Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

Θα σας εκμυστηρευτώ το μεγάλο μου πάθος για τον πόθο και θα σας εξηγήσω και το λόγο! Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικό για να το φυτέψουμε σε κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες και να αφήσουμε να πέσει το φύλλωμα του.
Ο πόθος ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λιγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του. Είναι φυτό που αναπτύσσεται ακομη και μέσα σε βάζο με νερό, σε λιμνούλες και σε ενυδρεία με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερο. Ο πόθος έχει καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία, συναντάται κα
ι με το όνομα “κισσός του διαβόλου” λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας του. Ανάλογα την ποικιλία, o πόθος διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς είτε με σκέτο πράσινο χρώμα, είτε με χρυσαφί ή κιτρινωπά στίγματα.
1. Τι συνθήκες χρειάζεται ο πόθος για να αναπτυχθεί;
Ο πόθος προτιμάει τις φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου που μπορούν να του προκαλέσουν εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ κηλίδες στο φύλλωμα.
Αναπτύσσεται και σε πιο σκοτεινά σημεία μέσα στο σπίτι μας, σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το φύλλωμα του ενδεχομένως να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό.
Ο πόθος δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη γλάστρα για την φύτευσή του, μία γλάστρα 30×30 εκατοστών του είναι αρκετή, και επιλέγουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει ο πόθος;
Ο πόθος χρειάζεται τακτικό πότισμα και τον ποτίζουμε ξανά όταν στεγνώνει το χώμα. Την περίοδο του καλοκαιριού καλό είναι να ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα του για να αποφύγουμε τη δημιουργία ξηράνσεων στις άκρες του φυλλώματος και να πραγματοποιούμε ακόμα συχνότερα ποτίσματα. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθώς το υπερβολικό πότισμα καθώς μπορεί να προκαλέσει μικρές καφέ κηλίδες στο φύλλωμα του.
Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κάθε μήνα μέσα στην άνοιξη και μια φορά στις αρχές φθινοπώρου. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι με απεσταγμενο ή βρόχινο νερό τα φύλλα του πόθου, για να απομακρούνουμε τη σκόνη που μαζεύεται πάνω του για να διατηρήσουμε το φύλλωμά του υγιές και λαμπερό.
3. Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του πόθου;
Ο πόθος μπορεί να κλαδευτεί στα τέλη του χειμώνα ή στο τέλος του καλοκαιριού για να διατηρήσουμε ελεγχόμενο το σχήμα του καθώς και για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στο φύλλωμα του. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου, κόβουμε ένα βλαστό του και τον τοποθετούμε σε νερό αφαιρώντας τα κάτω φύλλα του και φροντίζοντας ο βλαστός να έχει φύλλα μόνο έξω από το νερό. Μετά από λίγο καιρό ο βλαστός μας θα βγάλει ρίζες και θα μπορεί να μεταφυτευθεί σε μια γλάστρα για να μας δώσει ένα νέο φυτό πόθου.
Ο πολλαπλασιασμός του πόθου γίνεται επίσης με τη μέθοδο των καταβολάδων, βυθίζοντας ένα τμήμα του βλαστού μέσα στο χώμα μιας γλάστρας και αφήνοντας απέξω το ακραίο τμήμα του βλαστού. Όταν το τμήμα του βλαστού θα ριζώσει στη γλάστρα, αποκόπτουμε τον βλαστό από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου.
4. Κι ένα μυστικό για τον πόθο
Ο πόθος είναι από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο χώρο του σπιτιού και του γραφείου. Aν θέλουμε να απαλλαγούμε από βλαβερούς ρύπους και μυρωδιές και να εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα σε εσωτερικό χώρο, ο πόθος αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.
Καλησπέρα κι από εμένα .. Τέλη Οκτώβρη μεταφύτεψα τον πόθο μου, από ένα γλαστράκι σε ένα μεγαλύτερο.. Μη φανταστείτε πολύ μεγαλύτερο αντε 20×20 το πολύ.. Εκτός αυτού παρατήρησα κάνα 2 φορές ότι το έτρωγε η γάτα και το μετακίνησα λίγο πιο ψηλά.. Τελοσπαντων.. Από τότε άρχισε να μαραζώνει και τα φύλλα να κιτρινίζουν ακόμα και τα πιο καινούρια..τα εναπομείναντα έχουν κάποιες κίτρινες κηλίδες.. το χώμα επίσης σε κάποια φάση, σαν να είχε βγάλει και κάτι άσπρα σαν μουχλα.. Τα φύλλα τα ποτιζα 1 φορά τη βδομάδα. Τώρα το αφήνω να δω πως πάει… Δεν το ποτιζω καθόλου.. Του έκοψα και τα μαραμενα φύλλα.. Προτείνετε κάτι άλλο;
Καλησπέρα Νάντια.
Πιθανότατα, λόγω υπερβολικής υγρασίας κιτρίνισαν τα φύλλα του πόθου και άρχισε να μαραζώνει. Ίσως, δεν έχει καλή αποστράγγιση το χώμα και δεν απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα. Επίσης, θα ήταν καλό να βάλεις τον πόθο σε σημείο φωτεινό που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου και σίγουρα μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.
καλησπερα! διαβασα στο αρθρο οτι το πολυ ποτισμα προκαλει καφε στιγματα στο φυλλα… και εδω ειπατε μπορει να ειναι μεσα σε γυαλα με νερο χωρισ προβλημα.. τι ειναι τελικα το σωστο? ΥΓ ο δικοσ μ ποθοσ ειναι σε αρκετα βρεγμενο χωμα μονιμοσ και παρατηρισα οτι υπαρχουν γραμμες ξυρανσης κυριοσ στο κατω τμημα τον φυλλων ( ισως ευθηνετε κατι αλλο, αλλα εγω εχω αρκετα βρεγμενο χωμα και το ανεφερα)
Καλησπέρα Αποστόλη. Πολύ χρήσιμη η απορία σου για τον πόθο. Όταν έχουμε τον πόθο στο νερό αυτό που χρειάζεται είναι συχνή αλλαγή του νερού για να μπορούν να απορροφούν οξυγόνο οι ρίζες. Το πρόβλημα με το χώμα που είναι συνεχώς βρεγμένο είναι ότι αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που σαπίζουν τις ρίζες. Σχετικά με τον δικό σου πόθο, φρόντιζε να τον ποτίζεις μόνο όταν στεγνώνει το χώμα, περίπου κάθε 2 εβδομάδες αυτή την περίοδο για να μην δημιουργούνται ξηράνσεις και μαυρίσματα στα φύλλα.
kαλησπέρα,μπορώ να εχω ενα τετοιο φυτό στο υπνοδωμάτιο μου?Να διευκρινίσω ότι ειναι μικρό και αναρωτιέμαι αν έχει καποια επίπτωση η “συμβίωση” μου με το φυτό πόθος,στον χώρο που κοιμάμαι.Ευχαριστώ
Καλησπέρα Δημήτριε. Μπορείς να έχεις φυτά πόθου στο υπνοδωμάτιο σου χωρίς κανένα πρόβλημα.
Καλημέρα,κάτι ακόμα γιατί τώρα ξεκίνησα να ψάχνω για το φυτό αυτό.Επειδή έχω έναν γάτο στο σπιτι,που του αρέσει να μασουλάει φύλλα,ειναι επικίνδυνο αν συμβεί κάτι τέτοιο με τα φύλλα του πόθου?Κάπου διάβασα ότι τα φύλλα έχουν μία τοξικότητα να το πω έτσι.Ευχαριστώ και πάλι
Καλημέρα Δημήτριε. Πράγματι, ο πόθος θεωρείται τοξικός για τις γάτες.
Καλησπέρα! Πολύ ωραίο άρθρο! Θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρά άσπρα έντομα που δεν πετάνε και βρίσκονται στο χώμα του πόθου. Επίσης πρέπει να κάνω κάτι; είναι επιβλαβεις;
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Αντώνη. Πιθανότατα, είναι το έντομο του ψευδόκοκκου και θα ήταν καλό να ψεκάσεις το φυτό σου με σκεύασμα θερινού πολτού για να το προστατεύσεις.
Καλησπέρα, εχω εναν ποθο εδω και ένα χρονο, μεγαλώνει μια χαρά αλλα αναρωτιέμαι πότε θα καταλαβω οτι θέλει αλλαγή η γλάστρα. Η γλάστρα τώρα ειναι μία μικρή κρεμαστή.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Άννα. Όταν έχει πολύ πυκνές ρίζες το φυτό στο χώμα είναι κατάλληλε εποχή για μεταφύτευση. Λογικά, θα μπορούσες να μεταφυτεύσεις τον πόθο την επόμενη άνοιξη σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Καλησπέρα! Αν χρειαστεί να λείψω δύο μήνες ( οπότε φαντάζομαι θα ξεραθεί ο πόθος λόγω έλλειψης ποτίσματος ) μπορώ να τον βγάλω από το χώμα και να τον βάλω στο νερό και όταν γυρίσω να τον βάλω ξανά στο χώμα ; Αυτό μπορεί να γίνει και τον χειμώνα και το καλοκαίρι; Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Άννα. Πράγματι, μπορείς να βάλεις τον πόθο στο νερό την περίοδο του καλοκαιριού και την περίοδο του χειμώνα. Βέβαια, θα ήταν καλό κάθε 2-3 βδομάδες να αλλάζεις το νερό.
Γειά σας. Έχω ακούσει ότι ο πόθος μπορεί να μείνει μόνιμα στο νερό αλλά έχω μια απορία μπορώ να βάλω τον πόθο αντί σε βάζο σε γυάλα με χρυσόψαρα? Η μήπως κινδυνέψουν τα ψάρια?
Καλημέρα Αθηνά. Πράγματι, ο πόθος μπορεί να μείνει μόνιμα σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενυδρεία και πιθανότατα σε γυάλα με χρυσόψαρα.
Γεια σας Έχω ένα φυτό πόθος το δωμάτιό μου εδώ και αρκετό καιρό τελευταίο χρονικό διάστημα Παρατήρησε ότι τα φύλλα του λυγίζουν προς τα κάτω και ορισμένα ζαρώνουν τι να κάνω. Επίσης είμαι σίγουρος ότι δεν χρειάζεται μεταφύτευση διότι τον έχω μόνο τρεις μήνες.
Καλησπέρα Νανά. Πιθανότατα, θέλει πότισμα ο πόθος και περισσότερη ηλιοφάνεια για να μην λυγίζουν και ζαρώνουν τα φύλλα του.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΘΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΑΡΩΜΕΝΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΙ? ΤΟ ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΙΤΡΙΝΙΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ.
Γεια σου Ξένια. Πιθανότατα, ο πόθος θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό του σύστημα. Πιθανότατα, δεν απορροφά νερό λόγω πυκνού ριζικού συστήματος και γι’ αυτό έχουν ζαρώσει τα φύλλα του.
Έχω ένα γλαστράκι με πόθο στο σαλόνι και πρόσφατα γέμισε μικρά έντομα (κάποια διάφανα κάποια μαύρα) που μοιάζουν με μυγάκια. Χτες του έκανα ένα “ντουζακι” με νερό και πέταξαν στον αέρα δεκάδες αλλά έχουν μείνει αρκετά ακόμη, όπως διαπίστωσα. Τι προτείνετε;
Καλημέρα Γεωργία. Ψέκασε το φύλλωμα του πόθου με διάλυμα πρασινού σαπουνιού διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό ή με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα για να αντιμετωπίσεις τα μυγάκια.
Κάθε πότε δηλαδή πρέπει να ποτίζουμε τον πόθο?
Πότιζε την καλοκαιρινή περίοδο τον πόθο κάθε 4-5 μέρες όταν στεγνώνει το χώμα.
Καλησπέρα! Τέλειες συμβουλές και ωραίο περιεχόμενο! Θα ήθελα να ρωτήσω αν υγρό λίπασμα 12-6-4 είναι εντάξει; Επίσης το λίπασμα το σταματάμε τους καλοκαιρινούς μήνες στον πόθο; (και σε άλλα φυτά εσωτερικού χώρου;) Ευχαριστώ εκ των προτέρων! ?
Καλησπέρα Αντώνη. Το συγκεκριμένο υγρό λίπασμα που αναφέρεις έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και είναι κατάλληλο περισσότερο για πλούσια βλάστηση και όχι για ανθοφορία. Καλύτερα, τον Αϋγουστο σε συνθήκες καύσωνα να αποφεύγουμε τη λίπανση.