευχαριστώ Νίκος

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Μαΐου 2019

  Γεια σου Νίκο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις απιονισμένο νερό για το πότισμα της γαρδένιας. Η χρήση νερού αραιωμένο σε ξύδι ίσως βοηθήσει στην απομάκρυνση των αλάτων αλλά δεν έχουμε δοκιμάσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή ώστε να μπορούμε να σας προτείνουμε κάτι με ασφάλεια. Βεβαίως και η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος βοηθά στο καλύτερο πότισμα των φυτών τηε γαρδένιας και στην δημιουργία δροσερού περιβάλλοντος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξανδρα 30 Μαΐου 2019

Καλημέρα σας!Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για την γαρδενια που έχω.Εχει αρκετά κίτρινα φύλλα και βλέπω ότι και τα μικρά φύλλα είναι κίτρινα.Εχω ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα ρίχνω κάθε 15 μέρες λίπασμα και σίδηρο.Οχι ταυτόχρονα.Την έχω σε μεγάλη γλάστρα σε σκιερό μέρος εδώ και 3 χρόνια.Τι μπορεί να φταίει για τα τόσα πολλά κίτρινα φύλλα;;Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 23 Μαρτίου 2019

Δηλαδή αν εμφανιστούν συμπτώματα μεταφύτευσης κατά το καλοκαίρι δεν θα την μεταφυτέψουμε άμεσα; Θα πρέπει να περιμένουμε το φθινόπωρο; Αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην γαρδένια;
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Θα ήταν καλό να έχουε εντοπίσει μέσα στην άνοιξη την ανάγκη για μεταφύτευση της γαρδένιας. Πάντως, σε περίπτωση που είμαστε αναγκασμένοι να μεταφυτέψουμε τη γαρδένια τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, προσπαθούμε οπωσδήποτε να εξασφαλίσουμε μια δροσερή σκιερή θέση μετά τη μεταφύτευση καθώς και να διαβρέχουμε για δροσισμό καθημερινά το φύλλωμα της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά 27 Οκτωβρίου 2018

Για σας Κ. Λιοναδάκη.
Ευχαριστώ πολύ που με απαντάτε τόσο γρήγορα!
Θα τα κάνω όλα και θα σας γράψω τα αποτελέσματα.
Να είσαστε καλά και θα τα ξανά πούμε.
Χαρούμενο Φθινόπωρο να έχετε.

Παναγιώτα Τορόντο.

Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά 25 Οκτωβρίου 2018

Για σας Κ. Λιονουδάκη.
Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση σας.
Έχω λίπασμα που είναι για όλα τα φυτά αυτό είναι ένταξη για την γαρδένια μου;;
Ευχαριστώ Παναγιώτα Τορόντο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα Παναγιώτα. Ναι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Προτιμούμε καλύτερα υγρό λίπασμα που έχι καλύτερη διαλυτικότητα και παρουσιάζει μεγαλύτερη απορρόφηση από τα φυτά ακόμα και όταν επικρατούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες

  Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά 24 Οκτωβρίου 2018

Χαίρετε Κ. Λιονουδάκη.
Συγνώμη που άργησα να ευχαριστήσω για την απάντηση σας!
Ειλικρινά σας ευγνωμονώ!!
Αυτές τις ημέρες η γαρδένια μου παρουσίαζει κάποιο πρόβλημα.
Στις μύτες των φίλων να γίνονται καφέ!!
Προσέχω να την ποτίζει ελάχιστα, αλλα ακόμα συνεχίζει. Και νομίζετε ότι είναι το πρόβλημα ;
Και μια δεύτερη ερώτηση ο μήνας Οκτώβριος είναι καλός για μεταφύτευση ;
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που πέρνεται να μου απάντησετε. Να είστε καλά. Περιμένω τις συμβουλές σας. Καλό σας βράδυ.

Από Παναγιώτα Τορόντο.

Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Τοροντο Καναδά 15 Οκτωβρίου 2018

Γιά σας σας γράφω από το Τορόντο του Καναδά.
Διαβάζω τις συμβουλές σας για τα φυτά μου.
Στην γαρδένια μου τι ακριβώς λίπασμα να βάλω;
Αυτό που είναι για όλα τα φυτά;
Η υπάρχει κάποιο ειδικό λίπασμα;
Μετά έχω έναν ιβισκος και το καλοκαίρι κόντεψα να τον χάσω. Αλλα το έβαλα μπανανόφλουδα στο χώμα
Και Συνήρθε Πάλι, και έχει ανθήσει ξανά. Αλλα μου σήμερα είδα πάλι ενα φύλο κίτρινο. Γιατί να συνβένει αυτό; Μήπως μπορείτε να μου το εξηγήσετε; κάνω κάτι λάθος; Ευχαριστώ να είσαστε καλά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα Παναγιώτα και χαιρόμαστε που από τον Καναδά συμβουλεύεσαι τα Μυστικά του Κήπου. Για τη γαρδένια σου, θα βάλεις λίπασμα ανθοφορίας είδικό γα οξύφιλα φυτά. Και για το ιβίσκο σου θα χρειατεί να βάλεις λίπασμα ανθοφορίας, πλούσιο σε κάλιο αλλά και σίδηρο. Πάντως, φρόντισε να ελέγξεις αν η γλάστρα σου στραγγίζει καλά. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα του ιβίσκου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευα 15 Οκτωβρίου 2018

Μπορω να φυτεψω την γαρδενια μου σε παρτερι καλα προφυλαγμενο απο αερα και με λιγο ηλιο να την βλεπει.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα Έυα. Μπορείς να φυτέψεις την γαρδένια στο παρτέρι από τη στιγμή που είναι προφυλαγμένο. Καλό είναι να ενσωματώσεις στο χώμα πριν τη φύτευση, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Σχετικά με τον ήλιο, αν την βλέπουν οι ακτίνες του ήλιου απογευματινές ώρες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως την περίοδο του καλοκαιριού, την βλέπει ο ήλιος μεσημεριανές ώρες, ίσως χρειαστεί να τοποθετήσεις ένα ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα 27 Αυγούστου 2018

Καλησπέρα σας και από εμένα έχω δύο γαεδενιες μια κανονική και μια που ο κορμός της είναι πλεκτος ενώ όταν της αγόρασα είχαν άνθη σε εμένα δεν έχουν βγάλει καθόλου αντε μια φορά έχω αλλάξει κ γλάστρες και στις δύο κ τώρα άλλαξα και θέση στην μια και πριν μέρες έβαλα και σίδηρο τι άλλο να κάνω δεν ξέρω…ανθη θα βγάλουν σε μένα;;; σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 27 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Δέσποινα.
  Θα σου πρότεινα να έχεις τις γαρδένιες σε θέση φωτεινή σχετικά, χωρίς να τις κτυπούν απευθείας ακτίνες του ήλιου. Φρόντισε τακτικά ποτίσματα κάθε 3 μέρες αλλά πρόσεχε μην τις ποτίζεις υπερβολικά. Πρόσθεσε λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ 24 Αυγούστου 2018

Γεια σας και απο μενα!
Θα ηθελα να με βοηθησετε ωστε να μην τρελανω το φυτο. Και στα δυο μπαλκονια εχω αρκετες ωρες ηλιου και αν φυσαει θα φυσαει απο ολες τις πλευρες οποτε δεν μπορω να αφησω την γαρδενια εξω. Στο σπιτι απο την αλλη δεν ξερω σε ποιο σημειο να την βαλω διοτι εκει που θα μπορουσα να την βαλω δεν εχει αρκετο φως. Τι θα μου προτεινατε να κανω?
Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Δυστυχώς η γαρδένια δεν μπορεί να επιβιώσει για αρκετό καιρό σε εσωτερικό χώρο λόγω κακού φωτισμού αλλά κυρίως αερισμού. Επίσης, η γαρδένια δε μπορεί να επιβιώσει όταν έχει έκθεση σε ηλιοφάνεια καθώς και σε ισχυρούς ανέμους. Συνεπώς, η μόνη λύση που θα μπορούσα να σκεφτώ, είναι η χρήση ειδικού αντιανεμικού διχτυού που παράλληλα προσφέρει και προστασία από τον ήλιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελική Αγγελίδου 21 Αυγούστου 2018

Επίσης να αναφέρω πως πριν από δυο μήνες είχε μικρά μαύρα έντομα και πήγα σε φυτώριο πήρα φάρμακο και την ψέκασα ..τώρα δεν έχει έντομα και προληπτικά την ψεκάζω με διάλυμα σαπούνι και οινόπνευμα κάθε 10 μέρες ..μήπως γι αυτό είναι έτσι;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Αγγελική.
  Αφαίρεσε τα ξερά κλαδάκια της γαρδένιας κάνοντας ελαφρύ κλάδεμα και φρόντισε να την έχεις σε δροσερή σκιερή θέση, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Απέφυγε αυτή την εποχή που έχει ζέστη την λίπανση και πρόσθεσε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για τόνωση. Σχετικά με τον ψεκασμό με σαπούνι και οινόνευμα, πρέπει να ψεκάζεις κατά το σούρουπο και φρόντιζε να μην βάζεις υπερβολική δόση. 1 κουταλιά της σούπας τριμμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελική Αγγελίδου 21 Αυγούστου 2018

Έχω μια γαρδενια που είναι σα δεντράκι δηλαδή έχει κορμό ..την έχω ένα χρόνο και τον χειμώνα την είχα σκεπασμένη και άντεξε τις παγωνιές όμως τώρα έχει ξεραθεί κάπως ο κορμός και τα κλαδιά της κι ενώ της δίνω λίπασμα έχει αραιώσει κατά πολύ το φύλλωμα έχουν μικρύνει τα φύλλα της κατά διαστήματα ξεράθηκαν κλαδιά και το χρώμα της είναι λαχανί πια ..πως να την συνεφερω….παρακαλώ βοηθήστε με!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ 7 Αυγούστου 2018

Γειά σας, θα ήθελα διευκρίνηση σχετικά με τη λίπανση της γαρδένιας…

Έχω μία μικρή γαρδένια σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Της ρίχνω λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο που είναι για όλα τα φυτά (όχι ειδικά για γαρδένιες) μία φορά το μήνα. Αυτό το συνεχίζω όλο το χρόνο;

Το λίπασμα χηλικού σιδήρου το προσθέτω κάθε μήνα όλο το χρόνο;

Αυτά αρκούν για να βοηθήσουν με την ανθοφορία;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Αργυρώ.
  Για τη λίπανση της γαρδένιας, με πλήρες λίπασμα ενισχυμένο με κάλιο θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα όλο το χρόνο εκτός τους μήνες του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου. Σχετικά με το σίδηρο καλό έιναι να προσθέτουμε στη γαρδένια από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβρη, μια φορά το μήνα. Για να εξασφαλίσουμε ανθοφορια στη γαρδένια, σίγουρα θα χρειαστεί να είναι σε φωτεινή δροσερή θέση, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θεώνη 25 Ιουνίου 2018

Ευχαριστώ «Μυστικά του Κήπου»! Πού θα πάει, με τόσες χρήσιμες συμβουλές, θα γίνει μια πολύ ωραία γαρδένια, κυριολεκτικά χάρη σε σας!

Απάντηση
σχολιαστής
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Μπορώ την γαρδενια να την βάλω σε ζαρτινιερα με αλλα λουλούδια?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Παρασκευή. Μπορείς να φυτεύσεις τη γαρδένια στη ζαρντινιέρα μαζί με άλλα οξύφιλα φυτά όπως ορτανσία, αζαλέα, καμέλια που θέλουν το ίδιο τύπου χώματος με χαμηλό pH καθώς και σκιερό και δροσερό περιβάλλον.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θεώνη 21 Ιουνίου 2018

Γεια σας και πάλι. Πήγα σε ένα φυτώριο και ζήτησα όπως μου είπατε θερινό πολτό για τη γαρδένια μου που έχει βαμβακάδα και μου έδωσαν το Τampa 97,6 EC (σε μορφή υγρού). Είναι όντως αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Γράφει ένα σωρό προφυλάξεις. Είναι αυτό οικολογικό; Περιμένω να μου απαντήσετε για να το χρησιμοποιήσω. Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Ιουνίου 2018

  Ο θερινός πολτός ανήκει στα εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα και έχει ως βάση το παραφινέλαιο. Βέβαια, όπως σωστά αναφέρεις, αν και πρόκειται για οικολογικό σκεύασμα, απαιτούνται να παίρνουμε τις συνιστώμενες προφυλάξεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευτυχης 14 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα πατριωτακι! Ακολουθώντας τις συμβουλές σου έχω στήσει ένα υπέροχο μπαλκόνι. Το μονο μου πρόβλημα είναι η Κολωνακιωτισσα η γαρδενια. Χωρίς να υπάρχει κάποιο έντονο ζήτημα απλά σου αναφέρω ότι αποταν την αγόρασα στις αρχές του Μάη, έχει υπερδιπλασιαστει οποτε και τη μεταφυτεψα σε γλαστρα μεγαλη με χώμα για ολες τις χρησεις. Την ειχα παρει υγιεστατη οπως και είναι, με μπουμπούκια κλειστά και άλλα ανθισμένα. Από τότε τη διατηρώ πάντα σε σκιά στο ίδιο σημείο και την ποτίζω όταν βλέπω ότι είναι στεγνή η επιφάνεια του χώματος και στους τρεις πόντους μέσα από την επιφάνεια. Εντάξει καμία φορά την ποτισα παραπάνω, ειδικα στις πρώτες ζέστες. Μια φορά την ποτισα πολύ για να στραγγιξουν τα άλατα (αν είχε). Πρόσφατα δε τη λιπανα με υγρό λίπασμα για γαρδενια σε ενα λίτρο νερό, καλά ποτισμένη πριν η γλάστρα και την ψεκασα με πράσινο σαπούνι. Κάθε μέρα επίσης της ψικαζω τα φύλλα με νερό. Που προβληματίζομαι λοιπόν. Το τελευταίο δεκαήμερο έχουν ελαττωθεί αισθητά τα μπουμπούκια της και αυτά που βλέπω δεν ανοίγουν. Το φυλλωμα ειναι καταπράσινο και πυκνο χωρις εντομα η αλλα θεματα. Τις πταίει λοιπόν? Να εισαι καλά και αναντρανιστα!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 15 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Ευτύχη από τα Μυστικά του Κήπου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι φυσιολογικό να μειωθεί σταδιακά η ένταση της ανθοφορίας της γαρδένιας σου. Πάντως καλό είναι η μεταφύτευση να γίνεται με φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, που έχει πιο χαμηλό pH. Συνέχισε να προσθέτεις υγρό λίπασμα για γαρδένιες κάθε 2 βδομάδες για να βοηθήσεις την ανθοφορία της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αποστολοπούλου Θεώνη 12 Ιουνίου 2018

Γεια σας. Η γαρδένια που έχω αγοράσει πριν από περίπου ένα μήνα, δείχνει να έχει πρόβλημα.
Δηλαδή έπεφταν και κιτρίνιζαν τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Έκανα τα σχετικά που γράφετε για το χώμα, τη λίπανση και το σίδηρο.
Έδειξε ότι βγάζει σιγά σιγά νέα φυλλαράκια.
Παρ΄όλα αυτά κάποια – λίγα – φύλλα συνεχίζουν να κιτρινίζουν και παρατήρησα ότι υπάρχουν στα φύλλα της όπως και σε κάποια κλαδάκια της. κάτι ψιλά άσπρα σαν ψώρα(:), βαμβακάδα (:). Τα κλαδάκια ήταν και κάποια ξερά και τα αφαίρεσα. Με τι να την ψεκάσω δεδομένου και των υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε αυτή την περίοδο;
Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές που δίνετε για τα λουλούδια και είναι πολύ χρήσιμες.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Θεώνη και χαιρόμαστε που ακολουθείς τις συμβουλές μας. Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας (ψώρας) στα νεαρά φύλλα γαρδένιας ψέκασε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού σε αναλογία 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Ψέκασε σούρουπο που θα έχει πέσει κάπως η θερμοκρασία και φρόντισε να έχεις τη γαρδένια σου ποτισμένη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Sissi 7 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα σας. Αγορασα προ εικοσι ημερων, μεταξυ αλλων καλλωπιστικων φυτων, μια γαρδενια από φυτώριο της Θεσσαλονίκης. Φθανοντας στο σπιτι διαπιστωσα πως αρκετα από τα κλειστα μπουμπούκια της ηταν μαυρισμένα ενώ υπηρχαν φυλλα με μαυρισμένες και ξερες ακρες. Στην αποδειξη αγορας αναγραφοταν ότι δεν δεχοντουσαν επιστροφες φυτων, οποτε αφενος αποφασισα να μην προτιμησω ξανα το εν λογω φυτωριο για νεες αγορες, αφετέρου να προσπαθήσω να βελτιωσω την εικονα του φυτου. Μεταφυτευσα τη γαρδενια σε λιγο μεγαλυτερη γλαστρα φροντιζοντας για την αποστράγγισή της στο κάτω μέρος της γλάστρας. Την εβαλα σε φωτεινο αλλα ταυτόχρονα σκιερο σημειο, αποφεύγοντας εντελως την απευθειας εκθεση στον ηλιο. Ωστόσο, η κατάσταση του φυτου μερα τη μερα χειροτερευει, καθως τα μπουμπούκια μαυριζουν και πεφτουν και τα φυλλα ξεραινονται. Υπαρχει τροπος να βοηθησω το φυτο να συνελθει? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 8 Ιουνίου 2018

  Θα σου πρότεινα να ποτίσεις με εκχύλισμα φυκιών για να αντιμετωπίσεις το στρες λόγω της μεταφύτευσης της γαρδένιας. Επίσης, καλό είναι να διαβρέχεις με νερό τις απογευματινές ώρες το φύλλωμα της γαρδένιας. Καλή επιτυχία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννα 6 Ιουνίου 2018

Μποεω να κανω μεταφυτευση την γαρδενια μου αυτην την επιχη;;;καποια φυλλα κιτρινισαν και καποια μπουμπουκια πεφτουν

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 8 Ιουνίου 2018

  Αν και καλύτερη εποχή για μεταφύτευση της γαρδένιας είναι η άνοιξη, μπορείς να την μεταφυτεύσεις αυτή την εποχή. Αρκεί να τοποθετήσεις τη γλάστρα με τη γαρδένια, σε δροσερό μέρος μακριά από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης, η διαβροχή του φυλλώματος κατά τις απογευματινές ώρες θα βοηθήσει πολύ.

  Απάντηση
σχολιαστής
Τακης 30 Μαΐου 2018

Μπορω να φυτεψω 4 γαρδενιες σε μια μακροστενη ζαρτινιερα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 31 Μαΐου 2018

  Γεια σου Τάκη! Ναι, μπορείς… αρκεί να έχουν απόσταση τούλαχιστον 50 εκατοστά μεταξύ τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λουκια Ρηγουτσου 27 Μαΐου 2018

Καλησπερα.Η γαρδενια μου ενω ηταν γεματη μπουμπουκια με πολυ ζωηρο πρασινο φυλλωμα αρχισε να κιτρινιζει τα φυλλα της και στη βαση των μπουμπουκιων βρισκω κατι σαν βαμβακι.Της εβαλα λιπασμα ειδικο για γαρδενια ομως δεν βλεπω διαφορα.Πειτε μου παρακαλω τι να κανω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Λουκία. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις την βαμβακάδα στη γαρδένια και πρόσθεσε διάλυμα σιδήρου για τόνωση.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Λαμπρινη 28 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα, σε ποια θερμοκρασία θα πρέπει να καλύψω τη γαρδένια μου με νάιλον; και για την πρόληψη ασθενειών αρκεί να ψεκαζω ανά 2 εβδομάδες με το πράσινο σαπούνι κ οινόπνευμα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Σεπτεμβρίου 2018

   Καλησπέρα Λαμπρινή.
   Συμπληρωματικά του διαλύματος με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα, μπορείς να ψεκάζεις τη γαρδένια σου και με διάλυμα υγρού χαλκού για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες καθώς και για τόνωση του φυτού. Ο ψεκασμός με χαλκό μπορεί να γίνεται κάθε 2 βδομάδες αλλά καλό είναι να αποφεύγεται όταν τα άνθη της γαρδένιας είναι ανοιγμένα. Σχετικά με την προστασία από παγωνία και από βοριάδες, καλό είναι να την καλύπτεις με ναύλον όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από 10oC.

   Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος Γκολφινόπουλος 24 Ιουνίου 2017

Η γαρδένια μου παρουσιάζει αυτή τη εικόνα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Ναταλια 19 Ιουνίου 2018

  Καλησπερας σας. Εχω δυο γαρδενιες σε γλαστρα τις περιποιουμαι οπως ακριβως μας συμβουλευεται, το μονο που βλεπω κ μου κανει εντυπωση ειναι οτι τα φυλλα της γερνουν προς τα κατω, μοιαζει δηλ σαν αποτιστη, ενω δεν ειναι..γτ εχει αυτη την εικονα?? Ευχαριστω πολυ!!!!

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

   Καλημέρα Ναταλία. Πιθανότατα, οι γλάστρες με τις γαρδένιες σου χρειάζονται μεταφύτευση, σε μεγαλύτερη γλάστρα καθώς έχει πυκνώσει το ριζικό τους σύστημα και δεν απορροφά το νερό κατά το πότισμα και φαίνεται απότιστες. Κατά τη μεταφύτευση της γαρδένιας, σπάμε ελαφρά τις ρίζες περιφερειακά για να ανανεωθούν και να απορροφούν νερό. Τέλος, μπορείς να ποτίζεις τις γαρδένιας βάζοντας νερό στο πιατάκι τους και να το απορροφούν μόνες τους όσο χρειάζονται.

   Απάντηση
  σχολιαστής
  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 19 Οκτωβρίου 2018

  ΓΙΑ ΣΑΣ!
  Έχω μια γαρδένια σε γλάστρα στον κήπο.
  Ακολουθώ γενικά τις ωραίες σας συμβουλές, κ η γαρδένια μου έχει μια γενική καλή εικόνα. Όμως έχει βγάλει ελάχιστα μπουμπούκια κ αυτά που βγάζει πέφτουν καταπράσινα.
  Τι συμβαίνει κ τι μπορώ να κάνω::
  ευχαριστώ πολύ!
  Να είστε καλά να συνεχίσετε αυτή την αξιὀλογη εργασία.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Οκτωβρίου 2018

   Καλησπέρα Μαργαρίτα.
   Η πτώση των μπουμπουκιών της γαρδένιας πριν ανθίσουν μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε υπερβολική λιπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνίες). Εξασφάλισε για τη γαρδένια σου δροσερό περιβάλλον, σταθερά ποτίσματα και πρόσθεσε λίπασμα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ειδικό για γαρδένια.

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.