27 φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα

φυτα με γρηγορη αναπτυξη που μεγαλωνουν γρηγορα

Ποια φυτά έχουν γρήγορη ανάπτυξη και μεγαλώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Πολλά φυτά χρειάζονται χρόνια για να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό ύψος, ενώ υπάρχουν άλλα φυτά που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό κάθε χρόνο.

Όταν φυτεύουμε καλλωπιστικά φυτά και δέντρα στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας αναρωτιόμαστε πόσο γρήγορα θα μεγαλώσουν για θα αναπτυχθεί το φύλλωμα τους και να μας χαρίσουν μία όμορφη και εντυπωσιακή εικόνα.

Για παράδειγμα, όταν επιλέγουμε φυτά για φράχτη, ασφαλώς και θέλουμε να μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα για να αποκτήσουν το επιθυμητό ύψος και πλάτος ώστε να εξασφαλίσουμε άμεσα κάλυψη και ιδιωτικότητα.

Επίσης, όταν φυτεύουμε ένα δέντρο για σκιά στην αυλή ή στον κήπο, προτιμάμε να μεγαλώσει γρήγορα το φύλλωμα του για να καθόμαστε από κάτω προφυλαγμένοι από τον έντονο ήλιο του καλοκαιριού.

Ακόμα στα φυτά εσωτερικού χώρου που επιλέγουμε για το σαλόνι του σπιτιού ή τον επαγγελματικό χώρο, βασική παράμετρος είναι η γρήγορη ανάπτυξη για να προσδώσουν επιβλητική και εντυπωσιακή όψη.

Επιλέγουμε, λοιπόν, τα πιο όμορφα φυτά με γρήγορη ανάπτυξη για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι.

Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας και φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρα για να διακοσμήσουμε το σπίτι και τον επαγγελματικό μας χώρο, καθώς επίσης συμβουλές για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.

Διαφήμιση

Πώς εξασφαλίζουμε στα φυτά μας γρήγορη ανάπτυξη;

Για να μπορέσουν τα φυτά μας να μεγαλώσουν γρήγορα και να αναπτύξουν το φύλλωμα τους χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα ως προς το έδαφος φύτευσης, το πότισμα, τη λίπανση, το κλάδεμα και την προστασία από έντομα και ασθένειες.

  • Κατάλληλο έδαφος: Φυτεύουμε τα φυτά σε γόνιμο αφράτο έδαφος, εμπλουτισμένο με κοπριά και κομπόστ για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα των φυτών. Αν η φύτευση γίνει σε γλάστρες επιλέγουμε καλής ποιότητας φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Σωστό πότισμα
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά
  • Τακτική λίπανση: Βάζουμε συχνά λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο που βοηθά την γρήγορη ανάπτυξη του φυτού και τη δημιουργία φυλλώματος. Συμπληρωματικά προσθέτουμε σίδηρο για να αποφύγουμε τα κίτρινα φύλλα και να εξασφαλίσουμε πρασίνισμα του φυλλώματος.
Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
  • Κατάλληλο κλάδεμα: Κλαδεύουμε τα φυτά σύμφωνα με τις ανάγκες τους, πιο ελαφρά ή πιο έντονα, κάτι που βοηθά να αναπτύξουν ταχύτερα καινούρια βλάστηση και υγιές καταπράσινο φύλλωμα.

Ποια καλλωπιστικά φυτά μεγαλώνουν γρήγορα;

Για να δημιουργήσουμε μία όαση πρασίνου, σε σύντομο χρονικό διάστημα στον κήπο μας, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι ή το γραφείο μας, είναι απαραίτητο να επιλέξουμε τα κατάλληλα φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα.

Στη λίστα καλλωπιστικών φυτών που ακολουθεί, επιλέγουμε φυτά με γρήγορη ανάπτυξη, ανάμεσα στα οποία: α) φυτά εξωτερικού χώρου που προορίζονται για τη δημιουργία φράχτη, β) αναρριχώμενα φυτά, γ) ανθοφόρα φυτά, δ) καλλωπιστικά δέντρα, καθώς και ε) φυτά εσωτερικού χώρου.

α) Φυτά για φράχτη γρήγορης ανάπτυξης

Η δημιουργία ενός φυτικού φράχτη περιμετρικά του κήπου ή σε εσωτερικά σημεία που λειτουργούν ως διαχωριστικά τμήματα, συχνά απαιτεί φυτά με γρήγορη ανάπτυξη που μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσουν στο επιθυμητό ύψος.

1. Κυπαρίσσι λέιλαντ

Ξεκινάμε τον κατάλογο μας με το κυπαρίσσι λέιλαντ ή χαμαικυπάρισσος, ένα αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορη ανάπτυξη για να φτιάξουμε φράχτη που μπορεί να φτάσει σε ύψος 15 μέτρων. Φυτεύεται συνήθως περιμετρικά για να εξασφαλίσει ιδιωτικότητα στον κήπο και στο μπαλκόνι μας. Δέντρο ψυχρού κλίματος που φυτεύεται και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, το λέιλαντ ευδοκιμεί στους περισσότερους τύπους εδαφών ακόμα και σε ασβεστούχα εδάφη.

κυπαρισσι λειλαντ δεντρο
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

2. Λιγούστρο

Συνεχίζουμε με το λιγούστρο, έναν δημοφιλή καλλωπιστικό θάμνο που μεγαλώνει γρήγορα και συναντάμε σε φράχτες, σε κήπους, σε πάρκα. Η γρήγορη ανάπτυξη του λιγούστρου σε συνδυασμό με αυστηρά κλαδέματα μπορεί να δημιουργήσει φράχτη που φθάνει σε ύψος 2-3 μέτρων. Ανθεκτικό φυτό εξωτερικού χώρου για όλο τον χρόνο, το λιγούστρο αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, γι’ αυτό συχνά επιλέγεται ως διαχωριστικό σε δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς.

Λιγούστρο σε φράχτη
Λιγούστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση σε φράχτη

3. Πικροδάφνη

Η λίστα των φυτών που μεγαλώνουν γρήγορα ασφαλώς περιλαμβάνει και την πικροδάφνη που επιλέγεται για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών μας. Προσαρμοστικό φυτό που μας χαρίζει πολλά λουλούδια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, η πικροδάφνη ανήκει στα φυτά που αντέχουν στο κρύο και την παγωνιά, στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στους δυνατούς ανέμους και μπορεί να φυτευτεί και στα παραθαλάσσια μέρη.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

4. Ευώνυμο

Άλλη μία ενδιαφέρουσα επιλογή θαμνώδους φυτού με γρήγορη ανάπτυξη είναι και το ευώνυμο που χρησιμοποιείται σε μπορντούρες, για δημιουργία φράχτη, καθώς και σε μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους και πάρκα. Φτάνει σε ύψος τα 4-5 μέτρων και μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Αξιοποιείται εκτεταμένα από τους κηποτέχνες, καθώς διαθέτει εύκολη διαμόρφωση με το κλάδεμα, πυκνή πλούσια βλάστηση και χαρακτηριστικό γυαλιστερό πράσινο χρώμα φυλλώματος.

Ευώνυμο, ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος
Ευώνυμο, ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος

5. Φωτίνια

Γρήγορη ανάπτυξη έχει και η φωτίνια, ο γνωστός αειθαλής θάμνος με χαρακτάριστικά κόκκινα φύλλα που μπορεί να φτάσει σε ύψος 3-4 μέτρων. Συναντάμε και νάνες ποικιλίες φωτίνιας που φτάνουν σε ύψος περίπου 1,5 μέτρου. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα. Η φωτίνια είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στους δυνατούς ανέμους, εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για το μπαλκόνι.

Φροντίδα φωτίνιας
Φωτίνια, ένας αειθαλής θάμνος με κόκκινα φύλλα
Διαφήμιση

β) Αναρριχώμενα φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα

Αν ψάχνουμε αναρριχώμενα φυτά για να απλωθούν σε τοίχους, κάγκελα και πέργκολες έχουμε αρκετές επιλογές. Όσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται, τόσο καλύτερα μπορούν να κρύψουν ατέλειες σε φράχτες και τοίχους, για να διακοσμήσουμε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας.

6. Αμπέλοψη

Ξεκινάμε τις επιλογές για αναρριχώμενα φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα με την αμπέλοψη που αναπτύσσεται ταχύτατα πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Τα φύλλα της αμπέλοψης είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι η αμπέλοψη εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια. Φυλλοβόλο φυτό, εξαιρετικά ανθεκτικό στην παγωνιά, ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

7. Βουκαμβίλια

Και η βουκαμβίλια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά με υπέροχα ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κίτρινα και άσπρα λουλούδια, σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών, παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη φυλλώματος. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, προσφέροντας πλούσια ανθοφορία και αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε φράχτη, σε πέργολα και στο μπαλκόνι. Ανθεκτικό φυτό στην ηλιοφάνεια, ωστόσο είναι ευαίσθητη στην παγωνιά και χρειάζεται προστασία.

9 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

8. Κισσός

Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που εξασφαλίζει πυκνή κάλυψη σε δέντρα, τοίχους και φράχτες είναι και ο κισσός, καθώς διαθέτει μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες και τοίχους. Ο κισσός προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις, από ήλιο μέχρι σκιά και περιοχές με αρκετό αέρα, σε χαμηλές και σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

9. Καπένσια

Στα αναρριχώμενα φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα, περιλαμβάνουμε και την καπένσια, γνωστή και ως χωνάκι ή καμπανούλα που μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα ύψος. Ιδανικό φυτό για να αναπτυχθεί πάνω σε πέργκολα και φράχτη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η καπένσια μας χαρίζει παρατεταμένη ανθοφορία σε έντονο πορτοκαλί χρώμα από την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Η καπένσια είναι φυλλοβόλο φυτό, ανθεκτική στο κρύο και την παγωνιά.

Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη
Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη

10. Μπιγκόνια μεγανθής

Για την γρήγορη ανάπτυξη της που μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα διακρίνεται και η μεγανθής μπιγκόνια, ένα αγαπημένο φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με μεγάλα σωληνοειδή λουλούδια σε αποχρώσεις μεταξύ του πορτοκαλί και του κόκκινου. Ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δημιουργία φυτικού φράχτη σε πέργκολα και κάγκελα, η μπιγκόνια διαθέτει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό
Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό
Διαφήμιση

γ) Ανθοφόρα φυτά γρήγορης ανάπτυξης

Επιλέγουμε λουλούδια που μας δίνουν πλούσια βλάστηση και μεγαλώνουν γρήγορα χαρίζοντας μας πλούσια ανθοφορία με πανέμορφα χρώματα για να φυτέψουμε σε παρτέρι στον κήπο και σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι.

11. Τριανταφυλλιά

Η λίστα μας με τα ανθοφόρα φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα ξεκινά προφανώς με την τριανταφυλλιά, τον πολυετή ανθοφόρο θάμνο με τα εντυπωσιακά λουλούδια, το γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα και τα αιχμηρά αγκάθια πάνω στους βλαστούς. Aνθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου χαρίζοντας υπέροχα τριαντάφυλλα. Λόγω της γρήγορης και πλούσιας βλάστησης, απαιτείται κάθε χρόνο να γίνεται κλάδεμα της τριανταφυλλιάς.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

12. Ορτανσία

Γρήγορη ανάπτυξη και βλάστηση χαρακτηρίζει και την ορτανσία, ένα από τα πιο αγαπημένα οξύφιλα φυτά που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Φυτό με υπέροχα μεγάλα λουλούδια, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, συναντάται και σε ποικιλίες με μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις λουλουδιών. Τα άνθη της ορτανσίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λουλούδια για στολισμό σε βάζο και περιζήτητα σε στολισμούς γάμων και δεξιώσεων.

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας
9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

13. Οινοθήρα

Ας βάλουμε στη λίστα μας και την οινοθήρα, ένα εντυπωσιακό φυτό εδαφοκάλυψης που παρουσιάζει πολύ γρήγορη πλευρική ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα υπέροχο χαλί με λουλούδια σε χαμηλό ύψος 30-40 εκατοστών. Η οινοθήρα διαθέτει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ενώ μπορούμε να τη συναντήσουμε ανθισμένη ακόμα και μέσα στον χειμώνα. Στον ελληνικό χώρο το πιο διαδεδομένο είδος της διαθέτει χαρακτηριστικά ροζ άνθη.

Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια
Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια

14. Ηλίανθος

Ένα κλασσικό λουλούδι που αναπτύσσεται και ανθίζει πολύ γρήγορα ακόμα και αν το φυτέψουμε από σποράκι είναι ο ηλίανθος, το γνωστό μας ηλιοτρόπιο. Αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό για να διακοσμήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας για να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του μέσα στο καλοκαίρι. Η κεφαλή του ηλίανθου στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή.

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου
Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

15. Ιβίσκος

Γρήγορα μεγαλώνει και ο ιβίσκος, το αγαπημένο αειθαλές φυτό με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια σε μεγάλη ποικιλία χρώματων, όπως κόκκινο, μωβ, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και λευκό. Η πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου εμφανίζεται το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Διαμορφώνεται συνήθως σε μορφή θάμνου ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο. Ο ιβίσκος αντέχει στον ήλιο και τη ζέστη και αποτελεί ιδανική επιλογή φυτού για παραθαλάσσιες περιοχές.

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

16. Κόσμος

Από σποράκι μπορούμε να φυτέψουμε και τον κόσμο, το πανέμορφο ετήσιο λουλούδι που γρήγορα θα αναπτυχθεί και θα μας χαρίσει υπέροχα άνθη σε αποχρώσεις που ξεκινούν από το λευκό και φτάνουν ως το σκούρο κόκκινο. Ο κόσμος είναι ιδανική επιλογή για να τον φυτέψουμε σε παρτέρια στον κήπο μας καθώς και για να δημιουργήσουμε βραχόκηπους. Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας, για να μας χαρίσει την πολυχρωμία των λουλουδιών του.

Κόσμος, ένα όμορφο ανθεκτικό λουλούδι
Κόσμος, ένα όμορφο ανθεκτικό λουλούδι

17. Γεράνι

Στον κατάλογο μας με τα φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα, θα συμπεριλάβουμε βέβαια και το γεράνι, ένα αγαπημένο λουλούδι που συναντάμε σε όλες τις αυλές των ελληνικών σπιτιών. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που αντέχει στον ήλιο και στη ζέστη, το γεράνι είναι κατάλληλο για ξερά και άγονα εδάφη. Ανήκει στα φυτά που αντέχουν στη σκιά, ενώ αναπτύσσεται εξίσου καλά σε θέσεις με πλούσια ηλιοφάνεια ενώ μπορεί να φυτευτεί ακόμα και ως φυτό για εδαφοκάλυψη.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Διαφήμιση

δ) Καλλωπιστικά δέντρα ταχείας ανάπτυξης

Επιλέγουμε δέντρα που αναπτύσσονται γρήγορα για καλλωπιστική χρήση, δημιουργώντας μία όαση πρασίνου και πλούσια σκια για να απολαμβάνουμε τα καλοκαίρια.

18. Μουριά

Αν θέλαμε στον κήπο μας ένα δέντρο που θα μεγαλώσει γρήγορα για να μας χαρίσει σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες, η μουριά είναι ιδανική επιλογή, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φυλλοβόλα δέντρα για σκιά σε αυλές, δρόμους και πάρκα. Η μουριά αντέχει σε ξηρά και παραθαλάσσια μέρη καθώς και σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Λόγω της έντονης βλάστησης, χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο το κατάλληλο κλάδεμα της μουριάς.

Καλλιέργεια μουριάς
5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς

19. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως

Γρήγορη ανάπτυξη έχει και η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, το εντυπωσιακό φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος 6-12 μέτρων και ξεχωρίζει για την έντονη ανθοφορία της σε ρόδινα χρώματα που διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλη του καλοκαιριού. Λόγω της καλλωπιστικής αξίας της και της ανθεκτικότητας της στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως φυτεύεται πολύ συχνά σε δρόμους πόλεων, πάρκα και πλατείες για να μας χαρίζει σκια.

ακακια κωνσταντινουπολεως αλβιζια
Ακακία Κωνσταντινουπόλεως: ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη

20. Ευκάλυπτος

Στη λίστα των δέντρων που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα περιλαμβάνεται ασφαλώς και ο ευκάλυπτος, το αειθαλές δέντρο που φτάνει γρήγορα σε ύψος πάνω από 50 μέτρα. Ο ευκάλυπτος είναι πολύ προσαρμοστικό δέντρο και μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους των εδαφών ακόμα και στα πολύ υγρά, στα πολύ ξηρά, ακόμα και σε παραθαλάσσια εδάφη. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για δενδροστοιχίες δρόμων σε πόλεις και εθνικούς οδούς.

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη
Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

21. Γρεβιλέα

Και για το τέλος της λίστας των δέντρων με μεγάλη ανάπτυξη, η γρεβιλέα ένα εξωτικό καλλωπιστικό φυτό που κατάγεται από την Αυστραλία με εντυπωσιακά λουλούδια σε αποχρώσεις μωβ, κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί που εμφανίζονται από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Η γρεβιλέα είναι αειθαλές φυτό με βελονοειδή ή σε σχήμα φτέρης χνουδωτά φύλλα που διατηρούνται πάνω στο φυτό κατά την περίοδο του χειμώνα.

Γρεβιλέα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Γρεβιλέα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Διαφήμιση

ε) Φυτά εσωτερικού χώρου με γρήγορη ανάπτυξη

Επιλέγουμε φυτά εσωτερικού χώρου που αναπτύσσονται γρήγορα για να τα δούμε να μεγαλώνουν και να γεμίσουμε με πράσινο το σπίτι, το γραφείο και τον επαγγελματικό μας χώρο.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου εμφανίζουν ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη σε συνθήκες άπλετου φωτισμού, καλού αερισμού, αυξημένης σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας μεταξύ 20-25°C.

22. Πόθος

Ξεκινάμε τη λίστα των φυτών εσωτερικού χώρου που διαθέτουν γρήγορη ανάπτυξη με τον πόθο, ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που αποτελεί ιδανική λύση για κρεμαστές γλάστρες, για το πάνω μέρος της βιβλιοθήκης του καθιστικού, των ντουλαπιών της κουζίνας, καθώς και για τα πιο σκοτεινά σημεία στο σπίτι. Ο πόθος χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα ενώ ακόμα κι αν τον αφήσουμε απότιστο για μεγαλύτερο διάστημα, θα επανέλθει μόλις τον ποτίσουμε.

ποθος φροντιδα
Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

23. Φίκος λυράτα

Ας δούμε τώρα και τον φίκο λυράτα, ένα τροπικό καλλωπιστικά φυτό με υπέροχο φύλλωμα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι, αν και συχνότερα το συναντάμε σε γλάστρα ως φυτό εσωτερικού χώρου σε σαλόνια και γραφεία. Ο φίκος λυράτα διαθέτει αρκετά γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με τα τεράστια δερματώδη καταπράσινα φύλλα του που θυμίζουν βιολί με μήκος 20-30 εκατοστών και πλάτος 10-20 εκατοστών.

φικος λυρατα φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου λυράτα

24. Σπαθίφυλλο

Γρήγορη ανάπτυξη έχει και το σπαθίφυλλο, ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζει με το εντυπωσιακό άσπρο χρώμα των λουλουδιών του που δημιουργεί μία πολύ ελκυστική αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Επιπλέον, το σπαθίφυλλο ανήκει στα φυτά που μεγαλώνουν σε νερό και μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε βάζο, χωρίς χώμα, για να διακοσμήσουμε το σαλόνι και το γραφείο μας.

Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο

25. Ντιφενμπάχια

Στα φυτά εσωτερικού χώρου με γρήγορη ανάπτυξη και εμφάνιση καινούριων φύλλων ανήκει και η ντιφενμπάχια, ένα αγαπημένο φυτό που οι περισσότεροι κατά καιρούς έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο. Με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και φτάνει σε ύψος και το ένα μέτρο, η ντιφενμπάχια ανήκει στα φυτά με μεγάλα φύλλα, εντυπωσιακά γυαλιστερά και δερματώδη σε λευκοκίτρινο χρώμα. Χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα.

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

26. Παχίρα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου με γρήγορη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά σε σαλόνια σπιτιών, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους είναι η παχίρα. Αν και στο φυσικό της περιβάλλον, η παχίρα ξεπερνά τα 10 μέτρα σε ύψος, σε εσωτερικούς χώρους το ύψος της κυμαίνεται μεταξύ 1-3 μέτρων. Διαθέτει γυαλιστερά πεντάλοβα φύλλα και χαρακτηριστικούς πανέμορφους κορμούς (συνήθως 3) που είναι πλεγμένοι μεταξύ τους.

Παχίρα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που φέρνει τύχη

27. Χλωρόφυτο

Στον επίλογο των φυτών που μεγαλώνουν γρήγορα, το χλωρόφυτο, το εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, μήκους 20-40 εκατοστών, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Γνωστό και ως “φυτό αράχνη” (spider plant) ή “αεροπλάνο”, το χλωρόφυτο ανήκει στην ομάδα των φυτών που καθαρίζουν τον αέρα από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες δημιουργώντας μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στον χώρο μας.

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *