Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

Ο πόθος είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου με πανέμορφα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που διαθέτουν χαρακτηριστικές κίτρινες κηλίδες.

Με καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία, ο πόθος είναι γνωστός και με την ονομασία “κισσός του διαβόλου” (devil’s ivy), καθώς είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που αναπαράγεται πολύ εύκολα.

Ο πόθος έχει την ικανότητα να επιβιώνει με ελάχιστη φροντίδα, ακόμα και αν ξεχάσουμε να τον ποτίσουμε για αρκετές μέρες.

Ιδανικό φυτό για κρεμαστές γλάστρες ή καλάθια, ο πόθος τοποθετείται σε ψηλά ράφια για να απλωθεί προς τα κάτω και να τα ντύσει με το εντυπωσιακό φύλλωμα του.

Αν και σε εσωτερικούς χώρους ο πόθος δεν ανθίζει, στο φυσικό του περιβάλλον εμφανίζει ανθοφόρο βλαστό και λουλούδι σε κρεμ και κόκκινη απόχρωση.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα πιο γνωστά είδη πόθου, μαζί με συμβουλές για τη φροντίδα του, ώστε να απολαμβάνουμε υγιή φυτά με πλούσια ζωηρή βλάστηση και γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες και είδη πόθου;

Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες πόθου (Epipremnum aureum) για να επιλέξουμε. Οι πιο γνωστές ποικιλίες που συναντάμε στο εμπόριο είναι οι εξής:

 • Χρυσός πόθος (Golden Pothos): Η πιο κλασσική ποικιλία πόθου με καρδιόσχημα φύλλα, σχετικά μεγάλου μεγέθους, πράσινου χρώματος με κρεμ-χρυσαφί κηλίδες.
 • Πόθος Marble Queen: Ποικιλία πόθου, αρκετά διαδεδομένη, με πράσινα καρδιόσχημα φύλλα που διαθέτουν πολλές κρεμ-άσπρες κηλίδες.
 • Νέον (Neon Pothos): Χαρακτηριστική ποικιλία πόθου με φωτεινά χρυσοκίτρινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, με το χρώμα του φυλλώματος να γίνεται πιο σκούρο, όσο μεγαλώνει η ηλικία του. 
 • Πόθος Pearls and Jade: Εντυπωσιακή ποικιλία με πράσινα φύλλα, σχετικά πιο μικρού μεγέθους, με διάσπαρτες λευκές και γκρι-ασημί κηλίδες στο εσωτερικό τους.

2. Τι θέση επιλέγουμε για τον πόθο και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα;

Ο πόθος προτιμάει φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Η έντονη και άμεση ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ και κίτρινες κηλίδες στα φύλλα του.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να διατηρηθεί και σε σημεία με λιγότερο φως, παρουσιάζοντας ωστόσο πιο αργή ανάπτυξη. Ο μειωμένος φωτισμός σταδιακά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φύλλωμα του πόθου να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 20-32°C. Φροντίζουμε να βρίσκεται μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα μέσα στο σπίτι, καθώς επίσης μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Αποφεύγουμε να τον διατηρούμε σε εξωτερικό χώρο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα τον καταστρέψουν.

3. Πώς φυτεύουμε τον πόθο σε γλάστρα;

Για τη φύτευση του πόθου, επιλέγουμε σχετικά μικρή γλάστρα, με ύψος και πλάτος περίπου 20 εκατοστών, ή γλάστρα ένα με δύο νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα φυτωρίου που τον αγοράσαμε.

Για να γεμίσουμε τη γλάστρα του πόθου, χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα που εξασφαλίζει καλύτερο αερισμό της ρίζας και αποστράγγιση του νερού.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα ο πόθος;

Ο πόθος έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό για να αναπτυχθεί. Συνήθως ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και αραιότερα την περίοδο του χειμώνα.

Την περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι να ψεκάζουμε με νερό τα φύλλα του πόθου για να αποφύγουμε τη ξηράνσεις και καφέτιασμα στις άκρες τους.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στον πόθο;

Ο πόθος μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ακόμα και χωρίς λίπασμα. Με την προσθήκη της κατάλληλης λίπανσης μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης και υγιούς καταπράσινου φυλλώματος.

Προσθέτουμε λοιπόν υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, πλούσιο σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο, κάθε μήνα την περίοδο της άνοιξης και μια φορά στις αρχές φθινοπώρου.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον πόθο;

Αν και ο πόθος θεωρείται αρκετά ανθεκτικός σε ασθένειες και έντομα, μπορεί να παρατηρήσουμε προσβολές στο φύλλωμα του από το έντομα της βαμβακάδας, του θρίπα και του αλευρώδη, καθώς και από τον τετράνυχο.

Για την καταπολέμηση των εντόμων που προσβάλλουν τον πόθο, ψεκάζουμε τα φύλλα του με βιολογικά σκευάσματα όπως το φυσικό πύρεθρο και τα άλατα καλίου.

Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης της γλάστρας, ο πόθος μπορεί να προσβληθεί από βακτηριακή ασθένεια με αποτέλεσμα να κιτρινίσουν και σταδιακά να σαπίσουν οι βλαστοί και το φύλλωμα του.

7. Με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τον πόθο;

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τον πόθο είναι στα τέλη του χειμώνα ή στο τέλος του καλοκαιριού. Με το κλάδεμα του πόθου, περιορίζουμε το μήκος των βλαστών διατηρώντας ελεγχόμενο το σχήμα του φυτού.

Παράλληλα, αφαιρούμε κιτρινισμένους και ξερούς βλαστούς ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στο φύλλωμα του πόθου.

8. Tι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο πόθος;

Για να διατηρήσουμε υγιές και λαμπερό το φύλλωμα του πόθου, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι με απεσταγμένο ή βρόχινο νερό τα φύλλα του για να απομακρύνουμε τη σκόνη που μαζεύεται πάνω τους.

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του πόθου;

Τα φύλλα του πόθου μπορεί να κιτρινίσουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος και υγρασίας στη ρίζα του, καθώς και λόγω έκθεσης του φυλλώματος σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπλέον, αν παρατηρήσουμε τα παλαιότερα φύλλα του πόθου να κιτρινίζουν καθώς μεγαλώνουν, ενδεχόμενως αποτελεί σημάδι ότι υπάρχει έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στο χώμα και το φυτό μας χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Μεταφύτευση φυτού
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

10. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του πόθου;

Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου, κόβοντας απλά ένα βλαστό μήκους 20-30 εκατοστών και τοποθετώντας τον σε νερό. Αφαιρούμε τα κάτω φύλλα του βλαστού και φροντίζουμε να υπάρχουν φύλλα μόνο έξω από το νερό.

Μετά από λίγο καιρό ο βλαστός μας θα βγάλει ρίζες και μπορεί να μεταφυτευθεί σε γλάστρα για να μας δώσει ένα νέο φυτό πόθου.

Ο πολλαπλασιασμός του πόθου γίνεται επίσης με τη μέθοδο των καταβολάδων. Βυθίζουμε ένα τμήμα του βλαστού μέσα στο χώμα μιας γλάστρας, ώστε να ριζώσει, και αφήνουμε απέξω το ακραίο τμήμα του βλαστού για να αναπτυχθεί.

Όταν το τμήμα του βλαστού θα ριζώσει στη γλάστρα, αποκόπτουμε τον βλαστό από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου.

11. Κι ένα μυστικό για τον πόθο

Ο πόθος είναι ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που διατηρούνται σε νερό χωρίς χώμα, με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερό, δίνοντας μία εντυπωσιακή νότα στο σπίτι και το γραφείο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (40)

 1. Χάρης
  29/09/2022

  Καλησπέρα σας,
  Έχω ένα πόθο και λόγω απουσίας καιρό το καλοκαίρι ξεραθηκαν κάποια φύλλα, τα έκοψα. Ήθελα να ρωτήσω στο σημείο που κόπηκαν θα ξαναφυτρωσουν ή θα συνεχίζει να μεγαλώνει και θα βγάζει νέα φύλλα στο υπόλοιπο στέλεχος;
  Ευχαριστώ

 2. Ανθή
  03/02/2022

  Καλησπέρα σας! Πρόσφατα μου έκαναν δώρο έναν πόθο, όμως ανακάλυψα ότι μέσα στο χώμα του υπάρχουν μικρές σαρανταποδαρούσες. Ευτυχώς το φύλλωμά του δεν έχει ιδιαίτερες ζημιές. Πρέπει όμως να κάνω μεταφύτευση για να αντικαταστήσω το χώμα? Αν ναι, πότε γίνεται η μεταφύτευση? Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Ανθή. Επειδή είναι σε εσωτερικό χώρο, μπορείς να κάνεις και τώρα την μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα αντικαταστώντας το χώμα.

 3. Παναγιώτης
  30/05/2021

  Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω Μπορώ να βάλω στο πόθο μου υγρό βιο- οργανικό λίπασμα από ιχθυαλευρα? έχει περιεκτικότητα 8-7-7 σε npk. Είναι κατάλληλο? Ευχαριστώ πολύ!!!

  • Καλησπέρα Παναγιώτη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο λίπασμα στον πόθο, μία φορά το μήνα για αν βοηθήσεις την ανάπτυξη του.

  • Παναγιώτης
   16/06/2021

   Καλημέρα και σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες συμβουλές σάς. Πριν 2 μήνες έχω βάλει σε ένα γκαστρακι διαμέτρου 14 δύο μικρούς πόθους ο πρώτος ήταν πιο μεγάλος από το δεύτερο και ενώ ο πρώτος μεγαλώνει κανονικά και βγάζει νέα φύλα ο δεύτερος ο μικρότερος έχει πολύ λίγη ανάπτυξη χωρίς να βγάλει νέα φύλα μόνο ο μισκος μεγαλώνει. Και έχω βάλει μια φορά λίπασμα 8-7-7. Τ μπορώ να κάνω για να μεγαλώσει και ο δεύτερος? Να βγάλω τον μικρότερο και να τον ξαναβάλω μόνο με ρίζες να προσθέσω λίγο από το νέο χώμα για να ξαναγεμίσει το γλαστρακι η να περιμένω και άλλο?

   • Καλησπέρα Παναγιώτη. Θα ήταν καλό τον δεύτερο πόθο να τον βάλεις σε ξεχωριστό γλαστράκι ώστε να αναπτυχθούν καλά οι ρίζες του και να έχει ανάπτυξη.

 4. Πάνος
  25/04/2021

  Καλησπέρα! έχω ένα πόθο 3 μήνες μεγαλώνει γρήγορα και κάποια από τα νεα φύλλα όχι όλα τα νέα φύλλα,πρίν ανοίξουν είναι ξεραμένα σε κάποια σημεία. τ πρέπει να κάνω? Τ λυπασμα σε NPK μπορώ να βάλω για να τα πάει καλύτερα το φυτό?

  • Καλησπέρα Πάνο. Για να αναβλαστήσει ο πόθος καθάρισε τους ξερούς βλαστούς και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 5. Σοφία
  24/03/2021

  Καλησπέρα. Ο πόθος μου εχει τρυπες σε καποια φύλλα. Τι μπορώ να κάνω ?

  • Καλησπέρα Σοφία. Οι τρύπες στα φύλλα του πόθου πιθανότατα είναι λόγω προσβολής από κάμπιες. Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης ή αλλιώς ψέκασε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

 6. Νάντια
  04/01/2021

  Καλησπέρα κι από εμένα .. Τέλη Οκτώβρη μεταφύτεψα τον πόθο μου, από ένα γλαστράκι σε ένα μεγαλύτερο.. Μη φανταστείτε πολύ μεγαλύτερο αντε 20×20 το πολύ.. Εκτός αυτού παρατήρησα κάνα 2 φορές ότι το έτρωγε η γάτα και το μετακίνησα λίγο πιο ψηλά.. Τελοσπαντων.. Από τότε άρχισε να μαραζώνει και τα φύλλα να κιτρινίζουν ακόμα και τα πιο καινούρια..τα εναπομείναντα έχουν κάποιες κίτρινες κηλίδες.. το χώμα επίσης σε κάποια φάση, σαν να είχε βγάλει και κάτι άσπρα σαν μουχλα.. Τα φύλλα τα ποτιζα 1 φορά τη βδομάδα. Τώρα το αφήνω να δω πως πάει… Δεν το ποτιζω καθόλου.. Του έκοψα και τα μαραμενα φύλλα.. Προτείνετε κάτι άλλο;

  • Καλησπέρα Νάντια.
   Πιθανότατα, λόγω υπερβολικής υγρασίας κιτρίνισαν τα φύλλα του πόθου και άρχισε να μαραζώνει. Ίσως, δεν έχει καλή αποστράγγιση το χώμα και δεν απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα. Επίσης, θα ήταν καλό να βάλεις τον πόθο σε σημείο φωτεινό που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου και σίγουρα μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

 7. Αποστόλης
  04/01/2021

  καλησπερα! διαβασα στο αρθρο οτι το πολυ ποτισμα προκαλει καφε στιγματα στο φυλλα… και εδω ειπατε μπορει να ειναι μεσα σε γυαλα με νερο χωρισ προβλημα.. τι ειναι τελικα το σωστο? ΥΓ ο δικοσ μ ποθοσ ειναι σε αρκετα βρεγμενο χωμα μονιμοσ και παρατηρισα οτι υπαρχουν γραμμες ξυρανσης κυριοσ στο κατω τμημα τον φυλλων ( ισως ευθηνετε κατι αλλο, αλλα εγω εχω αρκετα βρεγμενο χωμα και το ανεφερα)

  • Καλησπέρα Αποστόλη. Πολύ χρήσιμη η απορία σου για τον πόθο. Όταν έχουμε τον πόθο στο νερό αυτό που χρειάζεται είναι συχνή αλλαγή του νερού για να μπορούν να απορροφούν οξυγόνο οι ρίζες. Το πρόβλημα με το χώμα που είναι συνεχώς βρεγμένο είναι ότι αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που σαπίζουν τις ρίζες. Σχετικά με τον δικό σου πόθο, φρόντιζε να τον ποτίζεις μόνο όταν στεγνώνει το χώμα, περίπου κάθε 2 εβδομάδες αυτή την περίοδο για να μην δημιουργούνται ξηράνσεις και μαυρίσματα στα φύλλα.

 8. DIMITRIOS
  08/12/2020

  kαλησπέρα,μπορώ να εχω ενα τετοιο φυτό στο υπνοδωμάτιο μου?Να διευκρινίσω ότι ειναι μικρό και αναρωτιέμαι αν έχει καποια επίπτωση η “συμβίωση” μου με το φυτό πόθος,στον χώρο που κοιμάμαι.Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Δημήτριε. Μπορείς να έχεις φυτά πόθου στο υπνοδωμάτιο σου χωρίς κανένα πρόβλημα.

   • DIMITRIOS
    09/12/2020

    Καλημέρα,κάτι ακόμα γιατί τώρα ξεκίνησα να ψάχνω για το φυτό αυτό.Επειδή έχω έναν γάτο στο σπιτι,που του αρέσει να μασουλάει φύλλα,ειναι επικίνδυνο αν συμβεί κάτι τέτοιο με τα φύλλα του πόθου?Κάπου διάβασα ότι τα φύλλα έχουν μία τοξικότητα να το πω έτσι.Ευχαριστώ και πάλι

    • Καλημέρα Δημήτριε. Πράγματι, ο πόθος θεωρείται τοξικός για τις γάτες.

     • Ολγα
      23/03/2024

      Καλησπέρα. Πήρα δύο πόθους εδώ και ένα μήνα και πριν λίγες μέρες τους μεταφύτευσα. Παρατήρησα πώς στον έναν κίτρινίζουν κάποια φύλλα και στον άλλον έχουν ζαρώσει και πέσει προς τα κάτω. Τι μπορεί να φταίει;

 9. Αντώνης
  15/11/2020

  Καλησπέρα! Πολύ ωραίο άρθρο! Θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρά άσπρα έντομα που δεν πετάνε και βρίσκονται στο χώμα του πόθου. Επίσης πρέπει να κάνω κάτι; είναι επιβλαβεις;
  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Αντώνη. Πιθανότατα, είναι το έντομο του ψευδόκοκκου και θα ήταν καλό να ψεκάσεις το φυτό σου με σκεύασμα θερινού πολτού για να το προστατεύσεις.

 10. ANNA
  12/11/2020

  Καλησπέρα, εχω εναν ποθο εδω και ένα χρονο, μεγαλώνει μια χαρά αλλα αναρωτιέμαι πότε θα καταλαβω οτι θέλει αλλαγή η γλάστρα. Η γλάστρα τώρα ειναι μία μικρή κρεμαστή.
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Άννα. Όταν έχει πολύ πυκνές ρίζες το φυτό στο χώμα είναι κατάλληλε εποχή για μεταφύτευση. Λογικά, θα μπορούσες να μεταφυτεύσεις τον πόθο την επόμενη άνοιξη σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 11. Άννα
  02/11/2020

  Καλησπέρα! Αν χρειαστεί να λείψω δύο μήνες ( οπότε φαντάζομαι θα ξεραθεί ο πόθος λόγω έλλειψης ποτίσματος ) μπορώ να τον βγάλω από το χώμα και να τον βάλω στο νερό και όταν γυρίσω να τον βάλω ξανά στο χώμα ; Αυτό μπορεί να γίνει και τον χειμώνα και το καλοκαίρι; Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Άννα. Πράγματι, μπορείς να βάλεις τον πόθο στο νερό την περίοδο του καλοκαιριού και την περίοδο του χειμώνα. Βέβαια, θα ήταν καλό κάθε 2-3 βδομάδες να αλλάζεις το νερό.

 12. Αθηνά
  11/10/2020

  Γειά σας. Έχω ακούσει ότι ο πόθος μπορεί να μείνει μόνιμα στο νερό αλλά έχω μια απορία μπορώ να βάλω τον πόθο αντί σε βάζο σε γυάλα με χρυσόψαρα? Η μήπως κινδυνέψουν τα ψάρια?

  • Καλημέρα Αθηνά. Πράγματι, ο πόθος μπορεί να μείνει μόνιμα σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενυδρεία και πιθανότατα σε γυάλα με χρυσόψαρα.

 13. Νανά
  09/10/2020

  Γεια σας Έχω ένα φυτό πόθος το δωμάτιό μου εδώ και αρκετό καιρό τελευταίο χρονικό διάστημα Παρατήρησε ότι τα φύλλα του λυγίζουν προς τα κάτω και ορισμένα ζαρώνουν τι να κάνω. Επίσης είμαι σίγουρος ότι δεν χρειάζεται μεταφύτευση διότι τον έχω μόνο τρεις μήνες.

  • Καλησπέρα Νανά. Πιθανότατα, θέλει πότισμα ο πόθος και περισσότερη ηλιοφάνεια για να μην λυγίζουν και ζαρώνουν τα φύλλα του.

 14. ΞΕΝΙΑ
  30/09/2020

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΘΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΑΡΩΜΕΝΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΙ? ΤΟ ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΙΤΡΙΝΙΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ.

  • Γεια σου Ξένια. Πιθανότατα, ο πόθος θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό του σύστημα. Πιθανότατα, δεν απορροφά νερό λόγω πυκνού ριζικού συστήματος και γι’ αυτό έχουν ζαρώσει τα φύλλα του.

 15. Γεωργία Βασιλείου
  02/08/2020

  Έχω ένα γλαστράκι με πόθο στο σαλόνι και πρόσφατα γέμισε μικρά έντομα (κάποια διάφανα κάποια μαύρα) που μοιάζουν με μυγάκια. Χτες του έκανα ένα “ντουζακι” με νερό και πέταξαν στον αέρα δεκάδες αλλά έχουν μείνει αρκετά ακόμη, όπως διαπίστωσα. Τι προτείνετε;

 16. Μάνος
  13/07/2020

  Κάθε πότε δηλαδή πρέπει να ποτίζουμε τον πόθο?

 17. Αντώνης
  12/07/2020

  Καλησπέρα! Τέλειες συμβουλές και ωραίο περιεχόμενο! Θα ήθελα να ρωτήσω αν υγρό λίπασμα 12-6-4 είναι εντάξει; Επίσης το λίπασμα το σταματάμε τους καλοκαιρινούς μήνες στον πόθο; (και σε άλλα φυτά εσωτερικού χώρου;) Ευχαριστώ εκ των προτέρων! ?

  • Καλησπέρα Αντώνη. Το συγκεκριμένο υγρό λίπασμα που αναφέρεις έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και είναι κατάλληλο περισσότερο για πλούσια βλάστηση και όχι για ανθοφορία. Καλύτερα, τον Αϋγουστο σε συνθήκες καύσωνα να αποφεύγουμε τη λίπανση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *