εικόνα

Οκτώ μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς

Οκτώ μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς

Οκτώ μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς

H πιπεριά, άλλο ένα αγαπημένο λαχανικό, καλλιεργείται εκτεταμένα την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Είτε φρέσκια στις σαλάτες, σε ξίδι τουρσί, τηγανητή, ψητή, γεμιστή, ακόμη και μαγειρευτή, η πιπεριά αποτελεί βασικό υλικό της καλοκαιρινής μας διατροφής. Ακολουθήστε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές μας για να εξασφαλίσετε δροσερές τραγανές πιπεριές από τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

 

Διατηρείστε σπόρο από τις αγαπημένες σας ποικιλίες πιπεριάς

 

Καλλιεργείστε ποικιλίες πιπεριάς που έχουν ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στη γεύση, στο χρώμα και στο άρωμα. Διατηρείτε τον δικό σας σπόρο πιπεριάς, ώστε να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας που καλλιεργείτε. Πολύ γνωστές ποικιλίες, είναι η κίτρινη κέρατο για τηγανητή, η πιπεριά Φλωρίνης για ψητή, η πιπεριά φλάσκα (πράσινου, κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινου χρώματος) για σαλάτα, η πιπεριά «ντολμά» για τα γεμιστά, η μικρή μακρόστενη πράσινη πιπεριά για τουρσί, καθώς και η καυτερή πιπεριά.

 

Φυτέψτε σχετικά όψιμα τα φυτά της πιπεριάς

 

Προετοιμάστε έγκαιρα τα φυτώρια και φυτέψτε τα σπορόφυτα πιπεριάς τέλη Απρίλη, όταν θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Η πιπεριά είναι σχετικά ευαίσθητη στο κρύο και στους ανέμους. Η νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στα πάνω φύλλα της πιπεριάς και να εμφανίσουν ένα χαρακτηριστικό καρούλιασμα.

 

Φυτέψτε στις σωστές αποστάσεις τα φυτά πιπεριάς

 

Φυτέψτε τα φυτά πιπεριάς σε αποστάσεις 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–100 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αυτό βοηθά στον καλύτερο αερισμό, στην ανάπτυξη λιγότερων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής.

 

Φροντίστε τη λίπανση και το πότισμα

 

Ενσωματώστε κατά την φύτευση αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε ασβέστιο. Το ασβέστιο βοηθά ώστε να μην μαυρίζουν στις άκρες οι καρποί της πιπεριάς. Κατά την καλλιέργεια προσθέτετε κάθε 3-4 βδομάδες και πλήρες βιολογικό λίπασμα για ποιοτική παραγωγή.

 

Ποτίζετε με σταγόνες σε συχνά διαστήματα

 

Η άρδευση με σταγόνες είναι κατάλληλη για τις πιπεριές, καθώς εξασφαλίζει ομοιόμορφο πότισμα. Χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων.

 

Αντιμετωπίστε προληπτικά τις ασθένειες και τα έντομα

 

Χρησιμοποιείστε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα του ωιδίου που αποτελεί σημαντική ασθένεια της πιπεριάς. Επίσης, δημιουργείστε κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα με αυτοσχέδιες συνταγές για την προληπτική προστασία από τα έντομα και τον τετράνυχο.

 

Συγκομίστε έγκαιρα και αποθηκεύστε στο ψυγείο

 

Συλλέξτε τους καρπούς της πιπεριάς, όταν αποκτήσουν το τελικό του μέγεθος, σχετικά άγουρους με το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίες και τραγανή σάρκα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τους καρπούς με τμήμα του ποδίσκου για να έχουν καλύτερη συντήρηση και τους διατηρούμε στο ψυγείο

 

Συγκομίστε και την επόμενη χρονιά πιπεριές

 

Στα νότια μέρη της Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, το φυτό της πιπεριάς διατηρείται και δεν ξεραίνεται στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς. Έτσι, αν κλαδευτεί στα τέλη του χειμώνα δίνει την επόμενη χρονιά, μια δεύτερη πρώιμη παραγωγή, αν και σχετικά περιορισμένη.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.