εικόνα

Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

Θα σας εκμυστηρευτώ το μεγάλο μου πάθος για τον πόθο και θα σας εξηγήσω και το λόγο! Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικό για να το φυτέψουμε σε κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες και να αφήσουμε να πέσει το φύλλωμα του. Ο πόθος ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λιγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του. Είναι φυτό που αναπτύσσεται ακομη και μέσα σε βάζο με νερό, σε λιμνούλες και σε ενυδρεία με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερο. Ο πόθος έχει καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία, συναντάται και με το όνομα «κισσός του διαβόλου» λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας του. Ανάλογα την ποικιλία, o πόθος διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς είτε με σκέτο πράσινο χρώμα, είτε με χρυσαφί ή κιτρινωπά στίγματα.
 

Τι συνθήκες χρειάζεται ο πόθος για να ευδοκιμήσει;

 

Ο πόθος προτιμάει τις φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου που μπορούν να του προκαλέσουν εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ κηλίδες στο φύλλωμα. Αναπτύσσεται και σε πιο σκοτεινά σημεία μέσα στο σπίτι μας, σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το φύλλωμα του ενδεχομένως να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό. Ο πόθος δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη γλάστρα για την φύτευσή του, μία γλάστρα 30×30 εκατοστών του είναι αρκετή, και επιλέγουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει ο πόθος;

 

Ο πόθος χρειάζεται τακτικό πότισμα και τον ποτίζουμε ξανά όταν στεγνώνει το χώμα. Την περίοδο του καλοκαιριού καλό είναι να ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα του για να αποφύγουμε τη δημιουργία ξηράνσεων στις άκρες του φυλλώματος και να πραγματοποιούμε ακόμα συχνότερα ποτίσματά, ενώ. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθώς το υπερβολικό πότισμα καθώς μπορεί να προκαλέσει μικρές καφέ κηλίδες στο φύλλωμα του. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κάθε μήνα μέσα στην άνοιξη και μια φορά στις αρχές φθινοπώρου. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι με απεσταγμενο ή βρόχινο νερό τα φύλλα του πόθου, για να απομακρούνουμε τη σκόνη που μαζεύεται πάνω του για να διατηρήσουμε το φύλλωμά του υγιές και λαμπερό.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του πόθου;

 

Ο πόθος μπορεί να κλαδευτεί στα τέλη του χειμώνα ή στο τέλος του καλοκαιριού για να διατηρήσουμε ελεγχόμενο το σχήμα του καθώς και για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στο φύλλωμα του. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου, κόβουμε ένα βλαστό του και τον τοποθετούμε σε νερό αφαιρώντας τα κάτω φύλλα του και φροντίζοντας ο βλαστός να έχει φύλλα μόνο έξω από το νερό. Μετά από λίγο καιρό ο βλαστός μας θα βγάλει ρίζες και θα μπορεί να μεταφυτευθεί σε μια γλάστρα για να μας δώσει ένα νέο φυτό πόθου. Ο πολλαπλασιασμός του πόθου γίνεται επίσης με τη μέθοδο των καταβολάδων, βυθίζοντας ένα τμήμα του βλαστού μέσα στο χώμα μιας γλάστρας και αφήνοντας απέξω το ακραίο τμήμα του βλαστού. Όταν το τμήμα του βλαστού θα ριζώσει στη γλάστρα, αποκόπτουμε τον βλαστό από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου.

 

Κι ένα μυστικό για τον πόθο

 

Ο πόθος είναι από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο χώρο του σπιτιού και του γραφείου. Aν θέλουμε να απαλλαγούμε από βλαβερούς ρύπους και μυρωδιές και να εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα σε εσωτερικό χώρο, ο πόθος αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.

 

Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει
 
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Zαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Mονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο
Καλαγχόη, στον κήπο και στο σπίτι
6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα
Nτιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
5 μυστικά για φροντίδα φίκου βενιαμίν
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Συμβουλές φροντίδας για τα φυτά εσωτερικού χώρου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Αθηνά 11 Οκτωβρίου 2020

Γειά σας. Έχω ακούσει ότι ο πόθος μπορεί να μείνει μόνιμα στο νερό αλλά έχω μια απορία μπορώ να βάλω τον πόθο αντί σε βάζο σε γυάλα με χρυσόψαρα? Η μήπως κινδυνέψουν τα ψάρια?

Απάντηση
σχολιαστής
Νανά 9 Οκτωβρίου 2020

Γεια σας Έχω ένα φυτό πόθος το δωμάτιό μου εδώ και αρκετό καιρό τελευταίο χρονικό διάστημα Παρατήρησε ότι τα φύλλα του λυγίζουν προς τα κάτω και ορισμένα ζαρώνουν τι να κάνω. Επίσης είμαι σίγουρος ότι δεν χρειάζεται μεταφύτευση διότι τον έχω μόνο τρεις μήνες.

Απάντηση
σχολιαστής
ΞΕΝΙΑ 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΘΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΑΡΩΜΕΝΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΙ? ΤΟ ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΙΤΡΙΝΙΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Σεπτεμβρίου 2020

  Γεια σου Ξένια. Πιθανότατα, ο πόθος θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό του σύστημα. Πιθανότατα, δεν απορροφά νερό λόγω πυκνού ριζικού συστήματος και γι’ αυτό έχουν ζαρώσει τα φύλλα του.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία Βασιλείου 2 Αυγούστου 2020

Έχω ένα γλαστράκι με πόθο στο σαλόνι και πρόσφατα γέμισε μικρά έντομα (κάποια διάφανα κάποια μαύρα) που μοιάζουν με μυγάκια. Χτες του έκανα ένα «ντουζακι» με νερό και πέταξαν στον αέρα δεκάδες αλλά έχουν μείνει αρκετά ακόμη, όπως διαπίστωσα. Τι προτείνετε;

Απάντηση
σχολιαστής
Μάνος 13 Ιουλίου 2020

Κάθε πότε δηλαδή πρέπει να ποτίζουμε τον πόθο?

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης 12 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα! Τέλειες συμβουλές και ωραίο περιεχόμενο! Θα ήθελα να ρωτήσω αν υγρό λίπασμα 12-6-4 είναι εντάξει; Επίσης το λίπασμα το σταματάμε τους καλοκαιρινούς μήνες στον πόθο; (και σε άλλα φυτά εσωτερικού χώρου;) Ευχαριστώ εκ των προτέρων! 😊

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Αντώνη. Το συγκεκριμένο υγρό λίπασμα που αναφέρεις έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και είναι κατάλληλο περισσότερο για πλούσια βλάστηση και όχι για ανθοφορία. Καλύτερα, τον Αϋγουστο σε συνθήκες καύσωνα να αποφεύγουμε τη λίπανση.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.